egyszer volt

Download Egyszer Volt

Post on 22-Jan-2016

4 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

rgi mese

TRANSCRIPT

 • Kedves kis pajtsok, elmeslem nektek Gynyr Gyngyi szvhezszl trtnett, hogy okuljatok belle. Ha nagyonel tallntok szomorodni mesemonds kzben, gondoljatok arra, hogy Gyngyi megszenvedett ugyan hibirt, de vglmindent megbnt s jv is tett.

  Teht elmondom sorjban: Gyngyi gynyr volt, de mi haszna, ha dlyfs termszete miatt senki nem szvelte.Zsarnoksga alatt nygtt az egsz jtkhad. Akkor volt boldog, ha rvidre fogott przon rnciglhatta Eszterke-elefntot,Zsiga-zsirfot s Bohc-Bnit.

  m nemcsak zsarnok volt, hanem nagyravgy is; naphosszat azon trte a fejt, hogyan koronztathatn magtGyermekszobaorszg kirlynjv. Megirigyelte Ptyike uralmt, aki pedig igazi kislny volt, s v volt egsz Gyermek-szobaorszg. A jtkok csak neki engedelmeskedtek, mghozz jszntukbl, szvvel-llekkel, mert Ptyike nagyon jszvlenyka volt.

  Nem! Ezt nem trhetem! dlt-flt magban Gynyr Gyngyi s bosszsgban arra knyszertette a jtkokat,hogy mindenfle rosszasgot mveljenek. Hol egy tintatartt vgtak fldhz, hol az ablakra kapaszkodva dobltk kiPtyike kedvenc holmijait; mg aztn a jsgos Ptyike meg nem sokallta a dolgot s szigoran meg nem bntette ket. Deez mr tbb volt a soknl, Gyermekszobaorszg npe naprl-napra leste-vrta az alkalmat, hogy fllzadjon GynyrGyngyi zsarnoksga ellen.

  No, ez az alkalom nem is ksett sok.

  Trtnt, hogy Ptyike egy szp napon kapta-fogta kedvenc jtkait, beltette ket a babakocsiba s kistlt velk ajtsztrre. Alighogy megrkeztek, Ptyikt krlfogtk pajtsai s elhvtk jtszani.

  A jtkok magukra maradtak. Nyomban sszesgtak-bgtak a dlyfsen htatfordt Gynyr Gyngyi mgtt. Mgaz g is, mintha szvetkezett volna velk, haragosan drdlt meg a fejk felett. Egyszeribe hatalmas vihar kerekedett. P-tyike llekszakadva rohant feljk. A jtkok ebben a pillanatban kzs ervel kitasztottk a kocsibl Gynyr Gyngyit.

 • ppen jkor, mert Ptyike lihegve rt oda. Sebtiben sszekapkodta a jtkokat; szre sem vette Gyngyi eltnst,olyan ijedten igyekezett hazafel. Pillanat alatt res lett a jtsztr s pillanatok alatt rva s kitasztott lett GynyrGyngyi.

  Flelemtl reszketve zokogott a szrny viharban. Villmlott az g, drgtt, zuhogott az es. Gyngyi ruhja ronggyzott, selymes haja csapzottan lgott a szembe. Szp arcn knny s es csurgott vgig. gy sszemzoldott szpsgesfejecskje, hogy teremtett llek sem ismert volna r az egykor gynyr babra. Ktsgbeesetten fohszkodott a Jistenhez,hogy mg csak ez egyszer vezrelje vissza Gyermekszobaorszgba, sohasem lesz tbb rossz. gy ltszott, hiba minden.m hossz-hossz id mltn egyszercsak szekrzrgst hallott. Boldog remnykedssel figyelt a hang irnyba; hturamfia, kicsi, fbl val szekeret ltott.

  Falovacska volt elje fogva, fakocsissal a bakjn robogott toronyirnyt.

  Gyngyi ktsgbeesetten kiltotta el magt s me, a kis fakocsis mindjrt meghallotta. Menten le is ugrott aszekerrl s hozzsietett.

  h, te szegny rva llek, hogy kerltl ide, ebben a szrny viharban? krdezte a kis fakocsis Gynyr Gyngyit,akit most mr Rt Gyngyinek nevezhetnk, olyan csnyn sszezott. Mr ppen nekikszlt szegny Gyngyi, hogyelmeslje lettrtnett, amikor hatalmas gzengs nyelte el sr hangjt. A fakocsiska erre se sz, se beszd: felkapta,beltette kocsijba, flpattant a bakra s elvgtatott vele.

  sszetrve, zva-fzva hzta ssze magt Rt Gyngyi a szekr sarkban. Mg a szemt sem merte felvetni. Pedignagy kr volt, mert gy szre sem vette, hogy az es elllt. A napocska vgan mosolygott ki a felhk kzl. A fakocsiska isvgan ftyrszgetett mr a bakon. Egyszercsak nagyot zkkent a szekr, fakocsiska pedig elkiltotta magt:

  Megrkeztnk!

