analiza comparativa a politicilor de mediu din statele uniunii europene si din romania

Upload: razvan-constantin-pascal

Post on 14-Oct-2015

106 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

ANALIZA_COMPARATIVA_A_POLITICILOR_DE_MEDIU_DIN_STATELE_UNIUNII_EUROPENE_SI_DIN_ROMANIA

TRANSCRIPT

Analiza Comparativa a Politicilor de Mediu din Statele Uniunii Europene si din Romania

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE MANAGEMENT ADMINISTRAIE PUBLIC

LUCRARE DE LICENANALIZA COMPARATIV A POLITICILOR DE MEDIU DIN STATELE UNIUNII EUROPENE I DIN ROMNIA

Coordonator tiinific:

Conf. univ. dr. Alpopi Cristina

Absolvent:

CUPRINSINTRODUCERE ..2CAP.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND POLITICA DE MEDIU N UE..31.1. Scurt prezentare a politicilor de mediu a UE.31.2. Baza legal a politicilor de mediu din Europa.....41.3. Actorii instituionali ai politicilor de mediu din UE....41.4. Obiectivele i principiile politicii de mediu din UE....51.5. Programele de aciune pentru mediu din UE......71.6. Instrumente de aplicare a politicilor de mediu la nivelul statelor membre ale UE ....101.7. Analiza SWOT a politicii de mediu n UE.......14CAP.2. ASPECTE GENERALE PRIVIND POLITICA DE MEDIU DIN ROMNIA...162.1. Baza legal a politicilor de mediu din Romnia...162.2. Scurt prezentare a politicilor de mediu n Romnia....182.3. Obiectivele politicii de mediu n Romnia .......192.4. Instrumente de aplicare a politicilor de mediu n Romnia...212.5. Cheltuieli i resurse pentru protecia mediului la nivelul Romniei.....292.6. Analiza SWOT a politicii de mediu n Romnia...30CAP.3. STUDIU DE CAZ PRIVIND POLITICA DE MEDIU.....34Extinderea i modernizarea sistemului de ap i ap uzat din Municipiul BucuretiCAP.4. CONCLUZII I RECOMANDRI PRIVIND MEDIUL .....504.1. Concluzii privind politica de mediu .504.2. Recomandri privind protecia mediului.......51ANEXEBIBLIOGRAFIEINTRODUCEREPreocuparea pentru mediu dobndete un caracter distinct odat cu semnalarea, de ctre Clubul de la Roma (1970) a diminurii resurselor naturale i a deteriorrii rapide a calitii apei, aerului i solului. Pn la crearea politicii comunitare de mediu au trecut doi ani (1972) i de aici la dezvoltarea acesteia ca una dintre cele mai importante politici comunitare. Importana sa nu este datorat anvergurii fondurilor alocate, ci faptului c politica de mediu a devenit politic orizontal a Uniunii Europene, aspectele de protecie a mediului fiind considerente obligatorii ale celorlalte politici comunitare. Prin adoptarea strategiei dezvoltrii durabile ca element principal al cmpului su de aciune, adic prin preocuparea pentru natur ca motenire i resurs a generaiilor viitoare politica de mediu este permanent conectat la tendinele globale de protecie a mediului (evenimente internaionale precum summit-urile de la Rio-1992 i Johanesburg-2002, a protocolului de la Kyoto, etc.).

Aceast conectare i implicare n progresele internaionale de mediu transforma Uniunea European n promotor global al dezvoltrii durabile.

Dezvoltarea durabil prin nsusi caracterul ei, reprezint nevoia de responsabilizare i educaie pentru protecia mediului, acest aspect este reflectat de evoluia politicii comunitare n ultimii ani.Politic marcat de trecerea de la o abordare bazat pe constrngere i sanciune, la una mai flexibil, bazat pe stimulente. Astfel, se acioneaz n direcia unei abordri voluntare, n scopul de a promova aceast responsabilizare fa de mediu i a de a ncuraja utilizarea sistemelor de management al mediului. Politica de mediu nu acioneaz independent, ci reflect interesul societii civile n aceast direcie, manifestat prin crearea a numeroase micri i organizaii de mediu. n unele ri s-a ajuns la crearea i dezvoltarea unor partide politice verzi, cu un real succes n arena politic. Acest aspect nu face dect s sublinieze o dat n plus nevoia unei abordri concertate la nivel european i necesitatea existentei unei politici de mediu active i integrate, capabil s rspund provocrilor care apar n plan economic.Protecia mediului nostru nconjurtor este o problem care i intereseaz i i afecteaz pe majoritatea cetenilor, datorit faptului c daunele aduse mediului nconjurtor au devenit din ce n ce mai grave, iar dorina de a face sacrificii pentru mbuntirea mediului a crescut considerabil.

n urma unei anchete ntreprins pe ntreg cuprinsul UE (Eurobarometer, martie 1999), a relevat faptul c 86% din cetenii UE consider c politica mediului nconjurtor este o prioritate politic, doar somajul, lupta mpotriva srciei i a crimei organizate i meninerea pcii au fost cotate mai sus.

Cetenii din Europa ateapt ca UE s joace un rol activ n protecia i conservarea mediului, att pe plan intern, n cadrul legislaiei europene, ct i extern, cu participarea UE la diferite acorduri internaionale.Problemele mediului nconjurtor nu pot fi rezolvate eficient dect prin includerea tuturor prilor implicate. Problemele de mediu internaionale i chiar globale capt o importan din ce n ce mai mare, singura soluie fiind ca toate rile s coopereze ntre ele. Probleme ca poluarea aerului i distrugerea stratului de ozon de ctre clorfluorocarburi nu depend de graniele naionale. Exemplul polurii aerului pe plan global arat clar c orice ncercare din partea unui stat de a-i pstra mediul curat este sortit eecului dac celelalte state nu sunt i ele pregtite s fac un efort n domeniul proteciei mediului. CAP.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND POLITICA DE MEDIU N UE1.1. Scurt prezentare a politicilor de mediu a UEPolitica de mediu a Uniunii Europene a aprut ca domeniu separat al preocuprii comunitare n anul 1972, impulsionat de o conferin a Organizaiei Naiunilor Unite asupra mediului nconjurtor, care a avut loc la Stockholm, n acelai an.n 1973 a fost elaborat primul Program de Aciune pentru Mediu PAM (1973-1977), sub forma unei combinaii de programe pe termen mediu i de gndire strategic, care accentua nevoia de protecie a apei i a aerului i care coninea o abordare sectorial a combaterii polurii.

n 1978 a fost adoptat al doilea Program de Aciune pentru Mediu PAM 2 (1978-1982), structurat pe aceleai prioriti ca i PAM 1 i fiind, de fapt, o rennoire a acestuia.

Anul 1981 a marcat crearea, n cadrul Comisiei Europene, a Direciei Generale pentru Politica de Mediu, unitate responsabil pentru pregtirea i asigurarea implementrii politicilor de mediu i totodat iniiatoarea actelor legislative din domeniu. Astfel, politica de mediu devine din ce n ce mai complex i mai strns corelat cu alte politici comunitare.n 1982 a fost adoptat al treilea PAM (1982 -1986), care reflect influena dezvoltrii pieei interne n echilibrarea obiectivelor sale cu cele ale pietei. n plus, acest program de aciune marcheaz trecerea de la o abordare calitativ a standardelor de mediu, la una axat pe emisiile poluante.Anul 1986 se individualizeaz prin adoptarea Actului Unic European (ratificat n 1997), document prin care protecia mediului dobndete o baz legal n cadrul Tratatulu Comunitii Europene (Tratatul de la Roma, 1957). n 1987 a fost adoptat PAM 4 (1987-1992), caracterizat prin aceeai tendin de coordonare cu evoluia i obiectivele pieei unice ca i programul precedent. Un element de noutate al PAM 4 l constituie pregtirea terenului pentru strategia cadru de dezvoltare durabil, adic promovarea conceptului de conservare a mediului i a resurselor sale n vederea transmiterii aceleiai moteniri naturale i generaiilor viitoare.

PAM 5 (1993 1999) a fost adoptat n 1992 i face trecerea de la abordarea bazat pe comand i control la introducerea instrumentelor economice i fiscal i la consultarea prilor interesate n procesul de decizie. De asemenea, PAM 5 a transformat dezvoltarea durabil n strategie a politicii de mediu. Tot n acest an a fost semnat i Tratatul Uniunii Europene (Maastricht), ceea ce nseamn, n termeni de mediu, extinderea rolului Parlamentului European n dezvoltarea politicii de mediu.

n 1997, politica de mediu devine politic orizontal a Uniunii Europene (prin Tratatul de la Amsterdam), ceea ce nseamn c aspectele de mediu vor fi n mod necesar luate n considerare n cadrul politicilor sectoriale.

Anul 2000 reprezint anul evalurii rezultatelor PAM 5 i definirea prioritilor pentru al 6-lea program de actiune PAM 6 (2001-2010) care susine strategia dezvoltrii durabile i accentueaz responsabilitatea implicat n deciziile ce afecteaz mediul. PAM 6 identific 4 arii prioritare ale politicii de mediu n urmtorii zece ani: 1) schimbarea climatic i nclzirea global;2) protecia naturii i biodiversitatea;3) sntatea n raport cu mediul;4) conservarea resurselor naturale i gestionarea deeurilor.Conferina de la Gothenburg, din anul 2001, a adus cu sine adoptarea dezvoltrii durabile ca strategie comunitar pe termen lung, ce concentreaz politicile de dezvoltare durabil n domeniile: economic, social i al proteciei mediului.

Tot n domeniul strategiilor iese n eviden i anul 2003, prin adoptarea Strategiei europene de mediu i sntate (SCALE), care are n vedere relaia complex i direct cauzal existent ntre poluarea i schimbarea caracteristicilor mediului i sntatea uman. Elementul de noutate al acestei strategii este centrarea, pentru prima dat n politicile de mediu, pe sntatea copiilor cel mai vulnerabil grup social i cel mai afectat de efectele polurii mediului.1.2. Baza legal a politicilor de mediu din EuropaBaza legal a politicii de mediu a UE este constituit de articolele 174 176 ale Tratatului Comisiei Europene, la care se adaug articolele 6 i 95. Articolul 174 este cel care traseaz obiectivele politicii de mediu i conine scopul acesteia asigurarea unui nalt nivel de protecie a mediului innd cont de diversitatea situaiilor existente n diferite regiunii ale Uniunii.

n completarea acestuia, Articolul 175 identific procedurile legislative corespunztoare atingerii acestui scop i stabilete modul de luare a deciziilor n domeniul politicii de mediu, iar Articolul 176 permite Statelor Membre adoptarea unor standarde mai stricte. Articolul 95 vine n completarea acestuia i are n vedere armonizarea legislaiei privitoare la sntate, protecia mediului i protecia consumatorului n Statele Membre, iar o clauz de derogare permite acestora s adauge prevederi legislative naionale n scopul unei mai bune protejri a mediului. Funcionnd ntr-o alt direcie, Articolul 6 promoveaz dezvoltarea durabil ca politic transversal a Uniunii Europene i subliniaz astfel nevoia de a integra cerinele de protecie a mediului n definirea i implementarea politicilor europene sectoriale. Acestora li se adaug peste 200 de directive, regulamentele i deciziile adoptate, care constituie legislaia orizontal i legislaia sectorial n domeniul proteciei mediului. Legislaia orizontal cuprinde acele reglementri ce au n vedere transparena i circulaia informaiei, facilitarea procesului de luare a deciziei, dezvoltarea activitii i implicrii societii civile n protecia mediului .a. (de exemplu: Directiva 90/313/CEE privind accesul liber la informaia de mediu, Regulamentul 1210/90/CEE privind nfiinarea Ageniei Europene de Mediu etc).Spre deosebire de aceasta, legislaia sectorial (sau vertical) se refer la sectoarele ce fac obiectul politicii de mediu i care sunt: gestionarea deeurilor, poluarea sonor, poluarea apei, poluarea aerului, conservarea naturii (a biodiversitii naturale), protecia solului i protecia civil (care se regsesc n planurile de aciune i n strategiile elaborate).

