introducere in teoria comunicarii in teoria comunicarii

of 92/92
1 Facultatea de Jurnalism şi ŞtiinŃele Comunicării Universitatea din Bucureşti Specializarea ŞtiinŃele Comunicării Nivel licenŃă Introducere în teoria comunicării Titular de curs: conf. dr. Marian PETCU

Post on 01-Jan-2016

191 views

Category:

Documents

34 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Introducere in teoria comunicarii, M. Petcu

TRANSCRIPT

 • 1

  Facultatea de Jurnalism i tiinele Comunicrii

  Universitatea din Bucureti

  Specializarea tiinele Comunicrii

  Nivel licen

  Introducere n teoria

  comunicrii

  Titular de curs: conf. dr. Marian PETCU

 • Marian Petcu Introducere n teoria comunicrii

  2

  Acest material este protejat prin Legea dreptului de autor i a drepturilor conexe nr. 8 din 1996, cu modificrile ulterioare.

  Dreptul de autor i aparine lui Marian Petcu. Facultatea de Jurnalism i tiinele Comunicrii, Universitatea din Bucureti, are dreptul de utilizare a acestui material.

  Nici o parte a acestui material nu poate fi copiat, multiplicat, stocat pe orice suport sau distribuit unor tere persoane, fr acordul scris al deintorului dreptului de autor.

  Citarea se face numai cu precizarea sursei.

 • Marian Petcu

  3

  Unitatea de nvare 1

  CONCEPTULUI DE COMUNICARE

  CUPRINS

  1.1 DEFINIRE

  1.2 COMUNICAREA PROCES SOCIAL

  1.3 ACTUL COMUNICRII MODELE LINEARE I DINAMICE

  1.4 MESAJ I INFORMAIE

  1.5 COMUNICAREA: CONINUT I RELAIE

  1.6 DIGITAL I ANALOGIC N COMUNICARE

  1.7 COMUNICARE RELAIE. PRIVIREA, TCEREA, GESTUALITATEA

  1.8 COMUNICARE INTERACIUNE

 • Marian Petcu Introducere n teoria comunicrii

  4

  CONCEPTULUI DE COMUNICARE

  I. 1. DEFINIRE

  Termenul de comunicare a fost utilizat ncepnd cu secolul al XIV-lea cu sensul de a pune n comun, a fi n relaie, a mprti, avnd la origine latinescul communis; n secolul al XVI-lea i mai cu seam n al XVII-lea, odat cu dezvoltarea reelelor de drumuri, a potei i a mijloacelor de transport, a comunica devine sinonim cu a transmite, pentru ca abia n a doua jumtate a secolului al XX-lea s se asocieze comunicarea principalelor media-pres, cinema, radio, televiziune (mijloace de comunicare)3 altor domenii de interaciune uman.Cel mai adesea, comunicare a fost redus s fie la un simplu schimb de informaii, fie la stabilirea unei relaii ntre persoane, cu sensul de aciune de comunicare ori rezultat al acestei aciuni (ceea ce este comunicat are form material-documente, date etc. sau imaterial-idei, sentimente etc.) O abordare relativ recent susine c n cazul comunicrii este vorba mai degrab de un proces, deci de o intervenie complex ce implic transformri la nivelul celor ce intr n relaia comunicaional.

  ntr-o alt ordine de idei, majoritatea teoriilor comunicrii au fost fondate de modelul codului (un emitor codific un mesaj i un receptor decodific mesajul, ntre cei doi interpunndu-se un mijloc de comunicare), deci comunicare egal codificare, respectiv decodificare de mesaje. n opoziie cu aceast interpretare, cercettori ca Paul Grice i Davis Lewis ne propun un model inferenial,4 potrivit cruia a comunica echivaleaz cu a produce i a interpreta indici/semne (n logic, inferena este operaia de trecere de la un enun la altul, n care ultimul enun este dedus din primul). Ei pornesc de la premisa c mesajul n sine este ntotdeauna incomplet i c receptorul trebuie s-l completeze (s-l mbogeasc) fcnd inferene5, pe baza cunotinelor sale i a datelor situaiei n care are loc comunicarea (de unde necesitatea dezvoltrii codului prin inferen). Se pare c unicul aspect asupra cruia exist o relativ consensualitate n definire l reprezint acela al comunicrii ca interaciune bazat pe schimbul de semnificaii (Iacob, L., 1997).

  Cea mai elaborat pespectiv asupra comunicrii a fost propus de un grup de cercettori condui de Alex Mucchielli (1998). Pornind de la premisa c n cadrul comunicrii intr cvasitotalitatea expresiilor umane, aceast abordare, numit teoria proceselor comunicaionale se bazeaz pe trei teoreme: teorema semnificaiei, teorema constructelor sensului prin contextualizare i teorema proceselor de comunicare.

 • Marian Petcu

  5

  Teoria proceselor de comunicare susine c noiunea de sens n comunicare ia natere ntr-un cadru generalizabil, confirmnd unul dintre postulatele colii de la Palo Alto, care privilegiaz contextul interaciunilor, cu meniunea c nu doar contextele contribuie la crearea semnificaiei schimbului (de mesaje), ci c nsi contextele i semnificaiile se construiesc prin schimb. Deci semnificaiile nu sunt date, ci emergente, sensul emerge din configuraiile situaionale n care activitile se desfoar i care sunt co-construite de actorii aflai n relaia comunicaional. Prin urmare, atenia trebuie ndreptat nu doar asupra informaiei, difuzrii i metamorfozelor sale, ci i asupra operaiunilor comunicaionale ce au condus la crearea sensului.

  Prezentm succint unul dintre exemplele date de A. Mucchielli, n susinerea teoriei sale.

  Un grup politic important declar public faptul c se desolidarizeaz de alte grupuri cu care se afl ntr-o alian guvernamental, datorit unor afaceri n care sunt implicai aliaii lor. Aceast reacie este mediatizat i produce o restructurare a cmpului relaiilor politice dintre partide, deci are loc un proces de reconfigurare n cmpul actorilor politici (transform contextul alianelor posibile). Orice comunicri ce vor fi fcute ulterior de partidele politice vor lua semnificaii prin raport cu noua poziie relaional ce urmeaz a fi definit. n plus, putem spune c n timp ce se deruleaz, aceast comunicare ia un sens de apel la alte aliane politice. Aceast aciune de transformare este fundamental i confirm c sensul unei comunicri se nate din punerea n relaie cu alte elemente contextuale. n plus, putem spune c n timp ce se deruleaz, aceast c

  Din aceast perspectiv o situaie de comunicare nu poate fi neleas dect dac se ine seama de contextele constitutive, pe care le expunem n continuare:

  contextul spaial procesele de contextualizare spaial evideniaz faptul c ceea ce este spus ntr-o relaie comunicaional ia sens prin raport cu dispunerea locurilor actorilor i constrngerile spaiale ale acestora;

  contextul fizic i senzorial ceea ce este spus ia sens prin raport cu ansamblul elementelor senzoriale i fizice (privire, sunete, apropiere, miros, atingere etc.);

  contextul temporal ceea ce s-a spus anterior contribuie la formarea sensului a ceea ce se spune ulterior;

  contextul poziiilor ceea ce este spus ia sens prin raport cu poziionarea actorilor ntre ei (vom nelege aici poziia, nu ca pe o variabil spaial, ci ca pe un una ce ine de rolul social al actorilor);

 • Marian Petcu Introducere n teoria comunicrii

  6

  contextul relaional social imediat ceea ce se spune ia sens prin raport cu calitatea relaiilor dintre actori i depinde de ansamblul sistemului interacional creat;

  contextul cultural de referin la norme i reguli colective sensul se creeaz prin raport cu normele existente ori construite n cursul schimbului (nu se poate comunica fr un minim acord asupra unor norme);

  contextul expresie a identitilor actorilor ceea ce este spus ia sens prin raport cu ceea ce se tie sau este afiat ca intenie i ca miz la nivelul actorilor relaiei comunicaionale6.

  Pentru a sesiza natura i particularitile procesului de comunicare vom realiza un inventar parial al principalelor interogaii legate de acesta, inspirat de cercettorul Denis McQuail (1994).

  Procesul de comunicare, unidirecional sau interacional? Nu putem opta ferm pentru una dintre abordri, datorit varietii extreme a situaiilor de comunicare. Decisiv apare aici fenomenul de feed-back (retroaciune), precum i gradul de circularitate implicat. O conversaie interpersonal ntmpltoare sau o negociere verbal reprezint procese esenial circulare i interacionale. Orice act de comunicare este un rspuns la un act de comunicare anterior i are particularitatea de a fi deschis modificrilor participanii sunt egali i alterneaz rolurile de emitor-receptor de mesaj, n timp ce n cazul comunicrii unidirecionale iniiativa aparine permanent emitorului (comuni-catorului).

  Procesul de comunicare, proces deschis sau nchis? Depinde de gradul n care rezultatul comunicrii este predictibil i planificat sau supus unor incertitudini ce pot proveni din diferite surse. Forme de comunicare ca cea artistic, comunicarea de mas, contactele informale interpersonale sunt procese deschise.

  n procesul de comunicare semnificaiile sunt fixe sau tranzacionate?

  Variabilitatea tranzacional se refer la tolerana diferitelor semnificaii intenionate de comunicator sau percepute de receptor; unele mesaje sunt neambigue i permit o unic interpretare, altele nu. n cazul comunicrii artistice sau al conversaiei informale ambiguitatea este ridicat. n astfel de situaii exist un grad relativ ridicat de toleran fa de variaia i subiectivitatea percepiei, i se consider c receptorul i structureaz propriul univers social n chiar momentul receptrii. n comunicarea tiinific ori n cea n care se urmrete ghidarea i controlul, procesul de comunicare nu este, n mod obinuit, tranzacional.

  Procesul de comunicare are un scop precis? Cel mai adesea da, dar exist forme de comunicare cum este cea de mas n care nu se

 • Marian Petcu

  7

  urmrete un scop foarte riguros definibil mesajele difuzate de media pot fi utilizate de oricare dintre membri audienei, prin urmare putem vorbi de scop din perspectiva organizaiei media pe de o parte ori de interesul specific al unui agent de publicitate care face apel la media, pe de alt parte (vom reveni asupra acestei abordri).

  Este sau nu procesul de comunicare dependent de sistem? Comunicarea este sistematic atunci cnd acte succesive de transmitere i receptare a mesajelor sunt relaionate ntr-o manier determinist ntre ele i cu contextul n care au loc (n sensul c circumstanele pot determina procesul de comunicare, iar rezultatele comunicrii modific feed-back-ul contextual7).

  Autorii Dictionnaire encyclopedique des sciences de linformation et de la communication (Paris, 1997) propun o accepiune mai simpl a comunicrii aciune de a stabili o relaie cu cineva sau de a pune ceva n comun cu o persoan sau un grup de persoane i rezultatul acestei aciuni. Etimologic, a comunica nseamn a pune n comun .

  Pentru teoreticienii comunicrii din coala de la Palo Alto, toate comportamentele sunt potenial comunicative. Yves Winkin (La nouvelle communication, Seuil, 1981, p. 147) propune clasificarea lor n ase mari categorii:

  I.Comportamentul verbal

  a. lingvistic; b. paralingvistic

  II. Comportamentul kinezic

  a. micrile corpului, inclusiv expresiile faciale;

  b. elementele ce provin din sistemul neuro-vegetativ, incluznd colorarea pielii, dilatarea pupilelor etc.;

  c. postura;

  d. zgomotele corporale.

