la llengua amb les tac…. un nou model social els docents no ens podem quedar aturats davant els...

Download La llengua amb les TAC…. UN NOU MODEL SOCIAL ELS DOCENTS NO ENS PODEM QUEDAR ATURATS DAVANT ELS CANVIS SOCIALS. LA TECNOLOGIA ÉS EN TOTS ELS ÀMBITS (administratiu,

Post on 24-Jan-2016

218 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • La llengua amb les TAC

 • UN NOU MODEL SOCIAL

  ELS DOCENTS NO ENS PODEM QUEDAR ATURATS DAVANT ELS CANVIS SOCIALS. LA TECNOLOGIA S EN TOTS ELS MBITS (administratiu, professional, oci...) I, PER TANT, HA DE TENIR UNA PRESNCIA A LMBIT EDUCATIU.

 • COM COMENAR A INTEGRAR LES TIC?

  INFORMACI:CONIXER EXPERINCIES

  2. ACTITUD: PREGUNTAR PERDRE LA POR

 • Fer el mateix de sempre amb nous mitjansNO s integrar les TIC.

  PER HEM DE TENIR CLAR QUE..

 • MODELS EDUCATIUSModel conductista (VERTICAL)(Parlo jo...)

  Model constructivista(HORITZONTAL)(Parlem-ne...)Poseu-vos cmodes, prepareu els quaderns i escolteu atentament el que us vinc a explicar.

 • CURRRCULUM DREA O TRANSVERSALPER ON COMENCEM?

 • ELS RECURSOS I LES ACTIVITATS

 • EINES QUE DISPOSEM....

 • INTERNET...COM A BIBLIOTECACOM A IMPREMTACOM A CANAL DE COMUNICACI (Correu electrnic, xats, grups, vdeo comunicacions, etc)

 • ENS POSEM A TREBALLAR AMB QUINES UTILITATS?Hi ha molt per escollir:

  GRATUTATFACILITAT DSSOCIALITZACI

 • BLOCSGESTORS DE CONTINGUTS

 • EXEMPLE CURS AMB MOODLE....

 • Les TIC a laula: algunes consideracionsPLANTILLES i GENERADORS DACTIVITATS

  Investigaci i consulta de fonts(constructivisme)Exercicis de memria, repetici, imitaci de models, comprensi lectora (conductisme)CACERES DEL TRESORWEBQUEST, MINIQUEST

 • Les TIC a laula: algunes consideracionsEDITORS I GESTORS DIMATGES PICASA i FLICKR Organitzar, etiquetar y compartir fotos personals o de projectes daula. Crear colleccions (diaporames).

 • Les TIC a laula: algunes consideracionsMULTIMDIA: UDIO (podcasting)AUDACITYEnregistar i editar arxius de so (podcast). Enregistrar lectures dautors o textos de producci prpia. ANTOLOGIES, ENTREVISTES, ANUNCISAudici de textos amb fons musical.

 • Les TIC a laula: algunes consideracionsMULTIMEDIA: VDEOSVdeos de Youtube, Dailymotion Recurs informatiu o motivador duna activitat.Anuncis publicitaris, lletres de canons, documentals, entrevistesCONSULTA DE VDEOSCREACI DE VDEO(professors)CREACI DE VDEO(alumnes)

 • MULTIMDIA: PRESENTACIONS Suport per a lexposici dun tema Antologies de textos (cites, poemes, figures retriques...) Colleccions dimatges (dautors, poques)TUTORIALSSLIDESHAREhttp://www.slideshare.net/lourdes.domenech

 • Wikis, Wikipdia(escriptura collaborativa)

  Videoconferncia | Skype

  Hi ha molt per escollir:

  Clubs de lectura on line (projectes collaboratius)

 • Les TAC ja no sn una moda, sn una pea clau del sistema educatiu.

  El ttol em servir de trampol per encetar les meves reflexions sobre ls i aplicaci de les TIC. Unan pedagogia que anem fent.. Els meus companys de departament amb els quals intercanvio opinions, parers, coneixement... I tots aquells que han fet una aposta per la introducci de les TIC.El ttol cont la idea daven, de cam... Perqu, de fet, en educaci hem destar preparats per assumir els canvis.

  Les exigncies legals vnen donades per les necessitats socials. Vivim en una societat cada cop ms tecnificada. Gaireb tot es pot fer per ordinador, i si b s veritat que molts de nosaltres som usuaris actius dIntenet (consultem el correu electrnic, treiem bitllets davi, consultem els nostres saldos bancaris o fem la declaraci de la renda) tamb s veritat que hem fet el salt com a ciutadans, per no com a docents.Ens hem de posar a to amb els canvis socials.Tamb us haig de dir que ens hi va el prestigi. Aquest s un tema del qual sen parla amb una certa timidesa per no ferir sensibilitats, per sest constatant que els docent competents tecnolgicament tenen ms prestigi entre els alumnes que no pas aquells que no ho sn.

