inkijkexemplaar tuinieren

16
tuinieren KATJA MAREN THIEL FOTOS: ANNETTE TIMMERMANN EEN BASISCURSUS GROENE VINGERS GROEN GELUK

Upload: veen-bosch-keuning-uitgeversgroep

Post on 06-Apr-2016

242 views

Category:

Documents


5 download

DESCRIPTION

Tuinieren - Katja Maren Thiel 9789052108766

TRANSCRIPT

Page 1: Inkijkexemplaar Tuinieren

tuinieren

katja maren thielfotos: annette timmermann

een basiscursus groene vingers

groengeluk

Dit boek is de meest complete gids om de belangrijkste activiteiten van tuinieren onder de knie te krijgen: zaaien, planten, composteren en het aanplanten van bloemperken en paden. inclusief tips over het juiste gereedschap, bodemsoorten, de juiste voedingsstoffen voor bloemen, planten, groente en fruit, en het herkennen van kruiden en onkruiden. Wie de basistechnieken eenmaal begrijpt, kan ze eenvoudig toepassen op alle delen van de tuin.ontdek je eigen tuin en het plezier in de beplanting en het onderhoud ervan. Vooral in het begin zul je nog veel fouten maken, maar je tuin is vergevingsgezind!

Tuinieren is hét boek voor de beginnende, maar ook voor de gevorderde tuinier!

kijk voor meer informatie op www.tirion.nl

tuinieren voor iedereen met groene vingers of wie ze wil krijgen!

www.tirion.nl

ISBN 978-90-5210-876-6

Page 2: Inkijkexemplaar Tuinieren

Tuinieren.indd 2 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:30

Page 3: Inkijkexemplaar Tuinieren

tuinierenkatja maren thielfotografie: annette timmermann

een basiscursus groene vingers

Tuinieren.indd 3 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:30

Page 4: Inkijkexemplaar Tuinieren

4

Eerste stappen �������������������8

Alle begin is makkelijk

Je hebt een leuk vooruitzicht! Het tuin-avontuur roept en er valt veel te ontdek-ken. In dit hoofdstuk lees je de belangrijk-ste basisprincipes, zodat je tuin er goed bij ligt.

Siertuin �������������������������� 36

Bloemenpracht en meer

Je zont in het gras, omgeven door een zee van bloemen, de vogels kwetteren in. Hier leer je de belangrijkste basisprincipes voor het inrichten van je tuin en nog veel meer voor het aanleggen van een mooie border.

Moestuin ������������������������� 76

Groenten en kruiden

Ontdek de verscheidenheid en de smaak van zelf geoogste groenten en duik in de wereld van de geurige kruiden. Hier vind je de optimale voorwaarden voor het zelf kweken van je groenten en kruiden.

Fruittuin ����������������������� 110

Zomer op z’n best

Fruitbomen geven je tuin binnen een paar jaar sfeer en karakter. En wat is er fijner dan in de bessen- en fruittijd overheerlijke verse vruchten zo van de boom eten?

tuinieren

inhoud

Tuinieren.indd 4 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:30

Page 5: Inkijkexemplaar Tuinieren

5

Kinderen in de tuin �������� 124

Planten, spelen, knutselen

Voor jonge onderzoekers in spe is het heerlijk om in de buitenlucht op hun ei-gen stukje groen de natuur te ervaren. Gun je kind zijn eigen plekje in de tuin, want natuuravonturen zijn onbetaalbaar!

Babyplanten ������������������ 146

Het kleurt snel groen

In veel opzichten voordelig, ecologisch verantwoord en daarnaast supereenvou-dig: ik heb het over het vermeerderen van planten in je eigen tuin. Probeer het ge-woon!

Klussen & knutselen ������� 156

Kleine projecten voor de tuin

Tuinen hoeven niet alleen een paradijs voor planten en tuiniers te zijn. Ook wie wil knutselen, koken of gewoon genieten is hier op de juiste plek.

