20141022 jongeren en nieuwe media - chiro

of 44/44
Jongeren & Nieuwe Media 22-10-2014 Chirojeugd Vlaanderen

Post on 16-Apr-2017

223 views

Category:

Education

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Jongeren & Nieuwe Media

Jongeren & Nieuwe Media22-10-2014Chirojeugd Vlaanderen

Om in de sfeer te komen

Nice to meet you!

(plak hier een screenshot van je facebook, twitter, )24.10.14

3

Gsms aan aub!

Tweet it, like it, share it#mediaraven

Zet je eigen nieuwe media aan, alsjeblieft. En gebruik twitter, instagram, facebook om je ideen, meningen en ervaringen tijdens deze vormingen te delen met je netwerkGebruik daarvoor bij voorkeur de hashtag #mediaraven

Zet je smartphone misschien wel op stil, zo stoor je geen andere mensen24.10.14

4

Digitale media in Vlaanderen (15+)

www.digimeter.be77% heeft minstens 1 account op sociale media

47,6% heeft smartphone

41,4% heeft tablet

39,7% heeft data-abo

86% heeft digitale tv

43% heeft 4 schermen (of meer) in huis

De digimeter wordt elk jaar door iminds opgevraagd

Cijfers van 4000 respondenten ouder dan 15 jaar in Vlaanderen

Geen specifieke cijfers over jongeren dus, daarom dat we er straks de cijfers van Apestaartjaren bijhalen.

We willen eerst even checken hoe digitaal jullie al zijn. Als een bewering voor jullie geldt, steek dan je hand op.

(klein ijsbrekertje)24.10.14

5

Apestaartjaren 5.2 Ma 09/02/2015 - Vooruit, GentApestaartjaren 5.3Mei 2015 - Antwerpen

Apestaartjarenwww.apestaartjaren.be

De resultaten zijn afkomstig van Apestaartjaren 5, op 20/5 2014 voorgesteld in Vooruit in Gent

In najaar nog een update in Leuven, met 5-6 sprekers. Inschrijven vanaf half juni

Onderzoeksresultaten in deze ppt komen uit ASJ5 (mei 2014), bevraagd bij 1500 leerlingen middelbaar (door weging opgetrokken tot 1731) via online enquteDaarnaast ook steekproef bij kinderen (250) in 4-6e leerjaar (9-12j) op papier afgenomen

Verwerkt door UGent24.10.14

6

De populairste websites bij kinderen en jongeren

Jongeren (12-18) Kinderen (9-12)

We beginnen met een quizje: wat zijn de meest bezochte websites bij jongeren?

(even laten gokken)

Facebook is meer dan ooit de meest bezochte website bij jongeren en verstevigt zelfs nog haar positie. Concurrent Netlog, die van 2008 tot 2012 hoge ogen gooide, is nu helemaal verdwenen uit de top van de meest bezochte sites bij jongeren. YouTube houdt stand op plaats 2. Op 3 vinden we de elektronische leeromgevingen. Aangezien die verschillen per school, hebben we alle verwijzingen naar online leerplatformen samengenomen.

Opvallend: Zowel Hotmail als Gmail staan in de top 10. Gebruiken jongeren toch meer e-mail dan wel eens wordt gedacht? We komen er later in deze voorstelling op terug. Twitter en Tumblr worden vaker bezocht dan twee jaar geleden, maar dat betekent niet dat jongeren ook massaal berichten posten op die 2 sites. Het sociale netwerk Instagram is nieuw op plaats 6. HLN blijft de populairste krantensite bij jongeren. En ook spelletjessite spele.nl of .be is nog steeds populair.

Belangrijkste conclusie? Dat er eigenlijk niet zo heel veel veranderd is in vergelijking met 2 jaar terug. 16 van de 20 websites stonden toen ook al in de top 20.

(klik)

Bij de kinderen uit de lagere school merken we meer verschuivingen. De sociale media YouTube, Ketnet en Facebook maken er de top 3 uit en voor de rest treffen we vooral spelletjessites aan in hun top 10.

We vragen ons trouwens af hoe we deze vraag in 2016 best aanpakken. Het onderscheid tussen een programma, een app en een website is voor de jongeren immers steeds minder duidelijk. In de antwoorden doken namelijk ook heel wat games op en apps als Snapchat en Whatsapp.

