handbal - conceptia de joc

Download Handbal - conceptia de joc

Post on 03-Apr-2018

486 views

Category:

Documents

20 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • 7/28/2019 Handbal - conceptia de joc

  1/35

  CONCEPTIA DE JOC SI DE PREGATIRE AECHIPELOR DE HANDBAL

  *Este forma de baza ce va fi completata in scurt timp

  DIRECTII SI TENDINTE DE DEZVOLTAREIN HANDBALUL MODERN

  Jocul de handbal si tot ceea ce este necesar si conditionat lui este incontinua shimbare si evolutie, in mod cert cu o dinamica permanent progresiva.

  In absolut toate domeniile si aspectele jocului si ale antrenamentului aparmlte elemente de progres si perfectionare, noutati mai mult sau mai putinabsolute, dar si multe reactualizari si adaptari la parametrii superiori.

  Concurenta la varf este acerba si fiecare cauta mereu si cerceteaza atent

  mijloace si solutii de perfecionare a jocului si a procesului de antrenamentincercand sa-i depaseasca si sa-i surprinda pe ceilalti.Trebuie sa fim permant atenti si informati asupra acestor fenomene, jocul

  si antrenamentul evolueaza implacabil, cu si fara noi, de aceea este obligatoriu sasesizam si sa analizam din timp toate aspectele si nuantele acestui procesprogresiv.

  In acest sens ne propunem sa sintetizam principalele directi si tendinte dedezvoltare a handbalului modern, pornind de la analiza jocului participante incampionatele mondiale si alte competitii internationale, cuprizand si echipelevaloroase de juniori si tineret.

  1. VITEZA TOT MAI CRESCUTA A JOCULUI.

  1.1. Viteza, din ce in ce mai mare de actionare corporala si manifestaretehnico-tactica este deja tendinta dominanta in toate actiunileindividuale ale jucatorilor, determinand implicit o crestere vizibila aritmului si tempoului de joc.

  1.2. Atacul rapid (contraatacul, faza a II-a, repunerea rapida dupa gol saudupa recuperarea mingii) a devenit pentru toate echipele de valoare opreocupare constanta . Date statistice clare arata ca echipelefinaliste la J.O. si C.M. au inscris intre 20 si 30 % (minim 18% simaxim 40%) din goluri din astfel de actiuni.

  1.3. Trecerea din aparare in atac, se realizeaza cu mare rapiditate inaproape toate ocaziile de recuperare a mingii, incercandu-sepermanent si insistent surprinderea apararii inca in curs deorganizare.

  1.4. Reducerea la maxim, sau chiar eliminarea fazei de organizare, cumomentele de pauza (asezarea in sistem mai ales la echipele care facschimbari atac-aparare) este acum vizibila la toate echipele.

 • 7/28/2019 Handbal - conceptia de joc

  2/35

  Atacul exercita in mod continuu o presiune asupra apararii prin trecerearapida dintr-o actiune in alta.Desigur, nu trebuie gandit ca atacul va fi un fel de iures continuu in vitezamaxima. In continuare, diverse momente tactice sau de strategie vor dictavariatiile de ritm in atac.Cu certitudine insa, astazi toate actiunile sunt mai rapide, iar ritmul sitempoul de joc in continua crestere.

  2. TEHNICA INDIVIDUALA TINDE SPRE PERFECTIUNE SI EFICIENTAMAXIMA IN VITEZA SI SUB PRESIUNEA ADVERSARILOR.

  2.1. Cresterea maiestriei tehnico-tactice individuale a jucatorilor esteevidenta si in plina concordanta cu viteza tot mai crescuta a jocului.Este clar ca imperativul cresterii tempoului cere o tehnica perfecta sicompleta, atat in manevrarea balonului cat si in procedeele demiscare in teren. Logic, numai o tehnica foarte buna poate determinamarirea vitezei de joc.

  2.2. Au aparut o serie de procedee noi sau unele reconsiderate si

  readaptate conditiilor impuse atat in cresterea vitezei de actionarecat si determinate de presiunea continua a adversarului sinecesitatea de a surprinde cu ceva deosebit de linia clasica.

  PASAREA.- din alergare (si de pe piciorul bratului de aruncare)- impinsa (fara ridicarea bratului)- cu pamantul (cu ricoseu din sol)- cu mana stanga si dreapta cu acelasi randament- cu pridere si pasare din saritura (aeriana)- voleibalata cu o mana si cu doua maini.

  ARUNCAREA. (de pe sol sau din deplasare)- din sprijin pe piciorul din partea bratului de aruncare- din saritura cu bataie pe doua picioare- din saritura cu bataie pe piciorul din partea bratului de aruncare- din saritura cu bataie pe pasul 1 sau 2.

  La acest capitol este necesar sa subliniem ca procedeele clasice,ABC-ul handbalului raman in continuare esenta pregatirii tehnice.Numai dupa invatarea lor corecta si p[erfectionarea lor, se vor puteafolosi eficient si aceste noi procedee, aparute ca o necesitate a

  cresterii vitezei de joc si pentru surprinderea adversarului.

  3. PERFECTIONAREA SPECIALIZARII PE POST, PARALEL CUMOBILITATEA SI ACTIONAREA EFICIENTA PE ALTE 2-3 POSTURI.

  3.1. Pentru toate posturile din echipa s-a dezvoltat si perfectionat unbagaj tehnico-tactic considerabil in continua crestere.