1.3. Actorii instituionali ai politicilor de mediu din UEPolitica de mediu a Uniunii Europene este susinut de un numr de actori instituionali implicai n pregtirea, definirea i implementarea sa, i care se afl n permanent consultare cu guvernele Statelor Membre, cu diverse organizaii industriale i ci organizaii nonguvernamentale. Prin diversele atribuii pe care le au, acestea contribuie la caracterul sinergetic al politicii de mediu i asigur realizarea obiectivelor sale att la nivel legislativ, ct i la nivel de implementare.

Barry Buzan identific dou mari categorii de actori instituionali:

A. Economici corporaii transnaionale, firme de stat, firme din domeniul agiculturii, chimiei, industriilor nucleare, pescuitului, mineritului i altele.

B. Guverne i agenii, chiar i unele organizaii internaionale, cu rol n cercetarea i formularea unor recomandri a fi urmate de state.Comisia European, Directia Generala Mediu -Direcia General Mediu a fost creat n 1981 i este direct responsabil pentru elaborarea i asigurarea implementrii politicii de mediu. Rolul su este de a iniia i definitiva noi acte legislative n domeniu i de a se asigura c msurile astfel adoptate vor fi implementate de Statele Membre.

Consiliul Minitrilor Mediului este parte a Consiliului Uniunii Europene i se reunete de cteva ori pe an , n scopul coordonrii politicilor de mediu ale statelor membre.Parlamentul European, prin Comitetul de mediu, sntate publica i politic a consumatorului. Implicarea Parlamentului European n politica de mediu a Uniunii se manifest prin cooperarea acestuia cu celelalte instituii i implicarea n procesul de co-decizie. n anul 1973 Parlamentul a nfiinat un Comitet de mediu, format din specialiti i responsabil pentru iniiativele legislative privind protecia mediului i protecia consumatorului.

Comitetul economic i social are un rol consultativ n procesul de decizie i ilustreaz generalitatea politicii de protecie a mediului ambiant.

Comitetul regiunilor are, de asemenea, rol consultativ i asigur implicarea autoritilor regionale i locale n procesul de decizie la nivel comunitar. Aspectele de mediu sunt responsabilitatea Comisiei 4, alturi de planificarea spaial i de chestiunile ce in de politica urban i de energie.

Agenia European de Mediu are sediul la Copenhaga (Danemarca) i are ca scop principal colectarea, prelucrarea i furnizarea de informaii privind mediul ambiant ctre decideni i ctre public. Acest lucru se realizeaz prin activiti permanente de monitorizare a mediului i semnalarea n timp util a problemelor pe cale de apariie. Dei nu este direct implicat n procesul de decizie, comunicrile i rapoartele sale asupra situaiei mediului joac un rol esenial n adoptarea noilor strategii i msuri de protecie a mediului la nivel comunitar i fundamenteaz majoritatea deciziilor Comisiei n aceast direcie.

Organizaii nonguvernamentale (ONG). Ele reprezint cele mai active forme prin care societatea civil i poate exprima interesul pentru protecia mediului i au un rol important n ansamblul instituional i n influenarea politicilor de mediu. Printe cele mai importante organizaii se numr: Uniunea Internaional pentru Conservarea Naturii (UNESCO), Greenpeace International, World Wide Fund for Nature.

1.4. Obiectivele i principiile politicii de mediu din UEObiectivele politicii de mediu:

Conservarea, protecia i mbuntirea calitii mediului; Protecia sntii umane; Utilizarea prudent i raional a resurselor naturale; Promovarea de msuri la nivel internaional n vederea tratrii problemelor regionale de mediu i nu numai.Principiile politicii de mediu:Principiile folosite n elaborarea i aplicarea politicii europene de mediu(PEM) s-au conturat treptat, n procesul dezvoltrii instituionale a PEM i a aplicrii diferitelor programe comunitare de aciune Conform Cartei Albe privind responsabilitatea la nivelul mediului (2000), principiile actuale n aplicarea PEM sunt:

1. Principiul responsabilitii (numit i poluatorul pltete) - are n vedere suportarea de ctre poluator a cheltuielilor legate de msurile de combatere a polurii stabilite de autoritile publice; principiul asigur internalizarea costurilor de mediu (de poluare) la nivelul agenilor economici i i are originea n teoria externalitilor.2. Principiul aciunii preventive - se bazeaz pe regula general c este mai bine s previi dect s combai; aplicarea principiului presupune c orice decizie de producie sau legat de noi proiecte de investiii s se raporteze la impactul de mediu anticipat.3. Principiul precauiei - presupune c, n absena unei certitudini cu privire la relaia cauz-efect ntre o aciune i impactul asupra mediului, dac o evaluare tiinific ofer suficiente argumente privind un posibil impact negativ pentru mediu sau sntate, trebuiesc luate msuri de siguran; n aplicarea acestui principiu i a celui anterior, un rol esenial revine asumrii responsabilitii sociale de ctre agenii economici publici i privai.

4. Principiul coreciei - cu prioritate la surs, constnd n obligaia poluatorilor de a lua msurile necesare pentru nlturarea efectelor polurii.5. Principiul proximitii - are drept scop ncurajarea comunitilor locale n asumarea responsabilitilor pentru deeurile i poluarea produs; principiul are la baz idea c n protecia mediului responsabilitatea primar revine nivelelor inferioare de decizie.6. Principiul proteciei ridicate a mediului - prevede ca politica de mediu a UE s urmreasc atingerea unui nivel nalt de protecie (aciunea Comunitii trebuie s asigure eficiena politicilor de mediu n spaiul european i nu numai).7. Principiul integrrii - presupune ca obiectivele de mediu s fie luate n considerare n elaborarea i aplicarea tuturor politicilor europene care au un impact asupra mediului.

Complementar principiilor specifice politicii de mediu, pot fi menionate i o serie de principii generale cu rol important n elaborarea i aplicarea PEM.8. Principiul eficienei - conform cruia i adoptarea unei legi de mediu trebuie subordonat raportului cost beneficiu, cu luarea n considerare a costului de oportunitate.9. Principiul subsidiariti - aezat la baza funcionrii sistemului instituional comunitar. n politica de mediu, responsabilitatea principala revine statelor membre, Comunitatea European intervenind doar n msura n care aciunea la nivel comunitar este mai eficient.10. Principiul transparenei - presupune dezvoltarea unui sistem eficace de analiz i informare asupra consecinelor aciunii diverilor actori economici i asupra politicilor adoptate la nivel comunitar i n statele membre.11. Principiul informrii - conform cruia cetenii au dreptul s obin n orice moment informaii privind calitatea mediului i s participe la procesul decizional.12. Principiul coerenei - presupune dezvoltarea unor mecanisme de coordonare / armonizare ntre politicile europene, pe orizontal, ntre diversele politici sectorile i pe verticala, ntre deciziile luate la nivel comunitar, naional, regional, local, n aa fel nct s se asigure complementaritatea instrumentelor i generarea de sinergii n realizarea obiectivelor de mediu.13. Principiul cooperrii - n aplicarea competenelor de mediu, comunitatea i statele membre coopereaz cu rile tere i cu organizaiile internaionale. Principiul are la baz ideea c protecia mediului nu poate fi realizat doar n context intern (avnd n vedere externalitile de mediu care depesc graniele Uniunii) i c trebuiesc luate n considerare interesele specifice ale rilor n curs de dezvoltare. Uniunea joac un rol important n negocierea i aciunea n domeniul proteciei mediului la nivel internaional, lund parte la toate dosarele majore.14. Principiul coeziunii - coeziunea reprezint n Uniunea European, ca i mediul, un element de condiionalitate n adoptarea i aplicarea politicilor la toate nivelurile, fiind o component obligatorie a strategiei europene de dezvoltare durabil. 1.5. Programele de actiune pentru mediu din UE

ncepnd cu anul 1973, Comunitatea European i apoi Uniunea European au adoptat mai multe programe de aciune n domeniul mediului (cunoscute sub abrevierea PAM), documente fr caracter juridic, care exprim o teorie comunitar n privina proteciei i ameliorrii mediului, i care au stabilit un calendar de realizare a msurilor propuse.1. Primul program de aciune (1973 1976)

Definete principiile de baz i obiectivele fundamentale ale politicii comunitare n domeniul mediului i identific aciunile generale de realizat. n scurt timp, ns, a devenit evident c n domeniul mediului, a preveni este mai uor dect a combate i c sunt necesare anumite principii de abordare a aciunilor de protecie a mediului.

2. Al doilea program de aciune (1977 1983)

Dedicat n special implementrii primului program, acesta acord o atenie speciala proteciei mediului marin, precum i mbuntirii calitii mediului prin introducerea obligativitii evalurii impactului asupra mediului a proiectelor majore industriale i de infrastructur.

3. Al treilea program de aciune (1983 1986)

Este cunoscut pentru dou realizri: atunci s-au stabilit pentru prima dat prioritile aciunii comunitare n domeniul mediului i s-au acceptat principii noi de abordare a aspectelor ecologice, cum a fi integrarea aspectelor ecologice n celelalte politici comunitare sau abordarea preventiv. Astfel, considerentele ecologice devin incidente nc din faza elaborrii i conceperii deciziilor economice, din domeniul agriculturii, energiei, industriei, transportului sau turismului.4. Al patrulea program (1987 1992)

Continund strategia preventiv, acest program a avut ca obiectiv integrarea proteciei mediului n toate politicile comunitare, ca element esenial, n vederea unei abordri mai integratoare a controlului i reducerii polurii, menit s mpiedice transferul polurii dintr-o regiune n alta. n acest sens, s-a subliniat importana a patru aspecte:

aplicarea complet i eficace a legislaiei comunitare n domeniu; controlul impactului asupra mediului a tuturor substanelor i surselor de poluare; asigurarea unui acces mai bun la informare pentru public; imperativul crerii de noi locuri de munc.5. Al cincilea program de aciune (1993 2000)

Acesta a purtat numele Ctre o dezvoltare durabil i a preluat multe idei din cel de-al patrulea. Programul s-a concentrat pe problemele de mediu, cu obiective pe termen mediu i lung stabilite n cinci domenii specifice: industrie, agricultur, energie, transport i turism i a avut urmtoarele prioriti:

integrarea consideraiilor de mediu n alte politici comunitare; susinerea iniiativelor privind transportul public, tehnologiile ecologice i problemele regionale i locale; folosirea altor domenii de interes, precum educaia, pentru promovarea proteciei mediului; ntrirea rolului U.E. n iniiativele internaionale.

Documentul a prevzut, de asemenea, nfiinarea unei structuri instituionale de aplicare a Agendei 21, adoptat la Conferina O.N.U. de la Rio de Janeiro n 1992.

