la penya del rellotge (2015)

of 15 /15
LA PENYA DEL RELLOTGE REVISTA DE FESTES DE MOROS I CRISTIANS, ED. JUNTA DE FESTES DE MOROS I CRISTIANS, MURO, 2015. INTRODUCCIÓ La realitat es percep en funció de l’observador. La física quàntica determina que l’objecte observat pren «forma» quan és apreciat a nivell individual i, aqueixa observació individual, és compartida a nivell col·lectiu i l’inconscient col·lectiu determina que això és així i li posa nom al fet observat. Les coses observades passen de moda; ara les observem, ara les oblidem i no tenen interés i l’imaginari col·lectiu acaba oblidant-les. És el cas de les penyes, racons, ombres formades a les muntanyes i penyes, etc., que la saviesa popular li ha donat un valor determinat però que, en tant que deixa de tenir interés, l’objecte observat passa a l’oblit, a dormir el somni dels justos, fins que hi apareix algun observador que torna a reclamar atenció a allò oblidat. La penya de l’Àguila, enfront de la font de la Quebrantada. 13-12-2014, a les 11:15h. Hi ha un pi al davant que fa que no s’aprecie bé, però es veu el cap i l’ala esquerra. 1

Author: pep-cascant

Post on 02-Oct-2015

52 views

Category:

Documents


4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Article publicat a la revista de Festes de Muro, l'any 2015. Es parla sobre la penya del Rellotge, que es troba ubicada a la serra del Benicadell, tot descrivint les hores solars. Penya vista des de Muro del Comtat, el Comtat.

TRANSCRIPT

 • LA PENYA DEL RELLOTGEREVISTA DE FESTES DE MOROS I CRISTIANS, ED. JUNTA DE FESTES DE MOROS I CRISTIANS, MURO,

  2015.INTRODUCCILa realitat es percep en funci de lobservador. La fsica quntica determina quelobjecte observat pren forma quan s apreciat a nivell individual i, aqueixaobservaci individual, s compartida a nivell collectiu i linconscient collectiudetermina que aix s aix i li posa nom al fet observat.

  Les coses observades passen de moda; ara les observem, ara les oblidem i no teneninters i limaginari collectiu acaba oblidant-les. s el cas de les penyes, racons,ombres formades a les muntanyes i penyes, etc., que la saviesa popular li ha donat unvalor determinat per que, en tant que deixa de tenir inters, lobjecte observat passa aloblit, a dormir el somni dels justos, fins que hi apareix algun observador que torna areclamar atenci a all oblidat.

  La penya de lguila, enfront de la font de la Quebrantada. 13-12-2014, a les 11:15h. Hi ha un pi aldavant que fa que no saprecie b, per es veu el cap i lala esquerra.

  1

 • La penya del Frare amb el frare a lombra. 12-12-2014 a les 08:45h.

  Da que estem parlant s un exemple la penya de lguila o la penya del Frare. Lapenya de lguila es troba tot just enfront de la font de la Quebrantada i prcticamentning no sap localitzar-la. I pel que fa a la penya del Frare, ara per ara, no tenimconstncia que mai no haja sigut una penya que marca cap hora determinada, per tottenint en compte el seu frare; qui no diu que lagulla haja sigut en altres temps unrellotge que haja marcat alguna hora?

  La penya del RellotgeLa penya del Rellotge s un monticle, un sobreeixidor, que es troba al bell mig de laserra del Benicadell, al terme de Gaianes, al seu vessant esquerre, abans de la fita ambTurballos.

  Aquesta penya rep el nom del Rellotge perqu marca 7 hores al llarg del dia; de mat, ala part esquerra del moll i, de vesprada, a la part dreta de la lloma. s com un rellotgeque marca diverses hores en funci de la posici del sol. La diferncia que hi ha entreaquesta penya i daltres, com ara la penya del Migdia, s justament les hores que marca:la penya del Migdia noms senyala el migdia tot just quan el sol es troba a la seuavertical.

  2

 • La serra del Benicadell amb la penya del Rellotge, de mat, abans del migdia el 24-05-2013.

  La penya del Rellotge abans del migdia el 24-05-2013.

  3

 • La penya del Migdia el 24-05-2013.

  La penya del Migdia el 24-05-2013.

  Estem parlant de punts dobservaci que la gent fa i feia servir per a guiar-se a nivelltemporal, sobretot, en trobar-se fora de la poblaci. Muro, com tamb Setla, Benmer olAlqueria sn llocs privilegiats per a observar les serres. Antigament, la gent soliaguiar-se a travs dels tocs del campanar, si es trobava al poble, o b a travs de laposici del sol i de les ombres que es projecten a les muntanyes, si es trobaven fora dela poblaci. En un temps en qu no hi havia rellotges de polsera, la gent del camp,caadors, ramaders, llenyataires i gent en general que treballava fora del poble feiaservir aquest mtode de percepci temporal per a parar a esmorzar, dinar, acabar lajornada laboral, etc.