 • 7/28/2019 Handbal - conceptia de joc

  3/35

  3.2. In acelasi timp, fiecare jucator actioneaza efficient si pe alte 2-3posturi. Departe de a fi un paradox, specializarea maxima pe post seimpleteste organic cu actionarea pe alte posturi.Marirea mobilitatii jucatorilor pe posturi a aparut ca o cerinta a

  jocului in viteza si a imperativului de a fi permanent periculosoriunde te-ai afla in teren, dar mai ales pentru a surprinde mereuadversarul.

  PIVOTUL : rolul si sarcinile pivotului au devenit tot mai numeroase sicomplexe in orgnizarea jocului.Adesea, el este initiator al combinatiilor de atac, poate chiar unconducator de joc, si in acelasi timp un aparator important.Raza lui de actiune s-a marit considerabil si implicit, bagajul tehnico-tactic.Vremea pivotului fix intr-un anumit punct la 6m a apus. Datoritaapararilor avansate, care le creeaza spatii mai mari de miscare,pivotii ies foarte adesea pana la 9-10m, pentru a intra alternativ incombinatie de cupluri (cu interii sau centrul), apoi revin pe semicerc

  in alte zone.Nu este si foarte rara actiunea lor de a arunca de la 8-9m iesind lainvaluire.Astazi, in jocul fiecarei echipe de valoare apare sistematic un al 2-leapivot temporar. El poate fi oricare din jucatorii de la 9m, sau maiadesea centrul sau extremele. Este asa numitul pivot-mobil, iaraparitia lui tot mai frecventa la finalizare i-a determinat pe specialistisa-i acorde in graficele statistice, rubrici specifice.

  EXTREMELE : de remarcat marirea considerabila a eficacitatii peacest post, acum si din jocul in sistem.

  Extremele de valoare cunosc si executa foarte bine pe langaprocedeele de aruncare asa zise clasice si unele specifice:- aruncarea cu marirea foarte mare a unghiului si aterizare spre

  centrul semicercului pe piciorul de bataie;- aruncarile cu bolta peste portar;- aruncarea cu pamantul si efect de ocolire;- aruncari liftate;- aruncarile aeriene (prinderea si aruncarea din saritura deasupra

  semicercului).Mai trebuie aratat ca majoritatea jucatorilor de pe extrema vin lainvaluire si arunca de la 9-10m, patrunzand si actionand ca un

  veritabil inter. De asemenea, extremele si-au perfectionat jocul faraminge, mai ales prin patrunderi surpriza (fara minge) in spatiul dintreaparatorii laterali sau intermediari sau centrali.Ramane cu prioritate pentru ambele extreme, sarcina rezolvariicontraatacului direct si participarea activa la desfasurarea ataculuirapid.

 • 7/28/2019 Handbal - conceptia de joc

  4/35

  INTERUL : rolul, sarcinile si mai ales raza de actiune s-a maritconsiderabil.De la interii exclusivi tunari de la distanta, fix de pe postul lor, s-aajuns astazi la jucatorul polivalent, care cunoaste si realizeazadepasirea cu patrundere si aruncare din plonjon de la 6m, sau carese infiltreaza pe semicerc si actioneaza ca un veritabil pivot.Binenteles, rolul lui initial de aruncare de la distanta ramane osarcina principala, dar o face mai adesea din diverse puncte aleterenului, mergand nu arareori chiar pana la postul opus de inter.Exista tendinta chiar a realizarii jucatorului polivalent pe toata liniade 9m, in plus actionand eficace temporar si ca pivot sau chiarextrema.

  Viteza de joc crescuta si mai ales presiunea activa a aparatorului audeterminat aparitia unor aruncari speciale:

  - cu saritura pe doua picioare;- din sprijin pe piciorul bratului de aruncare;- din sprijin cu evitare, plus plonjon;

  -din saritura si aruncare pe la sold.

  CENTRUL : rolul lui principal este de conducator de joc, sau, asazisul antrenor din teren.Remarcam tendinta tot mai prezenta a jucatorului din centru de aactiona temporar cu mare eficienta pe alte posturi. El se transformaadesea in pivot mobil si poate juca tot atat de bine pe oricare parte casi inter. Astfel, raza lui de actiune este foarte mult marita, normal sibagajul de cunostinte tehnico-tactic este in crestere la nivelul celor 3-4 posturi ce le abordeaza temporar.Conducatorii de joc, se valorifica si pe ei, uneori cu numar de goluri

  la nivelul interilor, fara a-si neglija insa sarcina principala de aconduce si organiza echipa in atac.

  PORTARUL : rolul si importanta acestui post este in crestere, indirecta corelatie cu numarul mare de aruncari spre poarta si cuaccentual care se pune pe atacul rapid in care, atat in atac, cat si inaparare, portarul are un rol decisiv.Perfectionarea jocului atacantilor a impus si pentru portari o cresterea maiestriei tehnico-tactic si a suportului pregatirii fizice, in specialdetenta (brate-picioare) si viteza sub toate formele.Se remarca o mai mare implicare a portarului in jocul echipei in

  aparare prin colaborarea permanenta cu toti coechipierii, si in atacprin asigurarea in atacul rapid si in unele cazuri chiar in faze sicombinatii la poarta adversa.

  4. VARIETATEA SI MOBILITATEA SISTEMELOR DE JOC

 • 7/28/2019 Handbal - conceptia de joc

  5/35

  4.1. O mare varietate a sistemelor de joc, atat in atac cat si in aparare, seremarca la o prima observare a jocului echipelor finaliste la J.O. siC.M.In realitate, nu este vorba de sisteme noi, ci de aplicarea practica si

  concreta a celor clasice, cunoscute de toti in foarte diverse variantespecifice tina