igazságügyi hivatal tÁmop 5.6.2

of 13 /13
Igazságügyi Hivatal Igazságügyi Hivatal TÁMOP 5.6.2. TÁMOP 5.6.2. Dr. Hatvani Erzsébet Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató főigazgató 2009. július 15. 2009. július 15.

Author: nau

Post on 17-Mar-2016

44 views

Category:

Documents


4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Igazságügyi Hivatal TÁMOP 5.6.2. Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató 2009. július 15. 13254. 44293. 81694. 23486. 2976. 226+38. TÁMOP 5.6.2. Előkészítő szakasz. A munkacsoportok által kidolgozott modellprogramok megalapozták a Hivatal fejlesztési terveit. A Pártfogó Felügyelői Szolgálat. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

 • Igazsggyi HivatalTMOP 5.6.2. Dr. Hatvani Erzsbetfigazgat

  2009. jlius 15.

 • 816944429313254226+38234862976

 • TMOP 5.6.2. Elkszt szakaszA munkacsoportok ltal kidolgozott modellprogramok megalapoztk a Hivatal fejlesztsi terveit.

 • A Prtfog Felgyeli SzolglatHivatsos prtfogi rendszer Magyarorszgon 1970 ta ltezik. 2003. jlius 1-jtl az Igazsggyi Minisztrium felgyelete alatt, egysges Prtfog Felgyeli Szolglat jtt ltre. Egy szervezetben mkdik az addig kln rendszerben lv, a fiatalkor s a felntt kor elkvetkkel foglalkoz prtfogi tevkenysg. A prtfogk feladata: a prtfogolt ellenrzsvel, irnytsval az ismtelt bnelkvets megakadlyozsa, tmogats, tancsads, tjkoztats segtsg nyjtsa a bnelkvetk reintegrcijhoz, reszocializcijhoz.

 • A Prtfog Felgyeli Szolglat Alaptevkenysge

  A 2008. vben folyamatban volt gyek, gycsoportok szerinti bontsban (sszesen: 81 694 gy)

  Krnyezettanulmny ksztse: A bnteteljrs egyik bizonytsi eszkze, a szabadsgveszts bntets vgrehajtshoz mint szakmai vlemny kapcsoldik. A nyomozhatsg, vagy a bntets-vgrehatsi intzet elrendelsre kszl. (sszesen: 14 946; az gyek 18%-a).Prtfog felgyeli vlemny ksztse: Az gysz vagy a brsg elrendelsre kszlt, javaslatot is magba foglal kvzi szakrti vlemny. (sszesen: 3 678; az gyek 5%-a)A kzrdek munka vgrehajtsnak szervezse s ellenrzse: A munkahelyek felkutatsa, a bntets letltsnek szervezse, a vgrehajts folyamatos ellenrzse, javaslatok megttele, pl. szabadsgvesztsre trtn tvltoztatsra. (sszesen: 16 813; az gyek 21%-a)A bntetgyekben alkalmazott kzvetti eljrs/medici: A medicit, mint konfliktuskezel mdszert, 2007. janur 1-jtl lehet alkalmazni a bnteteljrsokban is, bizonyos szemly elleni, kzlekedsi s vagyon elleni bncselekmny elkvetje gyben. Az gysz, vagy a brsg a srtett s a terhelt krelmre utalhatja kzvetti eljrsra az gyet. A prtfog felgyelk mellett gyvdek is vgezhetnek kzvetti feladatokat 2008. janur 1-jtl. (sszesen: 3 669; az gyek 4%-a)A prtfog felgyelet vgrehajtsa: Clja, hogy az gyszsg vagy brsg ltal alkalmazott bntets vagy intzkeds mellett, meghatrozott prbaid alatt, az elkvet kvetkezetes ellenrzsvel s tmogatsval cskkenjen a bnismtls veszlye. (sszesen: 39 112; az gyek 48%-a)Utgondozs: Clja, hogy a szabadsgveszts vagy a javtintzeti nevels vgrehajtsa alatt, tovbb a szabadsgvesztsbl szabaduls, illetve a javtintzeti nevelsbl val elbocsts utn az utgondozott nkntes krelmre a prtfog felgyel tmogatst nyjtson a reintegrcihoz s az ehhez szksges szocilis felttelek megteremtshez. (sszesen: 3 486; az gyek 4%-a)

 • Kalocsa, Komika telephely eltte s utna

 • TMOP 5.6.2. A Prtfog Felgyeli Szolglat fejlesztsi tervei

  Kzrdek munka bntets: csoportos letlts alkalmazsnak mdszertani megalapozsa, egyni letlts hatkonysgnak nvelse, j munkahelyek bevonsa a helyi kzssgi felelssgvllals erstse, kzssgi jvtteli elemek megjelensnek erstsemunkaer piaci tancsads

