kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

52
Taxinge Slott en riktig sommarpärla Carina Ahlin gör bärbara picknick- recept Häng på grilltrenden med hamburgerbröd och tillbehör Vi hjälper dig med vår breda kompetens Kobia innesälj brinner för service Inspiration från din leverantör # 3 2016 Frestelser

Upload: kobia-ab

Post on 31-Jul-2016

237 views

Category:

Documents


5 download

DESCRIPTION

Ett inspirerande magasin från Kobia - leverantör för bagare och konditorer.

TRANSCRIPT

Page 1: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | [email protected] | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61

Taxinge Slotten riktig sommarpärla

Carina Ahlingör bärbara picknick-recept

Häng på grilltrendenmed hamburgerbröd och tillbehör

Vi hjälper digmed vår breda kompetens

Kobia innesäljbrinner för service

Inspiration från din leverantör #3 2016Frestelser

Page 2: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | [email protected] | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61

Äntligen ett margarin när du vill baka vegetabiliskt helt utan tillsatser

09307 KAVLINGSMARGARIN PLATTA E-FRI 5*2 kg

Vi låter ingrediensförteckningen tala för sig: Palmfett, vatten, rapsolja, vetegroddsolja och citronjuice. Inga emulgeringsmedel, färgämnen eller aromer. Palmfettet är certifierat som segregerat enligt RSPO, vilket garanterar en hållbar palmoljeproduktion. Margarinerna är anpassade för bakade vetebröd och kommer i blockform eller som färdig platta. Fint, eller hur?

NYHET!

NYHET!

09309 BAKMARGARIN BLOCK E-FRI 10 kg

Page 3: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

LEDARE:

Att VågaOm att våga tro när modet sviktar, samt hur man skapar balans i en verksamhet full av kreativitet och viljor.

Visst är det fantastiskt att våga ha ambitioner och drömmar, om att våga vilja lyckas med det som andra säger är omöjligt. Mod är kanske ett annat ord, men jag gillar på något sätt ”att våga” bättre. Eller egentli-gen kanske ”att våga tro”.

Som född och uppväxt i Söderhamn, mitten av ”Sibyllabältet”, med jantelagens väktare ständigt på vakt, känns det ibland lite misstänkt att våga för mycket. Ja i alla fall att säga att man vågar. Världen är full av förståsigpåare och vadvardetjagsa-människor. Det gäller att vara be-redd. Jag vet även att ”tvivlet”, som är vågandets självklara följeslagare, delas av många. Kanske är det just tvivlet som väcker en på natten men som samtidigt har den i grunden goda egenskapen att det just får oss att tänka ett varv till.

Som VD har man ansvar för en ägares pengar, kundernas förtroende samt medarbetarnas trivsel och säkerhet. Balansen kan ibland vara svår att hitta, och risken för att det kortsiktigt kantrar åt något håll är ständigt överhängande. Att utveckla en verksamhet eller ett företag bör därför, enligt mitt sätt att se det, ske i någor-lunda harmoni mellan de olika delarna. Jag tycker att många av våra kunder har funnit denna harmoni samtidigt som jag känner att vi på Kobia blir bättre och bättre att jobba på det sättet.

Att till vardags få omge sig med kreativa människor ger såväl mod och energi som risk för tvivel, eller en osäkerhet att inte våga fullt ut. I detta nummer har vi trotsat tvivlet och försökt att ta ut svängarna lite till. Självklart så har vi fokuserat på sommaren med olika idéer på hur man kan trotsa gamla mönster och göra denna tid på året till en riktig försäljningsframgång.

Via Spotify går mina musikresor allt konstigare vägar. Mycket bakåt, vilket kanske är naturligt men även i oväntade riktningar mot en modernare stil. Utifrån dessa irrfärder kan jag rekommendera Kent, som helt klart influerats mer än jag tidigare insett av nyligen bortgångne Olle Ljungström.

Gillar Du Kent eller har synpunkter på Kobia eller denna skrift, är Du mer än välkommen att höra av dig till mig.

Vänliga hälsningar Ulf Malmsten, VD Kobia

[email protected]

I DETTA NUMMER

TAXINGE SLOTTSCAFÉ 4

GLASSIGT SAMARBETE 10

NATIONALDAGEN 16

CARINA AHLIN 18

PICKNICK 20

KOBIA AKADEMIN 28

GRILLTRENDEN 30

KAMPANJER 37

KOBIA INNESÄLJ 50

FRESTELSER Ges ut av Kobia AB Mediavägen 2 135 48 Tyresö

Ansvarig utgivare Ulf Malmsten [email protected]

Chefredaktör Elsa Romare [email protected]

Copy/Foto Elsa Romare

Form Elsa Romare / Designkonsulatet

Annonsbokning Björn Julin [email protected]

Kontakt 08-682 72 00

Order 020-91 00 61 www.kobia.se

Facebook Kobia AB

3

Page 4: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Taxinge Slottscafé hemtrev-lig sommarpärla i antik skrudEtt tomt slott, en passion för bakning och en stor drivkraft var allt som kräv-des när Anne-Marie med en vännina startade Taxinge Slottscafé år 1979. Idag drivs bageridelen av Sara Larsson som med personal serverar tusen personer om dagen under högsäsong.

TEXT OCH FOTO: ELSA ROMARE

4

ta x i nge sl o t t sc a f é | f r es t e l se r

Page 5: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Sara Larsson (bagerichef) Anne-Marie Fimmerstad (fd VD) och Åsa Fimmerstad (VD) på Taxinge Slottscafé.

Från maskinoperatör till bagerichef Jag träffar konditorn Sara Larsson på morgonen en av de första riktigt fina dagarna i maj. Robotgräsklippar-na går varma i försommarsolen när de klipper de gigan-tiska gräsmattorna som omger Taxinge Slott. Tälten från inspelningen av TV4’s baktävlingsprogram Hela Sverige Bakar står redo lite längre bort. Sara är sedan nio år tillbaka bagerichef på Taxinge Slottscafé som kanske är mest känt som ”Kakslottet” med sin otroliga kakbuffé.

Saras resa som konditor började med en personlig passion för bakning på födelsedagar, fester och bjudning-ar. En passion som ledde till att hon blev tipsad om ett sommarjobb i caféet på Taxinge Slott. Sara som då arbe-tade som maskinoperatör på AstraZeneca, en tjänst som hon tyckte var alldeles för oinspirerande, var inte sen att söka. Resten är historia. Sommarjobbet blev en fast tjänst och efter bara ett år fick Sara rollen som bagerichef.

Mer än ett kakslott Taxinge Slott ligger på en udde i Gripsholmsviken i Taxinge i Sörmland. Marken runt Taxinge Slott arrende-ras av familjen Fimmerstad och delas upp i Slottet, God-set och Baslägret. Godset består av ett modernt lantbruk på 600 ha och stallar som bygts om till konferenslokaler. Baslägret är ett event- och äventyrskoncept med bland annat höghöjdsbana och paint ball. På marken driver även familjens son företaget Mälarturf som är känt för sina färdiga gräsmattor på rulle (levererar bl a till Friends Arena).

Två tjejer som vågade sticka ut Historien om Taxinge Slottscafé startar redan 1974 då fd VD Anne-Marie Fimmerstad och hennes make arrende-rar marken runt Taxinge Slott för att bedriva jordbruk. Anne-Marie själv jobbade då som sjuksköterska. Slottet stod tomt men öppet och familjens barn lekte ofta där inne. ”Dom har varit här sedan barnsben, cyklat runt här inne!” säger Anne-Marie. Jobbet som sjuksköter-ska frestade på och många långa arbetspass fick hennes man att reagera ”Du som tycker om att baka och serva människor, ska du inte öppna ett café här?”. Anne-Marie frågade kommunalrådet i Södertälje om dom fick driva café i slottet och svaret var ”Äh, ta skiten om du tror att du kan göra någonting av det!”. Dom arrenderade

”Jag gick från maskinoperatör på AstraZeneca till en sommartjänst på

Taxinge Slottscafé”— Sara Larsson, Bagerichef Taxinge Slottscafé

5

ta x i nge sl o t t sc a f é | f r es t e l se r

Page 6: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

slottet för en liten summa och Anne-Maries man skar ut en kaffepanna ur en masonitskiva och skrev ”Taxinge Slottscafé”. Anne-Marie och hennes vännina Inger Ryd-kvist slog upp portarna på Kristi Himmelsfärd 1979.

”Det var många som höjde på ögonbrynen åt caféet. Två tjejer som ensamma skulle driva allt. Det stack verkligen ut!”. Första dagen tjänade dom ihop 480:-. ”jag tror vi tog en krona per kaka och tre per bulle”. Anne-Marie växlade mellan sjukskötersketjänsten på vintern och caféet på sommaren. Det var mycket jobb men barnen kunde ju vara med i caféet och det var annor-lunda när hon fick driva sin egen verksamhet.

Ett slott med potentialMen slottet var inte i något särskilt bra skick efter att ha stått tomt och utan underhåll så länge. Dock fanns det stor potential i byggnaden, det var trots allt ett slott dom hade att göra med och under de mörka mattorna dolde sig arbetade men tilltygade parkettgolv med vacker intarsia. Inger och Anne-Marie fortsatte driva verksamheten och efter tio år hade dom sparat ihop en miljon kronor och det var dags för en omfattande renovering. Efter en mer nogrann undersökning visade det sig att den miljonen knappast täckte den renoveringskostnad som slottet krävde. ”Vi fick ett helt otroligt banklån på 5 miljoner med 18 % ränta. Det var bra på den tiden”. Kakorna fick verkligen bekosta huset. ”Vi jobbade 16-18 timmar om dygnet, det var tufft men roligt!”.

Fint utflyktsmål året runt Sedan ett år tillbaka är Anne-Maries dotter Åsa Fimmer-stad VD för Taxinge Slottscafé och driver verksamheten med tio personer som arbetar året runt och ca 40 extra på somrarna. Sommaren är helt klart högperioden. En

”Ta skiten om du tror att du kan göra någonting av det!”

— Dåvarande kommunalrådet Hasse Mattsson om

Taxinge Slott.

Taxinge Slotts huvudbyggnad. Färdigställd år 1813 och totalrenoverad av familjen Fimmerstad under 1990-talet.

6

ta x i nge sl o t t sc a f é | f r es t e l se r

Page 7: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

solig majdag har Taxinge Slottscafé 200-300 besökare. En fin semesterdag kan siffran nå upp emot 1 000 besökare om dagen. Förutom att fika i caféet kan besökarna ströva runt i de vackra omgivningarna, klappa hästarna i stallet eller bada i Mälaren vilket gör det till ett familjevänligt utflyktsmål. Man kan även åka ångbåt eller ångtåg från Mariefred vilket bidrar till en fin helhetsupplevelse. Bröllopspaket, julbord och konferenser ger ett bra kundflöde året runt. Från september till april har caféet enbart öppet fredag till söndag.

