invatarea activadd

of 45 /45
Metode de învăţare activă sinteza realizata de prof. Baban Valerica, Liceul Teoretic Ovidius C-ta

Upload: dimitriu-mihaela

Post on 20-Oct-2015

129 views

Category:

Documents


7 download

DESCRIPTION

dcd

TRANSCRIPT

 • Metode de nvare activsinteza realizata de prof. Baban Valerica, Liceul Teoretic Ovidius C-ta

 • Ce este nvarea activ ?

  Proces de nvare adaptat pe interesele , nivelul de nelegere i de dezvoltare al participanilor la proces .

 • Rezultate generate de nvarea activcomportament participativ (elevul e activ rspunde la ntrebari, ia parte la activiti);gandire creativ (elevul are propriile sale sugestii propune noi interpretari);nvarea aplicat (elevul devine capabil sa aplice o strategie de nvatare);construirea cunostintelor (elevul indeplineste sarcini care il vor conduce la intelegere );

 • 1. Metode de predare - nvare interactiv n grupMetoda predarii / invatarii reciproce (Reciprocal teaching Palinscar).Metoda mozaicului( Jigsaw).Citirea cuprinzatoareMetoda Cascadei(Cascade)Metoda invatarii pe grupe mici (STAD-Student Teams Achievement Division)Metoda turnirului intre echipe (TGT-Teams /Games/Tournaments)Metoda schimbarii perechii (Share-Pair Circles)Metoda Piramideinvatarea dramatizataCubul

 • 2. Metode de fixare i sistematizare a cunotinelor i de verificareHarta cognitiv sau harta conceptual (Cognitive map, Conceptual map);Organizatorl grafic.Matricele;Lanurile cognitive;Fishbone maps (scheletul de pete);Diagrama cauza-efect;Pnza de pianjn ( Spider map Webs);Tehnica florii de nufr (Lotus Blossom Technique);Metoda R.A.I. ;Cartonaele luminoase;Ciorchinele;

 • 3. Metode de rezolvare de probleme prin stimularea creativitiiBrainstorming;Starbursting (Explozia stelar);Metoda Plriilor gnditoare (Thinking hats Edward de Bono);Caruselul;Multi-voting;Masa rotund;Interviul de grup;Studiul de caz;Incidentul critic;Phillips 6/6;Tehnica 6/3/5;Controversa creativ;Fishbowl (tehnica acvariului);Tehnica focus grup;Patru coluri (Four corners);Metoda Frisco;Sinectica;Buzz-groups;Metoda Delphi;

 • 4. Metode de cercetare n grupTema sau proiectul de cercetare n grup;Experimentul pe echipe;Portofoliul de grup.

 • Metoda predrii-nvrii reciproce Prin metoda predrii-nvrii reciproce elevii sunt pui n situaia de a fi ei nii profesori, de a explica colegilor rezolvarea unor probleme. Elevii sunt mprii n grupe de cte 4 n care fiecare are un rol bine definit.

 • Metoda predrii-nvrii reciproceRezumatorul - cel care face un scurt rezumat al textului citit;ntrebtorul cel care pune ntrebri clarificatoare (unde se petrece aciunea? , de ce personajul a reactionat aa? , ce sentimente l stapneau? , ce nseamn?);Clarificatorul el trebuie s aib o viziune de ansamblu i s ncerce s raspund ntrebrilor grupului; Prezictorul - cel care i va imagina, n colaborare cu ceilali care va fi cursul evenimentelor.

 • Metoda predrii-nvrii reciproceMetoda este foarte potrivit pentru studierea textelor literare i tiinifice. Elevii aceleai grupe vor colabora n ntelegerea textului i n rezolvarea sarcinilor de lucru, urmnd ca frontal s se concluzioneze soluiile.Grupele pot avea texte diferite pe aceeai tem, sau pot avea fragmente ale aceluiai text. Ei pot lucra pe fie diferite, urmnd ca in completarea lor s fie o strns colaborare sau pot lucra pe o singur fi pe care fiecare s aib o sarcin precis.

