fiscalitate - proiect

of 27 /27
Universitatea Lucian Blaga Facultatea de Stiinte Economice Sibiu TEMA: ASPECTE PRIVIND SISTEMUL FISCAL AL ITALIEI 1

Author: bordos-tina-iasmina

Post on 25-Sep-2015

226 views

Category:

Documents


6 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

s

TRANSCRIPT

Universitatea Lucian Blaga

Facultatea de Stiinte Economice Sibiu

TEMA: ASPECTE PRIVIND SISTEMUL FISCAL AL ITALIEI

2015

INTRODUCERE

Cu dou mii de ani n urm, filosoful grec Aristotel afirma simplu i concis c ntregul este mai mult dect suma prilor!. n decursul timpului, conceptul de sistem a cunoscut o impresionant evoluie, informaiile din cele mai diverse domenii ale cunoaterii au nceput s fie organizate, structurate i cercetate, ntr-o concepie sistematic. Cel care a pus bazele teoriei generale a sistemelor a fost biologul german Ludvig von Bertalanffy, n secolul al xx-lea.

Deoareca omul reprezint o fiin raional, este specific naturii sale, s fie interesat de a cunoate, transforma i conduce realitatea. n acest scop, unele obiecte, fenomene i procese sunt separate de altele existente n natur i societate, sunt examinate i tratate ca un sistem.

Putem astfel afirma c, sistemul constituie orice seciune a realitii n care se identific un ansamblu de fenomene, obiecte, procese, concepte, fiine sau grupuri interconectate printr-o mulime de relaii reciproce, precum i cu mediul nconjurtor i care acioneaz n comun, n vederea realizrii unor obiective bine definite[footnoteRef:1]. [1: Gh. Boldur Lescu, Gh. Ciobanu, I. Bncil Analiza sistemelor complexe, Ed. tiinific i enciclopedic, Bucureti, 1992, p.15]

Conceptul de sistem a fcut obiectul unor multiple definiii, ideea comun care se desprinde din acestea fiind urmtoarea: un sistem este un ansamblu de pri coordonate n vederea atingerii unui ansamblu de obiective[footnoteRef:2]. [2: C.Corduneanu Sistemul Fiscal n tiina finanelor, Ed. Codecs, Bucureti, 1998, p.17]

Mrimile de intrare constituie partea observabil i cuantificabil a aciunilor mediului extern asupra sistemului cercetat, iar aciunile sistemului asupra mediului extern constituie mrimile de ieire.Aceste mrimi se concretizeaz sub forma unor fluxuri de naturi diferite. La intrarea n sistem pot s apar i fluxuri informaionale provenite din interiorul su, ca urmare a relaiilor interne dintre elementele sale. Existena legturilor dintre sistem i mediul extern i intervenia factorului uman, determin n timp gsires posibilitilor de adaptare a sistemului la mediul extern.

Avnd n vedere cele dou componente fundamentale ale sistemului, precum i elementele i relaiile dintre acestea, se observ c ordinea n care sunt legate elementele ntre ele formeaz structura sistemului.Prin urmare, comportarea final a sistemului depinde de structura acestuia i de rezultatul conducerii sistemului, constituid un criteriu de apreciere a conducerii.

SISTEMUL FISCAL

n fiecare ar, ca urmare a activitilor economice desfurate de subiecii economici, apare un ansamblu de relaii de producie, schimb, repartiie, consum, finanare, creditare, care se manifest sub forma unor fluxuri reale, monetare i financiare. Teoria economic contemporan, analiznd natura relaiilor la care aceste fluxuri dau natere, face distincie ntre economia real sau de schimb i economia public.

Economia real cuprinde:

fluxuri reale i monetare generate de relaii de producie, de schimb i de consum a bunurilor i serviciilor economice;

fluxuri monetare generate de relaiile de repartiie, cu privire la formarea i distribuirea veniturilor legate de proprietate (dividende, dobnzi, rente) i plata forei de munc;

fluxuri financiare generate de formarea i utilizarea fondurilor agenilor economici.

