curs handbal 6

Download Curs Handbal 6

Post on 09-Nov-2015

31 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

curs

TRANSCRIPT

 • IV.6. Aruncarea la poart este un procedeu de cea mai mare importan reprezentnd mijlocul i, n acelai timp, scopul jocului n atac. Ea poate fi executat de pe loc sau din deplasareAruncarea de pe loc poate fi folosit n orice faz a jocului, cu o mai mare inciden n momentele fixe, la aruncrile de la 7m i de la 9m.n cazul aruncrii de la 7m, juctorul desemnat pentru aceasta, innd mingea cu ambele mini, se va aeza cu ambele tlpi la 10-15 cm n faa liniei de la 7m. Prin ducerea mingii n urm, deasupra umrului cu braul de aruncare i a piciorului de pe partea braului de aruncare nspre napoi (semifandare), juctorul este gata de aruncare. n tot acest timp atacantul care are privirea ndreptat spre braele i mai ales picioarele portarului, poate simula (sau nu) o aruncare pentru a sesiza intenia imediat a portarului, urmnd ca apoi s execute cu maximum de vitez (la nivelul braului cu mingea) aruncarea la poart.

 • Aruncrile din deplasare pot fi:1 Aruncri cu sprijin pe sol: din alergare aceasta avnd ca scop principal surprinderea portarului advers i, executndu-se de regul, avnd nainte piciorul de aceeai parte cu braul de aruncare (asemntor cu pasa din alergare).cu pai ncruciai (sau adugai)-juctorul prinde mingea avnd piciorul drept nainte, pete cu piciorul stng (oblic spre stnga sau spre dreapta), apoi cu dreptul, ncrucind picioarele (napoi, respectiv, nainte) simultan cu ducerea mingii cu ambele mini nspre napoi i cu rsucirea trunchiului. Al treilea pas poate fi fcut spre dreapta (la dreptaci) i, n funcie de nlimea la care se afl braul de aruncare avem:aruncare pe la capul aprtoruluiaruncare pe la old aruncare pe la genunchi

 • - dac al treilea pas se face spre stnga (la dreptaci) i trunchiul este rsucit spre dreapta i ndoit spre stnga (cu pieptul n sus) se execut aruncare cu evitare.Toate aceste aruncri pot fi precedate de un pas srit, (de pe piciorul stng la dreptaci) sau un pas sltat (pe piciorul drept)2.Aruncarea din sritur reprezint procedeul de aruncare cu cel mai mare procent de utilizare n jocul de handbal, fiind prezent n toate cele patru faze ale atacului.Juctorul cu mingea inut n ambele mini n dreptul pieptului execut paii de elan (unul, doi sau trei), ultimul pas fiind executat cu flexia mai mare a genunchiului, rularea mai accentuat pe talp (dinspre clci, talp, vrf). Momentul btii i desprinderii va marca ducerea energic a mingii cu ambele mini deasupra umrului de aruncare i a piciorului drept ndoit din articulaia genunchiului nspre napoi, astfel c, nc de pe parcursul ascendent al zborului juctorul se afl n poziia cea mai favorabil aruncrii - cu toat partea stng a corpului (la dreptaci) nainte i partea dreapt napoi.

 • Se pot face unele diferenieri ntre aruncrile de la semicerc i cele de la distan.Astfel, la aruncrile de la semicerc elanul va avea ca scop obinerea unui unghi favorabil, deci sritura va fi mai lung.n funcie de locul de aruncare se poate executa aruncare din sritur cu ducerea braului n lateral sau cu evitare, ambele procedee fiind, de regul urmate de plonjon i sunt specifice juctorilor extreme.La aruncrile cu ducerea braului n lateral, trunchiul se ndoaie mult spre partea braului de aruncare i se rsucete mult (axa umerilor paralel cu linia de poart), umrul stng (la dreptaci) este mai ridicat, iar genunchiul ndoit al piciorului drept este dus nainte. Dup aruncare, executat cu puin nainte de aterizare (din cdere), juctorul atinge solul cu piciorul drept (sau cu ambele picioare) dup care urmeaz o rulare (sau rostogolire) pe spate sau peste umrul braului de aruncare.

 • La aruncrile prin evitare juctorul are trunchiul mult ndoit spre partea stng (la dreptaci) i rsucit spre dreapta (cu pieptul n sus), axa umerilor fiind paralel cu linia de poart, cu umrul drept mai sus dect umrul stng.Aruncrile din sritur de la distan au ca scop nscrierea de puncte prin depirea n nlime (pe vertical) a blocajului advers sau printre aprtorii care ncearc s blocheze aruncrile pe deasupra lorLa aceste aruncri, sritura va fi mai mult nalt, deci ultimul pas al elanului va fi mai lung, aruncarea executndu-se, de obicei din punctul cel mai nalt.

 • Blocarea aruncrilor. Aprtorii au sarcina de a acoperi (cu ntreg corpul, cu braele i picioarele) o parte (un col ) al porii, interpunndu-se ntre mingea trimis de atacani i poarta proprie. Desigur, acest procedeu poate fi folosit numai dac aprtorul se afl ntre atacant i poarta proprie (la aruncrile de la distan).Blocarea aruncrilor nalte. Dac traiectoria mingii este mai nalt, aprtorul poate s fac i o sritur cu braele ridicate i degetele desfcute. Sritura se face ct mai sus i spre napoi dac atacantul sare foarte nalt i traiectoria mingii este descendent.