Leveranciers en register ������������ 180

echt

bELanGrIJk

dIT Is

foto en button hier vind je alles wat voor het succes van een tuin echt belangrijk is.

hier draait het om, zodat het in de tuin goed uitpakt

Tuinieren.indd 5 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:31

Page 6: Inkijkexemplaar Tuinieren

7

Tuinieren is geen tovenarij, maar gewoon een ambacht dat je kunt leren. als je een en ander goed in de gaten houdt en wat tijd en geld investeert, komt je droomtuin al snel een stuk dichterbij. En misschien geloof je het nu nog niet, maar tuinieren kan vrij snel verslavend werken. dat weet ik uit eigen ervaring.

mijn persoonlijk tuingelukHet begon allemaal met de geboorte van mijn dochter Iva. Opeens was het er: het jarenlang onderdrukte verlangen naar een klein stukje groen in de grote stad. daarom gingen mijn man Christian en ik op zoek naar een volkstuintje. En al meteen bij de eerste bezichtiging was het raak: het was liefde op het eerste gezicht. betoverend, verwilderd, veelbelovend. deze bewoordingen had ik nooit met een volkstuintje geassocieerd. Maar er stonden ons nog heel wat andere ontdekkingen te wachten. En ik geef toe dat ik je benijd, omdat je nog aan het begin van die mooie reis staat. Mijn gezin en ik hebben in onze tuin een lang verloren gewaand geluk gevonden. Ik heb me vaak afgevraagd waarom. daar zijn veel redenen voor te ver-zinnen.In ons digitale tijdperk bieden tuinen ons een overzichtelijke en toch oneindig gevari-eerde wereld. Hierin kunnen we geheel naar eigen inzicht aan de slag gaan. alles heeft een doel. Het gevoel dat je het helemaal zelf

Het geluk zit in de grond Voorwoord

in de hand hebt, overheerst. Wat is er bevre-digender dan de aanblik van zelf gezaaide bloemen of het genot van groenten en fruit uit eigen tuin? Toch heeft de tuin ook een wat wilde kant. Een stukje ontembaarheid en onplanbaarheid. En dat is juist goed! Want ook dit maakt deel uit van het geheim van tuingeluk. We kunnen hier zelf ervaren wat de natuur betekent. We zien het effect van zon, wind en regen op de groei van onze planten, beleven de veranderingen, zien het samenspel van de elementen, begrijpen de betekenis van abstracte begrippen als duurzaamheid en soortenvariatie. Tuinen bevredigen ons verlangen naar eenvoud, gezondheid en natuurlijkheid. Hier vinden we voldoening, ontspanning en niet zelden ook het geluk met elkaar. Want passie verbroedert. dat zul je snel ervaren, of het nu in de tuin bij je huis of in een volkstuin is.

Waar gaat het om?dit boek laat je op eenvoudige wijze de basis van tuinieren zien. Een tuin onderhouden brengt veel werkzaamheden mee. daarom leer je hier niet alleen het belangrijkste over planten en hun verzorging, maar ook inrich-ten, knutselen, bouwen, spelen, koken en genieten komen aan bod. naast de uitge-breide beschrijvingen en vele foto’s krijg je bij alle thema’s volop informatie. Het geheel wordt afgewisseld met fotopagina’s met

stap-voor-stapbeschrijvingen van planten, materialen en ideeën.

de schoonheid van het imperfecteWaarschijnlijk heb je het al gemerkt: dit boek is niet bedoeld om een superchique tuin te realiseren. Het wil je daarentegen helpen om met veel plezier je tuin te ontdek-ken en vorm te geven. Je zult fouten maken. Maar wat geeft dat? Omdat je tuin deel uit-maakt van de natuur, zal hij het je snel ver-geven. Zolang je geen milieuzonden begaat, wordt alles door groene veranderingen goedgemaakt. durf dingen uit te proberen. Leer op je intuïtie te vertrouwen, op je onder-buikgevoel. Ontdek dat het maar goed is dat niet alles perfect en maakbaar is.

Veel plezier bij het ontdekken en beleven van je eigen tuingeluk! katja Maren Thiel

ben je pas sinds kort de trotse bezitter van een tuin? Van harte gefeliciteerd! Het addertje onder het gras: tot nu toe heb je vrij weinig ervaring met tuinieren en zelfs je kamerplanten leggen vaak het loodje. Maar dat gaat veranderen! Lees gewoon verder.

