anatomia si fiziologia ficatului

of 23 /23
I. ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA FICATULUI I.1 ANATOMIA FICATULUI Ficatul este cel mai voluminos viscer. Este un organ glandular cu funcţii multiple şi importante în cadrul economiei generale a organismului; ficatul este un organ metabolic deosebit de important. El intervine in metabolismul intermediar al glucidelor, proteinelor si lipidelor; detoxificǎ organismul,transformând unele substanţe toxice în compuşi nenocivi pe care îi eliminã. Ficatul nu primeşte numai sânge arterial, ca oricare organ. La el este dus prin vena porta şi sânge incãrcat cu principii nutritive din teritoriul organelor digestive abdominale. Aceste multiple activitǎţi hepatice solicitã aproximativ 12% din consumul general de oxigen al organismului. Aproape o treime din debitul de întoarcere venoasǎ în atriul drept provine din venele hepatice.La ieşire din ficat, sângele din venele hepatice atinge 45 0 C.Ficatul este un organ vital; distrugerea sau extirparea lui totalǎ determinã moartea. GREUTATE ŞI DIMENSIUNE Ficatul este un organ foarte vascularizat; este cel mai greu viscer.Cântãreşte în medie la omul viu 1200-1500g, este cu 500-700g, uneori cu 900g, mai greu din cauza sângelui pe care il conţine. Dimensiunile lui medii la omul viu sunt urmatoarele: 28cm in sens transversal (lungimea); 8cm in sens vertical la nivelul lobului drept (grosimea) si 18 cm in sens antero-posterior (lãrgime).Dar volumul ficatului variazã

Author: romaniuc-ciprian

Post on 18-Apr-2017

242 views

Category:

Documents


11 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

www.referat.ro

I. ANATOMIA I FIZIOLOGIA FICATULUI

I.1 ANATOMIA FICATULUI

Ficatul este cel mai voluminos viscer. Este un organ glandular cu funcii multiple i importante n cadrul economiei generale a organismului; ficatul este un organ metabolic deosebit de important. El intervine in metabolismulintermediar al glucidelor, proteinelor si lipidelor; detoxific organismul,transformnd unele substane toxice n compui nenocivi pe care i elimin. Ficatul nu primete numai snge arterial, ca oricare organ. La el este dus prin vena porta i snge incrcat cu principii nutritive din teritoriul organelor digestive abdominale. Aceste multiple activiti hepatice solicit aproximativ 12% din consumul general de oxigen al organismului. Aproape o treime din debitul de ntoarcere venoas n atriul drept provine din venele hepatice.La ieire din ficat, sngele din venele hepatice atinge 450C.Ficatul este un organ vital; distrugerea sau extirparea lui total determin moartea.

GREUTATE I DIMENSIUNEFicatul este un organ foarte vascularizat; este cel mai greu viscer.Cntrete n medie la omul viu 1200-1500g, este cu 500-700g, uneori cu 900g, mai greu din cauza sngelui pe care il conine. Dimensiunile lui medii la omul viu sunt urmatoarele: 28cm in sens transversal (lungimea); 8cm in sens vertical la nivelul lobului drept (grosimea) si 18 cm in sens antero-posterior (lrgime).Dar volumul ficatului variaz foarte mult:cu vrsta,cu sexul, dup cantitatea de snge coninut,cu perioadele digestiei, cu strile patologice.

CULOARE

Ficatul la omul viu e rou-brun. Intensitatea culorii, variaz n raport cu cantitatea de snge pe care o conine, un ficat congestionat, plin cu o cantitate mai mare de snge, are o culoare mai inchis.

CONSISTEN, ELASTICITATE, PLASTICITATE

Ficatul are o consisten mai mare decat celelalte organe glandulare. El este dur, percuia lui d matitate. Este friabil i puin elastic, motiv pentru care se rupe i se zdrobete uor.n practica medical, se ntlnesc frecvente rupturi ale organului de origine dramatic. Ficatul are o mare plasticitate ,ceea ce ii permite s se muleze dup organele nvecinate.

