0130 gain a alex

Download 0130 Gain a Alex

Post on 08-Aug-2018

212 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • 8/22/2019 0130 Gain a Alex

  1/8

  CONTRACTUL DE FIDEIUSIUNE N REGLEMENTAREAPROIECTULUI CODULUI CIVIL ROMN

  Asist. univ. drd. Alexandru Mihnea Gin

  Universitatea din CraiovaThe new elements brought by the foreseen regulations are: the bail is seen as

  being an agreement among other agreements and not as a form of guarantee for the

  obligations, separately from the other forms of warranty; the elimination of the possibility

  to guarantee under worse conditions than the main obligations; the introduction of the

  notion of "assimilated bail" which means that bailer is the bondsman of the authorized

  agent who granted a loan to a third person on his behalf; the elimination of the

  bondsmen'solidarity; the establishment of the obligation for the debtor to notify thebondsman on the payment or the fulfilment of the obligation; the introduction of new

  clauses that cease the bail agreement. Taking into account the news brought by the Draft

  Civil Code, we estimate that the former regulation would be considerably improved

  harmonizing the legislation in this field to the social, economic and legal situation in

  Romania and to the European provisions.

  1. Noiunea de garanie. n literatura juridic1, noiunea de garanie a fostdefinit pornindu-se de la dreptul de gaj general pe care-l are creditorul (creditorii)chirografar mpotriva debitorului (debitorilor) pentru executarea obligaiilor ce-i incumbacestuia din urm. Astfel, prin garanie se nelege prerogativele2, suplimentare dreptuluide gaj general al creditorului, pe care acesta l are pentru garantarea executrii obligaiilordebitorului principal.

  2. Clasificarea garaniilor. n doctrin, opinia, unanim acceptat, cu privire laclasificarea garaniilor este c acestea sunt de dou feluri: a) garanii personale 3 - constaun obligaiile asumate de o persoan sau mai multe, altele dect debitorul, de a executaobligaia acestuia din urm dac el nsui nu o face; b) garanii reale4 - constau nacordarea unor drepturi reale accesorii de ctre debitor, creditorului, asupra unor bunurimobile sau imobile individualizate prin care i se confer acestuia din urm atributeprefereniale i de urmrire pentru ndestularea creanei.

  3. Reglementare juridic. Fideiusiunea (cauiunea), n actuala reglementare dinCodul Civil, se regsete n cuprinsul Crii a III-a, Titlul al XIV- lea (art. 1652-1684).

  Fa de actuala reglementare n care fideiusiunea este reglementat alturi de celelalte

  1n acest sens a se vedea: C. Sttescu, C. Brsan, Tratat de drept civil. Teoria general a obligaiilor,Ed. Academic a Republicii Socialiste Romnia, Bucureti, 1981, p. 396; C. Hamangiu, I. Rosetti -Blnescu, Al. Bicoianu , Tratat de drept civil, vol. II, Ed. All, Bucureti, 1997, p. 636.2Aceste prerogative constau n prioritatea creditorului fa de ali creditori, posibilitatea ndestulriicreanei de la un ter etc.3Singura garanie personal este fideiusiunea sau cauiunea.4Sunt garanii reale gajul, ipotecile, privilegiile i chiar dreptul de retenie.

 • 8/22/2019 0130 Gain a Alex

  2/8

  Revista de tiine Juridice

  217

  forme de garantare, n Proiectul Codului Civil adoptat de Senatul Romniei5

  se observ odifereniere formal, constnd n faptul c fideiusiunea este reglementat ca un contract,alturi de celelalte contracte, n Cartea a V-a, Titlul al VII-lea, Capitolul al XV-lea (art.1725 1758), precum i c se renun la folosirea termenului sinonim de cauiune.Considerm c reglementarea fideiusiunii ca un contract civil special este mai potrivit.

  n continuare, ne vom rezuma la a prezenta contractul de fideiusiune avnd nvedere n special reglementarea acestuia din Proiectul Codului Civil, precum i elementelede noutate aduse prin acesta.n art. 1725 din Proiect contractul de fideiusiune este definitca fiind acel contract prin care o persoan, denumit fideiusor, se oblig fa de creditor sexecute obligaia debitorului principal dac acesta din urm nu o execut. Fa de actualareglementare se poate observa faptul c legiuitorul a insistat pe faptul c fideiusiunea e sten primul rnd un contract i apoi o form de garantare a obligaiilor. Considerm c,avnd n vedere realitile juridice i scopul fideiusiunii, aceasta este ntr-adevr un

  contract de garantare a executrii obligaiilor. Renunarea la termenul de cauiune folositca sinonim pentru fideiusiune considerm c este binevenit, avndu-se n vedere faptulc termenul de cauiune este folosit n dreptul procesual civil, n special n materieprocesual civil cu un alt sens i sub o alt form6, eliminndu-se astfel orice confuzientre cele dou instituii juridice.