Al cincilea program a avut un rol determinant n ncercarea de a reconcilia dezvoltarea cu mediul n politicile Uniunii Europene. S-a remarcat, de asemenea, nevoia gsirii de noi instrumente menite s contribuie la aplicarea prevederilor sale, cum ar fi angajamentul poluatorului de repararare a pagubelor sau impunerea prin legislaia fiscal sau economica a acestei rspunderi.

6. Al aselea program de aciune (2001 2010)Ultimul program de aciune, care se deruleaz i n prezent, denumit Mediu 2010: viitorul nostru, alegerea noastr fixeaz prioritile Uniunii Europene pn n anul 2010, fiind vizate n principal patru arii mari de protecie a mediului: schimbarea climatic i nclzirea global are ca obiectiv reducerea emisiei de gaze ce produc efectul de ser cu 8% fa de nivelul anului 1990 (conform protocolului de la Kyoto) pn n 2012, iar pe termen lung cu 20-40% pn n 2020. Cercetatorii apreciaz c temperatura Terrei a crescut n secolul trecut cu 0,6C ca urmare a activitilor umane ce produc emisii de bioxid de carbon (gaze cu efect de sera, in general). n condiiile n care n acest secol vor continua actualele tendine de dezvoltare economic i urban pe baza arderii combustibililor fosili i a despaduririlor n vederea extinderii infrastructurilor economice i a spaiului de locuire, se estimeaz c temperatura terestr va crete cu cel puin 1,5C, ceea ce va determina creterea nivelului apelor mrilor i oceanelor de la civa centimetri pn la aproape un metru. Efectul imediat al acestei nclziri globale este deja resimit de locuitorii planetei: asistm la o cretere a intensitii i a frecvenei manifestrilor meteorologice cu caracter extrem (ploi toreniale diluviene, uragane devastatoare), precum i la o eroziune puternic n zonele de coast i la inundarea acestora. Uniunea European a adoptat diverse reglementri interne, dar se afl i n fruntea comunitii internaionale, n primul rnd a grupului rilor industrializate, pentru atingerea obiectivului stabilit prin Tratatul de la Kyoto (1997) de reducere a emisiilor gazelor cu efect de ser cu 8% pn n intervalul 2008-2012 comparativ cu nivelul de referinta din anul 1990. Astfel, la nivelul Uniunii s-a reusit stabilizarea emisiilor in anul 2000 la nivelul anului 1990 i s-a nregistrat, n primii ani ai acestui secol, o tendin de scdere cu puin peste 2%. Principalele mecanisme de succes sunt doua directive: Directiva privind prevenirea i controlul integrat al polurii care orienteaz spre alegerea celei mai bune tehnologii posibile n diversele activiti industriale, de transport i din sectorul energetic, precum i Directiva privind schema de negociere a emisiilor cu efect de ser prin care se stabilesc principii comerciale de transfer a obligaiei de reducere a emisiilor de la o ar la alta, ceea ce are drept consecin deplasarea unor capitaluri substaniale spre rile puin dezvoltate ale Uniunii. Acestora li se adaug din februarie 2004, Decizia privind monitorizarea la nivel comunitar a emisiilor gazelor ce produc efect de ser. protecia naturii i biodiversitatea are ca obiectiv protecia i refacerea structurii i funcionalitii sistemelor naturale, precum i stoparea distrugerii biodiversitii, att n spaiul comunitar, ct i la nivel global.Obiectivele principale sunt stoparea procesului de dispariie a speciilor de plante, pasari i mamifere, conservarea biodiversitii la nivelul actual prin protejarea diverselor areale, precum i restaurarea unor sisteme naturale acolo unde acest lucru mai este posibil. Pentru atingerea acestor directive au fost depuse mari eforturi de nnoire legislativ care vizeaz conservarea habitatelor naturale, protejarea anumitor specii de psri, a cetaceelor i a delfinilor, limitarea comerului cu psri sau animale slbatice. Aceste msuri sunt dublate de participarea statelor europene la diverse convenii internaionale, cum ar fi Convenia de la Berna privind conservarea florei i faunei slbatice i a habitatelor naturale sau Convenia de la Bonn privind conservarea speciilor de psri migratoare. O alt aciune prioritar vizeaz dezvoltarea durabil a silviculturii prin monitorizarea ecosistemelor forestiere i acordarea de asisten n scopul conservrii pdurilor. De asemenea, s-au facut pai nainte n direcia coordonrii aciunilor la nivel european n caz de dezastre naturale sau provocate ca urmare a unor accidente tehnologice. sntatea n raport cu mediul are drept obiectiv asigurarea unui mediu care s nu aib un impact semnificativ sau s nu fie riscant pentru sntatea uman.Se tie c poluarea influenteaz negativ starea de sntate. Ca urmare, a fost formulat obiectivul asigurrii unei asemenea caliti a mediului care s nu influeneze n direcia rului patologic, sntatea populaiei. Pentru atingerea acestui obiectiv sunt ntreprinse aciuni complexe de monitorizare a factorilor de mediu, inclusiv dezvoltarea unui sistem de evaluare i management al riscului. Aciuni specifice sunt ntreprinse n legatur cu reglementarea transportului produselor chimice astfel nct s se asigure protecia sntii i a mediului. Concurena din industria chimic a funcionat ca un factor de presiune, dar instituiile europene au impus msuri stricte att de clasificare, ambalare i etichetare a substanelor periculoase, ct i de limitare sau interzicere a folosirii anumitor substane periculoase cu efect cancerigen. De asemenea, statele europene s-au angajat, ncepnd din 2001, s limiteze sau s interzic producia i folosirea a 12 poluani care se acumuleaz i persist n organismele vii. O alt tem controversat o reprezint folosirea organismelor modificate genetic i a ingredientelor alimentare (E-uri). Controversa a fost mutat n laboratoare i tinde s capete i un coninut comercial de vreme ce marii productori agricoli i din industria alimentar finaneaz cercetrile tiintifice propriu-zise. O alt component a politicilor de mediu o reprezint prevenirea polurii aerului, apei i a solului. Problema calitii aerului este o preocupare a Uniunii Europene nc din anii 70, cand s-au luat primele msuri de reducere a concentraiei de dioxid de sulf sau benzen pe fondul creterii aproape exponeniale a traficului rutier, a transporturilor n general. n anul 2000 a fost adoptat documentul Aer curat pentru Europa. Ctre o strategie tematic privind calitatea aerului, prin care au fost stabilite urmatoarele obiective: dezvoltarea cercetrilor tiintifice privind efectele polurii atmosferice, inclusiv identificarea i inventarierea emisiilor periculoase;

acomodarea legislaiei n scopul eficientizrii ei;

dezvoltarea unei strategii integrate care s in seama de relaiile cu alte domenii;

diseminarea public a informaiilor.

n privina transporturilor este n curs de implementare o strategie care are drept obiectiv reducerea emisiilor i a consumului de combustibil, precum i promovarea vehiculelor nepoluante. Binecunoscutele norme Euro pentru motoarele cu combustie intern i dovedesc deja eficiena. O tema obsedant a instituiilor europene o reprezint prevenirea polurii apei. ntr-un timp relativ scurt, cu mari eforturi financiare, s-a reuit s se asigure accesul la apa curat pentru marea majoritate a populaiei din Uniunea European. De asemenea, au fost construite reele de alimentare cu ap i de canalizare n mediul rural, iar din ce n ce mai multe localiti funcioneaz staii de epurare care au adaugat treptei mecanice i treapta biologic. Transformarea Tamisei dintr-un fluviu mort, ntr-unul n care noat iari petii este una dintre performanele exemplare. Au fost introduse diverse standarde de calitate a apei, de la apa potabil i pn la apele uzate. n prezent este funcional o strategie de management durabil i global al apelor. Din anul 2004 a fost pus n operaie o strategie de protecie a solului mpotriva polurii i a eroziunii. conservarea resurselor naturale i gestionarea deeurilor are ca obiectiv creterea gradului de reciclare a deeurilor cu 20% pn n 2010 i cu 50% pn n 2050.Pentru implementarea acestui program au fost luate o serie de msuri, precum:

mbuntirea aplicrii legislaiei din domeniul mediului; colaborarea cu cetenii, care trebuie responsabilizai n procesul de schimbare a comportamentului fa de mediu; integrarea accentuat a consideraiilor de mediu n celelalte politici comunitare; parteneriatul cu mediul de afaceri, ncurajarea companiilor de a-i face publice performanele din punct de vedere al proteciei mediului i al aplicrii reglementrilor din domeniu.

De asemenea, PAM 6 prevede i dezvoltarea a 7 strategii tematice, ce corespund unor aspecte importante ale proteciei mediului, precum: protecia solului, protecia i conservarea mediului marin, utilizarea pesticidelor n contextul dezvoltrii durabile, poluarea aerului, mediul urban, reciclarea deeurilor, gestionarea i utilizarea resurselor n perspectiva dezvoltrii durabile. Abordarea acestor strategii este una gradual, fiind structurat n dou faze: prima, de descriere a strii de fapt i de identificare a problemelor; a doua, de prezentare a msurilor propuse pentru rezolvarea acestor probleme.Obiectivele majore corespunzatoare acestui domeniu sunt limitarea folosirii resurselor regenerabile la capacitatea lor de regenerare, creterea eficienei utilizrii resurselor neregenerabile i reducerea deeurilor. Ca mijloace de aciune sunt folosite inclusiv prghii financiare, cum ar fi impozitarea folosirii resurselor, introducerea unor taxe de mediu pentru activitile poluante, reducerea i eliminarea subveniilor pentru tehnologiile mari consumatoare de resurse. S-au facut mari eforturi financiare n privina managementului deeurilor. Tendina actual de cretere a cantitii de deeuri produse n statele Uniunii Europene se va menine n continuare n condiiile creterii consumului, estimandu-se o cretere de circa 45% pentru perioada 2000-2020, dar se apreciaz c procentul de deeu din produsul iniial se va reduce la doar 20%. Au fost constatate trei strategii complementare:

reducerea i chiar eliminarea producerii deeurilor la sursa prin mbunatirea tehnologiilor de fabricaie, promovarea unor produse ecologice i prin folosirea redus a ambalajelor;

reciclarea i refolosirea deeurilor, transformarea deeurilor n resurse (ambalaje, sticle PET, bateriile i acumulatorii auto, deeurile electrice i electronice);

reducerea polurii generate de depozitarea deeurilor n gropi de gunoi sau de incinerarea acestora. 1.6. Instrumente de aplicare a politicilor de mediu la nivelul statelor membre ale UESe poate vorbi de dezvoltarea a trei tipuri de instrumente: legislative, tehnice i economico-financiare:1. Instrumentele legislative creeaz cadrul legal al politicii comunitare de protecie a mediului sunt reprezentate de legislaia existent n acest domeniu, adic de cele peste 300 de acte normative (directive, regulamente) adoptate ncepnd cu anul 1970 (acestea constituie aa numitul acquis comunitar).- Regulamentele sunt direct aplicate n statele membre i sunt adresate tuturor subiecilor din cadrul Comunitii. Acesta nseamn c regulamentele UE sunt obligatorii pentru fiecare cetean european. De exemplu, interdicia de a trimite deeurile n anumite ri n curs de dezvoltare, impus de regulamentul UE n ceea ce privete supravegherea i controlul transportului de deeuri, este obligatorie pentru fiecare francez, german sau italian, far a mai fi necesar o lege sau o ordonan naional adiional. O asemenea lege naional nici macr nu este permis.- Directivele sunt adresate statelor membre i mai presus de toate menioneaz obiectivele ce trebuie atinse cu ajutorul fiecrei directive n parte. Directivele las proporia implementrii lor la latitudinea statelor membre care sunt obligate s adopte legi pentru a ndeplini cerinele directivei ntr-o anumit perioad de timp. Modul n care aceast legislaie se integreaz n sistemul legal naional rmane i el la latitudinea statelor respective. De exemplu, diferite directive privind puritatea aerului impun valori limit ale calitii aerului pentru anumii ageni poluani, dar las n seama statelor membre alegerea msurilor ce se impun pentru a rmne sub limita valorilor specifice.

