carey moran

Download Carey Moran

Post on 07-Apr-2016

214 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

a portfolio

TRANSCRIPT

  • carey morana portfolio

  • TABLE OF CONTENTS

    3 . . . . . . . professional work11 . . . . . . . academic work41 . . . . . . . personal work

  • PROFESSIONAL WORK

  • 3VADEHAVETCENTRET Ribe DKDorte Mandrup Arkitekter, intern

    Since the Iron Age man has positioned itself in the Wadden Sea area, in elevated hill islands or manmade yards on the edge of the generous marsh lands, protected against water increases, the necessity of survival in process. The buildings grouped to give shelter from the constant wind. With their large roofs, the farms look like islands in and of themselves and yet the material is associated with the landscape. The locally harvested thatched roof is functional and resistant in the fierce wind and the salty climate.

    * Winning design for the Wadden Sea Center (Vadehavetcentret)

  • 4

  • 5Snit BB - 1:100 48264

    Snit BB - 1:100 48264

  • 6Snit BB - 1:100 48264

    Snit BB - 1:100 48264

    THE MODERN FARMHOUSE

    sectionnew entrance

    educational spaces

  • 7BUILD LLC. Seattle WA

  • 8

  • ACADEMIC WORK

  • 11

    BARNACULAR Seattle WAcollaboration with Brian Murphy and Becca White

    This hotspot pavilion is a singular, iconic structure on the Seattle waterfront. Its unique geometric shape is designed to catalyze enthusiasm for the future waterfront plan. The fixed structure acts as an armature for a plethora of activities, from planned events to everyday use.

    Visually permeable, Barnaculars structure permits daylight and emits nightlight yet shelters against the elements. A double shell design takes advantage of modern digital fabrication, allowing for manipulation to suit structural needs.

    Furniture elements sit on top of a flat, 6 platform. They can be moved around the site to accomodate a variety of activities, from programmed functions to user-defined set ups for everyday use. The shape and size of each element, 4 equilateral triangles at 18 tall, are designed to accomodate two people sitting next to one another as well as back to back. Stacking the elements vertically can create tiered seating as well as booths or podiums.

  • 12

  • 13

    FLEXIBLE USE

    everydaybleachers

    boothperformance

    theaterconcert

  • 14

  • 15

    FIXED SHELL

    section looking westbirdseyestructural diagram

  • 16

    platform

    structure

    skin

    - distributes load across pier- houses tension ties to combat horizontal thrust - provides large, flat surface - proximity to electrical vault and raised surface accomodate electrical needs- self-contained structure can be moved to another site

    - unique plywood members and plasma cut connections exploits digital fabrication technologies - depth is increased where forces are high and adds visual interest - depth of members allow for transparency and sun shading- delicate footing - armature for hardware (speakers, lights, movie screens, acrobats, etc.)

    - corrugated polycarbonate- inexpensive, standard material permits light but decreases unwanted heat gain (agricultural technology) - lightweight material

  • 17

  • 18

  • 19

    THE TOWERS Chicago IL

    Situated at the mouth of the Chicago River, 400 Lake Shore Drive embodies the transition from the structure of the city to the natural surroundings of Dusable Park and Lake Michigan. The master plan for the site emphasizes the stark contrast between the soaring towers of the city and the flatness of Lake Michigan. Residential towers and a childrens museum extend the grid of the city onto the site. The elevated Drive acts as a transition between the constructed and the natural, where materials and forms merge hard and soft. A field of swaying metal

    rods gives way to natural prairie grasses. A man-made marsh cuts away the built up pier, while a boardwalk maintains the original perimeter. On the north end of the park a constructured hill connects the site to the Lake Shore Trail, a heavily used multi-use path.

    The residential towers expand on the sites duality between the constructed and the natural. Similar to aspen tree colonies, the discrete towers share a set of systems, from its structure and layout to its cladding system. Multiple towers increase the number of coveted corner units and maximize views along the citys shoreline. Elevator and stair cores occupy the corners with the least desirable views. To combat torsion the towers use a concrete tube structure, a native Chicago structural system that moves the gravity and lateral loads to the perimeter. A faceted window system plugs into the exterior structural grid, giving a new face to an old structural system. The window panels obscure the beams of the dense tube, emphasizing the towers slenderness. The angled glass reduces heat gain and provides a surface for integrated solar panels. The tower colony is rooted in the vernacular while incorporating new technologies.

