introducere În farmacologie

Click here to load reader

Post on 09-Dec-2015

215 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Introducere În Farmacologie

TRANSCRIPT

CAPITOLUL I

Introducere n Farmacologie

1.1. Generaliti

1.1.1. Definiie

Farmacologia este tiina care studiaz diferite aspecte legate de medicament, ca: originea, compoziia, proprietile fizico-chimice, traseul S.M.(substane medicamentoase) de la ingerare pn la eliminare, efectele farmacodinamice, indicaii terapeutice, reacii adverse, contraindicaii, ct i alte aspecte legate de farmacografie i manipularea medicamen- tului.

Etimologic: cuvntul farmacologie deriv de la cuvintele din limba greac:

pharmacon = medicament, leac, remediu etc.

logos = tiin, nvtur

1.1.2. Istoric

Interesul pentru tratarea diferitelor afeciuni a fost cunoscut din cele mai vechi timpuri. Timp de milenii, actul terapeutic se baza pe empirism. Ideea obinerii principiului activ dintr-un produs vegetal, substan responsabil de efectul farmacodinamic a aprut n perioada experimental i a fost emis pentru prima dat de Paracelsius ( sec. XV-XVI d. Hristos). Dup aceast perioad a urmat perioada tiinific, n care s-a dezvoltat n mod deosebit: chimia, industria chimic, sinteti- zndu-se noi substane chimice, astfel nct problemele legate de medi-cament s-au pus ntr-o nou conjunctur. Preocuparea iniial a fost obinerea unor produse tipizate bine dozate, cu fie tehnice de preparare i control bine puse la punct. O deosebit dezvoltare n domeniul medical i farmaceutic a avut loc ncepnd cu secolul XIX. n decada a VI-a a secolului XX au aprut multe medicamente noi. O parte din aceste medicamente, nefiind studiate corespunztor, au dat reacii adverse nebnuite. Ca urmare acestui fapt, se dezvolt noi ramuri ale farmacologiei, i anume: farmacocinetica, farmacodinamia, farmacotoxi-cologia farmacoepide- miologia etc., ct i o nou disciplin de grani ntre tehnologia farma- ceutic i farmacologie, disciplin numit Biofarmacia (1961). Odat cu dezvoltarea intens a tiinelor biologice (mai ales n ultimii 15 ani) a avut loc o dezvoltare deosebit a farmaco-logiei, att din punct de vedere al ramurilor cu caracter fundamental, ct i a celor cu aspect aplicativ. Astfel, mai ales n ultimii ani, s-au pus la punct o serie de aspecte legate de farmacologia general, discipiln care mprit n mai multe ramuri, fiecare din ele studiind aspecte importante att cu caracter fundamental ct i aplicativ.

1.1.3. Ramurile farmacologiei

Ramurile farmacologiei sunt mprite n dou categorii:

1.1.3.1. Ramuri cu caracter fundamental

Din acest grup fac parte urmtoarele ramuri:

a. Farmacocinetica

Aceast ramur studiaz traseul medicamentului n organism de la ingerare pn la eliminare. n cadrul acestui traseu sunt evaluate aspecte calitative i cantitative legate de medicament, aspecte dependente de doz, calea de administrare, i anume: absorbia, distribuia, metabolizarea i eliminarea medicamentului din organism.

b. Farmacodinamia

Studiaz mecanismele de aciune i efectele substanelor medicamentoase la diferite niveluri: molecular, celular, organ, esut sau la scara ntregului organism.

c. Farmacotoxicologia

Este ramura farmacologiei care studiaz reaciile adverse ale medicamentelor ct i aspecte legate de farmacodependen, intoxicaii acute, cronice etc.

1.1.3.2. Ramuri cu caracter aplicativ

a. Farmacoterapia [22]

Este tiina care studiaz utilizarea terapeutic a medicamentelor cu scop: profilactic, curativ (ameliorarea i vindecarea bolilor) i cu scop investigaional (pentru explorri funcionale).