Msurile de mediu necesit un grad nalt de flexibilitate. Obiectivele comune pot fi cel mai bine atinse prin msuri de adaptare ct mai bun la diferitele condiii climatice, la atitudinea populaiei, la respectiva structur legal i la diferitele tradiii din cadrul fiecrui stat membru. Din acest motiv, directivele sunt mult mai des utilizate pentru a implementa politica de mediu europen dect regulamentele.

2. Instrumentele tehnice asigur respectarea standardelor de calitate privind mediul ambiant i utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile. n categoria instrumentelor tehnice pot fi incluse:

Standarde i limite de emisii

Cele mai bune tehnologii disponibile

Denominarea eco (eco-etichetarea)

Criteriile aplicabile inspeciilor de mediu n statele member ale Uniunii.

A) Standardele i limitele de emisii sunt incluse n legislaia specifica i au menirea de a limita nivelul polurii mediului i de a identifica marii poluatori.

B) Cele mai bune tehnologii disponibile - legislaia de prevenire i control a polurii industriale impune utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile la un moment dat. C) Denominarea eco este un instrument ce are drept scop promovarea produselor cu un impact de mediu redus, comparativ cu alte produse din acelai grup. n plus, denominarea eco ofer consumatorilor informaii clare i ntemeiate tiinific asupra naturii produselor, orientndu-le astfel opiunile. Aceast denominare are rolul evidenierii produselor comunitare care ndeplinesc anumite cerine de mediu i criterii eco specifice, criterii stabilite i revizuite de Comitetul Uniunii Europene pentru Denominare Eco15 responsabil de altfel i pentru evaluarea i verificarea cerinelor referitoare la acestea. Produsele care au ndeplinit criteriile de acordare a acestei denominri pot fi recunoscute prin simbolul margaretei (logo-ul specific). Septembrie 2005 este data la care a fost finalizat examinarea modului de funcionare a denominrii eco i la care au fost propuse amendamentele corespunztoare.D) Criteriile aplicabile inspeciilor de mediu n Statele Membre au fost create pentru a asigura conformitatea cu legislaia de mediu a UE i aplicarea uniform a acesteia. Acest lucru este posibil prin stabilirea unor criterii minime referitoare la organizarea, desfurarea, urmrirea i popularizarea rezultatelor inspeciilor de mediu n toate Statele Membre.

E) Alte dou instrumente sunt reprezentate de reelele de msur i control a polurii aerului, solului apei etc i de bazele de date privind nivelul polurii, pragurile de alert, inventarul de emisii poluante etc. Acestea monitorizeaz permanent situaia mediului i ofer informaiile necesare iniierii de aciuni cu scop reparatoriu i preventiv.

3. Instrumente financiare ale politicii de mediu: Programul LIFE, Programul ISPA, Fondurile Structurale i de Coeziune.

A) Programul LIFE Cel mai important instrument financiar pentru mediu al Uniunii Europene este programul LIFE. Scopul acestui program este de a contribui la dezvoltarea i implementarea politicii de mediu a Comunitii.Sprijinul financiar LIFE este n primul rnd destinat:

Proiectelor inovatoare i aciunilor pe scar demonstrativ, promovnd dezvoltarea sustinut n domeniul activitii industriale;

Proiectelor cu efect demonstrativ sau proiectelor de sprijin tehnic n beneficiul autoritilor locale, n vederea facilitrii integrrii n politica planificrii zonale, ca i n planificarea utilizrii terenurilor, contribuid la dezvoltarea sntoas a mediului;

Proiectelor pregatitoare ce contribuie la implementarea politicii i legislaiei de mediu ale Comunitii, n special:

Protecia i utilizarea raional a zonelor de cost;

Reducerea deeurilor, n special a celor toxice i periculoase; Prevenirea polurii apei, inclusiv tratarea canalizrilor;

Msuri mpotriva polurii i acidificrii aerului; i msuri mpotriva acidizrii ozonului din troposfer.

Programul LIFE este deschis tuturor persoanelor fizice i juridice nregistrate n UE. De asemenea, LIFE este singurul instrument financiar comunitar n domeniul proteciei mediului care este deschis participrii i statelor candidate la Uniunea European, n baza unei contribuii financiare a acestora.Programul LIFE a fost lansat n 1992 cu scopul de a cofinana proiectele de protecie a mediului n rile UE, precum i n rile n curs de aderare. Programul are deja patru faze de implementare:

prima faz: LIFE I - 1992 -1995, cu un buget de 400 milioane de Euro;

a doua faz: LIFE II - 1996- 1999, cu un buget de 450 milioane de Euro;

a treia faz: LIFE III - 2000-2004, cu un buget de 640 milioane de Euro i a sprijinit proiectele de protecie a mediului n statele membre i candidate la UE. Programul s-a concentrat pe 3 componente:a) LIFE NATURA - implementarea msurilor de conservare pentru protecia naturii:

b) LIFE MEDIU - sprijinirea proiectelor demonstrative flexibile, eficiente i transformabile n alte zone, precum cele legate de tehnologiile nepoluante, calitatea apei, gestionarea deeurilor, planificarea utilizrii terenurilor, etc.

c) LIFE State Terte (6%) a patra faz: LIFE+ (2007-2013) cu un buget total de aproximativ 1,9 miliarde de Euro alocai pentru a acoperi toate prioritile din domeniul nconjuraor. El este format din trei componente:a) LIFE+ Natura i Biodiversitatea care are ca scop dezvoltarea cunoaterii necesare evalurii i monitorizrii politicilor i legislaiei europene din domeniul naturii i biodiversitii. Accentul se pune pe:

Investiii durabile pe termen lung n situri Natura 2000;

Aciuni de conserve pentru speciile vizate de Directivele Psri i Habitate

b) LIFE+ Politic i Guvernare n materie de mediu care acoper prioritile identificate n cadrul Programul Cadru 6 pentru Mediu (mai puin natura i biodiversitatea), precum i abordrile strategice pentru elaborarea, implementarea i controlul politicilor de mediu. Aceasta component are 7 domenii pioritare: schimbrile climatice, mediul, sntatea, calitatea veii, resursele naturale i deeurile, pdurile;c) LIFE+ Informarea i Comunicarea pentru specte legate de mediu are ca scop implementarea unor campanii de contientizare i comunicare avnd drept subiecte aspectele legate de: protecia mediului; protecia i conservarea naturii i a biodiversitii; campanii de contientizare pentru promovarea incendiilor forestiere.B) Fondul de Coeziunenfiinarea Fondului de Coeziune a fost hotrt prin Tratatul de la Maastrich, acesta devenind operaional n anul 1994. Acest fond are urmtoarele caracteristici:1. Sfera limitat de aciune, din acest fond urmnd a se acorda sprijin financiar numai Statelor Membre care au un PIB/locuitor mai mic de 90% din media comunitar. Aceasta nseamn c ajutorul este direcionat ctre statele mai puin prospere luate n ntregime (este vorba doar de Spania, Portugalia, Grecia i Irlanda);

2. Sprijinul financiar este limitat la cofinanarea proiectelor din domeniile protejrii mediului i dezvoltrii reelelor de transport trans-europene;

3. Suportul financiar este acordat acelor state care au elaborat programe, prin care se accept condiiile referitoare la limitele deficitului bugetar, deoarece se are n vedere legtura dintre acest fond i obiectivul realizrii Uniunii Economice i Monetare.

C) Programul ISPA

Finaneaz proiecte mari de infrastructur n sectorul proteciei mediului i al transporturilor n rile candidate. n ceea ce privete protecia mediului, obiectivul ISPA este s sprijine rile beneficiare n alinierea standardelor UE din domeniul proteciei mediului. Din acest punct de vedere, ISPA se concentreaz asupra aplicarii directivelor de protecie a mediului care necesit costuri de implementare.

Acestea se refer la urmatoarele domenii: Furnizarea apei potabile;

Tratarea apelor uzate;

Gestionarea deeurilor solide i a deeurilor periculoase;

Poluarea aerului.

Implementarea acestor directive este strans legat de mbuntirea sntii i a calitii vieii cetenilor i are un impact pozitiv asupra coeziunii sociale i economice a rilor beneficiare.1.7. Analiza SWOT a politicii de mediu n UE

1. Puncte forte:

a) Politica de mediu a UE este permanent conectat la tendinele globale de protecie a mediului.

b) Conectarea i implicarea n progresele internaionale de mediu transform Uniunea European n promotor global al dezvoltrii durabile.

c) Politica de mediu reflect interesul societii civile cu privire la dezvoltarea durabil, manifestat prin crearea a numeroase micri i organizaii de mediu.d) Dorina de a face sacrificii pentru mbuntirea mediului a crescut considerabil.e) 86% din cetenii UE consider c politica mediului nconjurtor este o prioritate politic, doar somajul, lupta mpotriva srciei i a crimei organizate i meninerea pcii au fost cotate mai sus (n urma unei anchete ntreprins pe ntreg cuprinsul UE - martie 1999).f) Problemele de mediu internaionale i chiar globale capt o importan din ce n ce mai mare (singura soluie fiind ca toate rile s coopereze ntre ele).g) n Europa, factorii de decizie a unei ri atribuie un pre arbitrar bunului liber afectat de poluare stabilindu-se astfel o valoare de conservare pe care agentul economic poluator trebuie s o plateasc.h) Politicile de mediu n UE au n vedere dezvoltarea durabil ca politic transversal a Uniunii Europene i subliniaz astfel nevoia de a integra cerinele de protecie a mediului n definirea i implementarea politicilor europene sectoriale.i) Angajamentul UE de protecie a mediului ncurajeaz i alte ri s adopte msuri similare.

j) Politica de mediu este un domeniu care este sprijinit de un mare public de aciune n Europa. k) Ameninarea la adresa mediului nconjurtor este la nivel global i ar trebui abordate la scar internaional - UE joac un rol important n stabilirea acestui program.

l) UE este un lider n eforturile globale de a proteja mediul. The EU, for instance, is one of the initiators of the United Nations Environment Program (UNEP) creating a strategic approach to the international management of chemicals. m) UE este unul din iniiatorii Programului Naiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) privind crearea unei abordri strategice a gestionrii internaionale a substanelor chimice.

