informatieblad biomeiler oktober 2019 - ikl · 2019. 10. 23. · biomeiler een biomeiler is...

of 2 /2
Biomeiler Een biomeiler is eigenlijk niets meer dan een composthoop waar water doorheen wordt geleid. De compostering geeft warmte en verwarmt het water tot 60 graden. Het water kan vervolgens gebruikt worden als onderdeel van verwarmingssystemen van bijvoorbeeld gebouwen! Groene reststroom uit eigen omgeving Voorkomt transporten afvoeren reststromen Opwaardering reststromen Groenafval wordt een bruikbare groene reststroom Energie lokaal Energie groeit lokaal en wordt lokaal gebruikt Extra waarde Verteerde compost is een waardevolle bodemverbeteraar in de landbouw (kringlooplandbouw) Voorkoming fijnstofemissie Het niet verbranden van snoeisel geeft ook geen fijnstof in de atmosfeer Groen en landschapsvriendelijk alternatief Minimale impact op landschap Duurzame ‘‘inkoop’’ energie Een tastbare manier om Maatschappelijk Verantwoord Inkoop toe te passen Burgerparticipatie Mensen uit de omgeving warm maken voor landschapsonderhoud, dat ook nog iets oplevert Landschapsonderhoud Stimulans landschapsonderhoud met extra meerwaarde Educatief Het is uitdaging en interessant om het proces met micro-organismen te volgen Biomeiler = een duurzame energieke verbinding Een mooie bijdrage voor op lokaal niveau ten behoeve van de energietransitie.

Author: others

Post on 28-Jan-2021

1 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • BiomeilerEen biomeiler is eigenlijk niets meer dan een composthoop waar water doorheen wordt geleid. De compostering geeft warmte en verwarmt het water tot 60 graden. Het water kan vervolgens gebruikt worden als onderdeel van verwarmingssystemen van bijvoorbeeld gebouwen!

  Groene reststroom uit eigen omgeving Voorkomt transporten afvoeren reststromen

  Opwaardering reststromenGroenafval wordt een bruikbare groene reststroom

  Energie lokaalEnergie groeit lokaal en wordt lokaal gebruikt

  Extra waardeVerteerde compost is een waardevolle bodemverbeteraar in de landbouw (kringlooplandbouw)

  Voorkoming fijnstofemissieHet niet verbranden van snoeisel geeft ook geen fijnstof in de atmosfeer

  Groen en landschapsvriendelijk alternatiefMinimale impact op landschap

  Duurzame ‘‘inkoop’’ energieEen tastbare manier om Maatschappelijk Verantwoord Inkoop toe te passen

  Burgerparticipatie Mensen uit de omgeving warm maken voor landschapsonderhoud, dat ook nog iets oplevert

  LandschapsonderhoudStimulans landschapsonderhoud met extra meerwaarde

  EducatiefHet is uitdaging en interessant om het proces met micro-organismen te volgen

  Biomeiler = een duurzame energieke verbinding

  Een mooie bijdrage voor op lokaal niveau ten behoeve van

  de energietransitie.

 • Realisatie en beheerDe realisatie en beheer voor een biomeiler van doorsnede 5 meter komt neer op:1. Eenmalig is de bouw van het “raamwerk” en apparatuur Biomeiler doorsnede 5 meter.2. Vullen met ca 75 m3 verchipt of vershredderd reststromen/groenmateriaal uit het landschapsbeheer; hoe verser, hoe beter.3. Ieder jaar de Biomeiler leeg maken en verkoop compost en weer vullen met vers goenmateriaal.4. Voorgaande levert 24.000 kWh (vergelijk energiewaarde ongeveer 2400 m3 gas) op jaarbasis op. Dit is de theoretische opbrengst, de praktijk leert dat de opbrengst ook lager kan uitvallen.

  Wat zijn de cijfers?Een biomeiler met een doorsnede van 5 meter heeft als eenmalige startkosten € 7800,- aan materialen en uurloon van de verschillende werkzaamheden.

  De opbrengst van de genoemde biomeiler is 24.000 kWh/jaar. Deze warmte-energie is, om het tastbaar te maken, goed voor 19 douchebeurten per dag!

  Figuur: de werking van een biomeiler

  Meer informatie: www.ikl-limburg.nl/biomeiler en www.biomeiler.nl

  De levensduur van een biomeiler is circa 1 jaar, waarna de opbrengst van 60 m3 duurzame compost weer vervangen wordt door circa 75 m3 vers snoeimateriaal.

  Stichting IKL [email protected] © Stichting IKL, oktober 2019Susterderweg 31 www.ikl-limburg.nl Tekst en samenstelling: IKL61118 CP Nieuwstadt T. 046 3030 530 Foto verantwoording: stichting Biomeiler, IKL

  Een biomeiler is zowel in het klein als in het groot te realiseren.

  IKL kan zorgen voor de landschappelijke inpassing van een biomeiler. De komende tijd gaan we nog meer ervaring opdoen met biomeilers. Wie doet mee met deze duurzame uitdaging?

  Biomeiler Ontluchter

  Pomp

  Klep40C

  Expansievat

  Geïsoleerde leiding

  Platenwisselaar(in retourwoning)