Det goda ryktet bidrar till fler besökareDet som driver kunder till Taxinge Slottscafé tror ägarna i huvudsak är att folk pratar gott om Taxinge efter ett be-sök. Att dom fått upp bruna turistmålsskyltar längs E20 ger också tyngd åt slottet. Utöver det jobbar dom med sin hemsida och facebookflöde. ”I somras tyckte jag att vi hade extra mycket kunder, kanske var det det dåliga vädret eller så var det att vi blev listade som ett av VÄRLDENS top 10 bästa caféer av

tidningen New York Times.” Säger Anne-Marie.

Satsar på hembakad känslaBagerichefen Saras brist på officiell yrkesutbildning är i caféet en stor styrka. Allt som ställs ut på den stora kak-buffén har en genuin hembakad känsla. Det är inbjudan-de, översvallande och ser väldigt gott ut. Marsipanen är inte helt slät, grädden inte ”perfekt” spritsad, men passio-nen lyser igenom och det är nybakat och smakar bra.

> forts nästa sida

”Vi blev förra året listade som ett av världens bästa caféer av tidningen

New York Times.”— Anne-Marie, fd VD Taxinge Slottscafé

Personalen bär en noga utvald klädsel som förstärker slottscaféts historiska känsla.

7

ta x i nge sl o t t sc a f é | f r es t e l se r

Page 8: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

MARÄNGTÅRTA MED KONJAKSGRÄDDEANNO 1979 - 4 KAPSLAR

BottensmetStrösocker 1 200 gÄggula 6 dlMargarin 1 500 gVetemjöl 1 400 gBakpulver 1,5 dlMjölk 12 dlMarängÄggvita 1,8 lStrösocker 3 kgVaniljsocker 1,5 dlTillvägagångBottensmet: Vispa äggula och socker fluffigt. Smält mar-garinet. Sikta vetemjöl och bakpulver. Varva tillsättningen av mjölk och de torra ingredienserna till smeten. Häll i pap-prad kapsel. Maräng: Vispa äggvitan till lite volym. Tillsätt socker och vaniljsocker pö om pö. Vispa till hårt skum.

Färdigställning Häll marängen över bottensmeten och baka av på 190 grader i ca 35 min. Varva den bakade bottnen med vispad konjaksgrädde. 1 l grädde och 2 msk konjak till varje bot-ten. Dekorera med färska bär och servera.

8

Page 9: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Norra Europas största kakbufféKakbuffén är känd som norra Europas största med sina 65 olika sorters bakverk. Den innehåller allt från smör-gåsar till tårtor, och kunden betalar bara för det som faktiskt läggs på tallriken. Sortimentet varierar efter säsong men innehåller ald-rig färre än just 65 sorter. Godsakerna avnjuts i slottets bibliotek eller i den magnifika slottsparken som ligger strax utanför.

Viktigt med inspiration och nytänkDet som hamnar på kakbuffén är en blandning av klassi-ker som varit med från start till nyskapade bakverk. Sara har i bageriet möjlighet att provbaka och testa fram nya recept, något som hon trivs bra med. ”Jag läser väldigt mycket, och får får inspiration från böcker och internet.” Utöver det går hon på kurser på Kobia Akademin, både för inspiration och utbildning. ”Jag trivs med mitt jobb idag, det är riktigt inspirerande.” säger hon medan vi äter det sista av den goda och enkelt somriga marängtårtan med konjaksgrädde. Bakad utifrån ett recept som hängt med sedan starten 1979.

OM TAXINGE SLOTTSCAFÉ

• Drivs av: Anne-Marie och Åsa Fimmerstad• Bagerichef: Sara Larsson• Tjänster: Café, konferens och bröllop• Omsättning: ca 19 milj 2015• Personal i caféet: 10 personer på heltid, 40 sommarextra• Adress: Näsby 52, Nykvarn• Webbadress: http://www.taxingeslott.se• Facebook: Taxinge Slott• Kontakt: [email protected]

Till vänster: Penséer i antika gjutjärnskrukor utanför Taxinge Slotts entré. Till vänster nedan: Marängbakelse med konjaks-grädde, originalrecept från 1979. Nedan: Taxinge Slottscafés buffé med minst 65 olika sorters bakverk.

9

ta x i nge sl o t t sc a f é | f r es t e l se r

Page 10: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Glassigt samarbete med världsomspännande leverantörKobia gick nyligen in i ett nytt samarbete med gelatoföretaget PreGel som har nära femtio års erfarenhet av den italienska delikatessen.

TEXT: ELSA ROMARE FOTO: PreGel

Att tillverka bra gelato är en vetenskap. Men med bra råvaror, rätt handledning och en investering i maskinparken så är det inte särskilt svårt att inom kort få en riktigt lönsam affär. Kobia starta-de nyligen upp ett samarbete med det italienska gelatoföretaget PreGel och vi står nu tillsammans i startgroparna för en säljstart på den svenska glass-marknaden.

PreGel startade 1967 som ett litet familjeföretag riktat till mindre gelatomakare och har tack vare många lyckade koncept och produkter växt i snabb takt till dagens multinationella företag med försälj-ning i över 130 länder. Man har även behållit det långsiktiga tänket i ett familjeföretag och grundaren Dott. Luciano Rabboni är fortfarande VD för företa-get som producerar produkterna i Italien och USA.

I sortimentet finns allt allt man behöver för tillverk-ning av riktigt bra gelato. Förutom de olika glassba-serna finns även olika smaksättningar, toppings och mer nichade produkter som ekologisk och E-num-merfri gelato.

Femtio års erfarenhet bygger självklart upp en stor kompetens och de italienska glassmakarna är mycket villiga att dela med sig av sina erfarenheter genom recept, onlinekurser och stöd till de kunder som är beredda att satsa på glass.

Då maskinerna är en stor del av gelatotillverkningen är det viktigt att vi känner att vi har en bra partner att rekommendera även på den sidan. Kobia fort-sätter därför samarbetet med Valmar - en svensk leverantör med 15 års erfarenhet av bland annat glass och glassmaskiner.

Vill du veta mer om hur du framgångsrikt startar upp en glassförsäljning med produkter från PreGel? Kontakta din säljare på Kobia.

Sortimentet från PreGel innåller allt du behöver för en framgångsrik glasstillverkning.

10

p r ege l | f r es t e l se r

Page 11: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

På NK importerade vi själva PreGels sortiment från Italien, inget av de andra glassmärkena

som finns på den svenska marknaden kan mäta sig med deras kvalitet. Jag blev jätteglad när jag hörde att Kobia skulle vara sverigeagent för dem.— Stefan J Petersén

11

p r ege l | f r es t e l se r

Page 12: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Sverigebakelse på Pâte Sucrée, rabarber-grädde och vaniljkräm, 25 st

RECEPT

Pâte Sucrée används till tartletter, bakade skal som se-dan fylls med färska bär eller frukt och vispad grädde. Ger stabila, hållbara tartletter. Pensla gärna tartletten med vit choklad innan du lägger i fyllningen. Det ger en ännu bättre fuktresistens. – Stefan J Petersén

Pâte Sucrée (sockerdeg)Art nr Varumärke Artikel Vikt (g)01118 ABDON VETEMJÖL VINGA 25054100 ARLA SMÖR OS 10000155 NORDIC FLORSOCKER PS 10026120 HANSON BAGERISALT 107060 KRONÄGG SKALÄGG 100

Blanda samman alla ingredienser utom äggen. Blanda väl och häll sedan i äggen. Bearbeta tills degen är slät. Svep in i plast och sätt på kyl i minst en timme. Kavla ut och tryck ut i tartlettformar. Baka av på 180-190 °C i 10-13 min.

FärdigställningArt nr Varumärke Artikel Vikt (g) VANILJKRÄM 37501752 SAGA SYLT RABARBER/JORDG MED BITAR 15006910 ARLA VISPGRÄDDE 40% 1000 Jordgubbar 60

Fyll med egengjord vaniljkräm och vispad grädde som du blandat med rabarber och jordgubbssylt, bestäm mängd efter eget tycke! Dekorera med delade jordgubbar.

VANILJKRÄM

Stefan J Petersén använder aldrig köpt vaniljkräm i sina recept. Om man inte vill koka själv så erbjuder Kobia bland annat Diplom Vaniljkräm som kokas i vår egen fabrik i Tyresö utanför Stockholm.

12

nat iona l dage n | f r es t e l se r

Page 13: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Sverigebakelse (avancerad) med yog-hurtmousse och jordgubbskompott, 40 st

RECEPT

RabarberkompottArt nr Varumärke Artikel Vikt (g)00560 KOBIA RABARBER 50000205 NORDIC STRÖSOCKER 500 100 Mousserande vitt vin 10003512 GELITA GELATINBLAD 10

Lägg alla ingredienser utom gelatin i en gryta. Koka på medel-värme tills rabarberbitarna blivit mjuka och nästan är till ett mos. Blötlägg gelatinet i iskallt vatten. Skölj det väl och lägg i det i ra-berberblandningen. Rör om noga tills det smält och lägg i lämplig form (ska bli 5-6 mm tjock). Frys.

JordgubbsmousseArt nr Varumärke Artikel Vikt (g)00554 KOBIA JORDGUBBAR ”SENGA SENGANA” 25000155 NORDIC FLORSOCKER PS 18011565 BOIRON PURE CITRON 50 YOGHURT NATURELL 3% 10003512 GELITA GELATINBLAD 1406910 ARLA VISPGRÄDDE 40% 300

Vispa grädden lätt. Mixa frysta jordgubbar med florsocker, citron och yoghurt. Se till att blandningen blir slät. Blötlägg gelatinet i iskallt vatten och skölj det sedan noga. Tag undan en liten del av

jordgubbsblandningen och värm till ljummen temperatur. Lägg i gelatinet och smält under omrörning. Blanda med resterande jordgubbsblandning (som inte får vara för kall). Vänd samman med den lättvispade grädden till en slät mousse.

MandelbottenArt nr Varumärke Artikel Vikt (g)02104 SAGA MANDELMASSA CALIF GROV 100000205 NORDIC STRÖSOCKER 500 30007060 KRONÄGG SKALÄGG 60001118 ABDON VETEMJÖL VINGA 200

Blanda samman mandelmassa och socker noga. Häll sakta i äggen (skrapa ned emellanåt). Var noga så att inga klumpar bild-as. Häll i lämplig form. Baka av på 175°C.

FärdigställningMontera i valfri form. I detta recept har en silikonform använts. Fyll upp med mousse och lägg i botten. Frys. Täck med gelé (se recept i Frestelser nr 2) som du istället färgar med röd pulverfärg. Dekorera.