SITUAIE

Ficatul este un organ asimetric .Cea mai mare parte a lui (aproximativ trei ptrimi)se gsete n jumtatea dreapt a abdomenului i numai restul (o ptrime) se gsete n jumtatea stng. El rspunde deci hipocondrului drept, epigastrului si unei pri din hipocondrul stng.

ASPECT

Ficatul are un aspect lucios i e foarte neted. Numai versantul posterior al feei diafragmatice,care e lipsit de peritoneu,are un aspect aspru,rugos.

LOJA HEPATIC. Ficatul este situat in etajul supramezocolic.

MIJLOACE DE FIXARE

El este meninut la locul lui, cu toate organele abdominale n primul rnd prin presa abdominal. Deasemenea el este susinut de suportul elastic al celorlalte organe abdominale.Cu toate mijloacele de fixare, ficatul nu e imobil. El se mic n timpul respiraiei: coboar n respiraie i urc n inspiraie. De aceea cnd se palpeaz ficatul se recomand pacientului s respire superficial.

CONFORMAIE EXTERIOAR SI RAPORTURI

Ficatului i se descriu doua fee: una inferioar, visceral i alta superioar, diafragmatic. Feele sunt separate in partea anterioar printr-o margine inferioar,totdeauna bine exprimat .n partea posterioar, cele dou fee se continu una cu cealalt, aa c limita separativ dintre ele apare foarte tears. La exterior ficatul apare format din doi lobi, unul drept i unul stng. Separaia lor e indicat pe faa diafragmatic a organului prin inseria ligamentului falciform. Acest ligament e situat in planul medio-sagital al corpului, aa c lobul drept e mult mai voluminos dect lobul stng. Pe faa viscerului linia de separare ntre cei doi lobi e dat de anul sagital stng.

Faa visceral. Pe aceast fa se gasete o regiune deosebit de important-hilul ficatului. Faa este plan i privete n jos, napoi i spre stnga. Se continu cu poriunea posterioar a feei diafragmatice. Faa diafragmatic privete n sus i nainte , de aceea o numesc faa superioar. Ea este acoperit pe cea mai mare ntindere de peritoneu, cu excepia poriunii sale posterioare care ader strns la diafragm. Aceast fa diafragmatic este convex, ptrunde in torace i se ascunde in cea mai mare parte sub cupola diafragmei; numai o mic parte se pune in contact cu peretele abdominal anterior. Faa diafragmatic este intins i datorit convexitii sale i se descriu patru poriuni orientate n direcii diferite, cu patru fee diferite care se continu intre ele fr limite evidente . Avem astfel trei poriuni: superioar , anterioar si posterioar. Primele trei poriuni sunt acoperite de peritoneu i se intind de la marginea inferioar a ficatului pn la foia superioar a ligamentului coronar;ele formeaz mpreun partea liber a feei diafragmatice.

STRUCTURA FICATULUI

Ficatul este nvelit de dou membrane, peritoneul si tunica fibroas. Parechimul ficatului este format din lame anastomozate ntre ele de celule hepatice, cuprinse intr-o vast reea de capilare sanguine; ntre lamele de celule hepatice se formeaz un sistem de canalicule biliare.

nveliurile ficatului. Ficatul este invelit in cea mai mare parte de peritoneul visceral care i formeaz tunica seroas. Peritoneul acoper faa visceral i majoritatea feei diafragmatice. Cele doua fee (cea superioar i cea inferioar) tind s se apropie pe portiunea posterioar a feei diafragmatice formnd ligamentul coronar. Peritoneul ficatului, trecnd de pe fant pe organele nvecinate,d natere unor formaiuni peritoneale: smentul mic, ligamentul falciform, ligamentul coronar, ligamentele triunghiulare. ntre diafragm i organele din etajul supramezocolic-i dintre ele n primul rnd ficatul- se formeaz dou depresiuni adnci ale peritoneului: recesurile subfrenetice,drept i stng, separate intre ele de ligamentul falciform . n aceste recesuri se pot forma abcesele subfrenice.