 • Blocarea aruncrilor laterale. Aprtorul ndreapt ambele brae ntinse n direcia mingii, avnd braul deprtat de minge prin faa capului, iar cellalt bra, lateral, pe direcia mingii. n acelai timp, piciorul de pe partea aruncrii se deplaseaz lateral.Blocarea aruncrilor joase. Acest procedeu oprete traiectoria mingilor aruncate pe la old sau pe la genunchi. Pentru aceasta, aprtorul execut o fandare, ndreptnd i braul de pe aceeai parte spre traiectoria mingii.Ap1. Elevii n iruri cte unul. Cei din fa au o minge i ncearc s o arunce ntr-un cerc aezat la o distan i nlime accesibil (care pot fi modificat).Ap2. Idem Ap1, elevii ncearc s doboare diferite obiecte (conuri, sticle de plastic, cutii, etc), aezate pe o banc de gimnastic la o distan accesibil.

 • Ap3. Elevii repartizai n cte dou echipe de cte 4-5, deoparte i de alta a unei bnci de gimnastic, la 10-15m distan de aceasta. Pe banc se afl 4-5 mingi medicinale pe care elevii ncearc s le doboare de pe banc. Ctigtoare va fi echipa care doboar mai multe mingi.Ap4. Elevii pe perechi, fiecare aflndu-se n faa unei bnci de gimnastic. Distana dintre cei doi este de 10-15m i fiecare elev ncearc s ating cu mingea banca adversarului.Ap5. Elevii formeaz dou echipe egale numeric i avnd un numr egal de mingi. Echipele sunt aezate n cele dou jumti de teren, avnd o linie de aruncare la 8-10m de mijlocul slii unde se afl o minge mai mare i mai uoar pe care fiecare echip ncearc s o duc, prin aruncri, n terenul celeilalte echipe.

 • Ap6. Aprtorul cetii. Elevii n grupe de cte 7-8 mprii astfel: 4-5 atacani aezai n cerc paseaz ntre ei i ncearc s loveasc un obiect aprat de 2-3 aprtori. Atacanii nu au voie s se apropie de int mai mult de ct permite un cerc trasat pe sol (fig. 21).

 • Ap7. Elevii aezai n iruri de cte unul, la 11-13m de poart. Primul are o minge pe care o paseaz unui elev plasat la 2-3m oblic-nainte, alearg, primete mingea i o arunc la poart prin procedeul cerut (preferat).Ap8. Idem Ap7, elevii execut aruncare din sritur cu btaie pe o linie trasat pe sol sau pe o banc de gimnastic.Ap9. Idem Ap7, cu aruncri executate peste (pe lng) un aprtor pasiv (un elev care st cu braele sus.Ap10. Elevii pe perechi la distan de 4-5m ntre ei la linia de poart. Prima pereche are o minge i execut pase n doi din alergare spre poarta advers, urmnd ca unul dintre ei s arunce prin procedeul cerut.Ap11. Idem Ap7, cu aruncri executate peste (pe lng) un aprtor pasiv (un elev care st cu braele sus.

 • IV.7. Depirea. Acest element tehnic cu un bogat coninut tactic presupune dou momente succesive:-fenta (micarea neltoare)-ptrundereaFentele (micrile neltoare) sunt micri fcute de un juctor cu corpul sau cu segmentele lui, cu i fr minge, de pe loc sau din deplasare, cu scopul de a induce n eroare pe adversari, de a-i crea culoare spre poart.Vom prezenta numai acele fente care pot fi utilizate cu eficien n leciile de educaie fizic i care constituie baza de plecare pentru nsuirea tuturor celorlalte.Micrile neltoare pot fi cu minge sau fr minge. Cele fr minge se nva att la micarea n teren ct i la aciunea tactic individual de demarcaj.n nvarea fentelor cu minge trebuie s se in seama de regulile pai i dublu dribling. Cele mai folosite fente n handbalul din coal sunt:

 • schimbarea simpl de direcie: juctorul se ndreapt n vitez spre un culoar din aprarea advers pregtit fiind s primeasc mingea de la un coechipier (privirea i braele ndreptate spre cel cu mingea). n momentul prinderii mingii (atingerii mingii) acesta se oprete brusc i, schimbnd direcia, se ndreapt n vitez spre un alt culoar. De obicei, se ncepe cu oprirea pe piciorul opus braului de aruncare (stngul la dreptaci), juctorul va mai face doi pai pe noua direcie (dreapta), dup care este nevoit s arunce, s paseze sau s fac dribling.

 • - schimbarea dubl de direcie presupune o aciune de ptrundere identic celei descrise mai sus, numai c atacantul dup ce a executat ptrunderea, a intrat n posesia mingii fcnd i oprirea (stnga),a fcut un pas n direcia opus (dreapta),se oprete brusc din nou pentru a ptrunde n final prin culoarul atacat la nceputul aciunii.De regul, atacantul execut toate aceste aciuni cu faa la poart; n acest caz, oprirea va fi executat pe piciorul de pe partea ptrunderii (spre stnga pe piciorul stng i spre dreapta pe piciorul drept). Dac aprtorul se oprete pe piciorul opus prii de ptrundere, el va executa mai nti o piruet (ntoarcere 360) i apoi va pleca pe noua direcie.

 • Depirea cu trecerea braului peste aprtor este accesibil la clasele mai mari i numai elevilor mai avansai, fiind un procedeu mai pretenios. Juctorul, (dreptaci) se oprete din ptrunderea spre dreapta pe piciorul drept, odat cu prinderea mingii n faa aprtorului direct, duce mna stng nainte, fixnd-o pe omoplatul drept al aprtorului, dup care execut o sritur uoar spre stnga cu piciorul stng odat cu rotarea rapid de la dreapta spre stnga a braului cu mingea, peste aprtor, avnd ca sprijin mna stng fixat pe acesta. Atacantul va ateriza pe piciorul stng, va continua ptrunderea cu unul sau doi pai i va arunca la poart.

 • - Fenta de pas (simularea unei pase) care poate fi urmat de:-o alt pas-aruncare la poart-depireToate