13

nat iona l dage n | f r es t e l se r

Page 14: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Sommartårta med förenklad plan eller klassisk Lennart-botten

RECEPT

SOMMARTÅRTA - 6 ST

Lennart-bottenArt nr Varumärke Artikel Vikt (g)02104 SAGA MANDELMASSA CALIFORNIA GROV 100000205 NORDIC STRÖSOCKER 500 30007060 KRONÄGG SKALÄGG 60001118 ABDON VETEMJÖL VINGA 20051500 ARLA SMÖR NS 42001 LUBECA MANDEL SKALAD HYVLAD X-TUNN

Blanda mandelmassa och socker med vinge. Kör sakta i äggen till en slät massa (skrapa ned noga från kanterna). Kör i mjölet. Smörj formarna med smör och tryck fast hyvlad mandel. Fyll i 350 g i varje form. Baka av på 175 °C i 20-25 min. Vänd genast på pappersklädd plåt. Låt svalna.

FärdigställningFyll med vaniljkräm och toppa med vispad grädde som blandats med 10-15% Saga rabarber och jordgubbssylt. Dekorera med färska jordgubbar.

”Jag har valt att använda formen ”Lennart Special” efter konditorn Lennart Svensson i Eksjö. En fantastisk form skapad av en skicklig konditor. För mig verklig sommar! I botten spritsas ett lager egengjord va-niljkräm. Jag har gjort en variant av originalet där jag blandat i 10-15% av Kobias Saga rabarber och jord-gubbssylt i grädden. Smakerna från sylten, grädden och vaniljen gifter ihop sig fantastiskt. Prova gärna med att tillsätta lite kardemumma samt lite svartpep-par till grädden!

Spritsa upp en topp rabarber- och jordgubbsgrädde och garnera med delade jordgubbar. Har man inte Lennart-formarna kan man lika gärna spritsa i en plan form ca 1,5 cm tjock. Baka av på samma sätt men korta ned tiden. Använd riktiga råvaror, som smör och riktig mandelmassa!”

– Stefan J Petersén

14

Page 15: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Fråga din säljare för

pris!

Produkter och erbjudanden för Mors Dag och Studenten

PRISER/KAMPANJER GILTIGA 30 MAJ – 2 SEPTEMBER 2016

21060 FLAGGA SVENSK 144 stDekorationsflagga Sverige, 30x20 mm, tand-petare, 60 mm.

01027 MARSIPANROS BLÅ HANDGJORD 36*14 g 01021 MARSIPANROS GUL HANDGJORD 36*14 g

Diplom Kavlingsmarzipan Svensktillverkad marsipan som består av kalifornisk mandel som är mycket finhackad och finvalsad. Marsipanen är kallfabricerad enligt tysk standard och har en fin struktur med hög elasticitet och en mild mandelsmak. 4*2,5 kg.

01221 BLÅ 01216 GUL

048/st

69:-/fp

Handmodellerade marsipanrosorVackra handmodellerade marsipanrosor i olika färger. Vakuumförpackade för lång hållbarhet.

Bakformar i kartong Bakform VirvelBakformar av 70 g greaseproof-papper.

4:-/st

144:-/fp

Finns även i rosa och grön!

01752 SYLT RABARBER/JORDG MED BITAR 5 kgSyra möter sötma i vårens och sommarens bästa smakkombination rabarber och jordgubb. Sylten innehåller goda bitar och passar perfekt till försommarens alla godsaker.

02104 MANDELMASSA CALIFORNIA GROV 5 kgEn mycket smakrik mandelmassa med fin- och grovhackade bitar av kalifornisk sötmandel, smaksatt med bittermandel. Används med fördel till fyllningar där mandelsmaken har en framträdande roll.

2190/kg

109.50/fp

NYHET!

63089 KARTONGFORM COMO BLÅ 50*40 MM 300 ST 63088 KARTONGFORM COMO GUL 50*40 MM 300 ST

70112 BAKFORM VIRV BLÅ GUL 50*35 MM 1000 st056/st 026/st

169:-/fp

259:-/fp

Saga Rabarber och Jordgubbssylt Saga Mandelmassa

Fråga din säljare för

pris!

15

nat iona l dage n | f r es t e l se r

Page 16: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Ekologiskt Lakritspulver

NYA LEVERANTÖRER

Duni levererar innovativa dukningskoncept och kreativa förpacknings- och take-away-lösningar. Dunis produkter

finns på över 40 marknader. Huvudkontoret ligger i Malmö och dom har produktionsenheter i Sverige,

Tyskland och Polen.

Korshags är ett familjeföretag med en stolt historia och en tro på godare mat från havet. Under de 35 år

som företaget har funnits har dom vuxit från ett litet hembyggt rökskåp till ett av Sveriges största fiskrökerier.

All produktion av Korshags produkter sker lokalt i Falkenberg.

PreGel är en ledande italiensk tillverkare av i huvudsak högkvalitativa gelatoingredienser. PreGel grundades 1967

och har idag försäljning i över 130 länder.

Med höga ambitioner och ett stort matintresse tillgodoser Delicious Food grossister och detaljister med

charkuterier av hög kvalitet samt service utöver det vanliga. Idag erbjuder Delicious Food framförallt skinka,

rostbiff och kalkon. Våra egna produkter säljs under varumärkena ”Fam. Jacobsen’s” samt ”Delicious Food”.

Ekologiska

kryddorVi utökar nu vårt ekologiska sortiment från V-Sell med kryddor. Kardemumma (hel och mald), kanel (grovmalen

och mald), ingefära och nejlika.

zell etikett 150x102 eko utan text.indd 1 2014-12-11 12:53:24

Mald ekologisk lakritsrot från Italien finns nu i vårt sor-timent. Praktisk förpackad i PET-kryddburk. Till hösten kommer inspirerande recept för dig som ännu är lite osäker på hur den ska användas. Art nr 19213, 300 g.

Kobia Akademin - HT 2016Vårens kursprogram är nu avslutat och hela 125 kursdel-tagare gick tillsammans kurserna Bröllop med Cecilia An-dersson, Russin med Jan Hedh, Glutenfritt med Ireks och Marsipanfigurer med Stefan J Petersén. Vi tackar för den här terminen och hoppas att ni tyckte det var lika roligt som vi gjorde. Nästa termins kursprogram släpps för bokning online på kobia.se i augusti.

16

kor t fat tat | f r es t e l se r

Page 17: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Stenugnsbakat på väg

Modernt Smörgåstårteri

Kronäggs storsäljare nu från svenska frigående

Ny webbshop i sommar

Törstiga kunder?

BRC-certifierad produktionÄr du intresserad av att anordna ett stenugnsbröd-event? Sälj nybakat bröd direkt från vår portabla stenugn på ex-empelvis en marknad eller utanför ditt bageri. Kontakta din säljare för mer information.

Baka moderna smörgåstårtor med extra fokus på utsökta smakkombinationer. Recept skapade av Carina Ahlin. Läs recepten online eller fråga din säljare om ett tryckt häfte.

Från och med nu så är Kronäggs klassiska storsäljare flytande vita, gula, universalägg och skalägg från svenska frigående höns. Ett steg i en utveckling som vi på Kobia gillar och som många efterfrågat.

Nu är vi i sluttampen med utvecklingen av vår nya webbshop. En betaversion kommer lanseras under som-maren parallellt med vår tidigare webbshop så att du som är nyfiken ska kunna gå in och följa det pågående arbetet. Den nya shoppen ska i förlängningen kunna hantera både beställningar av färskvaror och beställningsvaror och kom-mer förses med en livesupport för extra snabb service.

Kobia satsar vidare på dryck. Nu finns vår sammanställ-ning för hela dryckessortimentet med kampanjpriser som gäller hela sommaren. Fråga din säljare eller läs online.

Vår produktion i Tyresö där vi tillverkar marsipan, man-delmassa, fyllningar och vaniljkräm genomförde under våren en revision och vi fick vårat BRC-certifikat uppda-terat till graden A!

Ekologiska

kryddor

17

kor t fat tat | f r es t e l se r

Page 18: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Carina Ahlin produktutvecklare med invecklad bakgrundEn dröm att bli servitris fick in henne i restaurangbranschen, där kom hon på att hon trivdes bäst i köket. Sedan gick resan bokstavligen talat jorden runt.

TEXT: ELSA ROMARE FOTO: PEPE NILSSON

Tjejen från Hedemora– Allt började med att jag ville jobba i ett serviceyrke, eller det var väl en mix av att inte vilja plugga, att vilja jobba! Efter gymnasiet hemma i Hedemora sökte jag en ettårig livsmedelsteknisk påbyggnadslinje i Örebro med

drömmen att bli servitris. Utbildningen där var uppde-lad så att man fick pröva på både servis och kök. Första lektionstimmen i köket så kom jag på att det var i kock jag skulle bli. Det var det jag ville göra! Lite konstigt egent-ligen att jag inte tänkt på det tidigare, jag har alltid gillat

Första gången jag satte min fot i köket visste jag att det var där jag

ville vara. Det var kock jag skulle bli!— Carina Ahlin

18

Page 19: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

att både baka och laga mat. Utbildningen bestod av mycket praktik. Något som passade Carina väl. Första praktiken var på Öland hos Karin Fransson. – Där var jag mest i kallskänken med förrätter och desserter. Det var superroligt! Det blev mitt mål. Efter utbildningen jobbade jag som kock ett tag, det var inte lätt att få kallskänksjobb på den tiden. Flytten till StockholmCarina flyttade till Stockholm 1995 med förhoppning om bättre jobberbjudanden. Hon kontaktade Melker Anders-son på restaurang Fredsgatan 12. – Han hade inget jobb där för tillfället men jobbade som konsult för M/S Cinderella där jag fick erbjudande om att jobba. En tjänst som första dagen utvecklades till en fadäs som kunde slutat med att jag smittat hela besätt-ningen med salmonella! (Invänta alltid testsvaren efter utlandsresor). Men skam den som ger sig. Carina fick senare anställ-ning på L’Escargot (nuvarande Lemon Bar). – Efter ett tag kände jag mig färdig där. Det är så i restaurangbranschen att många byter jobb ofta, för att få variation och utvecklas. Jag satte mig med Gula Sidorna och letade upp alla stjärnkrogar. Det gick lite trögt när jag inte hade särskilt många referenser. Men så svara-de Restaurang KB och frågade om jag kunde provjobba redan samma kväll. Efter provjobbet blev jag intervjuad av ägaren Örjan Klein. På intervjun så gick han igenom mina papper och sa ”Jaha, du kan desserter, du kan baka, du kan laga mat. Är det nåt du inte kan?” Innan jag hann säga att jag inte hade någon direkt erfarenhet av sill så tog han orden min mun och sa ”Ja, det viktigaste här är att man är bra på sill så det hoppas jag att du vet hur man gör!”. Det blev helt enkelt till att öva. Samtidigt som anställningen på KB sökte hon 1998 till Kallskänks SM. Även där var en del av temat sill. – Visserligen bra eftersom jag då fått en del erfarenhet av det. Jag tävlade med bland annat en currysill vilket var en total chansning. Och vann hela tävlingen! Men det var nog mest tack vare den goda chokladbavaroise-desserten jag vann. KB följdes av en tjänst som kallskänkschef på Riche följt av dessertchef på Primo Ciao Ciao i Gamla Stan.

