aspecte fiziologice ale incalzirii

of 13 /13
ASPECTE FIZIOLOGICE ALE ASPECTE FIZIOLOGICE ALE INCALZIRII INCALZIRII Termenul de incalzire Termenul de incalzire semnifica totalitatea semnifica totalitatea masurilor care servesc instaurarii inaintea masurilor care servesc instaurarii inaintea efortului, a competitie sau a antrenamentului, a efortului, a competitie sau a antrenamentului, a unei stari de preparatie psiho-fizica, senzoriala unei stari de preparatie psiho-fizica, senzoriala si kinestezica optima, care sa previna posibilele si kinestezica optima, care sa previna posibilele accidente. accidente. Scopul incalzirii Scopul incalzirii este restaurarea unor este restaurarea unor conditii initiale mai bune de manifestare a conditii initiale mai bune de manifestare a capacitatii de performanta neuro-musculara, a capacitatii de performanta neuro-musculara, a functiilor organice si psihointelectuale, o mai functiilor organice si psihointelectuale, o mai buna dispozitie globala a sportului pentru buna dispozitie globala a sportului pentru realizarea performantei, ca si prevenirea la realizarea performantei, ca si prevenirea la maximum a accidentelor. maximum a accidentelor. TIPURI DE INCALZIRE TIPURI DE INCALZIRE In functie de scopul urmarit incalzirea este In functie de scopul urmarit incalzirea este generala si specifica. generala si specifica. Incalzirea generala Incalzirea generala are ca scop aducerea la un are ca scop aducerea la un

Upload: kristiana-kriss

Post on 18-Sep-2015

56 views

Category:

Documents


8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

aspecte fiziologice ale incalzirii

TRANSCRIPT

 • ASPECTE FIZIOLOGICE ALE INCALZIRII Termenul de incalzire semnifica totalitatea masurilor care servesc instaurarii inaintea efortului, a competitie sau a antrenamentului, a unei stari de preparatie psiho-fizica, senzoriala si kinestezica optima, care sa previna posibilele accidente. Scopul incalzirii este restaurarea unor conditii initiale mai bune de manifestare a capacitatii de performanta neuro-musculara, a functiilor organice si psihointelectuale, o mai buna dispozitie globala a sportului pentru realizarea performantei, ca si prevenirea la maximum a accidentelor.

  TIPURI DE INCALZIREIn functie de scopul urmarit incalzirea este generala si specifica. Incalzirea generala are ca scop aducerea la un nivel superior a intregului potential functional al organismului.

 • Incalzirea specifica se efectueaza prin modalitati adaptate fiecarei discipline sportive, exercitii alese legate de probele de specialitate.

  In aceasta a doua forma de incalzirea se pregateste organismul pentru executarea unor actiuni specifice.In functie de modalitatile de realizare, incalzirea poate fi active, pasiva , mentala si mixta. Incalzirea activa constant din exercitii, miscari pe care sportivul le efectueaza in partea de inceput a lectiei sau inainte competitiilor.

  In incalzirea mentala, sportivul isi aduce in memorie, isi imagineaza ansamblul de exercitii ce trebuie sa-l execute. Incalzirea mentala se recomanda ca pregatire pentru miscarile simple, automatizate. Folosirea doar a incalzirii mentale produce efecte slabe. In combinatie insa cu incalzirea activa eficacitatea este cea scontata. Forma aceasta combinata se foloseste cu succes in discipline ca gimnastica, atletism.Incalzirea pasiva sub forma dusurilor calde, aplicatii de unguente, masaj si alte procedee diatermice, completeaza incalzirea activa.

 • Folosita singura, aceasta modalitate nu produce ameliorarea necesara si nici o profilaxie suficienta a accidentelor si a rupturilor musculare. Se poate deci aprecia ca pentru o buna pregatire a organismului pentru efort trebuie sa se efectueze o incalzire generala care sa cuprinda exercitii active(alergari,ex de intindere si relaxare, urmate apoi de incalzirea specifica disciplionei practicate). Diferitele procedee de incalzire pasiva pot fi utilizate in completare in functie de proba sau efort.

 • Substratul fiziologic al incalziriiIncalzirea poate fi considerata un proces de adaptare fizica, fiziologica si psihologica a organismului la activitatea intensa ce va urma. Aceasta stare de adaptare este o insumare a modificarilor a adaptarilor la nivelul tuturor sistemelor si organismelor care fie ca realizeaza efectiv efortul ( ex sistemul muscular ) sau participa in mod direct creand conditii optime de oxigenare si sustinere energetica a prestatiei ( ex sistemul cardiovascular , respirator etc)

  Incalzirea are ca obiectiv activarea in mod optim a sistemelor functionale care participa la determinarea capacitatii de performanta a sportivului incat organismul sa poate incepe si mentine efortul propriu-zis cu capacitatea sa functionala maxima.

 • MECANISMELE INCALZIRII GENERALE ACTIVE

  Se stie ca la o temperature optima toate reactiile biochimice, fiziologice ( care se numara printre factorii determinanti ai capacitatii de adaptare si deci de performanta) se desfasoara mai rapid si cu eficienta crescuta. Fiecare crestere a temperaturii corporale cu 1g C intensifica procesele metabolice cu 13%. Este importanta intensificarea ratei metabolismului inca din incalzire, deoarece se stie ca fata de repaus acest indicator fiziologic creste de 20 de ori intr-o cursa de fond si de 200 de ori in timpul sprintului.Efectele benefice ale incalzirii asupra sistemului nervos, reactivitatii senzitivo-senzoriale se realizeaza tot prin actiunea temperaturii crescute a mediului intern. Toate procesele care depind de instalarea unei stari de excitatie, la nivel de sistem nervos, de conducere a informatiei se deruleaza mai repede la o temperatura superioara celei de 37g C.

