an 1 baschet

Download An 1 Baschet

Post on 29-Oct-2015

31 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • CORNELIU NEGULESCU

  B A S C H E T. BAZE TEORETICE I METODICE N

  PRACTICA JOCULUI DE PERFORMAN

 • Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei NEGULESCU CORNELIU Baschet. Baze teoretice i metodice n practica jocului de performan / Corneliu Negulescu Bucureti: Editura Fundaiei Romnia de Mine, 2002. 232p.; 20,5cm Bibliogr. Index. ISBN 973-582-539-2 796.323.2(075.8) Editura Fundaiei Romnia de Mine, 2002

  ISBN 973-582-539-2

  Redactor: Adela DEAC Tehnoredactor: Florentina STEMATE

  Coperta: Stan BARON

  Bun de tipar: 7.06.2002; Coli tipar:7,25 Format: 16/6186

  Editura i Tipografia Fundaiei Romnia de Mine

  Splaiul Independenei nr.313, Bucureti, sector 6, O. P 78 Telefon: 410 43 80; Fax. 411 33 84; www.SpiruHaret.ro

 • UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE EDUCAIE FIZIC I SPORT

  CORNELIU NEGULESCU

  BASCHET. BAZE TEORETICE I METODICE N

  PRACTICA JOCULUI DE PERFORMAN

  EDITURA FUNDAIEI ROMNIA DE MINE Bucureti, 2002

 • 5

  CUPRINS

  1. Probleme generale cu privire la jocul de baschet Baschetul mijloc de educaie. Evoluia formelor de atac n

  jocul de baschet. Evoluia formelor de aprare n jocul de baschet. Date istorice cu referire la jocul de baschet

  7

  2. Caracteristici i tendine n coninutul i structura jocului de baschet competiional de mare performan

  25

  3. Atacul n jocul de baschet Note introductive. Concepte generale cu privire la atac.

  Cum trebuie gndit construcia unui atac ..

  41

  4. Formarea i perfecionarea tehnico-tactic a jucto-rului de baschet juctorul atacant

  Unele aspecte privitoare la formarea juctorilor de baschet.

  70

  5. Aprarea n jocul de baschet Factori favorizani n jocul defensiv. Concepte generale

  cu privire la aprare. Aspecte ce caracterizeaz calitile de bun aprtor. Formele de aprare ..

  107

  6. Pregtirea tehnico-tactic a aprtorului 145

  7. Un model complex de gndire tactic privind construcia unui sistem colectiv de echip Caracteristicile atacului turbion. Dispozitivul iniial.

  Circulaia extremelor i a pivotului. Circulaia fundailor. Atacul turbion. Opiunile de finalizare ale juctorilor. Recuperarea ofensiv i echilibrul defensiv. Modul de organizare a structurilor n cadrul atacului turbion. Atacul zonei ..

  168

 • 6

  8. Mijloace i aciuni tehnico-tactice folosite n pregtirea sistemului de atac 2-3 n continuitate i cu reversibilitate

  Tehnica fundamental specific. Relaia 1 contra 1. Relaia 2 contra 2. Relaia 3 contra 3

  196

  9. Exerciii de baz i pretactice specifice pregtirii secvenelor sistemului ofensiv preconizat

  217

  Bibliografie .. 231

 • 7

  1. PROBLEME GENERALE CU PRIVIRE

  LA JOCUL DE BASCHET BASCHETUL MIJLOC DE EDUCAIE

  Baschetul i datoreaz crearea lui, profesorului american James Naismith n 1891. Naismith, profesor la International Training School din Springfield statul Massachusetts (SUA), l-a pus la punct cu preul unor numeroase cutri fcute pentru a nlocui n timpul perioadei de iarn, anostele lecii de educaie fizic i de gimnastic cu o activitate distractiv i, totodat, dinamic care s se poat desfura n sal. Ca urmare, el a elaborat cele cinci principii fundamentale ale jocului pe care l-a inventat.

  Astfel a luat natere BASCHETUL ! Un nou joc, sport de interior care rspundea necesitilor i

  aspiraiilor sportive ale studenilor ntre un sezon de fotbal american i cel de baschet. Principiile pe care acesta a fost cldit au fost:

  Mingea va fi sferic, mare i uoar ... Ea va fi jucat cu minile. Orice juctor va putea s se deplaseze i s ocupe un loc n

  orice parte a terenului, unde, n orice moment s poat primi mingea.

  Va fi interzis alergarea cu mingea (ulterior a fost inventat driblin-gul ca mijloc ofensiv de deplasare n teren a juctorului cu minge).

  Echipele i disput jocul una mpotriva celeilalte condiionat ns de interzicerea oricrui contact ntre juctori (acesta repre-zint principiul cu cel mai accentuat caracter educativ prin care s-a urmrit limitarea accentelor de violen ce pot aprea n decursul jocului).

  inta (coul) va fi suspendat, aezat orizontal i de mic dimensiune pentru a solicita mai mult caliti ca ndemnarea i precizia i mai puin puterea (principiu de unic specificitate a jocului de baschet).

  Regulamentul, care la nceput a fost simplist, a cunoscut numeroase schimbri de-a lungul anilor pentru a rspunde i a fi adaptat la progresele tehnice i tactice, dar baza codului de joc a rmas aceeai; echilibrul dintre posibilitile atacului i cele ale aprrii au subzistat pentru a perpetua spiritul jocului, aa cum l-a dorit inventatorul su.

