Balanyi György - Békekísérletek 1

Download Balanyi György - Békekísérletek 1

Post on 27-Dec-2015

10 views

Category:

Documents

1 download

DESCRIPTION

Trtnelem vilghbor

TRANSCRIPT

 • I

  BKEKISRLETEK A VILGHBOR FOLYAMN.1 (Els kzlemny.)

  Az 1914 nyarn felcsattan els gylvsek bevezet akkordjai voltak a vilgtrtnelem legnagyobb szabs kzdel-mnek, de egyben gyszindulul is szolgltak a vilgbke teme-tshez. A kzel flszzados bke, mivel ldsait nem becsltk meg, javait nem hasznltuk ki elgg, hossz idre itt hagyott bennnket. s mi eleinte knny szvvel vettk tvozst. A hbo-rs extzis, mely mindentt hatalmba kertette a lelkeket, vas-tag szemfdt bortott r s kikzstssel fenyegetett mindenkit, aki csak nevt is emlteni mern az elkltzttnek. A vr gz-tl megrszegedett s a gyzelem vrsnak mmortl meg-igzett kzhangulat mg emlkt is ki akarta trlni az embe-rek lelkbl S'helyn az elrhetetlenl magasra csigzott hbors cloknak akart blvnyt emelni. Ezrt mr puszta emltst s a visszalltst clz trgyalsok lehetsgnek mr pusztn aka-

  1 Felhasznlt irodalom: Der europische Krieg in aktenmssiger Dar-

  stellung. IVIII. (Deutscher Qeschichtskalender. Hrgb. v. Fr. Purlitz. 191418.) Bethmann-Hollweg, Th. v.: Betrachtungen zum Weltkriege. III. T. Ber-lin, 192021. Cramon A.: Unser sterreichisch-ungarischer Bundesgenosse im Weltkriege. II. Aufl. Berlin, 1922. Czernin O.: Im Weltkriege. II. Aufl. BerlinWien, 1919. Erzberger M.: Erlebnisse im Weltkrieg. S t u t t g a r t -Berlin, 1920. Falkenhayn E. v.: Die oberste Heeresleitung 191416 in ihren wichtigsten Entschliessungen. Berlin, 1920. Demblin A.: Czernin und die Sixtus-Affaire. Mnchen, 1920. Jagow K-: Daten der Weltgeschichte, Vorgeschichte und Verlauf bis Ende 1921. Leipzig, 1922. Laurent M.: L 'organisation de la victoire. Nos gouvernements de guerre. (Bibliothque de l'historie contemporaine.) Paris, 1920. Ludendorff E.: Meine Kriegserinne-rungen 19141918. IV. Aufl. Berlin, 1919. U. a.: Urkunden der obersten Heeresleitung. Berlin, 1921. Le mensonge autrichien. L'incident Clemenceau Czernin. Pages d'histoire 19141918. 9. sr. 148. ParisNancy, 1918. Sixte de Bourbon: L'offre de paix spare de l'Autriche. (5 dc. 191612 oct. 1917.) VI. d. Paris . n. (1920.) Erinnerungen des Kronprinzen Wilhelm. Hrgb. v. K. Rosner. StuttgartBerlin, 1922.

  Katholikns Szemle. 1924. III. 9

 • 130 Balanyi Gyrgy:

  dmikus szemgyrevtelt defetizmusnak, a nagy nemzeti gy elrulsnak blyegezte. Nagytekintly kzleti frfiak, hatal-mas trsadalmi szervezetek hangosan kveteltk, hogy bkrl mindaddig sz se eshessk, mg a tkletes gyzelem biztostva nincs. Nmetorszgban pl. 1915. mrcius 10-n a hat legnagyobb s legtekintlyesebb egyeslet (Bund der Landwirte, Deutscher Bauernbund, Zentralverband deutscher Industrieller, Bund der Industriellen, Hansabund, Reichsdeutscher Mittelstand Verband) adta ki a Durchhalten bis zum aussersten jelszt s mr harmad-fl hnap multn (mj. 20.) szksgesnek ltta egy jabb memo-randumban nyomatkozni llspontjt. Kt hnappal r az all-deutsch szvetsg szgezte le magt a kshegyig men harc mellett, {mj. 5.) s ez nem elszigetelt, magban ll jelensg. Hasonl nyilatkozatokat tucatszmra idzhetnnk mindkt tborbl.

  De hiba akartk elfldelni, a bke emlke csak nem akart kiveszni a lelkekbl. Minl jobban dhngtt ellene a hbors uszts, az utna val svrgs annl elemibb ervel ragadta meg a szenved s nlklz emberek szzezreit. Sr-jbl apr lidrcek keltek, melyek szeszlyesen ide-odatncoltak s azutn ellobbantak, mieltt az egsz jszakt bevilgt fny-oszlopp egyeslhettek volna.