n) UE a stabilit un sistem cuprinztor de protecie a mediului care s acopere emisiile n aer i ap, zgomot, de eliminare a deeurilor, conservarea habitatelor naturale, produse chimice i accidentelor industriale.o) Politica de mediu a UE este susinut de "principiul precauiei", It is based on the "polluter pays" concept and the management and control of pollution at source.ea se bazeaz pe principiul "poluatorul pltete" i conceptul de gestionare i control al polurii la surs. p) Obiectivul Uniunii Europene este s ofere un nivel adecvat de protecie a mediului n ntreaga Uniune, fr a neglija circumstanele locale i restriciile economice aferente.q) n trile europene dezvoltate, investiiile destinate proteciei mediului dein ponderi insemnate, fiind difereniate pe ramuri industriale. 2. Puncte slabe:

a) O nlaturare total a polurii nu este posibil nici tehnologic, nici economic, presupunnd cheltuieli de antipoluare ce nu ar putea fi suportate nici mcar de o economie dezvoltat.b) Daunele aduse mediului nconjurtor au devenit din ce n ce mai grave, de aceea protecia mediului nconjurtor este o problem care i intereseaz i i afecteaz pe majoritatea cetaenilor.c) Daca efectele polurii sunt mai puin vizibile, societatea va accepta mai greu s fac cheltuieli suplimentare, deoarece utilitatea social scade cu ct gradul de purificare este mai ridicat.d) UE produce n jur de 22% din emisiile de gaze cu efect de ser la nivel mondial i creeaz peste 2 miliarde de tone de deeuri pe an. e) Costul reglementrii de mediu ale UE pot submina competitivitatea ntreprinderilor din UE.3. Oportuniti: Programul Mediu 2010: viitorul nostru, alegerea noastr (2001-2010) fixeaz prioritile Uniunii Europene pn n anul 2010, fiind vizate n principal patru arii mari de protecie a mediului: schimbarea climatic i nclzirea global;

protecia naturii i biodiversitatea; sntatea n raport cu mediul; conservarea resurselor naturale i gestionarea deeurilor.a) Proiectele de protecie a mediului ale Uniunii Europene sunt finanate din Fondul de Coeziune, Programul LIFE, Programul ISPA.b) Dezvoltarea de Parteneriate Public-Private pentru sectorul de mediu;

c) Aplicarea principiului parteneriatului n luarea deciziilor n domeniul proteciei mediului;

d) Creterea standardelor de via i a oportunitilor economice prin asigurarea unor servicii publice de calitate, prin remedierea siturilor poluate, prin reducerea riscurilor la dezastre naturale.4. Ameninri:a) Exemplul polurii aerului pe plan global arat clar c orice ncercare din partea unui stat de a-si pstra mediul curat este sortit eecului dac celelalte state nu sunt i ele pregtite s fac un efort n domeniul proteciei mediului.

b) n nordul Suediei, se gsesc o serie de lacuri ale cror rezerve de pete s-au diminuat drastic din cauza ploilor acide. Cu toate acestea, numai o parte neglijabil din aerul poluat ce a provocat ploile acide provine din Suedia, cea mai mare parte provenind din regiunile industriale ale Europei Centrale i din Marea Britanie.

c) n Austria - UN/ECE (Comisia Economic pentru Europa a Naiunilor Unite) adun periodic date despre micrile agenilor poluani ai aerului din Europa. Din aceste date se poate observa unde ia natere poluarea aerului. Conform acestor date, mai puin de 6% din poluarea cu sulf detectat n Austria era autohton, provocat de emisiile de sulf de pe teritoriul austriac. Mai mult de 94% din poluarea cu sulf aprut n Austria a fost importat din strintate.CAP.2. ASPECTE GENERALE PRIVIND POLITICA DE MEDIU DIN ROMNIA2.1. Baza legal a politicilor de mediu din Romnia HG nr. 1568/2008 privind aprobarea Foii de parcurs pentru implementarea Planului de aciune pentru tehnologii de mediu ETAP Romnia, aferent perioadei 2008 2009 . Legea nr. 72/2005 pentru aprobarea OUG nr. 99/2004 privind instituirea Programului de stimulare a nnoirii Parcului naional auto M.Of. nr. 313 din 14 aprilie 2005 . Legea nr. 3/2001 pentru ratificarea Protocolului de la Kyoto la Convenia-cadru a Naiunilor Unite asupra schimbrilor climatice, adoptat la 11 decembrie 1997 M. Of.nr.81 din 16 februarie 2001. Legea nr. 24/1994 pentru ratificarea Conveniei- cadru a Naiunilor Unite asupra schimbrilor climatice, semnat la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992 M.Of. nr. 119 din 19.05.1994 . HG nr.132/2005 pentru aprobarea Protocolului celei de-a doua reuniuni a Comisiei mixte Romno - Ungara pentru realizarea prevederilor Acordului ntre Guvernul Romniei i Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea n domeniul proteciei mediului, Bucureti, 18-19 noiembrie 2004 - M.Of. nr. 222/16.03.2005 . HG nr. 439/2005 privind trecerea laboratoarelor naionale de referin din structura organizatoric i din administrarea Institutului Naional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecia Mediului - ICIM Bucureti n structura organizatoric i n administrarea Ageniei Naionale pentru Protecia Mediului M.Of. nr. 447 din 26 mai 2005 . Ordinul nr. 130/2005 MMGA pentru aprobarea modalitilor de acordare/decontare a primei de casare a autoturismului uzat acordat conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 99/2004 privind instituirea Programului de stimulare a nnoirii Parcului naional auto M.Of.nr. 185/ 3.03.2005.

Activitatea de protecie a mediului nu se poate desfura n mod eficient direct n condiiile existenei unui cadru legislativ adecvat.Decizia privind protecia mediului se ia prin legile cu privire la poluare, elaborate de ctre fiecare stat. Aceste legi stabilesc obligativitatea proteciei mediului i limitele de concentraie admise pentru fiecare poluant, n condiiile estimrii efectelor economice induse de aplicarea standardului. De asemenea se prevede obligativitatea folosirii celei mai bune tehnologii disponibile i se stabilesc responsabilitile ce revin fiecarui segment al societii n materie de protecie a mediului.

n aplicarea legilor pentru protecia mediului conlucreaz:

firmele (poluatoare);

guvernul (prin ministerele de resort);

cetenii (eventual prin organizaii nonguvernamentale);

ageniile de mediu, locale sau naionale, cu rol de urmrire a modului de aplicare n practica a legilor privind protecia mediului.

Legislaia de mediu asigur aplicarea standardelor ambientale, stabilete i nivelul impozitelor, taxelor, amenzilor i precizeaz rspunderea pentru daune aduse mediului. Prin lege se poate interzice desfurarea activitilor ce prezint pericol pentru mediu.Un rol hotrtor n prevenirea polurii revine unor instrumente juridice: contractelor de asigurare impotriva riscului de poluare;

contractelor de rspundere pentru poluarea mediului.

Contractele de asigurare stimuleaz promovarea tehnologiilor nepoluante, dar necesit apariia unor firme de asigurare specializate; contractele de rspundere servesc la includerea costului daunelor poteniale n preul produselor i obligaia poluatorilor n minimizarea riscurilor de poluare. Apare ns problema litigiilor, care mai ales n cazul polurii accidentele sunt dificil de rezolvat. Un proces de poluare din cauza polurii naufragiului unui petrolier, finalizat cu apariia mareei negre poate dura mai mult de 10 ani, deoarece justiia opereaz pe baz de probe, ceea ce nseamn timp i dispune ntotdeauna. Ca atare, deciziile justiiei nu sunt descurajante pentru cei ce polueaz i intervin de obicei dup ce poluarea s-a instalat.Eforturile tuturor factorilor ce acioneaz n domeniul proteciei mediului ambiant au condus la elaborarea unor principii cu valabilitate internaional i care se regsesc n legislaia de mediu a diferitelor state. Acestea sunt:

principiul interzicerii polurii;

principiul bunei vecinti ntre state;

principiul nediscriminrii;

principiul notificrii i consultrii;

principiul prevenirii;

principiul conservrii biodiversitii i utilizrii raionale a resurselor;

principiul poluatorul pltete (PPP).

n ceea ce privete Romnia, interesul pentru protecia mediului s-a manifestat ncepnd cu prima lege pentru ocrotirea mediului din 1930 care a acionat pn n 1973, cnd a intrat n viguare o nou lege i au fost stabilite Norme ale Ministerului Sntii privind nivelul admis de poluare (1974).

n 1990 a luat fiin un minister al mediului, iar n decembrie 1995 a fost promulgat Legea proteciei mediului (legea 137/1995) care cuprinde principii i elemente strategice de baz, proclamate n declaraia de la Rio de Janeiro 1992, pentru o dezbatere durabil, n acord cu noua Constituie a Romniei (dreptul oamenilor la via, la un mediu nconjurtor sntos, la informare asupra polurii etc.) i cu prevederile legilor europene i standardele internaionale (protecia mediului este obiectiv de interes public major).

Legea proteciei mediului cuprinde n esen:

Reglementarea activitii economice i sociale cu impact asupra mediului (regimul substanelor i deeurilor periculoase; regimul mpotriva radiaiilor ionizate, etc.);

Protecia resurselor naturale (ape i ecosisteme acvatice, atmosfera, sol, ecosisteme terestre; regimul ariilor protejate i protecia aezrilor umane);

Atribuii i rspunderi ale autoritilor (autoriti pentru protecia mediului, autoriti centrale i locale, etc.).

Legea introduce elemente noi, cum ar fi:a) Obligaia bilanului de mediu la autorizare sau la schimbarea profilului activitii;

b) Obligaia alinierii la standardele n vigoare ntr-un timp bine stabilit (n caz contrar se interzice activitatea celor care se sustrag rigorilor legii);

c) Realizarea sistemului de monitoring;

d) Reconstrucia zonelor deteriorate;

e) Dezvoltarea colaborrii internaionale.

Prin lege este stabilit rspandirea civil, contravenional i penal i sunt nominalizate domeniile care pot fi reglementate prin legi speciale: regimul deeurilor periculoase; desfurarea activitilor nucleare; gospodrirea apelor i fondului forestier; sntatea public, etc. i se precizeaz caracterul obligatoriu al asigurarii pentru daune aduse mediului.

2.2. Scurt prezentare a politicilor de mediu n Romnian Romnia, protecia mediului a aprut ca un domeniu de sine stttor al politicilor naionale n anul 1990, cnd a fost nfiinat pentru prima dat fostul Minister al Mediului; n 1992 a fost elaborat primul document oficial ce stabilete obiectivele naionale n domeniu Strategia Naional de Protecia Mediului, reactualizat n 1996 i n 2002. Strategia este structurat n dou pri:

(1) o trecere n revist a principalelor resurse naturale, elemente privind starea economic i calitatea factorilor de mediu.(2) strategia propriu-zis, adic principiile generale de protecie a mediului, prioritile, obiectivele pe termen scurt, mediu i lung. nc din 1996 se poate observa o adecvare a strategiei naionale cu cea comunitar n ceea ce privete principiile, prioritile i obiectivele. Astfel, principiile urmrite sunt:

conservarea i mbuntirea condiiilor de sntate a oamenilor;

dezvoltarea durabil;

prevenirea polurii;

conservarea biodiversitii;

conservarea motenirii culturale i istorice,

principiul poluatorul pltete;

stimularea activitii de redresare a mediului (prin acordarea de subvenii, credite cu dobnd mic, etc.).

n ceea ce privesc prioritile identificate, acestea reflect nu numai nevoile naionale, dar i tendinele i iniiativele existente pe plan global, ele fiind:

meninerea i mbuntirea sntii populaiei i calitii vieii;

meninerea i mbuntirea potenialului existent al naturii;

aprarea mpotriva calamitilor i accidentelor naturale;

raportul maxim cost-beneficiu;

respectarea programelor i conveniilor internaionale privind protecia mediului.

