depozit de deseuri bumbesti

Click here to load reader

Post on 30-Jan-2016

39 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Depozit

TRANSCRIPT

CUPRINS

1

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului

Titlul proiectului de licen

Depozit de deseuri menajere pentru municipiul Bumbesti Jiu.

Bucuresti 2011CUPRINS

Capitolul 1. Prezentarea problemei

1.1. Aezare. Date generale. Cadru legislativ

1.2. Deeuri municipale

1.3. Deeuri de producie

1.4. Prognoza privind generarea deeurilor

Capitolul 2. Date privind starea factorilor de mediu pentru municipiul Bumbesti Jiu2.1. Aezarea geografic

2.2. Clima i relieful

2.3. Resurse naturale

2.4. Vegetaia i fauna

2.5. Calitatea factorilor de mediu

Capitolul 3. Proiectarea rampei ecologice de deeuri Bumbesti-Jiu3.1. Prezentarea rampei ecologice

3.2. Nivelarea amprizei

3.3 Calculul volumelor de terasamente

3.4. Verificarea stabilitii taluzului prin metoda fiilor- Metoda Fellenius3.5 Tehnologia de nivelare.

Capitolul 4. Constructii si lucrari anexe4.1 Platforma tehnologic4.2 Drum de acces

4.3 Utilitati4.4. Operarea n depozit

Capitolul 5. Lucrri pentru protecia mediului

5.1. Impermeabilizarea depozitului de deeuri

5.2. Sistemul de drenaj al depozitului de deeuri

5.3. Epurarea lixiviatului

5.4. Evacuarea gazelor 5.5. Acoperirea final

Capitolul 6. Impactul depozitului asupra mediului

6.1. Protecia calitii apelor

6.2. Protecia calitii aerului

6.3. Protecia calitii solului i subsolului

6.4. Protecia cadrului natural i a vegetaiei

6.5. Impactul asupra peisajului6.6 Impactul asupra mediului social, economic i al calitii vieii 6.7 Monitorizarea depozitului

CONCLUZII BibliografieB. Piese desenate

- Plan de ansamblu al depozitului

- Asezare geomembrana

- Asezare drenuri

- Profil geotehnic

- Profil longitudinal al depozitului

- Profil transversal al depozitului

- Profil prin dig

- Stabilitate depozit

- Nivelarea

- Etansarea si inchiderea finala

CAPITOLUL 1.PREZENTAREA PROBLEMEI1.1. Aezare. Date generale. Cadru legislativTeritoriul judeului Gorj, este situat n partea de sud-vest a rii i este strbtut de paralela de 45 latitudine nordic fiind axat pe cursul mijlociu al rului Jiu, care-l strbate de la nord spre sud. Are o suprafa de 560174 ha (2.4% din teritoriul rii), nvecinndu-se la nord cu judeul Hunedoara, n nord-vest cu judeul Cara-Severin, la sud-est cu judeul Dolj, la est cu judeul Vlcea iar la sud-vest cu judeul Mehedini i o populaie de 381643 locuitori, densitatea fiind de 68.47 locuitori/km2 ( la 1 iulie 2007). Din totalul populaiei judeului, 52,96% triete n mediul rural, ponderea populaiei feminine per total jude fiind de 50,6%.

Una din stringentele probleme de mediu cu care se confrunt judeul Gorj este nevalorificarea deeurilor, care negestionate corespunztor att n mediul rural, ct i n cel urban pot aduce atingeri grave factorilor de mediu si sntii populaiei.

Datorit tehnologiilor i instalaiilor nc nvechite din industrie, n cadrul crora se face un mare consum de energie i materiale ,n jude sunt generate anual mari cantiti de deeuri. Odat generate, deeurile ar putea fi reutilizate n cadrul agentului economic generator, tratate, reciclate sau transferate ctre o staie de tratare n cazul deeurilor periculoase sau ctre un incinerator pentru reducerea volumului acestora.

Deeurile nerecuperate sunt,de obicei depozitate, fiecare etap din gestiunea acestora putnd prezenta un potenial risc pentru mediu.

Mineritul,petrolul,industria energetic, agricultura si activitile gospodreti sunt surse importante de generare a deeurilor att din punct de vedere cantitativ ct i din punct de vedere al impactului asupra mediului.

Cunoaterea situaiei producerii de deeuri i a practicilor curente de gestionare a acestora este important pentru cunoaterea potenialelor riscuri pentru mediu si sntatea uman.1.2. Deeuri municipaleCantiti i compoziien cursul anului 2007 in judeul Gorj s-au generat peste 241925 mii tone (valoare aproximativ, ntruct ancheta statistic pentru gestiunea deeurilor se ncheie ulterior predrii acestui document), din care aproximativ 0.03% reprezint deeuri colectate de municipaliti i 99.97 % sunt deeuri generate de minerit, industrie, agricultur, construcii s.a.Tabel 1.1. Compoziia deeurilor

Compoziia deeurilor

%Hrtie, carton

%Sticla

%Metale

%Plastice

%Textile

%Materiale organice

%Altele

%Total%

1542122578100

Din analiza tabelului 1.1 se observ c cea mai mare cantitate o dein deeurile orfanice fermentabile, ce reprezint un procent de 57%, ceea ce recomand ca odat cu depozitul se construiasc i staie de compostare.

