09 sven hassel - pokoljaras

Download 09 Sven Hassel - Pokoljaras

Post on 26-Dec-2015

68 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

2nd WW

TRANSCRIPT

 • NNCL1782-5DDv1.0

  SVEN HASSEL

  Pokoljrs

 • A m eredeti cme: REIGN OF HELL

  Copyright Sven Hassel 1973 All rights reserved

  A fordts a Corgi Books 1989. vi kiadsa alapjn kszlt

  Fordtotta: Nitkovszki Staniszlav Hungarian translation Nitkovszki Staniszlav

  Fedlterv: Gerecz Tibor Bort: Aquila Knyvkiad

  Els kiads AQUILA KNYVKIAD, 2002

  ISBN: 963 679 166 X

  Terjeszti: A LAP-ICS Knyvkiad s Keresked Kft. Felels vezet: Kiss Ern gyvezet

  Felels kiad: Labancz Lszl gyvezet Mszaki szerkeszt: Pintyn Krucs Mria

  A nyoms a debreceni Kinizsi Nyomdban kszlt, a 2002. vben

  Felels vezet: Brds Jnos gyvezet igazgat

 • Azok a nyarak, mondd, hov tntek? ledben pajkos sellk kergetztek, s te hs hullmaiddal beczted keblket.

  Most kcsontjaid kzt csontok hevernek. Csak a srst hallom, reg Visztula, Mr a habjaid sem nevetnek.

 • Akrki akrmit mondjon is, a nmetek kivl katonk

  Idzet Lord Alanbrooke tbornagy napljbl

 • Ajnlom ezt a knyvet az Ismeretlen Katonnak s a msodik vilghbor sszes ldozatnak, azzal az szinte remnnyel, hogy mindazok a szrnysgek, amelyeket vgigszenvedtnk, soha tbb nem fognak megismtldni. Ajnlom tovbb politiku-sainknak: okulsknt.

 • Clunk a hatalom megszerzse, s ha mr a mink, a megtartsa. Brmi ron

  Rszlet Hitler 1932. november 30-i mncheni beszdbl

  EGYETLEN EMBER NEM AKADTaz 5. szzadnl, aki r akart volna lenni Sennelagerben. De mit szmt az, hogy akar-e valamit egy katona vagy sem? A katona egy gp. A katona azrt van, hogy vgrehajtsa a parancsokat. s ha valamelyikben ktelkedne, ha netn nem gy venn a levegt, ahogy az a nagy knyvben meg van rva, egy szempillants alatt a hrhedt bntetzszlaljnl, a 999-esnl tallja magt. Mert a klnckdknek ott a helyk.

  Vegyk pldul a tankszzad parancsnokt, aki nem volt hajland felgetni egy krbezrt falut, mert a lakossg a hzakban rekedt. Pedig a parancs egyrtelm volt ahogyan a kvetkezmnyek is: haditrvnyszk, lefokozs kzlegnny, Germersheim, 999-es. A jl bevlt sorrend.

  Vagy ott volt pldul az SS Obersturmfhrer, aki nem akart tmenni a tit-kosszolglathoz. A kvetkezmnyek: haditrvnyszk, lefokozs kzlegnny, Torgau, 999-es.

  Sorolhatnm mg, de attl tartok, unalmas lenne. Persze nemcsak renitens katonk, katonatisztek kerltek a bntetezredekhez.

  A nmet hadsereg katonai szablyzata gy kezddik: A katonai szolglat megtiszteltets Az els rsz 13. bekezdse pedig ezt mondja: Az a szemly, akit elletben t hnapnl hosszabb brtnbntetsre tltek, nem mlt a katonai szolglatra, ennlfogva semmilyen hadernemnl nem teljesthet szolglatot.

  De aztn jn a 36. bekezds: Rendkvli krlmnyek fennllsa esetn el lehet tekinteni a 13. bekezdstl, feltve, hogy a bntetett ellet szemly egy bntetezredhez kerl besorozsra. Tovbbi megszorts, hogy a fbenjr bncselekmnyek miatt eltlt szemlyeket klnleges osztagokba kell szervezni, melyek csakis s kizrlag aknaszedssel, illetve temetsi szolglattal foglalkozhatnak. Az ilyen osztagok katoni nem kaphatnak fegyvert. Hat hnapnyi kielgt szolglat utn fent emltettek thelyezhetk a 999-es zszlaljhoz A zszlalj tiszthelyetteseit gy kell megvlasztani, hogy tizenkt havi hbors szolglat vagy bkeidben tz v szolglat legyen mgttk. A tiszteket s tiszthelyetteseket szigoran meg kell bntetni, ha elnz magatartst tanstanak a rjuk bzott emberekkel szemben. Minden bntetszolglatos, aki alzattal teljesti bntetst, s felettesei ltal a