 • Metoda predrii-nvrii reciproceAvantajele acestei metode sunt :stimuleaz i motiveaz;ajut elevii n nvarea metodelor i tehnicilor de lucru cu textul, tehnici de munc intelectual pe care le poate folosi apoi i n mod independent;dezvolt capacitatea de exprimare, atenia, gndirea cu operaiile ei i capacitatea de ascultare activ;stimuleaza capacitatea de concentrare asupra textului de citit i priceperea de a seleciona esenialul.

 • Metoda mozaicului( Jigsaw)Se imparte clasa in grupe de cate 4 elevi ;Se numara pana la 4,astfel incat fiecare membru al celor 4 echipe sa aiba un numar de la 1 la 4;Se imparte tema in 4 sub-teme ;Fiecare membru al grupelor va primi o fisa de invatare (elevii cu nr.1 fisa nr.1,cei cu nr. 2 fisa nr. 2)

 • Metoda mozaicului( Jigsaw)Fiecare elev va trebui sa studieze intreaga lectie,care va fi insa predata de colegii de grup pe fragmente;Toti elevii cu nr. 1 se aduna intr-un grup,cei cu nr. 2 in alt grupsi se vor numi experti;Expertii citesc fragmentul care le revine ,discuta intre ei,hotarasc modul in care vor preda;Se refac grupele initiale si expertii predau celorlalti colegi de grupa ceea ce au studiat;Profesorul ve raspunde intrebarilor la care expertii nu au stiut sa dea raspuns si corecteaza eventualele informatii eronate.

 • Metoda mozaicului( Jigsaw)Avantaje: Anihilarea efectului Ringelmann(lenea sociala,cand individul isi imagineaza ca propria contributie la sarcina de grup nu poate fi stabilita cu precizie);Dezvolta interdependenta dintre membrii grupului; Amelioreaza comunicarea.

 • CubulSe anunta tema pusa in discutie;Se imparte clasa in 6 grupuri; Prezentarea unui cub din carton cu fetele divers colorate;Pe fetele cubului sunt notate cuvintele: a)descrie; b)compara; c)asociaza; d)analizeaza; e)aplica; f)argumenteaza.

 • CubulSe trage la sori fiecare fa a cubului astfel nct fiecarei echipe i revine sarcin de a rspunde unei cerine.Se stabilete raportorul fiecrei grupe.Elevii rezolv cerinele pe foi sau la tabl sau etc.Raportorul grupului va prezenta intregii clase modul in care grupul sau a rezolvat cerinta Se aduc lamuriri, completari de catre profesor.

 • CubulAvantaje: Permite diferentierea sarcinilor de invatare;Stimuleaza gandirea logica;Sporeste eficienta invatarii(elevii invata unii de la altii).

 • Metoda Organizatorul Grafic (OG)Organizatorul grafic, ca metod de nvare activ, faciliteaz esenializarea unui material informativ care urmeaz s fie exprimat sau scris, schematiznd ideea/ideile. Pe de alt parte, se poate afirma c organizatorul grafic este pentru profesor i/sau pentru elevi o gril de sistematizare a noiunilor, o gndire vizualizat prin reprezentare grafic a unui material.

 • Metoda Organizatorul Grafic (OG)Metoda aceasta ajut:Elevii s poat face o corelare ntre ceea ce tiu i ceea ce urmeaz s nvee sau la ceea ce vor trebui s rspund.Profesorii sunt ajutai s stabileasc obiectivele leciei, s contientizeze mai bine ceea ce vor preda i ceea ce vor s evalueze, s descopere punctele tari i slabe ale elevilor pentru a le oferi sprijin.

 • Metoda Organizatorul Grafic (OG)Se poate utiliza pentru prezentarea structurat a informaiei n cinci moduri comparativdescriptivsecvenialde tipul cauz efectproblematizat

 • Metoda Organizatorul Grafic (OG)

 • Tehnica florii de nufrSe da problema sau tema centrala care se va scrie in mijlocul tablei/planei; Se cere copiilor sa se gandeasca la ideile sau aplicatiile legate de tema centrala; Ideile copiilor se trec in cele 8 petale,de la A la H in sensul acelor de ceasornic; Cele 8 idei deduse vor deveni noi teme centrale pentru alte cate 8 petale ;

 • Diagrama cauza - efectOfera posibilitatea de a evidentia cauza si efectul unor procese, evenimente, fenomene, probleme etc.