Tuinieren.indd 7 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:31

Page 7: Inkijkexemplaar Tuinieren

12

echt

bELanGrIJk

dIT Is

[a] voordat je met de handtest begint, maak je de grond vochtig.

[b] zandgrond: de grond korrelt door je handen.

[c] leemgrond: je kunt er een rol van vormen.

[d] kleigrond: je kunt van de rol een hoefijzervorm maken.

[b] [c] [d]

maak de grond voor de test vochtig

eerste stappen

[a]

Tuinieren.indd 12 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:31

Page 8: Inkijkexemplaar Tuinieren

groentegeWassen zoals rodekool, artisjok of prei zijn ook in de sierborder een blikvanger. voor de meeste soorten is een zonnige plek ideaal. sommige groente-, kruiden- en bessensoorten kun-nen ook in de schaduw: kervel (Anthriscus cerefolium), lievevrouwebedstro (Galium odoratum) en mierik (Amoracia rusticana). geschikt voor de halfschaduw: koolrabi (Brassica oleracea var. gon-gylodes), bosaardbeien (Fragaria vesca) en frambozen (Rubus idaeus).

baardiris [1]Iris Barbata-groepgroei: rechtop groeiende vaste plant met een hoogte tussen 15 cm en 1,20 m. Je hebt lage en hoge varianten in eindeloos veel kleuren. schitterende bloemen met een eigenzinnige vormstandplaats: zon, hoge voedingsstoffenbe-hoefteverzorging: weinig water, in het vroege voorjaar terugsnoeien.vermeerderen: door te delen na de bloeibloei: in vele kleuren, ook meerkleurig. Mei tot juni.mooie buren: lavendel, tuinsalie en tijm

daglelie [2]Hemerocallis-cultivarsGemakkelijke vaste plant met meer dan 10.000 soorten in vele kleuren.

groei: struikachtige pollen worden tot 1,10 m hoog en zijn ook zonder bloemen een lust voor het oog.standplaats: zon, maar kan ook in de scha-duw, bloeit dan minder. Hoge voedingsstof-fenbehoefte.verzorging: uitgebloeide bloemen verwijde-ren.vermeerderen: door te delen in het voorjaarbloei: kleurvariaties in geel, oranje, roze, rood, ook meerkleurig. Juni tot september.mooi buren: vrouwenmantel, prachtklokje en zwaardlelie

zonnehoed [3]Echinacea purpureagroei: rechtop groeiende vaste plant die tot 1 m hoog kan worden.standplaats: bloemen verschijnen alleen in de volle zon. bodem met gemiddeld gehalte aan voedingsstoffen.

Je hebt in de tuin niet alleen plekken in de zon en schaduw, maar ook iets ertussenin. Planten die geschikt zijn voor de halfschaduw moeten een paar uur per dag uit de zon staan.

en schaduwplantenzonaanbidders

[3.]

[4.]

[1.]

[2.]

siertuin

Tuinieren.indd 50 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:36

Page 9: Inkijkexemplaar Tuinieren

verzorging: in het vroege voorjaar terug-snoeien.vermeerderen: door zaaien of delenbloei: rood, roze, wit. Juli tot septembermooie buren: vlambloem, pioenroos

ridderspoor [4]Delphinium-soortengroei: polvormende vaste plant die tot 1,80 m hoog kan worden. Giftig!standplaats: Zon. Gemiddelde tot grote be-hoefte aan voedingsstoffen. Mooie planten voor in de cottagetuin.verzorging: na de eerste bloei flink terug-snoeien, want dan krijg je in de herfst een tweede bloei. Groeisteunen zijn zinvol.vermeerderen: door zaaien of delenbloei: blauw, lila, wit. Juni tot juli

akelei [5]Aquilegia-hybridengroei: eenjarige, hoog uitschietende bloemstandplaats: halfschaduw. Gemiddelde voe-dingsstoffenbehoefte.verzorging: makkelijk. Laat gaten in de bor-der achter.vermeerderen: door zaaien. Zaait zich op geschikte plekken makkelijk zelf uit, anders vrij korte levensduur.bloei: in veel verschillende kleuren, ook meerkleurig. Mei tot juni.mooie buren: varens, bosachtige beplanting