VASE SI NERVI

Ficatul are o dubl circulaie sanguin: nutritiv i funcional. Circulaia nutritiv asigur aportul de snge hrnitor, bogat in oxigen . Sngele este adus de artera hepatic, ramur a trunchiului celiac. Dup ce a servit nutriia oxigenului, sngele este condus prin venele hepatice n vena cav inferioar.

Circulaia funcional este asigurat de vena port. Aceast ven aduce sngele ncrcat cu substanele nutritive absorbite la nivelul organelor digestive abdominale i de la splin , substane pe care celulele hepatice le depoziteaz sau le prelucreaz. De la ficat, sngele portal este condus mai departe tot prin venele hepatice. Sistemul vascular al ficatului este format din doi pediculi. Pediculul aferent al circulaiei de aport , este format de artera hepatic i de vena port; acestora li se adaug ductul hepatic, vasele limfatice i nervii ficatului, alctuind toate mpreun pediculul hepatic.Pediculul eferent (superior) al circulaiei de ntoarcere este format de venele hepatice.

Artera hepatic pleac din trunchiul celiac i dup un traiect orizontal de-a lungul marginii superioare a corpului pancreasului se bifurc n artera hepatic proprie i n artera gastroduodenal . Artera hepatic proprie urc n pediculul hepatic , ntre foiele omentului mic, si la 1-2cm dedesubtul anului transvers, se divide in cele doua ramuri terminale ale sale-dreapt i stng.

Vena porta colecteaz i transport la ficat sngele venos de la organele digestive abdominale (stomac, intestin subire i gros, pancreas) i de la splin. Ea are particularitatea de a poseda la ambele extremiti cte o reea capilar: una la extremitatea perific de origine, cealalt la extremitatea periferic central, terminat in ficat.

Venele suprahepatice formeaza pediculul eferent. Ele culeg sngele adus la ficat de vena port i artera hepatic; nu insoesc ramurile pediculului portal, ci trec ntre acestea, avnd o direcie perpendicular pe ele. Sngele drenat din lobuli prin venele centrale, trece in venele sublobulare, apoi n vene, din ce n ce mai mari, care n cele din urm dau natere la trei vene hepatice. Cele trei vene se vars in partea superioar a poriuni hepatice a venei cave inferioare. Nervii provin din nervii vagi, din plexul celiac i din nervul vag parasimpatic.

1.2 FIZIOLOGIA FICATULUI Ficatul este o gland anex a tubului digestiv care prin activitatea sa metabolic reprezint unul dintre cele mai complexe organe interne.

1.2.1. FUNCIILE FICATULUI

1. Elimin pe cale biliar pigmenii biliari, colesterol, unele metale grele i fosfataza alcalin.

2. Intervine in metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor, vitaminelor i substanelor minerale.

3. Are rol n termoreglare, sngele din venele hepatice avnd temperatura cea mai ridicat n organism.

4. Are funcie antitoxic, capteaz particulele strine n intestin n circulaia prin celulele Kupffer; n hepatocite se produce conjugarea , oxidarea i reducerea unor substane cu efect nociv:-formarea ureei din amoniac (funcie ureoproteic)

-reducerea, conjugarea i inactivarea unor hormoni

Funcia antitoxic const n faptul c ficatul dispune de activiti prin care substanele toxice de origine exogen, ca i acelea rezultate din metabolismele endogene sunt transformate n substane mai puin toxice i eliminate ca atare. Neutralizarea substanelor toxice este realizat de ficat cu ajutorul proceselor de conjugare a acestor substane, cu sulful de exemplu (aciunea de sulfoconjugare). Ficatul este un important depozit de vitamine A, B2, B12, D, K. El intervine n convertirea carotenilor n vitamin A, n transformarea vitaminei B1, n cocarboxilaz, n conjugarea vitaminei B2 pentru formarea fermentului galben respirator, n procesul de sintetizare a protrombinei cu ajutorul

vitaminei K.

