class 6th mathematical reasoning ... class 6th mathematical reasoning next education india pvt. ltd

Download Class 6th Mathematical Reasoning ... Class 6th Mathematical Reasoning Next Education India Pvt. Ltd

If you can't read please download the document

Post on 07-Mar-2021

0 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • Class 6th Mathematical Reasoning _________________________________________________________________________________________________

    ________________________________________________________________________________________________

    Next Education India Pvt. Ltd. All rights reserved. Page 1 of 18

    Year Questions Marks

    2012 20 20

    2013 15 15

    2014 20 20

    2015 20 20

    2016 20 20

    Total 95 95

    1. Neha is getting ready for the state assessment, and is planning mini-lessons for students focused on

    particular difficulties that they are having with adding columns of numbers. To target her instruction more

    effectively, she wants to work with group of students who are making the same kind of error, so she looks at

    a recent quiz to see what they tend to do. She sees the following three student’s mistakes.

    Which have the some kind of error? [2012]

    (A) I and II (B) I and III (C) II and III (D) I, II and III

    Ans: A

    Solution: (I) and (II) adding the digits at unit place correctly which is not done by (iii).

    2. Select the correct match. [2013]

    (A) LXV = 75 (B) LXIX = 79 (C) XCVIII = 98 (D) LXXX = 90

    Ans: C

    Solution: XCVIII = (100 – 10) + 5 + 1 + 1 + 1 = 98.

    3. The difference between place values of digit 5 in 456.385 is ______. [2014]

    (A) 49995 (B) 499.95 (C) 49.995 (D) 49.999

    Ans: C

    4. The figure below is made up of 12 equilateral triangles.

    If the length of PQ is 96 cm, find the total perimeter of the figure. [2015]

    (A) 192 cm (B) 384 cm (C) 288 cm (D) 576 cm

    Ans: B

    5. The simplification of 2.002 + 7.9 {2.8 – 6.3(3.6 – 1.5) + 15.6} yields [2016]

    (A) 2.002 (B) 4.2845 (C) 40.843 (D) 42.845

    Ans: D

  • Class 6th Mathematical Reasoning _________________________________________________________________________________________________

    ________________________________________________________________________________________________

    Next Education India Pvt. Ltd. All rights reserved. Page 2 of 18

    6. This graph shows the number of people who used the Internet each year in India from 1997 to 2003.

    Based on the information in the graph, between which two years did the smallest increase occur? [2012]

    (A) 1998 and 1999 (B) 2001 and 2002 (C) 2002 and 2003 (D) 1997 and 1998

    Ans: C

    Solution: As per the graph the inclination is very less this duration.

    7. Express the number of storybooks that Mohit read in December as a fraction of the total number of

    storybooks read in four months. [2013]

    (A) 1 (B) 1

    2 (C)

    1

    3 (D) 2

    Ans: C

    Solution: Total number of storybooks = 24

    Number of storybooks read in December = 8

    Hence the ration will be 8/24 = 1/3

    8. Find the least number which on adding 9 to it becomes exactly divisible by 15, 25, 30 and 45. [2014]

    (A) 410 (B) 450 (C) 380 (D) 441

    Ans: D

    9. Which of the following options is INCORRECT? [2015]

    (A) The number 48693 rounded off to nearest hundred is 48700.

    (B) LXXV is greater than LXXIV.

    (C) One million is equal to 10 crore.

    (D) Place value of a digit = (face value of the digit) × (Value of the place)

    Ans: C

    10. If I = 13

    4 ÷

    5

    6 ,

    II = 13 ÷ [(4 ÷ 5)] ÷ 6],

    III = [13 ÷ (4 ÷ 5)] ÷ 6 and

    IV = 13 ÷ 4(5 ÷ 6) then, which of the following are equal? [2016]

    (A) I and II (B) I and IV (C) I and III (D) All are equal

    Ans: B

  • Class 6th Mathematical Reasoning _________________________________________________________________________________________________

    ________________________________________________________________________________________________

    Next Education India Pvt. Ltd. All rights reserved. Page 3 of 18

    11. Which of the following represents the fraction of Figure X that is shaded? [2012]

    (A) 1

    2 (B)

    2

    3 (C)

    4

    5 (D)

    5

    9

    Ans: D

    Solution: The shaded parts are 20 and the total number of small squares is 36.