  III. Comportamentele tactile

  IV. Comportamentul teritorial ( proxemic)

  V. Alte comportamente comunicative, puin studiate, cum ar fi emiterea de mirosuri

  VI. Comportamentul vestimentar, cosmetic, ornamental etc.

  S ncheiem aceast prim etap a abordrii comunicrii riscnd o definiie. Prin urmare, vom nelege prin comunicare procesul social prin care se urmrete realizarea transmiterii de informaii, influenarea,

 • Marian Petcu Introducere n teoria comunicrii

  8

  exprimarea identitii actorilor, structurarea relaiilor, construcia referinelor colective.

  *****************************************************************************

  Teoriile comunicrii

  n literatura de specialitate vei gsi patru mari tipuri de teorii ale comunicrii:

  a. Teoriile subiectului sunt teorii potrivit crora comunicarea afirm identitatea subiectului n relaia cu un altul. Limbajul este important n acest caz.

  b. Teoriile interaciunii comunicarea este privit ca afirmarea unui proces dinamic de natur s modifice comportamentul destinatarului; se disting teorii strict interacioniste, n esen descriptive, i teorii gestaltiste sau comportamentaliste, care au mize terapeutice n principal.

  c. Modelele cibernetice descriu comunicarea ca un proces dinamic instrumental, ce presupune fluxuri cuantificabile de informaii structurate n jurul jocului dinamic de fore.

  d. Teoriile sociologice evideniaz dimensiunea instituional a comunicrii, manifestarea legturilor sociale. Comunicare este privit ca o logic a reglementrii (abordarea politic), ca o logic a reprezentrii (abordarea antropologic) sau ca o logic a puterii (teoriile influenei).

  *****************************************************************************

  I. 2. COMUNICAREA PROCES SOCIAL

  Trecerea de la comunicarea individual la cea social s-ar produce, dup Jacques Durand (1981), prin trei stadii succesive8: mai nti exist o multitudine de comunicri individuale, aspectul social al acestora innd doar de numrul lor mare (socialul este aici o realitate pur statistic); la al doilea nivel, comunicarea individual ia o dimensiune social pentru c este preluat i amplificat de un mijloc social de comunicare (vezi mass media, de exemplu); la al treilea nivel apare o comunicare specific social, legat de reguli, de instituii, cu un limbaj mai elaborat i mai normativ prin raport cu exprimarea individual spontan.

  Iat cteva exemple de evoluii de la comunicarea individual la cea social.

 • Marian Petcu

  9

  - n domeniul politicii: voturi - sondaje de opinie - opinie public - opinii individuale

  - n domeniul comportamentului: ritualuri, jocuri, mod - comportament de mulime -comportament individual - sporturi;

  - n domeniul educaiei: educaie familial - coal, universitate - media educative - dialog ntre generaii.

  Comunicarea uman reprezint un proces att de important nct este greu de imaginat niveluri de socializare n absena comunicrii, de aceea aderm la afirmaiile lui E. Sapir, potrivit cruia numai n aparen societatea este o sum static de instituii sociale; n realitate ea este reanimat i reafirmat creator n fiecare zi de actele particulare de natur comunicativ care au loc ntre indivizii care o alctuiesc (...) orice structur cultural, orice act individual care ine de comportamentul social implic ntr-un sens explicit sau implicit, comunicare9.

  S amintim n acest context eforturile antropologului Ray Birdwhistell (1970) de a construi o teorie a comunicrii ce se bazeaz pe idee c viaa social tinde s se menin ntr-o stare stabil, iar comunicarea nu este doar o activitate voluntar ntre dou sau mai multe persoane, ci un proces prin care fiinele umane stabilesc o continuitate previzibil n viaa lor10.

  n termenii lui Y. Winkin, atunci cnd este conceput ca o activitate social, un mecanism superior este pus de-asupra comunicrii individuale. Fiecare act de transmitere de mesaje este integrat ntr-o matrice mai vast, comparabil n extinderea ei, culturii. Este matricea care primete numele de comunicare social. Ea constituie ansamblul de coduri i de reguli ce fac posibile i meninerea n regularitate i previzibilitate a interaciunilor, i relaiile dintre membrii aceleiai culturi. Comunicarea social este deci permanen (...) ea permite aciunii unui individ de a se insera ntr-o continuitate vezi n acest sens, clasificarea comunicare individual (telegrafic) i comunicare social (orchestral)11.

  Comunicarea a mai fost definit i ca proces ce determin creterea numrului trsturilor comune, a ceea ce mprtesc participanii. Este cert faptul c o particularitate comun tuturor proceselor de comunicare este aceea c ntotdeauna interaciunea antreneaz o schimbare. Ori de cte ori are loc comunicare se produce o schimbare de stare, se ntmpl ceva ce modific relaia participanilor unul fa de cellalt sau/i fa de lumea exterioar. Practic, nu exist comunicare fr efecte.

  Comunicarea presupune sau stabilete ntotdeauna o relaie social ntre participani, dobndind, prin urmare, caracterul de aciune social

 • Marian Petcu Introducere n teoria comunicrii

  10

  aciunea este social n msura n care, datorit semnificaiei subiective pe care i-o acord actorul individual, ia n considerare comportamentul celorlali i, n consecin, are o desfurare orientat, arta M. Weber12 (1947). Aa se ntmpl i n cazul comunicrii cel care transmite un mesaj are n minte un anumit receptor i i modeleaz aciunea prin referirea contient la acesta. La rndul su, receptorul acord anumite semnificaii mesajelor prin orientarea ctre o surs uman. Deci vom considera toate relaiile de comunicare relaii sociale, fr ca i reciproca acestei afirmaii s fie adevrat, pentru c relaiile comunicaionale reprezint o subcategorie a relaiilor sociale13.

  I. 3. ACTUL COMUNICRII MODELE LINEARE I DINAMICE

  n studiul proceselor de comunicare cercettorii au elaborat diferite modele, ce pot fi grupate n funcie de sensul/sensurile schimbului de informaii, de interaciunile rezultate etc.

  Spre exemplificare, Ioan Drgan (1996) opereaz cu clasificarea modele matematice (modelul teoriei informaiei, modelul cibernetic), modele lingvistice, modele sociologice (modelul Scharamm, modelul Gerbner .a.m.d.). Ali autori le clasific n modele lineare, circulare i interactive (R. Rieffel, 1995). n cele ce urmeaz ne vom opri asupra ctorva dintre cele mai reprezentative modele de comunicare.

  Modelul Shannon & Weaver (1949)

  Inginerii C.E. Shannon i W. Weaver, angajai ai laboratoarelor Bell Telephone din New York au cutat s maximizeze eficiena transmiterii semnalelor prin telefon i unde radio. Demersul lor a dus la crearea unei teorii matematice a comunicrii, aplicabil i n alte situaii de transfer informaional dect cele amintite, punctul de plecare fiind lucrrile lui R.V.L. Hartley, cel care a utilizat pentru prima oar cuvntul informaie n sensul su matematic (1927). n linii mari, modelul propus de cei doi are urmtoarea structur:

  Dei modelul se bazeaz pe trei nivele cel tehnic (A), cel semantic (B) i cel al eficienei transmiterii (C), atenia celor doi a fost centrat ndeosebi pe primul nivel (A). C. E. Shannon a avut ideea de a stabili o relaie ntre informaie i incertitudine, n sensul c informaia reduce incertitudinea. Cantitatea de informaie pe care o obinem cnd se produce un eveniment este egal cu cantitatea de incertitudine care era asociat naintea acestui eveniment. Msurnd incertitudinea, Shannon ne ofer o unealt pentru msurarea informaiei (incertitudinea depinde de doi factori numrul de evenimente posibile, cu ct sunt mai

 • Marian Petcu

  11

  numeroase cu att incertitudinea celui care se va produce este mai mare, i probabilitatea de producere a fiecruia dintre evenimente)14.

  Observm c actul de comunicare este identificat cu informaia, iar informaia, cu transmiterea de semnale. Pe de alt parte, comunicarea este vzut ca proces linear, unidirecional. Or tocmai aici se afl principala limit a modelului nu exist feed-back, cel ce modific att mesajul ct i relaia comunicaional n sine. Nu exist, de asemenea, nici o referire la importana contextului n care are loc comunicarea i care o poate influena. Cu toate minusurile lui, acestui model i datorm debutul a ceea ce avea s devin studiile comunicrii.

  Modelul Lasswell (1948)

  Un model oarecum similar (ca reprezentare) cu cel anterior a fost elaborat de Harold D. Lasswell. n concepia sa, comunicarea se stabilete ntotdeauna n acelai sens: de la emitor la receptor, deci unidirecional, ceea ce face ca receptorul s aib un rol pasiv n relaia comunicaional15.

  Schema lui Lasswell prezint cteva limite majore limiteaz comunicarea la un proces de persuasiune, neinnd seama de context, adic de situaiile concrete n care se desfoar, i ignor fenomenul de feed-back, altfel spus, veritabilul rol de receptor, de decodificare personal i de capacitate de rspuns.

  Modelul Schramm (1954)

  Pe baza modelului Shannon & Weaver, Wilbur Schramm a elaborat propriul model, al crui principal merit rmne acela de a fi subliniat natura interactiv16 a procesului de comunicare. Schramm afirm c n esen, procesul de comunicare const n punerea n acord a receptorului cu emitorul, cu privire la un mesaj, ceea ce implic dou momente importante-codificarea i decodificarea mesajului.

  Codificarea const n faptul de a traduce mesajul ntr-un limbaj adecvat att canalului de transmitere, ct i receptorului, adic transformarea unei idei, a unei opinii, de exemplu, n mesaj, constituit din semnale organizate dup conveniile unuia sau mai multor coduri (vom reveni asupra noiunii de cod). Altfel spus, a codifica nseamn a pune ntr-o form inteligibil, accesibil i transmisibil semnalele i simbolurile. Decodificarea se refer la retraducerea mesajului de ctre receptor, la extragerea semnificaiilor necesare, adic nelegerea i interpretarea semnelor codificate ce compun mesajul.

 • Marian Petcu Introducere n teoria comunicrii

  12

  Al doilea model Schramm demonstreaz natura interactiv a procesului de comunicare, ceea ce presupune existena unui cmp de experien att la nivelul emitorului, ct i la cel al receptorului, ca o condiie absolut necesar armonizrii celor doi. n desenul de mai jos observm o zon de suprapunere a celor dou cmpuri de experien, deci experiena cumulat a celor ce comunic. Cu ct aceast suprafa este mai mare, cu att comunicarea este mai eficient.

  n completarea modelului su, W. Schramm relev calitatea de interpret a individului aflat n relaie comunicaional: el este n acelai timp att codificator, ct i decodificator de mesaj

  Al treilea model Schramm aduce elementul fundamental al comunicrii feed-back ul (retroaciunea), reacia de rspuns la un mesaj n scopul elaborrii altui mesaj, ceea ce confirm circularitatea procesului comunicaional.

  Modelul Gerbner (1956)

  n anul 1956, cercettorul american George Gerbner a formulat un model n care apar elemente noi, cum ar fi: percepia, producia i semnificaia mesajelor; mesajul ca unitate a formei i coninutului; producia mesajelor i percepia evenimentelor .a.m.d. Modelul este linear (pune n relaie evenimentele, producia mesajelor i percepia acestora) i evideniaz caracterul subiectiv, selectiv, variabil i imprevizibil al procesului de comunicare.

  Modelul poate fi prezentat astfel: 1. cineva; 2. percepe un eveniment; 3. i reacioneaz; 4. ntr-o situaie dat; 5. utiliznd anumite mijloace; 6. pentru a face disponibile mesajele; 7. care au o anumit form; 8. i se situeaz ntr-un anumit context; 9. transmit un coninut; 10. i genereaz anumite consecine.

