az emberi élet vácon és vidékén

Click here to load reader

Post on 19-Jul-2015

317 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

VCI KNYVEK25.

TSSSIAC

AZ EMBERI LET

VCON S VIDKNAZ SKORTL NAPJAINKIG

RTA

TRAGOR IGNC

A VCI MZEUM-EGYESLET 1937. VI TAGILLETMNYE

AZ EMBERI LET

VCON S VIDKNAZ SKORTL NAPJAINKIGRTA

TRAGOR IGNC

VC, 1936 KIADJA A VCI MZEUM-EGYESLET

VROSUNK MVELT KZNSGNEK A VC! MZEUM-EGYESLET NGY VTIZEDES MKDSE EMLKRE

4 3.3 43 /u~[

Kapisztrn-Nyomda Vc.

Felels zemvvezet: Farkass Kroly

ELSZNegyven v eltt alakult egyesletnk a vrosi mzeum fenntartsa mellett a tudomnyok npszerstst s a kzm velds terjesztst tzte ki cljul. Ezt a clt akarom szolglni ezzel a knyvemmel is, miknt az elzkkel, melyek si vro sunk dics mltjnak egyes rszleteit trgyaljk,1) vagy ssze foglal kpt mutatjk.2) Ebben a munkmban az elmlt korok npeinek s embereinek lett vizsgljuk, hogy tudjuk s lssuk, miknt ltek itt vezredeken l ? Vcot a termszet jellte ki az ember lakhelyl. Kedvez fldrajzi alakulata s ghajlati viszonyai alkalmass tettk a leteleplsre s letlehetsget nyjtottak. A hatalmas Duna szles vlgye meghatrozta a npek vndorlsnak tjt. Az slakk, majd a trtnelmi idk vndorlsai mind erre folytak le, Vc a hadak tjba esett s klnbz npfajok tkz pontjba kerlt. Az egymst felvlt npek fokozatos fejldst mutat mveltsgnek beszl emlkeit az egyes korszakok jel legzetes trgyaiban mind feltalljuk vrosunk terletn. A csi szolt kkorszak neolith lelettrgyai mellett megtalljuk a korai bronzkor mszbettes ednyeit, melyeket kagylk mszpnclj bl nyert fehr anyag dszt. Az tmeneti rzkor hagyatka1 ) Vc vra s kpei, Vc trtnete 1848/49-ben, Vc lakossga a XVIII. szzad elejn. Vc utci s terei, Vc s hatrnak ingatlan os helynevei, Vc memlkei s mvszei, Vc az eladmvszetek ben, Vc az irodalomban. 2 ) Vc trtnete, melynek Forrsok s felhasznlt irodalom cm fejezetben sorolom fel az itt is hasznlt ktfket, az ebben nem emltetteket pedig a megfelel helyeken csillag alatti jegyzetekben ne vezem meg. A rgi gazdasgi adatok Wenzel Gusztv Magyarorszg mezgazdasgi trtnete, az jabb statisztikai sszersok pedig dr. Thirring Gusztv A magyar vrosok statisztikai vknyve 1912 cm knyvbl valk. Felhasznltam tovbb Hman Blintnak A magyar vrosok az rpdok korban, Erdlyi Lszlnak az Arpddfeori trsa dalomtrtnetnk s Nagy Gznak a Magyar viseletek trtnete c m mveit is.

4

Az emberi let Vcon s vidkn

ufdn rbukkanunk a hallstatti vaskor fejlett eszkzeire, melye ket a keltk megjelensvel a La Tne korszak pomps emlk trgyai kvetnek. Az orszghatrt von Duna tls partjrl s szles medrbl elkerlt ednyek s fegyverek a hdt rmai birodalom idig terjed hatalmnak kesbeszd bizonytkai, melyekbl ktsgbevonhatatlanul megllapthatjuk, hogy a trt nelmi idket megelzleg lteslt mr itt az a rvtkel-hely, ahol a kzpkorban a hres sokadalmakat tartottk. gy gyako rolt vrosunkra sorsdnt befolyst a Duna, melynek rvtke lje szolglt alapul a ksbbi vsrokkal Vc vros ki alakulshoz. Tovbbi fejldst aztn a pspksg megalap tsa mozdtotta el. Ezzel egyszersmind belejutott a trtnelem sodr rvnybe. Az a sokszn let, mely vezredes nemzeti trtnetnek lapjain lepergett, maradand nyomokat hagyott npnek lelki sgben s jellemben. A vci ember lelkisge a vci mltban gykerezik. A kzny s feleds megli a multat. A mrvnyba faragott tblk felidzik, az rcbevsett sorok megrzik, a kny vekbe rt trtnelem fenntartja az esemnyek emlkt, de nem lteti. A mlt csak akkor l, ha a szvek mlyn lobog lngjt egyik nemzedk a msiknak adja t. Minden vci ember szv ben olthatatlanul l a vros mltjnak ragyog s bors eml ke, itt senki sem felejtette el eldeinek kevs rmt s sok szenvedst, mert mindig mostoha volt a vci ember sorsa. Sokat szenvedett mindenkor tztl, vztl, jrvnyoktl, de mi nl tbb megprbltatst kellett killania, annl hvebben ra gaszkodott az si hagyomnyokhoz s ahhoz a rghz, melyei api tapostak. Vissza-visszajr lelknk a mltba. De ne sirassuk, ne merengjnk dicssges emlkein, hanem vonjuk le belle a ta nulsgot, mertsnk belle hitet, bizalmat, btorsgot, ert, hogy sivr jelennk szomor kzdelmei kztt helyesen cselekedjnk s megszerezzk a szilrd alapot a boldog jv kiptsre!

