aesop's fables

Download Aesop's fables

Post on 28-May-2015

833 views

Category:

Education

4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Some greek fables (text in catalan) by Aesop with greek stamps.

TRANSCRIPT

  • 1. Isop

2. La guineu i el ram 3. La guineu i el ram

  • Hi havia una guineu molt afamada, i en veure penjant d'una parra uns deliciosos rams, va voler atrapar-los amb la seva boca. Per al no poder agafar-los, es va allunyar dient-se: - Ni m'agraden! Estan tant verds!

4. L'ase vestit de lle 5. L'ase vestit de lle

  • Un ase que s'havia vestit amb la pell de lle, atemoria les bestioles. I en veure una guineu, va pretendre tamb intimidar-la . Per aquesta li va confessar: Has de saber que tamb jo t'hauria temut, si no t'hagus sentit bramar.

6. El corb i la guineu 7. El corb i la guineu

  • Un corb, que havia aconseguit un tros de carn, es va posar sobre un arbre. Una guineu que el va veure va tramar treure-li la carn, i posat a sota, el lloava, afegint que es mereixia ser el rei de les aus i que aix ho podria aconseguir si tenia veu. I volent demostrar-li que tamb tenia veu, va deixar caure la carn en posar-se a grallar. La guineu corrents es va fer amb el tros de carn, dient-li: Corb, tot i que tinguessis seny, no et faltaria res per ser rei de tots!

8. Breas i Hlios 9. Breas i Hlios

  • Breas i Hlios discutien sobre la seva fora. I els va semblar que guanyaria qui aconsegus despullar un home que hi passs. Aleshores, Breas va comenar a bufar i, en prendre l'home les seves robes, aquest encara bufava ms, de manera que l'home encara es posava ms roba. Hlios va brillar poc al comenament, per desprs va fer la seva escalfor ms intensa, de manera que no podent resistir la calor es va banyar despullat en un riu.

10. Hermes i el llenyataire 11. Hermes i el llenyataire

  • Fent llenya al prop del riu, un llenyataire va perdre la destral emportada pel corrent del riu, va seure a la riba plorant, fins que Hermes es va presentar. Dient-li la causa dels seus plors, va treure una destral d'or i li va preguntar si era seva. En dir-li que no, en va treure una segona d'argent, i li va tornar a preguntar si era seva. Va tornar a respondre que no. Finalment Hermes en va treure la seva destral, i en reconixer-la com a seva, Hermes li va regalar totes com a premi a la seva honradesa. Un altre

12. Hermes i el llenyataire

  • llenyataire, ple d'enveja, va voler la mateixa sort, de manera que agafant la seva destral la va llenar al riu i es va seure i va plorar. Hermes s'hi va presentar i va preguntar-li qu li passava, referint-li la prdua de la destral. Hermes li en va presentar una d'or, i preguntant-li si l'havia perdut, cobdicis, li va dir que s. Aleshores el du no noms no l'hi va donar sin que tampoc el va ajudar a recuperar la seva prpia.

13. La llebre i la tortuga 14. La llebre i la tortuga

  • Una tortuga i una llebre discutien sobre la seva rapidesa. Van fixar una meta i van partir d'un lloc. La llebre, per la seva velocitat natural, es va despreocupar de la cursa, i a la vora del cam descansava. La tortuga, en canvi, conscient de la seva lentitud, no va deixar de crrer i, aix, va sobrepassar la llebre que dormia i va arribar victoriosa a la meta.

15. Crvola i lle 16. Crvola i lle

  • Una crvola que fugia d'uns caadors va trobar una cova, on hi havia un lle, i s'hi va ficar per amagar-se. Trobada pel lle, exclamava: Durdest el meu, que fugint dels homes, vaig trobar-me amb una fera.

17. Zeus i la serp 18. Zeus i la serp

  • Quan Zeus es va casar, tots els animals li van portar regals. Tamb s'hi va presentar una serp amb una rosa a la boca. Per Zeus, en veure-la, va exclamar: De tota la resta prenc les seves ofrenes fins i tot dels peus, per de la teva boca no la prendr.