Economia public cuprinde:

fluxuri de venituri repartizate n cadrul procesului de distribuire a veniturilor din economia real, stabilite prin decizie public;

fluxurile monetare care apar ca urmare a relaiilor de credit i de finanare a deficitului bugetar;

alte venituri, care n urma distribuirii veniturilor publice pe destinaii, se depersonalizeaz, fiind utilizate n scopul satisfacerii nevoilor publice prin oferirea de utiliti publice tuturor subiecilor din societate.

Putem observa c obiectivele i modul de funcionare a economiei reale sau de schimb i a economiei publice sunt diferite.

Economia real (de schimb) are ca obiectiv oferta de bunuri i servicii economice pe diverse piee, funcionarea sa realizndu-se prin mecanismul cererii i ofertei i jocul automat al preurilor.

Economia public (economia alocrilor) are ca obiectiv satisfacerea nevoilor publice prin proceduri de prelevare i alocare de resurse financiare, fiind situat n afara forelor pieei, ajustarea nevoilor i a resurselor realizndu-se prin decizia i constrngerea autoritii administraiilor publice. Aceasta ofer deci, utiliti publice pentru satisfacerea nevoilor unei colectiviti naionale, iar alegerea mijloacelor i procedurilor de obinere a resurselor i de alocare a acestora se realizeaz n mod autoritar prin puterea de decizie a autoritilor publice.

n cadrul economiei naionale scopul sistemului fiscal este de a asigura finanarea economiei publice pe calea prelevrilor fiscale, alturi de alte mijloace de acoperire a nevoilor publice i de a permite autoritii publice s intervin n economia naional, pentru corectarea fluctuaiilor nedorite ale ciclurilor economice care apar n economia de schimb.

Impozitul constituie un instrument creat de om, prin care puterea public s-i asigure anumite utiliti publice. Fiind un produs intelectual, pentru a exista trebuie alese unele elemente de natur economic, prelucrate i combinate dup anumite reguli, cu respectarea princiipiilor care stau la baza relaiilor sociale. Acest lucru se explic prin faptul c puterea public nu are posibilitatea tehnic de a prelua, n momentul crerii venitului, partea care i este necesar pentru a asigura finanarea obligaiilor care i revin, i deci, trebuie s preia o parte din venitul naional repartizat prin intermediul pieei ntre subiecii participani.

Sistemului fiscal i sunt caracteristice urmtoarele obiective: de finanare a instituiei bugetare (alocarea resurselor), de regulator al economiei de schimb (anticiclic) i social (redistribuirea bogiei i protecia persoanelor defavorizate social).

Analizei sistemice a domeniului fiscal, i revin urmtoarele sarcini:

definirea i explicarea unor concepte;

sistematizarea cunotinelor;

analizarea instrumentelor fiscale;

inventarierea i analiza tehnicilor fiscale;

analizarea relaiilor dintre economia de schimb, sistemul fiscal i economia public;

gestionarea relaiilor fiscale;

stabilirea deciziilor i aciunilor factorului uman pentru realizarea obiectivelor sistemului.

Analiza sistematic a domeniului fiscal este de natur a contribui la explicarea evoluiei structurilor fiscale, a efectelor pe care acestea le produc i la crearea unor noi structuri care s susin evoluia civilizaiei umane.

SISTEMUL FISCAL STRUCTURA SI TRASATURI

In literatura de specialitatestructura sistemului fiscalinclude3 componente:

1.Totalitatea impozitelor, taxelor si a altor venituri pe care statul le percepe prin organele sale specializate in baza unor reglentari de natura fiscala. In cazul tarii noastre fiind vorba de Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala;

2.Mecanismul fiscal care cuprinde metodele, tehnicile si instrumentele fiscale prin utilizarea carora se asigura dimensionarea, asezarea si perceperea impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat al statului;

3.Aparatul fiscal fara de care primele 2 componente nu ar functiona, practic motorul sistemului fiscal. Ca un sistem fiscal sa fie rational trebuie sa:

indeplineasca anumite functii;

sa se caracterizeze prin anumite trasaturi.

Functiile sistemului fiscalsunt:

1. Funcia de finanare a cheltuielilor publice

Nivelul prelevrilor obligatorii este n mare parte legat de suma cheltuielilor publice, deoarece ele sunt surs esenial de finanare. Existena deficitelor publice presupune ns recurgerea la alte mijloace de finanare, precum ndatorarea sau creaia monetar. Dac se analizeaz ratele prelevrilor obligatorii i partea deficitelor publice n PIB, se poate constata c, innd cont de dobnzile pltite n cazul rambursrii datoriei, acestea indic prelevarea total exercitat de stat pentru a-i finana cheltuielile.