24.10.14

7

Mediabezit bij Kinderen (9-12j)

TELEVISIE OP DE KAMER

Laat ons beginnen bij de kinderen uit de lagere school. Die hebben bijna allemaal een televisie en een computer in huis. Het aandeel kinderen dat een televisie op de kamer heeft of een eigen computer is ook nauwelijks gestegen of gedaald. We merken wel een grote sprong op bij de spelconsoles. Bijna 94% van de kinderen heeft er nu een in huis.

De tablet werd dit keer voor het eerst bevraagd en wat blijkt? Bij maar liefst 82,4% van de kinderen is er thuis een tablet aanwezig.

24.10.14

8

Mediabezit bij jongeren (12-18j)

Ook bij de jongeren in het middelbaar maakt de tablet thuis een serieuze opmars. In 2012 had 21% een tablet in huis, nu is dat al 69%. In bijna 27% van de gevallen hoeven de jongeren die tablet ook niet te delen met anderen. Wat bezit een doorsnee jongere nog allemaal? 86% bezit een gsm of smartphone, 64,5% heeft een eigen mp3 speler en bijna 54% een eigen laptop.

Dat zijn allemaal mobiele toestellen, die overal in huis - en ook daarbuiten - gebruikt kunnen worden. Jongeren kunnen ze dus gebruiken buiten het zicht van de ouders. Dat is een groot verschil met de gedeelde desktop die vroeger centraal in de woonkamer stond.

24.10.14

9

Hoeveel smsen per maand?

2010: 39 smsjes per dag

2012: 71 smsjes per dag

2014: 58 smsjes per dag

Een klassieker intussen: hoeveel smsjes sturen jongeren gemiddeld per dag?

In ons onderzoek uit 2010 lag het gemiddelde op 39 stuks. (klik) In 2012 steeg dat tot 71 smsjes. (klik)En in 2014? Iemand een gokje?

(klik)

58 stuks. Het gemiddeld aantal smsjes bij jongeren is dus gedaald. En dat ligt helemaal in de lijn van een wereldwijde trend die volop bezig is: de teloorgang van de sms. Met nieuwjaar hebben we met zijn allen bijvoorbeeld ook voor het eerst minder nieuwjaarssmsjes gestuurd dan het jaar ervoor. Onze jongeren volgen dus deze trend.

24.10.14

10

Is e-mail nog van deze tijd?

Gmail en hotmail in de top 10 van meest gebruikte sitesMaar jongeren sturen maar 0,58 mails per dag

Wat gebruiken jongeren dan wel? e-mail? Ja en nee.

Jongeren checken e-mail vaker dan we vroeger dachten: hotmail en gmail staan in de top 10 van meest bezochte sites, Maar dat betekent niet dat ze ze allemaal lezen.

Maar 2 vijftienjarigen gaan nooit van zijn leven een mailtje sturen naar elkaar.Gemiddeld sturen jongeren maar 0,58 mailtjes per dag

24.10.14

11

Mobiele berichtendiensten

24.10.14

12

Conversaties ipv berichten

Meer en meer evolueren we naar een wereld in conversaties ipv in berichten.

Denken we maar aan de facebookberichten die eigenlijk ook chatberichten zijn en via de messengerapp ook op je gsm komen (Met 86% de populairste mobiele berichtendienst)Of aan gmail die in conversaties denkt ipv in afzonderlijke berichtenOok sms werkt tegenwoordig in conversaties24.10.14

13

Whatsapp

Dat merk je ook in de opkomst van de populaire berichtendiensten als Facebook Messenger, Viber of hier Whatsapp

Wellicht smst er niemand nog over 5 jaar. Iedereen stuurt berichten en belt over het internet (zoals bij Skype, Triiing)24.10.14

14

Snapchat

Een specialleke in dit rijtje is snapchat: fotochatberichten tussen 2 mensen die maar 7 seconden zichtbaar zijn en dan zichzelf verwijderen. Ideaal om sexting tegen te gaan? Ja, want geen bezwarend materiaal meer, maar anderzijds wordt het ook al gebruikt om te cyberpesten.Een haatboodschap is immers ook meteen weg.

Verklaring? Fotos sturen die niet bewaard blijven: omdat anders te veel geheugen ingenomen wordt op toestel? Of omdat je de foto eigenlijk niet nodig hebt, maar iets met een beeld ipv woorden wil zeggen (lui?)Bvb: is dit een goed tshirt voor naar die fuif te gaan?

