bfk intrebari cu raspunsuri corecte.docx

Download BFK INTREBARI cu raspunsuri corecte.docx

Post on 26-Oct-2015

339 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

bfk

TRANSCRIPT

NTREBRI TIP PENTRU EXAMENUL DE LICEN

SESIUNEA SEPTEMBRIE 2013

PROGRAM DE STUDIU

BALNEOFIZIOKINETOTERAPIE I RECUPERAREPatologie si farmacologie

1. *Administrarea medicamentelor sublingual are urmtoarele avantaje:

A). Absorbia lent a substanelor liposolubile; B). Evitarea primului pasaj hepatic;

C). Favorizeaza absorbtia medicamentelor puternic ionizate; D). Sunt necesare doze mai mici de medicament;

E). Permite absorbia in proportie mare a sarurilor cuaternare de amoniu.

2. *Dintre prametrii farmacodinamici enumerai mai jos caracterizeaz eliminarea medicamentelor:

A). Biodisponibilitatea

B). Concentraia plasmatic C). Volumul de distribuie D). Constanta de absorbie E). Timpul de njumtire

3. *Care cale de administrare a medicamentelor nu evit efectul primului pasaj hepatic?

A). Calea oral

B). Calea sublingual C). Calea intravenoas D). Calea intramuscular E). Calea rectal

4. *Medicamentele agoniste (totale): A). prezint afinitate pentru receptori specifici i nu au activitate intrinsec;

B). au afinitate pentru receptori i activitate intrinsec avnd efect propriu asupra receptorilor;

C). prezint doar afinitate pentru receptori;

D). nu prezint afinitate pentru receptori, dar prezint activitate intrinsec; E). blocheaz receptoriii, avnd afinitate mare pentru acetia.

5. *Un agonist se caracterizeaz prin: A). lipsa afinitii fa de receptor

B). activitate intrinsec i afinitate fa de receptor C). lipsa activitii intrinseci

D). blocarea situsului de legare a mediatorului E). producerea unui efect opus fa de mediatorul fiziologic

6. *Antagonitii competitivi: A). prezint afinitate pentru receptori specifici i nu au activitate intrinsec

B). au afinitate pentru receptori i activitate intrinsec avnd efect propriu asupra receptorilor

C). stimuleaz receptorii specifici;

D). nu prezint afinitate pentru receptori, dar prezint activitate intrinsec; E). favorizeaz legarea mediatorului de receptor

7. *Efectele adverse de tip toxic:A). sunt efecte secundare aprute n urma unor doze toxice (supradozri);

B). sunt consecina aciunilor farmacodinamice secundare ale medicamentelor; C). sunt efecte secundare datorate unor anomalii enzimatice determinate genetic; D). apar atunci cnd, n functie de bolnav sau de medicament, dozele obinuite au

efecte toxice;E). sunt doz-independente

18. *Reaciile adverse de tip alergic:

A). sunt reacii adverse dependente de doz, existnd o relaie gradat doz-efect; B). sunt reacii neobinuite, care apar frecvent datorit administrrii n doze mari a

unor medicamente, mai ales pe cale parenteral (i.v.);

C). sunt efecte secundare datorate aciunilor farmacodinamice care pot aprea la unii indivizi, n urma supradozrii;

D). sunt efecte nocive datorate interveniei unor mecanisme imune; E). sunt nnscute, condiionate genetic.

9. *Sunt reacii alergice de tip II (citotoxic-citolitic) care pot fi produse de medicamente:

A). trombocitopenia, leucopenia; B). ocul anafilactic;

C). dermatita atopic; D). glomerulonefrita; E). boala serului.

10. *Medicamentele analgezice antipiretice - antiinflamatoare produc:

A). efect analgezic moderat; B). euforie;

C). toleran;

D). deprimare respiratorie; E). farmacodependen.

11. *Antiinflamatoarele nesteroidiene acioneaz prin:

A). inhibarea fosfodiesterazei; B). stimularea adenilat-ciclazei; C). inhibarea lipooxigenazei; D). inhibarea ciclooxigenazei; E). stimularea fosfolipazei A2.

12. *Procesul inflamator se caracterizeaz prin :A). diminuarea fluxului sanguin local, datorit vasoconstriciei

B). scderea temperaturii locale, datorit diminurii proceselor metabolice C). diminuarea permeabilitii capilare

D). activarea terminaiilor nervoase libere pentru durere E). diminuarea eliberrii de prostaglandine

13. *Corticosteroizii acioneaz la nivelul SNC putnd produce: A). euforie, tulburri nevrotice sau psihotice B). sedare

C). aciune deprimant central moderat D). creterea concentraiei GABA cerebral E). creterea activitii cognitive (aciune nootrop)

14. *Secreia de hidrocortizon(a) la nivelul corticosuprarenalei este stimulat de ctre hormonul secretat de hipofiz:

A). LH (hormon luteinizant) B). TRH

C). ACTH D). Oxitocin E). FSH

15. *Glucocorticoizii sunt indicai n:

A). insuficiena suprarenal acut, cronic i cea secundar insuficienei hipofizare anterioare;

B). osteoporoz;

2C). ulcer gastric;D). bolnavi cu tulburri psihice;E). ca tratament adjuvant n diabetul zaharat.