Suma cheltuielilor publice raportate la PIB reflect mprirea sarcinilor ntre sectorul public i sectorul privat. Cu toate c importana rolului jucat de sectorul public este recunoscut de toate rile dezvoltate, creterea sa continu a dat natere la tot mai multe critici, din ce n ce mai pronunate ncepnd cu anii 70, ducnd la politici de dezangajare ale statului i la diminuarea impozitului.

Cheltuielile publice care au progresat cel mai rapid sunt cheltuielile sociale, importana lor fiind cauza diferenelor dintre ratele prelevrilor obligatorii. Funcia de redistribuire pe care ele o asigur este de asemenea ndeplinit de fiscalitate.

2. Funcia de redistribuire

Se pot distinge dou reguli de echitate:

1. Una consensual, care exprim n mod simplu faptul c sarcina impozitului trebuie s fie repartizat n mod echitabil.

2. A doua, mai conflictual, atribuie impozitului un rol de corecie a repartiiei veniturilor primare n scopul de a o face mai echitabil.

Definiia acestei funcii depinde deci de opinia cu privire la caracterul repartiiei care decurge din mecanismul pieei i cel al drepturilor de proprietate.

Criteriile de echitate sunt normative, fapt pentru care progresivitatea impozitului poate fi considerat de unii sinonimul justiiei, iar de alii total arbitrar.

3. Funcia de corectare a dezechilibrelor

Dup cum tim, impozitele reprezint prelevri fcute de stat sub form bneasc, de la persoane fizice i juridice (contribuabili), pe seama veniturilor, a averii i a circulaiei bunurilor i serviciilor, cu scopul formrii veniturilor publice. Astfel, impozitul constituie un instrument de politic economic, care poate s joace fie un rol de incitare, fie de descurajare, fie de stabilizare.

Aceast funcie este justificat de faptul c funcionarea spontan a pieei nu permite realizarea optimului. Astfel, fiscalitatea poate fi utilizat pentru corectarea eecurilor pieei, prin internalizarea efectelor externe, de tip microeconomic, sau ea poate contribui la realizarea echilibrelor globale n cadrul unei politici bugetare, tip macroeconomic.

Abordarea microeconomic este conform viziunii liberale a interveniei statului, care n cadrul funciei de alocare pe care o exercit, nltur obstacolele unei bune funcionri a pieei. Abordarea macroeconomic relev ntr-o concepie keynesian politica economic. Astfel impozitul este una dintre variabilele economice pe care statul le manipuleaz n scopul obinerii stabilitii conjuncturale (politici de aciune asupra cererii globale) sau structurale (politici fiscale destinate s favorizeze creterea economic).

SISTEMUL FISCAL IN ITALIA

[footnoteRef:3]Sistemul italian de impozitare este reglementat de Codul General de Impozitare, care este actualizat anual prin Buget (Legge Finanziaria). [3: http://milano.mae.ro/node/353?page=11]

Sistemul fiscal italian se bazeaza pe impozitarea directa (IRPEF - impozitul pe venit, pentru persoanele fizice, IRPEG - impozitul pe profit, pentru persoane juridice, ILOR- impozitul pe veniturile rezultate din afacerile pe plan local) si pe cea indirecta (TVA si alte taxe).

Persoanele rezidente sunt impozitate pe venitul global realizat in tara si in strainatate (exceptand cazurile in care Italia a incheiat acorduri de evitare a dublei impuneri cu anumite tari, cum este si cazul Romaniei), iar cele nerezidente sunt impozitate numai pe veniturile realizate in Italia.

Recent, in sedinta de Guvern din 30 iunie 2011, s-a stabilitDelegarea Guvernului n materia realizrii reformei fiscale i a sistemului de asisten social.

Reforma fiscal are ca obiectivmodernizarea i simplificarea, dup 40 de ani, a sistemului fiscal italian.