  A bke krdsnek latolgatsa minden tilalom s titkold-zs ellenre a hbor egsz folyamn napirenden volt. Igaz, eleinte csak mint hbors eszkz, mint ballon d'essai, melyet hangulatunk kipuhatolsra s egysgnk megbontsra prbl-tak felhasznlni ellensgeink. A semleges llamokat, fleg Svjcot elraszt ententekmek s gynkk s a klnbz entente-lapok egymsutn krtltk bele a vilgba vadabbnl-vadabb bkehreiket, melyek majd egyik, majd msik kzponti hatalom kimerltsgrl s bkt keres lpseirl szlottak. Hivatalos lapjaink alig gyztk ket cfolni. gy 1915. pr. 3-n a Bcsi Tvirati gynksg teljesen lgbl kapottnak minstette a Mor-ning Post jelentst, mintha Ausztria-Magyarorszg klnbke ktsn fradozna. Nhny httel ksbb viszont a nmet kancellr hivatalos lapja, a Norddeutsche Allgemeine Zeitung utalta a mesk orszgba azt a hradst, mely tudni vlte, hogy Nmetorszg bizonyos angol kvnsgok figyelembevtele alapjn klnbkt clz trgyalst kezdett Anglival, (pr. 25.)

  A gorlicei ttrs utn a nagyszmban felburjnzott orosz bkehiresztelsek leszerelse adott legtbb munkt a hivatalos

 • Bkekisrletek a vilghbor folyamn. 13

  lapoknak. A Wiener Fremdenblatt jn. 5-iki szmban kln cikket szentelt nekik s megbzhatsguk jellemzsre hivatkozott a Morning Post 1914. dec. 26-iki szmra, melyben az athni szerb kvet hivatalosan s kategorikusan hazugsgnak blye-gezte az egyik londoni lap azon lltst, hogy Ausztria-Magyar-orszg semleges kzvettssel mr ktzben is bkt ajnlott Szerbinak. Kevssel r a nmet hivatalost is megszlalsra brta az a szltben-hosszban elterjedt mendemonda, mely azt jsgolta, hogy a nmet fhadiszllsra elkel orosz delegtu-sok rkeztek s konkrt javaslatok alapjn mr meg is ind-tottk a bketrgyalst. (.Nordd. Alig. Zeitung jn. 24.) De hiba volt minden cfolat. Vars eleste utn Londonbl ismt hre kelt, hogy a nmet kormny a dn kirly kzvettsvel bkt ajnlott a crnak, melyet azonban ez bszkn visszautastott. {Nordd. Alig. Zeitung aug. 13.) Amellett csknysen tartotta magt az angol kombinci is. Az entente zsoldjban ll Berner Tagwacht hatrozottan lltotta, hogy a nmet kormny elutas-tott magtl egy kedvez angol ajnlatot, melyet egy tekint-lyes amerikai llampolgr kzvettett. {Nordd. Alig. Zeitung jn. 5.) Msok viszont azt vltk tudni, hogy a kancellr tett lpseket a bke gyben. {Nordd. Alig. Zeitung szept. 30.) St a Neue Zrcher Zeitung 1915. dec. 28-iki szma mr a Jeltte-leket is hozta, melyek mellett Nmetorszg lltlag hajland lett volna bkejobbot nyjtani. Valban igazat kell adnunk a Frenidenblattnak: az ellensges s semleges vilgnak nem volt egyetlen szmottev tagja, melyhez a kzponti hatalmak a hresztelsek szerint ismtelten srgs bkeajnlattal nem for-dultak volna. (1915. jn. 5.) A manver clzata nyilvnval volt Az ellensges hatalmaknak azrt volt szksgk a bkehrekre, hogy egyrszt emeljk velk sajt alattvalik hangulatt, ms-rszt meg, hogy csatlakozsra biztassk a semleges llamokat. Mellkesen meg azrt is, hogy a bizalmatlansg s meghasonls magvait szrjk a kzponti hatalmak kz.

  De a mestersgesen tenysztett bkekacsk mellett, melyek egyre srbben rppentek fel s egyre szeszlyesebben keresz-teztk egyms tjait, komolyabb bkelehetsgek vagy legalbb bkeszndkok is rtek. A formlisan krlzrt kzponti hatal-mak hamarosan tudatra eszmltek helyzetk veszlyessgnek s fegyvereik mellett diplomciai eszkzkkel is knnyteni ipar-kodtak magukon. A nagy sszevisszasgban cikz bkehiresz-

  9*

 • 132 Balanyi Gyrgy:

  telsekben teht volt egy szemernyi igazsg: annyi, hogy Ausztria-Magyarorszg s Nmetorszg politikai s katonai vezetsge llandan figyelemmel kisrte a diplomciai lthatrt abbl a szempontbl is, hogy nem kinlkozik-e valamerrl alkalom ked-vez ltalnos vagy klnbke ktsre. Kszsgk azonban sokig csak plti szndk maradt. Sokig kellett vrniok, mg jakaratukat az ellensges s semleges sajtban hresztelt fokig konkretizlni tudtk, vagyis tnyleges rintkezst talltak az ellensggel. Eleinte termszetesen a valsgnl sokkal knnyebb-nek s egyszerbbnek kpzeltk a dolgot. Tisza Istvn pl. mr az els hbors hnap vgn bkt remlt. Nagyon jellemz e tekintetben 1914. aug. 30-n br Burinhoz intzett levele: Amint eldl a galciai harc rja , megyek Bcsbe; ha gyznk, azrt, hogy a tovbbi teendk alapvonsait megbeszl-jk, ha sikerl az oroszoknak Lembergnl megverni bennnket, hogy a csggedstl megvjam s tetters defenzvra brjam az embereket. Az els valsznbb esetben oda szeretnk hatni, hogy a bke azonnali megktsnek felttele mellett arny-lag mrskelt felttelekre igyekezznk a nmeteket rvenni s magunk kztt beszljk meg, hogy mit kvnjunk.. . Persze egszen ms feltteleket kellene szabnunk, ha rnk knyszertik