  Obiectiv stimularea imaginatiei elevilor pentru rezolvarea problemei analizate din mai multe perspective

 • Diagrama cauza - efectEtape de realizare 1. Impartirea copiilor in grupe de lucru 2. Prezentarea problemei de discutat3. Dezbaterea in grup4. Construirea diagramei cauzelor si a efectului5. Prezentarea muncii in grup6. Concluzii- evaluare

 • BrainstormingNimic nu se critic, nimic nu se terge, fr atitudini sau prejudeci, ct mai multe idei!Metoda are drept scop emiterea unui numr ct mai mare de soluii, de idei, privind modul de rezolvare a unei probleme, n sperana c, prin combinarea lor se va obine soluia optim. Calea de obinere a acestor idei este aceea a stimulrii creativitii n cadrul grupului, ntr-o atmosfer lipsit de critic, neinhibatoare, rezultat al amnrii momentului evalurii .

 • BrainstormingBrainstorming-ul se desfoar n cadrul unui grup nu foarte mare (maxim 30 de persoane), de preferin eterogen din punct de vedere al pregtirii, sub coordonarea unui moderator, care ndeplinete rolul att de animator ct i de mediator. Durata optim este de 2045 de minute.

 • Brainstorming1. Etapa de pregtire care cuprinde:a) faza de investigare i de selecie a membrilor grupului creativ;b) faza de antrenament creativ;c) faza de pregtire a edinelor de lucru; (pe scurt: reunirea unui grup preferabil eterogen de 5-12 persoane care timp de o or dezvolt ct mai multe idei pe o tem;)2. Etapa productiv, de emitere de alternative creative, care cuprinde:a) faza de stabilire a temei de lucru, a problemelor de dezbtut;b) faza de soluionare a subproblemelor formulate;c) faza de culegere a ideilor suplimentare, necesare continurii demersului creativ;3. Etapa seleciei ideilor emise, care favorizeaz gndirea critic:a) faza analizei listei de idei emise pn n acel moment;b) faza evalurii critice i a optrii pentru soluia final.

 • BrainstormingAvantajele utilizrii metodei brainstorming sunt multiple:obinerea rapid i uoar a ideilor noi i a soluiilor rezolvitoare;costurile reduse necesare folosirii metodei;aplicabilitatea larg, aproape n toate domeniile;stimuleaz participarea activ i creaz posibilitatea contagiunii ideilor;dezvolt creativitatea, spontaneitatea, ncrederea n sine prin procesul evalurii amnate;dezvolt abilitatea de a lucra n echip;

  Limitele brainstorming-ului:nu suplinete cercetarea de durat, clasic;depinde de calitile moderatorului de a anima i dirija discuia pe fgaul dorit;ofer doar soluii posibile nu i realizarea efectiv;uneori poate fi prea obositor sau solicitant pentru unii participani;poate s apar fenomenul numit chiul social (cnd responsabilitatea se mparte ntre mai muli idivizi, unii depun mai puin efort).

 • Starbursting (Explozia stelar)Starbursting (eng. star = stea; eng. burst = a exploda), este o metod de dezvoltare a creativitii similar brainstormingului.ncepe din centrul conceptului i se mprtie n afar, cu ntrebri, asemeni exploziei stelare.

 • Starbursting (Explozia stelar)Se scrie ideea sau problema pe o foaie de hrtie i se nir ct mai multe ntrebri care au legtur cu ea. Un bun punct de plecare l constituie cele de tipul: Ce?, Cine?, Unde?, De ce?, Cnd?.Lista de ntrebri iniiale poate genera altele, neateptate, care cer i o mai mare concentrare.

 • Starbursting (Explozia stelar)Etape:Propunerea unei probleme;Colectivul se poate organiza n grupuri prefereniale;Grupurile lucreaz pentru a elabora o list cu ct mai multe ntrebri i ct mai diverse.Comunicarea rezultatelor muncii de grup.Evidenierea celor mai interesante ntrebri i aprecierea muncii n echip.Facultativ, se poate proceda i la elaborarea de rspunsuri la unele dintre ntrebri.