hortensia [6]Hydrangea macrophyllabloeiende struik, waarvan de bloemkleur af-hangt van de pH-waarde van de grond. Er zijn veel verschillende soorten zoals de fluweel-

hortensia, pluimhortensia en klimhortensia.groei: struikachtig, tot 1,50 m hoogstandplaats: halfschaduw. Gemiddelde voe-dingsstoffenbehoefte. Houdt van zure grond.verzorging: bemesten met rododendron-mest is een must voor blauwe bloemen.vermeerderen: stekkenbloei: wit, roze, rood, blauw. Juli tot septem-ber.mooie buren: als onderbeplanting voor bo-men zoals de vlier.

grote maagdenpalm [7]Vinca majorgroei: kruipende bodembedekker die mat-ten vormt, tot 30 cm hoog.standplaats: schaduw, ook zonverzorging: makkelijk en ongecompliceerdvermeerderen: delen, stekkenbloei: paarsblauw. april tot mei.mooie buren: in groepen planten, als rand-beplanting.

hartlelie [8]Hosta-cultivarsVaste plant met een mooi getekend, groot blad in veel verschillende soorten.groei: de groeihoogte varieert sterk, van 10 cm tot 1,20 m en hoger.standplaats: half- tot volle schaduw. Gemid-deld tot hoge voedingsstoffenbehoefte.verzorging: veel soorten zijn geliefd bij slak-ken. als oplossing kun je kiezen voor minder smakelijke soorten of planten in potten.vermeerderen: delenbloei: wit, lila. Juli tot augustus.mooie buren: soorten met een andere groei-hoogte, daslook en varens.

en schaduwplanten[5.]

[6.]

[7.]

[8.]

andere schaduWplanten zijn: daslook (Allium ursinum) met eetbaar blad en in mei mooie witte bloemen; klimop (Hedera helix) voor het beklim-men van bomen en gevels; varens in allerlei varianten.

51

Tuinieren.indd 51 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:37

Page 10: Inkijkexemplaar Tuinieren

aardappels [1]familie: nachtschadefamiliegoede buren: sperzieboon, tuinboon, Oost-Indische kers, koolrabi, karwij, maïs, mierik, munt, radijs, spinazie, afrikaantjeslechte buren: erwt, komkommer, pom-poen, rode biet, selderij, zonnebloem, to-maat, ui

Worteltjes [2]familie: schermbloemigengoede buren: witlof, dille, erwt, knoflook, prei, snijbiet, radijs, rettich, sla, schorse-neer, spinazie, tomaat, uislechte buren: rode biet, ui

tomaten [3]familie: nachtschadefamiliegoede buren: sperzieboon, witlof, knoflook, koolrabi, prei, wortel, pastinaak, peterselie, radijs, goudsbloem, sla, selderij, spinazie, uislechte buren: erwt, venkel, komkommer, aardappel, rode biet, rodekool

bonen [4]familie: vlinderbloemigengoede buren: bonenkruid, bernagie, Chine-se kool, dille, aardbei, komkommer, Oost-In-dische kers, aardappel, koolrabi, radijs, ret-tich, rode biet, sla, salie, selderij, spinazie, tomaatslechte buren: erwt, venkel, knoflook, prei, paprika, bieslook, klimboon, ui

snijbiet [5]familie: amarantenfamiliegoede buren: artisjok, bernagie, sperzie-boon, aardbei, Oost-Indische kers, kool, koolrabi, wortel, radijs, rettich, slaslechte buren: rode biet

courgette [6]familie: Cucurbitaceaegoede buren: basilicum, boon, erwt, Oost-Indische kers, maïs, uislechte buren: komkommer

voor de combinatieteeltgroentenHebben veel groentesoorten bij combinatieteelt een positieve invloed op elkaar, bepaalde plantencombinaties kun je beter vermijden. Hier een overzicht van goede en slechte buren.

[3.]

[1.]

[2.]