  Modelul H.U.B. (1974)

  Modelul circular al comunicrii sau modelul concentric, cum mai este numit, aparine unui grup de cercettori format din Ray Hiebert, Donald Ungurait i Thomas Bohn (HUB).17El este inspirat de ideea din ce n ce mai rspndit n anii 70, c procesul de comunicare nu urmeaz o schem simpl, linear, ci c legturile dintre emitor i receptor sunt mult mai complexe i mai variate dect s-a crezut pn atunci. Prin urmare, s-au propus modele concentrice, n spiral (vezi modelul Dance), n elice .a.m.d. ale comunicrii, toate insistnd asupra capacitii receptorului de a seleciona, a interpreta i a reinterpreta mesajele. Modelul de fa este aplicabil n cazul comunicrii de mas/mediatizat, care implic n realitate o negociere sau o tranzacie

 • Marian Petcu

  13

  continu ntre emitor i receptor (ceea ce justific reprezentarea ntr-o form dinamic).

  Nu memorai modelele de comunicare expuse ele au o funcie euristic, se utilizeaz la proiectarea, analiza/evaluarea unor cercetri.

  ***************************************************************************

  ntr-o prim etap, comunicatorii (redacia unui ziar ori a unei televiziuni) produc mesaje ce trec mai nti prin diferite stadii de codificare (coduri), sub forma informaiilor scrise ori audiovizuale. Anterior difuzrii, acestea sunt filtrate de controlor (Gatekeepers), adic de profesionitii ce decid asupra procesului de selecie. n fine, mesajele sunt emise prin media (ziar, televiziune). ntr-o a doua etap intervin regulatorii, ce pot fi grupuri de presiune, instituii (asociaii) ce pot exercita o anumit influen asupra media, prin urmare pot afecta coninutul i eficiena mesajelor. Urmeaz filtrele informaionale de ordin fizic (oboseala receptorului, de exemplu) sau psihologic (centrul de interes al receptorului). n fine, mesajele ating audiena i provoac anumite efecte.

  Modelul integreaz n schem zgomotele (acestea pot fi specifice canalului de transmitere-imagine sau sunet de o slab calitate, de exemplu, ori semantice, cum ar fi utilizarea unui limbaj greu accesibil), adic acele elemente care afecteaz calitatea comunicrii (i eficiena ei), retroaciunile (rspunsul receptorilor spre comunicatori ori controlori), precum i amplificarea (acordarea unei mai mari importane unei anumite informaii sau personaliti prin raport cu celelalte.

  I. 4. MESAJ I INFORMAIE

  Cea mai simpl definire a mesajului ar fi suit de semnale mpachetate dup unul sau mai multe coduri; ceea ce trece de la emitor la receptor. Un cod (sau un sistem de semne) este alctuit din uniti (semne) i structuri (reguli de combinare), rolul su fiind acela de a asocia structuri de date cu structuri de semnificaie. Prin urmare, un cod (sau un limbaj) reprezint o pluralitate de semne care au o semnificaie comun pentru un numr de interprei (participani la procesul de comunicare).

  Un inventar sintetic al principalelor clase de mesaje include:1. mesaje vizuale

  semiotice: limbaj scris

  utilitare (dat, ordin, decizie)

  imaginare (ficiune); realiste (fotografia)

 • Marian Petcu Introducere n teoria comunicrii

  14

  izomorfe: imagini fixe

  imaginare (arte grafice) sau

  iconice - imagini animate (cinema, televiziune)

  2. mesaje sonore

  semiotice: limbajul vorbit

  izomorfe: zgomote

  imaginare: muzica

  3. mesaje tactile

  continue: ocuri, presiuni, alunecri etc.

  vibratorii: trepidaii

  4. mesaje olfactive

  realiste (mirosul dintr-un spaiu)

  simbolice (limbajul parfumurilor).

 • Marian Petcu

  15 Titlu de curs

  Ct privete informaia, iat cteva tentative de definire. Pentru R. Rieffel (1995, loc. cit.) informaia reprezint un stoc de date (mesaje, semnale, simboluri) transferat prin procesul de comunicare; comunicarea este cea care permite fiinei umane s creeze semnificaii noi, s interpreteze mesajele, deci s valorifice informaiile. D. Miller definete informaia referindu-se la prezena unuia dintr-o mulime de stimuli difereniabili, un stimul reprezentnd influena care este simbolic i arbitrar asociat cu un obiect (stare, eveniment sau proprietate) i care permite organismului stimulat s disting acest obiect de altele19. Limita acestei definiii const n aceea c implic un criteriu particular de relevan: msura n care receptorul l gsete util pentru a opera diferenieri.

  J.J. Van Cuillenburg et. al.20 apreciaz informaia ca ceea ce se comunic ntr-unul sau altul dintre limbajele disponibile, deci combinaia dintre semnale i simboluri. Exist, avertizeaz autorii, trei aspecte ale conceptului de informaie:

  - aspectul sintatic: succesiunea de semnale grafice, auditive sau electrice, impus de emitor;

  - aspectul semantic: vezi semnificaia acordat semnalelor, pe baza conveniilor sociale/culturale. Distingem aici ntre informaia semantic intenional = informaia pe care emitorul dorete s o transmit i informaia semantic realizat = informaia pe care receptorul o desprinde din mesajul receptat;

  - aspectul pragmatic ceea ce se ntmpl cu informaia primit, efectul ei asupra receptorului.

  Jacques Attali ne asigur c informaia este forma sau ordinea detectabil n orice materie sau energie, fiecare obiect putnd fi privit ca mesaj (exist sau nu), semnal (provoac o reacie), discurs (realizat printr-o tehnologie), simbol (pentru c el semnific ceva din punct de vedere social) i relaie (cine l-a fcut, de ce, cu ce intenie).21 O definiie mai accesibil a informaiei este dat de W. R. Garner (1962) informaia este ceea ce reduce, prin transmiterea ei, ignorana i incertitudinea privind starea unei situaii date i mrete capacitatea de organizare, structurarea i funcionare a unui sistem dat.

  Dac informaia are valoare i se msoar n cmpul cunoaterii, iar comunicarea n cel al aciunii i al organizrii22 (D. Bougnaux) rezult c a doua o precede i o condiioneaz n mod necesar pe prima. Informaia este, n cele din urm, un apel venit dintr-o lume exterioar i care strbate ceea ce ne nconjoar pentru a ne ghida, a ne mbogi i, eventual, a ne complica vieile (loc. cit.).

  Din perspectiv cognitivist, informaia este disponibil i perceptibil n mediu, nici un organism neputnd manifesta un comportament orientat

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 16

  dect n msura n care este n relaie informaional cu mediul (informaia are un rol determinant n controlul conduitei sale). Deci independent de prezena unui agent cognitiv/observator, informaiile exist i sunt fondate pe invariaii, adic pe relaii constante i regulate ntre fapte, evenimente sau situaii: dac dou fapte sunt corelate, atunci unul este purttor de informaii pentru cellalt.

  Pe acest temei, L. Quere23 constata c un obiect poate constitui suportul unei informaii prin intermediul determinrii cauzale a strii n care se afl (girueta indic direcia vntului); informaia vehiculat de un fapt este relaionat de o constrngere (fr o evaluare/relaionare sistematic i univoc a dou sau mai multe fapte, nu se poate considera c unul l indic pe cellalt), n fine, informaia este de natur relaional: un fapt nu conine informaii despre el nsui, ci despre un altul.

  Pentru G. Bateson, informaia este diferena care face diferena24, exemplul ales de el fiind o hart care, dac ar avea toate datele teritoriului a crui reprezentare este, ar trebui s aib dimensiunile teritoriului. Deci cartograful va reproduce dect unele diferene de nivel, de vegetaie etc., adic acele elemente care fac diferena, care aduc informaii, n funcie de scara hrii, de mijloacele de reproducere, de destinaia documentului. Analogia de mai sus arat c informaia nu este substan, ci un raport ntre dou variabile.

  I. 5. COMUNICAREA: CONINUT I RELAIE

  Pentru a reduce incertitudinile legate de conceptul de comunicare, ne vom opri asupra ctorva aspecte eseniale, ale cror semnificaii depesc simpla delimitare conceptual.

  Comunicarea uman cuprinde dou aspecte coninutul i relaia indisociabile, cea de-a doua aprnd ca o metacomunicare25. Prin coninut nelegem informaia, mesajul, aspectul cantitativ al comunicrii, neputnd avea interaciune ntre indivizi fr ca un mesaj s nu fi fost transmis de la unul la cellalt.

  Conceptul de metacomunicare a fost elaborat de Gregory Bateson, ca urmare a refleciei asupra conceptelor cu care opereaz cibernetica el nota c pentru orice circuit recursiv autoreglator este necesar s distingem ntre informaiile privind relaii din elementele sub-ansamblurilor acelui circuit i informaiile privind ansamblul circuitului. Aplicndu-le la studiul comunicrii, Bateson observa c pentru a reduce ambiguitatea inerent codificrii informaiei, ar fi necesar ca individul s poat nva/nelege, sensul de atribuit diferitelor mesaje pe care le recepteaz, numind metamesaje26 aceast nou clas de informaii de un nivel superior de abstracie, care calific un ansamblu de mesaje. n

 • Marian Petcu

  17 Marian Petcu

  acest sens remarca faptul c indivizii recurg la metacomunicare pentru a-i da seama dac o secven comportamental trebuie neleas n sens literal, ludic, metaforic etc.

  n contextul lingvistic (unde nu se iau n considerare dect mesajele verbale) se utilizeaz termenii de metalimbaj27 i de funcie metalingvistic pentru a desemna toate cuvintele sau frazele care, plecnd de la enun, desemneaz i gestioneaz enunarea. Deci, comunicarea presupune ntotdeauna o metacomunicare, care le indic celorlali n ce categorie, la ce nivel sau adres trebuie clasat un anumit mesaj (vizual, verbal sau comportamental).

  Teoria enunrii subliniaz primatul relaiei28, enunarea fiind un aspect al relaiei, desemneaz ansamblul parametrilor ca actul de a vorbi, comportamentul, intenia, gesturile, tonul, vocea, privirea, locul, cadrul ocupat de emitor, pe scurt, toate condiiile fizice, psihologice i sociale care fac posibil ca un mesaj s treac, s fie mai bine recepionat dect altul, independent de adevrul sau falsul intrinsec coninutului su. Enunul rezum mesajul propriu-zis.

  Cercetrile efectuate de reprezentanii colii de la Palo Alto (vezi Watzlawick et.al.) converg n aceeai direcie: primatul relaiei (comunicrii) asupra informaiei (coninutului) pentru c aceasta nu poate fi neleas dect dac se percepe cadrul sau intenia pe care o presupune (de exemplu accentul, debitul vocii, nfiarea, tonul, atitudinea preced orice discurs), aadar anterioritatea (primatul) relaiei este n acelai timp i logic, i genetic, prin raport cu coninutul.29

  n interaciunile umane, fiecare dintre parteneri este ndrumat s ia n seam coninutul plus ceva, pe care G. Bateson (1951) l numete Ordinul30 interaciunii adic o injonciune comportamental, relaia prin care sunt transmise informaii asupra informaiilor (metacomunicare) i al crei obiect este acela de a transmite dorinele de comportament reciproc: de ce manier doresc s tratez i de ce manier doresc s fiu tratat. Aspectul relaional nu este ntotdeauna contient definit, dar rolul su n comunicare este esenial pentru c poziioneaz indivizii n interaciune.