  \ a vgletekig men kzdelmet, de nagy slyt helyeznk r, hogy most mltnyos bkt ajnljunk az oroszoknak s franciknak.*

  A sorsdnt marnei csata s a galciai veresgek azonban mihamar sztfoszlattk az illzikat. A hbor hamaros befeje-zse csalka dlibbnak bizonyult, gyztes vgigharcolsa pedig a tvol jv bizonytalan eshetsgei kz toldott ki. A kz-ponti hatalmak kr vont hallos gyr naprl-napra szorosabb vlt. A tengerektl s a szvetsges Trkorszgtl val elzra-ts egyre nehezebb tette helyzetket. Ilyen krlmnyek kztt llektani szksgessggel fel kellett vetdnie a gondolatnak, hogy a hallos krllelst a gyr valamelyik szemnek meglazt-sval, esetleg kikapcsolsval igyekezzenek tgtani. A szvetsg megbontsra irnyzott trekvs nknt addott a helyzetbl. Ktsg csak a tekintetben merlhetett fel, hogy melyiken kezd-jk. Franciaorszg s Anglia sokkal elszntabbaknak ltszottak, Belgium pedig sokkal inkbb hozzkttte sorst nyugati szom-^

  1 Magyarorszg felelssge a vilghborrt. Tanulmnyok. Szerk. ngya

  D. Budapest, 1923. 99. s k. 1.

 • Bkeklsrletek a vilghbor folyamn. 133

  szdaihoz, semhogy a nluk val tapogatzs eredmnnyel kecsegtetett volna.

  gy csak Oroszorszgra lehetett gondolni, mint amelyet politikai, gazdasgi s katonai tekintetben az sszes hadvisel felek kztt legkevsbb felkszltnek tartott a kzvlemny. Nemcsak nlunk, hanem a semleges klfldn is ltalnos volt a meggyzds, hogy a cri birodalom sajtos szerkezetnl fogva legkevsbb brja el a tarts hbor rettent megprblta-tsait; id eltt trdre knyszerl vagy anarchiba dl. Ezrt rthet, hogy legkorbban az orosz klnbke szndka lttt hatrozott alakot. Annl termszetesebbnek tnt fel a trekvs, mivel a nmet tborban hatalmas szszli akadtak. gy tbbek kztt Vilmos trnrks, aki 1915. december 18-n kln me-morandumban srgette az Oroszorszggal val kibklst s Falkenhayn vezrkari fnk, aki sohasem titkolta abbeli meg-gyzdst, hogy a dntst csak a nyugati harctren lehet kier-szakolni. Maga Bethmann-Hollweg kancellr sem idegenkedett a gondolattl.

  1915. elejtl kezdve csakugyan szmos ksrlet trtnt az rintkezs flvtelre, de egyelre eredmnytelenl. Mikls cr minden krlmnyek kztt h akart maradni nmaghoz s szvetsgeseihez s hossz idn t felhborodssal utastott el magtl minden klnbkre biztat csbtst. Aki ilyesmit szba mert eltte hozni, azt kegynek megvonsval, st szmzetsbe-kldssel sjtotta. Mg olyan kedves s nagybefolys hvnek is, mint grf Frederichs udvari miniszter, kereken megtiltotta, hogy egy magaslls nmet politikus hozzintzett s igen el-nys bkealapot kinl levelt feleletre mltassa. Termszetes, hogy ilyen krlmnyek kztt lehetetlen volt egyezkedsi ala-pot tallni. Pedig a nmet diplomcia nem csinlt titkot belle, hogy klnbke esetn sem a lengyel-, sem a balti-krdsben nem szndkozik nehzsgeket tmasztani, st szksg esetn mg a tengerszorosok krdsben is hajland engedmnyeket tenni. Mindhiba. Mikor a kancellr kzvetlenl Vars eleste eltt Falkenhayn sugalmazsra rtsre adta a ptervri kor-mnynak, hogy az egsz lengyel terlet megszllsa utn nem lesz tbb abban a helyzetben, hogy a lengyel-krdsben val llsfoglalst tovbb halogassa, ez az aug. 11-iki miniszter-tancsi hatrozat nyilvnossgrahozsval felelt, mely kimondja, hogy Oroszorszgra nzve a teljes gyzelem kivvsig erklcsi

 • 134 Balanyi Gyrgy:

  lehetetlensg brmin bkeajnlatra reflektlni, mg akkor is, ha ltszatra nagyon kedvez feltteleket ajnlanak.