88

moestuin

Tuinieren.indd 88 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:41

Page 11: Inkijkexemplaar Tuinieren

uien [7]familie: lookfamiliegoede buren: dille, bonenkruid, komkom-mer, kamille, knoflook, wortel, pastinaak, rode biet, sla, tomaat, courgetteslechte buren: boon, erwt, aardappel, kool, prei

erWtenfamilie: vlinderbloemigengoede buren: bernagie, dille, venkel, kom-kommer, koolsoorten, koolrabi, kropsla, maïs, wortel, radijs, rettich, selderij, spina-zie, courgetteslechte buren: boon, aardappel, knoflook, prei, tomaat, ui

koolfamilie: kruisbloemigengoede buren: boon, bernagie, dille, andijvie, erwt, komkommer, rode biet, sla, selderij, spinazie, afrikaantje, tomaatslechte buren: andere koolsoorten, aardap-pel, knoflook, koolrabi, rabarber, bieslook, ui

voor de combinatieteelt

maïsfamilie: grassenfamiliegoede buren: boon, komkommer, aardap-pel, kropsla, pompoen, tomaat, courgetteslechte buren: rode biet, selderij

radijsfamilie: kruisbloemigengoede buren: boon, erwt, Oost-Indische kers, aardappel, kool, snijbiet, wortel, peter-selie, sla, spinazie, tomaatslechte buren: komkommer, Chinese kool

spinaziefamilie: ganzenvoetachtigengoede buren: aardbei, aardappel, kool, kool-rabi, wortel, radijs, rettich, rabarber, klim-boon, tomaatslechte buren: rode biet

paprikafamilie: nachtschadefamiliegoede buren: koolsoorten, wortel, tomaatslechte buren: erwt, venkel, rode biet

[4.]

[5.]

[6.]

[7.]

89

Tuinieren.indd 89 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:42

Page 12: Inkijkexemplaar Tuinieren

de Waterzones in de vijverEen vijver bestaat uit meerdere waterzones. de moeraszone vormt met zijn diepte tot 20 cm de directe aansluiting op de vochtige oe-ver. na de moeraszone volgt een 20 tot 50 cm diepe waterzone, gevolgd door een waterzo-ne van 50 tot 100 cm diep.

planten voor de moeras- en oeverzone

gele lisIris pseudacorus var. pseudacorusgroei: hoogte tussen 50 cm en 1 mbloei: mooie gele bloemen van mei tot au-gustus.plantdiepte: bij voorkeur aan de oever tot 20 cm diep. Mag ook tot 40 cm diep staan, maar bloeit dan minder.pas op: giftig

geWone dotterbloem [3]Caltha palustrisgroei: platte, compacte groei, 30 tot 40 cm hoogbloei: mooie gele bloempjes van april tot ju-ni. Insectenmagneet. Een van de vijverplan-ten die het eerst bloeit.plantdiepte: tot 10 cmpas op: giftig. bij een gevoelige huid kan al-leen het aanraken van de plant al voor uit-slag zorgen.

lidsteng [6]Hippuris vulgarisFiligraan, kaarsrecht, veervormig blad dat aan dennennaalden doet denken.groei: 20 tot 60 cm hoogbloei: onopvallende bloemen. Mei tot augus-tus.plantdiepte: 5 cm tot 1,50 m diep. bij voor-keur in een korf. Winterhardbijzonderheden: inheemse soort met een grote voedingsstoffenbehoefte. daarom heeft hij een goede reinigende werking. Geeft veel zuurstof af. Heeft de neiging tot woekeren. Terugsnoeien aan te raden

Planten zorgen voor leven in een vijver. Voor elke vijverzone zijn er soorten in verschillende kleuren en groeivormen.

Waterplantenvoor elke zone

moeraszone en oevers vormen samen idealiter het grootste gedeelte van de vijver (40 procent).andere moeras- en oeverplanten zijn: pitrus, kalmoes, primula, naaldgras, kievits-bloem, slangenwortel, wollegras en adderwortel [>4.]

[3.]

[1.]