Jobb i New YorkEfter Stockholm åkte Carina till New York efter ett erbju-dande från Marcus Samuelsson att jobba som dessertchef på restaurang Aquavit. – Jag fick välja där om jag ville jobba inom dessert eller kallskänk och jag valde dessert som jag alltid tyckt var den roligaste delen. Efter ett år flyttade Carina tillbaka till Stockholm där hon fick jobb som konditor på Riddarbageriet hos Johan Sörberg som hon kände sedan tiden på Riche. Hon blev senare chef över konditoridelen och hade efter en tid kva-lifikationerna som krävdes för ett eftertraktat O1-visum. Hon sökte sig åter igen till New York och Aquavit där hon fick drömtjänsten som Pastry Chef. Aquavit hade då

flyttat till större lokaler. – Det var 90 personer som jobbade där, tillsammans 30 olika nationaliteter. Många trainees och det var snabb omsättning på personal och högt tempo! Carina säger att hon saknar tempot ibland. Adrena-linkicken. New York-pulsen. Carina jobbade redan 60 timmar i veckan när Aquavit gav henne erbjudandet om att öppna en caféfilial. – Jag skulle då ha ansvaret för konditoridelen i både restaurangen och caféet och jag kände att jag inte skulle kunna hålla kvalitén. Jag tackade nej och hoppade av.

The World– Under tiden i New York såg jag i en annons att lyx-kryssaren The World sökte en ”Head Pastry Chef med kvalifikationer som en världsmästare”. Jag tyckte inte jag var kvalificerad nog men efter att ha blivit tipsad av en tidigare kollega som kände ägaren sökte jag ändå tjänsten. Carina blev kallad på intervju till Cypern och efter ett oannonserat arbetsprov på två timmar fick hon tjänsten. – The World är en lyxkryssare som består av andelslä-genheter, alltså en massa välbeställda stammisar om man ska sammanfatta klientelet i restaurangerna. Kryssaren stannade aldrig mer än en gång på samma ställe under ett år. Vi kunde ligga ute till havs i veckor i stöten och folk blev ibland ganska uttråkade. Min tjänst som dessertchef var dels att underhålla med min mat och dels att vara kreativ med de råvaror vi fick i hamnarna. Vi jobbade mycket på olika teman och det var långa pass med myck-et prestationsångest, adrenalinpåslag och slutligen kickar när man klarat en servering.

Ny karriärsinriktningCarina slutförde sitt kontrakt på fyra månader och åkte sedan tillbaka till Stockholm. – Väl hemma så funderade jag över vad jag ville göra. Vad fanns det som jag inte hade gjort? Jag har alltid varit bra på smaker, velat lösa problem och jobba kreativt. Jag ville testa att jobba med produktutveckling. Carina sökte en tjänst som produktutvecklare i Kobi-as marsipanfabrik. Svaret uteblev men efter tre månader hörde VD Ulf Malmsten av sig i anledning av en annan kombinerad tjänst. En skräddarsydd tjänst som chef för Kobia Akademins kursverksamhet samt produkt- och receptutvecklare. Carina tackade ja och har nu jobbat för Kobia i sju år. – Det bästa med mitt jobb på Kobia är att det är så omväxlande, något som jag behöver för att trivas. Det är kreativt och jag lär mig otroligt mycket!

UTBILDNINGAR & UTMÄRKELSER

Livsmedelteknisk linje. Påbyggnad i ÖrebroRestaurangskassörsutbildning. StockholmKallskänksutbildning. Påbyggnad i BorlängeInternational Art of Bread Making FCI. New YorkVinnare av Kallskänks SM -98 och Århundradets Dessert -99

19

c a r i na a h l i n | f r es t e l se r

Page 20: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Starta sommaren med ett fräscht picknickpaketDra nytta av försommarens fina väder och erbjud dina kunder möjligheten att köpa med sig dina godsaker och luncha ute. Vårt utökade sortiment inom emballage gör ditt picknick-koncept komplett.

FOTO: ELSA ROMARE RECEPT: CARINA AHLIN OCH JOHAN SJÖSTRAND

20

p ick n ick | f r es t e l se r

Page 21: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Se kampanjerbjudande på våra nya dessertformar på sid 37.

GREEN SPIRIT SMOOTHIE - 2 st á 200 g

Härligt grön smoothie på avokado och spenat med frisk smak av yuzu.

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g)1001 Avokado 1001119 Spenat 3004950 INNOCE JUICE ÄPPLE 2702033 Banan 15011568 BOIRON PURE YUZU 102047 Citronjuice färskpressad 30 Mixa ihop alla ingredienser och servera genast.

YOGHURTPANNACOTTA

Frisk pannacotta med yoghurt och rårörda bär

YoghurtpannacottaArt nr Varumärke Artikel Vikt (g)03512 GELITA GELATINBLAD 606910 ARLA VISPGRÄDDE 40% 50013939 KOBIA VANILJSTÅNG BOURBON 18-20 CM 400205 NORDIC STRÖSOCKER 500 100100022 SKÅNEM YOGHURT NATURELL 3% 500

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 min. Koka upp grädden med vanilj och socker, tillsätt det urkramade gelatinet och låt svalna något. Blanda sist i yoghurten och sila sedan bort vaniljstången. Häll upp i dessertformar och ställ i kyl.

Rårörda bärArt nr Varumärke Artikel Vikt (g)00557 KOBIA BJÖRNBÄR 20000555 KOBIA BLÅBÄR 20019202 KHOISAN VANILJSOCKER EKO KRAV 20 Citronskal 10 Jordgubbar, färska 200 Röda vinbär, färska 50 Hallon, färska 50 Blanda de frysta bären med socker och citronrasp, låt dom tina långsamt i kyl. Dekorera med färska bär och mynta.

Tänk på att inte frysa yoghurtpannacotta. Då den innehåller mindre fett än vanlig pannacotta så kan den bli grynig om man fryser den.

SMOOTH MANGO COCONUT - 2 st á 300 g

Len smoothie på yoghurt, kokos, mango och vanilj.

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g)11571 BOIRON PURE KOKOS 20005975 ARLA YOGHURT MILD VANILJ 20011680 BOIRON PURE MANGO 20013938 KOBIA VANILJSOCKER BOURBON 100% 3 Mixa ihop alla ingredienser och servera.

KOKOSHALLON-SMOOTHIE - 2 st á 200 g

Mjukt krämig smoothie med hallon, kokos och vanilj.

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g)11609 BOIRON PURE HALLON 1 kg 20011571 BOIRON PURE KOKOS 1 kg 20013938 KOBIA VANILJSOCKER BOURBON 100% 305975 ARLA YOGHURT MILD VANILJ 200 Mixa ihop alla ingredienser och servera.

21

p ick n ick | f r es t e l se r

Page 22: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

TALLRIK MED VARMRÖKT LAX, POTATISSAL-LAD OCH CHILIMAJONNÄS - 5 port á 500 g

Bakad potatissallad med krispig blomkål, varmrökt lax och chilima-jonnäs.

PotatissalladArt nr Varumärke Artikel Vikt (g) Potatis 100011210 VEGONT OLIVER SVARTA KALAMATA 12517160 UMEGA OLIVOLJA JUNGFRU 50 Timjan 26120 HANSON BAGERISALT Svartpeppar, grovmalen 08427 DRUVAN VINÄGER RÖD 10 Blomkål 250

Skölj och dela färskpotatisen. Häll olivoljan på ett bleck. Häll på potatis, oliver och timjan. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar. Blanda runt och baka i ugnen på 250°C i 20 min. Låt svalna. Häll på sherryvinäger och krydda ev en gång till. Blanda med färsk blomkål.

ChilimajonnäsArt nr Varumärke Artikel Vikt (g)05530 AAK MAJONNÄS 80% 20087488 RISBER SAMBAL OELEK 1626120 HANSON BAGERISALT Svartpeppar, grovmalen

Blanda ihop alla ingredienser.

FärdigställningArt nr Varumärke Artikel Vikt (g)3113 Rödbeta 1502046 Citron 10000119 KORSHA LAXFILE VARMRÖKT NATURELL 900 Svarva färsk rödbeta, klyfta citron och bryt laxen något. Placera snyggt tillsammans med potatissallad och chilimajonnäs.

22

p ick n ick | f r es t e l se r

Page 23: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

WRAP MED LAXRÖRA OCH BLADSPENAT - 4 ST

Enkel wrap med färdig röra på kallrökt lax. Bladspenat, sallad och morötter ger smak och gott tuggmotstånd.

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g)04490 MARTIN VETETORTILLAS 30CM 36400124 KORSHA LAXSALLAD MED KALLRÖKT LAX 400 Spenat 40 Isbergssallad 50 Ruccolasallad 50 Morötter 100 Bred ut laxröran på tortillabröden. Lägg på färsk bladspenat, salladsblad och morot. Vik in sidorna och rulla ihop. Rulla in i wrappapper.

WRAP MED KYCKLING OCH KRYDDIG FÄRSKOST - 4 ST

Mango chutney smaksätter färskosten i denna wrap med kyckling, paprika och romansallad

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) Majstortilla 00345 MONDEL FÄRSKOST PHILADELPHIA 30064913 RISBER MANGO CHUTNEY HOT 2504101 GULDFÅ KYCKLINGINNERFILÉ STEKT 280 PAPRIKA RÖD 100 ROMANSALLAD 100 Blanda Philadelphia med mango chutney och krydda med salt och peppar. Skär paprikan i stavar. Dela kycklingfiléerna på läng-den. Bred ut Philadelphiafyllningen på tortillabröden. Lägg paprika och kyckling i mitten, lägg på sallad och vik ihop på sidorna och rulla ihop. Rulla in i wrappapper. Till detta recept har vi använt egengjord majstortilla men du kan även använda färdig vetetortilla.

MAJSTORTILLA, 35 ST

Tortillan steks traditionellt i stekpanna men kan även bakas i ste-nugn. Snabbt ska det gå! 1,5 min på varje sida räcker. Denna tortilla är bakad på majsmjöl och psylliumfrömjöl.

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g)0000 VATTEN 80011059 RISENT MAJSMJÖL 48010507 UMEGA RAPSOLJA 6025340 HANSON HAVSSALT MELLANGROVT 4009104 ABDON PSYLLIUMFRÖMJÖL 3601740 KOBIA BAKPULVER 12 Blanda alla ingredienser väl. Dela upp i bitar och kavla ut tunt, 1-2 mm är bra. Baka i stenugn eller stek snabbt. 1,5 min på varje sida.

