compozitii vegetale

Download Compozitii vegetale

Post on 23-Dec-2015

243 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

frttgreyy5

TRANSCRIPT

ANEX PROIECT

AMENAJAREA ZONEI DE INTRARE

N CMPUL FLORICOL AL STAIUNII DIDACTICE

V. ADAMACHI DIN CADRUL U.S.A.M.V. IAI Rou Claudiu- PetruGrupa 469

An IV CUPRINSPartea I:1. Condiii naturale ale zonei amenajate 1.1. Amplasarea terenului

1.2. Condiii pedologice

1.3. Condiii climatic

1.4. Vegetaie existent 2.Condiii social-economice

3. Memoriu justificativ3.1. Bilanul suprafeelor

3.2. Analiza estetic a vegetaiei existente

3.3. Prezentarea i justificarea soluiei generale de amenajare

3.4. Principii de compoziie folosite la proiectare

3.5. Circulaia i funcionalitatea compoziiilor

3.6. Vegetaia propus

3.6.1.Descrierea speciilor folosite n compoziiile vegetale

3.6.2.Justificarea folosirii vegetaiei propuse n amenajare

Bibliografie

Partea II (Piese desenate) :

1. Plan general de amenajare 1: 100

2. Plan detaliat de amenajare 1: 501. Condiii naturale ale zonei amenajate

1.1. Amplasarea terenului

Ferma horticol "V. Adamachi" este o component a Staiunii Didactice a Universitii de tiine Agricole i de Medicin Veterinar Iai, creia i este subordonat administrativ i managerial i este situat pe versantul adiacent Dealului Copou, integrndu-se n zona de silvostep a Podiului Moldovenesc. Fa de universitate, ferma se afl la o distan de 200 m Nord - Vest i nglobeaz terenul agricol dintre Grdina Botanic i Liceul "V. Adamachi".

Staiunea Didactic V. Adamachi" din cadrul U.S.A.M.V. Ion lonescu de la Brad"- Iai a luat fiin n anul 1975 prin HCM nr. 15, cnd toate institutele agronomice din ar au fost dotate cu baza tehnico-material necesar instruirii studenilor n condiii de producie i efectuarea de cercetri n domeniul agriculturii. Suprafaa deinut de Staiunea Didactic este de 509 ha teren agricol, producia i cercetarea fiind organizate n cadrul a trei ferme cu profil difereniat, corespunztor specializrilor de pregtire. Baza tehnico-material cuprinde construcii productive i de interes general, plantaii viticole i pomicole, mijloace mecanizate pentru executarea lucrrilor agricole. Ferma horticol nr. 3 V. Adamachi" a S.D. este amplasat n partea de NV a Municipiului Iai, fiind ncadrat ntre coordonatele geografice de 4710' - 4715' latitudine nordic respectiv, de 2730' longitudine estic.

1.2. Condiii pedologice

Relieful i microrelieful terenului se difereniaz prin forme pozitive i negative, formate din: platouri largi cu panta de 2-3%, versani cu panta de 10-25% i vi nguste, cu altitudini cuprinse ntre 80 m i 180 m. Gruparea terenului agricol pe principalele forme de relief i categorii de pant, a evideniat urmtoarea distribuie: 22 ha sunt situate pe platouri, versani i vi cu panta de 0-10%; 21 de ha pe versani cu panta de 10-15% i 11 ha pe versani cu panta de 15-25%. Expoziia celor trei versani din ferm este diferit, aceast particularitate a facilitat prezena unor aspecte de microclimat prin apariia ngheurilor i brumelor.

Sub aspect geologic, ferma didactic, este aplasat ntr-o regiune cu structur de platform, ceea ce nseamn c straturile naturale de roci nu sunt cutate, ci apar sub forma unor pnze nclinate uor ctre S-E. Peste acestea urmeaz roci sedimentare de vrste din ce n ce mai noi pn la suprafa, iar ultimele fiind depuse sub form de complex de argil i marne cu intercalaii de nisipuri fine, de apele mrii sarmaiene. Pe unele terase, complexul argilo-mrnos este acoperit de luturi loessoide.

Substratul litologic

Este reprezentat prin marne sarmaiene luto-argiloase, n diferite stri de salinizare. Pe unele pante mai erodate se observ petice de soluri salinizate de coast denumite de N. Bucur (1960) soluri salifere. Aceste soluri sunt formate pe marne mai puternic salinizate ieite la suprafa. Partea nalt a dealului Copou este acoperit de depozite de luturi loessoide, aduse i depuse de Bahlui, formnd terasa superioar a acestuia.

Din analiza condiiilor de formare a solurilor din cadrul centrului pomicol Copou, rezult c solurile s-au format sub influena climei de silvostep, reliefului deluros, rocilor, vagetaiei lemnoase i ierboase, apelor subterane i de suprafa precum i a interveniei antropice. Din punct de vedere morfologic deosebim urmtoarele tipuri de sol: cernoziom degradat format pe luturi loessoide, cernoziom degradat format pe marn, sol cenuiu de pdure i soluri salifere.

n cadrul fermei didactice ,,V. Adamachi Iai predomin cernoziomul cambic. Acest tip de sol are o textur luto-argiloas, cu un coninut al fraciunii granulometrice de argil ce variaz ntre 33,3 i 38,2 %. n funcie de sistemul de ntreinere al plantaiilor, ogor negru sau nierbare de durat, structura este granular, respectiv poliedric subangular mijlocie. Frecvena cea mai mare a macroporilor, coprolitelor i cervotocinelor se nregistreaz la nierbarea de durat, unde activitatea rmelor (Lumbricus terrestris L.) este mai intens. Numrul mare de macrospori rezultai n urma activitii organismelor, a descompunerii rdcinilor de plante i continuitatea porilor, mresc permeabilitatea solului i viteza de infiltrare a apei provenit din precipitaii.

