kebony® ekologisesti modifioitu, pitkäikäinen ja huoltovapaa ......kebony®-tuotteet perustuvat...

of 2 /2
Kebony® ekologisesti modifioitu, pitkäikäinen ja huoltovapaa puu Novenberg Oy RT 38nnn 249 Talo 2000 349 Talo 90 H SfB tuotetieto huhtikuu 2017 1 (2) AN/Grano Oy/Rakennustieto Oy www.rakennustieto.fi © Rakennustietosäätiö RTS 2017 Tämän kortin asiatiedoista vastaa toimeksiantaja. RT tuotetieto RT CAD/BIM VERHOILULAUTA ESIMERKKEJÄ 6 Norjassa kehitetty Kebony®-teknologia on luontoystävällinen patentoitu prosessi, joka parantaa pehmeän puun ominaisuuk- sia bio-pohjaisen nesteen avulla. Prosessi muuttaa puun solu- seiniä pysyvästi antaen Kebonylle ensiluokkaiset kovan puun ominaisuudet ja täyteläisen ruskean sävyn. Kebony sopii sisä- ja ulkokäyttöön. Sitä saa Clear (oksattomana) ja Character (ok- sallisena) versioina. Altistuessaan auringolle ja vedelle Kebony saa hienostuneen hopeanharmaan patinan. Käsittelymenetelmä Kebony®-tuotteet perustuvat prosessiin, jossa puu käsitellään fur- furyl-alkoholilla paineen ja lämmön avulla niin, että sen molekyy- lirakenne muuttuu. Tuore Kebony on väriltään tummanruskeaa ja käsittelemättömänä se muuttuu ajansaatossa hopeanharmaaksi. Käsittelyaine Furfuryl-alkoholi tuotetaan sokeriruokoviljelmän sivutuotteena. Myös ST1 bioetanolin tuotannossa syntyy ainetta, jota tulevaisuu- dessa voidaan käyttää Kebonyn valmistukseen. Käsittelyn vaikutuksen puun ominaisuuksiin Käsitelty eli ”modifioitu puu” on kestävämpää, kovempaa ja se on mittapysyvä. Modifioidun puun solukko ei ime vettä, miksi se ei muuta muotoaan ja soveltuu käytettäväksi kosteissa olosuhteissa. Käytetyt puulajit Pohjoismaista mäntyä, radiatamäntyä, amerikkalaisia mäntylajik- keita (SYP) ja vaahteraa. Standardit ja testitulokset Kebony®-tuotteilla on 30 vuoden tehdasta- kuu. Tuote on paitsi Joutsenmerkitty myös sertifioitu FSC:n ja PEFC:in taholta vastuulli- sesta metsän käytöstä, ja se on saanut ruot- salaisen SundaHus ja norjalaisen Norwei- gan Green Building Councilin sertifikaatit. Laatuluokat ja niiden erot Puutuotteet läpi- tai pintakyllästetään. Kestävyydeltään Kebonyn puut ovat luokiteltu EN-350 standardien mukaan parhaimpaan luokkaan 1 ja metsämänty luokaan 1-2. Suositeltavat käyttökohteet Kebonya käytetään laitureissa, terasseilla, ulkoverhoilussa, ulko- huonekaluissa, ikkunoissa, ovissa ja jopa hienotyöstetyissä esi- neissä, kuten aterimissa. Puuta suositellaan leikkiympäristöihin sen myrkyttömyyden takia. 21 60˚ 148 21 60˚ 21 21 148 Art. Nro. 2240 Ladontakulma 60° sileäpintainen KEBONY CHARACTER (MÄNTY) Art. Nro. 2242 Ladontakulma 60° sileäpintainen varjostuslinjalla 123 Art. Nro. 2336 Suorareunainen sileäpintainen 148 Art. Nro. 1243 Suorareunainen sileäpintainen KEBONY®:N PUUTUOTTEILLA ON 30 VUODEN LAHOAMATTOMUUS- TAKUU! Kabony käyttökohteita Beauty & Performance in Wood TM

Upload: others

Post on 22-Jan-2021

1 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: Kebony® ekologisesti modifioitu, pitkäikäinen ja huoltovapaa ......Kebony®-tuotteet perustuvat prosessiin, jossa puu käsitellään fur - furyl-alkoholilla paineen ja lämmön

AN/Grano Oy/Rakennustieto Oy www.rakennustieto.fi © Rakennustietosäätiö RTS 2017 Tämän kortin asiatiedoista vastaa toimeksiantaja.

