hrana kao lek - Најновије...

of 21 /21
Hrana kao lek "Neka ti hrana bude lek i lek neka bude hrana.“ Hipokrat "Oko 80 odsto hrane u supermarketima danas nije postojalo pre 100 godina." Dr Leri MekKliri

Author: vanxuyen

Post on 06-Feb-2018

284 views

Category:

Documents


12 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Hrana kao lek

  "Neka ti hrana bude lek i lek neka bude hrana. Hipokrat

  "Oko 80 odsto hrane u supermarketima danas nije postojalo pre 100 godina." Dr Leri MekKliri

 • Poetak medicine-amanizam, ajurveda, akupunktura

 • JATROHEMIJA

  - Jatrohemija (gr. -doktor) je pretea savremene medicine i hemije, a proistekla je iz alhemije. Najpoznatiji jatrohemiar bio je Paracelzus (1493-1541). - Paracelzusova izreka: Nita nije otrov i sve je otrov-zavisi samo od doze. Jatrohemiari su bili u potrazi za eliksirom mladosti - eliksirom vene mladosti i besmrtnosti.

 • Hrana-telo-duh

 • Koncepti ishrane uravnoteena ishrana polotarijanci (jedu piletinu ali ne i crveno meso) pesketarijanci (ne jedu meso kopnenih ivotinja; npr japanska tradicionalna kuhinja. Japanci su najdugoveniji narod na svetu.)

  polu-vegetarijanci (fleksitarijanci) vegetarijanci ovo-vegetarijanci lakto-vegetarijanci ovo-lakto-vegetarijanci vegani (jedu samo biljnu hranu) sirovi vegani (iva hrana-spremana na temp. nioj od 48 C) frutarijanci (hrane se samo plodovima) kao npr. Adam i Eva u Raju Ima Religioznu konotaciju. To je bila ishrana prvobitnih ljudi.

  radikalni frutarijanci (jedu samo plodove koji su sami pali sa drveta)

  Makrobiotika Hrono-ishrana Paleo-ishrana Bezglutenska ishrana Ishrana po krvnim grupama

 • Kvalitet hrane

  Zdravstveno-bezbedna hrana Zdravstveno ispravna hrana je ona koja zadovoljava kvalitetom, uslovima uvanja, pripremanja

  i distribucije. Zdravstveno bezbedne namirnice ne smeju predstavljati opasnost po zdravlje ljudi,

  odn. ne smeju biti zagaene fizikim, hemijskim i biolokim agensima, dok njihov sastav u pogledu energetskih, gradivnih i zatitnih materija mora da obezbedi potrebnu bioloku vrednost.

  (2003, WHO i FAO su izdale Codex Alimentarius-pravilnik o zdravstvenoj bezbednosti ivotnih namirnica)

  Organska hrana Organska hrana je hrana proizvedena koristei metode koje ne ukljuuju savremene vjetake

  dodatke kao npr. pesticide i hemijska ubriva, ne sadri genetski modificirane organizme i nije tretirana zraenjem, industrijskim rastvaraima ili hemijskim prehrambenim aditivima.

  Funkcionalna hrana

 • Koncept funkcionalne hrane

  Funkcionalna hrana je hrana koja osim svoje osnovne funkcije (prehrana organizma) ima dokazane zdravstvene prednosti koje smanjuju rizik od odreenih kroninih bolesti ili ima ciljane blagotvorne uinke izvan svojih osnovnih prehrambenih uloga.

  Pojam se prvi put pojavio u Japanu 1984.godine. Zakonska

  regulativa za funkcionalnu hranu je uvedena u Japanu godine 1991.

 • Nutraceutici su svi oni sastojci prisutni u hrani ili neprehrambenim proizvodima za koje je utvreno da imaju uticaja na spreavanje pojave pojedinih bolesti ili imaju terapeutska svojstva. Nutraceutici su bioloki aktivne fitohemikalije (sekundarni biomolekuli).

 • Vitamini i nutraceutici

 • Sulforafan iz brokolija

  Nauna istraivanja ukazuju da sulforafan utie na jaanje prirodnih odbrambenih mehanizama organizma koji tite krvne sudove od upale i spreavaju razvoj ateroskleroze, a moe biti od pomoi i u borbi protiv povienog krvnog pritiska.

  Ispitivanjima na velikom broju ivotinjskih vrsta je pokazano da izotiocjanati i njihovi aktivni metaboliti u organizmu inhibiu razvoj hemijski izazvanih karcinoma plua, jetre, jednjaka, eluca, tankog i debelog creva i dojke.