ELS FEJEZET

AZ SKORBAN S A TRTNELMI IDK MESGYJNlile terrarum mihi praeter omnes angulus ridet. (A fld minden tja kzl legjobban ez a zug mosolyog rem.) Horatius.

A szaktudsok tantsa szerint ngy geolgiai kort klnbztetnk meg fldnk trtnetben. Az elsben je lennek meg az alsbbrend llnyek, a msodikban az ris hllk, a harmadikban az emlsk, a negyedikben az ember. Az s- (archaikus) korban szerves lnyek nyoma mg hinyzik. Hogy csillagszati szmokban ne beszljnk, krl bell ktmilli v eltt,1) a felsmiocaen korban ghaj latunk a trpusi vidk klmjval egyezett. Csodlatos ta nsgot tesznek errl a forr gv flrjnak s faunj nak renkmaradt kvletei s satag (fossilis) maradv nyai. Dlszaki nvnyek pompztak ekkor itt mindenfel. Plma-erdk virgoztak, a borostyn haragos lombja s ttlett a hegyek ormn, ltuszvirgok tenysztek a mocsa rakban, karcs bambusznd ringott a tikkaszt szell fuvallatra. Mint ma Afrikban az Egyenlt mellett, gy lt a mi vidknkn az elefnt, az orrszarv, a zsirf, a) Charles Lyell, a modern geolgia megalaptja, szztven milli vre teszi a fld trtnett.!

6

Az emberi let Vcon s vidkn

zebra s a tropikus ghajlat egsz sznpomps llatvil ga.2) Az sn, a barlangi medve s egyb sllatok csontvzai erre engednek kvetkeztetni. A Naszl aljban szrs selefnt (Eleplias primigenius) tanyzott. Ennek a mammutnak (Mammoutheus primigenius) is nevezett ha talmas llatnak csontjait a Khdon tl elterlt Lvi-fle tglagyr agyagbl hoztuk mzeumunkba, de teljesen satag volt gy, hogy nagyrszt elporladt. Egy p mammutfogat a vros bels terletn a Kr-ton talltak a munksok, amikor 1933 februrjban a szennyvz-csator nt stk. A kzelben fekv csontok az rintsre sztmllottak. Bizonyra a Naszlrl sodorta le a most be boltozott patak estl megduzzadt vize. A Nsznp-bar langban lelt sllat-csontok3) az ott tallt emberi nyak csigolya-csontokkal egytt j fenntartsak s az elszoba kzetgyjtemnyben vannak killtva. Dr. Majer Istvn tanrakosdi sznbnyban dinoszauruszok koproltoszaira akadt. 1912-ben az Ipar s Kereskedelmi Hitelintzet ftri j pletnek alapozsi munklatainl a negyedkori blny (Bison priscus) nyomaira akadtak. Szarvai teljesen j l lapotban maradtak fenn. A Fldtani Intzetben kikszttet tk az egsz koponyt gy, hogy most srgszeti ter mnk egyik legmutatsabb darabja. 1934 nyarn a Vci Mszhomoktgla- s Tetfedl cserpgyr kavicsbnyjban 3 mter mlysgben a ka vicsrtegben sblny (Bison sp. fossilis) maradvnyait talltk.*)2 ) Szibriban, orosz hadifogsgot szenvedett katonink rossz emlk berezovkai tborhelyn egy jgbefagyott mammutot talltak. Vroldatbl kitudtk mutatni a vr reakcijt s ennek alapjn mtgllaptottk, hogy a m a m m u t az indiai elefnt vrrokona. 3 ) Barlangi medve (Ursus arctos), sl (Equus caballus), gm szarvas (Cervus elaphus), stulok (Bos taurus primigenius), sdiszn (Sus scropha palustris), skecske (Capra ibex), srka (Vulpes alopex). denevr (Myotis myotis) s a tbbi. 4 ) Az s a t a g csontok a Fldtani Intzet meghatrozsa szerint 1 d a r a b atlas. 1 d a r a b epistropheus s 1 d a r a b hatodik nyakcsigoly bl llanak.