Sistemul fiscal italian este sintetizat ntr-un cod fiscal general, care este actualizat n fiecare an prin legea finanelor. Principalele capitole ale codului fiscal italian:

Societile comerciale italiene i persoanele fizice rezidente - sunt supuse impozitrii venitului global;

Societile comerciale i persoanele fizice nerezidente - sunt supuse impozitrii veniturilor obinute numai n Italia;

Cotele progresive se aplic pentru persoanele fizice: cu ct e venitul mai mare, cu att sunt mai mari i cotele procentuale de impozit;

Taxele n Italia se mpart n dou clase:

taxele directe, cum sunt impozitele aplicabile societilor comerciale i persoanelor fizice, impozitul regional pe producie(IRAP), impozite municipale pe cldiri i terenuri agricole(ICI) etc.

taxele indirecte, cum ar fi: impozitul pe bunuri, pe servicii, pe importuri(VAT).

Autoritatea financiar din Italia face parte din Ministerul Economiei i Finanelor. Articolul 23 din Constituie prevede c nici o obligaie de natur personal sau financiar nu poate fi supus impozitrii de ctre o alt persoan, cu excepia legii. Acesta este principiul supremaiei legii, dup care opiunile de politic fiscal sunt responsabilitatea puterii executive i intr sub competena Parlamentului.

Tipuri de prelevri fiscale

Prelevrile fiscale sunt o form a veniturilor statului caracterizate prin natura lor obligatorie i prin exercitarea jus imperii(putere suprem) a statului, permind Guvernului s oblige la plata acestora. n mod tradiional prelevrile fiscale sunt divizate n taxe i impozite.

Taxele sunt pltite pentru a obine un contraserviciu. Trebuie spus c pltitorul de taxe nu este ntotdeeauna liber s aleag dac vrea respectivul serviciu, din moment ce adesea acesta este obligatoriu(de exemplu, taxa pentru ridicarea gunoiului menajer din orae: TARSU); chiar i n cazurile n care pltitorul este liber s aleag sau nu serviciul(de exemplu, taxa pentru ocuparea spaiului public:TOSAP), suma datorat nu este preul serviciului, ci reprezint o tax; adesea nu exist o coresponden ntre valoarea serviciului i nivelul taxei(de exemplu, taxele colare).

Impozitele reprezint cea mai important categorie de prelevri fiscale, ele furniznd aproximativ 90% din veniturile statului. Plata impozitelor nu are legtur cu activitatea organului care le ncaseaz sau a pltitorului. Ca urmare, nu exist nici o pretenie individual i nici un beneficiu identificat; ele corespund serviciilor publice, care prin definiie nu sunt separate n mod distinct.

Sistemul fiscal italian este caracterizat printr-o inciden sczut a impozitelor pe capital i ctiguri din capital i un echilibru ntre impozitele directe i indirecte. Veniturile anuale totale sunt de peste 300 de miliarde EUR, din care trei sferturi provin doar din 4 taxe: IRPEF, IRPEG, IVA i taxe pe uleiuri minerale.

Sistemul fiscal se bazeaz n principal pe autoevaluare, adic pe participarea voluntar a pltitorilor de impozite. Birourile sistemului de administraie fiscal au un rol de supraveghere, iar funcia lor principal nu este neaprat impozitarea direct i ncasarea taxelor, ci ncurajarea cetenilor de a avea iniiativa participrii.

Legea nr. 80/7 aprilie 2003 a mputernicit Guvernul s realizeze o reform complet a sistemului fiscal. Legea prevede un sistem bazat pe cinci impozite:

1. impozitul pe veniturile persoanelor fizice;

2. impozitul pe veniturile persoanelor juridice;

3. taxa pe valoare adugat;

4. taxa pentru servicii;

5. accize.

Noul sistem prevede pentru nlocuirea progresiv a deducerilor aplicate impozitelor ordinare, deduceri aplicate veniturilor legate de familie, cas, educaie, sntate i, ntr-o abordare cu totul nou, cheltuielile realizate de un angajat pentru obinerea venitului. n ceea ce privete impozitul pe veniturile persoanelor juridice(IRPEG), care este operaional de la 1 ianuarie 2004, exist o cot de 33%. Referitor la IRPEF, un prim pas al reformei a fost fcut odat cu legea financiar din 2003 care, printre alte msuri, a crescut minimul cotei IRPEF de la 18% la 23%, dar n acelai timp a crescut plafonul veniturilor care nu fac obiectul impozitrii; de asemenea a pstrat opiunea alegerii sistemului anterior, dac acesta era mai bun.