  4

 • El campanar de lesglsia de sant Joan Baptista de Muro.

  La penya del Rellotge s el clar exemple d'un smbol que ha guiat la gent del camp finsno fa gaire temps. La penya presenta dues hores al mat (el riu i un animal semblant a unconill), el migdia i dues hores a la vesprada (el soldat i els soldats) i quan es pon el sol. Iaquestes hores semblen que han marcat descansos en la jornada laboral d'un llaurador od'un treballador del camp en general.

  Us presentem, tot seguit, les 7 hores que marca la penya del Rellotge al llarg del dia. Sb s cert que totes les ombres que marquen alguna hora es produeixen tot depenent dela posici del sol, el que s que est clar s que la penya del Rellotge sempre marca elmigdia a les 12:00, hora solar, i quan la penya s totalment blanca, no hi ha ombra,sn les 13:00h, hora solar.

  La resta de les hores es poden definir millor o no per la del migdia s exactaindependentment de trobar-se entre desembre-juny o juny-desembre; s a dir, si anemcara a lestiu o si anem cara a lhivern. El solstici dhivern (el 21 de desembre) i elsolstici destiu (el 21 de juny) determina que es vegen les hores millor o pitjor. Femservir l'horari d'hivern (+1 hora respecte de l'hora solar) i entre parntesi l'hora solar pera descriure les hores de la penya. Si voleu interpretar les hores amb l'horari d'estiu,haureu de sumar dues hores (+ 2) a l'hora solar:

  1. El riu: aquesta ombra es produeix entre les 09:00h i les 09:30h (08:00h 08:30h,hora solar) i, com el seu nom assenyala, l'ombra recorda les revoltes d'un riu sinus a lavora esquerra de la penya. Referit per la gent gran, aquesta ombra marcaria parar detreballar (fer olives, etc.), per a esmorzar. Pot ser contemplada al llarg de tot l'any.5

 • 2. Un conill? Aquesta ombra s levoluci del riu i ens va aparixer quandocumentvem totes les hores que marca la penya del Rellotge. Es produeix entre les11:00h i les 12:00h (10:00h 11:00h, hora solar) i sembla ser una mena de conill en ques poden apreciar les orelles i el cul de l'animal. Es forma al vessant esquerre de lalloma i no hem sentit el terme a la gent gran. Aquesta ombra va desapareixent a poc apoc fins que es completa el migdia. Pot ser apreciada al llarg de tot l'any.

  3. - 4. Pinta el colomet o el borrego: aquesta expressi fa referncia al moment en qulombra del conill va desapareixent i un moll de roca, un colom, rep la llum del sol albell mig de la darrera ombra que queda, de la part esquerre de la lloma, abans que estigacompletament blanca. Es produeix entre les 13:00h i les 14:00h (12:00h 13:00h,hora solar); s a dir, s'illumina un moll en mig de l'ltima ombra, les 13:00h(12:00h, hora solar), fins que l'ombra desapareix per complet i la penya quedacompletament blanca, a les 14:00h (13:00h, hora solar). Aquesta hora s la que msrecorda la gent major i marcaria parar de la faena per a dinar o tornar a casa a dinar.S'aprecia al llarg de tot l'any independentment de l'orientaci del sol.

  5. El soldat: aquesta ombra es forma entre les 16:00 i les 17:00h (15:00h 16:00h, horasolar), a la banda dreta de la penya, i com el seu nom indica, recorda un soldat totmirant cap amunt i porta un fusell a la seua esquerra. Aquesta ombra s recordada per lagent gran i podria marcar el final de la jornada laboral. Aquesta ombra, per, nos'aprecia al llarg de tot l'any. Va evolucionant fins aconseguir la forma d'un soldat, desdel solstici d'hivern, el 21 de desembre, fins octubre, si fa no fa. Podria ser l'ombra msmoderna, si ms no pel que fa al nom, ja que recorda un soldat de l'exrcit de terra; perabans de la indumentria d'aquest cos podria rebre qualsevol nom: l'home, l'home ambun garrot, etc.

  6. Els soldats o els soldadets: aquesta ombra s l'evoluci natural del soldat i es formaa la banda dreta de la penya, per a l'esquerra del soldat i es defineix com soldats entreles 17:00h i les 18:00h (16:00h 17:00h, hora solar). s una ombra discutida perqu hiha que anomena aquestes ombres el soldat i d'altres els soldats. En sn tres, trescaps molt junts, que miren cap amunt. Acaben formant-se del tot quan ha desaparegut elsoldat (17:00h). No n'estem segurs, per cada cap dels soldats marcaria 15 minuts del'hora fins arribar a les 18:00h. Com el soldat, aquesta ombra marcaria el final de lajornada laboral en el camp.