Sinteza fermenilor necesari proceselor vitale este ndeplinit ntr-o foarte mare msur de ficat. Fermenii sunt complexe macromoleculare legate de grupri active, iar sinteza lor reprezint o activitate laborioas a hepatocitului i necesit integritatea anatomic i funcional a ficatului. Ficatul mai intervine n meninerea echilibrului acidobazic, ca depozit al apei i posibilitatea de a echilibra perturbrile circulatorii.

5. n perioada embrionar are funcie hematopoetic.

6. La adult sintetizeaz factorii coagulatorii si fibrinolizei.

7. Contribuie la transferul sngelui din sistemul port in marea circulaie i la depozitarea sngelui (volumul stagnant).

8. Funcia biligenetic, de formare i excreie a bilei1.2.2. BILA

-este produsul de secreie a excreiei hepatice.

-nu este un suc digestiv propriu-zis,pentru c nu conine enzime.

Singura enzim biliar care se excret prin bil este fosfataza alcalin (N=2-4,5 uniti Bodansky sau 21-81 U.I./l la 37`C ) i alte componente ca:

1.Sruri biliare care se formeaz pe seama colesterolului. Funcia srurilor biliare: emulsionarea grsimilor (fracionarea lipidelor n picturi fine); activeaz lipazele din intestin; favorizeaz absorbia acizilor grai.

2.Pigmeni biliari care rezult din descompunerea hemoglobinei la nivel hepatic. Se formeaza globina i fierul care sunt reutilizate, iar porfirina se descompune in pigmeni biliari. Din globin se formeaz biliverdina (culoarea verde) care este redus la bilirubin (culoare galben-auriu).Bilirubina circul n snge sub forma neconjugat, instabil =bilirubin indirect sau neconjugat. La nivelul ficatului aceasta este conjugat cu acidul glucuronic i formeaz bilirubina direct sau conjugat.

Bilirubina-total =3-10 mg/1

-direct =1-3 mg/1

-indirect=2-7 mg

Pigmenii biliari sunt reprezentai de bilirubin care ajung prin cile biliare n intestin. La nivelul intestinului gros, bilirubina conjugat este din nou deconjugat i se transform n urobilinogen i acesta n stercobilinogen , care n contact cu aerul se oxideaz i formeaz stercobilina care d culoarea brun materiilor fecale. Acumularea pigmenilor biliari n esuturi d culoarea galben a tegumentelor i mucoaselor=icter.

Cauzele icterului:-obstrucia cilor biliare (icter obstructiv).

-degradarea intens a hematiilor (icter hemolitic).

-distrugerea celulelor hepatice (hepatite).

-congenital, prin absena enzimei care intervine in conjugarea bilirubinei indirecte (glucuroil-tranferaza).

3.Colesterolul este o alt substan organic care se gasete n bil; el este meninut n suspensie datorit srurilor biliare. Cnd concentraia srurilor biliare scade, colesterolul precipit i formeaz calculi biliari. Colesterolul total plasmatic =130-180 mg/1.Reglarea secreiei biliare. Secreia biliar este stimulat de substanele care mresc secreia biliar=coleretice:

-sruri biliare

-produi de digestie proteic, grsimile i uleiurile (mai puin glucidele)

-secretina (eliberat de glandele duodenale).