[2.]

klussen en knutselen

Tuinieren.indd 162 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:52

Page 13: Inkijkexemplaar Tuinieren

183

registerdik gedrukte paginanummers verwijzen naar afbeeldingen.

aaalbes 120, 123, 123aalbes, snoei 121aanleg kindertuin 131aanplantsnoei, fruitboom 115aardappel 82, 82, 88, 88aardbeien, tuin- 122, 122aardbeienkweekbak, kinderen 134

f., 134aardbeienkweekkast, materiaal 135aardbeienkweekbak, stappenplan

135aardbeienplanten,

aardbeienkweekkast 134, 134Achillea millefolium 55, 55Aconitum 144, 144adderwortel 162, 163adr-keurmerk 63Aegopodium podagraria 35, 35afdekken, regenton 142, 142afharden, jonge planten 151afleggers 155afrikaantje 52, 52Agropyron 34 f., 35akelei 51, 51Alcea rosea 52 f., 52Alchemilla mollis 55, 55algengroei, minivijver 159algenkalk 15Alisma plantage-aquatica 163, 163alkalische grond 15Allium giganteum 59Allium schoenoprasum 103, 103Allium ursinum 51Amelanchier ovalis 70, 70Antirrhinum majus 133, 133antiworteldoek 98, 98appel 116, 116Aquilegia-hybride 51, 51Artemisia dracunculus 102, 102artisjok 94, 94Atropa bella-donna 144, 144aubergine 94 f., 94

bbaardiris 50, 50bak, minivijver 158 f., 158balanceerpad 141, 141balkonbak 126, 126basilicum 102, 102bastmulch 15, 29, 29bedbreedte, groenten 79begeleidingssnoei, fruitboom 115bereiding brandnetelaftreksel 31bereiding plantenaftreksel 30, 30bereiding venkelextract 31beschutting inkijk 169beschutting inkijk, met hagen 68beschutting inkijk, met wilgentenen

137bessen 121 ff.bessen bewaren 121bessenkruimeltaart 179, 179bestraten 164 f., 164bestraten, egaliseren 164 f., 164bestraten, grindlaag 164, 164bestraten, grondvoorbereiding 165bestraten, materiaalkeuze 165bestraten, ondergrond 165bestratingstegels 164, 164beton 104, 104, 165bewaren, bessenoogst 121bewaren, oogst 107bieslook 103, 103biodiversiteit 86biologische evenwicht, vijver 159,

161bladluis 31, 33bladpeterselie 103bladstek 155bladstelen, windende, klimplanten

170bladverliezende hagen 68blauw druifje 58, 58blauwe regen 170, 171blikken 140, 141bloeitabel, sierplanten 45bloeitijd, bolgewassen 57bloembollen poten 56 f., 56bloemen, groenten 87

bodem, alkalische 15bodem, handtest 12, 13bodem, kleigrond 12 f., 12bodem, leemgrond 12 f., 12bodem, neutrale 15bodemanalyse 15, 19bodem, pH-waarde 15bodem, spadetest 15bodem verbeteren 12, 15bodem verbeteren met bastmulch

15bodem verbeteren met kalk 15bodem, voedingsstoffengehalte 13bodem voorbereiden, bestraten 165bodem voorbereiden, gazon zaaien

72 f., 72bodem voorbereiden, moestuin 78,

78bodem, zandgrond 12 f., 12bodem, zure 15bodem, zuurgraad 15bodemomstandigheden 10, 13bodemonderzoek 14, 14bodemstructuur 13bodemsupplementen 29bodemtest 10 ff.boerenhortensia 51, 51bolgewassen 48bollen, bloeitijd 57bollen, planttijd 57bollen, poten 57 ff., 58 ff.bomen 69 ff.bonen 84, 84, 88, 88boom, planten 66 f., 66boom, planttijd 67boom, plantvoorschriften 67boom, steunen 66, 66boswilg 71bouwmateriaal 140, 140bouwproject, tuin 157 ff.bramen 122 f., 122brandnetel 30brandnetel, grote 35brandnetelmest 30 f., 30 f.brandnetelmest, bereiding 31brandnetelmest, materiaal 31brede waterpest 163

Brugmansia 144, 144bruinrot 33buitenkeuken 175, 176buitenkeuken aanleggen 172 ff.,