Reacia solului este slab alcalin, valorile pH-ului fiind cuprinse ntre 7,5 i 8,2. Valoarea maxim a pH-ului se nregistreaz la nivelul orizontului de acumulare a carbonatului de calciu.

Coninutul solului n humus se ncadreaz n intervalele 0,54 - 5,60 % la nierbarea de durat i 0,86-2,90 % la ogor negru. Valori mai mari nregistrate la nnierbarea de durat, n special pe adncimea de 0-19 cm, se datoreaz aportului nsemnat de materie organic reprezentat de sistemul radicular al plantelor perene, precum i a prilor aeriene ce rmn la suprafaa solului, cu rol de mulci dup cosire.

Valorile coninutului n azot total s-au corelat n general cu cele de humus. Distribuia pe profil a azotului total la nierbarea de durat, evideniaz rolul plantelor perene n fixarea azotului, contribuind la diminuarea pierderilor prin levigare.

Coninutul de potasiu mobil se ncadreaz n intervalul 173-405 ppm, n timp ce fosforul mobil are valori de 6-37 ppm. Solul pe care a fost amplasat experiena i n care s-au efectuat observaiile, este cernoziom cambic (tip ce ocup 80% din suprafaa fermei), ce prezint o morfologie de tipul Ap-AmD1-A+B-Bv1, iar principalele caracteristici sunt prezentate n tabel.Distribuia fraciunilor granulometrice, a carbonatului de calciu i a humusului

pe profilul cernoziomului cambic

Granulometric fraction distribution, calcium carbonate and humus

on a cambic chernozem profile

Adncimea

(cm)Or. Ped.Frac. granulometrice (mm, %)Humus

(%)pHCaCO3

(%)

0.02 - 0.20.002 -002< 0.002

01234567

0-12Ap36,8524,838,353,526,55-

12-38AmD142,1522,535,353,246,64-

38-48A+B40,5523,7535,72,156,91.4

48-63Bv141,8524,5533,6-7,33,27

n concluzie, solul particip din plin, prin proprietile lui, la dezvoltarea plantelor i la calitatea produciilor pomicole din aceast zon.

Relieful, destul de accidentat i predominana suprafeelor n pant, fac ca apele pluviale i cele provenite din topirea zpezilor, s se scurg repede pe o serie de suprafee de scurgere ndreptate ctre vile apropiate i transportate apoi mai departe n Valea Crligului, Valea Rufenilor i Valea Rediului.

Coninutul mare de argil al solului ajut la mbibarea lui cu mai mult ap, dar i la uscarea rapid a acestuia. Alternana scurt i repetat de zile linitite i zile cu vnt, face ca uscarea solului primvara s se fac n scurt timp.

Apele subterane ies la suprafa n izvoare de coast i n izvoare de vi, cu un debit variabil.

Izvoarele de coast alimentate din pnzele de ap freatic de deasupra pturilor de marn, mai impermeabile provoac la schimbrile de pant mai abrupte denivelri de teren, alunecarea, fragmentarea i vlurarea coastelor. Apele din izvoarele de coast i de vale au un coninut de cloruri i sulfai destul de ridicat, astfel, cu timpul, straturile de sol de la suprafa se salinizeaz prin concentrarea apei n sruri, datorit evaporrii. Apele din izvoarele de coast au provocat i ntreinut salinitatea local a coastelor i salinizarea solului din vi. Se recomand captarea apei din izvoarele de coast spre a opri i prentmpina alunecrile de teren.

1.3. Condiii climatice

Clima unei regiuni se caracterizeaz prin valorile medii normale ale tuturor elementelor i fenomenelor meteorologice calculate pe o perioad ndeprtat. Acionarea n complex a indicatorilor climatici dintr-un anumit ecosistem, creeaz posibilitatea stabilirii unor relaii funcionale exprimate prin indici ai cror valori reliefeaz gradul de extindere n cultur a speciilor pomicole din zona analizat.

Regimul termic

Temperatura este un factor limitativ pentru toate speciile pomicole i are un rol determinant n ceea ce privete desfurarea proceselor vitale ale plantei: absorbia i transportul nutrienilor, fotosinteza, respiraia activitatea enzimatic etc. influennd astfel parcurgerea perioadei de repaus i a fenofazelor de cretere i fructificare a pomilor. Valoarea medie anual a temperaturii multianuale la Iai n perioada 2001-2010 este de 10,4 0C (tabelul 4.2.) luna cea mai rece a anului fiind ianuarie cu 2,33 0C, iar cea mai clduroas, luna iulie, cu temperatura medie anual de 22,29 0C. La suprafaa solului minima absolut coboar pn la 35 0C.

1.4. Vegetaia existent

Vegetaia existent este format din specii floricole cultivate i destul de bine ntreinute, nsa nu este facut o sistematizare concret a zonei. Vegetaia spontan nu este intr-o form destul de bun, format din specii nengrijite. Dintre speciile existente menionm: Hibiscus syriacus, Cotinus coggygria royal purple, Cyperus alternifolius, Imperata cilindrica