  4. Caractere juridice. Contractul de fideiusiune prezint urmtoarelecaracteristici: este un contract accesoriu,adic depinde de existena contractului principali urmeaz calea acestuia, cu urmtoarele consecine: valabilitatea contractului defideiusiune este condiionat de valabilitatea obligaiei principale (art. 1728 alin. 1 dinProiect)7 , iar ntinderea fideiusiunii este limitat de ntinderea obligaiei principale,neputndu-se garanta peste aceasta, inclusiv accesoriile ei (dobnzi, penaliti, daune ichiar cheltuielile ocazionate de urmrirea i executarea silit)8; este un contract

  consensual, adic acordul de voin exprimat n mod valabil este suficient pentruncheierea valabil a contractului de fideiusiune; este un contract unilateral deoareceobligaia de plat revine numai fideiusorului fa de creditor, acesta din urm neavnd nicio obligaie; este un contract cu titlu gratuit, fiindc fideiusorul nu urmrete ocontraprestaie a creditorului.

  5. Forma contractului. Aa cum prevede art. 1726 din Proiect, contractul defideiusiune trebuie ncheiat n form scris, aceasta fiind o condiie cerut ad probationemi nu ad validitatem. Considerm c, att din raiuni practice (valorificarea mai rapid adrepturilor creditorului), ct i pentru a se proteja creditorul, ar fi fost binevenitimpunerea formei autentice i/sau calificarea contractului de fideiusiune ca fiind titluexecutoriu pentru creditor mpotriva fideiusorului, chiar i n situaia n care contractul

  principal nu este astfel calificat.

  5n cuprinsul prezentei lucrri pentru Proiectul Codului civil adoptat de Senatul Romniei se vafolosi termenul prescurtat de Proiect.6A se vedea, cu titlu exemplificative, n acest sens art. 279-280, 300, 325, 384, 403, 452, 582, 591-592, 600, etc. din Codul de procedur civil7De la aceast regul exist o singur excepie, prevzut n art. 1728 alin. 2 din Proiect, constnd nfaptul c un contract de fideiusiune este valabil chiar i n situaia n care obligaia principal revineunui incapabil cu consecina nevalabilitii contractului principal, dar cu condiia ca fideiusorul s ficunoscut faptul c debitorul principal este incapabil a contracta. 8A se vedea art. 1730-1731 din Proiect.

 • 8/22/2019 0130 Gain a Alex

  3/8

  Codul civil romn ntre tradiie i reform la 140 de ani de aplicare

  218

  6. Aplicaii ale contractului (obligaiile ce se pot garanta). Regula. Principiulconsacrat de prevederile Proiectului este c orice obligaie poate fi garantat printr-uncontract de fideiusiune (art. 1728 alin. 1 din Proiect). Avndu-se n vedere art. 1728 alin. 1din Proiect, este lesne de observat faptul c legiuitorul nu a impus nici o restricie cuprivire la obligaiile garantate, singura excepie constnd n existena valabil a obligaieigarantate. Avnd n vedere caracterul accesoriu al contractului de fideiusiune fa deobligaia principal, rezult c nevalabilitatea sub orice form a acesteia din urm atrage inevalabilitatea fideiusiunii9.

  Excepie. Legiuitorul a instituit o excepie10de la regula potrivit creia obligaiaprincipal atrage nevalabilitatea fideiusiunii constnd n faptul c garania subzist chiar in situaia n care obligaia principal a fost declarat nevalabil, dar a fost contractat d eun incapabil, ns, cu condiia ca fideiusorul s fi cunoscut starea de incapacitate a

  debitorului principal.Cu privire la aceast excepie, n doctrin s -a pus problema care esteraiunea acestei derogri.Rspunsurile care s-au dat au fost contradictorii. O prim variantde rspuns11a fost c o asemenea derogare este admisibil, motivat de faptul c obligaiaprincipal, prin anulare, se transform ntr-o obligaiei natural ce poate constitui temeijuridic al fideiusiunii. A doua variant de rspuns12a fost c o asemenea derogare nu esteadmisibil, susinut de faptul c fideiusorul nu are la ndemn o aciune n regres ncontra debitorului principal ntruct obligaia natural nu poate constitui temei juridic alunei obligaii valabile.

  n opinia noastr, derogarea este inadmisibil avnd n vedere caracterul accesoriual fideiusiunii i lipsa posibilitii fideiusorului de a intenta aciune n regres a mpotrivadebitorului principal incapabil.

  7. Limitele garantrii. Obligaiile existente. Potrivit art. 17301731 din Proiect,

  fideiusorul este inut a rspunde numai n limitele obligaiei principale, neputndu -segaranta peste obligaia principal ori n condiii mai grele. n art. 1731 din Proiect,legiuitorul a specificat expres faptul c fideiusiunea se ntinde asupra tuturor accesoriilorobligaiei principale (dobnzi, cheltuieli de executare silit etc). Un aspect nou n textulProiectului l constituie eliminarea prevederilor referitoare la faptul c fideiusiunea sepoate face i sub condiii mai grele, ns numai pentru o parte din obligaia principal13.Considerm c eliminarea acestor prevederi este binevenit i n concordan cu limitelentinderii fideiusiunii, pn la concurena obligaiei principale.

  Obligaiile viitoare sau condiionale. Art. 1727 din Proiect prevede c attobligaiile viitoare, ct i cele condiionale pot fi garantate printr-un contract defideiusiune, cu precizarea c obligaia de garantare se nate din momentul n care seformeaz obligaia principal.

  9n acest context, prin nevalabilitate se nelege orice sanciune ce se poate aplica obligaiei principalei/sau contractului de fideiusiune.10Este vorba de art. 1728 alin. 2 din Proiect.11 M. Cantacuz