23

p ick n ick | f r es t e l se r

Page 24: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

359002 SALLADSSKÅL DIAMANT SVART RUND 188/165*55 MM 900 ML, 750 ST 359001 SALLADSSKÅL DIAMANT TRANS RUND 188/165*55 mm 900 ml, 750 st

359003 LOCK KUPOL SALLADSSKÅL DIAMANT Transp 190*21 mm, 750 st359004 LOCK PLANT SALLADSSKÅL DIAMANT Transp 190*10 mm, 750 st

359005 SALLADSFORM PREMIUM SVART REKT 750ML, 244*175*37 mm, 540 st359006 SALLADSFORM PREMIUM TRANS REKT 750ml, 244*175*37 mm, 540 st359007 LOCK KUPOL SALLADSFORM PREMIUM Transp 244*32 mm, 540 st

139/st

133/st

137/st

135/st

135/st

115/st

101/st

1045:-/fp

995:-/fp

739:-/fp svart botten

729:-/fp transparent botten

729:-/fp

859:-/fp

759:-/fp

NYHET!

NYHET!

NYHET!

Salladsformens uppgift är att skydda och på bästa sätt exponera

din sallad. Välj mellan rund och rektangulär, svart eller transparent botten, plant eller upphöjt lock.— Magnus Henrysson, Produktchef emballage

Salladsformar

Picknick-packning för proffs

24

p ick n ick | f r es t e l se r

Page 25: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

NYHET! NYHET!

NYHET!

53760 SMÖRGÅSFICKA 15*17CM COLLECTION 1000 stBestruken pappersficka med guldfärgat tryck. Passar både wraps, smörgåsar, hamburgare och konditorivaror.

359033 LOCK DRESSINGBÄGARE RUND 60 ml 66*66*7 mm, 2500st359032 DRESSINGBÄGARE RUND TRANSP 60 ml 64*64*30 mm, 2500 st

90232 PLASTGLAS PET CLEAR TR16 473 ml/16 oz, 1000 st90228 PLASTGLAS PET CLEAR TP12 355 ml/12 oz, 1000 st90226 PLASTGLAS PET CLEAR TP9 266 ml/9 oz, 1000 st

90229 KUPOLLOCK MED HÅL 9-16 oz 1000 st90230 LOCK PLANT X-HÅL TP 9-16 oz 1000 stLock passande 9-16 oz plastglas. Välj mellan kupol eller plant. Båda förberedda för sugrör.

46343 SUGRÖR BÖJB SV 20CM D6mm 250 stKlassiska böjbara sugrör.

018/st

086/st 084/st 071/st

066/st074/st

012/st

179:-/fp

859:-/fp 839:-/fp 714:-/fp

644:-/fp744:-/fp

31:-/fp

Smörgåsficka Dressingbägare

Plastglas Lock

Sugrör06792 BÄRKASSE PPR 15 L COLLECTION 35*17*24,5 cm, 250 stBärkasse i papper med Collection-tryck.

367001 BESTICKSET KNIV-GAFFEL SERVETT Svarta bestick, 800 stPraktiskt förpackat set för engångsanvändning med kniv och gaffel samt servett.

53750 WRAP PAPPER 37,5*50 CM COLLECTION 1000 stPapper för wraps. Med Collection-tryck i silver.

Bärkasse Bestick/servett-set

Wrappapper

040/st

030/st

024/st

399:-/fp

749:-/fp

599:-/fp

116/st

080/st

289:-/fp

639:-/fp

Stabila plastglas för juice, smoothies, yoghurt eller andra godsaker. Komplettera med lock och sugrör.

25

p ick n ick | f r es t e l se r

Page 26: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Philadelphia Kobia Frestelser 420x285 mm_April.indd 1 2016-04-29 15:53

Page 27: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Philadelphia Kobia Frestelser 420x285 mm_April.indd 1 2016-04-29 15:53

Page 28: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Kobia Akademin har en bred samlad kompetensVåra produktchefer, provbagare och partners är ständigt aktiva med utvecklingen av Kobias produkter och sortiment.

Kunskap är något vi gärna delar med oss av. Förutom kurserna på Kobia Akademin kan du få hjälp på plats av våra experter med att starta upp nya spännande projekt. Utifrån dina behov har vi spetskompetensen som behövs för att tillsammans finjustera recept och koncept så att allt passar just din verksamhet.

I princip alla våra säljare har en bakgrund inom bageri eller konditori. Där deras kunskaper inte räcker till kan vi kalla in spetskompetens som svarar på dina frågor.

Det kan handla om hur en produkt ska användas, en viss teknik inom bakning eller ett priseffektivt sätt att paketera och presentera en vara.

Prata med din säljare om du är intresserad av att starta upp ett större samarbete med Kobia.

Konditori | | | | | | | | | | |

Matbröd

Vetebröd

Kallskänk

Emballage

Konditori | | | | | | | | | | |

Matbröd

Vetebröd

Kallskänk

Emballage

Namn: Carina AhlinRoll: Produkt- och receptutvecklare Tfn: 08-682 72 13E-post: carina.ahlin @kobia.se

Namn: Johan SjöstrandRoll: UtvecklingsbagareTfn: 0451-779 547E-post: johan.sjostrand @kobia.se

| | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | |

28

di na för de l a r | f r es t e l se r

Page 29: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Konditori | | | | | | | | | | |

Matbröd

Vetebröd

Kallskänk

Emballage

Konditori | | | | | | | | | | |

Matbröd

Vetebröd

Kallskänk

Emballage

Namn: Stefan J PetersénRoll: Konsult inom konditori E-post: stefan.j.petersen @kobia.se

Namn: Magnus HenryssonRoll: Produktchef EmballageTfn: 0451-779 543E-post: magnus.henrysson @kobia.se

| | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | |

Stort TACK för den här terminen!

Vi har haft den stora äran att kunna arbeta tillsammans med kursledarna Cecilia Andersson, Jan Hedh, Rickard Persson och Mattias Wiegel under Kobia Akademins vårtermin. Ett stort tack till både kursledare och kunder som bidragit till god stämning och inspirerande bakverk.

Kursprogrammet för Kobia Akademins hösttermin släpps online i augusti!

29

di na för de l a r | f r es t e l se r

Page 30: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Ta vara på den stora grilltrendens många möjligheterAtt det grillas mycket just nu i Sverige är det nog ingen som missat, men det butikspackade brödet får vilken nymald burgare som helst att sagga till. Ta vara på grilltrenden och erbjud dina intresserade kunder tips på hur de mal sin burgare och hjälp dem med riktigt fina hamburgerbröd och såser.

FOTO: ELSA ROMARE RECEPT: STEFAN J PETERSÉN, JOHAN SJÖSTRAND OCH CARINA AHLIN

Jag grillar nästan varje dag på semestern. Köttet är ganska lätt att

få till så länge man använder bra råvaror. Jag bakar gärna hamburgerbrödet också då det blir helt överlägset. Eller så köper jag från något riktigt bra bageri.— Stefan J Petersén

KLIPP UT OCH SÄTT UPP TIPSET BREDVID DINA HAMBURGERBRÖD!

30

gr i l lt r e n de n | f r es t e l se r

Page 31: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

KLIPP UT OCH SÄTT UPP TIPSET BREDVID DINA HAMBURGERBRÖD!

Gör din egen burgareHamburgare kan naturligtvis köpas färdiga men blir så oerhört mycket

bättre när du gör dom själv. Använd gärna högrev eller bringa. Har du egen köttkvarn så mal själv, annars be kötthandlaren att mala köttet (mal det

grovt, och kör det gärna två gånger i kvarnen).

1. Forma det malda köttet till en rulle. Bearbeta inte färsen för mycket, då blir burgarna kom-pakta och tråkiga. Luftigt ska det vara!

2. Rulla in färsen i plastfolie och låt vila i kyl i minst en timma. Skär upp, ta bort plastkanten, och tryck ut burgaren lite.

3. Salta och peppra. Grilla eller stek och servera i vårt bästa burgarbröd med tillbehör!

Page 32: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

BRIOCHEBURGARBRÖD - 36 st á 80 gArt nr Varumärke Artikel Vikt (g)58410 ARLA STANDARDMJÖLK GT 42010993 LESAFF FÄRSKJÄST ZYMAROM FT 2501038 ABDON VETEMJÖL STARKE EX BAGERI 120000205 NORDIC STRÖSOCKER 500 8007060 KRONÄGG SKALÄGG 58025340 HANSON HAVSSALT MELLANGROVT 1251500 ARLA SMÖR NS 600

Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i mjölken. Tärna smöret och låt det bli rumstempererat. Blanda alla ingredienser utom smöret och låt gå på medel-hastighet i 6-7 min. Öka hastigheten och tillsätt smöret pö om pö. Kör ihop tills degen är riktigt smidig (totalt ca 10 min). Täck med plast och låt jäsa till dubbel storlek. Väg upp 80 g bitar. Rundriv och lägg på papprad plåt. Tryck till dom. Jäs ytterligare. Baka på 190-200°C i ca 12 min. Pensla de färdiga varma bröden med en blandning av vispat ägg och mjölk. Låt svalna.

Briochebröd är perfekta som hamburgerbröd. De är lätta, luftiga

och saftiga bröd som tack vare sitt innehåll av ägg kan binda mycket smör. De håller samman bra och tål tung och saftig fyllning. — Stefan J Petersén

Försvinner den här sidan när du klipper ut hamburgertipset på föregående sida? Skriv ut receptet från Kobia Receptservice, då får du även med en kalkyl och innehållsförteckning

32

gr i l lt r e n de n | f r es t e l se r

Page 33: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

TRYFFELMAJONNÄS - 300 g

Lyxig hamburgerdressing. Tillsätt tryffelolja efter egen smak!

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g)05530 AAK MAJONNÄS 80% 20008254 ARLA CREME FRAICHE NATURELL 10026120 HANSON BAGERISALT Svartpeppar Tryffelolja

Blanda majonnäs (helst egengjord) med creme fraiche. Tillsätt salt och peppar efter egen smak. Blanda och tillsätt 5-10 g tryffelolja. (OBS! Var försiktig så att tryffeln inte blir för stark, det kan bli FÖR bra!). Häll upp på burkar och sälj som tillbehör till hamburgare och annat grillat.

RÖKIG BBQ-SÅS - 620 g

Erbjud en egengjord och riktigt rökig BBQ-sås till dina grillfrälsta kunder. Den här är snabbgjord och god.

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g)08101 MARTIN TOMAT GROVKROSSAD 50007301 TRY ME HICKORY LIQUID SMOKE 541615 NORDIC MUSCOVADOSOCKER MÖRK 7509950 DÁRBO BAKHONUNG 2026120 HANSON BAGERISALT 573851 SVARTPEPPAR GROVMALEN 5 Chilipulver el flakes 10 Blanda alla ingredienser och mixa med stavmixer. Koka några minuter och låt sedan svalna. Smaka av med salt, peppar och chili (pulver eller flakes). Häll upp på små burkar och förvara kallt.