 • katonai szolglatra mltnak talltatik, thelyezhet egy rendes katonai ezredhez, s a tovbbiakban ugyangy kezelend, mint bntetlen ellet bajtrsai. Katonai szolglatra egy bntetszolglatos akkor tekinthet mltnak, ha a harctren tanstott hsies magatartsrt legalbb ngyszer a Katonai Kereszt kitntetsre jelltk.

  A 999-es, vagy ahogy neveztk, a hrom kilences, egy vicc volt. Legalbbis annak szntk. Meg kell jegyeznem, hogy a fparancsnoksg eleinte nem tallta viccesnek a dolgot, merthogy a kilencszzzal kezdd azonost szmokat a hadsereg elit alakulatainak tartottk fent, de aztn valaki elmagyarzta nekik, hogy a tripla kilences a Scotland Yard londoni telefonszma. Ez mr tetszett nekik. Mert mi lehet mksabb, mint a brit rendrsgre utal azonostt adni egy bnzkbl ll nmet bntetalakulatnak? A fparancsnoksg engedlyezett magnak egy feszlyezett, brokratikus mosolyt, s rblintott a javaslatra. Legyen csak a hrom kilences; s hogy mg mulatsgosabb legyen a dolog, elje biggyesztettek mg egy nagy V-t is, piros vonallal thzva. A jelentse: trlve. Eltrlve. Ami ugye vonatkozhatott a Scotland Yardra, de ugyangy rtelmezhet volt a bntetszolglatosokra is. Ettl volt olyan tkozottul mulatsgos az egsz. A hasadat fogtad a rhgstl. Hiszen gyis csak tolvajokrl s gyilkosokrl, rulkrl s vallsi rltekrl, dezertrkrl s gyvkrl volt sz; az emberisg legaljrl, a spredkrl.

  Mi azonban, akiknek belt ontottk az arcvonalban, nem gy lttuk ezt. Nem engedhettk meg magunknak. Herceg vagy koldus, szent vagy szlhmos kit rdekelt, hogy mi volt, ameddig megosztotta veled az utols szl cigarettjt? s hogy mit csinlt? Ami volt, az elmlt: minket csak az itt s a most rdekelt. Csak ez szmtott. Egyedl semmire nem mentnk volna, de az sszetarts a tlls zloga lehetett.

 • Sennelager

  ZNVZ ELTTI MOZDONYzihlt be az llomsra, nyomban nyikorg marhavagonokkal. A peronon vrakoz utasok kvncsian a szerelvnyre pillantottak, de nem volt rajta klnsebb ltnival. Csak egy vonat, amelyet llig felfegyverzett rk ksrtek. Mindennapos ltvny.

  Mi is a peronon ltnk, nhny francia s brit hadifogoly trsasgban, s annyira belemlyedtnk a huszonegyezsbe, hogy tudomst sem vettnk a szerelvny rkezsrl. Annl is inkbb, mert Porta meg egy skt rmester alaposan megkopasztottak minket, s mindenki szerette volna legalbb nullszaldss tenni a partit. Pici s Gregor Martin mr hitelbe jtszottak: ngy vltjuk is az rmester zsebbe vndorolt.

  Aztn a jtk legizgalmasabb pontjn Lwe hadnagy, a szzadparancs-nokunk odajtt hozznk, s tapintatlanul vget vetett a partinak.

  Jl van, fik, elg a lazslsbl! Gyernk, tegyenek gy, mintha lnnek. Ideje munkhoz ltni!

  Porta srtdtten lecsapta a lapjait. Kurva rdekes mondta maga el. Ht nem kurva rdekes?

  Valahnyszor az ember kezdene nyersben lenni, valami baromarc jrakezdi ezt a kurva hbort. Hogy az letbe ne lenne okdhatnkom?

  Lwe fenyegeten Portra bktt a mutatujjval. Figyelmeztetem! Ha mg egyszer kinyitja azt a mocskos szjt, n Uram! Porta felpattant, kihzta magt, s kackisan tisztelgett. Nem

  brta volna ki lve, ha nem v az utols sz. Mg a Fhrernek is visszabeszlt volna. Uram mondta komoly kppel , szeretnm kzlni nnek, hogy amennyiben zavarn a hangom valamely okbl, n hajland vagyok nmasgi fogadalmat tenni.