    So the fraction is 20/36 that is 5/9.

    12. Which of the following numbers is completely divisible by 3? [2013]

    (A) 297149 (B) 1790184 (C) 6392105 (D) 901352

    Ans: B

    Solution: Because, sum of digits for 1790184 = 1+7+9+0+1+8+4 = 30 is divisible by 3, therefore

    1790184 is divisible by 3.

    13. Which of the following square(s) must be shaded so that given figure is symmetric along both lines LM and

    AB? [2014]

    (A) R and S (B) P only (C) Q and P (D) Q only

    Ans: C

    14. Which of the following figures do not have any line of symmetry? [2015]

    Ans: C

    15. Which of the following statements is/are INCORRECT? [2016]

    (i) Eighty four in Roman numeral is written as CXXXIV.

    (ii) There are seven zeroes in 1 crore.

    (iii) There are ten thousand milligrams formed by using all

    (iv) The smallest 4-digit number formed by using all the digits 4, 3, 0, 8 without repetition is 3048.

    (A) Both (i) and (iii) (B) Both (i) and (iv) (C) Only (i) (D) Only (iii)

    Ans: A

  • Class 6th Mathematical Reasoning _________________________________________________________________________________________________

    ________________________________________________________________________________________________

    Next Education India Pvt. Ltd. All rights reserved. Page 4 of 18

    16. Raghav drew the line segments shown here on a piece of paper which of the following pairs of line

    segments appears to be perpendicular? [2012]

    (A) GH̅̅ ̅̅ and KL̅̅̅̅ (B) GH̅̅ ̅̅ and IJ̅ (C) EF̅̅̅̅ and KL̅̅̅̅ (D) EF̅̅̅̅ and GH̅̅ ̅̅

    Ans: B

    Solution: The line segments GH and U are perpendicular.

    17. The given figure is made up of 10 squares of the same size. The perimeter of the figure is 80 cm.

    Find the area of the figure. [2013]

    (A) 250 cm2 (B) 150 cm2 (C) 280 cm2 (D) 190 cm2

    Ans: A

    Solution: Given perimeter of above figure = 16 a = 80 cm

    Side of each square = a = 80/16 = 5cm

    Area of each square = 5 × 5 = 25 sq.cm

    Area of required figure = 25 × 10 = 250 sq.cm.

    18. ABCD and PQRS are two squares of same dimensions find the area of shaded part. [2014]

    (A) 49 cm (B) 49 cm2 (C) 196 cm2 (D) 196 cm

    Ans: C

    19. Which of the following options shows distributive property of multiplication over addition? [2015]

    (A) 4 + (5 × 8) = (4 + 5) × (4 + 8) (B) 4 × (5 + 8) = (4 × 5) + (4 × 8)

    (C) 4 × (5 × 8) = (4 × 5) × 8 (D) (8 + 5) + 4 = 8 + (5 + 4)

    Ans: B

    20. Using distributive property, 258 × 1008 =? [2016]

    (A) 258 + 1000 + 8 (B) 258 × 1000 + 258 × 8

    (C) 258 × 1000 + 8 (D) 1000 + 8 × 258

    Ans: B

  • Class 6th Mathematical Reasoning _________________________________________________________________________________________________

    ________________________________________________________________________________________________

    Next Education India Pvt. Ltd. All rights reserved. Page 5 of 18

    21. Which of the following three-dimensional shapes has 1 rectangular face and 4 triangular faces? [2012]

    (A) Rectangular pyramid (B) Triangular pyramid

    (C) Rectangular prism (D) Triangular prism

    Ans: A

    Solution: Rectangular pyramid is a three-dimensional shape which has one rectangular face and 4

    triangular faces.

    22. Which of the following figures has/have at least one line of symmetry? [2013]

    (A) I and II (B) I and III (C) II and III (D) I, II and III

    Ans: B

    23. If 7

    9 of a number is 63, then

    1

    3 of the n