RT 38nnn tuotetieto – 1

Kebony® ekologisesti modifioitu, pitkäikäinen ja huoltovapaa puuNovenberg Oy

RT 38nnn249 Talo 2000349 Talo 90 H SfB

tuotetietohuhtikuu 2017

1 (2)

AN/Grano Oy/Rakennustieto Oy www.rakennustieto.fi © Rakennustietosäätiö RTS 2017 Tämän kortin asiatiedoista vastaa toimeksiantaja.

RT tuotetietoRT CAD/BIM

VERHOILULAUTA ESIMERKKEJÄ

6

Norjassa kehitetty Kebony®-teknologia on luontoystävällinen patentoitu prosessi, joka parantaa pehmeän puun ominaisuuk-sia bio-pohjaisen nesteen avulla. Prosessi muuttaa puun solu-seiniä pysyvästi antaen Kebonylle ensiluokkaiset kovan puun ominaisuudet ja täyteläisen ruskean sävyn. Kebony sopii sisä- ja ulkokäyttöön. Sitä saa Clear (oksattomana) ja Character (ok-sallisena) versioina. Altistuessaan auringolle ja vedelle Kebony saa hienostuneen hopeanharmaan patinan.

KäsittelymenetelmäKebony®-tuotteet perustuvat prosessiin, jossa puu käsitellään fur-furyl-alkoholilla paineen ja lämmön avulla niin, että sen molekyy-lirakenne muuttuu. Tuore Kebony on väriltään tummanruskeaa ja käsittelemättömänä se muuttuu ajansaatossa hopeanharmaaksi.

KäsittelyaineFurfuryl-alkoholi tuotetaan sokeriruokoviljelmän sivutuotteena. Myös ST1 bioetanolin tuotannossa syntyy ainetta, jota tulevaisuu-dessa voidaan käyttää Kebonyn valmistukseen.

Käsittelyn vaikutuksen puun ominaisuuksiinKäsitelty eli ”modifioitu puu” on kestävämpää, kovempaa ja se on mittapysyvä. Modifioidun puun solukko ei ime vettä, miksi se ei muuta muotoaan ja soveltuu käytettäväksi kosteissa olosuhteissa.

Käytetyt puulajitPohjoismaista mäntyä, radiatamäntyä, amerikkalaisia mäntylajik-keita (SYP) ja vaahteraa.

Standardit ja testituloksetKebony®-tuotteilla on 30 vuoden tehdasta-kuu. Tuote on paitsi Joutsenmerkitty myös sertifioitu FSC:n ja PEFC:in taholta vastuulli-sesta metsän käytöstä, ja se on saanut ruot-salaisen SundaHus ja norjalaisen Norwei-gan Green Building Councilin sertifikaatit.

Laatuluokat ja niiden erotPuutuotteet läpi- tai pintakyllästetään. Kestävyydeltään Kebonyn puut ovat luokiteltu EN-350 standardien mukaan parhaimpaan luokkaan 1 ja metsämänty luokaan 1-2.

Suositeltavat käyttökohteetKebonya käytetään laitureissa, terasseilla, ulkoverhoilussa, ulko-huonekaluissa, ikkunoissa, ovissa ja jopa hienotyöstetyissä esi-neissä, kuten aterimissa. Puuta suositellaan leikkiympäristöihin sen myrkyttömyyden takia.