Evacuarea bilei. n afara perioadelor de digestie , musculatura veziculei biliare este relaxat; uneori se observ contracii ritmice slabe. Contraciile puternice ale veziculei sunt provocate n primul rand, de ingerarea alimentelor (iar datorit elaborrii unui reflex condiionat,i de loi excitanii care nsoesc acest act); n al doilea rnd , aceste contracii sunt determinate de unii ageni care stimuleaz musculatura veziculei biliare acionnd din partea intestinului. Bila este secretat continuu, eliminarea ei n intestin este ritmat de perioadele digestive. n perioadele interdigestive, bila se acumuleaz n vezicula biliar. Substanele care produc evacuarea bilei=colagose:-glbenuul de ou

-grsimea i laptele, frica, smntn

-produsele de digestie a proteinelor, peptinele.Unele substane care intensific foarte mult secreia biliar a ficatului , cum ar fi acidul clorhidric, bila, apa, provoac relaxare pereilor veziculei biliare.

Contraciile ritmice ale veziculei biliare , o dat intrate sub influena excitanior de la nivelul intestinului, dureaz un timp ndelungat (3-4 ore i chiar mai multe), scznd treptat. Odat cu contraciile ritmatice se observ o modificare a gradului de tensiune a veiculei, adic modificarea tonusului ei; intensificarea contraciilor este nsoit de obicei de creterea tonusului.

Nervos, evacuarea bilei este stimulat de vag i inhibat de simpatic; se pare c exist i influene umorale asupra musculaturii veziculei biliare. S-a descris un anumit hormon numit colecistikinin, care se elaboreaz n peretele intestinal n aceleai condiii n care se formeaz i secretina; acest hormon stimuleaz pe cale sanguin motilitatea veziculei biliare.Rolul bilei intervine n: absorbia grsimilor, absorbia vitaminelor, hiposolubile (A, D, K), eliminarea unor substane (colesterolul), are efecte laxative prin stimularea motilitii intestinale.

II. HEPATITA CRONICA DE ETIOLOGIE VIRALA

Prin hepatita cronic se inelege o leziune sistematizat a ficatului, caracterizat printr-o infiltrare predominant portal, cu celule mononucleare, limfocite i plasmocide i prin dezvoltarea anormal a esutului conjuctiv. 75% din cazuri prezint n antecedente hepatita viral, hepatita cronic manifestndu-se dup cel puin 6 luni de la debutul acesteia. 10% din hepatitele virale evolueaz ctre cronicizare i aproape 20%din ciroze succed unei hepatite cronice. Meritul de a fi descris i individualizat hepatita cronic, revine hepatologului german Heinz Kalk.

Timp ndelungat hepatita cronic ca entitate clinic nu a fost admis, fiind inclus fie n hepatita viral prelungit, fie n cirozele hepatice incipiente. Dealtfel , delimitarea de ciroze este esenial biopsic.

II.1. CLASIFICAREA HEPATITELOR CRONICE Dup criterii etiologice hepatitele cronice se mpart n:

Hepatit cronic cu virus B

Hepatit cronic cu virus C

Hepatit cronic cu virus D

Hepatita cronic medicamentoas

Hepatita autoimun

Ciroza biliar primitiv

Colangita sclerozant primitiv

Hepatita criptogenic

Deficitul de 1-antitripsin

Boala Wilson

Conceptul etiologic virusal hepatic al hepatitei cronice nu este nou, ns mult vreme a fost subestimat. Episoadele acute icterice de hepatit virotic au fost legate de hepatita cronic, crendu-se chiar denumirea de hepatit cronic posthepatic, postvirotic sau postnecrotic. Cu toate acestea , pn n ultima vreme , lipsind metodele de detectare a virusurilor hepatice, demonstrarea relaiei dintre infecia virusal hepatic i boala cronic de ficat a fost limitat, fiind n principal bazat pe cteva exemple de demonstrare biopsic a evoluiei din faza acut n faza cronic a bolii ca i pe unele date epidemiologice pertinente .

Simptomatologie:

Hepatitele cronice debuteaz cu astenie crescnd, tulburri digestive i, inconstant, subicter. n cazuri excepionale hepatitele cronice se instaleaz fr semne clinice. Examenul clinic ns deceleaz hepatomegalia.