172, 174buitenkeuken, materialen 173Butomus umbellatus 163

CCalcium 25Calendula officinalis 52, 52Callistephus chinensis 53Campanula 54, 54Campanula persicifolia 54Campinggasstel 173, 177Capsicum annuum 95, 95Carpinus betulus 70, 70Carum carvi 102, 103Caltha palustris 162, 162Centaurea cyanus 53Cephalophora aromatica 132, 132Chelsea Flower show 43Citroenmelisse 103, 103Clematis 170, 170Colchicum autumnale 144, 144Combinatieteelt, groente 87Composietenfamilie 48Compostaarde 19Compostbakken 19Composthoop aanleggen 16 f., 16Composthoop, beschermen tegen

uitdrogen 16, 16Composthoop, problemen

voorkomen 19Composthoop, verwarmen 17Compostlagen 16, 16Compostmaterialen 16 f., 16Cornus 71Corylus avellana 70, 71Cosmea 53, 53, 132, 132Cosmos atrosanguineus 132, 132Cosmos bipinnatus 53, 53Courgette 82 f., 82, 88, 88Crataegus 71Crocus vernus 59

Tuinieren.indd 183 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:54

Page 14: Inkijkexemplaar Tuinieren

184

ddaglelie 50, 50dahlia 59Daphne mezereum 145, 145daslook 51delen, vaste planten 152, 152Delphinium-soorten 50diepe zone, vijver 162 f.dieven 87Digitalis purpurea 53donkerkiemer 49, 149drainagelaag, plantenbak 105dragon 102, 102druif 170, 171duizendblad 55, 55duurzaamheid 19dwergstruikrozen 65

eEchinacea purpurea 50Echte meeldauw 33Edelroos 64, 64Eenjarige kruiden 101Eenjarige planten 48Eenstijlige meidoorn 71Egaliseren 164 f., 164Elodea canadensis 163Elymus 34 f., 35Engelentrompet 144, 144Engelse rozen 65, 65Equisetum arvense 35, 35Erfafscheiding, haag 69Erwten 89Euonymus alatus 145Euonymus europaeus 145, 145Europees krentenboompje 70, 70

fF1-hybride 87Folieafdekking, zaaibak 148, 148Folievijver 161Fosfor 25Fragaria x ananassa 122, 122Frambozen 122, 122Frambozen, groeisteun 119Frambozen, herfst- 119

Frambozen opbinden 118, 118Frambozen planten 118 f., 118Frambozen, snoei 121Frambozenvinaigrette 178, 178Fritillaria meleagris 58, 58Fruitboom 115 ff.Fruitboom, aanplantsnoei 115Fruitboom, groeivorm 115Fruitboom, hoofdtak 115Fruitboom, onderhoudssnoei 115Fruitboom, stamhoogte 115Fruitboom, verjongingssnoei 115Fruitboom, vruchthout 115Fruitboom, zomersnoei 115Fruitboomsnoei 112 f., 112Fruitboomsnoei, vuistregels 113Fruitmot 33Fruittuin 111 ff.Fundering, grondankers erin slaan

167Fundering, paaldragers 166, b166Fundering storten 166 f., 166

gGalanthus nivalis 58Gaatjesfolie, zwarte 87Galanthus nivalis 58Gazon bemesten 75Gazon maaien 75Gazon water geven 72 f., 72, 75Gazon zaaien 72 f., 72Gazon zaaien, grondvoorbereiding

72 f., 72Gebreksverschijnselen, calcium 25Gebreksverschijnselen, fosfor 25Gebreksverschijnselen, ijzer 25Gebreksverschijnselen, kalium 24Gebreksverschijnselen, magnesium

25Gebreksverschijnselen, stikstof 25Gebreksverschijnselen,

voedingsstoffen 25Gele lis 162, 162Gelukshormoon 11, 138Geranium 55Geranium x magnificum 54, 55Gereedschap, opbergen 142, 142Gespreide klimmers, klimplanten

171

Gevaar, bronnen van 139, 142 f., 142Gewone vlier 70, 70Gezonde planten 32Gieter 21, 21Gietvorm, plantenbak 104, 104Giftige planten 144 f., 144 f.Giftige vloeistoffen, bewaren 142,