Farmacoterapia sau terapia cu medicamente se mparte n funcie de concepia terapeutic n:

alopat, care se bazeaz pe principiul lui Hipocrates contraria contraris curantur;

i homeopat, care utilizeaz principiul lui Hipocrates similia similibus curantur.

n afar de terapia cu medicamente, se mai utilizeaz i alte tipuri de terapie, ca de exemplu:

fizioterapia, terapia care utilizeaz diferite modaliti terapeutice, ca de exemplu: masajul, electroterapia, balneoterapia etc.;

dietoterapia, terapia care se bazeaz pe un anumit regim alimentar esenial pentru sntatea organismului;

crenoterapia, terapia cu ape minerale;

igienoterapia, modalitate care are la baz un mod de via echilibrat, ordonat etc.

n funcie de efectul farmacodinamic urmrit sau filozofia aplicat n tratamentul unei suferine, exist urmtoarele tipuri de farmacoterapie:

etiotrop, farmacoterapie care se adreseaz bolii;

simptomatic, farmacoterapie care se adreseaz simptomelor bolii;

patogen, farmacoterapie care se adreseaz mecanismelor fiziopatologice ale boli;

i de substituie, farmacoterapie prin care se substituie o substan biogen carenial.

Din punct de vedere farmacoterapic, medicamentele se clasific n urmtoarele grupe:

medicamente care acioneaz n anumite dereglri fiziopatologice (aproximativ 2/3 din totalul medicamentelor);

medicamente care combat agenii patogeni (antibiotice, chimioterapice etc.);

medicamente care nlocuiesc produse careniale din organism;

medicamente utilizate n explorri funcionale.

b. Farmacoepidemiologia

Aceast ramur a farmacologiei studiaz contraindicaiile, precauiile i posibilele interaciuni medicamentoase.

c. Farmacografia

Studiaz formele farmaceutice, dozele, modul de administrare, ct

i modalitile de prescriere i respectiv eliberare a medicamentelor din farmacie.

1.1.3.3. Alte ramuri ale farmacologiei

a. Farmacologia experimental

Studiaz diferite aspecte legate de substane medicamentoase mai

vechi sau substane medicamentoase noi introduse n terapie. Studiile substanelor amintite se efectueaz pe animale de experien sau pe organe izolate.

b. Farmacologia clinic

Studiaz efectele diferitelor substane medicamentoase care au depit faza experimental de laborator. Studiile se realizeaz pe subieci umani n condiiile consimmntului informat.

c. Farmacogenetica

Aceast ramur studiaz modul n care substana medicamentoas administrat interfereaz cu genotipul uman.d. Cronofarmacologia

Studiaz modul n care momentul administrrii din zi poate influena efectul farmacodinamic.e. Farmacocibernetica

Studiaz modul n care o substan medicamentoas interfereaz cu mecanismele cibernetice complexe care regleaz activitatea organismului uman.

f. Gerontofarmacologia

Studiaz anumite particulariti specifice persoanelor n vrst privitore la administrarea medicamentelor.

g. Farmacologia informaional

Studiaz aspecte complexe legate de capacitatea unei substane medicamentoase de a produce un efect farmacodinamic dependent de informaia pe care o poart, informaie care are ca suport structura chimic a substanei respective.

h. Farmacologie fundamental

Studiaz mecanismele complexe care au loc la nivel molecular i celular n urma crora rezult efecte farmacodinamice manifestate la nivelul organelor, aparatelor, esuturilor, sistemelor sau chiar la scara ntregului organism.

1.2. Noiuni generale despre medicament. Substan medicamentoas. Form farmaceutic

1.2.1. Definiie

Substana medicamentoas este o structur chimic capabil s produc un efect farmacodinamic.

Forma farmaceutic este modul de prezentare a unei substane medicamentoase asociat cu substane auxiliare potrivite cu scopul de a fi administrat pe o anumit cale n interes terapeutic.

Medicamentul este o substan medicamentoas, o form farmaceutic sau un produs tipizat care se poate administra n interes terapeutic dup o anumit posologie.

Din punct de vedere chimic, medicamentul nu se poate delimita net de alte substane cu semnificaie biologic, ca de exemplu de:

aminoacizi, glucide, sruri minerale i alte componente ale alimentelor care se folosesc uneori ca medicamente;

substane biologice endogene cum sunt: hormonii, enzimele, diferii mediatori chimici care se utilizeaz uneori ca medicamente.

Un alt aspect care trebuie luat n calcul n cazul medicamentelor este doza care poate s produc un efect farmacodinamic. La doze mari, medicamentele pot deveni toxice. Substanele toxice sunt produse cu scopul de a provoca tulburri funcionale sau chiar moartea organismului dup administrare. innd cont de acest aspect, administrarea medicamentelor necesit o atenie deosebit.

