bachelor in de luchtvaart

of 6 /6
bachelor in de luchtvaart Vlaams Luchtvaart- opleidingscentrum VLOC campus Oostende

Upload: hogeschool-vives

Post on 01-Apr-2016

219 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

aan de VIVES hogeschool (7) campus Oostende

TRANSCRIPT

Page 1: bachelor in de luchtvaart

bachelor in de luchtvaartVlaams Luchtvaart- opleidingscentrum VLOCcampus Oostende

Page 2: bachelor in de luchtvaart

Het gloednieuwe Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum VLOC, gelegen op de lucht-haven van Oostende, is de uitvalsbasis voor de bacheloropleidingen in de luchtvaart van VIVES. Voor diegene die hun droom willen waarmaken als piloot, biedt VIVES een unieke opleiding aan tot aspirant - lijnpiloot. Dit is de ideale combinatie van een hoger onderwijsdiploma met een vliegopleiding. De techneuten die gebeten zijn door het lucht-vaartvirus maken in de afstudeerrichting luchtvaarttechnologie kennis met alle aspecten van de luchtvaart: vliegtuigen, helikopters, motoren, systemen, structuren, mechanica, elektronica, materialen, instrumenten … Zelfs de minder bekende onderwerpen zoals kwaliteitszorg, veiligheid, menselijke factoren en onbemande luchtvaart worden onder de loep genomen.

Page 3: bachelor in de luchtvaart

OpleidingsprogrammaJe opleiding bachelor in de luchtvaart omvat technisch - wetenschappelijk basispakket met een luchtvaartgerichte technische basisvor-ming van drie semesters, gevolgd door drie semesters gespecialiseerde opleidingsonder-delen. In het vierde semester van de opleiding kan je kiezen tussen de afstudeerrichtingen luchtvaarttechnologie of aspirant-lijnpiloot. De opleiding is praktijkgericht met 40% laborato-riumoefeningen en verloopt in nauwe samen-werking met Vlaamse luchtvaartbedrijven.

Keuzerichting luchtvaarttechnologieVoor de afstudeerrichting luchtvaarttech-nologie geldt de EASA – Part 66 – norm als eindterm. EASA – Part 66 schrijft voor op welke wijze je moet gekwalificeerd zijn op vlak van kennis en vaardigheid, vooraleer je in de luchtvaart door een erkend luchtvaartbedrijf kan worden ingeschakeld. Je komt terecht in een luchtvaartsector waar men nood heeft aan hooggeschoolden voor het beheer, de operaties, de productie, de toelevering en het

specifieke onderhoud. De Europese dimensie van de opleiding is hier uitermate belangrijk. Als laatstejaarsstudent krijg je uitgebreide mogelijkheden tot een binnenlandse of buitenlandse stage in de luchtvaartsector. Enkele maanden naar een buitenlandse hoger onderwijsinstelling met een luchtvaartoplei-ding behoort tot de mogelijkheden.

Keuzerichting aspirant-lijnpilootVoor de afstudeerrichting aspirant-lijnpiloot, georganiseerd in samenwerking met de Vlaamse ATO (Airline Training Organisation), BAFA (Ben-Air Flight Academy), geldt de EASA/JAR-FCL (Flight Crew Licensing). De kandidaat-studenten moeten beschikken over een geldig medisch attest. Daarna kunnen ze beginnen aan het vierde, vijfde en zesde semester van de opleiding waarin het theore-tische gedeelte van de pilotenopleiding zit. In het derde jaar zijn er ook 36 uren vliegtraining gepland. Er wordt tevens verwacht dat je ge-durende de vakantieperiode voorafgaand aan de derde opleidingsfase reeds enkele uren

Page 4: bachelor in de luchtvaart

met een ATO-instructeur hebt gevlogen. Na het behalen van je diploma in de luchtvaart met afstudeerrichting aspirant-lijnpiloot, kan je aansluitend je vliegvergunning behalen door de resterende praktijkopleiding binnen de 21 maanden te volgen (ongeveer 165 vlieguren).

Onderwijskundige aanpakDe opleiding steunt op het ACT concept: Active Learning and Competence focussed Training. Deze manier zorgt voor een actieve participatie van de student aan de cursus door het inter-actief gebruik van luchtvaartelementen. VIVES heeft daartoe in het VLOC een zeer uitgebreide technische infrastructuur die uniek is in de Be-nelux. Zo zijn er diverse vliegtuigen, helikopters, motoren en simulatoren in de loods van het VLOC aanwezig. Het paradepaard van de oplei-ding is de volledige Boeing 727 die de opleiding ter beschikking stelt voor “Blended Learning”, een ideale mix van theorie met de praktijk.

BedrijfscontactDe VIVES-opleidingen in de luchtvaart bieden je een uitgebreid pallet van stages aan in het binnen- of buitenland. Er wordt gepeild naar jouw voorkeursdomein in de luchtvaart en op basis hiervan wordt gezocht naar een geschikt stage bedrijf. De luchtvaartopleidingen heb-ben bovendien uitwisselingsprogramma’s met tien buitenlandse hoger onderwijsinstellingen die in de luchtvaart actief zijn.

AfstudeerprojectHierin kan de luchtvaartstudent zich volledig uitleven. Zowel praktische als theoretische afstudeerprojecten die eveneens uitgevoerd kunnen worden aan een buitenlandse hoger onderwijsinstelling zijn mogelijk.

Jobmogelijkheden Het behalen van de graad van bachelor in de luchtvaart biedt toegang tot een waaier van luchtvaartverwante beroepen. Tevens ben je als bachelor in de luchtvaart voorbereid op het verkrijgen van aanvullende licenties binnen de Europese EASA-regelgeving. Ook de aspecten kwaliteit, veiligheid en milieuzorg komen aan bod in de opleiding. Hierdoor kan je als afgestudeerde probleemloos terecht in aanverwante sectoren.

OnderzoekVIVES betrekt jou ook bij het onderzoek van haar expertisecentra Maintenance Repair and Overhaul en Unmanned Aerial Systems. Meer info: www.vives.be/research.

OPLEIDINGSPROGRAMMA

vliegtuigmaterialenvliegtuigsystemenvliegtuigzuigermotorenelektrische machinesanaloge en digitale techniekenluchtvaarteconomiekwaliteitszorg in de luchtvaartUAS onbemande luchtvaart

helikopter- en propellersystementurbinemotoren lab vliegtuigtechnologieavionica sensoren en virtuele instrumentatieluchtvaartlogistiekbedrijfsbeheer

Page 5: bachelor in de luchtvaart
Page 6: bachelor in de luchtvaart

Bedrijven waar bachelors in de luchtvaart actief zijn:Airbus, Belgocontrol, Brussels Airlines, Thomas Cook Airlines, Directoraat Generaal Luchtvaart, Barco Avionics, Abelag, Fede-rale Politie, Rolls-Royce, Eurocontrol, Tech4Jets, Brussels Airport, Cityjet, Snecma Services, SN cargo, Sabena Technics,CAE Simulation Center Brussels, SABCA, Defensie, TNT Airways …

MEER INFO

[email protected]. 059 30 81 50

VIVEScampus Oostende

GISTEL

MIDDELKERKE

OOSTENDE

E40

N33

R31

N34

N318

JABBEKEA10

campus Oostende (VLOC)Industriële Wetenschappen en TechnologieNieuwpoortsesteenweg 945c 8400 Oostende

vives.be