  Exist cercettori care reunesc totalitatea trsturilor nonverbale (vocale i non vocale) pe care le utilizeaz cei aflai n relaie de comunicare sub denumirea de paralimbaj. nelegnd prin paralimbaj manifestrile auxiliare limbii propriu-zise, Laver i Hutcheson (1972) disting ntre informaia cognitiv (legat de mijloacele lingvistice i paralingvistice, cum ar fi gesturile ce se substituie cuvintelor), informaia injonctiv (preocupat de reglarea interaciunii, care include mijloace paralingvistice ca gesturi, micri, intonaii pentru a sugera unui interlocutor s ia cuvntul, de exemplu, dar i unele mijloace lingvistice

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 18

  cum ar fi frazele de bun venit) i informaia indicial, incluznd comunicarea non verbal n special n ultimele dou categorii.31

  Informaia indicial este oferit pentru a transmite un element important despre sine, se poate realiza prin limbaj, mbrcminte, nsemne (insigne, de exemplu), dar mijlocul cel mai frecvent este paralingvistic.

  Dup C. Baylon i X. Mignot (1991) ntr-o conversaie, de exemplu, interlocutorii utilizeaz un sistem total de comunicare, n care sunt schimbate trei tipuri de informaii:

  - cognitive : coninutul semnelor lingvistice schimbate;

  - indiciale : ndreptate spre locutor n scopul definirii i controlrii rolului pe care l joac n timpul conversaiei;

  - injonctive (sau conative) : informaiile schimbate de participani pentru a face s progreseze conversaia, a alterna locutorii, a ajunge la un rezultat.32

  Nonverbalul contribuie la definirea contextului situaiei comunicative i realizeaz, prin funcia sa metacomunicativ, ncadrarea interaciunii. Bunoar, informaiile despre vrst, sex, etnie, apartenena socio-cultural, stare de spirit etc., preponderent non verbale, constituie schimburile dinaintea schimburilor verbale33, care sunt responsabile de introducerea anumitor expectaii i condiii prealabile comunicrii: distana interlocutorie, nivelul de adresabilitate, poziia atitudinal (simpatie, antipatie, neutralitate). n acelai timp, n zona comunicrii non verbale pot fi localizate mai multe indicii ale conduitelor simulate non verbalul este mai dificil de controlat prin raport cu scrisul i vorbirea.

  I. 6. DIGITAL I ANALOGIC N COMUNICARE

  P. Watzlawick a operat o clasificare a comunicrii pornind de la tiinele inginereti, pe baza opoziiei verbal-nonverbal, n analogic i digital. O informaie poate fi codificat i introdus ntr-un computer printr-un ansamblu de operaii bazate pe o logic binar (0-1) se vorbete n acest caz de informaie digitalizat. n mod similar, limbajul bazat pe arbitrarul semnului poate fi conceput ca un proces de codificare digital (nu exist nici-un raport ntre un nume i un lucru dect atta ct exist ntre un numr de telefon i abonatul care i corespunde). Exist i o alt modalitate de prelucrare a datelor, de o manier analogic, cum ar fi tunelul aerodinamic ce reproduce vntul natural, pentru a determina profilul unui obiect, ceea ce atest c exist un raport ntre mrimile utilizate n main (tunel) i mrimile obiectului real.34

 • Marian Petcu

  19 Marian Petcu

  Prin urmare, modurile de comportament nonverbal pot fi considerate ca analogice (de exemplu, amploarea unui gest, profunzimea vocii, lungimea pauzei, tensiunea muscular etc., care corespund mrimilor relaiilor ce fac obiectul discursului). Watzlawick arta c metamesajele nu sunt, n general, explicite sau digitale, ci sunt transmise sub o form analogic (expresia feei, tonul vocii etc.)..

  S reinem ca o caracteristic fundamental a comunicrii umane faptul de a nsuma comunicare (se spune ceva) i metacomunicare (se calific ceea ce este spus), neputnd separa coninutul de relaie, cea de-a doua nglobndu-l pe cel dinti.

  Pentru a relua termenii de mai sus, fiinele umane utilizeaz dou moduri de comunicare digital i analogic. Limbajul digital are o sintax logic foarte complex i relativ accesibil, dar nu posed o semantic adecvat pentru relaie. Limbajul analogic, din contr, posed semantic, dar nu i sintaxa potivit unei definiri neechivoce a naturii relaiei35 (Watzlawick, Beavin, Jackson, 1972).

  Importana comunicrii nonverbale este atestat de numeroi cercettori, dintre care l amintim pe Albert Mehrabian (Tactics in Social Influence, 1969), potrivit cruia din totalul mesajelor emise de un individ, aproximativ 7% sunt verbale (numai cuvinte), 38% sunt vocale (tonalitatea vocii, inflexiunea i alte sunete specifice), iar 55% sunt mesaje nonverbale. Dup Ray Birdwhistell, componenta verbal n cazul conversaiei dintre doi indivizi ar deine sub 35%, iar comunicarea non-verbal 65%.

  n comunicarea de mas (televizual) lucrurile stau oarecum la fel ca n cazurile de mai sus. Acelai A. Mehrabian afirm c la televiziune, ceea ce spune o persoan nu reprezint dect 7% din ceea ce comunic n mod real, 38% din mesaj este transmis prin modul su de a se exprima (voce, vocabular, ritm al discursului) i 55%, prin expresiile feei i micrile corpului.36

  I. 7. COMUNICARE RELAIE. PRIVIREA, TCEREA, GESTUALITATEA

  Cele mai multe informaii despre particularitile comunicrii non-verbale le datorm psihologilor. Iat cteva din concluziile lor.37

  Privirea n comunicarea verbal schimburile de replici sunt marcate de alternana centrrii i decentrrii privirii prin raport cu figura partenerului. Acest fenomen este determinat de trei factori:

  Importana relativ pe care o au n fiecare moment al schimbului verbal cele dou surse de informare implicate, pentru fiecare din pri, mai exact sursa extern, partenerul, discursul su, manifestrile sale verbale i nonverbale i sursa intern, propriile procese de producere

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 20

  de informaie ale subiectului. Preponderena temporar a primei surse suscit centrarea vizual: cea de-a doua, decentrarea.

  Al doilea factor implicat este legat de calitile fizice ale canalului de comunicare: nivelul ateniei vizuale pentru partener este funcie de importana relativ a surselor de inferene active n canal (zgomote).

  Atenia vizual n comunicare este influenat i de motivaia social ori dispoziia partenerilor de a comunica. Comunicarea bazat pe cooperare, dependen, atracie, aprobare este nsoit de un nivel ridicat de centrare vizual asupra partenerului. Dificultatea, jena, depresia genereaz un nivel slab de focalizare asupra partenerului. Condiiile de slab motivaie ori reticena de a interaciona antreneaz, n general, niveluri de focalizare ce tind spre zero.

  Ca element al comunicrii nonverbale, i privirea nuaneaz, consolideaz, autentific ori neag mesajul verbal38, micrile ochilor indicnd modul de gndire.

  n interaciunea comunicativ, privirea are mai multe roluri, dintre care reinem:

  - indicare a rolului n comunicare un subiect care vorbete, privete mai puin interlocutorul dect atunci cnd ascult (41% fa de 75%);

  - exprimare a feed-back-ului;

  - informare a unei alte persoane c poate interveni n discuie;

  - semnalare a naturii relaiei instituite dominare ori supunere.39

  I. 7. 1. Tcerea n comunicare

  ntr-o interaciune se pot nregistra mai multe tipuri de tceri, semnificativ fiind nu att absena sunetului, dei are i ea o importan relativ, ci absena unui tip specific de sunet. Jack Bilmes (1996) gsete c simplei absene a sunetului i putem spune tcere absolut40, n timp ce tcerea notabil ar fi absena pertinent a unor anumite sunete. n cazul conversaiei, de exemplu, absena sunetului tcerea conversaional care este o specie a tcerii notabile, poate avea, la rndul ei, mai multe semnificaii. Tcerea ar fi mai mult dect ceea ce precede, ntrerupe sau se opune conversaiei, ar deveni o anumit form de discurs. Ea se integreaz comunicrii, alturi de cuvintele nespuse, ajutnd la atribuirea de semnificaii unui enun comunicarea nu este nici o reaciune, nici o interaciune, ci o tranzacie

 • Marian Petcu

  21 Marian Petcu

  n care omul inventeaz i atribuie semnificaii pentru a-i realiza proiectele.41

  Pentru David Le Breton tcerea i vorbirea nu sunt antonime, ambele fiind active i nsemnate, iar discursul nu poate exista fr legtura lor reciproc. Tcerea nu este un rest, o zgur numai bun de aruncat, un vid care trebuie umplut () ea nu ntruchipeaz o pasivitate brusc a limbii, ci o inscripie activ a folosirii ei. Ea ine de comunicare n aceeai msur ca limajul i manifestrile corpului care o nsoesc . Le Breton a identificat o serie de figuri ale tcerii , dintre care amintim : 1. controlul interaciunii abinerea de la cuvnt exprim adesea ncercarea de a pstra controlul interaciunii, de a nu se implica ntr-un schimb nedorit, este o atitudine de observaie, de ascultare ; 2. controlul de sine cuvntul conine i o capacitate de violen pe care tcerea o previne ; un individ rmne mut pentru a-i cntri cuvintele, a-i domoli mnia etc., nct putem spune c tcerea este i o tehnic de control al emoiilor ; 3. opunerea tcerea ca refuz, ca dezaprobare fr echivoc ; 4. a rupe tcerea ; 5. a reduce tcerea ; 6. consimmntul (conivena se realizeaz adesea n absena cuvintelor partenerilor se cunosc ndeajuns pentru a evita orice schimb verbal, tcerea exprimnd aici o nelegere tacit, o figur a complicitii ; 7. indiferena . a. m. d.(vezi David Le Breton, Despre tcere, Ed. All, Colecia Anthropos, Bucureti, 2001).

  I. 7. 2. Gest i comunicare

  Comunicarea verbal este nsoit aproape ntotdeauna de gesturi, nct gestul este deopotriv o practic social (chiar ntr-o conversaie fr vizibilitate, cum ar fi cea telefonic, gesturile sunt prezente), o motenire cultural i un fenomen social total, un revelator al identitii individului i comunitii.42 n anul 1951 antropologul Gregory Bateson i psihiatrul Jurgen Reusch publicau lucrarea Communication: the social matrix of psychiatry, n care prezentau complexitatea procesului comunicaional, susinnd c fiinele umane sunt biologic constrnse s comunice, comunicarea nereducndu-se la transmiterea de mesaje verbale, explicite i intenionale, ci integreaz ansamblul de procese prin care subiecii se influeneaz mental43, ceea ce avea s devin unul dintre postulatele Mental Research Institute (Palo Alto, California) este imposibil s nu comunici. La rndul su, Ray Birdwhistell44, avea s dea comunicrii amploarea acordat n mod tradiional de antropologi noiunii de cultur: cultura i comunicarea sunt termeni ce reprezint dou puncte de vedere sau dou metode de reprezentare ale inter-relaiei umane (interconnectedness), structural i regulat. n cultur, accentul este pus pe structur; n comunicare, pe proces.

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 22

  I. 8. COMUNICARE INTERACIUNE

  Interaciunea, cuvntul-cheie care atest caracterul circular al comunicrii este aciunea reciproc ce include att comunicarea verbal ct i pe cea non-verbal, indisociabile de context (mediul n care are loc comunicarea este purttor de reguli, de coduri ce tind s-i confere o anumit specificitate). Ea poate fi descris i ca sum a influenelor pe care un individ le poate avea sau suporta prin raport cu comportamentul comunicaional al altui individ ori ca influene reciproce pe care partenerii le exercit asupra celuilalt.