  A educaci, quan parlem de tecnologia, parlem de TIC. A vegades, usem les sigles sense extreuren el vertader significat. De ben segur, que quan parlem de TIC tots estem pensant en una classe amb ordinadors ( el fams one to one). Tenim una visi de les TIC una mica estreta, pensem noms amb els ordinadors i amb Internet, per ens oblidem que altres eines tamb sn tecnologia (la fotografia i el vdeo digital). Per parlar de TIC s quelcom ms, per aix, des de fa un temps, en Jordi Vivancos, va proposar parlar de TAC, que com veieu t un doble sentit: Tecnologies de lAprenentatge i el Coneixement i Tecnologies dAprenentatge Collaboratiu. s a dir, utilitzar les TIC per mostrar el cam del coneixement , com deiem a la definici, i explorar totes les possibilitats que aquestes ofereixen per crear comunitats daprenentatge.Tot i que seguim parlant de TIC, queda ents que tamb parlem de TAC, per tant que sinclouen les dues definicions.Ara ja hem fet un breu exercici de definici. Ara comencen les preguntes. La primera, Com comenar a integrar les TIC?La resposta a aquesta qesti no s nica. No hi ha receptes mgiques, per s que podem comptar amb lexperincia daltres docents i centres que han fet una forta aposta per les TIC i que han anat obrin noves vies dactuaci. La suma dexperincies pot ajudar a establir unes pautes sobre com sha de fer la implantaci de les TIC als centres duna manera generalitzada.Per m la gran revoluci de la web s que ara a cop de clic, podem saber qu fan altres centres. Tenim les experincies al nostre abast grcies als portals educatius, als blocs docents... Les trobades dexperincies es poden seguir des de la web, llegir les conclusions, veure els vdeos de les experinciesTenim a labast els serveis que ofereix el mateix Departament. Als espais dXTEC (als diferents portals) trobareu informaci de tota mena, experincies els frums per poder plantejar els nostres dubtes.El primer pas, per tant, seria conixer experincies daltri. Per tamb cal PERDRE LA POR DE PREGUNTAR I LA DEQUIVOCAR-NOS. La meva experincia personal s que he hagut de preguntar moltssim. s ms, moltes coses no les hagus aprs per mi sola si no hagus estat per lajuda daltres persones. Tamb us dir que he trobat molta generositat. Si mai entreu en un frum de dubtes, us adonareu del que us dic. I si alg ha fet algun curs virtual en un entorn collaboratiu, segur que tamb ha viscut lexperincia de sentir-se acompanyat. I tamb us he de dir que mhe equivocat. Per segur que estareu dacord amb m, que qui no arrisca no avana. La meva trajectria amb les TIC es un rosari densopegades i dxits, matreviria a dir. Si hem de comenar a integrar les TIC, primer hem dacostar lobjectiu cap el nostre entorn i mirar-ne les condicions.JA TINC UN CAN, JA TINC INTERNET A LAULA, JA S FER UN BLOGI ARA QU FAIG? I QU NO FAIG?

  ULL, hi ha un perill del qual hem destar previnguts: utilitzar la tecnologia per fer el mateix de sempre no s la millor manera dintegrar les TIC.Renegar del que hem estat fent fins ara, tampoc s una bona manera de comenar. Hem de saber trobar un equilibri entre ls de la tecnologia i altres prctiques sense ordinador.No hem doblidar que treballarem amb eines virtuals en un context presencial.

  Tots tenim molt clar quin s el model docent tradicional basat en la unidireccionalitat: el professor s el transmissor de coneixements i lalumne el receptor passiu. s el model a partir del qual hem aprs nosaltres i per tant el reprodum.Tanmateix, s evident que aquest model lhem de revisar.En molt casos, es parla de tecnofobia entre els docents (aversi o por a les TIC) i aquesta ve donada pel fet que treballar amb ordinadors suposa canviar aquest patr tradicional. El docent-tecnfob tem perdre presncia (i per tant autoritat) davant dels alumnes i per aix s reticent. Val a dir que aquesta por s perfectament comprensible. Ara b, sabem que el tecnfob t por dequivocar-se, dassumir el risc de treballar amb altres recursos i amb una nova metodologia, per, ens haurem de preguntar si no ens estem equivocant, si seguim perpetuant el mtode tradicional de manera exclusiva.La meva experincia s que he anat substituint el model tradicional pel del treball collaboratiu a laula, per tamb he passat de treballar sola a programar, planificar i experimentar en equip. Seguint la mateixa lgica dabans: si reproduim el mtode tradicional s perqu el coneixem i lhem experimentat. No ens queda ms remei que experimentar el treball dequip per tal de poder mostrar als alumnes una nova manera de fer. No deixa de ser un aprenentatge que hem de fer que forma part dun procs.A la diapositiva podeu comprovar dues maneres dencarar les TIC. Una respon al model conductista i laltra al constructivista. Quines diferncies hi trobeu? Penseu que a la primera imatge tamb sestan utilitzant les TIC.

  Com us deia, les TIC no sn per se objectes daprenentatge, cal integrar-les en una programaci didctica (objectius, continguts, recursos i avaluaci). Amb quina metodologia? Us explicar la que seguim nosaltres...Elaborem unitats didctiques partint de la tria dun tema o centre dinters, a partir del qual triem o elaborem els recursos i dissenyem les activitats, establim la seqenciaci i concretem els criteris davaluaci. Evidentment, les unitats sn replanificables en funci de les necessitats del grup.Hem de saber amb quins materials treballarem i preparar-los amb antellaci. La previsi s clau, si treballem amb TIC. La tecnologia pot fallar (una baixada de tensi, un dia de desconnexi, una bateria que no est carregada...). Per sapigueu que sempre sha de tenir un Pla B. Pel que fa a les fonts digitals, els docents hem de conixer les pgines de referncia (els portals, les enciclopdies, els diccionaris, les webs docents...). La LOE parla de la competncia digital dels alumnes; la UNESCO parla de la competncia TIC dels docents.En un primer estadi ds de les TIC, acostumen a utilitzar els recursos de la Xarxa. En aquest sentit, som CONSUMIDORS; en un segon estadi, podem crear-los nosaltres mateixos (PRODUCTORS), finalment, acabem essent PROSUMERS, s a dir, lectors i creadors de recursos web.

  El punt ms delicat s el de la metodologia perq

Recommended

View more >