Screenshots maken was initieel niet mogelijk, maar ook daar bestaan intussen apps en truken voor die dat wel toelaten

Instagram heeft intussen al gereageerd en biedt nu ook privberichten aan voor hun fotos24.10.14

15

Hoe smart is een smartphone?

86% gsmbezitters kan op internet met toestel78% betaalt zelf niets van de kosten37% kocht het toestel helemaal zelf44% heeft gsm/smartphone gekregenBij meer dan 4 op 5 wordt keuze provider deels of volledig door ouders bepaald

Hoe zit het met de mobiele toestellen? We kunnen wel zeggen dat de smartphone regeert.

KlikVan de jongeren die hebben aangegeven dat ze beschikken over een gsm/smartphone die alleen door hen gebruikt wordt, geeft 86% aan dat hun toestel op internet kan. Dit is de definitie die we voor Apestaartjaren hanteren voor een smartphone. Een lichte stijging t.o.v. 2012 (81%).

Als de smartphone koning is, dan wordt de schatkist wel beheerd door de ouders.

KlikMeer dan driekwart van de gsm/smartphonebezitters geeft aan dat iemand anders alle kosten (abonnement/herlaadkaart) betaalt.

KlikDe ouders hebben dan ook veel controle over de provider- en tariefkeuze. In 40% van de gevallen hebben zij de keuze gemaakt, in 43% gebeurde de keuze in overleg met de ouders. Het verbaast dan ook niet dat driekwart van de jongeren dezelfde provider gebruikt als hun ouders.

KlikMaar ook als het op de aanschaf van het toestel zelf komt, blijkt dat 37,4% de gsm/smartphone helemaal zelf heeft gekocht, 18,5% heeft een deel betaald en 44,1% heeft het toestel gekregen.

24.10.14

16

Hoe smart is een smartphone?

Hoewel de smartphone blijkbaar goed is ingeburgerd, kunnen we dit toch nog niet automatisch zeggen over mobiel internet.

KLIK

De jongeren gebruiken Wifi op alle mobiele toestellen en dan voornamelijk thuis. Met de smartphone en MP3-speler doen ze dit ook wel via hotspots en homespots.Van de jongeren die de voorbije maand online gingen met een smartphone, deed 37% dat met een data-abonnement. Dat is 14% meer dan in 2012, maar nog steeds een goed derde van de jongeren.

Wifi op school? Kan interessante discussie worden24.10.14

17

Apps

54,3% heeft niet meer dan 20 apps op toestel65% heeft nog nooit voor een app betaald

De tweede manier om online te gaan is door middel van apps. En die worden maar matig gebruikt door jongeren.

Van wie apps kan installeren op zijn toestel, heeft een meerderheid er toch niet meer dan 20 apps op staan. Dit zou kunnen liggen aan beperkte ruimte op goedkopere smartphones, of misschien worden jongeren niet erg gestimuleerd om nieuwe apps te ontdekken.

KLIK

Nieuwe apps ontdekken ze vooral via vrienden of de play of app store. In elk geval geven ze de voorkeur aan gratis apps. Klik65,5% heeft bijvoorbeeld nog nooit betaald voor een app.

24.10.14

18

De populairste apps

Dit zijn de populairste apps bij jongeren (12-18j)

Facebook staat met stip op 1 op beide toestellen. De top 5 wordt voor beide toestellen aangevuld met dezelfde apps: Snapchat, YouTube, Instagram en Twitter, alleen in een andere volgorde.Op de tablet worden meer spelletjes gespeeld, waardoor er meer games die in de top 10 voorkomenMet de smartphone wordt meer genetwerkt.24.10.14

19

Apps

Apps zijn afhankelijk van het besturingssysteem.Een app voor iphone kun je niet installeren op je android telefoon

In belgie: 55% android, 25% iphone, 10% windows, 10% andereJongeren gebruiken vooral android

Links zien we de app van de middelbare school Rozenberg (MOL): veel meerwaarde met de website biedt die evenwel niet: je kunt er punten mee opvragen, het menu consulteren, activiteiten nalezenRechts zien we de app Op Bivak! Van Chirojeugd Vlaanderen. Een handige app om op kamp gemakkelijk contact op te nemen met het hoofdkantoor, de app bevat ook een faq en andere handige info voor op kamp

24.10.14

20

Media op kamp?