  Pentru J.B. Thompson (2000) exist trei tipuri importante de interaciune: a) fa n fa; b) mediat; i c) cvasiinteraciunea mediat.45

  a) Interaciunea fa n fa presupune mprtirea unui sistem de referine spaio-temporal comun celor ce particip context de coprezen i are caracter dialogic; interlocutorii utilizeaz, de obicei, o multitudine de referine simbolice pentru a transmite mesaje i pentru a le interpreta pe cele transmise de alii.

  b) Interaciunea mediat implic interlocutori aflai n contexte distincte din punct de vedere spaial i temporal, i prezena unui mijloc tehnic ce se interpune ntre ei (telefon, scrisoare etc.); ntr-o astfel de situaie, cei doi vor oferi un plus de informaie contextual n mesajele lor prin raport cu interaciunea fa n fa. O particularitate semnificativ este aceea c are loc o restrngere a referinelor simbolice: de exemplu, nu apar unele referine asociate coprezenei fizice, cum sunt gesturile, intonaia etc., dar sunt prezente alte referine simbolice, cum ar fi cele legate de scris, dac este vorba de o coresponden, deci interaciunea mediat dobndete un caracter relativ mai dechis.

  Comunicrii fa n fa (relaional), A.P. Bocher (1984) i atribuia cinci funcii: 1) a genera o impresie favorabil interlocutorului; 2) a organiza o relaie (a crea o structur de putere i control); 3) a construi i a valida un mod comun de a privi lumea; 4) a exprima sentimente i gnduri, i 5) a proteja punctele vulnerabile46. n aceast situaie, comunicarea non-verbal ofer, n principiu, sugestii despre atitudinea fa de sine i fa de alii a locutorului, atitudinile fa de gradul de confort cu privire la interaciunea n sine, n timp ce unele trsturi minore ale limbajului indic preferinele, intimitatea i statusul.

  c) Cvasiinteraciune mediat (sau interaciunea parasocial) este cea mai extins n spaiu i timp, implicnd o disponibilitate extins a informaiei i a coninutului simbolic aici ntlnim mijloacele de comunicare n mas este o situaie structurat n care unii indivizi sunt angajai n primul rnd n producerea formelor simbolice pentru cei care nu sunt prezeni fizic, n timp ce ceilali sunt implicai n primul rnd

 • Marian Petcu

  23 Marian Petcu

  n primirea formelor simbolice produse de cei crora nu le pot rspunde. Prin urmare, are un caracter monologic, fluxul informaional fiind unidirecionat.

  NOTE

  1. Franck E. X. Dance, The concept of communication, Journal of Communication, 20, 1970, pp. 201-210, apud Denis McQuail, Comunicarea, Institutul European, Iai, 1999

  2. K. Merten, Kommunikation: Eine Begriffs-und Prozessanalyse, Opladen, Westdeutscher Verlag, 1977, apud Sven Windahl et. al., Using Communication Theory, Sage Publication, London, 1992, p. 17

  3. R. Rieffel, Notions et modles n C.J. Bertrand, Mdias..., Ellipses, Paris, 1995, pp.13-25

  4. D. Sperber, D. Wilson, Relevance. Communication and Cognition (1986), dup La Pertinence. Communication et Cognition, Minuit, Paris, 1989, p. 14

  5. P. Livet, Les intentions de la communication, n Reseaux, nr. 50/1991, Paris, pp. 63-76

  6. A. Mucchielli, Les sciences de linformation et de la communication, Hachette Superieur, Paris, 1998 vezi pe larg Vasile S. Dncu, Comunicarea simbolic. Arhitectura discursului publicitar, Dacia, Cluj Napoca, 1999, cap. 3.

  7. D. McQuail, Comunicarea, Institutul European, Iai, 1999, pp. 42-45

  8. J. Durand, Les formes de la communication, Dunod, Paris, 1981

  9. E. Sapir, Communication, n International Enciclopedia of Social Sciences, 1930, apud D. McQuail, op.cit., p. 18

  10. R. Birdwhistell, Kinesics and Contact: Essay on Body Notion Communication, Philadelphia, University of Pensylvania Press, apud. Y. Winkin, Antropologie de la communication. De la thorie au terrain, De Boeck Universit, Paris-Bruxelles, 1996, p. 9

  11. Y. Winkin, Anthropologie de la communication, De Boeck Universite, Paris, Bruxelles, 1996

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 24

  12. M. Weber, The Theory of Social and Economic Organization, ed. T. Parsons, Free Press of Glencoe, 1947, apud D. McQuail, op. cit., p. 35

  13. D. McQuail, op. cit., p. 35

  14. I. Drgan, Paradigme ale comunicrii de mas, ansa, Bucureti, 1996 vezi pe larg Denis McQuail, Sven Windahl, Communication Models for the Study of Mass Communications, Longman, London-New York, 1989, pp. 10-36

  15. R. Rieffel, loc. cit.

  16. vezi nota 12

  17. R. Rieffel, loc. cit.

  18. L. Iacob, Comunicarea Fora gravitaional a cmpului social, n Comunicarea n cmpul social, Texte alese, L.M. Iacob, B. Blan, S. Boncu, Universitatea Al.I. Cuza, Iai, 1997, pp. 14-49

  19. D. Miller, What is Information Measurement?, American Psychologist, 8, 1953, apud D. McQuail, op. cit., p. 30

  20. J.J. Van Cuilenburg et al., tiina comunicrii, Humanitas, Bucureti, 1998, p. 25

  21. J. Attali, Le parole et loutil, PUF, Paris, 1975, p. 62

  22. D. Bougnaux, Introducere n tiinele comunicrii, Polirom, Iai, 2000

  23. L. Quer, Au juste, quest-ce que linformation?, n Reseaux, nr. 100, Paris, 2000, pp. 331-357

  24. Y. Winkin, Information selon Bateson, n L. Sfez (coord.), Dictionnaire critique de la communication, P.U.F., Paris, 1993, pp. 430-441

  25. B. De Hennin Contenu et relation de la communication, n L. Sfez (coord.): Dictionnaire critique de la communication, P.U.F., Paris, pp. 425-430

  26. C. Seron, T. Garcia, Metacommunication, n L. Sfez (coord.), op. cit., pp. 431

  27. D. Bougnaux, Introducere n tiinele comunicrii, Polirom, Iai, 2000, p. 28

  28. D. Bougnaux, La communication contre linformation, La Dcouverte, Paris, 1996, p. 71

 • Marian Petcu

  25 Marian Petcu

  29. D. Bougnaux, loc. cit.

  30. B. De Hennin, loc. cit.

  31. D. Mc Quail, op. cit., p. 86

  32. C. Baylon, X. Mignot, La Communication, Nathan Universit, Paris, 1991

  33. L. Iacob, op. cit., p. 19

  34. Y. Winkin. Anthropologie de la communication. De la thorie an terrain, De Boeck Universit, Paris-Bruxelles, 1996, p. 57

  35. P. Watzlawick, J.H. Beavin, D.D. Jackson, Une logique de la communication, Paris, Seuil, 1972, apud Comunicarea n cmpul social. Texte alese, Iai, 1997, pp. 87-106

  36. P. Babin, Langage et culture des mdias, Edition Universitaire, Paris, 1991, p. 25

  37. P.Rim, Communication verbale et non verbale n Grand Dictionnaire de la Psychologie, s.d. H. Bloch et. al., Larousse, Paris, 1991 (vezi pe larg Dicionar de Psihosociologie, editat de Septimiu Chelcea, Editura I.N.I., Bucureti, 1998, pp. 68-77)

  38. G. Croussy La communication audio-visuelle, Ed. DOrganisation, Paris, p. 126

  39. D. R. Frumuani Semiotica, Societate, Cultur, Institutul European, Iai, 1999, p. 196

  40. J. Bilmes, La silence constitu. La vie dans un monde de plnitude du sens, n Reseaux, nr. 80, Paris, 1996, pp. 129-135

  41. L. Sfez Thorie et pratique des mass media, n L. Sfez (coord.), op. cit., p. 1083

  42. D.R. Frumuani, op. cit., p. 182

  43. Y. Winkin, Anthropologie de la communication, De Boeck Universit, Paris-Bruxelles, 1996, p. 53

  Not vezi n acest sens cercetrile lui S. Hall, G. Bateson, E. Goffman, P. Watzlawick, cunoscute i sub denumirea de viziune orchestral a comunicrii. Postulatele lor fondatoare se pot exprima sintetic n urmtorii termeni: 1) este imposibil s nu comunici prin cuvinte sau tceri, prin gesturi voluntare sau involuntare, actul social intr n sistemul complex, orchestral al comunicrii; 2) comunicarea se desfoar la dou nivele al coninutului transmis i al relaiei instituite; 3) comunicarea digital (lingvistic) este dublat de cea

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 26

  analogic (gestual); 4) comunicarea se desfoar pe secvene; 5) relaia comunicaional se instituie ntre parteneri similar situai n ierarhia social (relaie simetric) sau cu statut i rol diferit (relaie asimetric ori complementar) apud. D.R. Frumuani, op. cit., 1999, p. 184

  44. op. cit.

  45. J.B. Thompson, Media i modernitatea. O teorie social a mass-media, Antet, Bucureti, c. 2000.

  46. S. Duck, Relaiile interpersonale, Polirom, Iai, 2000, p. 21

  1.1. Lucrare de verificare Unitatea 1

  1. Redactai propria definiie a comunicrii (circa 50 cuvinte) - 4 puncte

  2. Redactai propria definiie a informaiei (circa 50 cuvinte) - 2 puncte

  3. In opinia dv. este legitim semnul egalitii ntre comunicare i cultur ? (2 puncte), dar ntre comunicare i influen ? (2 puncte)

  RECOMANDRI BIBLIOGRAFICE

  John FISKE, Introducere n tiinele comunicrii, Polirom, Iai, 2003

  Gheorghe Ilie FRTE, Comunicarea o abordare praxiologic, Demiurg, Iai, 2004

  Jean LOHISSE, Comunicarea. De la transmiterea mecanic la interaciune, Polirom, Iai, 2002

  Valentina MARINESCU, Introducere n teoria comunicrii. Principii, modele, aplicaii, Tritonic, Bucureti, 2003

 • Marian Petcu

  27 Marian Petcu

  Unitatea de nvare 2

  SINELE N INTERACIUNEA COMUNICAIONAL. COMUNICAREA NONVERBAL

  CUPRINS

  2.1 CINE SUNT?

  2.2 COMUNICAREA NONVERBALA

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 28

  SINELE N INTERACIUNEA COMUNICAIONAL.

  COMUNICAREA NONVERBAL

  2.1. CINE SUNT?

  nvm i nelegem cine suntem i cum suntem percepui prin procese de comunicare interpersonal. Percepia noastr despre noi nine este produsul manierei n care alii ne vd. Pe de alt parte, ne meninem ori ne schimbm imaginea pe care o avem despre noi prin nsi procesele de comunicare. Atunci cnd alii confirm imaginea noastr i cnd ceea ce facem corespunde propriei noastre imagini dobndim un sentiment de stim de sine (care se dezvolt i se menine prin deschiderea de sine i retroaciune).