16. *Sunt considerate substane dopante:

A). stimulantele centrale (efedrin, amfetamin) B). antiinflamatoarele nesteroidiene

C). antihistaminicele H1-blocante D). antidiabeticele orale

E). antidepresivele

17. *Acioneaz ca substane mascante diminund concentraia agenilor de dopaj la nivel urinar:

A). testosteron(a) B). steroizii anabolizani C). eritropoetina

D). morfinomimeticele E). diureticele

18. *Care substane sunt considerate ageni de dopaj numai la brbai? A). testosteron(a)

B). steroizii anabolizaniC). eritropoetinaD). antiestrogenii de tip clomifenE). stimulantele centrale (efedrin, amfetamin)

19. *Sub aciunea 5- reductazei, testosteron(a) se transform la nivelul esuturilor int n: A). Estradiol

B). Androsteron() C). Etiocolanolon()

D). Dihidrotestosteron() E). Pregnenolon

20. *Au aciune anabolizant, fiind analogi ai androgenilor: A). Metandienon(a)

B). Ciproteron(a)C). FlutamidaD). Hidrocortizon(a)E). Finasterid(a)

21. *Abuzul ndelungat de steroizi anabolizani poate produce: A). Creterea secreiei de FSH B). Stimularea eliminrii renale a calciului i litiaz calcic C). Poliglobulie D). Creterea numrului de spermatozoizi n ejaculat E). Scderea albuminelor plasmatice i a mioglobinei musculare

22. Calea oral nu este utilizabil pentru:

A). substanele inactivate de enzimele proteolitice; B). substanele inactivate n mediu acid;

C). medicamentele cu coeficient de extracie hepatic ridicat (peste 80%); D). antibiotice cu spectru larg, datorit fenomenelor de dismicrobism; E). substane cu indice terapeutic mic.

23. Un medicament traverseaz membranele biologice dac este:

A). liposolubil; B). neionizat;C). ionizat;D). legat de proteinele plasmatice;E). nelegat de proteinele plasmatice.

24. Sunt medicamente cu capacitate inductoare enzimatic: A). Cimetidina;

B). Fenobarbitalul; C). Griseofilvina; D). Carbamazepina; E). Rifampicina.

25. Dintre parametrii farmacocinetici, nu este parametru primar (fiind dependent de ali parametri):

A). Biodisponibilitatea B). Clearance-ul

C). Volumul de distribuie D). Timpul de njumire E). Concentraia plasmatic

26. Administrarea medicamentelor sublingual are urmtoarele avantaje:

A). Absorbia rapid a substanelor liposolubile; B). Evitarea primului pasaj hepatic;

C). Efect prompt;D). Lipsa reaciilor adverseE). Posibilitatea folosirii unor forme farmaceutice cu absorbie ntrziat

27. Inducia enzimatic se caracterizeaz prin:

A). Existena unui medicament care crete rata sintezei enzimelor microzemiale hepatice;

B). Diminuarea efectului unui medicament administrat concomitent cu inductorul; C). Toleran

D). Risc sporit de reacii adverse de tip toxic prin supradozare relativ

E). Creterea efectelor medicamentelor administrate concomitent (sinergism medicamentos);

28. Inhibiia enzimatic se caracterizeaz prin:

A). Existena unui medicament care crete rata sintezei enzimelor microzemiale hepatice;

B). Diminuarea efectului unui medicament administrat concomitent cu inductorul; C). Risc sporit de reacii adverse de tip toxic prin supradozare relativ

D). mpiedicarea metabolizrii medicamentelor administrate concomitentE). Creterea efectelor medicamentelor administrate concomitent

29. Interaciunile de deplasare a medicamentelor de pe proteinele plasmatice apar n condiiile:

A). medicamente administrate concomitent care se leag n procent nalt de proteine de acelai situs de legare;

B). medicamente administrate concomitent care se leag n procent nalt de proteine de situsuri diferite

C). medicamente administrate concomitent care se leag n procent redus de proteine D). medicamente care nu se distribuie dect strict intravascular

E). existenei unei eventuale hipoalbuminemii

30. Traverseaz bariera hemato-encefalic medicamentele care sunt: A). liposolubile;

B). neionizate;C). ionizate;

4D). legate de proteinele plasmatice;E). nelegate de proteinele plasmatice.

31. Alcalinizarea urinii favorizeaz reabsorbia tubular a substanelor:

A). liposolubile, neionizate cu caracter bazic; B). ionizate, cu caracter acid;

C). solubile, cu caracter acid; D). slab bazice, stabile la nivel urinar; E). acide, care formeaz sruri solubile n mediu bazic.

32. Eliminarea renal a urmtoarelor substane este favorizat de alcalinizarea urinii: A). amfetamina; B). derivai de acid barbituric;

C). efedrina; D). morfina E). AINS.

33. Un agonist complet se caracterizeaz prin: A). Afinitate fa de receptori

B). Efect farmacologic submaximal C). Efect farmacologic maxim

D). Activitate intrinsecE). Lipsa activitii intrinseci

34. Antagonistul competitiv se caracterizeaz prin:

A). Competiie cu mediatorul fiziologic pentru acelai situs de legare la nivel receptorial;

B). Activitate intrinsec maxim; C). Lipsa afinitii fa de receptor; D). Lipsa activitii intrinseci;

E). mpidicarea legri