24.10.14

21

De populairste sociale netwerken bij kinderen

Op welk van deze websites heb je een account (login en wachtwoord) - kinderen

Sociale media. We like? In de komende slides bekijken we hoe kinderen en jongeren met sociale media omgaan.

Wettelijk gezien mag je maar op Facebook, YouTube, Twitter en co vanaf 13 jaar. Maar het is erg gemakkelijk om een valse geboortedatum in te geven en toch al in de lagere school lid te zijn van sociale netwerken. Welk netwerk is het populairst? Facebook? YouTube?

Niks van: het sociale netwerk van Ketnet, dat in 2012 gelanceerd werd, haalt het nipt voor YouTube en Facebook. Ketnet is Belgisch en dus niet gebonden aan de Amerikaanse 13jaar-regel. Ketnet heeft er de voorbije 2 jaar wel zwaar op ingezet om een veilige online omgeving voor kinderen uit te bouwen. En blijkbaar met succes.

En dan wat te denken van Google+? Uit deze cijfers lijkt het alsof het bijna even populair is als Facebook, maar dat moeten we nuanceren. Uit de focusgroepen met de kinderen bleek dat ze die account vooral hebben omdat ze Gmail of de Play Store van Google gebruiken. Maar dat ze daar voor de rest niet zo heel veel mee doen.

Het gaat hier voor alle duidelijkheid over inloggen op dit netwerk, niet over de website bezoeken. De cijfers zeggen ook niks over de frequentie van gebruik of wat ze precies op deze websites doen. Maar ze geven wel een indicatie van de populariteit van sociale media bij kinderen.

24.10.14

22

De populairste sociale netwerken bij jongeren

Actieve gebruikers (minstens 1x per maand op ingelogd)

Bij jongeren hanteren we de courante definitie van actieve gebruikers, namelijk Ben je de afgelopen maand nog op dit netwerk ingelogd.

En wat zien we dan? Facebook wordt meer dan ooit gebruikt! Ter vergelijking: in 2012 stond Facebook ook bovenaan, maar met 80% actieve gebruikers. In 2014 is dat gestegen tot bijna 90%. 86% logt bovendien dagelijks in op Facebook.

YouTube heeft 62% actieve gebruikers onder jongeren. Instagram en Spotify deden in 2012 nog niet mee, maar scoren nu wel al vlotjes rond de 30%. Ook hier duikt Google+ op op de 4e plaats. Uit de 64 face-to-face interviews die we voerden konden we evenwel niet afleiden wat ze ermee doen. Vaak was het netwerk niet gekend, of gaven ze toe er niks mee te doen. Ook hier is de verklaring wellicht dat je ingelogd bent op Google+ als je inlogt op Gmail, YouTube, de Play Store,

24.10.14

23

Facebook20041,25 miljard gebruikers wereldwijd5,6 miljoen gebruikers in Belgi 9 op 10 jongeren (12-18j)86% jongeren logt dagelijks in 3 manieren: Profielen, groepen, paginas

Facebook met voorsprong het meest gebruikte netwerk (meer dan 85% van 12-18 jarigen heeft actieve account)

In de media duiken geregeld berichten op dat het netwerk niet meer zou aanslaan bij jongeren. Het is waar dat het minder snel groeit dan 3-4 jaar geleden, maar dat is ook niet zo verwonderlijk (toen groeide het 300-400% per jaar)

24.10.14Blablabla24

Facebook bij jongeren

17% jongeren denkt dat hun naam enkel voor vrienden te zien is

40% jongeren weet niet dat je 13 jaar moet zijn om op FB te mogen

33% jongeren maakt een relatie binnen de week bekend op FB

55% weet niet dat FB je profiel kan verwijderen als je valse info verstrekt

29% heeft meer dan 500 vrienden op Facebook

Wat kunnen we nog meer vertellen over Facebook bij jongeren? (klik)

29% van de jongeren heeft meer dan 500 facebookvrienden (klik)

17% van de bevraagde jongeren denkt dat hun naam enkel voor hun vrienden te zien is. Terwijl voor alle duidelijkheid je naam een van de weinige dingen is op Facebook die je niet met een privacy setting kunt afschermen. (klik)

40% wist niet dat je 13 jaar moet zijn om op Facebook te mogen (klik)

55% wist niet dat Facebook je profiel kan verwijderen als je valse info verstrekt. (klik)

En nog een weetje: 33% van de jongeren maakt een nieuwe relatie binnen de week Facebook official

24.10.14

25

YouTube2005Elke minuut 100u beeldmateriaal62% jongeren heeft accountProduct van GooglePromofilmpjes: 1 2 minGemakkelijk te delen

YouTube wordt vaak vergeten als het over social media gaat.