1.2.2. Efectul farmacologic al medicamentelor

Efectul farmacologic reprezint ansamblul de modificri produse de o substan medicamentoas dup ptrunderea acesteia n organism. Pentru a rezulta un efect farmacologic dorit, farmaconul trebuie s ndeplineasc cteva condiii, i anume:

a. S posede anumite proprieti pentru a reaciona cu o structur fiziologic. Acest deziderat este dependent de structura chimic a substanei medicamentoase (nucleu+grupare funcional).

b. Asigurarea unei concentraii terapeutice la locul de aciune a

farmaconului.

Pentru atingerea concentraiei terapeutice sunt importante, pe

lng alegerea corect a cii de administrare, i alte proprieti ale substanei medicamentoase, ca de exemplu:

b.1. Solubilitatea (lipo- i hidrosolubilitatea). Aceast proprietate este dependent att de structura nucleului de baz, ct i de diferiii substitueni grefai pe acest nucleu. Prezena gruprilor nepolare favorizeaz lipofilia, iar prezena gruprilor polare favorizeaz hidrofilia. Majoritatea substanelor medicamentoase sunt electrolii slabi, avnd n molecul att grupri hidrofile, ct i lipofile n procente variabile i dependent de compusul respectiv. n funcie de acest procent pentru fiecare substan este caracteristic un coeficient de partiie lipide/ap.

b.2. Coeficientul de partiie este reprezentat de raportul concentraiei substanei medicamentoase obinut n dou lichide nemiscibile, un lichid nepolar (solvent organic) i un lichid polar (o soluie apoas tampon cu pH=7,4), n urma agitrii acesteia cu lichidele menionate. Pentru a fi facilitat transferul prin membranele biologice, este foarte important ca substana medicamentoas s aib un coeficient de repartiie n favoarea lipofiliei.

b.3. Constanta de ionizare (pKa). Acest parametru este caracteristic fiecrei substane medicamentoase i influeneaz hotrtor transferul acestora prin membranele biologice. Forma disociat (ionizat) este mai hidrosolubil, iar forma nedisociat este mai liposolubil. Moleculele disociate n ioni nu traverseaz membranele biologice prin difuziune simpl

b.4. Legarea de structuri biologice cu rol de cru sau complexarea, sunt de asemenea, aspecte de importan deosebit pentru transferul substanelor prin membranele biologice.

b.5. Masa molecular. Acest parametru este specific fiecrei substane medicamentoase i influeneaz caracteristicile farmacocinetice. Moleculele mici i solubile n ap pot penetra prin membranele biologice la nivelul porilor apoi dac dimensiunea acestora nu depete diametrul porilor (de aproximativ 8 m).1.3. Etapele parcurse de medicament de la administrare pn la eliminarea din organism

n cadrul acestui traseu pot fi evideniate trei faze importante care, ntr-o oarecare msur, se pot desfura simultan, i anume:

a. Faza farmaceutic

Aceast faz se desfoar la locul de administrare i cuprinde urmtoarele etape:

eliberarea substanei medicamentoase din forma farmaceutic;

i dizolvarea substanei n lichidele biologice existente la locul

administrrii, astfel ca substana s poat fi absorbit sistemic.

n cadrul acestei faze, substana medicamentoas este disponibilizat din form i pus la dispoziia organismului pentru a fi absorbit pe o anumit cale de administrare.

b. Faza farmacocinetic (ADME)

Aceast faz cuprinde urmtoarele etape:

absorbia (transferul substanei medicamentoase n mediul intern);

distribuia (transferul substanei medicamentoase din comparti-mentul central n alte compartimente hidrice);

metabolizarea (biotransformarea substanelor medicamentoase); eliminarea substanelor medicamentoase sau a metaboliilor din organism.Faza farmacocinetic prin fazele prezentate descriu traseul pe care substana medicamentoas l parcurge n organism, de la absorbie pn la eliminare.

c. Faza farmacodinamic

Aceast faz cuprinde urmtoarele etape: fixarea, interaciunea farmaconului sau a produsului de metabolizare cu structura receptoare

i producerea efectului farmacodinamic.C A P I T O L U L II

Noiuni de biofarmacie

2.1. Generaliti

De importan deosebit pentru tehnologia farmaceutic a fost dintotdeauna obinerea de forme farmaceutice capabile de a produce un efect terapeutic dorit i cu efecte adverse absente sau minime.