Alte forme de debut sunt: icter recidivant, semne de ciroz constituit.

n perioada de stare sunt prezente n diferite grade sindromul excretobiliar, de hepatocitoliz, hepatopriv, de activare mezenchimal i uneori chiar de hipertensiune portal.

Cele mai importante simptome sunt:

icterul: simptom esenial dei exist i forme anicterice; rar este intens, evolueaz n puseuri i poate lua o aliur colestatic (majoritatea cazurilor evolueaz fr icter);

hepatomegalia: uneori dureroas la efort, este obinuit (80%), fermitatea sa fiind condiionat de accentuarea fibrozei;

splenomegalia: este mai puin frecvent;

angioamele stelare: adesea precoce, apar n puseuri care coincid cu exacerbarea icterului;

febra: inconstant i moderat;

astenia: care contrasteaz cu starea general, de obicei bine pstrat;

anorexia: pierderea n greutate sau invers;

tulburri dispeptice biliare, pancreatice, duodenale completeaz tabloul;

amenoreea: apare de regul la femeia tnr, ameliorarea sa urmnd evoluia leziunilor hepatice, alteori apar semne de ciroz constituit, ascit, encefalopatie, hemoragii digestive.

n alte cazuri exist manifestri sistemice extrahepatice: atingeri articulare (artralgii sau aspect de poliartrit reumatoid), semne cutanate (urticarie, eriteme, acnee). Semnele prezentate nu sunt obligatorii, multe putnd lipsi.

Hepatita cronic cu virus B - este cea mai mai rspndit infecie cronic viral existnd peste 350 milioane de purttori ai VHB. Se consider c mai mult de jumtate din populaia globului a fost infectat cu VHB la un moment dat ; potrivit statisticilor OMS infecia cu VHB reprezentnd a noua cauz a mortalitii pe glob.

Rezervorul natural al infeciei cu VHB este individul infectat i mai puin important epidemiologic, unele primate i insecte hematofage. Transmiterea VHB este foarte asemntoare cu a virusului SIDA, dar riscul de infecie VHBeste mult mai crescut ,astfel c, la o expunere unic, pericolul de contaminare este mult mai mare pentru VHB dect pentru HIV. Infecia poate fi transmis de la individul infectat prin intermediul sngelui sau al altor secreii biologice ale acestuia (saliv, sperm, snge menstrual).

Calea principal de infectare este cea parenteral, dar infecia se poate transmite i pe cale sexual ,prin srut, prin traiul n colectiviti (snge sau secreii contaminate pot veni n contact cu mici leziuni cutanate sau mucoase) iar calea oral de transmitere a infeciei este posibil dac materialul infectat cu VHB ajunge n contact cu posibile soluii de continuitate prezente la acest nivel.

Infectarea copiilor se face n dou moduri: de la mam la ft n primele luni de via (transmitere vertical) si intre copii din colectiviti n primii ani de via (transmitere orizontal).

Testele de diagnostic pentru hepatita B includ evaluarea markerilor serologici ai VHB: Antigenul HBs produs n exces n cursul procesului de replicare viral

Antigenul HBe- parte a miezului viral, prezent n infecia acut i cronic

Anticorpul HBe- corespunde AgHBe i apare dup faza de seroconversie a crei semnificatie este de ncetare a replicrii virale

Anticorpul HBc- este un anticorp ndreptat mpotriva proteinei de miez a VHB; el poate fi IgM sau IgG.

Anticorpul HBs- este anticorpul fa de antigenul de suprafa

Anticorpii antiHBx- ilustreaz replicarea viral, fiind un marker de apreciere a severitii bolii hepatice

ADN VHB- reprezint markerul cel mai fidel al prezenei virusului.

Tratamentul hepatitei cronice B se face profilactic i curativ.

