kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

of 21 /21
INSIGHTS • IDEAS • RESULTS KUINKA DATA MUOVAA TULEVAISUUDEN VIDEOMAINONTAA?

Author: michael-ovitz

Post on 12-Apr-2017

244 views

Category:

Marketing


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

I N S I G H T S • I D E A S • R E S U L T S

KUINKA DATA MUOVAATULEVAISUUDENVIDEOMAINONTAA?

Page 2: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

MICHAEL OVITZDIRECTOR, HEAD OF DIGITAL @ OMD_FI

@michael_ovitz

Tämä esitys on näytetty ensimmäisen kerranMainostajien Liiton seminaarissa “Kaikki mitä sinuntulee tietää videosta 2017” (21.3.2017). Olen Michael Ovitz, ja vastaan OMD:n digitaalisestaliiketoiminnasta.

Page 3: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

Tässä esityksessä kerron, kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaaparista eri näkökulmasta.

Page 4: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

Jotta saisimme kuitenkin pientäkontekstia asiaan, mennään ajassahieman taaksepäin.

@michael_ovitz

Page 5: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

“Liikkuvalla kuvalla” on viitattu historiassa sisältöönjoka on tuotettu ja päätynyt TV-kanavienohjelmakartoille, ja siitä TV-mastojen tai kaapeleiden kautta olohuoneen TV-vastaanottimiin. Ekosysteemi oli hyvin suoraviivainen ja siiloutunut.

Page 6: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

Video

@michael_ovitz

Ajan saatossa liikkuvan kuvan lähteitä on tullutenemmän: verkon kanavat, digitaalinenulkomainonta, mobiilipalvelut, Facebook, Snapchat, virtuaalitodellisuuslaitteet ja niin edelleen. Video eiole enää yksittäinen siilo, vaan sitä täytyysuunnitella horisontaalisesti.

Page 7: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

1. Dataanperustuvatkohtaamiset

2. Dataanpohjautuva luovasuunnittelu

Keskityn tässä esityksessä kahteen asiaan: millätavalla data muuttaa tulevaisuudessa kohtaamistensuunnittelua ja millä tavalla se vaikuttaatulevaisuudessa luovan tuotannon suunnitteluun?

Page 8: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitzLähde: Metrixlab / Facebook 2017: 68 tutkittua videokampanjaa EMEAssa

Facebookin ja Metrixlabintuoreessa tutkimuksessa eilöytynyt vahvaa korrelaatiotavideon pituuden ja muistamisen välillä. Jos videon pituudella ei ole väliä, niin mikä sitten vaikuttaamuistijälkeen? Oman kokemukseni mukaan asianivoutuu kahteen seikkaan: sisällön kiinnostavuuteensekä relevanssiinkatseluhetkellä.

Page 9: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

+50%kontaktihinnat

+300%osumatarkkuus

Datalla voidaan vaikuttaa jälkimmäiseen. GSK:n Rokote.fi kampanjassakäytettiin kahdentyyppistä kohdennusta online-videon mainonnassa, edullisempaa laajan peiton kohdennusta sekä tarkempaa, yleisöihinperustuvaa kohdennusta. Vaikka jälkimmäisen kontaktihinnat olivat selvästisuuremmat, kolmannen osapuolen mittauksella totesimme ettäosumatarkkuus halutussa kohderyhmässä oli kuitenkin merkitvvästi parempi.

Page 10: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

Toinen esimerkki datan hyödyntämisestä löytyy Dr. Oetkerilta, joka lanseerasi hiljattain gluteenittomanpizzan.

Page 11: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitzLähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tyypillinen tapa rakentaa kampanjalle kohderyhmäolisi ollut tutkia, että missä segmenteissägluteeniton ruokavalio ylikorostuu, ja kohdentaamainontaa niihin. Mutta tällä metodilla olisi tullutjoka tapauksessa hurja määrä hukkakontakteja. v

Page 12: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

Sen sijaan rakensimme datakumppaneiden ja sisäistenyksiköidemme kanssa mallin, jossa ostokohderyhmäämuodustui sen mukaan että mitä blogeja, uutisia, reseptejätai keskustelupalstoja ihmiset seurasivat – tällaistakohdennusta ei ollut aiemmin tarjolla isossa mittakaavassa, joten me rakensimme sen tätä yksittäistä kampanjaa varten. Kyvykkyydet kohdennusten rakentamiseen ovatkintulevaisuudessa yksi tärkeimmistä ominaisuuksistamediakohtaamisten suunnittelussa ja optimoinnissa.

