linssen classic sturdy 28 sedan

of 4 /4
LINSSEN THE NEW CLASSIC STURDY 28 Gangboord met toegang tot het zwemplatform. 4 september 2012 VAREN Tekst: Wim Vercauter Foto’s: Sabrine Mortier en Linssen Yachts Boottest The New Classic Sturdy 28 Sedac Linssen Yachts gaat onverstoorbaar door met het ontwikkelen van nieuwe modellen en blijft met veel passie investeren in een langetermijnstrategie. Ondanks de economische crisis verlieten vorig jaar ongeveer zeventig nieuwe motorjachten de werf in Maasbracht. Dit jaar introduceert Linssen maar liefst vijf nieuwe klassiekers gebaseerd op een beproefd bootconcept. Op uitnodiging van Linssen kon Varen de kleinste telg uit een nieuwe modellenreeks proefvaren.

Author: varen

Post on 18-Mar-2016

219 views

Category:

Documents


3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Boottest linssen_classic_sturdy_28_sedan

TRANSCRIPT

Page 1: Linssen Classic Sturdy 28 Sedan

LI NSSEN T h E N E w CL a SSI C S T u r dy 28

Gangboord met toegang tot het zwemplatform.

4 • september 2012 • VAREN

Tekst: Wim VercauterFoto’s: Sabrine Mortier en Linssen YachtsBoottest

The New Classic Sturdy 28 Sedac

Linssen Yachts gaat onverstoorbaar door met het ontwikkelen van nieuwe modellen en blijft met veel passie investeren in een langetermijnstrategie. Ondanks de economische crisis verlieten vorig jaar ongeveer zeventig nieuwe motorjachten de werf in Maasbracht.

Dit jaar introduceert Linssen maar liefst vijf nieuwe klassiekers gebaseerd op een beproefd bootconcept. Op uitnodiging van Linssen kon Varen de kleinste telg uit een nieuwe modellenreeks proefvaren.

Page 2: Linssen Classic Sturdy 28 Sedan

de Linssen jachtwerf is een kerngezond familiebedrijf met een rijke traditie. de onderneming werd in de naoorlogse periode opgericht onder de naam

houtindustrie Sint-Jozef. de werf had zich toen gespe-cialiseerd in het vervaardigen van houten stuurwielen. Voor de naafconstructie van het Sint-Jozef stuurwiel werd zelfs ooit een patent vastgelegd. duizenden stuurwielen werden aan Europese scheepswerven geleverd. de groeiende werfactiviteiten leidden tot het ontwerpen en bouwen van kleine stalen roei-boten, werkboten en vletten. de overgang naar het bouwen van luxe motorjachten lag voor de hand. de naam van de werf werd omgedoopt tot Linssen yachts en in de jaren zeventig pakte de werf uit met een nieuwe generatie Sint-Jozef vletten. het ontwerp zal later dienen als basis voor de Classic Sturdy serie.

Mede door het succes van de modelreeksen Classic, dutch en Grand Sturdy toont Linssen een jacht bouwer te zijn die met een eigen en herkenbare stijl schepen. Strategische uitgangspunten zoals het permanent streven naar hoge kwaliteit en duurzaamheid, het uitwerken van wel doordachte constructies, het beden-ken van innovatieve concepten met telkens behoud van klassiek design, maken van Linssen de marktleider is in dit segment. hun schepen worden sinds enkele jaren modulair gebouwd op een productielijn, wat vrij uniek is bij de productie van stalen jachten. de productiemethode draagt de naam Logicam. het stelt Linssen in staat om de in serie gebouwde casco’s zodanig te specificeren dat men aan bijna alle wensen van de klant kan voldoen. Linssen blijft investeren en innoveren om pleziervaarders overal ter wereld te inspireren.

Waardevast beleggen of consumerenLinssen motorjachten hebben de reputatie van solide en kwaliteitsvol te zijn. als tweedehands schepen worden ze dan ook voor zeer goede prijzen verhandeld. Volgens de werf staat de aanschaf van een Linssen nog altijd meer synoniem voor ‘waardevast beleggen’ dan ‘consumeren’.

Vijf nieuwe klassiekersdit jaar introduceert Linssen vijf nieuwe klassiekers. de motorjachten maken deel uit van een nieuwe model lenreeks TNCS, wat staat voor The New Classic Sturdy Series. de nieuwe TNCS vloot draagt onmis-kenbaar sporen van de Sint-Jozef vlet uit de jaren zeventig en zal de originele Classic Sturdy reeks opvol-gen. deze nieuwe modellen gaan dus absoluut in de smaak vallen bij de fans van de echte klassieke vlet.

de TNCS vloot is leverbaar in een 28, 32, 36, 42 en 46 voet uitvoering en zal worden gebouwd in verschillende versies. Bij de ontwikkeling hebben de ontwerpers zich doelbewust laten beïnvloeden door de succesvolle bestaande concepten. het belichten van nostalgie en traditie, alsook excellente vaareigenschappen en een tijdloos interieur, waren belangrijke aandachtspunten bij het bouwen van dit nieuwe model.