  Comportamentul nostru este determinat de sine i produs de sentimente complexe, exprimate prin interogaii de tipul: cine trebuie s fiu? ce rol trebuie s joc? care sunt tranzaciile interpersonale pe care trebuie s le fac. Ei bine, toate aceste trebuie reprezint valorile noastre, care se formeaz, se menin i se schimb n timp. Deci aciunile noastre sunt determinate, ntr-o msur considerabil, de persoana care credem c suntem, iar cine credem noi c suntem este influenat de maniera n care alii rspund comportamentelor noastre. Dar nu numai acumularea de experiene anterioare ne influeneaz comportamentul, ci i semnificaiile pe care le atam acestor experiene (Myers & Myers, 1984).

  Prin urmare, deschiderea de sine / disponibilitatea de a interaciona este justificat de confirmarea sau neconfirmarea sinelui, de costurile relaionrii i de alte variabile. Rspunsul la ntrebarea cine sunt? cuprinde numeroase imagini despre noi, imagini ce formeaz conceptul nostru despre sine.

  Imaginea pe care o avem despre noi are nevoie de verificarea / confirmarea i de suportul celorlali, iar comunicarea noastr conine adesea cereri indirecte de verificare a acestei imagini. Unii cercettori susin c toate mesajele noastre conin cereri de validare de sine.

  Disponibilitatea de a interaciona poate fi privit i din perspectiva nevoilor noastre, de aceea amintim faptul c potrivit lui Abraham Maslow (1954) oamenii au ntotdeauna nevoi fundamentale care sunt

 • Marian Petcu

  29 Marian Petcu

  ierarhizate dup importana lor. Doar cnd cele de la primul nivel sunt satisfcute indivizii sunt dispui s aloce energie pentru a le satisface pe cele de la nivelul urmtor. Pe de alt parte, doar nevoile nesatisfcute pot motiva un comportament (cnd sunt satisfcute, nevoile nu mai acioneaz ca un motivator). Maslow distinge nevoi fiziologice (harn, ap, somn etc.), nevoi de securitate (dorina de a se proteja de pericole, ameninri, privaiuni), nevoi sociale (dorina de a avea relaii interpersonale, nevoia de apartenen, de acceptare, de prietenie), nevoia de stim (care acioneaz cnd nivelurile precedente au fot satisfcute mulumitor; nevoia de stim corespunde stimei de sine, caracterizat printr-o dorin de ncredere n sine, de respect de sine i de sentimente de competen, reuit, independen pe de o parte, iar pe de alta, stimei altora, incluznd dorina de a fi recunoscut, apreciat, a aveau un statut, un prestigiu).

  Un alt cercettor, William Schultz (1966) identifica trei nevoi interpersonale fundamentale: de includere, de control, de afeciune. Nevoia de includere trimite la recunoatere de ctre ceilali, la nevoia de a fi remarcat i stimat. Nevoia de control trimite la cutarea puterii, la dorina de a i se ncredina anumite sarcini, de a-i putea influena pe ceilali, iar cea de afeciune trimite la distana social pe care oamenii doresc s o pstreze ntre ei - unora le place s fie intimi, clduroi n aproape toate relaiile, chiar i n cele pasagere (le place s vorbeasc despre ei i ateapt ca i ceilali s adopte un comportament asemntor; au nevoie de afeciune).

  n procesul de comunicare interpersonal este nevoie de retroaciune, iar aceasta este posibil prin deschiderea de sine. Retroaciunea este o informaie de care avem nevoie pentru a verifica dac rezultatele comunicrii noastre corespund inteniilor/ rezultatelor anticipate. Ct privete deschiderea de sine, vom apela la un model teoretic numit , suficient de expresiv i de lmuritor. Denumirea vine de la numele cercettorilor care au propus modelul - Joseph Luft i Harry Ingham. este un bun instrument pentru a analiza procesul tranzacional de deschidere de sine, de retroaciune (sau feed-back, cum i se mai spune). Ea reprezint o manier de a ne privi. Cadrele sau sectoarele (zonele) sunt formate prin intersecia a dou dimensiuni al contiinei de sine - exist lucruri cunoscute de sine i altele necunoscute de sine. Exist lucruri de sine cunoscute, cunoscute de alii, necunoscute de alii...

  -----------------------------------------------------------------------

  I.zona deschis II. zona oarb

  cunoscut siei necunoscut siei

  cunoscut celuilalt cunoscut celuilalt

  III. zona ascuns IV. zona necunoscut

  cunoscut siei necunoscut siei

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 30

  necunoscut celuilalt necunoscut celuilalt

  ------------------------------------------------------------------------

  Prima zon se mai numete i public sau arena; cea de-a treia faada, iar cea de-a patra obscura. Se poate observa c nevoia de retroaciune este, pornind spre cele dou axe - orizontal i vertical - din ce n ce mai mare cu ct ne deprtm de prima zon.

  n prima zon gsim ce tiu ceilali despre mine, n a doua ce nu tiu ceilali despre mine, iar n a treia ce tiu eu despre mine, dar nu i ceilali. Ariile / zonele ferestrei sunt relativ stabile, ns orice modificare ntr-una dintre ele antreneaz modificri n celelalte trei.

  2.1. Exerciiu

  Reflectai asupra modelului teoretic de mai sus i cutai s identificai cte trei elemente pentru fiecare dintre cele patru ferestre. Bunoar, ce ar putea afla ceilali despre tine i nu au fcut-o pn acum ? Ce ar putea ti ceilali despre tine i tu nu

  2.2. COMUNICAREA NONVERBALA

  n acest curs ne vom opri asupra dimensiunii nonverbale a comunicrii interpersonale.

  Comunicarea nonverbal. Definiie: ansamblu de relaii ce se stabilesc ntre aspectele verbale ale comunicrii umane, aspectele sale non-verbale (n special privirea i gesticulaia) i variabilele psihologice i sociologice implicate n procesul comunicativ.

  II. a. Privirea n comunicarea verbal

  Schimburile verbale sunt marcate att de alternana centrrii i decentrrii privirii n raport cu figura partenerului, ct i de variaii mari ale capacitii globale de atenie vizual al crei obiect este aceasta. Trei factori principali determin aceste fenomene.

  1. Primul este importana relativ pe care o au n fiecare moment al schimbului verbal cele dou surse de informare implicate, pentru fiecare dintre pri:

  a. sursa extern - partenerul, discursul su, manifestrile sale verbale i nonverbale, i

  b. sursa intern - procesele proprii de producere de informaie ale subiectului.

 • Marian Petcu

  31 Marian Petcu

  Preponderena temporar a primei surse suscit centrarea vizual, iar cea de-a doua, decentrarea. Astfel, cnd vorbesc, indivizii reduc, n general, mult din focalizarea lor asupra persoanei-int. Activitatea ocular este atunci marcat n principal de micrile laterale conjugate, sacade laterale legate de operaii mentale de producere a discursului. Este caracteristic ntoarcerea privirii spre figura partenerului n timpul pauzelor discursului, ca i la sfritul emisiei verbale. Atenia vizual pentru partener este important cnd subiectul ocup polul receptor, dar ea variaz n funcie de calitatea i complexitatea expunerii: discursul complex, argumentele de nalt nivel suscit mai mult creterea concentrrii vizuale asupra emitorului.

  2. Al doilea factor implicat n acest aspect este legat de calitile fizice ale canalului de comunicare: nivelul ateniei vizuale pentru partener este funcie de importana relativ a surselor de inferene active n canal (zgomot). Astfel, condiii de audibilitate sau de vizibilitate reduse antreneaz n general o cretere sensibil a focalizrii asupra partenerului. Acest efect se observ n mod curent atunci cnd distana fizic ce separ interlocutorii crete. n asemenea condiii focalizarea vizual contribuie la meninerea contactului, precum i la optimizarea decodajului prin recurgerea la semnale secundare ale comunicrii (lectura labial, decodarea mimicii faciale).

  3. Al treilea factor ce determin atenia vizual n comunicare este motivaia social ori dispoziia partenerilor de a comunica. Comportamentele de comunicare pe care se bazeaz cooperarea, dependena, atracia, cutarea de afiliere sau aprobarea social sunt nsoite n general de un nivel ridicat de centrare vizual asupra partenerului. Acelai lucru se ntmpl cnd motivaia social este ridicat, dar cu valen negativ, cum este cazul comunicrii animate de mnie, ostilitate sau agresivitate. Dimpotriv, dificultatea, jena, ruinea, depresia sunt tot attea condiii de motivaie social redus: focalizarea asupra partenerului se manifest la un nivel de slab frecven. n sfrit, condiiile de slab motivaie social, precum dominaia ori reticena de a interaciona, antreneaz n general niveluri de focalizare ce tind spre zero.

  II. b. Gesturile

  Practic, comunicarea verbal nu poate fi disociat de micarea corporal. n afara micrilor oculare, persoanele care vorbesc manifest n general o activitate crescut a sprncenelor, a mimicii faciale i a micrilor sacadate ale capului. n plus, micrile trunchiului i ale picioarelor, ce modific pe moment ansamblul staticii corporale, sunt de asemenea observate. Gesturile minilor care nsoesc comunicarea verbal constituie n acelai timp fenomenul cel mai caracteristic de studiat. Ele au fcut obiectul diferitelor tipologii, propuse

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 32

  n special n S.U.A. de ctre J. Freedman, de Ekman i Friesen, de McNeill, i n Frana de Cosnier. Inspirate n general de clasificarea original dezvoltat n 1941 de Efron, aceste tipologii acoper clase foarte ntinse. B. Rime i L. Schiaratura au propus integrarea n urmtoarele trei clase principale distincte a gesturilor - ideative, figurative i evocative.

  I.Gesturile ideative. n acord cu variaiile formei discursului, aceste gesturi trimit n mod deosebit la procesul ideativ n curs al locutorului. Ele se manifest n special n timpul pauzelor, al accenturii i al variaiilor de intonaie. Distingem dou tipuri de astfel de gesturi:

  - gesturile de marcaj, care au un nivel slab de elaborare, adesea de alur ritmic. Ele pot s nsoeasc introducerea unui element nou n discurs; apar n fazele de ambiguitate verbal, punnd accentul pe un element specific al discursului cu scopul de a reduce ambiguitatea.

  - gesturile ideografice, de structur mai complex dect precedentele, care urmeaz cursul gndirii abstracte i schieaz n spaiu cursul logic urmat de locutor.

  II. Gesturile figurative. Ele fac referire la obiectul actual al discursului, pe care l figureaz prin intermendiul posturii adoptate de mn ori de deplasarea sa n spaiu. Se poate vorbi de o imaginaie gestual. Dup amploarea luat de procesul de reprezentare n exprimarea corporal, se disting:

  - gesturi iconice. Ele reprezint, dup caz, forma obiectului evocat (gesturi pictografice), aciunea care caracterizeaz obiectul evocat (gesturi kinetografice) sau, mai mult, relaiile spaiale ce se stabilesc ntre dou sau mai multe obiecte refereniale (gesturi spaiografice).

  - gesturi pantomimice. n aceste gesturi, reprezentare prin figuri tinde s depeasc simplele gesturi ale minilor pentru a se extinde la tot corpul locutorului i s devin astfel pantomim. n aceste cazuri locutorul integral rolul referentului, indiferent c este vorba despre o persoan, un obiect sau un eveniment.

  III. Gesturi evocative. Ca i precedentele, acestea fac referire la obiectul discursului. Cu toate aceste, gesturile evocative nu l reprezint pe referent, ci se limiteaz s fac apel la el printr-o anumit manifestare capabil s-l introduc n spiul reprezentaional comun care se stabilete ntre locutorul i receptorul comunicrii. Acestea sunt:

  - gesturi deictice ori de indicare, care indic n direcia obiectului referenial, real, virtual ori simbolic prezent n spaiul din imediata apropiere.