 • Indol-3-karbinol iz kupusa

  Indol-3-karbinol ili I3C se dobija rezlaganjem (enzimskom hidrolizom) glukozinata glukobrasicina (jedinjenje koje u sebi sadri sumpor) i koje se preteno nalazi u lisnatom povru kao to su kupus, karfiol, brokoli, kelj i prokelj.

  I3C utie antkancerogeno tako to unitava elije raka.

  Takodje smanjuje koncentraciju nekih kancerogena kao to su aflatoksini. Indol-3-karbinol pokazuju svoja antikacerogena svojstva i kroz anti-estrogesnku aktivnost. Od 1990 godina do dana dananjeg izvreno je oko 120 naunih studija o preparatu indol-3-karbinolu i njegovom uticaju na kancerogena oboljenja poput kancera dojke, kancera respiratornog sistema i nekih enskih tipova kancera poput kancera materice i jajnika uslovljenih poveanom koncentracijom estrogena.

 • Dialil-sulfid iz luka

  Istraivai su otkrili da je dialil-sulfid 100 puta jai od antibiotika eritomicina, te da je najbolji snajperista protiv bakterije Kampilobakter koja je glavni uzronik trovanja hranom.

  Beli luk sadri oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima , mineralima i fitohemikalijama kao to su aliin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, enzimi, eterina ulja, Fe , K, Ca, I, Se, S, P.

  Redovnom uporabom beli luk potie prokrvljenost i olakava protok krvi, sniava povieni krvni pritisak i masnoe u krvi, kao i bolesti srca. Odlian je antioksidans. Deluje baktericidno, antivirusno i antifungalno.

  Alliin (alin) je sulfoksid koji je prirodni sastojak sveeg belog luka. To je derivat aminokiseline cisteina. Kada je sve beli luk iseckan ili slomljen, enzim alineaza pretvara alin u alicin, koji je odgovoran za miris sveeg belog luka.

 • Gingerol iz djumbira

  umbir je zain koji se ve vekovima koristi u lekovite svrhe i spada u najzdravije namirnice na svetu. Sagoreva je masnoe i pomae u gubitku kilograma. Analgetik je inatiinfalamotorni agens. Blagotvoran je za upalu sinusa i astmu. Poboljava cirkulaciju i protok krvi. Najbolji prirodni lek protiv munine. Deluje preventivno na pojavu Alchajmerove bolesti. Dobar je za ienje organizma od toksina i za ienje jetre. Gingerol deluje protiv reumatoidnog artritisa kao i raka krvi i plua. Pozitivne rezultate je dao i kod leenja karcinoma creva, grudi, pankreasa i janika.

 • Epigalokatehin-galat iz zelenog aja

  Epigalokatehin galat (EGCG) je estar epigalokatehina i galne kiseline. On je forma katehina. EGCG je najzastupljeniji katehin u aju i potentan je antioksidans, koji moe da ima terapeutske primene u tretmanu mnogih poremeaja (npr. kancera). On je prisutan u zelenom aju, ali se ne nalazi u crnom aju, jer se tokom proizvodnje crnog aja katehini konvertuju u druga jedinjenja.

  EGCG je antioksidant-neutralizuje slobodne radikale koji oteuju eliju. Deluje antimutageno i antiproliferativno-antikancerogeno. Deluje antibakterijski i antivirusno. Sniava nivo holesterola u krvi. Deluje antiinflamatorno (protivupalno). Jaa imunitet.

 • Resveratrol iz groa

  Proantocijanidini iz semenki groa

  Resveratrol je fitoaleksin koji proizvodi vie biljaka kad su napadnute patogenima kao to su bakterije ili gljive. Francuski paradoks (pojava da Francuzi manje oboljevaju od koronarnih bolesti) pripisana je konzumaciji vina tj reservatrolu koji smanju je nivo loeg-LDL holesterola.

  Proantocijanidini su oligomeri ili polimeri sastavljeni od katehina, epikatehina i galne kiseline. Smatraju se najjaim prirodnim antioksidantima. Rasprostranjeni su u vou roda Prunus, grodju (naroito u semenu), borovnici, aroniji, brusnici, kakau.. Piknogenol je ekstrakt iz kore evropskog priobalnog bora, Pinus Maritima, koji takoe sadri proantocijanidine i spada u najjae antioksidante.

