justin hageman portfolio

Click here to load reader

Post on 16-Apr-2017

139 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • JH Justin Hageman

  • 12

    16 18 20 22

    24 2826

    8

    4 Block 518 Small Box12 Spancrete16 Comprehensive18 Chicago Studio

    20 Grailville22 Site Studio24 Gensler-Houston26 Professional Work28 Photography

    4

  • About Me My name is Justin Hageman; I recently graduated with my Master of Architecture degree from the University of Wisconsin-Milwaukee. I graduated as an honor scholar in 2014 from the University of Cincinnati with a B.S. in Architecture. I am originally from DeForest, Wisconsin. In high school I was involved in several organizations including track and cross country, in which I was a captain and earned awards including Most Dedicated and Coachs Award. I was a member of DECA, qualifying twice for the national competition. In addition I was a member of the National Honor Society, holding positions such as Vice-President and Chairperson of our school blood drive. I also showed dairy cattle as a member of 4-H, exhibiting in shows as large as the Wisconsin State Fair. At the University of Cincinnati I was a member of the honors program and was involved with the University Honors Association. During my time at Cincinnati I worked at firms in California, Tennessee, and Texas for my Co-ops. I also volunteered in activities such as Relay for Life, Habitat for Humanity, and the Cincinnati Dance Marathon. At Milwaukee I received a concentration in real estate development, and was a finalist for the Norman G. Gill Civil Engagement Fellowship. In my free time I enjoy running, biking and playing golf. I like to draw and sketch, and I enjoy traveling and sightseeing. I consider myself a hard working, goal orientated, dedicated individual and an asset to whatever organization I am a part of.

    EducationUniversity of Wisconsin-MilwaukeeMaster of Architecture 2016

    University of CincinnatiCincinnati, OhioB.S. Architecture 2014

    DeForest Area High SchoolDeForest, Wisconsin2006-2010

    Skills Schematic Design, Design Development, Construction Documents, Programming, Master Planning, Material Selection

    ProgramsAutoCAD, Revit, Sketchup, Photoshop, Illustrator, InDesign,3DS MAX, Google Layout,Microsoft Office

    Contact Info2727 N. Maryland Avenue, #316Milwaukee, WI, 53211

    T:(608) 333-6944E:jhageman62@gmail.com jhageman@uwm.edu

    LinkedIn: Justin Hageman

    Flickr: justin_hageman

    Resume

    JH

    https://www.linkedin.com/in/justin-hageman-1141a8b1https://www.flickr.com/photos/138767089@N05http://www.slideshare.net/JustinHageman/justin-hageman-resume-57377540

  • Block 51:Thesis - Spring 2016 (Milwaukee)Gil Synder, Jim Wasley, Matt Jarosz

    The site of project is the historic Milwaukee Journal-Sentinel building. Located on a key intersecction in the Westown area of downtown, the site is currently under-utilized. To take full advantage of the potential of the site my project is a proposed mixed use development. The project would act as a key linkage between the urban fabric of downtown and the future development surrounding the new arena. The development would retain key historic buildings on the site and combine them with a new sustainable development that would provide round-the-clock activity with a mixture of office, hotel, and residential units.

  • Above: Site PlanRight: 4th StreetBottom: 3rd Street Elevation

  • The project consists of two towers on the eastern side of the block. The south tower contains the hotel rooms and the residential componant of the project. The tower offers views of the Milwaukee skyline, Piere Marquette Park, the Milwaukee River and views to Lake Michigan for the upper units. The north tower is an office building, deisgned for a single tenant, such as a fortune 500 company. The tower has a series of winter-gardens that are designed to provide a number of benefits to users of the tower.

    For more information on this project see the project booklet here

  • Above: Solar Garden SectionsRight: Office LobbyBottom: 4th Street Elevation

  • Small Box StudioFall 2015 (Milwaukee)Kyle Reynold

    The goal of the small box studio was to develop a new typology for a small box company and to represent it in the style of an iconic architect. My assigned architect was Eero Saarinen. My company for the studio was Panera Bread, a relatively young company that markets itself as providing authentic, healthy food. As they have expanded, new services such as online ordering and in store pick-up have made the restaurants designed for sit down meals more complicated and confusing for users. In my new design for Panera Bread I split the building into two distinct program groups and rotated the seating area to differentiate the two areas. As part of the design I investigated new types of seating for Panera to employ. In the restaurant I added new lounge areas for the casual users to relax and possibly read or use a computer. The restaurant also uses wood throughout the dining room to promote warmth and authenticity of the restaurant.

