bahagian dan fungsi kamera video

Click here to load reader

Download bahagian dan fungsi kamera video

Post on 02-Jan-2016

203 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

teknologi pendidikan

TRANSCRIPT

Slide 1

EDU3105VIDEO DALAM PENDIDIKANSOALAN :

1.Jelaskan jenis-jenis kamera video.2. Jelaskan fungsi bahagian penting kamera video seperti butang zoom, gelang fokus, shutter, butang white balance.3. Huraikan fungsi papan cerita(storyboard) dalam penerbitan video4. Terangkan 6 langkah awal penggambaran dan penerbitan video pendidikan5. Jelaskan perbezaan jenis pergerakan kamera panning dan tilting.6. Terdapat pelbagai jenis shot semasa mengambil gambar melalui kamera video. Apakah perbezaaan gambar yang diambil menggunakan Close Up dengan Long shot.

Kamera video jenis ini merakam imej dan menyimpannya dalam bentuk digitalFormat :- HDD cam- HDV cam- DVD cam

Kamera Video Digital

Camcorderberasal daripadacameradan recorder.Camcordermerupakan peralatan utama dalam pembikinan program video. Ia berfungsi untuk merakamkan subjek ke atas pita videoatau 'hard disc' atau ke dalam 'memory cardcamcorder

Apa yang ada padacamcorderCamcorder mempunyaizoom lensyang membolehkan jurukamera membuat pelbagaisaiz shot-shotsemasa membuat rakaman dari sesuatu kedudukan. Dengan menggunakanzoom lens subjek yang dirakam boleh kelihatan lebihbesaratau lebihkecil.Camcorderjuga boleh disetkan kepadamacrountuk merakamkan subjek-subjek yang kecil.

Semuamodel camcordermempunyaimikrofon (build in)padanya.Mikrofon ini akan merakamkan segala bunyi disekeliling semasa rakaman dilakukan.'Sound level'yang dirakam boleh dilaraskan dengan menggunakan butang tertentuBagaimanapun'handycam'tidak mempunyai butang berkenaan danaudioyang dirakam disetkan secaraautomatik.Viewfinderyang terdapat padacamcorderdigunakan untuk melihat subjek yang sedang dirakam, membuat'focussing'sebelum merakam, melihat saiz shot-shot subjek yang dirakam dan sebagainya. Pada skrin viewfinder juga akan menunjukkan'record', 'pause', kekuatan bateri, masa rakaman, dan sebagainya.

Beberapa ciri pada kamera video sewajarnya diketahui oleh jurukamera video.

1. Iris: iris mengawal jumlah cahaya yang masuk melalui lens ke pengesan imej. Iris ini adalah biasanya dibawah kawalan elektronik. Ia bisanya berfungsi secara manual dan automatik.

2. Backlight compensator: ia digunakan untuk mengawal iris bila membuat rakaman bertentangan dengan cahaya. Iris dilaraskan untuk memberikan exposure yang betul kepada subjek yang dirakam dimana belakang subjek terdapat cahaya yang terang.

3. Low light control: ia digunakan ketika membuat rakaman dalam cahaya yang kurang terang tujuannya ialah untuk menghasilkan imej yang lebih terang. Namun begitu akan wujud banyak bintik-bintik atau "noise" pada imej yang dirakam.

4. White balance control: Menentukan warna-warna dalam babak yang dirakam benar, sama ada diterangi oleh cahaya siang(daylight) atau cahaya tungsten. White balance boleh dilaraskan secara manual atau automatik.

5. Auto-focus system: Ia akan memfokus subjek yang dirakam secara automatik. Fokus secara automatik ini akan memfokus subjek yang paling hampir.

IrisMengawal jumlah cahaya yang melalui lens hingga ke 'image censor' pada kamera. Ia dikawal secara automatik. Ia juga boleh dikawal secara manual. Jika iris dibuka dengan luas image video akan menjadi 'washout' dan shot ini menjadi rosak.

Backlight compensatorIa digunakan untuk mengawal iris bila merakam ke arah cahaya. Contoh apabila merakam orang yang dibelakangnya terdapat cahaya yang terang. Ia boleh dilaraskan untuk pendedahan subjek yang lebih baik. Ini bermakna bahagian yang bercahaya di belakang menjadi 'bleached out'.Fungsi butang-butang padaKamera videoLow light controlGain akan dinaikkan dalam suasana rakaman video yang berkeadaan kurang cahaya. Keadaan visual yang mempunyai 'noise' atau 'grainy'.

White balance controlWhite balance mebuatkan kamer boleh membaca warna dengan tetap walau dalam cahaya 'daylight' atau cahaya 'tungsten'. White balance boleh disetkan secara automatik atau secara manual.

Auto focusAuto focus boleh disetkan secara manual atau automatik untuk merakam subjek.

Aperture & Exposure

Boleh dikatakan semua kamera video mempunyai butang untuk kawalan iris. Iris boleh dikawal secara automatik atau manual.Apabila disetkan kepada automatik, kamera akanmengawal iris secara automatik ketika membuat rakaman video. Sebagai contoh, apabila ia merakam dalam suasana cahaya yang sekata terangnya, iris secara automatik akan menampakkan subjek dengan jelas. Istilah 'overexposure' dan 'underexposure' serta 'correct exposure' akan diperkatakan bila timbul istilah 'iris' pada kamera video.'Overexposure' berlaku bila iris dibuka sepenuhnya, subjek yang dirakam menjadi terlalu terang, background menjadi 'bleach out' dan warna seperti pudar.'Correct exposure' berlaku bila iris disetkan separuh buka, subjek akan kelihatan jelas, sharp serta warna kelihatan sempurna.'Underexposure' berlaku bila iris ditutp, rakaman kelihatan sedikit gelap, warna menjadi 'poor'. 'Noise' atau 'grainy' kelihatan pada visual yang dirakam.Sebelum memulakan rakaman video atau membuat shot-shot, jurukamera perlu mengetahui cara memeriksa dan memasang(set up) kamera dan apa yang perlu dibuat semasa dan selepas sesuatu penerbitan dibuat. Terdapat persamaan dan perbezaan dari segi langkah menggunakan kamera lebih besar yang profesional dengan consumers camcorders.

Beberapa perkara yang dilarang;

Jangan tinggalkan kamera dalam kereta dalam masa yang panjang bagi mengelakkan suhu panas yang melampau.Jangan biarkan kamera tanpa perlindungan daripada hujan, panas dan suhu sejuk yang melampau. Jika perlu digunakan dalam hujan, gunakan 'rain coat' atau payung yang besar.Jangan halakan lens kamera video ke arah cahaya matahari yang terang. Walaupun CCD kamera tersebut tidak akan rosak tetapi haba yang dijana oleh cahaya matahari yang terarah kepada CCD akan merosakkannya. Begitu juga kanta pembesar dalam viewfinder juga boleh menyerap cahaya matahari dan menjana haba yang boleh merosakkan sitem electronik dalam viewfinder.Jangan tinggalkan bateri kamera video di cahaya matahari atau menjatuhkannya kerana didalam bateri berkenaan amat sensitif kepada haba dan gegaran.

View more