Legea financiar din 2003 a introdus o scutire de impozit de 8000EUR pentru muncitorii transfrontalieri:n limita a 8000EUR, venitul unui angajat obinut n interiorul granielor nu contribuie la venitul total supus impozitrii. Ca urmare, n vederea determinrii impozitelor, ar trebui s se fac referiri la sumele primite, dar mai puin de 8000EUR, iar deducerea prevzut de noul articol 10 al Codului italian privind impozitarea veniturilor ar trebui s fie aplicat asupra acestei sume.

Legea financiar din 2005 a pus n aplicare a doua etap a reformei impozitelor asupra veniturilor personale. Aceasta a redus categoriile de impozitare la trei:

23% - pn la 26.000EUR;

33% - ntre 26.000EUR i 33.500EUR;

39% - peste 33.500 EUR.

Pentru veniturile care depesc 100.000EUR a fost introdus o contribuie de solidaritate de 4% pe lng cota de 39%, dar numai n anul 2005. O alt inovaie important a fost introducerea scutirii de impozit privind cheltuielile familiei cu dependinele acesteia, care vor fi deduse din venitul total.

Exist i anumite cote reduse de impozit i scutiri de la plata impozitelor,dar n cazul unor anumii ageni economici. Cota de impozit standard pentru IRPEG este de 33%. Taxele locale (IRAP) au o cot de 4.25%.

Se intenioneaz ntocmirea unui singur cod fiscal i reformarea impozitrii veniturilor din investiii; n urmtorii trei ani IRAP va fi treptat eliminat.

Impozitele directe

Impozitele pe veniturile persoanelor fizice(IRPEF-Imposta sul Reddito delle Persone Fisiche

Impozitarea veniturilor persoanelor fizice din Italia este progresiv. Cu alte cuvinte, cu ct este venitul mai mare, cu att este mai mare si cota de impozit. n 2006 cota de impozit pentru o persoana fizic a fost ntre 23% i 43%. Persoanele care nregistreaz venituri din activiti independente pltesc o cot de impozit ntre 3.25% i 5.25%. Taxele locale nu se pltesc de ctre rezidenii strini angajai n Italia.

O persoan fizic este eligibil pentru plata impozitului pe venit atunci cnd e angajat pe baza unui contract de munc sau nregistreaz venituri din activiti independente. Impozitul se pltete pe venitul ctigat n Italia sau n strintate(n cazul acesta, persoana fizic trebuie s fie rezident permanent n Italia). Un rezident stin angajat n Italia pltete impozit doar asupra venitului ctigat n Italia.

[footnoteRef:4]Cotele de impozitare a veniturilor anuale ale persoanelor fizice pot varia, de la an la an, n funcie de prevederile Legii Bugetului n vigoare. [4: http://muncainstrainatate.anofm.ro/irpef-impozitul-pe-venit-n-italia]

venituri impozabile sub 15.000 euro cot de impozitare aplicat:23%;

venituri impozabile ntre 15.001 i 28.000 euro cot de impozitare aplicat:3.450 euro + 27% din ce depete 15.000 euro;

venituri impozabile ntre 28.001 i 55.000 euro cot de impozitare aplicat: 6.960 euro + 38% din ce depete 28.000 euro;

venituri impozabile ntre 55.001 i 75.000 euro cot de impozitare aplicat:17.220 euro + 41% din ce depete 55.000 euro;

venituri impozabile peste 75.001 euro cot de impozitare aplicat: 25.420 euro + 43% din ce depete 75.000 euro.

Modul de calcul:Venitul supus impozitrii = Venitul total realizat sumele deductibile

Nu sunt supuse impozitrii: salariul de pn la 8.000 euro/an rezultat din munca angajat; pensiile de pn la 7.500 euro/an primite de pensionarii cu vrst de pn la 75 de ani; pensiile de pn la 7.750 euro/an primite de pensionarii cu vrst de 75 de ani sau peste; alocaia de ntreinere acordat de fotii soi de pn la 7.500 euro/an; venitul de pn la 4.800 euro rezultat din munca autonom sau alte tipuri de venit indiferent de durata perioadei lucrative; veniturile care nu depesc suma de 185,92 euro, obinute din valorificarea terenurilor.