Fig.1.1. Compoziia deeurilor

Tabel 1.2. Distribuia cantitilor de deeuri total generate, 2008Principalele tipuri de deeuriCodul deeurilorCantitate (tone)

1Deeuri municipale colectate neselectiv20 15 0171225

2Nmoluri de la staii de epurare (nmol umed)19 08 05-

3Deeuri din construcii i demolri17 01 07187

TOTAL Deeuri generate71412

Tabel 1.3. Prognoza cantitilor de deeuri menajere colectate

Deeuri menajere i asimilabile n amestecPopulaie35736

Ageni economici28720

Deeuri din piee, grdini, parcuri i spaii verzi6767

TOTAL Deeuri71225

Deeuri biodegradabile

In general, ca urmare a lipsei de amenajri i a exploatrii deficitare, depozitele de deeuri actuale, se numar printre obiectivele determinante cu impact i risc pentru mediu i sntatea populaiei.

Modificrile de peisaj i disconfortul vizual, poluarea aerului cu mirosuri neplcute ct i a apelor de suprafa sunt principalele forme de impact determinate de acestea.

In anul 2008 au fost colectate de ctre municipaliti 97.2 mii tone (valoare aproximativ).

Dup proveniena lor deseurile urbane au inclus:

deeuri menajere de la populatie ;

deeuri menajere de la agentii economici ;

deeuri din servicii municipale (stradale, piee, grdini, parcuri i spaii verzi) ;

deeuri din constructii si demolri ;

Ponderea deeurilor urbane este de 55.44 % deeuri menajere de la populatie si 44.56 % deeuri menajere de la agenti economici.Colectarea selectiv a deseurilor menajere este in faza incipient, n principalele orae ale judeului.

De aceea aproximativ 35 % din componentele deeurilor menajere reprezentnd materiale reciclabile (hrtie, carton, materiale plastice, sticl ) nu se recupereaz ci se elimin prin depozitare final mpreun cu celelalte deeuri urbane.

De asemenea innd cont ca 91.3 % din populaia urban beneficiaz de servicii de colectare a deeurilor menajere i de faptul c n zona rural n general nu exist servicii specializate pentru colectarea i transportul deeurilor se pot estima urmtoarele date :

Total deeuri menajere generate n mediul urban 105.6 mii tone din care colectate 97,2 mii tone i necolectate 8.4 mii tone.

Total deeuri tip menajer generate (urban i rural estimativ) 142 mii tone, diferena de 25.4 % o reprezint cantiti depozitate ilegal,n locurile destinate acestui proces.Deeuri de ambalaje

Pentru a stopa inflaia de gunoaie i a controla distrugerea sau reciclarea acestora, s-a stabilit c cel care produce este i cel care recicleaz i este obligat s adune o parte dintre deeurile rezultate din produsele sale i s le recicleze.

Toi suntem rspunzatori de calitatea vieii noastre, fiecare cetean are obligaia de a selecta gunoiul menajer i a-l depozita n pubele speciale. Reciclarea reprezint procesarea unora dintre componentele deeurilor n vederea transformrii lor n produse utile. Pentru a nu ocupa prea mult spatiu, sticlele de plastic se compacteaz sau se taie fii. , iar apoi se vinde firmelor care se ocup cu reciclarea acestui material.

Scopul Directivei 94/62/CE privind ambalajele i deeurile de ambalaje, este de a armoniza msurile naionale privind managementul ambalajelor i deeurilor de ambalaje n vederea prevenirii sau minimizrii impactului asupra mediului. Directiva urmareste, de asemenea, eliminarea barierelor n calea liberei concurente pe piaa unic european.

Directiva 94/62/EC stabilete msuri care au ca scop n primul rnd:

prevenirea producerii de deeuri de ambalaje,

creterea gradului de reutilizare a ambalajelor;

creterea gradului de reciclare a deeurilor de ambalaje;

creterea gradului de valorificare a acestor deeuri.

Aceste msuri includ cerine eseniale pentru materialele din care sunt produse ambalajele i obiective pentru valorificarea i reciclarea deeurilor de ambalaje.

Modaliti de gestionare:

Obiectivele anuale de valorificare, respectiv de reciclare, a deeurilor de ambalaje se pot realiza:

a)individual, de ctre operatorii economici, prin gestionarea deeurilor de ambalaje generate i a propriilor ambalaje preluate/colectate de pe pia;

b) prin transferarea responsabilitii ctre un operator economic autorizat de Ministerul Mediului si Gospodririi Apelor.

Gestionarea ambalajelor i deeurilor de ambalaje trebuie s fie astfel organizat nct s nu introduc bariere n calea comerului.

Tratarea si valorificarea deeurilor municipale

In anul 2007 au fost valorificate 593 t plastic si 838 t hrtie i carton .

In judeul Gorj , n anul 2007 nu s-a fcut tratarea deeurilor muni

View more