  Mai trebuie tiut c profesorul Naismith, nainte de a fi profesor la Colegiul Springfield, a fcut studii de teologie la Montreal (Canada) destinat fiind s devin pastor. Acest lucru a influenat puternic filosofia lui.

 • 8

  Aceasta este raiunea concepiei sale, conform creia jocul sportiv trebuie s rmn, nainte de toate, un mijloc de educaie i fiecare trebuie s-i pun toat inima i toate puterile sale n realizarea victoriei echipei, pstrnd totui permanent controlul asupra reaciilor sale, ca i victoria care trebuie s fie rezultatul nu al echipei celei mai puternice i mai violente, ci al echipei mai abile, mai bine organizate, mai bine educate.

  Practica jocului de baschet, prin regulamentul lui, are o mare influen asupra comportamentului psihologic al individului: juctorul trebuie s fac proba controlului comportamentului propriu, de fair-play, de respect fa de partenerii i adversarii si, de ncredere n sine i n echipa sa. Rapiditatea interveniilor i ingeniozitii, a concentrrii, capacitile fizice, tehnice i tactice, individuale i colective, sunt caliti care fac din practicantul acestui joc sportiv, un om echilibrat i deschis.

  n plus, baschetul are o influen important asupra compor-tamentului social al individului n raport cu colectivul din care face parte. Juctorul are un rol, o funcie precis de ndeplinit n snul echipei sale; el tie c va fi integrat de partenerii si la fel cum acetia vor fi integrai de el.

  Barierele sociale, ideologice, rasiale nu exist n cadrul grupului de sportivi; dinamica grupului se caracterizeaz prin absena prejudecilor. O tendin spontan de apropiere uman este coninut n practica sportiv i se exprim mai uor n ambiana echipei (J. M. Cagical). n aceast optic, trebuie ca grupul s fie bine organizat i condus de acele persoane care au concepte i o pregtire pedagogic precise i un sim pedagogic ridicat, cci ceea ce trebuie s intereseze pe oricare antrenor sau profesor este progresul uman.

  Practicarea jocului de baschet dezvolt, totodat, caliti motrice ale juctorilor, sistemele tendinos i muscular, sistemele cardio-vascular i respirator fiind puternic influenate. Baschetul solicit, totodat, din partea juctorilor abilitate, coordonare, vitez, detent, agilitate, suplee, caliti ce vor fi perfecionate prin nsi practicarea jocului, prin repe-tarea execuiilor tehnice n cadrul unor exerciii pretactice i a numeroa-selor tactici individuale i colective. Cu toate acestea, concomitent antre-namentului specific baschetului, pregtirea fizic general i specific l aduce pe sportiv la un nivel mai ridicat, consolidndu-i acel suport care determin n final o pregtire superioar juctorului de baschet.

  Influena baschetului pe plan psihologic, sociologic, asupra dez-voltrii somato-funcionale a individului demonstreaz importana pregtirii acestuia la nivel de club sportiv, dar i la nivel colar.

  Nu se poate face distincie ntre un baschet colar i un baschet de club! Nu sunt ci pedagogice diferite de urmat pentru nvarea jocului de baschet.

 • 9

  La toate nivelurile trebuie subliniat un mesaj; acest mesaj va fi diferit, dac este adresat nceptorilor sau unei echipe de performan: la fiecare nivel motivaiile vor fi diferite. Antrenorul sau profesorul trebuie s fac dovada unor caliti pedagogice identice pentru a transmite i a fi asimilat acest mesaj. Nu pot fi asemnate unul cu cellalt, ele se completeaz unul pe cellalt.

  Competiia reprezint corolarul sportului; ea este urmarea logic a practicii sportive, n msura n care ea l face pe individ s se autodepeasc, s in cont de propriile limite; dar trebuie ca aceast dorin de depire s rmn integrat interesului general al grupului, al echipei. Sportul trebuie acceptat la nivelul su de reprezentare maxim, cci el constituie un fapt social important, iar marii campioni ai baschetului trebuie s constituie exemple capabile s suscite tinerilor, gustul pentru practica sportiv.

  Spiritul competitiv apare de la cele mai mici vrste ale practicii sportive i constituie o baz sntoas i natural de evoluie ntr-un cadru sportiv a spiritului i filosofiei ce au fost predicate de Naismith, ele trebuind a fi ntotdeauna prezente.

  EVOLUIA FORMELOR DE ATAC N JOCUL DE BASCHET De-a lungul evoluiei lui istorice, baschetul a cunoscut o multi-

  tudine de transformri determinate, n principal, de modul n care a evoluat i s-a dezvoltat jocul, implicit tactica acestuia, ca factor al inteligenei umane manifestate n planul pregtirii sportive.

  Dac aprarea nu a cunoscut dect n ultimii 40 de ani o evoluie mai accentuat a formelor sale, nu putem afirma acelai lucru despre atac. Jocul de baschet, prin natura spiritului care a guvernat inventarea i imediata lui rspndire pe ntreg mapamondul, a fost creat, n mod cu totul deosebit, spre a fi un joc ofensiv, el fiind i rmnnd atractiv, ca urmare a confirmrii sale imediate: co reuit sau ratat. Ca atare, atacul a suferit, n toate perioadele evoluiei sa