den haag - la fenêtre

Download Den Haag - La Fenêtre

Post on 12-Mar-2016

224 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Woontoren 'La Fenêtre' in Den Haag door Rudy Uytenhaak Architectenbureau

TRANSCRIPT

  • La Fentre

    Den Haag

  • Hoge poten

    De locatie voor dit woongebouw in Den Haag wordt gedomineerd door grootschalige infrastructuur uit de tweede helft van de vorige eeuw: het spoorwegemplacement en daaroverheen het Prins Bernhardviaduct, met terzijde twee viaducten voor bussen en trams en tenslotte de Utrechtsebaan. Twee grote overheidsgebouwen, de Koninklijke Bibliotheek en het Rijksarchief, keren hun achterkant naar deze locatie. De gemeente Den Haag wenste deze infrastructuur weer te verzoenen met de stad door haar te integreren in een geheel van stedelijke ruim-ten en functies. In dat kader was, ook functioneel voor de levendigheid buiten kantooruren, hier een hoogwaardig woongebouw gewenst. Wie vr de bouw ging kijken begreep niet dat hier nog plaats zou zijn voor 115 woningen, die voor een gevarieerder gebruik van de ruimte zouden moeten zorgen.In de nieuwe situatie wordt het viaduct getransformeerd naar een Prins Bernhardboulevard op niveau, zodanig dat het spoor schijnbaar ondergronds onder het nieuwe maaiveld ligt. Het woongebouw La Fentre op de hoek met het stationscomplex staat daarom op een wigvormig oplopende sokkel ter hoogte van de boulevard, waar in drie lagen de parkeergarages en bergingen zijn opgenomen. Daarboven het nieuwe voetpad met entree en lifthallen tussen de hoge poten van het gebouw. De krappe bouwlocatie, de wens van een zo open mogelijke onderbouw en het realiseren van flexibele indelingsmogelijkheden voor de appartementen, zijn de aanleiding geweest een unieke staal-constructie voor het gehele gebouw te ontwikkelen.Negen kolomstellen, bestaande uit stalen buizen die vanuit een voet omhoog waaieren, vormen een rank kolommenschip, met daarop op 0 meter hoogte het volume van de woningen (17 verdiepingen) tot 69 meter hoog. De woningen worden ontsloten rond twee lifthallen, met per laag zeven woningen van ca. 10 m. De vorm van het volume, slank naar het oosten en de Utrechtsebaan, breed openscharnierend naar het westen en het stadscentrum, benut de locatie optimaal met een karakteristiek dynamisch gebouw als resultaat. De gevels zijn geheel van glas. De zuid- en oostgevel hebben daarbij een opvallende textuur: Door langs een diagonaal per twee verdiepin-gen telkens 10 cm naar buiten te springen wordt de dynamiek van het gebouw van een genuanceerde extra laag voorzien. Het overkragende silhouet van deze relif rijke gevels krijgt zo, spelend met het licht, een sterk kristallijn effect.Met een tot 10 meter oplopende groene hof, die aansluit op het wandeldek wordt de blinde gevel van het rijksarchief gemasceerd en staat het hoogstedelijk gebouw met de footprint van een naaldhak nauwgezet op zijn plek.

    OpdrachtgeverLatei Ontwikkeling

    AannemerHeymans

    ProjectarchitectRudy UytenhaakHugo Boogaard

    ProjectteamJos RijsKees StoffelsNiek BeranTitia JansenJan OlthuisMartijn Pietersen

    Soort115 woningen60 m Health Club118 parkeerplaatsen

    Bouwsom

    1.000.000

    Start ontwerp1998

    Oplevering005

  • situatie 1 Prins Bernhard viaduct Centraal Station Rijksarchief 4 Koninklijke Bibliotheek

    1

    4

  • 4doorsnede

    standaard verdieping

    Zuid-Westgevel

    e verdieping

  • 5

  • 6principe doorsnede voetgangersbrug

    idee schets La Fentre

  • 7

  • 8

  • 9