Desigur, unul dintre aspectele primordiale era obinerea de forme care s cedeze substana medicamentoas n cantiti ct mai mari i cu vitez rapid.

Dei aceste deziderate erau cerine de importan tehnologic i terapeutic, totui aceste aspecte au fost nelese deficitar pn la nceputul celei de a doua jumti a secolului XX, perioad pn la care obinerea unor preparate de calitate, corect dozate, rspunznd exigenelor impuse de Farmacopeei sau alte norme de fabricare era dezideratul suprem, iar urmrirea eficienei terapeutice era considerat o problem de cercetare.

Dezvoltarea tiinelor farmaceutice, dezvoltarea cercetrii i tehnologiei farmaceutice a dus la apariia unor noi ramuri n cadrul farmacologiei ca de exemplu: farmacocinetica, farmacotoxicologia, farmacoepidemiologia etc.

Observarea diferenelor ntre forme farmaceutice cu acelai coninut de substan activ a condus la apariia unei tiine noi n anul 1961, tiin numit Biofarmacia. Aceast tiin a fost fondat de J.G. Wagner.

Biofarmacia studiaz:

- relaiile dintre proprietile fizico-chimice ale substanelor medicamentoase i ale formelor farmaceutice, pe de o parte, i efectul farmacodinamic rezultat, pe de alt parte;

- ct i factorii fiziologici i fiziopatologici, care pot influena efectul terapeutic.

Pentru a caracteriza diferitele forme farmaceutice, s-a introdus n literatura de specialitate o noiune nou, i anume biodisponibilitatea.

2.2. Biodisponibilitatea medicamentelor

2.2.1. Definiie

Organizaii de prestigiu pe plan mondial definesc biodisponibilita- tea n urmtoarele moduri:

Organizaia Mondial a Sntii (O.M.S) definete biodispo- nibilitatea ca fiind cantitatea de substan activ care este absorbit de la locul de aciune i ajunge n circulaia sistemic.

Organizaia Food & Drug Administration (F.D.A) definete biodisponibilitatea ca fiind cantitatea de substan medica- mentoas eliberat din forma farmaceutic care este absorbit, ajunge la locul de aciune i exercit efectul farmacodinamic [9].

Organizaia American Pharmaceutical Association (A.P.A) definete biodisponibilitatea ca fiind cantitatea de substan activ absorbit i nemodificat cu ocazia primului pasaj (intestinal, hepatic sau pulmonar), [9].

n concluzie, biodisponibilitatea poate fi definit ca fiind parametrul care indic cantitatea de substan activ, cedat din form, absorbit, distribuit i care ajunge la locul de aciune, manifestnd efect terapeutic, precum i viteza cu care se deruleaz acest proces. 2.2.2. Echivalena medicamentelor; tipuri de echivalen; bioechivalena medicamentelor

Pentru evaluarea medicamentelor utilizate n terapie, din punct de vedere al substanelor medicamentoase coninute, form farmaceutic i efect terapeutic, avem urmtoarele tipuri de echivalen:

A. Echivalena farmacologicEste cnd exist dou forme farmaceutice care conin substane diferite, dar care sunt capabile s produc acelai efect farmacodinamic.

B. Echivalena chimicEste prezent la dou forme farmaceutice diferite, dar care conin aceleai doze din aceleai substane medicamentoase.

C. Echivalena farmaceutic

Este cnd exist dou forme identice cu aceleai doze de substan-

activ, dar care pot diferi din punct de vedere al auxiliarilor utilizai.

D. Echivalena biologic (bioechivalena)

Este cnd exist dou forme identice sau diferite care conin aceeai substan n cantiti identice i care administrate pe aceeai cale realizeaz aceleai concentraii sanguine n acelai timp.

Obiectivul principal n prescrierea i administrarea medicamentelor a fost, pentru o lung perioad de timp, administrarea de forme farmaceutice echivalente din punct de vedere farmaceutic (forme identice care conin doze egale din aceeai substan activ, dar care pot avea auxiliari deosebii).

n urma observaiilor clinice, s-a ajuns la concluzia c uneori administrarea unor forme echivalente farmaceutic pot conduce la insuccese de ordin terapeutic datorit supradozrilor sau datorit atingerii unor concentraii plasmatice n domeniul subterapeutic.

