justin davidson portfolio

Click here to load reader

Post on 04-Aug-2016

213 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

  • WORKJustin DavidsonPrinceton UniversityM.Arch I Class of 2016

  • Academic

    2 M.Arch Thesis16 Facade Design22 IAS Gallery30 Recycling Seoul36 Integrated Building Studio

    Professional

    44 Longhua Competition50 Telegraph Ave Housing56 MUSEO Italo Americano60 Campus Club & Residence

    Contents

  • M.Arch ThesisAdvisor: Paul Lewis

    Spring 2016

  • During the great suburban migration(s) of the 20th century, the American countryside seemed to offer an endless reserve of open space for successive rings of settlement that pursued lower and lower densities. In the past two decades, the maintenance of this fallacy has proven increasingly difficult: whatever was once sprawling seems by now to have largely sprawled.

    If the movement from the city was planned as an arcadian retreat, and the archetype of the suburban home was the country villa, the typical subdivision demonstrates that the pursuit and provision of this ide-al en-masse only resulted in a textbook demonstration of the Tragedy of the Com-mons, depleting the very resources and the attendant lifestyle that was initially sought.

    This thesis starts with the proposition that a house of ones own, and a yard of ones own might be more effectively provided en-masse via a new approach to the sub-division that draws from the strategies of mat-building.

    2

    Academ

    ic

  • 4

  • 6

  • 8 Academ

    ic

  • 10

  • 12

    Academ

    ic

  • 14

  • Facade DesignInstructor: Sameer Kumar

    Spring 2016

  • The site of this project was Renzo Pianos Morgan Library in New York City. The as-signment was to re-clad the main entrance to the library with concrete. A variation on the traditional concrete ma-sonry unit (CMU) was proposed as a means of harmonizing the facade with the neigh-boring structures.

    The majority of the concrete blocks are solid. Others have voided interiors to per-mit the passage of light and views. These voided blocks are distributed along the wall surface as necessary: the highest concen-tration occurs at the top floor to provide daylighting to the reading room. The mid-dle floor, which contains gallery spaces for the viewing of rare documents, is kept largely opaque, while the ground floor is similarly porous.

    16

    Academ

    ic

  • 18

    Academ

    ic

    3 3/4"1'-0 1/4"

    1'-4"

    0 3/8"

    0 1/

    2"0

    1/2"

    10 1

    /8"

    6 1/

    8"

    1'-4

    "

    1'-4

    "7

    1/2"

    0 5/

    8"0

    5/8"

    Detail Wall Section4 = 1

    Horizontal Rebar

    Vertical Rebar

    Mineral Wool Insulation

    Vapor Barrier

    Water Barrier

    PTD. GWB

    SS Reveal

    Cement Portal Trim

    Angle Varies

    Double Pane Window

    Channels for Vertical Rebarand High Strength Grout

    Option A

    2 1/2"

    SS Reveal

    Cement Portal Trim

    Angle Varies

    3 3/4"1'-0 1/4"

    1'-4"

    0 3/8"

    1'-4

    "

    1'-4

    "

    Detail Wall Section4 = 1

    Option B

    Horizontal Rebar

    Vertical Rebar

    Mineral Wool Insulation

    Vapor Barrier

    Water Barrier

    PTD. GWB

    Double Pane Window

    Channels for Vertical Rebarand High Strength Grout

    7 1/

    8"

    4 1/

    2"

    1 1/2"

    1 1/2"

    1 1/2"

    2"

    1 7/8"

  • 20

    Academ

    ic

  • IAS GalleryInstructor: Michael Meredith

    Fall 2014

  • Since its founding in 1930, the Institute for Advanced Study has steadily grown its faculty from an initial focus on the hard sciences to one that includes experts in the arts and humanities. Traditionally, each department was allocated its own build-ing on the forestal campus. In light of the growing importance of art historical schol-arship and media studies, the IAS request-ed proposals for a flexible museum space that would be capable of hosting any num-ber of traveling exhibitions.

    This proposal locates the museum directly adjacent to Wallace Harrisons Historical Studies Library, a mid-century monolith complete with stone plinth. Galleries are arranged around a series of linked-double height spaces that provide a visual connec-tion between the floors and alternatively function as a light well.