  Kedvezbbre csak 1915 legvgn fordult a helyzet. Azok az udvari s jobboldali krk, melyek a hbor ellenre is meg-riztk a csszri Nmetorszg irnt rzett szimptijukat, decem-berben "kln memorandumban srgettk a crt, hogy a fenye-get forradalomra val tekintettel a londoni deklarci titkos zradkban biztostott joga alapjn azonnal indtsa meg a bke-trgyalsokat. i Mg jelentsebb tny volt, hogy a kvetkez vi mrcius hban Stinnes Hugnak, az ismert nmet nagyiparos-nak sikerlt rintkezst tallnia a stockholmi japn kvettel. A gondosan elksztett beszlgets Lucius nmet kvet jelen-ltben folyt le, aki mindjrt a trsalgs kezdetn a klcsns kzeleds idszersgre s szksgessgre terelte a szt. Stinnes sietett megragadni az eszmt s azt indtvnyozta, hogy Japn^ Nmetorszg s Oroszorszg megbzottai azonnal ljenek ssze Stockholmban, vitassk meg a bkefeltteleket s ksztsk el a tovbbi trgyalsok alapjt. A japn kvet azonban mg nem ltta annyira rettnek a helyzetet. Csak annyit igrt teht, hogy az ajnlatot kszsgesen tovbbtja Tokiba, de Oroszorszg magatartst illetleg semmi biztatst nem nyjtott.

  Brmily ingatag volt ez az alap, taln mgis tovbb lehe-tett volna rajta pteni, ha egy slyos indiszkrci kzbejtte mindent el nem rontott volna: a titkosnak sznt beszlgets tar-talma idnap eltt nyilvnossgra jutott. Ugyanez a sors rte a japn s nmet kvet nhny httel ksbb vgbent msodik tallkozst is. Pedig ezen mr egszen konkrt javaslatok forog-tak szban. Nevezetesen Nmetorszg odagrte Kiaucsaut; csak azt kttte ki, hogy a nmet vasutakrt s a Knban lev nmet magnvagyonrt mltnyos krptlst fizessenek a japnok. Egy jabb indiszkrci ennek a biztatn indult kezdemnyezsnek is tjt vgta.

  Stinnes s Lucius trgyalsainak hre termszetesen azon melegben eljutott az orosz kvetsgre s ennek rvn Pter-vrra is. Taln pen ennek lehet tulajdontani, hogy az orosz bkeprt egyik oszlopos tagja: Protopopov, Szimbirszk tartomny nemesi marsallja s egyttal a duma alelnke pen a Bruszilov-offenzva legforrbb napjaiban kzvetlen rintkezst keresett s

  1 A bolsevizmus Magyarorszgon. Szerk. Gratz G. Budapest, 1921. 37.1.

 • Bkeklsrletek a vilghbor folyamn. 135

  tallt a stockholmi nmet kvetsggel. De a kvnt sikert ez a tallkoz sem hozta meg. Dr. Warburg, aki nmet rszrl vezette a trgyalst, a lehet legrosszabb hrokat ttte meg, amikor Nmetorszg kedvez anyagi helyzetre val hivatkozssal a tovbbi orosz ellenlls hibavalsgt hangoztatta s a bke raknt Lengyelorszg fggetlentsn kvl mg kiads hatr-kiigaztsokat is kvetelt.

  A nmet diplomcia e hivalkod s amellett srt fllpse annl elhibzottabb volt, mivel Oroszorszgban ezidtt mr valban ers bkeramlatok cirkulltak. A hbors fradtsg s a gykeres bels reformok vgya egyre szlesebb rtegekre terjedt ki. A vltozs legbiztosabb jele volt, hogy Szaszonov, a hbors politika egyik ltet szelleme jl. 23. Strmernek az eddigi belgyminiszternek volt knytelen tengedni miniszter-elnki s klgyminiszteri szkt, akit ltalban bksebb haj-lam embernek ismertek s akitl ezrt sokan a megegyezses bke gondolatnak felkarolst remltk. A bzk remnysge mg fokozdott, amikor Strmer nhny hnap multn pen a bke utn tapogatz Protopopovot vette maga mell belgyminisz-ternek. (okt. 1.) A helyzetre jellemz, hogy Mikls cr Stock-holmbl val visszatrse utn mg a szemrehnysok znt zdtotta Protopopovra s ime most mgis elfogadta belgy-miniszternek.

  De Strmernek s Protopopovnak nem maradt idejk a vrt bkeakci megindtsra, mert a lengyel incidensbl kikereke-dett vihar idnap eltt elsodorta, illetve ttlensgre krhoztatta ket. Ismeretes, hogy Ferenc Jzsef s Vilmos csszr 1916. nov. 5. kiadott proklamcijukkal elrendeltk a rgi lengyel kirlysg visszalltst. Ez a proklamci a derlt gbl lecsap villm mdjra rte az orosz kzvlemnyt s a harag s gyllet jabb orknjt vltotta ki belle a kzponti hatalmak ellen. A nov. 14. sszelt dumban szenvedlyes hang tmadsok hangzottak el a miniszterelnk s a belgyminiszter ellen. Klnsen a kadt-prt tzelt ellenk ersen. Miljukov egyenesen rulssal vdolta Strmert s vd al helyezst kvetelte. Szemre vetette, hogy az ellensg minden remnye benne van, mert felttelezi rla, hogy a megegyezs kedvrt ksz felldozni mg az orszg becslett is. Szavainak illusztrlsra egsz sereg idzetet olva-sott fl nmet lapokbl, melyek a leghizelgbb mdon szlottak a miniszter szemlyrl. Mg nagyobb felhborodst keltett

 • 136 Balanyi Gyrgy:

  Maklakov s Schulgin beszde, akik lelepleztk Protopopov trgyalsait s Warburg tlzott kvetelseit. Strmerkimagyarzsa s november 15-iki krtvirata, melyben ellensges mesterkeds-nek nyilvntotta az egsz bkehiresztelst, nem sokat lendtett a helyzeten. A bkeminiszterelnknek, ahogyan ellensgei gnyoltk, tvoznia kellett. (Nov. 23.) Vele egytt tvozott a bke remnye is.