Page 13: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

Toinen esimerkki datalla kohdennetusta tekemisestä löytyyBriteistä. Kleenex yhdisti hakusanamainonnan dataakampanjointiinsa – he tutkivat että millä alueilla flunssanoireisiin liittyvät haut kasvoivat milläkin ajanjaksolla, ja siirsivätdynaamisesti mediapanostuksia näille alueille. Videokampanjaaei siis vain suunniteltu ja jätetty pyörimään, vaan allokaatioitaoptimoitiin läpi kampanjan saadun datan perusteella.

Page 14: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

Pitkällä tähtäimellä videomainonta menee siihen, että eri palveluista ja laitteista saatavaa dataa voidaan yhdistellä toisiinsa kattavalla tavalla. Mainostajalla voi olla vaikka kolme spottia jotka muodostavat koherentin tarinan – kuluttajalle videot voivat näkyä järjestyksessä ensin lineaarisessa TV:ssä, sitten Youtubessa ja lopulta Facebookin mobiilisovelluksessa. Ensiaskelia tällaiseen datan hyödyntämiseen on otettu jo.

Page 15: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

Kolikon toinen puoli on luovan tuotannon yhdistäminen datalla ohjatun videomainonnan maailmaan. Tiettyihin kohdennuksiin luotuja spotteja on tehty jo vuosia, mutta ns. dynaamiset videot ovat vielä olleet vähemmällä käytöllä.

Page 16: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

Dynaamiset videot eivät ole sinällään uusi juttu. Yksi parhaista kotimaisista caseista on Viidakon Tähtösten lanseeraus muutaman vuoden takaa, joka oli mainostoimisto Bob The Robotin käsialaa. Case-video: http://www.bobtherobot.fi/blog/88/sub-tv-viidakon-tahtoset-viraali

Page 17: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

Useat yritykset ovat tulleet dynaamisten videoiden maailmaan, yhtenä esimerkkinä suomalainen Visual Automation Company. Heidän kulmanaan on auttaa mainostajia tekemään dynaamisia videoita aiempaa kevyemmin, kun hyödynnetään teknologiaa jonka päälle pystyy aiempaa helpommin rakentaa dynaamisia elementtejä. Pari esimerkkiä:https://vauvideo.com/demo/toastshttps://vauvideo.com/demo/productslidesdark

Page 18: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

Saman yrityksen Slushia varten tekemä dynaaminen henkilöesittely osoittaa, kuinka visuaalisesti tyylikästä jälkeä tällä tekniikalla voidaan saada aikaiseksi. Case: https://youtu.be/eJuwbmhp6nk

Page 19: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

Sää

Some-profiilit

Selain-historia

CRM

Sijainti

Kellon-aika

Kieli

Miten data sitten liittyy tähän kaikkeen? Seuraava iso harppaus videomainontaan on se, kun näihin dynaamisiin videoihin lähdetään liittämään dataa API-rajapintojen ja muiden metodien kautta reaaliajassa. Videoiden spiikit tai visuaaliset elementit voivat muuttua sen mukaan, että onko aamu vai ilta, onko käyttäjällä lapsia vai lemmikkejä. Jopa CRM-dataa voidaan yhdistää näihin –sähköpostiviesti omalle kannalle voi linkittää videoon, jossa puhutellaan käyttäjää nimeltä. Kaikki tämä luo täysin uusia mahdollisuuksia tarinankerrontaan ja relevanttiuden vahvistamiseen.

Page 20: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

@michael_ovitz

Luovat suunnittelijat jotka ymmärtävätdatan tuomia mahdollisuuksia

Datalähtöisten kohtaamistensuunnittelijat jotka tekevät luovaa työtä

Mikäli mainostaja haluaa olla tulevaisuuden videomainonnan eturintamassa, hänen kannattaa hankkia kumppaneikseen kahdentyyppisiä elementtejä – luovia suunnittelijoita jotka ymmärtävät datan tuomia mahdollisuuksia, ja kohtaamisten suunnittelijoita jotka ymmärtävät konsepteja ja pystyvät tarvittaessa luomaan tyhjästä täysin uudentyyppisiä kohdennuskeinoja juuri mainostajan omia tarpeita varten. Tällä yhdistelmällä ollaan valmiita pitkälle tulevaisuuteen.

Page 21: Kuinka data muovaa tulevaisuuden videomainontaa?

I N S I G H T S • I D E A S • R E S U L T S

[email protected]@MICHAEL_OVITZ