 • Metoda palariilor gnditoarePlria albastr este liderul, conduce activitatea. Este plria responsabil cu controlul discutiilor, extrage concluzii clarifica/alege solutia corecta

  Plria alb detine informatii despre tema pusa in discutie ,face conexiuni,ofera informatia bruta asa cum a primit-o informeaza

  Plria roie i exprim emotiile, sentimentele, supararea, fa de personajele ntlnite, nu se justifica spune ce simte

  Plria neagr este criticul, prezinta posibile riscuri,pericole,greseli la solutiile propuse, exprima doar judecati negative identifica greselile

  Plria verde ofer soluii alternative, idei noi,inovatoare,cauta alternative {Ce trebuie facut?} genereaza idei noi

  Plria galben este creatorul, simbolul gndirii pozitive i constructive, exploreaza optimist posibilitatile, creeaz finalul. efortul aduce beneficii

 • Tehnica 6 / 3 / 5Tehnica 6/3/5 este asemntoare brainstorming-ului. Ideile noi ns se scriu pe foile de hrtie care circul ntre participani, i de aceea se mai numete i metoda brainwriting. Tehnica se numete 6/3/5 pentru c exist:6 membri n grupul de lucru, care noteaz pe o foaie de hrtie cte 3 soluii fiecare, la o problem dat, timp de 5 minute (nsumnd 108 rspunsuri, n 30 de minute, n fiecare grup)

 • Tehnica 6 / 3 / 5Etapele metodei 6/3/5:mprirea clasei n grupe a cte 6 membri fiecare.Formularea problemei i explicarea modalitii de lucru. Elevii primesc fiecare cte o foaie de hrtie mprit n trei coloane.Desfurarea activitii n grup. n acest etap are loc o mbinare a activitii individuale cu cea colectiv. Pentru problema dat, fiecare dintre cei 6 participani, are de notat pe o foaie, 3 soluii n tabelul cu 3 coloane, ntr-un timp maxim de 5 minute. Foile migreaz apoi de la stnga spre dreapta pn ajung la posesorul iniial. Cel care a primit foaia colegului din stnga, citete soluiile deja notate i ncearc s le modifice n sens creativ, prin formulri noi, adaptndu-le, mbuntindu-le i reconstruindu-le continuu.Analiza soluiilor i reinerea celor mai bune.Se centralizeaz datele obinute, se discut i se apreciaz rezultatele.

 • Tehnica 6 / 3 / 5Avantajele aplicrii tehnicii 6/3/5 sunt urmtoarele:ofer elevilor mai puin comunicativi posibilitatea de a se exprima;similar brainstorming-ului, stimululeaz construcia de idei pe idei;ncurajeaz solidaritatea n grup i competiia ntre grupuri, mbinnd munca individual cu cea de echip;are caracter formativ-educativ, dezvoltnd att spiritul de echip ct i procesele psihice superioare (gndirea cu operaiile ei: analiza ideilor emise de ceilali, comparaia, sinteza, generalizarea i abstractizarea; dezvolt imaginaia, creativitatea, calitile ateniei etc);Dezavantajelerezult din constrngerea participanilor de a rspunde ntr-un timp fix. pot exista fenomene de contagiune negativ ntre rspunsurielevii pot fi influenai de soluiile anterioare, intrnd ntr-un blocaj creativ

 • Tehnica SINELG Sistemul Interactiv de Notare pentru Eficientizarea Lecturii i a Gndirii dup Estes & Vaughn, 1986 Este o tehnic de lectur analitic a unui text.Tehnica se aplic cu scopul de a:nelege sensul unui textcompara informaii noi extrase contient din text cu acele cunotinele anterioare ale elevuluirestructura cunotinele ntr-o form nou.

 • Tehnica SINELGTehnica const n citirea cu creionul n mn i scrierea pe marginea textului a unui sistem de semne pentru nelegerea sau memorarea coninutului. n procesul de nvare, dirijat de ctre profesor intereseaz: Ce? Cum? Ct? De ce? citete un elev un text tiinific.