  Kzssgi foglalkoztatk:egyni tancsadsok (pszichitriai, munkagyi, stb.)kln magatartsi szablyknt is elrhat csoportos foglalkozsok (szocilis kszsgfejlesztsi, nismereti, munkaer-piaci trningek, erszakmentes konfliktus kezelsi mdszerek) kzssgi tr, hasznos szabadid eltltsnkntesek, kortrssegtk kzremkdse

  Intenzv utgondozs: nkntes alapon krhet, a bv. s a javt intzetben, illetve szabaduls/elbocsts utn,kliensi szksglet s a krlmnyek felmrsn alapul egynre szabott kezelsjoghallgatk, szocilis munks- pedaggus vagy egyb felsfok intzmnyek hallgatinak bevonsa csoportos foglalkozsok tartsa a bntets-vgrehajtsi intzetekben (pl. munkaerpiaci trning, erszakmentes konfliktus kezels)helyrellt szemllet programok (pl. Csaldi Dntshoz Csoport Konferencia)

 • Az ldozatsegt Szolglat alaptevkenysgeA bncselekmny ldozatainak segtsrl s az llami krenyhtsrl szl 2005. vi CXXXV. trvny rtelmben a bncselekmnyek ldozatai szmra tudnak az ldozatsegt szolglatok segtsget nyjtani.Az ldozatsegt Szolglat 2008. vben folyamatban volt gyei, gycsoportok szerinti bontsban. (sszesen: 13 254 gy)

  A trvny rendelkezse rtelmben a Magyar Kztrsasg terletn bncselekmny ldozatv vlt szemlyeknek ingyenes, gyors s szakszer tjkoztatst kell kapniuk az elllt helyzetben felmerl nehzsgeik megoldsa rdekben. (sszesen: 4 359; az gyek 33%-a)Az ldozat az ltalnos tjkoztatson tl ignyt tarthat a szolglat segtsgre rdekeinek rvnyestse cljbl is. Szemlyre szabott felvilgostst kell kapnia alapvet jogairl s az t megillet egszsggyi, biztostsi s szocilis elltsokrl. (sszesen: 2 566; az gyek 19%-a)Ha az ldozat gynek tovbbi intzse szakjogszi kzremkdst kvn, akkor az ldozatsegt szolglat kteles t az Igazsggyi Hivatal Jogi Segtsgnyjt Szolglathoz irnytani. (sszesen: 503; az gyek 4%-a)A bncselekmny ldozatnak azonnali pnzgyi seglyre lehet szksge annak rdekben, hogy legalapvetbb szksgleteit fedezni tudja (szlls, ruhanem, utazs, lelmiszer, gygyszer stb.). (sszesen: 5 467; az gyek: 41%-a, 141,5 milli Ft sszeg kifizets)A szndkos, szemly elleni erszakos bncselekmnyek ldozatait llami krenyhts is megilleti. Az egysszeg vagy jradk formjban nyjthat anyagi tmogats a trsadalom szolidaritst hivatott kifejezni. (sszesen: 359; az gyek 3%-a; 30,4 milli Ft sszeg kifizets)

 • TMOP 5.6.2. Az ldozatsegt Szolglat fejlesztsi tervei24 rs diszpcserszolglat:24 rn keresztl ingyenesen hvhat szmMiskolc, 12 f, szocilis vgzettsggelfeladatai: szr, tjkoztat, mozgstja a kls elltrendszert, tovbbirnyt (pl. ldozatsegthz, nknteshez, krzis mobil)nkntesek rendszere: az ldozatsegt Szolglat jelzse alapjn az ldozat felkeresse (munkaidben)diszpcserszolglat jelzse alapjn az ldozat felkeresse (munkaidn kvl) krziskezelstjkoztats az ldozatnaknyomtatvnyok kitltshez, tovbbtshoz segtsgnyjtsbncselekmnnyel sszefgg problmk rendezshez segtsgnyjts (rdekrvnyests)Pszicholgus:kzs gyflfogads a jogsz ldozatsegtkkel az ldozatok krzisintervencis elltsaldozatok szmra csoportos terpia biztostsakrzishelyzet esetn helyszni segtsgnyjtsKrzis-mobil ldozatsegts: a rendrsg jelzse alapjna diszpcserszolglat kldi a bncselekmny helysznrea specilisan erre a feladatra kikpzett nkntest/ldozatsegtt s a pszicholgust

 • Ksznm a figyelmet !Dr. Hatvani Erzsbet figazgathatvani[email protected]