  - gesturi simbolice sau embleme. Acestea, contrar majoritii celorlalte categorii de gesturi, nu nsoesc cuvntul, ci i se substituie. Lipsite de

 • Marian Petcu

  33 Marian Petcu

  orice raport de form cu referentul fizic sau logic al discursului, ele au proprietatea de a face referire la o codificare formalizat. Aceste gesturi au ntr-adevr o semnificaie precis, cunoscut n subculutra creia i aparine locutorul. Este vorba deci despre echivalente lexicale, direct traductibile n cuvinte. Folosirea lor este deliberat i vizeaz comunicarea unui mesaj specific. Diferitele manifestri gestuale de salut, degetul mare ridicat pentru a arta c totul e bine, mna ridicat pentru a semnifica sunt exemple curente. Cercetrile italiene ale lui Ricci-Bitti au artat c mimica facial vine adesea n sprijinul gestului simbolic, precizndu-i semnificaie exact cnd un acelai gest este susceptibil de mai multe interpretri diferite.

  II. c. Relaiile dintre cuvnt i gest.

  n general, tipologia gestualitii sugereaz c universul mental al locutorului este mult mai complex dect ne las s presupunem simpla observare a comportamentului su verbal. Astfel, gesturile de marcaj ne fac s vedem c n timp ce se exprim verbal, locutorul ine seama de factori precum ambiguitatea potenial a mesajului su, importana relativ i gradul de noutate al elementelor pe care le introduce, precum i succesiunea etapelor raionamentelor sale. Gesturile ideografice indic faptul c vorbind, locutorul i reine o schi mental a progresrilor logice care susin derularea mesajului su. Iconicele i pantomimicele relev c, n timp ce evoc n plan verbal configuraii spaiale sau dinamice, locutorul dispune i de imagini sau scheme care se traduc imediat n acte susceptibile a dubla cuvntul sau chiar a i se substitui. Gesturile deictice arat c locutorul se menine n relaie topologic activ cu referenii discursului su. n sfrit, gesturile simbolice sugereaz c oratorul este capabil s treac instantaneu la utilizare unui cod diferit de codul verbal cnd acesta poate servi obiectivelor sale de comunicare (...)

  II. d. Gestul i performana verbal.

  Un mare numr de cercetri s-au ocupat de condiiile de apariie a gesturilor ce nsoesc discursul. Ele arat n special c gesticulaia este mai abundent cnd sarcina verbal pune n joc imagini mentale ale unor obiecte sau aciuni; ea este redus cnd este vorba de reproducerea unei naraiuni. Aceasta conduce la enunarea ideii c gestul intervine n special cnd exist discordane ntre unitile reprezentrii mentale i cele ale exprimrii verbale. Alte date susin c micrile corporale i gestul intervin n cea mai mare parte n momentele de pauz i ezitare din cursul exprimrii verbale. n afar de acestea, se observ frecvent c gestul tinde s intervin, cu precdere temporal, asupra unitii lexicale sau a accenturii vocale care i

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 34

  corespunde. Se consider deci c gestul ar ndeplini anumite funcii instrumentale n amorsarea proceselor de producere a discursului, n special n cazul unei expuneri complexe mai dificile. Astfel, se observ efectiv o cretere a numrului de gesturi cnd realizarea discursului se face mai dificil, cum este cazul indivizilor pui n situaia de a se exprima ntr-o alt limb sau, n domeniul neurologiei, al pacienilor afazici.

  Funciile gesturilor.

  Au fost elaborate dou tipuri de concepii pentru a prezenta manifestrile gestuale ale locutorului. Prima a fost elaborat de Kendon, cu ocazia unor lucrri antropologice publicate mai ales ntre anii 1983 i 1986. Ea pune un accent deosebit pe plasticitatea gesturilor de exprimare, fa de modul verbal. ntr-adevr, mijloacele gestuale permit producerea de pictograme, de reprezentri directe ale relaiilor spaiale, ca i de micri corporale susceptibile de a reproduce micrile obiectelor reale; n anumite forme (gesturi simbolice) pot, lund o valoare cvasi-lexical, s se substituie foarte bine unui cuvnt; n sfrit, lexicalizareaa complet a gesticulaiei este tot att de posibil, deoarece o observm n limbajul prin semne al surdo-muilor. n modul verbal, dimpotriv, lexicalizarea este singura cale disponibil. Cu ea, regulile sintaxei i ordinea secvenial a cuvintelor sunt tot atia factori care restrng exprimarea referentului i fac adesea ca experiena s nu fie reprezentat dect ntr-o manier indirect. Dup cum arat Kendon, aceste limitri ale modului convenionale de comunicare l determin pe locutor s fac un apel recurent la modalitile gestuale pentru a exprima surplusul de semnificaie pe care nu l poate exprima n cuvinte. n afar de aceasta, nsi situaia de comunicare adaug adesea constrngeri suplimentare exprimrii verbale, favoriznd cu att mai mut recurgerea la gest. Prin urmare, vom vedea locutorul adoptnd gestul:

  - n vederea nlocuirii exprimrii verbale, cnd anumii factori situaionali, ca distana sau zgomotul mpiedic transmiterea cuvintelor;

  - ca mijloc de completare a unei fraze care, pronunat n ntregime, ar fi jenant pentru locutor;

  - ca mijloc de clarificare a unui cuvnt susceptibil de ambiguitate;

  - ca mijloc de exprimare rapid cnd timpul de intervenie de care dispune este mai scurt dect cel necesar.

  Este important s subliniem c aceast concepie pune accentul pe funciile expresive ale gestului, conceput pentru locutor ca mijloc de exprimare a semnificaiilor pe care canalul verbal nu permite s le

 • Marian Petcu

  35 Marian Petcu

  vehiculm. Ea nu are o prere prea bun despre eficacitatea acestui mijloc ca mod de transmitere a semnificaiilor.

  A doua concepie, inspirat de teoriile lui Werner i Kaplan, cu privire la formarea simbolurilor i dezvoltat de Rime, pune accentul pe raporturile existente ntre fenomenele motrice care intervin n timpul elaborrii reprezentrilor i care se manifest n cursul exprimrii lor sub form verbal: reprezentrile sunt concepute ca fiind compuse n special din scheme somatotonice avndu-i originea n diferitele rspunsuri motrice (activitatea senzo-motric; rspunsuri anticipative i adaptative; reacii motrice emoionale; codificarea prin mimetism) puse n aciune n timpul perceperii referentului. Procesul de articulare face posibil exprimarea acestor scheme sub form verbal. Latent doar cnd articulaia este complet, activarea schemelor motrice implicate n exprimare devine din ce n ce mai clar n cazul n care articularea nu este dect parial. n acel moment se manifest ea sub forma gesticulaiei figurative. n aceast conceie, activarea schemelor are ca efect amorsarea structurilor verbale capabile s ilustreze semnificaiile pe care le comport. n acest sens, gesticulaia este conceput ca deschiznd calea exprimrii verbale.

  Stiluri de limbaj

  Noiunea de stil de limbaj presupune ca n funcie de circumstane, maniera de exprimare a unui individ poate varia n aspecte fundamentale ale structurii i organizrii sale. Antropologul francez M. Jousse a formulat aceast ntrebare. Punctul su de plecare era ideea c, nainte de orice simbolizare, nelegerea realitii este operat de individ pe un mod gestual i motor. n consecin, mijloacele primare ale comunicrii experienei ar fi de ordin gestual sau onomatopeic. Cu aceste mijloace care au avantajul unei restituiri directe ori analogice a experienei, culturile ar substitui, n viziunea antropologic a lui Jousse, limbaje convenionale. Totui, n cazul n care el este supus mai puin constrngerilor sociale, individul tinde s revin la forme expresive apropiate de aceast modalitate primitiv. Este ceea ce l face pe Jousse s disting, n mijloacele lingvistice disponibile, un stil, concret, subiectiv, ideomatic i slab elaborat pe planurile lexicului, ale logicii i sintaxei, i un stil , mod de exprimare de tip livresc n care cuvntul este abstract, fr legtur cu experiena, impersonal i marcat de o puternic articulare. Aceti autori disting, de asemenea, dou forme opuse ale exprimrii care i-ar avea originea n momente succesive ale ontogenezei. Cu toate acesteaa, trecerea la exprimarea convenional nu mai este conceput ca rezultant a unei presiuni culturale, ci ca o consecin a unei evoluii naturale a copilului care, difereniind din ce n ce mai mult percepia de aciune, va face apel la mijloace din ce n ce mai elaborate pentru a lega aceste dou momente de acativitatea sa de reprezentare i de expresie. Wallon susine

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 36

  distincia dintre expresia , dominat de activitatea simbolic, i expresia creia precedenta i cedeaz locul i n care gesturile i atitudinile ocup un loc central. La Werner se distinge limbajul interior, form de exprimare verbal puin articulat i suprapus parial experienei, i limbajul exterior, forma codificat i convenional. n sfrit, n psihologia social, Serge Moscovici pune n opoziie limbajul scris, cod foarte elaborat, puin redundant, cu o foarte bun organizare sintactic care face apel din plin la substantive, cu limbajul vorbit - cod mai redundant, mai puin elaborat, mai puin organizat n planul sintaxei. Opoziia celor dou stiluri de limbaj se regsete cu o unanimitate remarcabil la diveri autori care au analizat aceast problem. Conform perspectivei lor comune, orice exprimare ar ocupa o anumit poziie pe un continuum care separ cele dou forme extreme, una apropiat experienei i puin comunicabil i cealalt, foarte articulat i cu un nalt grad de convenionalism.

  Datele cercetrilor cu privire la gesticulaie sugereaz existena de relaii ntre stilul de discurs i tipul de gesturi folosite de locutor. Gesturile ideative, i mai ales gesturile de marcare car apar n acelai timp cu variaiile conturului discursului (pauze, accenturi, variaii ale intonaiei), se manifest cu precdere n asociere cu formele verbale cele mai difereniate i mai bine articulate. Gesturile iconice, al cror caracter de reprezentare a coninutului verbal este aparrent, apar n condiiile n care unele semnificaii motrice deosebit de accentuate domin procesul de reprezentare i nu se las aservite exprimrii conceptuale, dect cu dificultate. Deci aceste gesturi sunt tipice unei exprimri verbale doar parial articulate.

  Dup cum au artat lucrrile lui S. Moscovici i M. Plon, stilul limbajului adoptat de un individ la un moment dat este n funcie de diferiii factori implicai de situaia de comunicare: tip de referent, distan psihosocial fa de partener, tip de canal de comunicare. La aceti factori este bine s li se adauge caracteristicile individuale ale locutorului i, n mod deosebit, competenele sale n materie de articulare simbolic.

  Dup Bernard Rime, , n Grand Dictionnaire de la Psychologie, s.d. Henriette Bloch et al, Larousse, Paris, 1991, pp.147-151

 • Marian Petcu

  37 Marian Petcu

  A N E X A I. TIPOLOGIA GESTURILOR

  Cicero, De oratore, 3.216

  n general se face distincia ntre kinesic - studiul micrilor corporale, proxemic - studiul distanelor la care interacionm i haptic - studiul modului n care interlocutorii se ating n timpul conversaiei. Ne vom opri n aceast parte a cursului asupra ctorva dintre cele mai reprezentative clasificri ale gestualitii, ca dimensiune kinezic.

  Jean Claude MARTIN, 1999:

  A. Gesturi deictice (gesturile degetelor)

  A.a. marcatorii - cu un deget, de obicei indexul, se arat o direcie, se vizeaz un punct precis sau o persoan;

  A.b. - cu ajutorul lor, interlocutorul indic o ordine, de ex. Trei puncte sunt importante... afirm, artnd trei degete;

  A.c. - de obicei, formai din index i degetul mare, indicnd cel mai adesea precizia.