 • Etape Activiti Observaii i sugestii Comunicarea i explicarea sarcinii de lucruCitii, timp de cinci minute, lecia din manual sau textul primit; marcai lateral textul cu urmtoarele semne:() Bifai dac informaia confirm ceea ce tii sau credeai c tii = confirmarea);(- ) Punei semnul minus dac informaia infirm/contrazice ceea ce tii (- = infirrnarea);(+) Punei semnul plus dac informaia este nou pentru voi (+ = informaie nou);(?) Punei semnul ntrebrii dac informaia este neclar, confuz, dac nu nelegei, dac dorii s aflai mai multe despre aspectul respectiv (?neclaritate, informaii insuficiente).Nu este necesar s fie marcat fiecare idee prezentat, ci numai cele care au o anumit semnificaie pentru cititor. Un paragraf poate fi marcat cu unul sau dou semne.Oferii texte cu grad mic de ncrcare cu informaii sau solicitai elevilor s marcheze doar cu dou semne: semnul plus (+) pentru "tiam" i semnul minus (-) sau semnul ntrebrii (?) pentru "asta nu tiam".Oferii elevilor timp pentru reflecie asupra a ceea ce au citit ' Activitate n perechi Timp de cinci minute discutai cu perechea despre cunotinele i convingerile personale care s-au confirmat sau nu, comparnd lista de idei proprii cu textul citit i adnotat (pe marginea cruia au aprut semnele). Activitate individual pentru gruparea informaiilor pe categorii ntr-un tabel Alctuii un tabel cu patru coloane. Punei n fiecare coloan un semn din cele patru cu care ai marcat textul, apoi completai cte 2-3 informaii n fiecare rubric. Aceast activitate poate fi propus elevilor care termin repede de marcat textul. Activitate frontal Se revine asupra ideilor evocate anterior i cu care au fost toi de acord. Se discut dezacordurile, se clarific unele aspecte, iar dac textul nu ofer rspunsuri la toate problemele se discut despre posibilitatea studierii altor surse.Discuia final poate fi plcut i interesant dac apar ntrebri sau idei noi ori dac persist dezacordul dintre participani.

 • Fishbowl - metoda acvariuluiTehnica acvariului (fishbowl) presupune extinderea rolului observatorului n grupurile de interaciune didactic. Scaunele din ncpere se aeaz sub forma a dou cercuri concentrice nainte ca elevii s intre n ncpere. Ei i aleg apoi locul preferat. Cei din cercul interior primesc 8-10 minute pentru a discuta o problem controversat (n prealabil au completat jurnalele de activitate cu rspunsuri la anumite ntrebri legate de tem).

 • Fishbowl - metoda acvariuluiIn discuie, clarific i consolideaz; discut aprins pe baza unor reguli evidente; orice idee trebuie susinut de dovezi; sunt de acord cu antevorbitorul i aduc argumente suplimentare; dac nu sunt de acord, argumentez poziia mea.Cei din cercul exterior, ntre timp, ascult ceea ce se discut n cercul interior; fac observaii (scrise) referitoare la relaii, consens, microclimat, conflict, strategii de discuie; ei completeaz nite fie de observare, specifice.

 • Fishbowl - metoda acvariuluiElevii i schimb locurile (cercul interior trece n exterior i invers) rolurile de observator/observat se inverseaz.Este indicat s se abordeze, n discuie, o alt tem/problem.

 • Fishbowl - metoda acvariuluiRolul profesorului poate fi foarte variat: observator, participant, consultant, suporter, arbitru, reporter, ghid etc. Tehnica are, prin urmare, infinite variante.Avantaje:mbin elemente din tehnica mesei rotunde, dezbatere, forum, simpozion; asigur un mediu controlat dar dinamic de discuie; permite schimbarea programat a perspectivei asupra rolului unui membru al grupului.

 • METODA FRISCOSe propune spre analiza o situatie problema:Se stabilesc rolurile:conservatorulexuberantulpesimistuloptimistul

 • METODA FRISCODezbaterea colectiva:conservatorul apreciaza meritele solutiilor vechi,fara a exclude posibilitatea unor imbunatatiri;exuberantul emite idei aparent imposibil de aplicat in practica;pesimistul va releva aspectele nefaste ale oricaror imbunatatiri;optimistul va gasi posibilitati de realizare a solutiilor propuse de exuberant.Se trag concluzii si se sistematizeaza ideile emise

 • METODA FRISCOAvantaje:rolurile se pot inversa.participantii sunt liberi sa spuna ce gandesc dar sa fie in acord cu rolurile pe care le joaca;dezvolta competentele inteligentei lingvistice , logice,interpersonale.