  Lwe megveten legyintett, s blcsen elvonult. Papa nygdcselve feltpszkodott, belergott a vederbe, amelyen eddig lt, s kelletlenl felcsatolta a derkszjt, melyrl mzss, rendszerestett mordlya fityegett.

  Msodik szakasz, indulj parancsolta shajnak beill hangon. Rosszkedven felszedelzkdtnk, s elindultunk a vrakoz szerelvny

  fel. Undorral eltelve mregettk a marhavagonokat. Hogy mirt nem tud-tk ezt is lebombzni valahol tkzben? A hadifoglyok csak rhgtek rajtunk.

  Hv a haza, katona! A skt rmester kivette a szjbl a flig elszvott cigarettt, s Pici utn kiltott. Nem foglak elfelejteni, pajts!

 • Meglengette a vltkat. A hbor utn tallkozunk! Tudod, mit? mordult r Pici. Sajnlom, hogy nem lttk szt a

  seggeteket Dunkerque-nl! Az rmester vllat vont. Ne aggdj. Mg lesz r alkalmad. s ha sikerlt, akkor majd foglalok

  neked egy helyet a mennyorszgban. Aztn ha megjelentl pici szrnyaiddal, folytatjuk onnt, ahol most abbahagytuk.

  A mennyekben? Na nem! Pici megborzongott. Ha tallkozni akarsz velem, akkor odalent keress, seggfej! Te szllhatsz, ahov akarsz, de engem hiba fogsz keresni a vn szakllas meg a kis buzi angyalki krnykn!

  Az rmester vigyorogva eltette a vltkat, majd elvette a Vaskeresztet, amelyet szintn Picitl nyert el, s gondosan fnyesteni kezdte a zubbonya ujjval.

  Ember, mr alig vrom, hogy iderjenek a jenkik! Azt hiszem, gazdagon fogok hazatrni a hborbl.

  Maga el tartotta a keresztet, s rmosolygott, mintha mris a zsebben rezte volna a pnzt, amit kapni fog rte. Kztudott volt, hogy az amerikaiak bolondulnak az emlktrgyakrt. Mr folyt is az rukszlet felhalmozsa: vres egyenruhk, hullkrl letpett kitntetsek gyltek a katonaldk aljban. Porta mr nem is frt a groteszk mementktl, de egyiktl sem akart megvlni, mert gy rezte, nagyot szakthat vele, ha a piaci helyzet kedvez lesz. Elgg undort szegmense volt ez a piacnak, de a hbor vgt vettette elre, s ez mindennl fontosabb volt.

  Meglltunk a vonat mellett, s zsebre vgott kzzel, felhajtott gallrral vdekezve a hideg meg az es ellen, vrtunk. Mr ngy napja egyfolytban esett mr egszen megszoktuk , de mg a folyamatos zuh sem tudta ki-mosni jonnan kapott egyenruhinkbl a naftalin szagt. Olyan intenzitssal radt bellnk, hogy egy kilomterrl rezni lehetett, zrt trben pedig egye-nesen hallos volt. Szerencsre a tetvek se brtk jobban, mint mi, tme-gesen menekltek rlunk, megrohamozva a mit sem sejt foglyokat. Ennyivel is elrbb voltunk. Legalbb nem kellett folyton kivenni a kezn-ket a zsebnkbl, hogy megvakarjuk valamelyik elrhetetlen testrsznket.

  Az els nhny vagon oldaln a Bergen s Trondheim feliratokat lehetett ltni. A kt norvg kiktvros nevt ltva egy pillanatra sszeszorult a szvem. Aztn a vagonokbl nyihogs hallatszott, s mi kvncsian odamentnk a legkzelebbihez. Zmk kis hegyi pnikat szlltottak bennk. Abszurdan kicsik voltak, s mindegyiknek egy fekete sv hzdott vgig a htn. Na s az orruk, az a fekete, puha, tmpe orruk Az egyik rgtn szerelmes lett Picibe, s vonzdsa nem maradt

 • viszonzatlan. Nyalogatni kezdte Pici kpt, mint egy kutya, a bartunk pedig, aki legszvesebben minden kbor llatot s gyermeket maga kr gyjttt volna, kijelentette, hogy a pni az v, s ezentl mindenhov magval fogja cipelni. Mr le akarta vezetni a vago