Cauzele incriminate n apariia unor astfel de probleme erau:

fie legate de medicament (formulare, tehnologie de preparare,

serii diferite etc.);

fie legate de subiecii crora le-a fost administrat medicamentul.

n urma acestor observaii, s-a infirmat postulatul echivalenei medicamentelor i s-a introdus n farmacologie o noiune nou, i anume: bioechivalena medicamentelor. Dou medicamente sunt bioechivalente dac au aceeai biodisponibilitate, biodisponibilitatea fiind dat de cantitatea de substan medicamentoas absorbit (disponibil biologic), capabil de efect farmacodinamic la locul de aciune i de viteza cu care se realizeaz acest proces.

2.2.3. Utilitatea cunoaterii biodisponibilitii medicamentelor din punct de vedere farmacoterapic

Variaii ale biodisponibilitii medicamentelor pot fi rezultatul

modificrii unor parametri farmacocinetici, ca de exemplu: latena, durata i intensitatea efectului terapeutic, cleareance-ul etc., cu consecine asupra efectului terapeutic al substanelor medicamentoase.

n funcie de modul n care sunt afectai parametrii farmacocinetici, pot rezulta urmtoarele situaii, i anume:

a. ntrzierea efectului terapeutic prin scderea vitezei de absorbie, evident mai ales la substane medicamentoase cu debut rapid, ca de exemplu: analgezice, hipnotice etc.

b. diminuarea efectului terapeutic prin scderea cantitii de substan absorbit i diminuarea concentraiei sanguine la echilibru (Css), cnd administrarea se face n doze repetate la substane administrate n boli cronice, ca de exemplu: antihipertensive, antidiabetice, antiaritmice, antitiroidiene etc.

c. apariia unor efecte adverse locale datorit scderii vitezei de absorbie prin creterea timpului de stagnare la locul administrrii (tetraciclina, doxiciclina etc.)

d. apariia unor efecte adverse sistemice prin supradozare (creterea vitezei de absorbie), mai ales la medicamente cu indice terapeutic sczut, ca de exemplu: digoxina, fenitoina etc.

Exist substane medicamentoase la care diferena de biodisponibilitate ntre diferitele forme este mare, ca de exemplu: digoxina, cloramfenicolul, acidul acetilsalicilic, neostigmina etc.

Datorit problemelor legate de fluctuaii ale biodisponibilitii diferitelor forme farmaceutice, coninnd aceeai substan activ, se recomand urmtoarele:

nlocuirea de ctre farmacist a unui medicament cu alt medicament se poate realiza numai n cazul n care medicamentele respective sunt bioechivalente;

nu este recomandat substituirea diferitelor medicamente, chiar dac conin aceeai substan medicamentoas n cazul n care: substana medicamentoas coninut are indice terapeutic mic, medicamentul este o form retard, substana medicamentoas are aspecte particulare din punct de vedere farmacocinetic i n cazul n care medicamentele respective sunt utilizate n tratamentul unor boli cu indice de mortalitate ridicat, ca de exemplu: cardiotonice, antianginoase, antidiabetice etc.

2.2.4. Modaliti de determinare i exprimare a biodisponibilitii

Determinarea biodisponibilitii are la baz urmtoarele criterii,

i anume: criteriul farmacocinetic i criteriul farmacoterapic.

Prin criteriul farmacocinetic se determin concentraia substanei medicamentoase n diferite lichide biologice din organism, ca de exemplu: snge, urina, saliv, LCR etc., determinrile fcndu-se la diferite intervale de timp. Rezultatele sunt nscrise pe un grafic cartezian n urmtorul mod:

timpul pe abscis;

iar concentraia sanguin a substanei medicamentoase pe ordonat.

Prin reprezentare grafic, se poate obine o curb asemntoare curbei Gauss, dar uor prelungit spre dreapta, aa cum este prezentat n figura nr. 2.1.

Figura nr.2.1.Curba variaiei concentraiei plasmatice n funcie de timp dup administrare extravascular [9]

n mod similar, criteriul farmacoterapic evalueaz modul n care variaz efectul substanei medicamentoase (pe ordonat) n funcie de timp, care este reprezentat pe abscis. Reprezentarea grafic este similar celei anterioare, iar prin determinarea logaritmului concentraiei n funcie de timp se poate obine timpul de njumtire.