 • Feniletil-estar kafene kiseline iz meda

  Terapija medom i pelinjim proizvodima (propolis, matini mle, polen) naziva se apiterapija. Propolis je prirodni proizvod koji se tradicionalno koristi preko 2000 godina. Proizvode ga pele, njime oblau tavanicu konice i na taj nain je dezinfikuju. Propolis ispoljava: antibakterijsko dejstvo (spreava razvoj i irenje bakterija Strptococus, Bacilus, Salmonella) antivirusno dejstvo (deluje protiv herpes virusa tip 1) antigljivino dejstvo (na Candidu albicans, C. tropicalis, C. krusi, C. guillermondi) antiseptino dejstvo (dezinfikujue) lokalno anestetiko (smanjuje bol)

  Feniletil-estar kafene kiseline (CAPE) je jedna od najvanijih komponenti propolisa. CAPE ima antikancerogeno delovanje jer smanjuje intenzitet elijskih deoba. CAPE ima antiinflamatorno dejstvo i prirodna je zamena kortikosteroidima, Ima takodje antimikrobno i antioksidantno delovanje.

 • Kapsaicin iz paprike

  Kapsaicin je aktivni sastojak ljutih paprika.

  Ime je dobio po rodu Capsicum, iz ijih plodova je ekstaktovan.

  Kapsaicin je u velikoj koliini prisutan u placentalnom tkivu paprike (ilama, tkivu koje dri semenke).

  Koristi se za ublaavanje bolova kod neuralgija, artritisa, neuropatija, bolova u miiima, iijasa. Moe se koristiti i kod psoriaz.

  Antidijabetsko delovanje.

  Deluje protiv razluith vrsta raka, a pre svega raka prostate i leukemije.

 • Genistein iz soje

  Genistein je fitoestrogen koji pripada kategoriji izoflavona. Izoflavonoidi se nalaze u semenu svih biljaka iz familije Fabaceae, od kojih je u ishrani najznaajnija soja. Bioloka aktivnost izoflavonoida: Izoflavonoidi soje pokazuju estrogenu aktivnost koja je znatno slabija u poreenju sa estradiolom. Ovo delovanje se ostvaruje vezivanjem za estrogene receptore u organizmu. Epidemioloki i neki eksperimentalni podaci ukazuju na sposobnost izoflavona da deluju povoljno smanjujui rizik od nekih vrsta kancera (dojka, plua, prostata) i antiaterogeno sniavajuci nivo holesterola. Istovremeno postoji manji broj eksperimentalnih rezultata koji ukazuje na mogue promotivno delovanje izoflavona soje na estrogen-zavisne tipove kancera i u toj oblasti je potrebno jo istraivanja da bi se doneli konacni zakljuci. Povoljni efekti izoflavona se takode povezuju sa smanjenjem i ublaavanjem nekih posledica menopauze.

 • Likopen iz paradajza

  Likopen je svetlo crveni karotenoidni pigment i fitohemikalija koja je prisutna u paradajzu i drugom crvenom vou i povru, kao to su crvene argarepe, lubenice i papaje (made nije prisutan u jagodama i trenjama). Likopen je veoma lekovit: Jedan je od najjaih prirodnih antioksidanata. Ima antikancerogeno delovanje usporavajui napredovanje elijskih deoba i bujanje malignih elija. titi od bolesti srca i krvnih sudova spreavajui oksidaciju LDL holesterola, aterosklerozu i bolesti srca.

  S obzirom na to da ljudski organizam ne moe sintetizovati karotenoide, potpuno smo zavisni od ishrane kao izvoru karotenoida. Oko 85 posto likopena tijelo dobija iz paradajza i proizvoda od paradajza, a ostalih 15 posto obino iz lubenice, crvenoga grejpfruta i paprike koji ga imaju znatno manje.

 • Kurkumin iz kurkume

  sveti prah- kako ga u Indiji zovu

  deluje protivupalno unitava elije raka lei depresiju spreava trombozu i krvne ugruke isti telo od toksina lei kona oboljenja ekceme, psorijazu obnavlja modane elije i titi tkivo od oteenja pomae kod upale one ovojnice spreava gastritis pomae kod menstrualnih greva, PMS-a i vaginalnih infekcija

  Kurkuma

 • Fitohemikalije u borbi protiv raka-taksol iz tise

  - Taksol (Paklitaksel) je alkaloid koji se upotrebljava za leenje kancera jajnika, dojke, kancera plua, Kapoijevog sarkoma i dr. Izolovan je iz iglica evropske tise (Taxus baccata). - Taksol je mikrotubularni agens. - Mikrotubule su proteinska vlakna koja nastaju pri deobi elije. - Taksol se snano vezuje za mikrotubule i na taj nain nastaju veoma stabilne mikrotubule koje ne mogu da se razdvoje ime se zaustavlja elijska deoba. - Docetaksel (Taksoter) je slian taksolu i dobija se polusintetiki. - Godinji promet ova dva leka je oko 4 milijarde dolara to ukazuje na njihovu efikasnost u leenju.

  http://www.pnas.org/content/98/20/11737/F3.large.jpg