    22

    Academ

    ic

  • 24

  • 26

  • 28

    Academ

    ic

  • Recycling Seoul StudioInstructor: Alejandro Zaera-Polo

    Spring 2015

  • Graduate option studio that focused on the redevelopment of the 88 Olympic complex in Seoul, Korea with new, mixed-use tow-ers to supplement the aging housing stock of the surrounding Jamsil neighborhood.

    Drawing from the traditional standards of high-rise dwelling in Korea, a generic floorplate was developed with dimensions that would permit the easy transformation from residential to commercial tenants, thereby rendering the new neigbhorhood resilient to fluctuations in the housing mar-ket.

    The towers are distributed between the staidums atop a plinth containing shopping, daycare, and recreational facilities, (pro-grams that will attract visitors to Jamsil even when games and concerts are not happening). The height of the towers is adjusted to ensure that the iconic view of the stadiums is not hidden from nearby streets.

    30

    Academ

    ic

  • 32

  • 50 STORIES

    50 STORIES

    35 STORIES

    35 STORIES

  • 34

  • Integrated Building StudioInstructor: Paul Lewis

    Fall 2015

  • The Black Maria was the worlds first movie studio, designed and built by Thomas Edison in 1893. Since the 1970s, the Black Maria has been on display at Edison Na-tional Historic Site in West Orange, NJ.

    The wood stud and tarpaper structure has aged poorly and is climactically in-hospitable to summer and winter visitors alike. In the summer of 2015, the National Park Service invited architects to propose auxiliary structures that could be built to protect the studio and curate the visitors experience.

    The strategy of the project was to provide added programmatic and climactic poten-tial via the most minimal of means: by sim-ply doubling the skin of the Black Maria. At times, this new wood stud and tarpaper envelope is flush with the existing skin. At other times, it peels back to create inter-stitital zones capable of containing a film screening room, a terrace, and circulation.

    36

    Academ

    ic

  • 38

    Academ

    ic

  • Winter, flap open

    Summer, flap open

    Summer, flap closed

    Winter, flap open

    Summer, flap open

    Summer, flap closed

  • Winter, flap open

    Summer, flap open

    Summer, flap closed

    Winter, flap open

    Summer, flap open

    Summer, flap closed

    40

    Academ

    ic

  • 42

    Academ

    ic

  • Longhua Competition EntryRafi Segal Architecture & Urbanism

    Summer 2015

  • Schematic design proposal submitted to the international competition for a new li-brary and museum complex in the Longhua province of China.

    In contrast to the surrounding high-rise towers, the Longhua Museum & Library was conceived with an emphasis on the Fifth Facade (the roof).

    The building was intended to be read as an extension of the adjacent park. Be-neath the sloping, traversable, landscaped roof, are the library stacks and art storage rooms. The main public spaces of the reading room and the museum galleries are accessible from atop this roof surface.

    44

    Professional

  • 46

    Professional

  • 48

  • 4700 Telegraph Ave HousingMark Cavagnero Associates

    Summer 2014

  • One half of a block along Oaklands rapidly gentrifying commercial corridor was re-zoned in 2014 to allow for a higher density of residential units.

    In addition to completing feasability studies and permit sets, a series of schematic ren-derings were made to help the developer ease the anxieties of concerned neighbors.

    The 60 apartments are all prefabricated off-site and lowered into place with a crain. Units range from market rate two and three bedrooms, to more affordable mi-cro-apartments. Rentable commercial space is located on the ground floor.

    50

    Professional

  • 52

  • 54

  • MUSEO Italo AmericanoMark Cavagnero Associates

    Summer 2014

  • The MUSEO Italo Americano was planning to move from its existing, cramped location in the Presidio to a spacious, waterfront structure that once operated as a furniture warehouse.

    The building originally contained three floors and a basement. In order to make the museum self-sustaining, the idea was to insert an additional floor and penthouse that could serve as rentable office and event space.

    Guidelines called for the preservation of the historic facade, which was achieved by stepping back the street-facing floors to create an entry atrium.

    56

    Professional

  • 58

  • Campus Club & ResidenceIwamotoScott Architecture

    Summer 2013

  • Interior rennovation of a night club in the Marina district of San Francisco. Within the envelope permitted by zoning, a new double-height lounge area with mezzanine was designed to link between the existing bar and backyard.

    60

    Professional

  • 62