    A tree stands strong not by its fruits or branches, but by the depth of its roots.

    - Anthony Liccione

  • 20

    1

    2

    3 4 5 6

    9

    8

    7

    n. water st.

    river promenade

    ogden slip

    1.2. 3.4. 5. 6. 7.8.9.

    residential towerspedestrian streetchildrens museumexperiential transitionpairie grassesmarshconstructed hillvehicle access rampspedestrian drop off

    MASTER PLAN

  • 21

    TOWER EVOLUTION

    TYPICAL PLAN

    towers shift to gain maximum views along shoreline

    1. elevator and stair cores occupy corners with least desirable views

    2. a concrete tube structure combats torsion

    3.

    dropped ceiling

    plumbing

    exhaust

    supply air

    heat

  • 22

    shared amenities

    SECTION LOOKING EAST

    mechanical

    residential

    public/lobby

    parking

  • 23

    WINDOWS

    form generationdetailsfacades

    integrated solar pv

    concrete slab

    concrete tube structure

    retractable shade

    extruded aluminum mullion

    black aluminum siding

    rigid insulation

  • 24

  • 25

    THE LABORATORY Cama Beach WA

    The site and building strategies of the new Center for Wooden Boats (CWB) tap into the temporal qualities of Cama Beach. Residing between a dense, old-growth forest and the open waters of Saratoga Passage, Cama Beach is prone to tidal changes, floods, and landslides. Ironically, all but one of the current buildings is sited on this volatile landscape. The static position of the resort has not only frozen the timeline but hinders the dynamic natural processes the site requires to maintain ecological function.

    The proposed CWB laboratory reverses this static site strategy, moving all structure from the beach to either the forest or the water. All of the resort cabins are removed from the beach and tucked into the forest, maintaining a view and adding privacy. The new CWB is divided into two buildings, each employing passive strategies appropriate to the program. Replacing the existing, public workshop program of the CWB is an observatory embedded into the hill, adjacent to the existing Cama Beach Resort Center. Surrounded by dark stone walls, the observatory takes advantage of thermal mass to regulate temperatures in the more

    passively occupied space. The laboratory is the solitary structure out in the water, employing evaporative cooling and stack ventilation to cool the active boat building space.

    Materiality clearly connects the observatory to the laboratory. The same light, wood exoskeleton within the stone walls of the observatory is seen on the floating laboratory, as if they were once physically connected. A modular, light-weight structural system is pre-fabricated to limit the disturbance of on-site construction. The system recalls temporary boat sheds, implying the impermanence of the building. The skin-on-frame technique is reversed to provide uninterrupted interior spaces.

    The path between the two buildings focuses on the CWBs relationship with the site. A simple, switch-back path leads the visitor from the observatory to the beach, where several small craft boats are available to paddle out to the laboratory. Experiencing the water from a boaters perspective readies the mind for wood boat innovation.

    Land is not only soil, it is all that can be discovered beneath it and emerges from it, as well as the several agencies that sustain

    that emergence.- David Leatherbarrow

  • 26

    INHABITANT HISTORY

    shellfishnative americans

    loggerscama beach resort

    center for wooden boatslaboratory

    laboratory observatory

  • 27

    1.2. 3.4. 5. 6. 7.8.

    boat exhibitlecture spaceobservatory deckfootpath to beachsmall craft boat mooringsmall conference roomlarge conference roommud room

    9.10.11.12.13.14.15.

    kitchenbathroommaterial storage yardbeam crane tracklaboratoryboat release hatch

    5678910

    11

    121415

    13

  • 28

    12345

  • 29

  • 30

    1

    2

    3

    45

    6

    78

    1.2. 3.4. 5. 6. 7.8.

    ETFE kinetic shadetrack for shadeETFE skinpaired glu-lam framestension cableswood bracingsteel plate connection to pontoonconcrete pontoon

    LABORATORY TECTONICS

  • 31

    9 -

    6

    16 - 0

    SNOW-STREAM TRAILER Future Ice Age

    We live in a land of ice and snow, at the mercy of our natural environment. The days of exploiting the earth are over. To survive, we must work in conjunction with nature.

    The snow-stream is the tool to converting natural resources into necessary provisions. O