 • De starea optima de excitabilitate nervoasa depind o serie de procese atat la nivel de sistem nervos, cat si la nivel de efectori ( ex creste viteza de reactie si viteza de contractie cu 20% , la o ridicare cu 2g C a temperaturii centrale; creste sensibilitatea receptorilor cutanati si a proprioceptorilor, atat de importanta in reglarea si coordonarea miscarilor. Reactivitatea fusului neuromuscular dispare la o temperatura de 15-20g C si este mult mai redusa la 27g C. La 20g C sensibilitatea pielii este 1/6 din sensibilitatea caracteristica temperaturii de 35g C.

  Starea de excitatie si inhibitie pot fi inbunatatite printr-o incalzire adecvata, incalzirea prin intregul complex de excitatie pe care il declanseaza si in special excitatiile kinestezice, produce o stare de usurare psihica, iar prin metabolizarea unor cantitati apreciabile de catecolamine adrenergice ( descarcate in exces de starea de start) in timpul efectuarii exercitiilor de incalzire, diminueaza tensiunea psihica si iritabilitatea specifica zilei de concurs.

 • ASUPRA APARATULUI LOCOMOTOR diminueaza riscul accidentelor , a rupturilor, clacajelor musculare; la incarcaturi maxime aparatul locomotor pasiv si activ este mai putin expus riscurilor de accidentare.explicatia este scaderea rezistentei elastice si a vascozitatii structurilor aparatului locomotor cu cresterea temperaturii. muschii, tendoanele si ligamentele devin mai elastice si extensibile.

 • ASUPRA APARATULUI CARDIORESPIRATOR.

  debitul cardiac si respirator sunt parametrii deosebit de importanti in toate tipurile de efort , dar in special , in efortul de anduranta.

  cresterea debitului cardiac de la 4-6 l/min in repaus , la 30-35 l/min. in efort sau a debitului respirator de la 8 l/min in repaus la 150-200 l/min. in efort, nu survine decat dupa un anumit timp de la debutul efortului ( starea stabile se atinge dupa 4-5 min).

  ori incalzirea nu face decat sa reduca la minimum acest timp necesar adaptarii sistemului cardiovascular si respirator la solicitarea impusa, sa echilibreze mecanismele de reglare a unui sistem in raport de celalat.

 • Incalzirea ridica nivelul functional al proceselor fiziologice si metabolice implicate in furnizarea, transportul si utilizarea oxigenului la tesuturi, stiind ca in efort consumul de oxygen atinge 2-3 l/min. la neantrenati si 5-6 l/min la sportivii antrenati in probele de rezistenta , fata de 250-300 ml/min in repaus. Conditiile imbunatatite ale hemodinamicii si ale proceselor respiratorii, efect al incalzirii, elimina aceste inconveniente precum si aparitia punctului mort.

 • Incalzirea specifica urmeaza imediat incalzirii generale, ea este conditionata de particularitatile sportului sau probei respective, prin angrenarea in activitate a unor grupe musculare si prin acte motrice specifice. In antrenament incalizrea speciala trebuie sa pregateasca sportivul pentru executarea exercitiului principal din lectia respective. Pentru a asigura o valorificare a reflexelor in cadrul unui element ethnic intr-o disciplina sportiva, incalzirea specifica trebuie sa cuprinda exercitii asemanatoare celor din competitie, in special in ce priveste structura dinamica si cinematica.Incalzirea specifica contine un program de gimnastica adaptata specific-de exemplu: gimnastica aruncatorului de ciocan care are ca scop prevenirea accidentarilor specifice si intinderea optima a musculaturii care va lucra. Incalzirea specifica urmareste activarea centrilor si zonelor motorii care vor elabora comenzile din efortul ce va urma; cresterea conductibilitatii cailor nervoase care directioneaza comenzile spre efectori; activarea grupelor musculare care vor presa efectiv efortul.

 • In incalzirea specifica, pregatirea se face progresiv dupa principiul: activare-preincarcatura-incarcatura, si care reprezinta teoria de baza a realizarii programului de incalzire corect. Eficacitatea incazirii depinde de o serie de factori printe care: Varsta in functie de care se diferentiaza, intensitatea si durata . Durata incalzirii poate fi de 10-60 min. atat la tineri, cat si la varstnici. La acestia din urma, incalzirea trebuie sa se faca cu prudenta si progresiv, riscul accidentelor fiind mai crescut. In cadrul efortului din lectia de educatie fizica, timpul nu permite un timp de incalzire mai lung de 5 min. Forma, intensitatea, volumul efortului din incalzire care sunt cele mai favorabile unui anume sportive, nu sunt stabilite decat prin experienta sa personala.

 • Specificul efortului- incalzirea si in special cea specifica, se efectueaza tinand cont de nevoile fiecarui sport si tip de efort.

  Astfel, in sporturile de rezistenta, incalzirea va avea ca scop cresterea capacitatii functionale, cardiorespiratorii si va avea o durata mai mare;

  Cele de coordonare si intindere vor acorda atentie deosebita gimnasticii de intindere musculara; cresterea intensitatii incalzirii amelioreaza timpul de sprint