  De csak egyidre. Mert kzben Oroszorszg helyzete foly-vst rosszabbodott. A Strmer rkbe lpett Trepov s Neratov p oly kevss tudtk a megindult bomlsi folyamatot feltartz-tatni, mint az utnuk kvetkezett Galicin herceg. (1917. jan. 9.) A forradalom gyors lptekkel kzeledett. Vgre a cr is tuda-tra eszmlt helyzete veszlyessgnek s hirtelen politikt vl-toztatott. Mg eddig makacs kvetkezetessggel ellene szeglt minden kzeledsi ksrletnek, most maga vette kezbe a kz-ponti hatalmakkal ktend klnbke gyt. Mindenekeltt Ausz-tria-Magyarorszggal akart szt rteni. Krsre az egyik sem-leges hatalom kszsgesen magra vllalta a kzvett szerepet. Az illet llam megbzottja 1917 febr. 26. megjelent Czernin hivatalban s nagy ltalnossgban kzlte vele, hogy a hada-koz felek egyike hajland kedvez felttelek mellett bkt ktni. Czernin azonnal kitallta, hogy csak Oroszorszgrl lehet sz s habozs nlkl ksznek nyilatkozott a trgyals fonalnak felvtelre. Elbb azonban tudni akarta, hogy csak a monarchi-val hajtanak-e trgyalni vagy pedig az egsz vele tart szvetsgi csoporttal. Miutn ezirny krdsre mrc. 9. megnyugtat fele-letet kapott, azt indtvnyozta, hogy a flttelek megbeszlsre azonnal kldjk ki bizalmi embereiket valamelyik semleges llamba.

  De mr ks volt. Oroszorszg s a cr vgzete betelt. Prisban s Londonban ugyanis korn megneszeltk a kszl vltozst s minden kvet megmozdtottak megakadlyozsra. Lord Milner angol fbiztos elszr arra akarta rbeszlni a crt, hogy a hborprti dumatbbsgbl nevezzen ki j kormnyt, majd legalbb a felttlen angolbart Szaszonov miniszterelnki s klgyminiszteri kinevezst igyekezett kierszakolni. De ered-mnytelenl. Az angol diplomcia rtett a visszautastsbl. Mivel ltta, hogy a reakcis s bkeprti xrizmustl nincs tbb mit vrnia, egyszeren tprtolt az ententebart liberlis s demo-krata forradalomhoz, mely azutn nhny nap alatt megdnttte II. Mikls cr trnjt. (1917. mrc. 15.)

  A forradalom kitrse egyszerre j helyzetet teremtett,

 • Bkeklsrletek a vilghbor folyamn. 137

  mely azonban csak rszben igazolta az entente remnyeit. A Ke-renszki-fle ldemokrcia tovbbra is a gyztes bke jelszavt hangoztatta ugyan, de a hborba s nlklzsbe belefradt tmegek hallani sem akartak tbb az entente fellengzs hadi cljairl. A munks- s katonatancsok kikldtteinek pr. 11-iki gylse az anneximentes s tisztn vdelmi jelleg hbor mellett foglalt llst. Kln bkrl mg nem volt sz. St Miljukov, mint az ideiglenes kormny klgyminisztere mjus 1-i kriratban hevesen tiltakozott mg a gondolata ellen is. De hogy jegyzknek okfejtse s hangja mennyire idegen volt a tmegek meggyzdstl s trekvseitl, mutattk azok a heves tmadsok, melyek a munks- s katonatancs vgrehajt bizottsgnak mjus 3. s 4-iki lseiben hangzottak el ellene s ltalban az ideiglenes kormny imperialisztikus z klpoli-tikja ellen. A bizottsg ers rosszalst fejezte ki a rgi diplo-mcia hangjhoz val visszatrs felett s egyben jra lesz-gezte magt az anneximentes s krtrtsnlkli bke mellett.

  A kzponti hatalmak termszetesen rdekldssel ksrtk az risi birodalom bens vajdst. Az ltala kiadott j bke-jelszt mindannyian rmmel s remnykedssel fogadtk. Hiszen a munks- s katonatancs prilis 11-iki hatrozata Erzberger tall megjegyzse szerint joggal leplezett bkeajnlatnak volt tekinthet. Ilyennek fogtk fel a hivatalos krk is. A Ballhaus-platz egy hivatalos kommnikben mr prilis, 14-n rmmel konstatlta az j orosz alapelv tkletes egybehangzst a sajt hadi cljaival. Egy nappal ksbb a nmet hivatalos lap fedezte fel ugyanezt a harmnit, de egyben hozzfzte azt is, hogy a bke igazi akadlya eddig sem a kzponti hatalmak, hanem az Oroszorszggal szvetsges llamok rszn volt. (Nordd. Alig. Zeitung prilis 15.)