21

60˚

148

21

60˚

21

21

148Art. Nro. 2240 Ladontakulma 60° sileäpintainen

KEBONY CHARACTER (MÄNTY)

Art. Nro. 2242 Ladontakulma 60° sileäpintainen varjostuslinjalla

123Art. Nro. 2336 Suorareunainen sileäpintainen

148Art. Nro. 1243 Suorareunainen sileäpintainen

KEBONY®:N PUUTUOTTEILLA ON 30 VUODEN LAHOAMATTOMUUS-

TAKUU!

Kabony käyttökohteita

Beauty & Performance

in WoodTM

Page 2: Kebony® ekologisesti modifioitu, pitkäikäinen ja huoltovapaa ......Kebony®-tuotteet perustuvat prosessiin, jossa puu käsitellään fur - furyl-alkoholilla paineen ja lämmön

AN/Grano Oy/Rakennustieto Oy www.rakennustieto.fi © Rakennustietosäätiö RTS 2017 Tämän kortin asiatiedoista vastaa toimeksiantaja.

RT 38nnn tuotetieto – 2

MAAHANTUONTI, MYYNTI JA NEUVONTA

Novenberg OyLemuntie 3-5, 00510 HELSINKIPuhelin 040 580 [email protected]

OMINAISUUDET

MateriaaliKebonyn® ulkonäkö ja ominaisuudet vastaavat parhaita trooppisia kovapuita. Se on kuitenkin kestävän kehityksen mukainen luon-nonpuu eikä kuluta sademetsää. Se ei tikkuunnu eikä vaadi ylläpi-toa, joten sen elinkaarikustannus on matala.• 100 % radiatamäntyä, peräisin metsistä, joilla on FSC- tai PEFC-

tai muu alueellinen sertifiointi• Luonnollisesti uusiutuva • Kebony®-puun hävittäminen ei vaadi erityistoimenpiteitä: puu

voidaan polttaa normaalisti tai viedä kaatopaikalle Kestävyys• EN 350 Luokka 1 (korkein luokka). Kebony® modifiointi estää eri-

laisten lahosienten kasvun itse puussa. Modifiointi suojaa myös ruskea- ja huokossieniä vastaan. Kebony® ei lahoa, homehdu eikä siinä elä bakteerit, sienet tai tuhohyönteiset.

Erinomainen kestävyys• Kebony kestää kovaa säärasitusta eikä auringonvalo tai kosteus

vaikuta sen mittapysyvyyteen. Muoto elää enintään 1-2 % alku-peräisestä mitasta.

Turvallinen & Myrkytön• Lapsiystävällinen: Tikkuuntumaton ja myrkytön.

Standardipituudet

3,0 m, 3,3 m, 3,6 m ja 4,2 m

22

22

142

22

142

22

142

2828

34

142Art. Nro. 2226 Terassi sileäpintainen

Art. Nro. 2131 Terassi sileäpintainen sivuurilla

Art. Nro. 2361 Terassi uritettu pinta

Art. Nro. 2313 Terassi uritettu pinta sivuurilla

120Art. Nro. 1127 Terassi sileäpintainen

KEBONY CHARACTER (MÄNTY)

95Art. Nro. 1121 Terassi sileäpintainen

KEBONY CLEAR (RADIATAMÄNTY)

145Art. Nro. 1171 Sileäpintainen terassilauta

TERASSILAUTA ESIMERKKEJÄ

Esimerkki Kebony®-puun patinoitumisesta. Vasemmalla, uusi puu ja oikealla, patinoitunut puu

Kuvatekstiä...

TyöstäminenTyöstäminen ei vaikuta Kebony®-läpikäsitellyn puun ainutlaatuisiin ominaisuuksiin, koska se (oksaton Clear) on kauttaaltaan modifi-oitu. Puu on verrattain helppoa työstää eikä siihen tarvita erikois-työkaluja. Pintakäsittely (maalaus, kuultoväri)Kebonya suositellaan jätettävän käsittelemättömäksi, jolloin se harmaantuu kauniisti. Jos puupinta halutaan pitää ruskeana, se käsitellään vuosittain puuöljyllä.