Strategiile din 1992 i 1996 sunt documentele pe baza crora a fost structurat politica naional de mediu pn n anul 1999, cnd a fost adoptat Programul Naional de Aderare la UE. ncepnd cu anul 1999 i continund pn n 2003, strategia naional de mediu este completat de o serie de documente adiionale, cum ar fi Raportul privind starea mediului n Romnia, care corespunde primei pri a Strategiei de Protecia Mediului i o completeaz, printr-o analiz detaliat a calitii principalilor factori de mediu: calitatea atmosferei, calitatea precipitaiilor atmosferice, starea apelor de suprafa i subterane, starea solurilor, starea pdurilor, gestionarea deeurilor, situaia polurii sonore.

Strategiei Naionale de Protecia Mediului I se adaug, n anul 2002, Strategia Naional de Gestionare a Deeurilor, ce rspunde unei nevoi presante n acest domeniu i care a fost pentru prima dat adresat n anul 2000; acest lucru s-a fcut prin transpunerea Directivei Cadru privind deeurile no. 75/442/EEC, preluat n legislaia romn prin Ordonana de Urgen a Guvernului nr. 78/2000, aprobat i completat n 2001 prin Legea 426/2001. Etapele de dezvoltare a strategiei constau n: analiza situaiei existente, identificarea problemelor, stabilirea obiectivelor strategice, evaluarea opiunilor de atingere a obiectivelor i elaborarea unui Plan Naional de Gestionare a Deeurilor. Acest plan, elaborat de un grup de lucru format din reprezentani ai industriei, ministerelor implicate, ONG-urilor, cuprinde dou pri distincte:1. Aciuni cu caracter general: identific tipurile de aciuni necesare implementrii strategiei, precum i entitile responsabile, termenele de realizare, costurile estimate i posibilele surse de finanare.2. Proiecte cu caracter concret: se adreseaz unor obiective la nivel local, propuse din teritoriu.

Planul se ajusteaz n funcie de propunerile incluse n planurile regionale, locale i sectoriale i propune msuri pentru urmtoarele tipuri de deeuri: deeuri municipale, deeuri de producie, deeuri periculoase i deeuri reglementate prin acte legislative specifice. n prezent, Planul se afl n proces de reactualizare, un proiect fiind deja transmis spre consultare factorilor implicati (ministere, asociaii patronale i profesionale, reprezentani ai societii civile ONG-uri).2.3. Obiectivele politicii de mediu n Romnia

Romnia a elaborat n cadrul Obiectivului "Convergena" pentru perioada de programare 2007-2013 apte programe operaionale. Programul Operaional Sectorial Mediu (POS Mediu) a fost elaborat n conformitate cu cea de-a treia prioritate a Programului Naional de Dezvoltare 2007-2013 - "Protecia i mbuntirea calitii mediului", precum i cu Prioritatea 1 a Cadrului Naional Strategic de Referin - "Dezvoltarea infrastructurii de baz la standarde europene".

POS Mediu conine elemente eseniale pentru implementarea cu succes a PND i a CNSR n domeniul proteciei mediului; obiectivul de baz l constituie promovarea dezvoltrii durabile a ntregii ri.

Avnd n vedere legatura strans dintre mediu i toate celelalte sectoare economice i sociale, POS Mediu a fost elaborat n strans corelare cu celelalte programe operaionale i s-a avut n vedere evitarea suprapunerilor, realizarea complementaritii ntre programe i conformitatea cu obiectivele Strategiei de la Lisabona.

POS Mediu este astfel conceput nct s reprezinte baza i totodat un catalizator pentru o economie mai competitiv, un mediu mai bun i o dezvoltare regional mai echilibrat. POS Mediu se bazeaz pe obiectivele i prioritile politicilor de mediu i de dezvoltare a infrastructurii ale Uniunii Europene, reflectnd att obligaiile internaionale ale Romniei, ct i interesele specifice naionale.

POS Mediu continu programele de dezvoltare a infrastructurii de mediu la nivel naional care au fost iniiate n cadrul asistentei de pre-aderare, n particular Phare i ISPA. n plus fa de dezvoltarea infrastructurii, prin intermediul POS Mediu se urmarete stabilirea structurilor eficiente de management al serviciilor relevante din punct de vedere al proteciei mediului. De asemenea, prioritile POS Mediu includ intervenii n domenii mai puin abordate pn n prezent, precum eficientizarea sistemelor de nclzire urbane, prevenirea riscurilor, reconstrucia ecologic sau implementarea planurilor management Natura 2000.

Obiectivul global al POS Mediu il constituie protecia i mbuntirea calitii mediului i a standardelor de via n Romnia, urmrindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu.

Obiectivul const n reducerea decalajului existent ntre Uniunea European i Romnia cu privire la infrastructura de mediu att din punct de vedere cantitativ ct i calitativ. Aceasta ar trebui s se concretizeze n servicii publice eficiente, cu luarea n considerare a principiului dezvoltrii durabile i a principiului "poluatorul pltete".Obiectivele specifice Programului Operaional Sectorial Mediu sunt:

1. mbuntirea calitii i a accesului la infrastructura de ap i ap uzat, prin asigurarea serviciilor de alimentare cu ap i canalizare n majoritatea zonelor urbane pn n 2015.

2. Dezvoltarea sistemelor durabile de management al deeurilor prin mbuntirea managementului deeurilor i reducerea numrului de zone poluate istoric n minimum 30 de judee pn n 2015.

3. Reducerea impactului negativ asupra mediului cauzat de sistemele de nclzire urban n cele mai poluate localiti pn n 2015.4. Protecia i mbuntirea biodiversitii i a patrimoniului natural prin sprijinire managementului ariilor protejate, inclusiv prin implementarea reelei Natura 2000.5. Reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populaiei, prin implementarea msurilor preventive n cele mai vulnerabile zone pn n 2015.Programul acoper perioada 2007-2013, dar obiectivele sale urmaresc nevoile de dezvoltare ale Romniei dup anul 2013, prin punerea bazelor dezvoltrii durabile a investiiilor vizate. POS va contribui la ndeplinirea obligaiilor pe care Romnia le are n sectorul de mediu, oferind oportuniti de investiii n toate regiunile rii.

Politica de mediu naional se va axa n 2007 pe continuarea implementrii angajamentelor luate de Romnia privind Capitolul 22 n vederea integrarii n Uniunea European, diminuarea riscurilor asociate cu evenimentele extreme, generate de schimbrile climatice i perfecionarea instrumentelor instituionale care s contribuie la folosirea i protejarea resurselor pe baza principiilor dezvoltrii durabile i la reducerea polurii.

Principalele prioriti ale politicii de mediu n anul 2007 sunt:

Integrarea politicii de mediu n elaborarea i aplicarea politicilor sectoriale i regionale.Evaluarea strii actuale a factorilor ecologici i fundamentarea unei strategii de dezvoltare pe termen lung n domeniul mediului, al resurselor regenerabile i neregenerabile.ntrirea capacitii instituionale n domeniul mediului.Ameliorarea calitii factorilor de mediu n zonele urbane i rurale: n domeniul calitii aerului, managementului deeurilor, managementului resurselor de ap, controlul polurii industriale i managementul riscului, substane chimice periculoase i organisme modificate genetic (OMG), schimbri climatice.Extinderea reelei naionale de arii protejate i rezervaii naturale, reabilitarea infrastructurii costiere a litoralului romnesc, redimensionrea economic i ecologic a Deltei Dunrii.ntrirea parteneriatului transfrontalier i internaional cu instituiile similare din alte ri n scopul monitorizrii stadiului de implementare a ntelegerilor internaionale.Protejarea cetenilor mpotriva inundaiilor i fenomenelor meteorologice periculoase.ntrirea parteneriatului cu organizaiile neguvernamentale n procesul de elaborare i aplicare a politicilor publice n domeniu.Avnd n vedere legtura strns dintre mediu i toate celelalte sectoare economice i sociale, POS Mediu a fost elaborat n strans corelare cu celelalte programe operaionale i s-a avut n vedere evitarea suprapunerilor, realizarea complementaritii ntre programe i conformitatea cu obiectivele Strategiei de la Lisabona.2.4. Instrumente ale politicii de mediu n RomniaPolitica de mediu reprezint sistemul prioritilor i obiectivelor de mediu, al metodelor i instrumentelor necesare atingerii acestora, fiind direcionat spre asigurarea utilizrii durabile a resurselor naturale i prevenirea degradrii calitii mediului nconjurtor.A. Fondul pentru mediu

Un instrument deosebit de util i eficient n realizarea i materializarea unor aciuni sau proiecte de anvergura pentru protecia mediului s-a dovedit a fi i Fondul pentru mediu. Fondul pentru mediu a fost iniiat i dezvoltat ca un concept economic, aplicabil n economiile n tranziie (n spe rile din Centrul i Estul Europei) pentru antrenarea de resurse suplimentare i susinerea financiar a aciunilor de protecie a mediului n ri avnd la momentul respectiv multe prioriti i necesiti de ordin socio-economic i n care problemele de mediu nu au posibilitate de a deveni probleme prioritare.

Aceste fonduri au un statut guvernamental (n cele mai multe din cazuri) sau semiguvernamental, utiliznd capitalizare printr-o serie de surse cu destinaie special, printre care cel mai des ntlnite fiind taxele i amenzile de mediu. Astfel de fonduri, odat constituite, pot sprijini financiar, de obicei prin diverse montaje financiare (granturi, credite subvenionate, credite cu doband redus, etc.) o mare varietate de proiecte de mediu.

Desigur c existena acestor fonduri trebuie privit cu realism. Ele pot ajuta, aa cum s-a spus la soluionarea unor probleme de mediu, n special n perioada de tranziie, dar ele nu se pot substitui surselor ce se pot crea ntr-o economie puternic, reformata fundamental pe principiul economiei libere i concureniale.

Referitor la Fondul pentru Mediu exist deja o experien acumulat n ansamblul rilor din Centrul i Estul Europei. Cadrul instituional i juridic al acestor fonduri variaz foarte mult:

entiti juridice, relativ independente, extrabugetare, cu infrastructura instituional proprie;

linii bugetare ale Autoritii Centrale de Mediu i administrate de acesta;

firme mixte ale Guvernului;

fundaii non-profit;

instituii de stat cu destinaie special.

Aceast palet, mult prea larg de posibiliti, reflect totui o neclaritate n stabilirea cadrului instituional adecvat, cu o baz juridic bine definit, care s asigure o eficacitate semnificativ a acestui fond, desigur n raport cu problematica proteciei mediului.

O alt problem legat de existena acestor fonduri o constituie necesitatea existenei controlului acestor fonduri n sensul folosirii lor numai n scopul pentru care au fost create: protecia mediului. Pe de alt parte, includerea integral a acestor fonduri n structura instituional a Autoritii Centrale de Mediu poate avea neajunsul unei dificulti n atragerea de experi de nalt calificare pentru o analiz i evaluare profesional i obiectiv a proiectelor ce urmeaz a fi susinute de fond. n acest caz este necesar asigurarea unei flexibiliti n funcionarea fondului, care s permit apelarea, ori de cate ori este necesar, la experi corespunztor proiectelor analizate.