  • Above: Floor PlanRight: Reflected Ceiling PlanOpposite Bottom: Building Elevation

  • After completing the first design the next portion of the studio looked at designing in two different locations and types of stores. The two locations I chose to design were an interior location and an infill location. Each location keeps the core of services with the rotated areas of seating around it. The interior location was located inside New Yorks JFK Airport and the seating was designed to cater to travelers. The restaurant includes a long bench that has small private sections as well as space below the seat to store luggage. The final location is on the ground floor of an office building and features a flexible layout that can change from private rooms to a large open space that can be connected to the street.

    Top Left: Floor Plan-OpenBottom Left: Floor Plan-Closed Top: Office Location PerspectiveBottom: Office Location Perspective

  • Top: Interior LocationMiddle: Interior CoreBottom: Interior Bench Elevation

  • Spancrete StudioSpring 2015 (Milwaukee)Gil Synder

    The main focus of the studio was a new arena in downtown Milwaukee, as well as redeveloping the area around the new arena. As a member of a four-person team we worked with engineers from Spancrete to learn about pre-cast concrete construction. Our design for the arena was centered around a series of arcing atriums that funneled fans into the arena and into a central bowl. These large atriums were supported by pre-cast columns. In the largest atrium the upper concourses are suspended from above and separated from the central core to allow natural light to wash down the core walls. The core is covered with concrete panels that are tilted and angled to contrast the arcing atriums. The project also included an elevated plaza over a major road next to the arena allowing pedestrians to move without crossing traffic. The plaza, also constructed with pre-cast concrete, includes several elevator towers that act as waypoints for people moving through the entertainment district.

    Top: Arena AtriumLeft: Arena DetailsOpposite Top Left: Elevated WalkwayOpp. Top Right: Plaza Elevator TowerOpp. Bottom: Plaza Bench

  • ----

    ----

    ARENA SEATING BOWL

    CLUB ZONE

    CLUB ZONE

    SUPPORT SUPPORT

    CIRCULATION& SUPPORT

    TEAM STORE

    OPEN TO BELOW

    CIRCULATION& SUPPORT

    SUPPORT

    SUPPORTSUPPORT

    SUITE SPRT

    SPRT

    SPRT

    SPRT

    SPRT SUPPORT

    SUITE SPRTSUITE SPRT

    SUITE SPRTSUITE SPRTSUITE SPRT

    SPRT

    SPRT

    SPRT

    SPRT

    ARENA BOWL SEATING

    SUITE SUPPORT

    SUITE SUPPORT

    OPEN TO BELOW

    OPEN TO BELOW

    MEDIA CENTER

    CIRCULATION

    CIRCULATION& SUPPORT

    SKY BAR LOUNGEOPEN TO BELOW

    1/32" = 1'-0"13.0 Suite Level

  • Right: Panel DetailsBottom: Elevated WalkwaysOpp. Top: Concourse PlanOpp. Middle: Plaza TowerOpp. Bottom: PLaza Level

  • Comprehensive StudioFall 2014 (Milwaukee)Jim Wasley

    The program for the studio was an addition to the UW-Milwaukee School of Freshwater Studies, adding several pulbic elements including a lecture hall, student lounge, and library. The studio focused on creating a Living Building Challenge building. The building used a timber structure and Cross Laminated Timber construction. My design focused on creating an object that would act as a focal point in the Inner Harbor. The circular shape also creates a definitive end to the existing linear school building. To tie the building together, two screens cover the buildings, each acting as a sun shade to limit solar gain in the building.

  • Left: Building SectionAbove: Lobby SectionBelow: LobbyOpposite Bottom: Building Section

  • Chicago StudioFall 2013 (Cincinnati)Gerald Larson

    This studio allowed us to choose our own program to fit a site located in downtown Chicago at the Tribune Tower. The only requirements for the studio were that we keep the existing entryway, and that we connect to the lower level of Chicago. Additionally we were required to have several sidewalk cafes. I began this project by looking at a facade system that would change depending on environmental conditions. I chose to apply this system to a high rise hotel, to take advantage of its location along Michigan Avenue. The hotel was designed around the main lobby, a large four story space located in the base of the tower, to lift the tower above the ground.

  • Opposite Middle: Michigan Avenue ElevationOpposite Bottom: Model AtriumAbove: Building Floor PlansAbove Right: Michigan Avenue EntranceRight: Scale Model

  • Capstone StudioSpring 2014 (Cincinnati)Tom Bible

    For this studio I worked as a member of a four person t