Impozitarea angajailor

n ceea ce privete persoanele angajate, angajatorul este obligat s rein impozitul la surs(pentru angajat) i s plteasc contribuii suplimentare la Fondul de Asigurri Sociale.

Contribuii la Asigurri Sociale:

Pentru angajat contribuia angajatorului este cuprins ntre 30% - 37% din salariu i contribuia angajatului este de obicei 9% din salariu.

O persoan fizic care realizeaz venituri din activiti independente cota contribuiei este de 10% - 13%, avnd o limit superioar care se modific de la an la an.

Un rezident strin dac realizeaz venituri din activiti independente n Italia, contribuia este de 13%.

Impozitele pe veniturile persoanelor juridice(IRPEG- Imposta sul Reddito delle Persone Giuridiche)

Diferitele categorii de societi sunt enumerate n cuprinsul Codului Civil. Prima distincie se face ntre:

societi i organisme comerciale ;

societi i organisme necomerciale ;

Legea fiscal consider drept comerciale activitile industriale de comer, de transport, bancare, de asigurri i activitile dependente de acestea. Trebuie adugate activitile conexe agriculturii, atunci cnd ele depesc limitele care le permit s fie considerate drept agricole, i activitile de diferite genuri realizate n cadrul unei ntreprinderi, precum i activitile de exploatare de mine, cariere etc.

n cadrul societilor comerciale, trebuie, de asemenea, s se disting ntre societi de capitaluri i societi de persoane. Distincia prevzut de Codul Civil este n funcie de nivelul de responsabilitate a asociailor din punctul de vedere al angajrii societii fa de teri:

-asociaii din societile de capitaluri (S.R.L., S.P.A., S.A.P.A.) rspund cu privire la datoriile societii n limita capitalului angajat;

-asociaii din societile de persoane (S.N.C., S.A.S., pentru comanditai) rspund n mod nelimitat ( chiar i cu patrimoniul lor personal) pentru datoriile societii.

Societile de capitaluri sunt supuse la plata impozitului regional pe activitatea de producie (IRAP) i a impozitului pe venitul persoanelor juridice (IRPEG).

Societile de persoane sunt supuse la plata IRAP iar venitul (sau deficitul) global al societii, care le revine asociailor pe baza participrilor lor la capital, este supus la plata impozitului pe venitul persoanelor fizice (IRPEF).

O alt distincie care se face ntre societile comerciale este urmtoarea:

SRL publice(cu sufixul SPA) condiii:

trebuie s fie cel puin doi acionari;

compania trebuie s aib un capital subscris de minim 120000EUR;

cel puin 30% din capital trebuie s fie depozitat la o banc;

societatea poate oferi spre vnzare aciuni publicului;

societatea trebuie s in un registru al acionarilor;

societatea poate emite aciuni diferite care confer diverse drepturi acionarilor.

SRL private(cu sufixul SRL) ) condiii:

capitalul este structurat n cote pri;

societatea ine un registru al aciunilor, n care apar i numele proprietarilor;

societatea nu poate oferi spre vnzare aciuni publicului;

capitalul minim este de 10000EUR;

este suficient s fie un singur acionar.

Cota de impozit

Categorie

Cota de impozitare n procente

IRAP

IRPEG

Societi de persoane

4,25

-

Societi de capitaluri

4,25

37

Impozitul pe profitul societilor comerciale este de 37% plus o tax regional.

Venitul din societile de persoane este afectat asociailor proporional cu participarea lor la capital. Asociaii vor cumula acest venit cu celelalte venituri eventual realizate i, pe baza acestora, vor plti IRPEF.

Organismele comerciale, activitile comerciale desfurate de organismele necomerciale i veniturile realizate n Italia de societile nerezidente sunt impozitate la fel ca i societile de capitaluri.

Taxele locale

1. Impozitul local pe activiti de producie (IRAP-Imposta Regionale sulle AttivitaProduttive)

Impozitul local pe activiti de producie (IRAP) a fost introdus n anul 1997 i reprezint o tax aplicat n fiecare perioad taxabil asupra valorii produciei realizate de corporaiile rezidente italiene. Legea Reformei a mputernicit guvernul s elimine progresiv IRAP. Aceast eliminare trebuie nfptuit n mod gradual, permitnd ntre timp deducerea progresiv a costurilor cu munca i a altor costuri din baza impozabil.