O mare varietate i posibiliti se remarc i n cazul veniturilor fondurilor de mediu. Astfel ele pot consta din: taxe i amenzi pentru poluare (ape uzate, emisii n atmosfer, generare de deeuri); taxe pentru utilizarea unor resurse naturale (minerit, lemn, ap mineral);

taxe pentru utilizarea unor anumite tipuri de produse (taxa pe sulf sau pe plumb din combustibil, ambalaje);

sume din privatizare;

surse straine (granturi, schimbarea datoriilor n cheltuieli de mediu);

operaiuni financiare proprii (credite cu doband);

capitalizare.

n ciuda acestei diversiti, se remarc, dup un numr semnificativ de ani de funcionare a fondurilor, dificulti din punct de vedere al asigurrii stabilitii i constantei nivelului de venituri ale fondurilor. Astfel experii sunt de parere c ar fi necesar:

mbuntirea instrumentelor economice i a fundamentrii lor, ca nivel i tipuri de surse, pentru a le face acceptabile i uor de suportat, fie de populaie, fie de agenii economici;

elaborarea de strategii proprii ale fondului, care s permit o prognoz mai apropiat de realitate a veniturilor previzibile (diversificare, gestionarea fluxului de lichiditi); o mai intensa activitate pe plan internaional, pentru identificarea unor surse noi de alimentare i crearea unui parteneriat ntre donatori i fonduri.

Legat de creterea eficacitii i credibilitii fondului pentru mediu, de mare importan este gsirea celor mai bune ci i metode de alocare a resurselor.

Criteriile de identificare a proiectelor, de selectare a acestora, de urmrire a modului de evoluie a proiectului, transparena procesului etc. sunt tot atatea probleme ce trebuie avute n vedere la managementul fondurilor. n acest sens sunt de reinut urmatoarele posibiliti de aciune: definirea mult mai atenta i n detaliu a prioritilor fiecrei etape de evoluie a fondului, din punct de vedere al tipurilor de proiecte ce urmeaz a fi susinute;

fixarea mult mai riguroasa a criteriilor i procedurilor de identificare, evaluare i selectare a proiectelor, bazate pe analiza cost/beneficiu, care s diminueze la minimum influena factorului subiectiv;

implicarea reprezentanilor societii civile n decizie, precum i transparena acestui act ar asigura o mai mare credibilitate i posibile creteri ale aportului internaional la aceste fonduri.

Este interesant de semnalat c marea majoritate a rilor care au fonduri de mediu sunt n acelai timp i semnatare ale tratatului de preaderare la Uniunea European. n aceste condiii, fondurile de mediu trebuie s respecte cerinele specifice ale UE i ale programelor sale de asisten.Printre acestea se pot cita:

criteriile de eligibilitate, apreciere i selecie a proiectelor compatibile cu prioritatile de aderare;

proceduri competitive de achiziii compatibile cu regulile de achiziii din UE;

contabilitate, management financiar i audit n conformitate cu standardele recunoscute de UE.

Romnia s-a nscris i ea n rndul rilor care au Fond de Mediu.

Acest fapt s-a realizat prin Legea 73/2000 i prin Ordonana de Urgenta nr. 93/2001 de modificare i completare a Legii nr 73/2000 privind Fondul de Mediu. Este doar un prim pas. Pentru intrare n efectivitate mai sunt necesare promovarea unor reglementri care s soluioneze:

Administraia Fondului pentru Mediu;

Manualul de operare;

Mangementul ciclului proiectelor, etc.

Este interesant de semnalat c factorul de decizie al fondului, conform legislaiei romneti, este un Comitet de Avizare care are urmatoarea componen: reprezentani ai unor ministere implicate (Mediu, Finane, Sntate, Industrie, Agriculturii, etc.)

directorul general al Fondului;

reprezentant al ONG-urilor de mediu, desemnat prin vot.

Conform legislaiei romneti veniturile fonduli pentru mediu pot proveni din:

cota de 20% din valoarea ncasat pentru exportul de fier vechi;

cota de 30% din valoarea ncasat pentru exportul de deeuri din metale neferoase;

cota de 30% din valoarea ncasat pentru exportul de buteni;

cota de 5% din valoarea de import a deeurilor de hartie;

cota de 10% din valoarea ncasat de comercializarea pe piaa intern a substanelor periculoase i a produselor cu potenial toxicologic ridicat, indiferent de proveniena acestora;

alocaii de la bugetul de stat, donaii, sponsorizri, asistena financiar din partea persoanelor fizice sau juridice romne sau strine;

sumele ncasate din restituirea creditelor acordate, dobnzi, alte operaii financiare derulate din sursele financiare ale Fondului pentru Mediu;

asistena financiar din partea unor organisme internaionale; sumele ncasate de la manifestri organizate n beneficiul Fondului pentru Mediu.

Reglementarea da i o orientare privind tipul de proiecte eligibile pentru finanare din Fondul pentru Mediu. Acestea sunt:

proiecte viznd controlul i reducerea polurii aerului, apei i solului, inclusiv prin utilizarea de tehnologii curate;

protecia resurselor naturale;

gestionarea sau reciclarea deeurilor;

tratarea i/sau gestionarea deeurilor periculoase;

protecia i conservarea biodiversitii;

educaia i constientizarea biodiversitii.

n ceea ce privete modul de susinere financiar a proiectelor. Fondul pentru Mediu are prevazute urmtoarele posibiliti:

finanarea proiectelor prin credite rambursabile sau nerambursabile;

cofinanarea unor proiecte finanate din surse externe prin credite rambursabile sau granturi;

subventionarea total sau parial a unor dobnzi din creditele acordate de banci;

garantarea unor credite interne pentru finanarea proiectelor, n limita a maximum 60% din valoarea acestora.

Fondul pentru Mediu n Romnia este n plin proces de organizare.

Momentul de punere a lui n efectivitate, preconizat pentru anul 2002-2003, va constitui un moment de relansare semnificativ a investiiilor n domeniul proteciei mediului.Pe de alt parte, avnd n vedere prioritatea Romniei n ceea ce privete aderarea la Uniunea European, trebuie mult grij n gestionarea Fondului pentru Mediu, astfel ca acesta s nu fie apreciat ca fiind incompatibil prin unele prevederi (surse, alocri) cu principiile unei piee comune, libere, n sensul nclcrii concurenei i ajutorului acordat de stat pentru protecia mediului.

B. Instrumente pentru protecia mediului

Instrumentele economice se refer la impozitele pe poluare, taxele de utilizare i taxele de produs i se definesc astfel:

impozitele pe poluare reprezint nivelul plii pe care trebuie s o suporte cel ce polueaz; sunt utilizate mpreun cu standardele de mediu i compenseaz parial costurile sociale ale refacerii/meninerii calitii mediului;

taxele de utilizare reprezint pli directe pentru utilizarea unor resurse sau pentru un serviciu de mediu (colectare deeuri, tratare ape uzate);

taxele de produs se adaug la preul materiilor prime i produselor a cror utilizare determin poluare (combustibili cu sulf, pesticide, etc.).

La acestea se adaug:

taxe administrative pentru eliberarea de premise, licene, autorizaii de funcionare n acord cu standardele de mediu, nregistrarea firmelor poluatoare, etc. implic monitorizarea activitilor i permisele, licenele, autorizaiile pot fi retrase sau suspendate;

taxe de diferentiere pentru ncurajarea produselor mai puin poluante (accize mai mici pentru benzin fr plumb);

suprataxe pentru produse parial poluante; aceste suprataxe sunt returnate odat cu returnarea produsului dup utilizare (ambalaje de sticl, baterii auto, anvelope);

amenzi administrative pentru nerespectarea legislaiei de mediu i stimularea respectrii standardelor.

n general instrumentele economice servesc la strngerea de fonduri (crend fondul de mediu) pentru finanarea aciunilor de depoluare (reimpduriri, promovarea tehnologiilor curate, organizarea RRR recuperare-reciclare-refolosire) i devin operative n condiiile existenei i aplicrii legislaiei de mediu (contracte de asigurare mpotriva riscului polurii, rspundere pentru daune).

C. Instrumente de asisten financiar Principala surs de finanare pentru implementarea politicii de mediu din Romnia este reprezentat de POS Mediu. Sursele comunitare utilizate n implementarea POS Mediu sunt asigurate din Fondul de Coeziune i Fondul European pentru Dezvoltare Regional.

Bugetul total al POS Mediu pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 5,5 miliarde Euro. Din acetia, aproximativ 4,5 miliarde Euro reprezint sprijinul comunitar, ceea ce reprezint 23,5 % din sursele financiare alocate Cadrului Naional Strategic de Referin i mai mult de 1 miliard Euro provenind din bugetul naional. a) Alocarea fondurilor pe axele prioritare

Axa I: "Extinderea i modernizarea sistemelor de ap i ap uzat" - 2.8 miliarde Euro; Axa II: "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deeurilor i reabilitarea siturilor contaminate" - 882 milioane Euro; Axa III: "Reabilitarea sistemelor municipale de termoficare n zonele prioritare selectate" 229 milioane Euro; Axa IV: "Implementarea de sisteme adecvate de management pentru protecia naturii" 172 milioane Euro; Axa V: "Dezvoltarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale n zonele cele mai expuse la risc" - 270 milioane Euro; Axa VI: "Asistena Tehnic" - 182 milioane Euro.

b) Tipurile de proiecte ce vor fi finanate

Pot fi finanate operaiuni ca:

Construcia / modernizarea surselor de ap n vederea potabilizrii; construcia / reabilitarea staiilor de tratare a apei potabile; Reabilitarea / extinderea / construirea reelelor de distribuie a apei potabile i a reelelor de canalizare; Construcia de faciliti pentru eliminarea deeurilor municipale (depozite ecologice de deeuri); Construcia de staii de transfer i a facilitilor de sortare, compostare i reciclare; Achizitionarea si instalarea sistemelor de colectare selectiva si a vehiculelor de transport al deseurilor; Construirea unor facilitati adecvate pentru deseurile periculoase; Reabilitarea depozitelor de zgura si cenusa si a retelei de distributie a apei calde si a caldurii; Sprijinirea biodiversitatii si proiecte de restaurare ecologica a habitatelor si speciilor; Infrastructura pentru prevenirea inundaiilor i rebilitarea zonei costiere a Mrii Negre afectat de eroziune.c) Beneficiari eligibili

autoriti publice centrale, regionale i locale/ asociaii ale autoritilor publice locale; companii regionale de ap; proprietari situri contaminate; proprietarii sau administratorii ariilor protejate; ONG-uri; Administraia Naional Apele Romne; Direcia Apelor Dobrogea Litoral; Autoritatea de management i organismele intermediare n cazul axei prioritare "Asistena tehnic".

d) Autoriti responsabile

Autoritatea de Management (AM): Ministerul Mediului i Padurilor; Organismele Intermediare (OI): cele 8 Agenii Regionale pentru Protecia Mediului; Organismul Competent de Plai: Autoritatea de Certificare i Plata din cadrul Ministerului Economiei i Finanelor.2.5. Cheltuieli i resurse pentru protecia mediului la nivelul RomnieiCheltuielile pentru protecia mediului reprezint msura economic a rspunsului dat de societate pentru abordarea problemelor generate de starea mediului ntr-o anumit etap.

Acestea includ cheltuielile efectuate pentru desfurarea activitilor de supraveghere i protecie a mediului i pe cele care se refer la prevenirea sau repararea pagubelor aduse acestuia.

n continuare, sunt prezentate cheltuielile pentru protecia mediului, efectuate n anul 2007, rezultate n urma anchetei statistice, realizat de Institutul Naional de Statistic.