  Nagy prszklve a lovak is megtorpantak. Gynyrsges szp kapu eltt lltak.

 • A kapun temrdek cirda, a cirdk kzt pedig klmnyi betkkel llt: Jtkorszg. Ujjong, repes szvvel pattantfel lthelybl Rt Gyngyi. Hiszen ez az elveszettnek hitt, rgi hazja! Mintha ma trtnt volna, gy emlkezett arra anapra, amikor ott lltak Jtkorszg futcjn s nneplbe ltztten vrtk a jgyerekeket, akik Karcsony szentnnepn, szabadon vlaszthattak a jtkok kzl. h mg most is a hideg rzza, ha visszagondol, mennyire flt az igazigyerekektl. Mikor aztn re esett Ptyike vlasztsa, trdreesve, zokogva krte Ptyikt, ne vigye el Gyermek-szobaorszgba, mert azt gysem li tl.

  De mindez a mult. Hej, azta megjrta Gyermekszobaorszgot is: megismerte az igazi gyerekeket s elmondhatja,hogy csak csupa jt s szpet tapasztalt. J gyerekek kz jutni, Gyermekszobaorszgban lni, rm s dicssg. Ksbnat, taln sohasem teheti jv vtkeit. s most itt van jra megtpzva, ronggy foszlott ruhban, borzasan, maszatosan.Bizonyos, hogy senki sem fogja megismerni rgi hazjban.

  Ht sz, ami sz; bizony senki sem ismerte fel, ahogy lehajtott fejjel hzdott meg a robog kocsiban. Az emberekmeglltak s ttott szjjal bmultk.

  Pedig hogy szerette volna odakiltani nekik: Testvreim! Itt vagyok, megjttem, fogadjatok jra magatok kz!

  Lopva flpillantott, hogy taln mgis flismeri valaki. De sehol egy rvendez, kedves arc. Amott a zld gyepencifrlkodva lpegetett egy bks testvrpr. Elttk kerekezett csaholva, vidm kiskutyjuk. Emitt meg egy incselkedmajom karikzott.

  h, milyen sorsra jutottam suttogta bnatosan. Patakz knnyeitl alig vette szre a vidm gyermeksereggelmegrakott hintt. Pedig a fakocsiska most szndkosan lpsben haladt. gy ltszik egy kis idre sikerlt is neki. RtGyngyi majd hogy fl nem kacagott, mikor megltta Pityok Petit a krhinta zsirfjn.

  Lusta Jutka ppen noszogatja elefntbbijt. Nini, az meg ott Bolond Istk, mindjrt lepottyan a szamr htrl.Amikor megpillantotta Majom Mukit egy fehr lovacska htn, szrny nevethetnkje tmadt. Az ott meg Pttys Panni!

 • Hogy nem rstel egy rongyos kacsa htn pvskodni!

  Micsoda henye, lusta npsg! gondolta Gyngyi, rrnek egsz nap vihncolni. Ht az n hazmban sohasemdolgoznak? tprengett magban. Milyen ms az let Gyermekszobaorszgban, ahol minden tisztessges gyerekiskolba jr! kiltotta, de a vidm muzsikasz elnyelte a hangjt.

  Magban szentl elhatrozta, hogy htralv rva lett most mr a hasznos munknak szenteli, akrcsak elvesztett kisgazdja, Ptyike.

  lmodozsbl a kocsi zkkense bresztette fel. Meglltak. Fakocsiska szolglatkszen ugrott le a bakrl.Odapndrdtt, lbekapta Rt Gyngyit s talpralltotta.

  No kis hgom, mondotta megesett a szvem rajtad. Ezrt hoztalak Vilgjszv zvegyasszonyhoz. Most mrrajtad ll, hogyan llod meg a helyedet nla. Ezzel visszakapaszkodott a bakra. Ostorval a lovacskk nyaka kzcsrdtett s elrobogott.

  Rt Gyngyi egy takaros kis hz eltt llt s ppen elsznta magt, hogy bekopogjon, amikor vidm gyermekhad vettekrl. Incselkedve, csfolkodva mondogattk:

  Ki fia, lnya vagy, te csf jszg? Honnan a csudbl pottyantl ide kznk te varangyos Bka? Rt Gyngyiszgyenben s zavarban eltakarta az arct.