  B. Gesturi pictografe (deseneaz conturul obiectelor n aer).

  C. Gesturi ideografe (gesturi ale minilor i degetelor care urmeaz traseul gndirii abstracte, evoc idei, concepte etc.)

  D. Gesturi (sunt executate cu mna ntreag, n general minile funcionnd simetric; delimiteaz un spaiu, ncadreaz).

  E. Gesturi kinetografe - gesturi efectuate de corp ori de o parte a corpului, prin care se aciunea evocat; ex. Atunci s-a ridicat... i simulezi c te ridici ori A luat cartea i a aruncat-o... i se simuleaz aruncarea unui obiect imaginar.

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 38

  F. Gesturile ritmice

  F.a. gesturi de punctuaie - cele ce nsoesc verbalizarea emitorului, ritmeaz debitul su ori sunt gesturi de ascultare activ, cum ar fi micarea capului de sus n jos, care nu semnific neaprat acordul, ci doar c ai receptat mesajul transmis de interlocutor.

  F.b. gesturi regulatoare de manipulare - n sensul c l pot destabiliza pe interlocutor- ex. asculi, dai din cap cu semnificaia c nelegi mesajul, apoi stopezi brusc gestul i l priveti cu capul imobil.

  G. Adaptorii- gesturi care pot nsoi sau nu exprimarea oral; nu sunt, de obicei, controlate (mai sunt numite i gesturi care te denun).

  G.a. gesturi de autocontact (autoadaptorii)- gesturi ndreptate spre sine, ce pot parazita mesajul i care sunt semnificative pentru starea psihic a locutorului- pot marca o stare de reflecie intens ori o dificultate intern; ex. a te mngia, a-i atinge prul, a te trage de ureche, a te prinde de vrful nasului etc.

  G.b. adaptorii-obiecte - a lua anumite obiecte, a le manipula, deplasa etc., cel mai adesea incontient, cum ar fi gestul de a te juca cu ochelarii, cu un stilou i altele.

  G.c. hetero-adaptorii (gesturi de contact) - manipularea celuilalt prin luarea de mn, prinderea braului, atingerea pe umr; gesturi mai frecvente n culturile latine, unde interlocutorii sunt mai apropiai spaial n timp ce comunic.

  H. Gesturile reflexe sau autonome - tremuratul, transpiratul, gura uscat etc.

  (Sursa: Jean-Claude MARTIN, Le guide de la communication, Editions Marabout, Paris, 1999, p. 98 -110)

  Bernard RIME i L. SCHIARATURA, 1990

  (clasificarea de mai jos privete doar gesturile care nsoesc discursurile):

  I. Gesturi ideative - n acord cu variaiile formei discursului, aceste gesturi trimit ndeosebi la procesul ideativ al locutorului, cum ar fi pauzele, accenturile, variaiile de intonaie.

 • Marian Petcu

  39 Marian Petcu

  I.1. gesturi de marcaj - au un slab nivel de elaborare, adesea de alur ritmic. Pot nsoi introducerea unui nou element n discurs; apar n fazele de ambiguitate verbal, punnd accent pe un element specific al discursului cu scopul de a reduce ambiguitatea.

  I.2. gesturi ideografice - au structuri mai complexe dect precedentele, urmeaz cursul gndirii abstracte i schieaz, n spaiu, cursul logic urmat de locutor.

  II. Gesturile figurative - figureaz discursul prin intermediul posturii adoptate de mn ori prin deplasarea sa n spaiu.

  II.1. gesturi iconice - reprezint, dup caz, forma obiectului evocat (gesturi pictografice), aciunea caracteristic obiectului evocat (gesturi kinetografice) ori relaiile spaiale ce se stabilesc ntre dou sau mai multe obiecte refereniale (gesturi spaiografice);

  II.2. gesturi pantomimice - n aceste gesturi, reprezentarea tinde s depeasc, n general, simpla gestualitate a minilor, extinzndu-se la tot corpul i devenind, n acest mod, pantomim; locutorul integral rolul referentului, fie c este vorba de o persoan, un obiect ori un eveniment.

  III. Gesturi evocative

  III.1. gesturi deictice ori de indicare - acestea puncteaz direcia obiectului referenial, fie c este real, virtual ori simbolic;

  III.2. gesturi simbolice sau embleme - fa de gesturile prezentate anterior, acestea nu nsoesc cuvntul, ci i se substituie. Sunt lipsite de orice raport de form cu referentul fizic ori logic al discursului, au proprietatea de a face referine la o codificare formalizabil. Au semnificaii precise, cunoscute n sub-cultura creia i aparine locutorul; fiind echivalente lexicale, sunt traductibile n cuvinte.

  (Sursa: B. Rime, L. Schiaratura, , n B. Rime, R. Feldman (ed.), Fundamentals of Nonverbal Behaviour, New York, Cambridge, University Press, 1990 sau

  Grand dictionnaire de la psychologie, s.d. Henry Bloch et al., Larousse, Paris, 1991, p.147 - 150).

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 40

  Paul EKMAN i Wallace V. FRIESEN, 1967:

  A. Ilustratorii - gesturi ce nsoesc exprimarea verbal a locutorului; sunt gesturi ale minilor, ce pot desena obiectul sau accentua o afirmaie ori o negaie.

  A.1.bastoanele - micri verticale ale minilor, prin care se accentueaz anumite cuvinte, dar pot avea i semnificaia de ameninare/ dominare;

  A.2. pictografele - gesturi ce deseneaz, n aer, forma obiectului evocat;

  A.3. kinetografele - descriu o aciune ori o micare;

  A.4.ideografele - exprimri mai abstracte dect n cazul precedent, ale diverselor aciuni;

  A.5. deicticele - micri prin care sunt artate/ indicate obiecte, locuri, persoane;

  A.6. spaialele - gesturi prin care sunt descrise poziiile diferitelor persoane ori obiecte;

  A.7. ritmicele - micri ce exprim cadena unei aciuni;

  A.8. ilustratorii emblematici - gesturi de substituire a unui cuvnt (vezi litera V, format din dou degete, pentru victorie).

  (Relund clasificarea de mai sus ntr-o lucrare din anul 1979, P. Ekman arta c ilustratorii pot avea funcii diferite - bastoanele, pentru accentuarea unui cuvnt, dar i sublinierea mai multor cuvinte, aa cum exist i gesturi care marcheaz punctuaia- vezi interogarea, pauza pentru virgul etc.).

  B. Regulatorii - gesturi de reglaj, care menin i regleaz schimbul verbal, de tipul ridicrii i plecrii capului pentru a aproba discursul, contactul vizual focalizat cu sensul de ateptare/ cerere de informaii i altele.

  C. Emblemele - sunt toate gesturile ce pot fi traduse n cuvinte, utilizate n mod contient de locutor - vezi indexul pe buze, pentru linite.

  D. Micrile afective - gesturi ce comunic anumite stri sufleteti, implicnd mai ales mimica facial; au semnificaii transculturale identice.

 • Marian Petcu

  41 Marian Petcu

  E. Adaptorii - gesturi de manipulare a unei pri a corpului ori a unui obiect, care nu sunt executate cu intenia de a emite informaii (individul le poate executa i atunci cnd este singur).

  (Sursa: Jacques CORRAZE, Les communications non-verbales, P.U.F., Paris, 1988, p.72 - 87 sau Mihai DINU, Comunicarea. Repere fundamentale, Algos, Bucureti, s.a., p. 225 - 247 sau Daniela Rovena- FRUMUANI, Semiotic, societate, cultur, Institutul European, Iai, 1999, p. 181 - 202).

  Yves WINKIN, 1993

  a. gesturi expresive cvasiunivoce (cum ar fi cele ale braelor, degetelor etc.);

  b. gesturi foarte explicit codificate (aparin unor comuniti specifice - vezi surdo-muii, de exemplu);

  c. gesturi retorice (preluate din arta retoric / exprimarea emoiilor);

  d. gesturi produse paralel unui enun verbal (vezi mimica);

  e. gesturi produse n timpul vorbirii fr a avea o funcie precis.

  POSTURILE

  Se spune deseori c posturile sunt oglinzi ale atitudinilor psihice. Cel mai adesea se disting patru tipuri de posturi globale: de supunere, de dominan, de respingere i , fiecare fiind construit din posturi pariale ce vin s ntreasc ori s destructureze exprimarea de ansamblu. nelegem prin postur poziia corpului sau a prilor sale, prin raport cu un sistem de repere determinate, deci orientrile elementelor corporale.

  Cnd spunem c posturile sunt reflectri ale atitudinilor aceasta nseamn c ele indic starea intern a persoanei - postura este kinezic (corpul), n timp ce atitudinea este psihic. Cercettorii au identificat posturi de contracie, care exprim o atitudine de supunere, de extensie = dominan, de apropiere = participare, de respingere = refuz/ dezacord. Orice schimbare de postur global are o semnificaie ce permite s n timp real ceea ce se ntmpl cu interlocutorul. Ruptura posturii este foarte important deoarece este un - dac n tipul unei discuii cu cineva i tu i el v

 • Introducere in teoria comunicrii

  Introducere in teoria comunicrii 42

  schimbai poziiile, acest lucru nu este ntmpltor: reacionai prin raport cu ceea ce se spune (deci are valoarea unei retroaciuni). Schimbarea de poziie/postur aduce informaii preioase despre maniera n care trim acel moment; percepnd acele modificri decodificm schimbrile de atitudine. Cercettori ca P. Spiegel i P. Machotka (Messages of body, The Free Press, 1974) vorbesc chiar despre unele grimase ale corpului (nu doar faa are grimase, ci i corpul). Ali cercettori au realizaat chiar posturograme, adic reprezentri grafice ale modificrilor posturale concomitente cu verbalizrile (F. Deutch, 1952).

  n orice caz, pentru a nelege mai bine interaciunile noastre va trebui s fim ateni la relaia de complementaritate dintre enunuri i modificrile posturale - ele pot fi coerente sau incoerente, congruente ori incongruente .a.m.d. De asemenea, micrile braelor s-au dovedit importante n analiza comunicrii nonverbale (ale palmelor, n special) - acestea sunt asimilate posturilor pariale (dup Jean Claude Martin, Le guide de la communication, Marabout, Paris, 1999; vezi i Jacques Corraze, Les communications non-verbales, P.U.F., Paris, 1988).

 • Marian Petcu

  43 Marian Petcu

  ANEXA II. GRIL DE ANALIZ A INTERVENIEI ORALE

  EVALUARE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

  A. EXPRIMAREA VERBAL

  1. Sintaxa: corectitudine i claritate

  2. Vocabularul: precizie, bogie, pertinena registrului,

  adaptarea la referentul destinatarului, absena cuvintelor

  parazite

  3. Vocea: debit (regularitate, ritm, absena blocajului),

  claritatea articulrii, varietatea intonrii, naturalee,

  calitatea pronuniei i a legturilor

  B. EXPRIMAREA NONVERBAL

  1. Aparena general: fizic plcut, netensionat,

  mobilitate n spaiu, ncredere n sine, putere de convingere

  2. Gesturi: stpnire (absena gesturilor parazite), expresivitate,

  varietate, implicare

  3. Chipul: surztor, deschis, prezent

  4. Privirea: sinceritate, mobilitate, absena lecturii notelor,

  cutarea feed-back ului dinspre interlocutor

  -----------------------------------------------------------------------------------------------C. STRUCTURA

  1. Construcia: rigoarea i logica pla