Ancheta statistic se conformeaz reglementrilor specifice ale Uniunii Europene, obiectivele acesteia urmrind: s evidenieze fluxurile financiare care corespund executrii activitilor specifice de protecia mediului;

s asigure informaiile necesare pentru msurarea eforturilor depuse, ntr-o perioad de timp, pentru protecia mediului la nivelul unitii economice i al unitilor de administraie public local;

s permit evidenierea cheltuielilor de protecia mediului pe factori de mediu i activiti specifice de protecia mediului;

s ofere informaii pentru caracterizarea ct mai complet a productorilor de servicii de protecia mediului.

Categoriile de productori de servicii pentru protecia mediului sunt:

sectorul productiv (sau companii) din care:

productori specializai uniti care execut activiti de protecia mediului ca activitate principal, care se regasesc n CAEN Rev.1, la diviziunea 90 (eliminarea deeurilor i a apelor uzate, asanare, salubritate, i activiti similare), diviziunea 37 (recuperarea deeurilor i resturilor de materiale reciclabile), diviziunea 41 (captarea, tratarea i distribuia apei) i clasa 5157 (comer cu ridicata al deeurilor i resturilor);

productori nespecializai uniti care execut o activitate de protecia mediului ca activitate secundar sau ca o activitate auxiliar la o activitate principal; aceste uniti se regsesc n sectorul producie (CAEN Rev.1, diviziunile: 02, 10 - 45, exclusiv diviziunile: 37, 41);

administraia public toate unitile administraiei publice locale i centrale a cror producie de servicii de protecia mediului non-pia este destinat consumului individual i colectiv.

Ponderea cea mai mare o au cheltuielile curente interne, n valoare de aproximativ 7,3 miliarde lei i investiiile, care au reprezentat circa 3,6 miliarde lei.

La nivelul categoriilor de productori de servicii pentru protecia mediului, cheltuielile totale au fost:

2,7 miliarde lei, productorii nespecializai (unitile care produc n principal servicii pentru protecia mediului nedestinate pieei);

7 miliarde lei, productorii specializai (uniti a cror activitate principal o constituie producerea de servicii pentru protecia mediului, destinate pieei);

2,9 miliarde lei, administraia public local.Din totalul cheltuielilor pentru protecia mediului, la nivelul productorilor nespecializai, investiiile reprezint circa 49%. n acest sector, cele mai mari cheltuieli, aproximativ 590 milioane lei, s-au nregistrat n sectorul extraciei hidrocarburilor i al serviciilor anexe.

n sectorul productorilor specializai, ponderea cea mai mare o au cheltuielile curente interne, respectiv 80%. Cheltuielile care privesc recuperarea deeurilor i resturilor de materiale reciclabile au reprezentat aproximativ 50% din totalul cheltuielilor acestei categorii de productori.

Investiiile realizate de sectorul administraiei publice au reprezentat circa 44% din totalul cheltuielilor.Tabel .1. Cheltuielile pentru protecia mediului, pe categorii de productori de servicii, n anul 2009 (lei)

Categorii de productoriTotal cheltuieliInvestiiiCheltuieli curenteSubvenii acordateAlte cheltuieli de preaderare

Cheltuieli InterneCheltuieli Externe

Total~3.674.950.8617.268.145.4701.228.759.793427.035.79545.776.959

Productori nespecializai2.743.420.5991.329.978.198913.847.321499.595.080--

Productori specializai7.039.351.6601.048.083.8435.487.072.000504.195.817--

Administraiepublic2.934.368.4571.296.888.820867.226.149224.968.896427.035.79545.776.959

Sursa: Instutul Naional de Statistic Baza de date TEMPO2.6. Analiza SWOT a politicii de mediu n Romnia1. Puncte forte:a) Legislaia de mediu a Romniei armonizat aproape n totalitate cu legislaia Uniunii Europene.b) Existena structurilor instituionale de baz pentru protecia mediului (pentru monitorizarea conformrii cu acquis-ul comunitar, pentru implementarea programelor de dezvoltare, pentru managementul integrat al resurselor de ap pe bazine hidrografice) .c) Creterea contientizrii la nivelul decizional pentru nevoia de aplicare a politicilor de protecie a mediului i a planurilor de aciune .d) Experiena n derularea proiectelor finanate din fonduri de pre-aderare (PHARE, ISPA, SAPARD) sau din alte surse internaionale;

e) Asistena tehnic disponibil pentru pregtirea unui portofoliu consistent de proiecte n vederea finanrii prin POS (cu suport PHARE, ISPA i bugetul de stat);

f) Experiena acumulat de circa 35 beneficiari ISPA n marile localiti din Romnia va fi utilizat pentru implementarea proiectelor FSC n regiuni;

g) Delimitarea aglomerrilor i a zonelor pentru managementul i evaluarea calitii aerului;

h) Varietatea i bogia biodiversitii n Romnia, resurse naturale importante;

i) Delimitarea ariilor protejate n derulare;

j) Aproximativ 8% din ntregul teritoriu al Romniei este deja declarat arie protejat; 21 de arii speciale protejate au fost identificate si ndeplinesc criteriile Natura 2000;

k) Adoptarea n decembrie 1995 a Legii cadru pentru protecia mediului, care a introdus principii importante n ceea ce privete legislaia i politica de protecie a mediului, ca de exemplu principiul "poluatorul pltete".

l) Implementarea Programului Operaional Sectorial Mediu (POS Mediu) al crui obiectiv general consta n reducerea decalajului existent ntre Uniunea European i Romnia cu privire la infrastructura de mediu att din punct de vedere cantitativ ct i calitativ. Aceasta ar trebui s se concretizeze n servicii publice eficiente, cu luarea n considerare a principiului dezvoltrii durabile i principiului poluatorul pltete.

m) n Romnia taxele i amenzile pentru emisiile de poluani au devenit o realitate i stau la baza eficienei sistemului de taxe de poluare. Acest lucru va da ntreprinderilor o puternic motivaie pentru cutarea unor metode ieftine de reducere a emisiilor, chiar dac acestea nu i pot permite s fac investiii mari n noi echipamente i tehnologii. .n) Obiectivul principal al politicii de mediu a Romniei pentru perioada 2007-2013 este reducerea decalajelor fa de statele membre ale UE n ceea ce privete dezvoltarea durabil i protecia mediului. Pentru atingerea acestui obiectiv, se au n vedere urmtoarele direcii de aciune:

Promovarea investiiilor de capital autohton i comunitar pentru realizarea msurilor i lucrrilor de protecie a mediului;

Protecia i mbuntirea biodiversitii i a patrimoniului natural prin sprijinirea managementului ariilor protejate, inclusiv prin implementarea reelei Natura 2000;

Reducerea riscului la dezastre naturale n toate regiunile rii, precum i implementarea msurilor preventive n cele mai vulnerabile zone;

Asigurarea proteciei i conservrii resurselor naturale;

Ameliorarea calitii solului, prin mbuntirea managementului deeurilor i reducerea numrului de zone poluate istoric

Reducerea impactului negativ cauzat de centralele municipale vechi de termoficare n cele mai poluate localiti;

Dezvoltarea infrastructurii pentru gestionarea integrat a deeurilor din centrele urbane;

Dezvoltarea infrastructurii pentru alimentarea cu ap i pentru colectarea i epurarea apelor uzate pentru populatia urban i cea rural;

mbuntirea accesului la infrastructura de ap, prin asigurarea serviciilor de alimentare cu ap i canalizare n majoritatea zonelor urbane;

Reducerea polurii apelor cu substane prioritare i eliminarea polurii cu substane prioritar periculoase;

Reducerea polurii cu nitrai provenii din surse agricole; Atingerea strii bune a apelor .2. Puncte slabe:a) Accesul redus al populaiei la sisteme centralizate de ap i salubritate comparativ cu rile UE; calitatea sczuta a apei potabile furnizate ctre populaie n multe zone;

b) Nivelul relativ sczut al investiiilor, dup 1990, n toate sectoarele de mediu comparativ cu necesarul de investitii pentru conformarea cu standardele europene;

c) Capacitatea administrativ insuficient, n special la nivel regional i local, n implementarea legislaiei de mediu;

d) Existena unui numr mare de municipaliti fr companii de ap performante;

e) Existena unui numr mare de situri poluate istoric cauzate de activiti economice intensive din trecut;

f) Infrastructura precara pentru colectarea, transportul i eliminarea deeurilor;

g) Slaba contientizare a populaiei i a agenilor economici privind gestionarea adecvat a deeurilor;

h) Proporie ridicat a cantitii de deeuri care se produce i se depoziteaz; nivel redus al colectrii selective a deeurilor; insuficienta dezvoltare a pieei de reciclare i valorificare a deeurilor;

i) Slaba contientizare a populaiei i a agenilor economici privind managementul ariilor protejate;j) Existena anumitor lipsuri n reeaua naional de arii protejate; resurse financiare i umane sczute pentru managementul ariilor protejate i a speciilor i habitatelor de interes comunitar;

k) Numr limitat al planurilor de management pentru ariile protejate;

l) Consum ridicat de resurse primare (n special combustibili fosili) i emisii specifice ridicate de Nox i SO2, provenite n special de la instalaiile mari de ardere;

m) Lipsa comunicrii intersectoriale i a coordonrii pentru managementul resurselor naturale i al mediului;n) Eforturile de conservare a mediului, de reinere i anihilare a impurificatorilor care genereaz poluarea aerului, apei, solului sunt obstrucionate de cele mai multe ori de eforturile financiare considerabile pe care le implica aplicarea unor tehnologii nonopoluante, sau de antipoluare.3. Oportuniti:

a) Utilizarea fondurilor UE ca o contribuie important pentru mbuntirea standardelor de mediu i n Romnia;

b) Creterea standardelor de via i a oportunitilor economice prin asigurarea unor servicii publice de calitate, prin remedierea siturilor poluate, prin reducerea riscurilor la dezastre naturale;

c) Descentralizarea n ceea ce privete managementul programelor de mediu;

d) Aplicarea principiului parteneriatului n luarea deciziilor n domeniul proteciei mediului;

e) Dezvoltarea unor planuri de investiii pe termen lung n condiiile dezvoltrii durabile;

f) Implementarea legislaiei cu privire la introducerea celor mai bune tehnologii disponibile n infrastructura de mediu; creterea eficieniei utilizrii resurselor i a energiei;

g) Reducerea discrepanelor ntre regiuni, precum i ntre sate i orae;

h) mbuntirea accesului populaiei i agenilor economici la servicii publice de ap, canalizare i termoficare;

i) mbuntirea performanelor operatorilor de servicii publice;

j) Oportuniti pentru investiii private i comer;

k) Abordarea privind ciclul de viat al produsului n contextul managementului integrat al deeurilor;l) Dezvoltarea unei piee viabile de reciclare a deeurilor/materiei prime rezultate din procesarea deeurilor;

m) Introducerea surselor regenerabile de energie;

n) Dezvoltarea de Parteneriate Public-Private pentru sectorul de mediu;

o) Dezvoltarea turismului ecologic. p) POS Mediu reprezint o oportunitate pentru dezvoltarea parteneriatelor public-privat n sectorul de mediu i pentru creterea gradului de contientizare a populaiei n Romnia; bugetul total al POS Mediu pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 5,5 miliarde Euro. Din acetia, aproximativ 4,5 miliarde Euro reprezint sprijinul comunitar, ceea ce reprezint 23,5 % din