  7. I en fer-se de nit: la penya del Rellotge s'illumina quan el dia s'enfosqueix. La serradel Benicadell es troba tota en ombra i noms la penya del Rellotge s'illumina. Aix ensva cridar molt l'atenci mentre documentvem les hores d'aquesta penya i no tenimconstncia que la gent gran en faa referncia, per marcaria una darrera hora, si fa nofa: les 19:00h 19:30h (18:00h 18:30h, hora solar).

  CONCLUSICom diem a la introducci d'aquest article, tota la realitat es troba en suspensi finsque l'observador la materialitza, en observar-la. Amb aquest article hem demostratque aix s aix, ja que el nostre poble ha tingut sempre al davant la serra del Benicadelli l'ha observada en funci dels seus interessos. Quan aquests interessos han canviat,l'observaci d'all observat ha desaparegut. I s el cas de la penya del Rellotge. 6

 • En temps antics, aquesta penya marcava la jornada laboral d'un llaurador i a l'actualitatnoms uns pocs veuen el migdia en aquesta penya. Nosaltres mateixos ens hememportat una meravellosa sorpresa, ja que noms volem documentar el migdia, quesempre l'hem sentida dir a casa, i ens hem trobat amb un veritable rellotge: un rellotgeque hem incorporat a la nostra vida diria i que mirem seguit seguit... Sempre l'hemtinguda davant del nas i mai no ens n'havem adonat...

  Amic lector; per qu no deixem de banda una mica els telfons mbils, les tablets,l'ordinador, la televisi, etc., i provem de mirar el que ens envolta amb uns altres ullsi rescatem realitats de l'oblit que han perdut la seua actualitat perqu els hem deixatdobservar...?

  Seguidament, us presentem fotografies amb totes les hores ressenyades ms amunt. Leshem encerclades perqu es puguen visualitzar millor i van ser realitzades entre el 25 demaig del 2013 i el 6 de juny del 2013, el 12 de desembre del 2014 i el 13 de desembrede 2014. Finalment, les fotografies van ser preses a la finca de Barreta, ledificiTorremur, a lavinguda de Valncia, 77:

  Fotografia genrica de la penya del Rellotge amb totes les hores que marca.

  7

  El riu: 09:00h 09:30h

  El conill: 11:00h 12:00h

  Pinta el colom; migdia: 13:00h

  La penya completament blanca: 14:00h

  La penya sillumina quan enfosqueix: 19:00h

  Els soldats: 17:00h

  El soldat: 16:00h

 • El riu, l1-06-2013, a les 09:15h. Hi ha gent gran que encara recorda aquesta hora. Ombra sinuosaque recorda un riu de dalt a baix de la penya. Probablement marque lhora desmorzar...

  8

 • Animal desconegut; el conill? Entre les 11:00h i les 12:00h, el 31-05-2013. No tenim constncia que lagent gran el recorde...9

 • Darrera ombra abans de ser el migdia (les 13:00h), abans de pintar el colomet o el borrego, el31-05-2013.

  Comena a pintar el colomet o el borrego a les 13:00h, el 31-05-2013.10

 • Pinta el colomet o el borrego a les 13:00h. 31-05-2014.

  La penya completament blanca entre les 13:00h i les 14:00h, el 31-05-2013.11

 • El soldat entre les 17:00 i les 18:00, el 31-05-2013. Marcaria el final de la jornada laboral.

  12

 • El soldat mirant cap amunt amb un fusell a la seua part esquerra, entre les 17:00 i les 18:00, el31-05-2013. El soldat evoluciona, tot donant els soldats a les 18:00h.

  13

 • Els soldats a les 18:00, el 31-05-2013., tot just quan ha desaparegut el soldat. No saprecien b per ensn tres, tres caps molt junts i mirant cap amunt. Marcarien el final de la jornada laboral.

  14

  Saprecia els caps dels 3 soldats...

 • La penya del Rellotge illuminada mentre es fa de nit el 07-10-2014, entre les 19:00h i les 19:30h. Notenim constncia que la gent gran en faa referncia, per crida molt latenci.

  AgramentsA mon pare, Jos Cascant Gilabert, Pepito Carrasca, perqu mha ensenyat a mirar larealitat amb uns altres ulls... Sense tu la penya del Rellotge haguera acabat dormint elsomni dels justos...

  Muro, el dia de sant Llcia, el 13 de desembre, del 2014. Per santa Llcia, un pam depua i per Nadal, un pam de gall...

  Josep Vicent Cascant i Jord

  15

  Revista de Festes de Moros i Cristians, Ed. Junta de Festes de Moros i Cristians, Muro, 2015.