Onterecht, want het is de populairste website bij jongeren tussen 12-18 jaar.

Elke minuut wordt er 100u beeldmateriaal opgeladen, maar dat betekent niet dat alle jongeren dat ook doen. Ook hier geldt de 20/80 regel: een minderheid van de gebruikers is verantwoordelijk voor een meerderheid van de filmpjes.

Als je een promofilmpje hebt, zet het dus zeker op YouTube. Daar is het immers gemakkelijk verder te delen via facebook, twitter, mail, Ideale lengte: 1 minuut. Is je filmpje langer dan 2 minuten? Dan is je boodschap wellicht te complex.

24.10.14Blablabla26

Instagram 2010200 miljoen gebruikers wereldwijdEnkel via app te gebruikenvierkante fotos n filmpjes20 filters en bewerkingstools30% jongeren (12-18)Belgi: veel studentenEigendom van Facebook!

Een van de populairste apps onder jongeren tegenwoordig: Instagram!24.10.14

27

Instagram

Voorbeeldje van een school die met intagram aan de slag gegaan is: college OLV Ten Doorn uit Eeklo24.10.14

28

Muziek streamen

Nog een laatste sociaal netwerk waar we het nog niet over gehad hebben: Spotify

Jongeren kopen niet zo heel veel muziek meer, maar downloaden en streamen wel. Heel vaak zelfs via youtube (zoek maar eens op full album)

Spotify is eigenlijk een gigantische online databank met muziek (30 miljoen liedjes)Er bestaan 2 types:Gratis (met reclame)10 euro per maand (zonder reclame en ook offline te beluisteren als je de playlist downloadt)

Is een sociaal medium: dus je vrienden zien naar wat je luistertKlinkt creepy, maar je leert er ook heel veel nieuwe muziek door kennen doordat je vrienden ernaar aan het luisteren zijn

24.10.14

29

Spotify

Je kunt het inzetten om bjivoorbeeld playlists te maken voor op kamp, voor in het jeugdhuis,

In dat laatste geval wel even checken ivm sabam uiteraard24.10.14

30

Twitter 2006250 miljoen gebruikers wereldwijd250.000 actieve gebruikers in Belgi25% jongeren (12-18j)Microblog (140 tekens)Maar grote impact op traditionele mediaVooral politici, bvs, journalisten, marketeers

- 140 karakters = ongeveer de lengte van een sms (in veel landen kun je je twitter updaten via sms, niet in Belgi) Slechts 200000 gebruikers (vergelijk met 5,6 miljoen gebruikers van facebook) geloof de media niet: half vlaanderen zit niet op twitter. Maar wel grote impact: op de redactie en sporza staan bvb twitterboxen waarmee je bekende twitteraars kunt volgen, zonder zelf op twitter te zitten. In Volt worden tweets voorgelezen, Teens dont tweet: onder de 25 jaar vind je nauwelijks mensen op twitter. Het zijn vooral politici, bvs, journalisten en marketeers. Jongeren onder de 25 die twitteren, volgen vaak een opleiding journalistiek of communicatie,

Terminologie even doornemen en illustreren met de volgende slide

24.10.14Blablabla31

Twitter bij jongeren

Met wie heb je contact?53,3% vrienden30,6% celebrities0,9% organisaties Meest gevolgde accounts

Volgers: gemiddeld 57Volgend: gemiddeld 90

Ook voor het gebruik van Twitter gingen we bij de jongeren uit het middelbaar wat dieper graven: Twitter staat op 5 bij de meest bezocht sites bij jongeren. Maar anderzijds stellen we vast dat slechts 25% een account heeft op Twitter. Het gaat hier dus vooral om tweets lezen, eerder dan zelf tweets de wereld in sturen.

(klik)

Twitterende jongeren hebben opvallend veel contact op Twitter met vriendjes uit hun naaste omgeving. 30% gaat in interactie met celebrities. En slechts 0,9% converseert met organisaties via Twitter. Al ligt dat misschien ook vaak aan die organisaties, die Twitter vaak beschouwen als een nieuwskanaal in plaats van een interactiekanaal.

(klik)

Gemiddeld hebben ze 57 volgers op Twitter en volgen ze zelf 90 accounts.