  Ennek ellenre a kzeleds mgis csak nehezen lttt kon-krt alakot. Legfbb akadly a teljes szintesg hinya volt. Az ideiglenes kormny entente-bart tagjai, fleg Miljukov klgy-miniszter s Gucskov hadgyminiszter, tovbb Rodziank duma-elnk folyvst azon mesterkedtek, hogy gncsot vessenek a meg-gyzdskkel ellenkez programmnak. Rszben ugyanez ll a nmet nagyvezrkarrl is. Ludendorff s a nagynmet krk rthet mdon nem szvesen hallottk az anneximentes jelz tlsgos hangslyozst. Viszont a megegyezses bke hvei annl nagyobb buzgalommal tttk mellette a vasat. Klnsen

 • 138 Balanyi Gyrgy:

  a mozgkony s sok irnyban rdekld Erzberger karolta fel nagy odaadssal az gyet. A kancellr tudtval s beleegyez-svel Stockholmban ismtelten sszejtt orosz bizalmi emberek-kel s a bkefelttelek megszabsra ngatta ket. Srgetseinek eredmnyeknt prilis utols napjaiban csakugyan orosz bke-biztosok rkeztek a frontra s a nmet fegyverszneti felttelek utn tudakozdtak. Ludendorff meglep mrsklettel mindssze a kvetkez kiktseket tette: 1. szabad hajzs a tengerszoro-sokban, 2. a Konstantinpoly megszerzsre vonatkoz orosz tervek feladsa, 3. Lengyelorszg fggetlensgnek elismerse s 4. az 1914-es hatrok visszalltsa nmi kiigaztsok lehetsg-nek fenntartsval. De a biztat kezdet folytatsa ezttal is el-maradt. Orosz rszrl a folyvst ersd entente-propaganda, nmet rszrl pedig az egyre fktelenebb vl alldeutsch izga-ts idnap eltt bevgta bks kzeleds tjt. A frontra utazott nmet delegci dolgavgzetlen volt knytelen visszafordulni, mert orosz rszrl senki sem jelentkezett a trgyalsok flvtelre.

  Nem hozta meg a dntst a nagy fanfarval beharangozott stockholmi szocilista konferencia sem, melytl pedig sok naiv llek egyenesen egy j vilg kinyilatkoztatst vrta. Az entente-llamok legtbbje nem is engedte el r a maga szocialistit, a megjelentek pedig bkecsinls helyett inkbb a polgri trsa-dalom ellen izgattak. gy a bkegy mindjobban elseklyesedett. Tapogatzsokban ugyan ezentl sem volt hiny, de komoly vagy pen dnt lps egyik fl rszrl sem trtnt. St kz-ben Kerenszkinek mint hadgyminiszternek (mjus 18.) sikerlt annyira megjavtania a hadsereg szellemt, hogy jlius 1-n. Kelet-galiciban szles fronton tmadst kezdhetett vele az osztrk-magyar s nmet hadllsok ellen.

  Ez a tapasztalat arrl gyzte meg a kzponti hatalmakat, hogy a nyugat fel orientld liberlis s demokrata rezsimtl bke tekintetben mg kevesebbet vrhatnak, mint a bukott cri rendszertl. Ezrt flhagytak az orosz belgyekkel szemben idig tanstott passzv magatartsukkal s az entente-bart polgri prtokkal s a mensevista szocialistkkal szemben a hatrozatlan bkeprti bolsevistk mellett fogtak prtot. Br tmogatsuk merben erklcsi jelleg volt, mgis nem kis mrtkben hozz-jrultak vele a msodik orosz forradalom sikerhez (nov. 67), Lenin s Trockij uralomra juttatshoz. Politikjukkal, mint ismeretes, idlegesen clt is rtek. Lenin egy hnappal hatalomra

 • Bkeklsrletek a vilghbor folyamn. 143

  jutsa utn fegyversznetet krt (dec. 6.), majd kevssel r Breszt-Litovszkban megindttatta a bketrgyalsokat, melyek hosszas huza-vona utn az els klnbke megktsre vezettek. (1918. mrc. 3.)

  De mire az orosz bke plete post tot discrimina rerum vglegesen tet al kerlt, akkorra mr az egyetemes s a nyugati hatalmakkal keresett klnbke trtnete is szmos, vltozatosnl vltozatosabb fejezett bvlt. Nevezetesen akkorra megtrtnt az els nyilvnos lps az ltalnos bke fel: el-hangzott a kzponti hatalmak 1916. dec. 12-iki bkeajnlata. Az ajnlat elzmnyei s ksr krlmnyei mg sokkal lnkebben lnek emlkezetnkben, semhogy sok szt kellene vesztegetnnk ismertetskre. Csak azt emeljk ki teht kzlk, hogy az ajn-lat ideje llektani szempontbl a lehet legrosszabbul volt megvlasztva. Azidtt ugyanis a kzponti hatalmak az sszes harctereken flnyben voltak ellenfeleikkel szemben s gy ezekre nzve az elfogads egyet jelentett volna veresgk bur-kolt beismersvel. Mg szerencstlenebb volt a felliivs hangja,

  1 melyben sokkal tbb volt a gyzelmi mmorbl s a fenyege-tsbl, mint az szinte bkevgybl. Az a beszd, amelyet Vilmos csszr kzvetlenl az ajnlat nyilvnossgra hozatala utn (dec. 13.) a habsheimi gyakorltren sszegylt csapatokhoz int-zett, legkevsbb sem volt alkalmas az entente bizalmatlansgnak eloszlatsra. Mert mst nem hallhatott belle: mint a pommern buzogny s az istentlet emlegetst, melyet az reg harci isten germn vitzei karjval hajtott vgre az ellene lzadt npeken.