De New Classic Sturdy 28 SEDACMet deze nieuwkomer bewijst de Linssen jachtwerf nog maar eens dat je in een wereld vol innovatie en veranderingen ook kan uitpakken met een klassiek product. Voor de kleinste New Classic Sturdy ontwik-kelde Linssen een stalen romp met een lengte van 9,40 meter en een breedte van 3,20 meter. Zeg maar de perfecte afmeting voor een gebruiksvriendelijk familiejacht. de binnenruimte oogt sober en is bijzonder klassiek. wat de indeling betreft kan de klant kiezen uit verschillende variaties. de New Classic Sturdy 28 wordt geleverd in een Standaard-, Luxe- en royal uitvoering. de kostprijs voor een SEdaC versie in standaard uitvoering, met een afzonderlijke achterhut, bedraagt 125.630 € exclusief BTw.

de vormgeving van de New Classic Sturdy onder-streept de nostalgische uitstraling en het stoere karakter van een vlet. het nieuwe model is naar ons gevoel veel eleganter dan zijn voorganger. de houten mast en twee ronde patrijspoorten welke uitgeven op het voordek kenmerken het dNa van dit schip. Op het dek ervaren we een gemakkelijk beloopbare gangboord voorzien van een stevige roestvrij stalen reling. En zoals het hoort te zijn bij een Linssen werd het motorjacht rondom voorzien van de typische kabelaring. Een opmerkelijk detail bij dit model is de ‘leguaan’ gemonteerd vooraan op de boeg. Een ‘leguaan’ is een handgeknoopte verdikking gemaakt naar het model van de boot, waardoor het geheel strak tegen de romp aansluit.

SEDAC versie met achterkajuit Onze testboot is een SEdaC versie en beschikt achter-aan over een afzonderlijke en knusse kajuit voor twee personen. door de aanwezigheid van een achterkajuit is de ruimte in de kuip enigszins beperkt. Ook het zwemplatform is hierdoor niet rechtstreeks bereikbaar vanuit de kuip. Een extra reling op het achterdek zorgt voor een veilige toegang. de New Classic Sturdy is tevens verkrijgbaar in een SEdaC versie, zonder achterkajuit. dit model heeft een ruimere kuip met extra zitbanken, een rechtstreekse toegang tot het zwemplatform, en beschikt over zijdelingse schuif-deuren zoals bij de oude Sint-Jozefs vlet.

Blackton wordt Linssen dealer Het Belgische bedrijf Blackton dat werd opgericht door de gebroeders Carael verwierf een

grote naambekendheid door de productie van drijvende steigers. Blackton zal op de

Belgische markt voortaan ook optreden als dealer voor Linssen. Een nieuwe showroom met

ligplaatsen voor het bezichtigen van schepen is momenteel in aanbouw in Nieuwpoort.

Blackton zal er instaan voor de verkoop en het geven van professioneel advies. Je zal met

een Linssen op de nieuwe locatie terecht kunnen voor de nodige service en eventuele

herstellingen. Voor wie eens wenst te proeven van een stijlvolle beleving op het water zal

er ook een Linssen kunnen huren.

Blackton - Kromstraat 58/7 - 2520 Ranst - 0475/65.34.26 - www.blackton.eu

Casco van een New Classic Sturby in aanbouw

VAREN • september 2012 • 5

Page 3: Linssen Classic Sturdy 28 Sedan

Een veilige gasbun Een gasbun met geïntegreerde douchegarnituur staat los van het schip gemonteerd op het zwemplatform, dit is handig en vooral veilig. In de gasbun kan je ook een reservefles opbergen. Via een luik verborgen in de bodem van de kuip krijg je toegang tot een gigantische opbergruimte, waarin je naast stootwillen gerust plooifietsen of een bijboot kan opbergen. wat echter nog ontbreekt op de bodem van de opbergruimte en binnenzijde van de romp is een rubberen bescherming zoals we zien bij de andere Linssen modellen.

Afwerking van hoog niveauIn beide versies kan de toegang naar de leefruimte achteraan worden afgegrendeld met prachtige in hout vervaardigde en verniste deuren. het dak van de bovenbouw werd ook een eindje doorgetrokken tot boven de kuip, waardoor je in tijden van regen wat beschutting kan vinden. aan boord zien we een comfortabel in mahonie hout afgewerkt interieur met volgens onze smaak nogal sobere zitkussens, weliswaar passend binnen een klassiek concept. de indeling is eenvoudig maar praktisch. de afwerking is van hoog niveau en de werf heeft oog voor details. Zo dragen zelfs de scharnieren van de deurtjes de merknaam Linssen yachts. de vloerdelen zijn vervaardigd uit een krasvrij kunststof en zijn niet te onderscheiden van echt hout. de zwevende plafondconstructie in lichte kleur siert het geheel.