Baza impozabil pentru IRAP reprezint echivalentul valorii produciei realizate ntr-o regiune anume. Pentru societile industriala i comerciale:

Elementele pozitive de venit includ toate ctigurile realizate de corporaie, cu excepia unor ctiguri de capital cum ar fi cele rezultate din cedarea intereselor de participare, veniturile extraordinare i beneficii financiare(dividende);

Elementele negative de venit includ toate costurile i cheltuielile ocazionate de activitatea companiei, cu excepia unor costuri cu personalul, plata unor interese de participare, pierderi de capital i alte cheltuieli extraordinare.

Din 1 ianuarie 2005, cheltuielile cu remunerarea personalului angajat n activiti de cercetare dezvoltare sunt deductibile din baza impozabil IRAP.n plus, societile comerciale care cresc numrul angajailor(comparativ cu numrul mediu al angajailor din anul fiscal 2004) beneficiaz de deducerea costului suplimentar cu personalul, dar nu mai mult de 20.000EUR(n anumite condiii limita devine 100.000EUR sau 60.000EUR pentru domenii nedezvoltate) i 40.000EUR (pentru societi care opereaz n zone de depresiune economic). Respectivele deduceri sunt aplicabile n perioadele impozabile 2004 - 2008.Aplicabilitatea acestui stimulent recent face obiectul aprobrii Comisiei Europene ca i compatibilitii cu regulile U.E.

Elementele pozitive i negative ale valorii produciei sunt determinate conform acelorai reguli aplicabile n cazul IRES. IRAP nu este deductibil din baza impozabil pentru IRES. Pentru societile industriale i comerciale, cota de impunere este de 4.25%. Regiunile pot ns crete cota cu pn la 1%. Valoarea produciei intr sub jurisdicia unei anumite regiuni dac societatea dispune de un sediu stabil n acea regiune, pentru cel puin 3 luni ale perioadei impozabile relevante. Valoarea produciei se repartizeaz ntre acele regiuni unde se desfoara activitatea pe baza costurilor cu personalul alocate fiecrei regiuni.

1. Taxa municipal pe proprieti imobiliare(ICI-Imposta Comunale sugli Immobili)

Orice proprietar, rezident sau nerezident, care deine o proprietate real situat n interiorul teritoriului Italiei, trebuie s plteasc anual Taxa municipal pe proprieti imobiliare(Imposta comunale sugli Immobili ICI). Baza impozabil reprezint echivalentul sumei valorii estimate a proprietii imobiliare, n funcie de tipul i de clasa ei, aa cum este determinat de Oficiul Cadastral. Municipalitatea pe raza creia este situat proprietatea stabilete rata taxei ntre 0.04% i 0.07%.

Impozite indirecte

Taxa pe valoarea adugat(prescurtatTVA,VATn englez) este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv. TVA este un impozit ncasat n cascad de fiecare agent economic care particip la ciclul economic al realizrii unui produs sau prestrii unui serviciu care intr n sfera de impozitare. Dup exercitarea dreptului de deducere, agenii economici impozabili care au participat la ciclul economic vireaz soldul TVA la bugetul de stat.

Taxa pe valoare adugat se aplic pentru cesiunile de bunuri i mrfuri, pentru prestrile de servicii efectuate n Italia, n cadrul activitilor de ntreprindere, pentru activitile profesionale i n general, la nivelul importurilor.

Cesiunea de bunuri - cuprinde operaiunile realizate cu titlu oneros, care presupun un transfer de proprietate sau constituirea de drepturi reale de folosin asupra bunurilor de orice natur..

Prestrile de servicii sunt acele prestri efectuate contra unei remuneraii care rezult din contracte de munc, de antrepriz, de transport, de mandat, de expediere (transport de mrfuri), de agenie, de depozit i , n general, cele care implic obligaia de a face, de a nu face sau de a permite.

