jonathon meier

Download Jonathon Meier

Post on 11-Mar-2016

215 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Spring 2013 Portfolio

TRANSCRIPT

  • Jonathon MeierYale School of ArchitectureSpring 2013

  • Multicultural Center.........................................................................Architectural Traineeship................................................................Municipal Courthouse.....................................................................Yale Natural History Museum Extension........................................Dance Studios at Queensboro Bridge............................................Compression Test: Cohabitation Exercise......................................Live/Work for Entrepreneurs...........................................................Center for Advancement of Science in Space................................

    p. 5p.13p.17p.27p.31p.35p.39p.43

    Projects presented chronologically

    3Jonathon Meier

  • perspective view from the southwest street corner

  • Ball State UniversityCritic: Ana DeBrea

    Spring 2009Muncie, IN

    *Honorable Mention Prize, BSU Gresham Smith Competition

    This project for a new Multicultural Center on Ball State Universitys campus, designed in partnership with Jessie Rabideau, was an exploration of form based on the disruption of preconception. Continuous surfaces change roles and create varying functions by folding, intersecting, and merging.

    The design process began non-contextually by exploring how a single plane was capable of changing directionhow a single surface was capable of taking on multiple roles. The same thought process was applied to the site, where pieces of the ground begin to rise up and intertwine with one another to define space.

    The fenestration fits between the planes, but folds and angles within itself much like the concrete and grass planes. The angled glass is supported by vertical structural glass fins. Where the angled glass planes meet, they bring together reflections from disjointed locations. One might see oneself in a reflection next to a stranger from the other side of the building, or one might find the grass in a reflection directly adjacent to the sky (see page 11).

    Multicultural Center

    5Jonathon Meier

  • 34

    157

    6

    8

    2

    A

    A

    B

    B

    1213

    8

    8

    9

    16

    1

    9

    5

    4 71

    8

    10

    11

    12

    10-0 30-0 70-00 10 30 70 N^

    75 1750N^

    6 Jonathon Meier

    Left: ground floor and lower levelRight: site plan

  • 11

    A

    A

    B

    B

    14

    10

    A

    A

    B

    B

    14

    1. entry and reception area2. resources3. library4. meeting spaces with moveable partitions5. theater6. cafe and kitchen7. mechanical8. general storage9. theater storage10. administration with sliding wall system11. lounge with flexible gallery space12. below ground exhibition space13. outdoor seating14. outdoor covered performance area15. ticket booth16. control room

    N^

    N^

    Top right: mezzanine levelBottom right: 2nd level

    7Jonathon Meier

  • 8 Jonathon Meier

    14

    56 15 16

    10-0 30-0 70-00

    4 71

    8

    10

    11

    12

    10-0 30-0 70-001. entry and reception area2. resources3. library4. meeting spaces with moveable partitions5. theater6. cafe and kitchen7. mechanical8. general storage9. theater storage10. administration with sliding wall system11. lounge with flexible gallery space12. below ground exhibition space13. outdoor seating14. outdoor covered performance area15. ticket booth16. control room

    Top left: section A-ABottom left: section B-BRight: perspective from library

  • 9Jonathon Meier

  • 1. parapet2. concrete roofing tiles3. concrete over metal decking4. hvac5. steel structural system6. 1/8 suspended hardi board panels7. structural glass fins8. glass window frame9. living wall10. green roof 11. soil over fiber mat and drainage layer12. interior concrete bearing walls

    3

    5

    6

    9

    10

    11

    12

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    5

    10 Jonathon Meier

    Top left: green roof detailTop right: structural detailBottom left: space frameRight: perspective from the southeast corner

  • 11Jonathon Meier

  • view of the Maitland City Bowls sectional model pulled apart

  • Architectural Traineeship

    These next pages are dedicated to the work completed during a summer architectural traineeship with Austrailian-based architecture firm Terroir. While in the office, I was exposed to foreign approaches to architectural thought, design, and practice. My work in the firm included model building, architectural drawing, graphic design, and exhibition organizing.