  De mg ms sajtossga is volt a bkeajnlatnak: elje vgott Wilson bkeakcijnak, melyet pedig pen a nmet dip-lomcia srgetett. Bethmann-Hollweg egy House rnaggyal foly-tatott beszlgetsben mr 1916 elejn meleg rokonszenvt nyil-vntotta az elnk bketrekvsei irnt. Nhny hnappal ksbb, a nagy hullmokat vert Sussex-gy elsimtsa utn Gerard berlini nagykvet eltt tett hasonl kijelentseket. Ezzel egyidejleg utastotta Bernstoff washingtoni nagykvetet, hogy a tervezett akci siettetse cljbl lpjen azonnal rintkezsbe az elnkkel. Wilson azonban nem nagyon sietett megragadni az alkalmat St ellenkezleg folyvst jabb meg jabb rgyet keresett. El-szr a romn betrsre hivatkozott. Az entente gymond most kszl dnt csapst mrni a kzponti hatalmakra; amg ennek kimenetele el nem dl, addig hibaval minden egyez-tetsi kisrlet. Azutn meg a kszbn ll elnkvlasztsi kz-

 • 140 Balanyi Gyrgy:

  delemmel llott el. A bkekzvettst mondotta nem alacsonythatja le vlasztsi jelszv, mert ezzel csak rtana az gy komolysgnak s kockztatn sikert, fleg most, amikor az entente-propaganda a belga munksok deportlsnak gy-vel annyira a nmetek ellen hangolta a kzvlemnyt.

  gy hnapok multak hnapok utn anlkl, hogy a bke rdekben brmi is trtnt volna. Az elnkvlaszts kimenetele mit sem vltoztatott az llapoton, (nov. 7.) Wilson tovbbra is vonakodott kilpni knyelmes rezervltsgbl. Bernstoff jabb srgetsre csak annyit felelt, hogy most mr minden igyekeze-tvel neki szndkozik fekdni az akcinak s remli, hogy kar-csonyra a nyilvnossg el lphet vele. Egyelre azonban nem tett semmit. Addig-addig habozott, mg elszalasztotta a llek-tanilag legalkalmasabb idpontot, az egsz hbor alatt taln az egyetlent, melyben a siker nmi valsznsgvel lehetett volna megksrteni a hadakoz felek sszebktst. November utn elmlt december eleje is s vele vgleg a semmisgbe tntek azok a hetek, melyekben az ellensges llamok rszrl a bks hajlandsg utols sugara csillant fl.

  Mert tudnunk kell, hogy Anglia ln ezidtjt mg a mr-skelt Asquith s Grey llottak. Franciaorszg gyeit pedig Briand vezette, aki csillog retorikja ellenre szintn nem volt hve a jusqia ^^-pol i t iknak. De a msik kt szvetsges llamban is kedvez eljelek mutatkoztak. Oroszorszgban a cr s a vele tart konzervatv elemek egyre hatrozottabban a kln-bke fel orientldtak. Olaszorszgban pedig a szocialistk pen ezekben a napokban nagy bkekampnyt kszltek indtani a parlamentben. A bklkenysg csiri teht sehol sem hinyoz-tak s nem lehetetlen, hogy ha idejben ri ket Wilson nagy tekintlynek s komoly kszsgnek ltet sugara, kihajtottak volna. De az elnk egyre ksett s gy a kedvez alkalom rkre tovatnt. December 7-n az angol kormny lre a rendthetetlenl hborsprti Lloyd George kerlt s ezentl az ers s markns egynisge szabta meg az entente politikjnak ltalnos irnyt. Az hatalomra jutsa ta a megegyezses bke lehetsge s valsznsge minimlisra cskkent.

  Ilyen krlmnyek kztt nem csoda, hogy a nmet diplo-mcia vgre elvesztette hidegvrt. Nem akart tovbb vrni az annyiszor beigrt, de mg mindig ks jegyzkre, hanem szvet-sgeseivel egyetemben kzreadta sajt bkeajnlatt. (1916. dec. 12.)

 • Bkeklsrletek a vilghbor folyamn. 141

  Ezzel legalbb Wilsont is cselekvsre sztnzte. December 19-n vgre megjelent a vrva-vrt amerikai jegyzk, mely felhvta a harcol feleket, hogy minl elbb kzljk az elnkkel felttelei-ket, melyek szerintk alkalmasak a hbor megszntetsre s jvben val megismtldse megakadlyozsra.