Pentru imunoprofilaxia hepatitei B se utilizeaz imunoglobuline specifice anti VHB deoarece imunoglobulinele standard nu conin o cantitate suficient de anti HBs. Perinatal se administreaz 0,5 ml n primele 12 ore de la natere, concomitent cu nceperea vaccinrii. n cazul contactului sexual infectant se recomand administrarea a 0,6 ml/kg corp n primele 14 zile de la contact.

Tratamentul curativ se face cu :

Interferon care este o protein celular cu proprieti biologice importante care l fac util n tratamentul hepatitei cronice:

Efect antiviral : induce proteine ce inhib ARN-ul mesager viral i limiteaz replicarea virusului

Crete exprimarea HLA pe membrana hepatocitar, favoriznd recunoaterea i eliminarea celulor infectate.

Inhib diferenierea limfocitului B n celul secretoare de imunoglobuline.

Indicaia de administrare a interferonului se face la pacienii cu boal hepatic compensat , ce au prezeni markerii replicrii virale i nivelurile crescute ale aminotransferazelor.

Contraindicaiile tratamentului sunt prezena unei boli hepatice severe sau a altor boli generale (diabet de compensat, insuficien renal, boli cardiace avansate, boli psihice).

Dozele i ritmul de administare : 5mU/zi sau 10 mU de trei ori pe sptmn, durata tratamentului fiind de 4-6 luni cu control clinic i de laborator.

Eficiena tratamentului se manifest n 30-40 % din cazurile tratate i apare la 2-4 luni de la nceperea terapiei. Recderile apar n circa 10 % din cazuri situaie n care se poate relua tratamentul.

Efectele secundare sunt efecte precoce, tardive i apariia unor modificri imunologice.

Efectele precoce apar dup 4-8 ore de la injecie i sunt: febr, frison, mialgii, cefalee, anorexie. Pot fi evitate prin administare de paracetamol.

Efectele tardive sunt mialgiile, astenia, greaa, diareea, dermita de contact,cderea prului,scderea ponderal, tulburri psihice.

Efecte imunologice constau n apariia unor tulburri cu caracter autoimun: tiroidit, boli intestinale, pemfigus, poliartrit reumatoid.

Analogi de nucleotide sunt indicai datorit efectului lor de inhibiie direct a replicrii virale i sunt : aciclovir, ganciclovir, ribavirin, adenosin-arabinosid (din prima generaie), lamivudin, famciclovir, fialuridin (din a doua generaie).

Glucocorticoizii sunt recomandai n situaii particulare.

Hepatita cronic cu virus C. Importana epidemiologic a infeciei cu VHC este enorm:

Peste 90% din hepatitele post-transfuzionale NANB sunt produse de VHC

Mai mult de 500 milioane de indivizi au fost infectai cu VHC pan n prezent

Peste trei sferturi din cei infectai dezvolt hepatit cronic, ciroz hepatic, carcinom hepatocelular

Rezervorul natural al infeciei este individul infectat cu VHC. Principalul mod de transmitere este contactul cu sangele infectat.Transmiterea non-transfuzional a infeciei cu VHC mai este posibil pe cale sexual,prin saliv nefiind cert iar prin muctur a fost demonstrat.Infectarea n copilrie,pe cale vertical de la mam este destul de rar, cu excepia copiilor nscui din mame infectate concomitent cu HIV.

Markerii infeciei cu virusul hepatitei C In mod obinuit infecia cu VHC se demonstreaz prin testarea prezenei anticorpilor antiVHC. Intr-o prim etap anticorpii se deceleaz prin teste ELISA.Anticorpii detectai nu sunt anticorpi neutrlizani, deci nu confer imunitate contra infeciei cu VHC. Dac testul este pozitiv real, el demonstreaz prezena infeciei virale active.

Examenele de control. Sunt reprezentate de testele de tip RIBA, care se bazeaz pe punerea n contact a serului de testat cu un supotr de nitroceluloz impregnat cu benzi de antigene ale VHC.

