curs handbal 10

Click here to load reader

Download CURS HANDBAL 10

Post on 16-Jan-2016

98 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

- PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

 • VI.5.1.Sistemul de atac cu un pivot. Juctorii ocup posturile n atac ca n fig. 36 i vor ncerca s gseasc bree n aprarea advers prin pase cu ptrunderi succesive, blocaje efectuate de pivot, ncruciri. Acest sistem de atac se utilizeaz dac avem un bun conductor de joc care poate pune n valoare calitile interilor i ale pivotului.

  VI.5.2.Sistemul de atac cu doi pivoi Presupune infiltrarea la semicerc a unuia din cei cinci juctori (centrul, unul dintre interi, o extrem). n aceast situaie atacul se desfoar fr juctor centru i are ca scop principal descongestionarea (desfacerea) jocului n zona central a aprrii prin transmiterea rapid a mingii de pe o parte pe alta a atacului (pase ntre cei doi interi). Prezena celor doi pivoi la semicerc i oblig pe aprtori s fac un marcaj atent la acetia i s execute cu dificultate deplasrile specifice (n lateral, nainte-napoi). Folosirea sistemului de atac cu doi pivoi este oportun numai dac echipa se afl la un nivel corespunztor de prindere i pasare i dac cei doi juctori de la 9m au o bun vitez de ptrundere i cunosc bine procedeele de angajare a pivoilor.

 • IV.5.3. Sistemul de aprare n zon 6:0. Dispozitivul iniial n cadrul acestui sistem const n plasarea juctorilor la linia de 6m: doi aprtori laterali (stnga i dreapta), doi aprtori intermediari (stnga i dreapta), doi aprtori centrali (stnga i dreapta). Spaiul dintre doi aprtori alturai este de 2-3 m, ceea ce le permite o larg acoperire a zonei de aprare. Spaiile mai restrnse dintre aprtori, n raport cu alte sisteme de aprare favorizeaz realizarea corect a schimbului de oameni i reduce culoarele de ptrundere a adversarilor

 • Dac un adversar aflat n posesia mingii amenin poarta, aprtorul din zona respectiv iese nspre el, l atac pentru a-l mpiedica s arunce, s ptrund sau s angajeze. Pe locul rmas liber n spatele su se poate infiltra pivotul. Pentru a preveni acest lucru, aprtorii alturai l dubleaz pe cel care a ieit, nchiznd acel spaiu, att ct pivotul s nu poat fi angajat. n cazul n care posesorul mingii paseaz spre un alt coechipier, aprtorul ieit se va retrage ct mai repede oblic napoi spre direcia n care s-a pasat mingea; aprtorul din zona spre care s-a pasat va iei i se va continua faza de aprare dup aceleai reguli.

 • IV.5.4. Sistemul de aprare n zon 5+1. n cadrul acestui sistem de aprare, cinci juctori sunt plasai la semicerc (doi aprtori laterali, doi aprtori intermediari, un aprtor central) i unul n faa acestora(zburtor). Juctorii de la semicerc au sarcini asemntoare cu cele de la sistemul de aprare 6:0. Aprtorul avansat prin plasamentul su, trebuie s mpiedice adversarii cei mai periculoi s arunce al poart de la distant, din zona central a terenului. Prin micarea sa lateral mpiedic ptrunderea juctorilor din zona sa de aciune, iar prin deplasarea oblic napoi, nchide culoarele de angajare a pivotului i ajut aprtorii intermediari cnd acetia ies la juctorul cu minge.

 • n cadrul tuturor sistemelor de atac i de aprare se utilizeaz diferite combinaii tactice, dintre care n educaia fizic colar, se pot nsui urmtoarele:VI.5.5. ncruciarea este o aciune desfurat ntre doi sau trei juctori cu scopul de a-l pune pe unul din ei n situaie favorabil de aruncare la poart. Dac la aciune iau parte doi juctori avem o ncruciare simpl, iar dac particip i un al treilea, avem o ncruciare dubl.