33

gr i l lt r e n de n | f r es t e l se r

Page 34: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Testa gärna burgare med pulled chicken eller pulled beef. Båda

funkar också bra i smörgåsgrillen. — Carina Ahlin

34

gr i l lt r e n de n | f r es t e l se r

Page 35: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

RECEPT

POTATO ROLL - 70 st á 40 g

Fluffiga, mjuka hamburgerbröd på kokt potatis. Det går också att använda potatismospulver. Toppa med sesamfrö eller kör utan topping, båda varianter är snyggt.

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) POTATIS, KOKT 300 g70120 ARLA SMÖR NS RED LABEL 80% 100 g59950 ARLA MELLANMJÖLK 500 g VATTEN 500 g10993 LESAFF FÄRSKJÄST ZYMAROM FT 40 g00205 NORDIC STRÖSOCKER 500 60 g25340 HANSON HAVSSALT MELLANGROVT 10 g01048 ABDON VETEMJÖL MANITOBA CREAM 1200 g05317 KRONÄGG ÄGGMASSA UNIVERSALÄGG 100 g Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Väg upp och jäs i jässkåp. Pensla med mjölk och baka på 200°C i 10-12 min. (Den kokta potatisen kan ersättas med 100 g potatismospulver.)

BURGARBRÖD MED ROSTAD LÖK OCH SOLTORKAD TOMAT - 150 st á 70 g

Smakrikt och lätt hamburgerbröd med saftiga soltorkade tomater och rostad lök.

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) VATTEN 300001038 ABDON VETEMJÖL STARKE EX BAGERI 600009302 KOBIA VETEBRÖDSMARGARIN BAKE 60000205 NORDIC STRÖSOCKER 500 30010993 LESAFF FÄRSKJÄST ZYMAROM FT 24025340 HANSON HAVSSALT MELLANGROVT 6033305 FAMMAR LÖK ROSTAD PÅSE 30019316 RIDDER TOMAT SOLTORKAD 300 Blanda alla ingredienser utom lök och tomat till en smidig deg. 5 min långsamt + 4 min snabbt. Häll i lök och tomat den sista minu-ten. Väg upp. Jäs i jässkåp och baka sedan på 220°C i ca 10 min.

COLE SLAW

Klassisk cole slaw funkar väldigt bra till grillat och kryddat kött.

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) Vitkål 50026120 HANSON BAGERISALT 1515739 HELLMA MAJONNÄS 78% EXTRA TJOCK 10008254 ARLA CREME FRAICHE NATURELL 15000205 NORDIC STRÖSOCKER 500 1585621 SLOTTS SENAP SKÅNSK 1025937 DRUVAN VINÄGER ÄPPELCIDER 10 Äpple m skal 50 Strimla vitkålen fint. Salta vitkålen och låt dra i ca 20 min. Tryck eller krama ur all vätska. Blanda ner majonnäs och creme fraiche, tillsätt socker och senap och äppelcidervinäger. Krydda med svartpeppar. SYLTAD RÖDLÖK

Den syltade rödlöken fungerar som smaksättare med sin sötma och ger även en färgklick till dina rätter. Som kallskänkans röda hallon!

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) VATTEN 30000205 NORDIC STRÖSOCKER 500 18085523 DRUVAN ÄTTIKSPRIT 12% 100 Röd lök 1000 Koka upp ättika, socker och vatten. Ta av från spisen och lägg i skalad, skivad rödlök. Låt stå i kyl.

PULLED CHICKEN BURGER SANDWICH- 4 ST

Använd dina nybakade burgarbröd till mackor. Det här blir en mix av hamburgare och smörgås och ska serveras kall.

Art nr Varumärke Artikel Vikt (g) HAMBURGERBRÖD 280 COLESLAW 12003309 TOPTAB KYCKLING PULLED CHICKEN CAJUN 320 Avokado 100 Sallad 50 SYLTAD RÖDLÖK 40 Montera ihop och servera.

35

gr i l lt r e n de n | f r es t e l se r

Page 36: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

NYHET!SYLT RABARBER & JORDGUBB MED BITAR

5 kg, art nr 01752

Page 37: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

NYHET!SYLT RABARBER & JORDGUBB MED BITAR

5 kg, art nr 01752

Dessertglas / Amuse Bouche359027 GLAS AMUSE-BOUCHE SQUARE XL 20 cl 68*68*70 mm, 45 st359028 LOCK AMUSE-BOUCHE SQUARE XL 71*71*3 mm, 45 st359025 GLAS AMUSE-BOUCHE SQUARE LARGE 15 cl 57*57*67 mm, 25 st359026 LOCK AMUSE-BOUCHE SQUARE LARGE 60*60*5 mm, 38 st

359030 GLAS AMUSE-BOUCHE TRI LARGE 11 cl 62*62*68 mm, 25 st359031 LOCK AMUSE-BOUCHE TRI LARGE 65*65*5 mm, 54 st

359029 GLAS AMUSE-BOUCHE ORGANIC 12,5 cl 64*64*68 mm, 25 st

220/st 144/st 156/st 264/st

087/st 058/st 057/st

39:-/kg 109:-/kg

99:-/fp 36:-/fp 39:-/fp 66:-/fp

39:-/fp 22:-/fp 31:-/fp

390:-/fp 1362:-/fp

00562 BLÅBÄR STORA 4*2,5 kgStyckfrysta, odlade blåbär av amerikansk typ. Storlek 12 mm+. Styckfrysta.

Amerikanska blåbär

NYHET!

51500 SMÖR NS 1 kgSvenskt smör från Arla kärnas av färsk grädde från svenska kor.

6190/kg

Normalsaltat Smör30301 VISPGRÄDDE 40% 20 lArla Ko® Grädde är en färsk grädde från svenska kor. Den går lätt att vispa och förhöjer smaken i all mat-lagning och bakning.

Vispgrädde 20 L

3090/l

618:-/bbox

72110 MANDELMJÖL 12,5 kgEtt superfinmalt torrt mandelmjöl perfekt för macarons. Behöver i princip ingen siktning innan användning. 100 % mandel.

Mandelmjöl, extra finmalet.

1990/kg1790/kg

199:-/fp179:-/fp

Naturliga margariner med certifierat palmfett, helt fria från E-nummer

NYHET!NYHET!

09307 KAVLINGSMARGARIN PLATTA E-FRI 5*2 kgKavlingsmargarin med enbart certifierad hållbart produ-cerat palmfett (segregerat), rapsolja, vetegroddsolja och citronjuice. Ett kvalitetsmargarin för kavlade degar.

09309 BAKMARGARIN BLOCK E-FRI 10 kg Bakmargarin med enbart certifierad hållbart produce-rat palmfett (segregerat), rapsolja, vetegroddsolja och citronjuice. Ett kvalitetsmargarin för mat- och vetebröd.

37

PRISER/KAMPANJER GILTIGA 30 MAJ – 2 SEPTEMBER 2016

Page 38: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Äggprodukter från Svenska frigående höns.

Kronägg AB • Kronvägen 3 • 284 33 Perstorp • Telefon 0435-340 [email protected] • www.kronagg.se

Flytande Vita5 kg, Art.nr: 05314

Flytande Gula5 kg, Art.nr: 05315

Flytande Universalägg10 kg, Art.nr: 05317

Ägg lösviktM/L, 200 st Art.nr: 07060

34,90:-/kg20,90:-/kg 21,90:-/kg 19,90:-/kg

För recept på Sommartårta, gå gärna in på vår nya inspirationssida. Vi har fyllt den med härligt goda recept

och fina bilder. Recepten är framtagna av de prisade danska och svenska konditor-

landslagen och även recept som vi själva tagit fram här på Nordic Sugar.

www.nordicsugar.se/recept

Inspiration till Midsommar

SoMMaRtåRta

Page 39: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

13107 SPRUTGELE NEUTRAL JELLYSTAR 13 kg, BraunEn skär- och frysstabil gelé med god transparens. Förhindrar läckage av fruktsaft samt förhöjer fruktsmakerna. Utan färgämnen.

Laktosfri grädde

2590/kg 3390/kg 3090/kg 3190/kg 3090/kg

5990/kg 2090/kg

3490/l

103.60/hink 135.60/hink 123.60/hink 127.60/hink 123.60/hink

599:-/fp 271.70:-/fp

209.40/fp18710 VISPGRÄDDE LAKTOSFRI 6*1 lLaktosfri vispgrädde. UHT-behandlad. Vispas bäst kyl-skåpskall med elvisp. Frysning rekommenderas ej.

Jellystar sprutgeléGelépulver Claro

Cristaline Cold GlazeSpegelgeléer klara att användas. Utmärkta för användning på moussetårtor och bakelser. Går att smaksätta samt marmorera för snygga effekter. 4 kg hink.

53900, Cold glaze 53930, Red 53950, Yellow 53910, Chocolate 53940, Caramel

54001 GELEPULVER CLARO YELLOW APRICO 10 kgGulfärgat gelepulver med fruktig smak. För aprikotering och glasering av bakverk.

59:-/kg

177:-/fp

Nutella03002 NUTELLA 3 kgNutella är ett hasselnötspålägg med kakao. Nutella innehåller inga konserveringsmedel eller konstgjorda färgämnen.

NYHET!

3150/l

15.75/st 157.50/fp

Laktosfri vaniljsås56586 VANILJSÅS KLASSISK LAKTOSFRI 10*5 dlArla Köket laktosfri klassisk vaniljsås är gjord av färsk grädde och smaksatt med äkta vanilj. Den är färdig att servera till din paj, kaka eller annan dessert.

Knorr Visp17469 GRÄDDERS VISP 31% LÅGLAKTOS 8*1 lSamma goda smak som vanlig grädde, men är betydligt stabilare och lättare att jobba med.Perfekt i alla varma och kalla rätter.

1890/kg

151.20/fp

39

PRISER/KAMPANJER GILTIGA 30 MAJ – 2 SEPTEMBER 2016

Page 40: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Project1.qxp_Layout 1 17/05/2016 14:05 Page 1

Page 41: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

88308138 LES FRUITS APPLE 5,5 kgFruktfyllningar med 70% frukt. Färdiga att användas. Lämpliga som fyllning till paj, muffins och tårtor, dekoration av olika bakverk, glass, mousse mm. Bakstabila och fryståliga.

1590/kg

1590/kg

222.60/hink

222.60/hink

57400026 REMONS SÄTER UPK 14 kgEn exklusiv palmfri fettbaserad remons med toscasmak, för vete-, karlsbader- och wienerbröd.

57410026 REMONS KANEL UPK 14 kgPalmfri fettbaserad remons med kanel och utan kärnor, för vete-, karlsbader- och wienerbröd.