I. Az skorban

7

Vrosunknak s krnyknek terletn lpten-nyo mon vet fl a szntvet ekje, a szlfordt kapja, a hzt alapoz gazda sja emberi csontokat, cserpdara bokat, kszilnkokat. Mifle embertrsainknak porladoz csontjai s eszkzei voltak ezek? A ktrgy alakja, az agyagedny minsge mr mveltsgre vall s korhatroz lehet. Saxa et ossa loquuntur (a kvek s csontok beszl nek) ugyan, de trtneti tudsunk mg nem vilgt be elgg az sidkbe, s gy hasztalan trjk a fejnket azon, hogy kik voltak azok, akikre a mi ldott napunk mr tbb ezer v eltt sttt, akik a mi des anyafl dnket elszr mondhattk a maguknak, akiknek a csontjai mr vezredek ta porladoznak ezen az istenl dotta fldn. Egszen nknyes s semmivel sem meg okolhat fltevs Bonfini, Bl Mtys, Vitali s a tbbi rgi trtnetr lltsa, hogy Vcot egy vcinak (vacianes) nevezett felspannniai np lakta. Az llati sorbl kiemelked embert az n- s faj fenntarts sztne irnytotta. Meglhetst a termszet maga biztostotta: lelmt kszen kapta a fk zes gy mlcseiben, itala a patak kristly vize volt, a barlangok ban lakhzat s menedket tallt. Ksbb nvnyi rostokbl s llatbrkbl ltzket, csontokbl szersz mot, agancsokbl fegyvert csinlt. A vadat elejtette, vagy maghoz szeldtette. Mikor elszaporodott a nyj, kevs lett a legel. A kilt fld nem brta eltartani s vndor tra kellett kelnie. Mindenkor a nap irnyban, nyugat fel haladt zsia pusztirl. Amikor llatai megint lelegel tk a fvet, vagy ersebb vadsztrzsek kvettk, term kenyebb fldet kellett keresnie. gy jutott egy rszk Kr miba s onnan a Duna torkolathoz. Dl fel nehezen jrhat hegyes vidk terlt el, szakra sr erdsg volt tele farkasokkal, medvkkel s kihezett vadszokkal. Most aztn flfel kellett vndorolniok a Duna vlgyn. tjttek Szerbin s a Nagy Magyar Alfldn fl egsz Vcig. Nmelyik nem is ment tovbb, hanem itt maradt

8

Az emberi let Vcon s vidkn

a Duna kanyarulatnl. A lsz takarval bortott Naszl aljn s a hontngrdi erds hegyek oldalain alkalmas vdhelyet talltak az agyagos homokbarlangokban s az erdk rengetegeiben. A termkeny vlgyeket elfoglaltk. A legelket felosztottk egymskzt, az erdk egy rszt pedig felgettk, vagy kivgtk, hogy gabont termeszt hessenek. Az zet, szarvast s vaddisznt szigonyokkal s fldbevjt csapdkkal ejtettk zskmnyul. A halat horoggal s szigonnyal fogtk. Minthogy azonban a folyk voltak a vndorlsok tjai, jabb kihezett embercsordk jttek utnuk s ki akartk szortani az itt leteleplteket. Ezrt lett vrosunk kzppontja a legvltozatosabb befolysoknak s legk lnbzbb ramlatoknak, terlete lland szntere a h bors esemnyeknek. Az ember vezredek ta lakik mr itt, de vrosunk alaptsa csak hossz vezredek mlva trtnt. Az ember az sidk homlyban egysges fajknt jelenik meg s mint ember kezdi meg kborl letmdjt. Csontvza s rtelmi fogkonysga mindentt ugyanaz. Idk folyamn szakadozott trzsekre, nemzetsgekre, fajokra. Az skort az emberi mveltsg fokai szerint, a hasznlt eszkzk anyaga s ksztsi mdja alapjn szoks felosztani. Abbl az i