(klik)

De meest gevolgde accounts onder jongeren zijn die van Justin Bieber, One Direction en hun frontman Harry Styles.

24.10.14

32

Werk versus priv?

Tumblr 2007Miniblog203 miljoen blogs wereldwijd, vaak grappige insteek91 miljard postsFollowersHashtagsRebloggen

Tumblr is vooral interessant als miniblog: meer dan 140 karakters, maar korter en bondiger dan een klassieke blog.

Ook handig om mobiel te bloggen

Vlaamse jongeren: vaak bezochte website, maar slechts 5% die een actieve account heeft24.10.14

34

Tumblr

5% van de jongeren heeft zelf een Tumblr, maar Tumblr volgen is wel razend populair, Vaak omdat een tumblrpagina een zeer humoristische insteek heeft (zoals hier in de screenshot)

Denken we maar aan gagreel en 9gag24.10.14

35

WeHeartIt 2008Virtueel prikbord25 miljoen gebruikers wereldwijdVeel tienermeisjesVergelijkbaar met PinterestPinnen, Repinnen, Boards

WeHeartIt = een virtueel prikbord waarop je fotos pint die je ergens vindt online en die je inspireren Je houdt ze zo bij op in the cloud zodat je er altijd en overal bijkunt.

Vergelijkbaar met Pinterest dus. Vooral tienermeisjes gebruiken dit netwerk24.10.14

36

WeHeartIt

WeHeartIt is zon beetje de jongerenversie van Pinterest (al hebben beide sites niks met mekaar te maken)

Veel heeft hier met personal branding te maken: de fotos die je deelt zeggen veel over jou als persoon, je muzieksmaak, kledingstijl, 24.10.14

37

Hoe jongeren bereiken?

Privacyinstellingen

Jongeren leren hoe ze voor elk brokje info op facebook kunnen instellen wie het kan zien is cruciaal

En eigenlijk heb je maar 4 settings: openbaar, vrienden, ik en aangepast (= een deel van mijn vrienden)24.10.14

39

Creative Privacy

Fotos delen in afgesloten groepen

Een fake naam kiezen die alleen je vrienden kennen

Een tijdlang je account deactiveren als je even niet online kunt

Rob Heyman en Ralf De Wolf stellen het heel anders. Hun stelling is dat we jongeren niet mogen beoordelen op hoe vaak ze de bestaande settings gebruiken op SNS.

Eerder dan die slaafs te volgen, gaan ze zelf creatieve oplossingen zoeken binnen de mogelijkheden die het netwerk biedt.

Afgesloten fb-groepen maken bijvoorbeeld, hun profiel een tijdlang deactiveren als ze lange tijd niet online kunnen, of een fake naam kiezen (of een letter veranderen of zo) zodat ze niet gevonden kunnen worden. 24.10.14

40

Taggen of getagd worden

Je kunt je eigen profiel zo goed dichttimmeren, als je wil, als anderen fotos van je toevoegen, kun je daar helaas weinig aan doen. En toch. Sinds kort kun je je tags modereren. Zo bepaal jij welke fotos zichtbaar worden of niet. Tags zelf verdwijnen niet, maar dat kun je achteraf wel nog doen. En voor alle duidelijkheid: officieel moet je altijd schriftelijke toestemming vragen als je een foto met iemand anders op wil gebruiken.

24.10.14

41

Werken met vriendenlijsten

27% van de jongeren gebruikt vriendenlijsten

Je privacy beschermen zonder vriendenlijsten aan te maken, is vrijwel onmogelijk. Op die manier kun je aangeven wie van je vrienden welke status, fotos, videos, contactgegevens kan zien.

Een lijstje beperkte toegang is geen overbodige luxe. Maar je kunt ook een lijstje jeugdwerk, jongeren uit mijn dorp aanmaken

27% van de jongeren gebruikt vriendenlijsten om zich te beschermen. Dat lijkt weinig, maar dat is wellicht meer dan bij volwassenen

24.10.14

42

Wat heb jij onthouden?

Tijd voor een aantal conclusies en aanbevelingen

Stap 1: durf experimenteren. Het internet bijt nietHoe meer ervaring je opdoet online, hoe beter je gewapend bent tegen de mogelijke risicos24.10.14

43

Vragen: [email protected] - www.mediahelpdesk.be Powerpoint: www.slideshare.com/mediaraven

Vragen?

Vragen?24.10.14

44