Prin activitatea de ntreprindere se nelege exercitarea cu titlu de profesie obinuit, chiar dac neexclusiv, a urmtoarelor activiti:

activiti industriale destinate producerii de bunuri i servicii;

activiti de intermediere n circulaia bunurilor;

activiti de transport terestru, aerian sau pe ap;

activiti bancare sau de asigurare;

activiti auxiliare celor menionate mai sus;

activiti destinate cultivrii solului, silviculturii, creterii animalelor i alte activitii conexe acestora.

Operaiunile care intr n prevederile mai sus menionate sunt supuse plii TVA.

Cu toate acestea, dei ndeplinesc criteriile menionate mai sus, anumite operaiuni sunt scutite, deoarece se refer la activiti cu caracter social de interes general, cum ar fi, printre altele:

- operaiuni de credit i finanare;

- operaiuni de asigurri;

- operaiuni cu monede strine;

- operaiuni referitoare la aciuni, obligaiuni sau alte titluri;

- operaiuni relative la perceperea de impozite;

- operaiuni relative la organizarea i desfurarea de loterii;

- operaiuni legate de jocuri de noroc, concursuri i competiii, n general;

- serviciile de mandat i intermedierile aferente operaiunilor precedente;

- locaiunile nefinanciare;

- cesiunile avnd ca obiect aurul;

- serviciile de transport public urban i de ambulan;

- serviciile de pot i telegrafie, serviciile de colectare, transport i eliminare a reziduurilor;

- serviciile medicale i paramedicale;

Exporturile de mrfuri i de bunuri nu sunt impozabile.

[footnoteRef:5]Cota: [5: http://www.vatlive.com/vat-rates/european-vat-rates/eu-vat-rates/]

Rata TVA Standard: 22% (01 octombrie 2013)

Cote reduse de TVA: 10% produse farmaceutice, de transport de cltori, accesul la evenimente culturale i de divertisment, hoteluri, restaurante

Cote reduse de TVA: 4% produse alimentare, medicale, carti, e-book-uri

Modalitate de plat:

Declararea tva-ului: declaraia trebuie s fie prezentat n acelai timp cu declaraia de venituri, pentru orice societate sau persoan fizic.

Plata taxei trebuie s se efectueze dup cum urmeaz:

pli periodice: prestrile de servicii, profesiile liberale i artistice, care au o cifr de afacere mai mare de 360.000.000 lire italiene i ntreprinderile comerciale sau industriale care au o cifr de afaceri mai mare de 1.000.000.000 lire italiene trebuie s plteasc taxa n fiecare lun calendaristic. Contribuabilii a cror cifr de afaceri este mai mic dect sumele specificate mai sus trebuie s achite taxa trimestrial;

plata final: pentru toi contribuabilii, plata se efectueaz la data de 15 martie.

CONCLUZII

Sistemul fiscal italian este sintetizat ntr-un cod fiscal general, care este actualizat n fiecare an prin legea finanelor. Autoritatea financiar din Italia face parte din Ministerul Economiei i Finanelor. Articolul 23 din Constituie prevede c nici o obligaie de natur personal sau financiar nu poate fi supus impozitrii de ctre o alt persoan, cu excepia legii. Acesta este principiul supremaiei legii, dup care opiunile de politic fiscal sunt responsabilitatea puterii executive i intr sub competena Parlamentului.

Sistemul fiscal italian este considerat unul stabil, politica fiscal fiind una transparent i nediscriminatorie.Prin calculul indicatorilor: presiune fiscal, ponderea veniturilor fiscale prelevate la fiecare nivel de administraie n totalul veniturilor fiscale i ponderea impozitelor directe i a celor indirecte n totalul veniturilor fiscale, n cazul Italiei, se constat chiar caracteristicile enumerate mai sus.

BIBLIOGRAFIE

Gh. Boldur Lescu, Gh. Ciobanu, I. Bncil Analiza sistemelor complexe, Ed. tiinific i enciclopedic, Bucureti, 1992, p.15

C.Corduneanu Sistemul Fiscal n tiina finanelor, Ed. Codecs, Bucureti, 1998, p.17

http://milano.mae.ro/node/353?page=11

http://muncainstrainatate.anofm.ro/irpef-impozitul-pe-venit-n-italia

http://www.vatlive.com/vat-rates/european-vat-rates/eu-vat-rates/

18