  Szerencsjre ppen most lpett ki a hz ajtajn Vilgjszv zvegyasszony. Megltta a szegny Gyngyit s nem voltrest, menten flretasziglta a csfoldkat. Alaposan rjukripakodott, mire azok gyorsan eloldalogtak. Aztn gyengdenkaronfogta Gyngyit s betesskelte a hzba. Leltette, megetette, megitatta, meg is vgasztalta s menten felfogadtaszolgljnak. Jl bnt vele aztn is. Itt ldeglhetett volna a baba bkessgben holta napjig, ha a bnat nem rgta volnagy a szve cscskt, elvesztett kicsi gazdja utn. Szgyenprban gett az orcja, ha eszbe jutott, mennyi bnt kvetett elGyermekszobaorszg laki ellen. Taln mr sohasem teheti jv dlyfssgt.

 • ppen ezrt nagyon szorgalmas volt, hogy kirdemelje a Jistenktl a bocsnatot. Titokban taln mg arra is gondolt,hogyha nagyon jl viseli magt, egyszer mg vissza is kerl Gyermekszobaorszgba. Nagy munkban teltek-multak anapok. Kora hajnaltl ks jszakig, szntelenl srgtt-forgott a kis szolgl. Tett-vett, csinostotta a hzuk tjt. Srolt,fztt, mosott naphosszat.

  Hre is kerekedett orszgszerte szorgalmnak, gyessgnek. Mg a kirlyn flbe is eljutott jhre. Mivelhogy akirlyn amgy sem volt megelgedve henye alattvalival, tstnt maga el hivatta Rt Gyngyit. Tulajdon szemvelakarta ltni legrendesebb alattvaljt.

  Mg abban az rban elbe vezettk az irul-pirul Gyngyit. Szrny zavarban alig llt a lbn. Szerencsre a jkirlyn jsgos tekintettel mregette. Nyjasan r is mosolygott, Rt Gyngyi furcsa rtsgt mg sem llhatta meg sznlkl:

  Ht nem valami jkedvben teremtett az risten, lelkecskm szlott. Ugyan mutasd meg ziben nagytudomnyodat Galambom.

  Szerencsre Rt Gyngyi mindig magval cipelte szerszmait s gy nem is krette magt sokig. Letrdelt s nagybuzgalommal srolni kezdte a nem ppen ragyogan tiszta kpadlt.

  Kerekre nylott a kirlyn szeme, de mg az udvari-dmk is m! Biz k mg ilyen csodt nem lttak! Mi trs-tagads, nem is igen tudtk, mi fn terem a munka. Csak lltak s bmultk a sernyen dolgoz Gyngyit. Egyszerre csakaz egyik gy elszgyelte magt, hogy bele vrsdtt az orcja. Oda is llt a kirlyn el s ezt mondta:

  Mr megbocsss j Kirlynm, de kisl a kt szemem, hogy amg n itt ttlen llok, addig ez az rtatlan hallradolgozza magt. Engedd meg, hogy n is beletanuljak a munkba!

  Mintha nylbl lttk volna ki ket, gy pattant erre el a tbbi knyes-fnyes udvarhlgy is. Nem akartak k semszgyenben maradni. rlt a kirlyn, hiszen ppen ezt akarta!

 • Csak menjetek Isten hrvel mondotta s szemem el ne kerljetek, amg mindenfel az orszgban rendet nemcsinltok!

  Erre aztn ki-ki sprt, laptot, portrlt s szatyrot fogott. Nagy sebbel-lobbal tipegtek ki egymsutn a trnterembl.

  A palota eltt temrdek ember csorgott a csoda hrre. Mindenki harsogva kvetelte, hogy tantsk meg t is RtGyngyi tudomnyra. Egyszerre mindenki dolgozni akart.

  A Kirlyn kizent, hogy legyenek bkessgben, vrjk meg, mg Gyngyi a palotban rendre mindent elvgez. Majdha kszen lesz, kimegy a palota eltti trre s elmagyarzza mindenkinek, hogyan kell dolgozni.

  rlt a j kirlyn, hogy lusta npt ez az idegen kis szolgl szretrti s rendes, dolgos emberekk neveli. El ishatrozta, hogy meghllja Rt Gyngyi igyekezett. Megint csak maga el hivatta s gy szlt hozz:

  Derk, dolgos kis t

Recommended

View more >