  Ausztria-Magyarorszg s Nmetorszg, br a viszonyok eltoldsa kvetkeztben semmi kiltsuk nem volt tbb a bkre, sietve megkszntk az elnk jindulatt s egyben ki-fejezst adtak abbeli hajtsuknak, hogy az esetleges trgyalsok ne kzvetett, hanem kzvetlen gondolatcsere formjban indul-janak meg. (dec. 26.) Az entente-hatalmak ellenben hetekig vrat-tak vlaszukra s hadi cljaik gyannt olyan feltteleket szabtak, melyek egyrtelmek voltak a kzponti hatalmak hallos tlet-nek megpecstelsvel. Klnsen hatrozott hang volt Briand jegyzke. A francia miniszterelnk nemcsak Belgium, Szerbia s Montenegr visszalltst s krtalantst kvetelte, hanem azon-fell Elszsz-Lotharingia visszaadst, az osztrk s magyar uralom alatt lev olaszok, szlvok, olhok, csehek s ttok felszabadt-st, msszval a monarchia fldarabolst, az eurpai Trk-orszg megsemmistst s Lengyelorszg orosz kzre bocstst is. (1917. jan. 12.) Balfour angol klgyminiszter jegyzke formai tekintetben valamivel enyhbb, diplomatikusabb hang volt ugyan, de lnyegileg ugyanazt fejezte ki. (jan. 16.)

  Br gy a tovbbi trgyalsra tulajdonkpen nem volt alap, Wilson mgis nagyon meg volt elgedve akcija eredmnyvel. Janur 23-iki szentusi zenetben risi haladsknt nnepelte, hogy a kzponti hatalmak kifejeztk bkekszsgket, az entente-llamok pedig rszletes bkefeltteleiket is nyilvnossgra hoz-tk ; egyttal megragadta az alkalmat, hogy rszben, Dom Pedro brazliai csszr 1864-iki manifesztumbl klcsnzve hozz a gondolatokat s szavakat, rszletesen kifejtse sajt bkeeszmnyt. Mg mindig hitt kezdemnyezse sikerben. Ezrt janur 27-n Bernstoff tjn a nmet hadi clok kzlst krte. Bethmann-Hollweg, aki klnben t hnappal elbb Gerard tjn egyszer mr bepillantst engedett Nmetorszg hadi cljaiba, ezttal sem akarta, hogy rajta mljon valami. Ezrt haladktalanul a fhadi-szllsra utazott s a csszrral, Hindenburggal s Ludendorffal foly-tatott behat eszmecsere utn janur 29-n a kvetkez pontokban jellte meg a nmet hadi clokat: 1. a megszllott fels-elszszi rszek visszaadsa; 2. biztos stratgiai s gazdasgi hatr Orosz-

 • 142 Balanyi Gyrgy: Bkekisrletek a vilghbor folyamn.

  orszg fel; 3. Nmetorszg llekszmnak s gazdasgi fej-lettsgnek megfelel gyarmatbirodalom biztostsa; 4. stratgiai s gazdasgi hatrkiigazts s pnzgyi krptls Franciaorszg terhre; 5. bizonyos garancik a visszalltand Belgium rsz-rl; 6. a hborban megkrosodott nmet vllalatok s magn-szemlyek krtalantsa; 7. a normlis kereskedelmi forgalmat gtl gazdasgi szerzdsek hatlytalantsa a hbor utn s 8. a tengerek szabadsgnak biztostsa. Vgl meggrte, hogy a mr elrendelt korltlan bvrhajharcot azonnal megsznteti, mihelyt a kzvetts eredmnye mutatkozik.

  De Wilson ekkor mr sokkal jobban elktelezte magt az entente-nak, semhogy tovbb adhatta volna a becsletes s rszrehajlatlan kzvett szerept. A nmet kancellr szinte bizalomrl tanskod jegyzkre a diplomciai viszony meg-szaktsval felelt, (februr 3.) rgyl a korltlan bvrhaj-harcot hozta fel. De hogy mennyire nem ez volt az igazi ok, mutatja 1919 augusztusban a szentus eltt tett kijelentse: meggyzdse szerint Amerika abban az esetben is belesodr-dott volna a hborba, ha Nmetorszg amerikai alattvalkkal szemben semmi hbors cselekmnyt s semmi jogtalansgot nem kvetett volna el. A bmul vilg megrte azt a klns vltozst, hogy a pacifista Wilson mrl-holnapra vresszj hbors usztv vedlett t, aki valsgos keresztes-hadjratot hirdetett a kzp-eurpai barbrok, fleg a nmetek ellen.

  Br nem ily tragikusan, de szintn eredmnytelenl vgz-dtt a bke msik, Wilsonnl mindenesetre nemesebb s meg-gyzdsesebb apostolnak bkltet ksrlete. XV. Benedek nagylelk s heroikus erfesztsei a bke pusztt hatsainak mrsklsre mg lnken lnek mindnyjunk emlkezetben. De ugyangy lnek lelkeshang flhvsai is, melyekkel a har-col felek lelkiismeretre appelllt s ket a vronts abbahagy-sra buzdtotta. Klnsen ers hatst gyakorolt a hbor ki-trsnek els (Allorch fummo chiamati, 1915. jl. 28.) s har-madik vforduljn kzztett apostoli intelme. (Des le dbut 1917. aug. 1.) Fleg az utbbi, melyet egyenesen a hadakoz llamfkhz intzett, keltett ers hullmzst. Kzzel foghat ered-mnye azonban ennek sem lett. Amerika (aug. 30.), a nmet kormny (szept. 19.), Kroly kirly (szept. 20.), Ferdinnd bulgr kirly (szept. 26.) s a szultn meleg szavakban fejeztk ki rte ksznetket, de egybknt maradt minden a rgiben. Balanyi Gyigy.

  (Folytatjuk.)

  \