 • Schimbul de oameni este aciunea tactic colectiv n aprare prin care doi aprtori schimb ntre ei atacanii direci, fr a-i schimba zona i sarcinile n cadrul sistemului de aprare. Schimbul de oameni presupune.-predarea adversarului-preluarea noului adversar-reluarea aciunilor specifice n cadrul sistemuluii are succes numai dac aciunile de mai sus sunt executate foarte rapid i dac ntre juctori exist o permanent colaborare verbal.Alunecarea este aciunea tactic colectiv n aprare prin care fiecare aprtor i marcheaz adversarul direct, schimbnd zona de aprare, fr a-i schimba adversarul direct. Prin aceast aciune, aprtorii pot evita blocajele i dificultile datorate de predarea/preluarea de juctori n cadrul schimbului de oameni. Este utilizat n cadrul aprrii om la om dar i n aprrile n zon, cnd schimbul de oameni nu ai este posibil.

 • VI.5 6. Blocajul i plecarea din blocaj reprezint o aciune tactic n atac la care particip doi juctori i are ca scop punerea n valoare a calitilor de bun arunctor a unuia din ei. Astfel, dac atacantul A ptrunde spre poart pe culoarul exterior, aprtorul su va ncerca s-l ntmpine. Odat cu aprtorul va veni al doilea atacant, B, care se va aeza lateral fa de aprtorul ieit la ntmpinare (vezi blocajul). n acest moment, A, care a intrat n posesia mingii, va schimba direcia i va ataca culoarul interior de unde va arunca la poart sau va angaja juctorul B.

 • Contracararea blocajului cu plecare din blocaj se face tot cu ajutorul schimbului de oameni i se va realiza astfel: n timp ce aprtorul a va iei spre atacantul A, aprtorul b va nsoi i el atacantul B, conducndu-l pn lng a pe care l previne de intenia lui B de a-l bloca; a va face un pas napoi, va prelua atacantul B, iar b va face un pas nainte i va prelua atacantul A.Acest gen de combinaie se poate executa ntre interi i pivoi, interi i centru, centru i pivot, extrem i pivot, inter i extrem i este aplicabil mpotriva oricrui sistem de aprare.

  VI.5.7. Paravanul este aciunea tactic de atac prin care unul, doi sau trei juctori se plaseaz n faa aprtorilor pentru a favoriza aruncrile la poarta din sritur, de la distan, peste aprtori. Se folosete cu precdere la momentele fixe (aruncri libere de la 9m), dar echipele avansate execut paravane i din micare

 • Contracararea paravanului se poate face n dou moduri, n funcie de calitile i nivelul de instruire a aprtorilor:-prin blocarea aruncrilor dac dispunem de juctori nali i buni cunosctori ai acestui element tehnic-prin spargerea paravanului de ctre aprtori i atacarea braului cu minge.VI.5.6. nvluirea presupune participarea a doi atacani: extrema i interul de aceeai parte. nvluirea interioar are ca scop desprinderea extremei de aprtorul direct i crearea superioritii numerice n zona central nvluirea interioar se realizeaz astfel: n timp ce interul urmeaz s primeasc mingea de la centru, extrema pleac prin surprindere i n mare vitez spre interiorul terenului, primete mingea de la inter dup ce acesta a atacat poarta pe aprtorul al doilea, dup care arunc la poart sau colaboreaz cu pivotul sau cu coechipierii de pe partea cealalt a atacului.La aceast combinaie poate participa i pivotul care se va plasa ntre aprtorii 2 i 3.

 • nvluirea exterioar se desfoar dup aceleai reguli numai c, de aceast dat, extrema cu minge atac poarta ntre primii doi aprtori spre interior (atrgndu-l dup sine pe ultimul aprtor) i dac acetia au nchis culoarul, va pasa interului care va pleca surprinztor, n mare vitez, spre exteriorul terenului.Contracararea nvluirilor se realizeaz prin schimb de oameni la nivelul celor doi atacani (inter i extrem), iar dac pivotul particip la nvluire, aprtorul su va proceda i el la schimb de oameni, respectnd cerinele aprtorului la pivot.