Fyllningar utan palmfett och kärnor

1350/kg 1790/kg

1490/kg

270:-/säck 358:-/säck

149:-/fp

Karlsbadermix Muffinsmix

Kavlingsmargarin

37400088 KARLSBADER KOMPLETT 20 kgHelmix för klassiska karlsbaderbröd. Tillsätt endast vatten och jäst.

16958006 KAVLINGSMARGARIN KARITE GULD, 10 kgVegetabiliskt specialmargarin för kavlade wiener- och smördegar. Vid inkavling bör margarinet ha en temperatur på ca 16-20°C. 80% fetthalt.

37700088 MUFFINS VANILJ 20 kgBakels muffinsbas är rationell att arbeta med och har en bra uppbakningsförmåga. Den ger höga, fina muffins med en god och fyllig smak av vanilj.

2890/kg158.95:-/hink

Les Fruits Apple

Erbjudanden som du enkelt kombinerarSÄTERKNUTAR / ÄPPELKNYTEN

Kombinera Karlsbader komplett med Säterremons och Les Fruits 70% apple.

KAFFEBRÖDSLÄNGDER/ BULLAR Kombinera Kanelremons med Les Fruits 70% apple.

VANILJMUFFINS Kombinera Muffinsmix Vanilj med Les Fruits 70% apple. Här kan man göra goda muffinspajer med smak.

41

PRISER/KAMPANJER GILTIGA 30 MAJ – 2 SEPTEMBER 2016

Page 42: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

01238 Vetemjöl Stenmalet 15 Kg, Ramlösa KvarnNaturligt fullmoget stenmalet vårvetemjöl. Ett mjöl som är lagrat för att ge optimala bakegenskaper.

01237 Vetemjöl Rustik 15 Kg, Ramlösa KvarnNaturligt fullmoget stenmalet vårvetemjöl med 60% fullkorn. Ett mjöl som är lagrat för att ge optimala bakegenskaper.

Vi frågade Robert Sigmund:– Hur skulle ditt drömmjöl se ut?

Robert Sigmund är erfaren bagare och driver Fabrique Stenugnsbageri i Stockholm, London och på Gotland. Kobias kvarnbolag Abdon Mills frågade honom hur hans

drömmjöl skulle se ut. Robert tänkte över saken och här är resultatet.

Vetet skulle vara sått på våren för att få högsta möjliga proteinkvalitet av den långa sommaren. Vetekornen skulle malas traditionellt mellan stenvalsar och sedan siktas för att få en grövre struktur och bättre smak. Mjölet skulle sedan lagras för att slippa tillsatsen av

askorbinsyra. Svenskproducerat var ett måste.

Det här var önskemål som inte vilken kvarn som helst skulle klara av. Abdon Mills kvarnverksamhet startades 1973 i orten Ramlösa i Helsingborgs kommun.

På 90-talet byggdes vår kvarn med rullstenar. Stenarna i kvarnen väger tillsammans nästan 2 ton och malningen och siktningen av vetet görs enligt metoder med rötter i 1700-talets väderkvarnar. Stenmalningen ger helt unika mjöler där delar av vetets kli bevaras. Dessutom ger stenmalningen en lägre temperatur vilket bättre bevarar vetets

näringsämnen. Efter ett projekt på nästan ett år och många tester och provbakningar fick vår kvarn fram två fantastiskt fina mjöler.

Abdon Mills och Kobia kan i samarbete med Robert Sigmund nu presentera ett siktat stenmalet vetemjöl samt ett rustikare stenmalet fullkornsmjöl, båda under varumärket Ramlösa Kvarn. De är framställda på vårvete odlat av svenska bönder på södra Sveriges

bördiga marker. Mjölerna är lagrade i minst sex veckor för att få mogna till fullo i naturlig takt. Den höga kvaliteten i mjölet kräver att bröd och kaffebröd bakas med långa jäs- och

liggtider där alla smaker ges möjlighet att utvecklas till fullo.

Läs kompendiet från Roberts kurs på Kobia Akademin för inspiration, eller besök Kobia Receptservice för ytterligare recept.

Scanna QR-koden eller besök kobia.se för att läsa recepten online.

Page 43: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

23002 DINKELBRÖD PLUS 25 kgMjölblanding för bräck och bröd med karaktär av nöt, ger bra volym.

24100 REX-MILANO 12,5 kgSpännande mjölblandning med smaker från me-delhavsområdet. Lämpar sig för alla brödtyper.

Multiseed Bread MixRex MilanoDinkelbröd Plus13503 MULTISEED BREAD MIX 25 kgBrödbas för tillverkning av fröbaserade bröd och bullar.

Kontakta er IREKS representant för en utförligare presentation av produkterna och recept.

Rickard Persson Telefon: +46 (0) 705 76 44 82Jesper Dahlskog Telefon: +46 (0) 705 75 25 31Emil Nilsson Telefon: +46 (0) 706 31 26 16

2090/kg 2490/kg 2190/kg522.50/säck 311.25/säck 547.50/säck

39120048 SOLTORKADE TOMATER 25 kgEn spännande bas som ger ett mycket smakrikt bröd. Smaksatt med soltorkad tomat, lök och oregano.

39110088 RÅGOFIN 20 kgBas för ett mörkare matbröd av råg. Den har en fyllig smak och passar bra till fristående limpor eller frukost-bröd. Bröden kan med fördel bakas sammanskuvade.

1390/kg 2690/kg

1790/kg2883/st

278:-/säck 672.50/säck

358:-/säck173:-/fp

Rågofin Soltorkade Tomater

BoacciaSprink sprayfett39160088 BOACCIA 20 kgEtt koncentrat för tillverkning av traditionellt italienskt matbröd. Brödet har en aromisk smak och karaktäris-tiskt inkråm.

13208124 SPRAYFETT SPRINK 6*665 mlSkiljefett förpackat i sprayflaska. Hygieniskt och effektivt sprayfett för alla sorters formar och plåtar.

43

Page 44: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

1550/l

93:-/fp

Turkisk Meze yoghurt69440 YOGHURT MEZE 6*1 lMild och krämig matyoghurt. Produkten är syrad med en mild yoghurtkultur. Passar utmärkt i all matlagning, i recept där matyoghurt anges, för kalla såser och röror, men även som naturell smaksatt med tex lite honung.

Mild, len & krämig. Gjord på svensk grädde.

Nyhet!

NYHET!

1764/st141.10/fp

Smoothie05641 SMOOTHIE SUPER DEFENCE 8*360 ml05647 SMOOTHIE SUPER ENERGISE 8*360 mlEn supersmoothie är en hälsosam blandning av frukt, grönsaker, och krossade linfrön, med tillsatta vitaminer.

1490/l

26.08/st 156.45/fp

Apelsinjuice05946 JUICE APELSIN NFC 6*1,75 lApelsinjuice med fruktkött. Ej från kon-centrat. Pastöriserad.

44

Page 45: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

5650/kg

2163/st 9390/kg

8550/kg

5750/kg

84.75/hink

173:-/fp 187.80/fp

384.75/fp

345:-/fp

Färskost

GetostKockserien Smör

Prästost

Skivad ost74515 OST SKIVAD RED LABEL 12G 6*1 kgRundpipig mild ost med tydlig sälta och syrlighet. Skivorna ligger styckvis, utlagda på ark.

79846 FÄRSKOST NATURELL 25% 1,5 kgArla Köket Färskost naturell passar extra bra till matiga pajer, cheesecake och top-ping/frosting på bakverk.

10136 OST SKIVAD PRÄST 6*750 gFärdigskivad Arla Präst® i praktisk förpackning. Präst® är en klassisk svensk grynpipig hårdost. Smaken är karaktäristiskt gräddig, med inslag av sälta, behaglig beska och sötma.

80807 GETOSTRULLE 23% 2*1000 gGetostarnas getost! Den välkända rullen är en vitmögelost som gjorts på pastöriserad getmjölk. Utmärkt som smaksättare i både varma och kalla rätter.

56122 SMÖR & RAPSOLJA SPRAY 8*200 mlMed Smör & rapsolja Spray får du enkelt ett krispigt och läckert gyllenbrunt resultat när du glaserar, steker och bryner.

2988/l

2750/kg

239:-/fp

68.75/fp

Knorr Fraiche

Smörgåsmargarin Milda/Flora

15540 FRAICHE 24% 8*1 lEtt alternativ till Creme Fraiche som passar perfekt i alla varma och kalla rätter.

01040 SMÖRGÅSMARGARIN MILDA/FLORA 2,5 kgEn kombination av naturliga, utvalda ingredienser som lyfter vilken bröd-skiva som helst. Flora är bredbart direkt från kylen.

71912 ROSTBIFF SKIVAD ca 0,5 kg. Fåddman.Grillad rostbiff av nötinnanlår. Fryst, skivad.

Skivad Rostbiff 125:-/kg

62.50/fp

45

PRISER/KAMPANJER GILTIGA 30 MAJ – 2 SEPTEMBER 2016

Page 46: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

HICKORYRÖKT BACON, 2x1,5 kg art 45280

OST GRANA PADANO HELca 2 kg, art 00224

LÄNGE LEVE caesarsalladEN!

KYCKLINGINNERFILÉ STEKT Salt och Peppar2*3 kg art 04101

CAESARDRESSING, 2,5 kgart 81725

Den vanligaste historien om Caesarsallad är att den italiensk-amerikanske restaurangägaren Caesar Cardini i Tijuana, Mexiko, fick oväntat mycket gäster under ”4th of July”, nationaldagsfirandet. För att inte

göra matgästerna missnöjda, fick han då koka ihop vad han kunde av det som fanns tillgängligt. Resultatet? Vår mest älskade och hyllade sallad.

Vi bjuder här på en svensk variant, med kyckling, krispigt bacon och färdigblandad dressing.

OLIVOLJA, ex virgin5 l, art 17160

Stekt innerfilé. Smaksätt efter eget tycke eller servera precis som de är – neutralt

smaksatta med Salt och peppar.

Färdig att servera. Perfekt som topping på salladen.

Lösfryst. Klassisk dressing med äkta italiensk hårdost.

109:-

148:-

/kg

/kg

4990/kg

2990/kg

100% extra virgin olivolja

Smakrik ost som fått mogna långsamt.

122:-/kgKlimatsmart

Säljs på foodservicemarknaden av Atria Foodservice. Säljs på foodservicemarknaden av Atria Foodservice.

Har du någon gång önskat att förpack-ningarna var lite mindre? Anpassade efter din verksamhet. Så att det blir enklare att planera och köpa in, så att du sparar utrymme i frysen och så att du slipper onödigt svinn.

Du är inte ensam, för det har vi också gjort! Därför har vi på Guldfågeln tagit fram ett helt nytt sortiment som vi valt att kalla just för ”Det lilla köket”, - Guldfågelns utvalda för mindre kök.

Sortimentet består av produkter som vi vet idag används i mindre kök. Allt från bröstfilé och salladskyckling till drum-sticks, kycklingspett, buffalo wings, nug-gets och kycklingkorv.