Din reprezentri grafice, se pot determina urmtorii parametrii [9]:

A.S.C. (aria de sub curb)

latena;

efectul maxim;

timpul efectului maxim;

durata efectului;

concentraia minim eficace;

concentraia maxim eficace;

concentraia medie eficace (C.ss).

Determinnd ASC-ul, se afl cantitatea total de substan medicamentoas din organism. Aceast determinare (concentraia plasmatic sau efectul n funcie de timp) se poate realiza prin regula trapezelor, care presupune sumarea suprafeelor patrulaterelor rezultate pe ASC prin msurtori efectuate ntre dou intervale de timp. Calcularea ASC se face cu ajutorul urmtoarei relaii:

Figura nr. 2.2.Grafic care prezint modul de determinare a ASC.[9]

n graficul din figura nr. 2.2. sunt prezentate trapezele rezultate prin determinarea concentraiei la diferite intervale de timp i nregistrarea lor pe graficul cartezian. Biodisponibilitatea opereaz cu dou variabile:

cantitate de substan medicamentoas absorbit;

i viteza de absorbie.

Biodisponibilitatea, n funcie de metoda prin care este determinat, este de trei tipuri i anume:

biodisponibilitate absolut;

biodisponibilitate relativ;

biodisponibilitate optim.

a. Biodisponibilitatea absolut

Este reprezentat de cantitatea de substan medicamentoas care este absorbit i distribuit de la locul administrrii n teritoriul afectat.

Determinarea concentraiei substanei medicamentoase n biofaz este de cele mai multe ori foarte dificil de determinat sau chiar imposibil. Avem ns la ndemn determinarea concentraiei substanei medicamentoase n plasm (circulaia arterial, venoas), tiind c aceast concentraie este n echilibru cu concentraia substanei medicamentoase la locul de aciune. Pentru determinarea biodisponibilitii absolute, a unei forme farmaceutice cu o alt administrare dect intravascular, se ia ca i cale de referin calea intravascular. Calea de referin absolut este calea intraarterial, cale n care este eliminat att primul pasaj intestinal, hepatic i pulmonar. Aceast cale este dificil de abordat datorit unor neajunsuri. De aceea, n mod frecvent se utilizeaz, ca i cale de referin absolut, calea intravenoas.

Biodisponibilitatea se determin pe un anumit numr de indivizi, care corespund din punct de vedere fiziologic pentru asemenea testri i care se angajeaz s respecte condiiile impuse de studiu, n urma semnrii unui consimmnt informat.

Pentru determinarea biodisponibilitii absolute se utilizeaz urmtoarele relaii:

BD abs. =[cantitatea absorbit din preparatul testat / cantitatea absorbit din preparatul administrat intravenos] x 100;

F = ASC p.o. / ASC i.v. [9];

F = ASC p.o. / ASC i.a. [9];

F = fracie de substan absorbit peroral;

ASC = aria de sub curb;

p.o. = peroral;

i.v. = intravenos;

i.a. = intraarterial.

n situaia n care nu se pot utiliza aceleai doze pentru ambele ci i pentru substane medicamentoase cu farmacocinetic liniar, formulele anterioare se pot corecta n urmtorul mod:

; [9]

n care D = doza

Valoarea lui F trebuie s fie ct mai aproape de 1.

Variaii acceptabile ale lui F sunt ntre 0,75-1

Exist medicamente cu biodisponibilitate absolut per os foarte mare (F>0,9). n continuare sunt prezentate substane medicamentoase cu biodisponibilitate per os foarte mare i F>0,9 ca de exemplu: amoxicilina, cefalexina, clonidina, indometacin, metronidazol, fenobar- bital, sulfametoxazol, trimetoprim, teofilin, acid valproic etc.

Cnd la administrarea per os biodisponibilitatea absolut este mai mic dect 75% (F< 0,75), datorit unei absorbii incomplete sau datorit unor biotransformri, n cazul primului pasaj se impune s fie luate urmtoarele msuri de ordin terapeutic:

alegerea altei ci de administrare, ca de exemplu n cazul: nitroglicerinei, izoprenalinei, care se administreaz sublingual;

administrarea per os a unor doze mai mari, pentru atingerea concentraiei sanguine a medicamentelor n domeniul terapeutic, ca de exemplu: oxacilina, neostigmina, nifedipina etc.

Pentru substane medicamentoase cu F