Testele pentru detectarea ARN-VHC sunt, n codiiile lipsei de teste serologice pentru antigenele virale, cea mai bun metod pentru demonstrarea viremiei i infectivitii unui ser i implicit a posibilitii unei boli active. Totodat demonstrarea prezenei ARN-VHC n ser sau n ficat reprezint cea mai bun metod de diagnostic a infeciei hepatitice C.

Antigenul VHC nsoete atat infecia acut, cat i pe cea cronic.

Diagnosticul hepatitei cronice C.

Diagnosticul clinic se va face avnd n vedere particularitile bolii:

evoluie de obicei asimptomatic

evoluie foarte lent i ndelungat comparativ cu VHB

asociere mai frecvent dect VHB cu complicaii extrahepatice.

Diagnosticul de laborator urmrete mai ales trei aspecte:

semnele infeciei cronice cu VHC

evoluia titrului ALAT

asocierea cu prezena de autoanticorpi

Tratamentul hepatitei cronice C :

Interferon se indic din aceleasi raiuni ca i pentru terapia hepatitelor cronice B.Administarea lui este indicat la persoanele care au :

hepatit cronic demonstrat prin titru crescut al ALAT i aspect de inflamaie cronic la biopsia hepatic

antiVHC prezent eventual ARN-VHC prezent.

Contraindicaiile sunt identice cu cele de la hepatita cronic B.

Dozele i ritmul de administrare: doze de 3 mU de trei ori pe sptmn timp de trei luni.Rezultate favorabile ale tratamentului standard apar la 25% din pacieni dup primele 3 luni i la 60 % dup tratament de lung durat.

Efectele secundare sunt identice cu cele prezentate la hepatita cronic B.

Analogi ai nucleotidelor. n prezent, este recomandat terapia combinat a nucleotidului ribavirin cu interferonul (interferon= 3 mU de trei ori pe sptmn + ribavirin= 1000-1200 mg/zi timp de cel puin un an)

Glucocorticoizi sunt indicai n formele cu manifestri autoimune.

Hepatita cronic cu virus D. Virusul hepatitic delta (VHD) este singurul virus patogen pentru om care nu poate infecta o celul i nu poate avea efect patogen, fr ajutorul unui alt virus.Pentru a se putea transmite i a fi receptat, VHD are nevoie de un virus ADN ajuttor, acesta fiind virusul hepatitic B, asfel c VHD devine infectan numai n prezzena AgHBs.

Rezervorul natural al infeciei cu VHD este individul infectat apreciindu-se c 5 % din populaia infectat cu VHD este concomitent infectat cu VHD.Transmiterea infeciei pe cale parenteral nu reprezint un mod esenial de infectare, n schimb transmiterea sexual este important.

Markerii infeciei cronice cu VHD

Anticorpul anti-HD este cel mai utilizat pentru diagnostic.Iniial acesta este IgM iar ulterior,pe msura cronicizrii bolii ,este reprezentat de IgG.

Antigenul HD este prezent n nucleii hepatocitelor i se evideniaz pe seciuni din fragmentul recoltat prin biopsie hepatic i inclus n parafin.

ARN-VHD este prezent n ser la bolnavii cu hepatit cronic D.

Tratamentul hepatitei cronice D se face cu interferon recomandat n doze de 5-10 mU de trei ori pe sptamn timp de 12-24 luni. Din pcate rezultatele favorabile apar numai la 15-10 % din cei tratai EXPLORRI DE LABORATOR

Explorri biochimice sunt indicate n hepatita cronic n urmtoarele scopuri:

Susinerea diagnosticului pozitiv

Diagnosticul complicaiilor

Urmrirea evoluiei bolii

Stabilirea diagnosticului etiologic

Explorri imagistice

echografia Biopsia hepatic este un examen indispensabil pentru diagnosticul iTratamentul hepatitelor cronice. Powered by http://www.referat.ro/cel mai tare site cu referate

PAGE