    The Maitland City Bowls Club is in a small town north of Sydney, and it is a five-phase project for Terroir. The second stage involved designing a new entry way for the outdated club and a sleek new roof to unify the previously disjointed building. As the approach to the building is from atop a hill, the roof design was to be very exposed. To help the firm and the clients visualize the designs complex geometries, I created a detachable, nearly 1.5 meter-long model. After being used in the office, the model was placed on display at the club.

    The Sydney Laneways competition sought innovative ideas to spark interest and draw attention to Sydneys unused laneways. I worked with the director of Terroir, Gerard Reinmuth, and photographer Brett Boardman to create a visual package for Terroirs project entry. After being explained Terroirs programmatic ideas for each laneway, I designed an image to graphically communicate each idea, and then combined the images into a comprehensive visual package. The project entry was short-listed and presented to the City Council of Sydney.

    Terroir Architects

    Summer 2009Sydney, Australia

    13Jonathon Meier

  • 14 Jonathon Meier

    Top: Model made for Maitland City Bowls projectLeft: finished project (photo by Chris Rogers)Right: Sydney Laneways competition entry

  • GEORGE ST

    GEORGE ST

    PITT ST

    PITT ST

    HUNT

    ER S

    T

    BR

    IDG

    E S

    T

    NORTH

    15Jonathon Meier

  • perspective view from the northwest street corner

  • This project for a new Municipal Courthouse in Washington, D.C. was designed in partnership with Jessie Rabideau. In viewing the courthouse as a place of transformation (inherent in the courthouses function of determining individuals futures), the design intent was to embody, through form and function, the courthouses role as a transformative yet authoritative and stable place. While maintaining the respected civic ideals of authority, stability, and integrity, the new courthouse exemplifies transformation in form, skin, security, and experience.

    The idea of a twisting object developed as a visualization of transformation. The object, initially itself, twists and becomes something different on the other side. The twist remaining in the center of the object is left as the moment of transformation. The user would experience this moment of transformation when walking between the vertical and horizontal parts of the building. The skin, enveloping the building, sweeps over, down, and around just before sweeping upward from the opposite side.

    The skin wraps around the building as a controlled system of fabric membrane louvers. Each horizontal piece of fabric membrane is independently hinged at its ends, which allows it to twist at any given point across the piece. It transforms spaces by adjusting daylight, visual exposure, and solar gain as the twist moves or is eliminated altogether. It was developed parametrically using solar altitude angles.

    The skin uses solar sensors to make the louvers become immediately more vertical in overcast conditions (permitting daylight) and more horizontal in sunny conditions (blocking solar radiation). The passersby can see the kinetic skin transforming in real time as the clouds pass over and the skin adjusts to the needs of the building and its users.

    Municipal Courthouse

    Ball State UniversityCritic: Andrea Swartz

    Fall 2010Washington, D.C.

    *Honorable Mention Prize,American Institue for Architecture Students

    National Competition

    *Project Published,AIAS Crit Magazine

    *Honorable Mention Prize, BSU Cripe Competition

    17Jonathon Meier

  • N^

    N^

    18 Jonathon Meier

    Top: site context, Washington, D.C.Right: model photo, south faade

  • 719Jonathon Meier

  • north south

    1.5 3

    360 variance

    *58variance

    o o

    kawneer 1600 ss and sloped glazing curtain wall system

    concrete structural grid

    skin shading/privacy control device

    20 Jonathon Meier

    Left: building assembly diagramRight: louver variation diagram

  • Top: dynamic faade moving in real time as a reaction to solar sensorsLeft: single component of skinRight: close-up view of skin-to-frame connection

    21Jonathon Meier

  • 1. meeting hall2. outdoor deck3. retention pond4. lobby5. bicycle parking

    N^

    3

    12

    4

    5

    A

    A

    B

    B

    1

    section A-A

    section B-B

    22 Jonathon Meier

  • solar sensor

    fiberglassmembrane

    kawneerglazing

    suspendedramp

    aluminum armature

    structural steel member

    retention wall

    pond

    Left: ground floor planMiddle Top: section A-AMiddle Bottom: section B-BRight: wall section through skin