142Glechoma hederacea 35, 35Gouden regen 145, 145Goudsbloem 52, 52Grasmaaier 21Graszaadmengsel 75Graszoden 73, 73Grill 177Grindbed aanleggen, kruiden 98 f.,

98Grindtuin, kruiden 97Groeivorm fruitboom 115Groenbemesters 27, 85Groenbemesters, groente 81, 85Groene kool 108 f., 108Groente, bloemen 87Groente, combinatieteelt 87Groente, fleece 92Groente, folie 92Groente, gemiddelde

voedingsstoffenbehoefte 81 ff.Groente, groenbemesters 81, 85Groente, hoge

voedingsstoffenbehoefte 80 ff., 80Groente, klimsteun 87Groente, lage

voedingsstoffenbehoefte 81, 84Groente, jonge planten 78 f.Groente, voedingsstoffenbehoefte

81Groente, vruchtwissel 81Groente, warmteminnende 94 f.Groente, water geven 87Groente, weersbescherming 87Groentebed 78 f., 78 f.Groentebed aanleggen 79Groentebed, bedbreedte 79Groentebed, bodemvoorbereiding

78, 78Groentebed, locatie 79Groenteoogst 106Groentepannenkoeken 178, 179Groenteplanten, halfschaduw 51Groentesnack, kinderen 128 f., 128

Grondankers 167Grootte, kindertuin 131Grote maagdenpalm 51, 51Grote waterweegbree 163, 163Guano 94, 94

HHaag, aanplanten 69Haag, bladverliezend 68Haag, erfgrens 69Haag, plantafstand 69Haag, privacy 68Haag, snoei 68Haagbeuk 70, 70Hagen 68 f.Hagen, wintergroene 68Hakje 21Halfschaduw, groenteplanten 51Handschepje 20, 20Handtest, bodem 12, 13Halfstam 115Harken 20Hazelaar 70, 71Hedera helix 51Heermoes 35, 35Heilzame kruiden 34 f., 101Hek 169

register

Tuinieren.indd 184 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:55

Page 15: Inkijkexemplaar Tuinieren

dit boek is gepubliceerd doorTirion uitgeversPostbus 132883507 LG utrechtwww.tirion.nl

Omslagontwerp: Femke den HertogZetwerk nederlandse editie: Elgraphic, bvnederlandse Vertaling: dagmar Jeurissen

Isbn 978 90 5210 876 6nur 424

Voor het eerst gepubliceerd in duitsland in 2011 door Franckh-kosmos Verlags-GmbH & Co. kG, Pfizerstr. 5-7, 70184 stuttgart MitteOorspronkelijke titel: Gärtnern

© 2011 Franckh-kosmos Verlags-GmbH & Co. kG, stuttgart© 2012 voor de nederlandse taal: Tirion uitgevers, utrecht

niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

no part of this book may be reproduced in any form by print, photocopy, microfilm or any other means without prior written permission from the publisher.

Tuinieren.indd 192 | Elgraphic - Schiedam 3-5-12 14:55

Page 16: Inkijkexemplaar Tuinieren

tuinieren

katja maren thielfotos: annette timmermann

een basiscursus groene vingers

groengeluk

Dit boek is de meest complete gids om de belangrijkste activiteiten van tuinieren onder de knie te krijgen: zaaien, planten, composteren en het aanplanten van bloemperken en paden. inclusief tips over het juiste gereedschap, bodemsoorten, de juiste voedingsstoffen voor bloemen, planten, groente en fruit, en het herkennen van kruiden en onkruiden. Wie de basistechnieken eenmaal begrijpt, kan ze eenvoudig toepassen op alle delen van de tuin.ontdek je eigen tuin en het plezier in de beplanting en het onderhoud ervan. Vooral in het begin zul je nog veel fouten maken, maar je tuin is vergevingsgezind!

Tuinieren is hét boek voor de beginnende, maar ook voor de gevorderde tuinier!

kijk voor meer informatie op www.tirion.nl

tuinieren voor iedereen met groene vingers of wie ze wil krijgen!

www.tirion.nl

ISBN 978-90-5210-876-6