Våra största produkter, i våra minsta förpackningar.

Klimatsmart

Page 47: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Laxsallad på varmrökt laxKYLD. 2,5 kg. Varmrökt lax 49%, äkta majonnäs, chilisås, purjolök, dijon-senap, dill och peppar

Art.nr: 00125 106 kr/kg (265 kr/st)

Laxsallad på kallrökt laxKYLD. 2,5 kg. Kallrökt lax 52%, äkta majonnäs, Halmstad Senap Söt & stark, dill och honung

Art.nr: 00124 106 kr/kg (265 kr/st)

Laxsallad på gravad laxKYLD. 2,5 kg. Gravad lax 33%, äkta majonnäs, rödlök, citron och dill

Art.nr: 00126 96 kr/kg (240 kr/st)

SkagenröraKYLD. 2,5 kg. 25% räkor av premium- kvalitet och stenbitsrom. Gjord på äkta majonnäs

Art.nr: 00127 104 kr/kg (260 kr/st)

Vår med Korshags klassiker!”All fisk färskröks med alved från ett hållbart skogsbruk strax utanför Falkenberg.

Alveden flisar vi själva färsk från stock för att få ut så mycket som möjligt av aromer och smakämnen som finns naturligt i veden.

Flisen blandas sen med enbär vilket ger en fantastiskt god smak.”

Godare mat från havet.

Korshags - ett familjeföretag i Falkenberg - som genom inspiration & äkta matglädje vill få fler att äta godare mat från havet. www.korshags.se

Varmrökt laxfiléFRYST. Hel sida, ca 1,3-1,6 kg. Pre rigor. Naturell. Välbalanserad röksmak.

Art.nr: 00119 169 kr/kg

Kallrökt laxfilé, skivad FRYST. Hel sida, ca 1,1-1,5 kg. Pre rigor. Välbalanserad röksmak. Kallrökt på gammaldags vis med färsk alved & enbär.

Art.nr: 00121 179 kr/kg

Gravad laxfilé, skivadFRYST. Hel sida, ca 1,1-1,5 kg. Pre rigor. Gravad enligt familjens recept från 1937.

Art.nr: 00122 179 kr/kg

Kallrökt laxfilé, skivadKYLD. 400 g. Pre rigor. Välbalanserad röksmak. Kallrökt på gammaldags vis med färsk alved & enbär.

Art.nr: 00123 86,00/st (215 kr/kg)

Gravad laxfilé, skivadKYLD. 400 g. Pre rigor. Gravad enligt familjens recept från 1937.

Art.nr: 00118 83,60/st (209 kr/kg)

07123 FLÄSKFILE POMAMORE SKIVAD ca 1 kgSous Vide från Lithells. Marinerad i en inläggning från Ridderheims bestående av tomater, parmesan och basilika. Ett fantastiskt sätt att kombinera kött och inläggning. En utmärkt café-, buffé- och cateringrätt.

03562 SALAMI PEPPAR ca 2 kg Denna tyska salami är kallrökt och lufttorkad. Salamin har en riklig mantel av svartpeppar som ger en mjuk hetta.

43058 TOMAT SOLTORKAD HACKAD 2*1,5 kgHackade soltorkade tomater med basilika, vitlök, schalottenlök, italiensk extra virgin olivolja och balsamvinäger.

10301 LEVERPASTEJ SKIVBAR ca 2,225 kgHel skivbar leverpastej. Tryfferad.

Marinerad fläskfile Pepparsalami

Soltorkade tomaterSkivbar leverpastej

12750/kg 10550/kg

9550/kg

4490/kg

211:-/st

286.50/fp

99.90/fp

PRISER/KAMPANJER GILTIGA 30 MAJ – 2 SEPTEMBER 2016

Page 48: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Nyhet

R

Grillad kycklingfilé i strimlor – tikka, 8-10 mmArt. nr. 033122x2.5 kg pr. krt.

2500 g pr. ps. . . . . . . 6900

Grillade kycklingspett, 80 gArt. nr. 033132x2.5 kg pr. krt.

2500 g pr. ps. . . . . . . 7600

Kokt, plockad kycklingfilé – cajun, 2-4 g Art. nr. 033092x2.5 kg pr. krt.

2500 g pr. ps. . . . . . . 6900

Grillad kycklingfilé i skivor, 5 mmArt. nr. 033102x2.5 kg pr. krt.

2500 g pr. ps. . . . . . . 6400

Grillad kycklingfilé utan skinn, 130-150 gArt. nr. 033112x2.5 kg pr. krt.

2500 g pr. ps. . . . . . . 5900

Grillad salladskyckling, 15 mm – kryddadArt. nr. 033072x2.5 kg pr. krt.

2500 g pr. ps. . . . . . . 6300

Nyhet

zoégasHELA BÖNOR-för en större smakupplevelseZOÉGAS hela bönor består av nogrannt utvalda bönor av högsta kvalitet som mörkrostats med kärlek och passion. Du får ett kaffe med en rik arom och fyllig smak, speciellt anpassat för den proffesionella marknaden.

12211 HELA BÖNOR DARK ZENITH 8*750 G00331 HELA BÖNOR SKÅNEROST 8*750 G00350 HELA BÖNOR MOLLBERGS 8*750 G

102:-/kg612:-/fp

Page 49: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Modernt SmörgåstårteriBaka moderna smörgåstårtor med extra fokus på utsökta smakkombinationer. Recept skapade av Carina Ahlin. Läs recepten online eller fråga din säljare om ett tryckt häfte.

Page 50: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

När du ringer till Kobia är det ofta vår innesäljavdelning som du kopplas till. Dom tar emot din order, svarar på frågor om din leverans och ser till att du får rätt produkter på rätt dag.

Att hitta rätt i ett sortiment bestående av 5000 artiklar kan vara en riktigt svår uppgift. Kobias innesäljavdelning är experter på sortimentet och ger dig personlig service och snabb kommunikation runt din order. Den regelbund-na kontakten som ofta skapas mellan vår innesäljare och dig som kund bidrar till en effektiv orderläggning där vi tillsammans löser de frågor som kan finnas runt en order.

Kobia har fyra innesäljare i Tyresö, en i Hässleholm och en i Västra Frölunda. Vill du specifikt prata med någon av dem kan du ringa på deras direktnummer, annars går det bra att ringa på 020-91 00 61 så kopplas du till den som är ledig för stunden.

DINA FÖRDELAR:

Vår innesäljavdelning tar hand om dina frågor

Namn Barbro Mattsson

Region Tyresö

År på Kobia31,5

Direktnummer08-682 72 65

Stort TACK Barbro Mattsson!

Vi vill tacka Barbro Mattsson som efter över 30 år lämnar Kobia för en välförtjänt pensionering.

Barbro Mattsson har de flesta som handlat via vår innesäljavdelning någon gång pratat med. Supersnabb på att ta emot en order och har ett otroligt sifferminne med nästan alla artikelnummer i huvudet. ”Kundkontakten är det bästa med mitt jobb, det är den jag kommer sakna mest. Vissa kunder har jag pratat med i 25 år!” säger hon när hon får frågan om vad som är det bästa med hennes arbete. Barbro har hängt med i teknikutvecklingen från handskrivna lappar som lämnats direkt till lagret, till dagens moderna ordersystem. Barbro jobbade även innan Kobia med försäljning via telefon och fick genom vännen och tidigare kollegan Gun W Salander (pensionerades från Kobia innesälj 2015) veta att Kobia sökte personal i mitten av 80-talet. Barbro sökte och fick platsen. Nu, 31,5 år senare väntar en välförtjänt pension fylld av barn, barnbarn, vänner, nyfunna bowlingintresset och lite aktiviteter med PRO. ”Jag jobbar fram till midsommar, så hoppar jag in extra några veckor i mitten av sommaren också, men då sätter jag mina egna arbetstider!”. Ett stort tack till Barbro från alla på Kobia!

ÖPPETTIDEROrdermottagningen Mån-tors 07.00-16.30 Fredagar 07.00-16.00 Sommartid (juni-aug) Alla dagar 07.00-16.00Stängt för lunch Alla dagar 11.45-12.30

50

kob i a i n n es ä l j | f r es t e l se r

Page 51: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Namn Malin Eklöf

Region Syd - Hässleholm

År på Kobia1,5

Direktnummer0451-77 95 41

Namn Walter Veas

Region Öst/Nord - Tyresö

År på Kobia14

Direktnummer08-682 72 63

Namn Petter Berglöf

Region Öst/Nord - Tyresö

År på Kobia7 (99-06) + 4 (12-16)

Direktnummer08-682 72 89

Namn Marie Thornström

Region Väst - Västra Frölunda

År på Kobia1

Direktnummer031-709 28 87

Namn Cecilia Jones

Region Öst/Nord - Tyresö

År på Kobia4

Direktnummer08-682 72 68

Namn Carina Mikiver

Region Öst/Nord - Tyresö

År på KobiaNy på tjänsten! Sommarvikarie

Yrkesbakgrund: Kock i storkök, innesäljare inom frukt och grönt.Bästa med ditt jobb: Den dagliga kundkontakten och att man skapar relationer med kunderna.Styrkor i yrket: Serviceinriktad och strävar alltid efter att ha nöjda kunder.Favoritbakverk: Biskvier är bland det godaste som finns!

Yrkesbakgrund: Fordonsmekaniker. Lagerarbetare. Bästa med ditt jobb: Att man har möjlighet lära sig väldigt mycket om så många olika saker. Styrkor i yrket: Vinnarskalle, problemlösare. Aldrig stressad.Favoritbakverk: Budapestbakelse med mandarinklyftor!

Yrkesbakgrund: Bagare och ekonom.Bästa med ditt jobb: Kundkontakten är det roligaste. Att få ta del av kundens verklighet.Styrkor i yrket: Kul att prata med och service minded. Inget är omöjligt!Favoritbakverk: Ett nybakat, varmt wienerbröd!

Yrkesbakgrund: Lagerarbetare med inköpsansvar. Bästa med ditt jobb: Kundkontakten, att man får prata med många olika människor. Lösa problem, fixa och dona. Styrkor i yrket: Flexibel och kan hålla många bollar i luften.Favoritbakverk: Semlor är jättegott!

Yrkesbakgrund: Konditor och butiksbiträdeBästa med ditt jobb: Kundkontakten och att jag får ha kvar kontakten med den bransch jag växte upp i.Styrkor i yrket: Pålitlig och ger bra service.Favoritbakverk: Allt med choklad. Kladdkaka är väldigt gott!

RING OSS PÅ

020-91 00 6151

kob i a i n n es ä l j | f r es t e l se r

Page 52: Kobia frestelser 2016 nr 3. 30 maj - 2 september

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | [email protected] | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61

Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | [email protected] | Växel 08-682 72 00 | Order 020-91 00 61

RETURADRESS:KOBIA AB

BOX 322 135 29 TYRESÖ