Een houten stuurwielhet houten stuurwiel past perfect aan boord van deze klassieker. het dashboard oogt rudimentair maar is praktisch ingedeeld. het dashboard kan zelfs als een luikje worden opgetild waardoor het tech-nisch compartiment gemakkelijk bereikbaar is. Een opbergvakje voor bijvoorbeeld scheepvaartkaarten en een verrekijker vinden we niet direct terug in de nabijheid van de schipper. het zitcomfort en de stuurhouding voor de schipper is optimaal op de verhoogde en verstelbare bestuurderszitbank.

Een aangenaam verblijf aan boordOp de SEdaC versie is er geen bijkomende zitplaats aanwezig naast de schipper. de SEdaN versie heeft een tweevoudige bestuurderszitbank. In beide versies kan je als passagier, vanuit het L-vormig salon, genieten van een optimaal panoramisch zicht door de aanwezigheid van de grote zijramen. het salon kan optioneel worden uitgerust met een uittrekbed. de leefruimte heeft een stahoogte van ongeveer 1,9 meter en de salontafel kan je vrij verplaatsen. de kombuis is compact maar prak-tisch ingedeeld. het geheel is voorzien van een vaat-bak, een kookfornuis, een koelkast met een deur en er is voldoende opbergruimte. Een beetje merkwaardig in de SEdaC versie is het kookfornuis dat 90° werd gedraaid, maar dit is louter om praktische redenen. In de SEdaN versie werd de keuken in de langsrichting geplaatst en beschik je over wat meer werkruimte. de voorpiek is bereikbaar via een trapje waarin een kajuit met een afzonderlijke douche- en toiletruimte werd ondergebracht. deze eigenaarskajuit heeft een stahoogte van circa 1,82 meter en is voorzien van een ruim tweepersoonsbed en voldoende opbergruimte. In een New Classic Sturdy 28 zijn alle elementen aanwezig die de garantie bieden voor een langdurig en aangenaam verblijf aan boord met vier tot zes personen.

Variodeck voor extra zonlichtOns testvaartuig was voorzien van een manueel open-schuifbaar daksysteem. het systeem werd door Linssen gepatenteerd onder de naam Sedan Variodeck. het systeem wordt standaard geleverd in een royal uitvoe-ring. Met het dak in open stand zorg je voor extra zon-licht aan boord en creëer je een aangename sfeer.

Het motorruim straalt van vakmanschap wanneer we met een kritisch oog wat dieper gaan rondneuzen aan boord van deze Linssen dan ontdek-ken we creatieve concepten en vakkundig afgewerkte details. we openen de vloerluiken en kruipen even in het motorruim. de 4 cilinder dieselmotor is rondom goed bereikbaar. Gasbun met plaats

voor een reservefles.

6 • september 2012 • VAREN

Boottest

“het dash-board kan als een luikje worden opge-tild waardoor het tech nisch compartiment gemakkelijk bereikbaar is.”

Page 4: Linssen Classic Sturdy 28 Sedan

Cijfers en technische specificatiesRompLOA: 9,40 mBreedte: 3,20 mDiepgang: 0,90 mKruiphoogte: 2,33 m Waterverplaatsing: 7.000kg

StahoogteSalon: 1,90 mVoorkajuit: 1,82 mAchterkajuit: 1,50 m

Diverse lengte- en inhoudsmatenBrandstoftank: 240 literDrinkwatertank: 220 literZwartwatertank: 100 liter

MotoriseringVolvo Penta D2-40 (38pk) bij de Standard versieVolvo Penta D2-55 (55pk) bij de Luxe en Royal versieCE classificatie - C (kustvaart)

PrijsKostprijs standaard uitvoering

Sedac versie (testvaartuig) vanaf € 125.630 (exclusief BTW)

Sedan versie vanaf € 117.230 (exclusief BTW)

Gegevens van de fabrikantLinssen Yachts b.v. Brouwersstraat 17 - 6051 AA Maasbracht

0031(0)475/43.99.99 - www.linssenyachts.com

Gegevens verdeler voor België

Blackton - Kromstraat 58/7 - 2520 Ranst0475/65.34.26 - www.blackton.eu

8 • september 2012 • VAREN

Boottest

Onze testboot beschikt over een Volvo Penta d2-55 met een ZF keerkoppeling en levert 55pk. Standaard wordt het jacht geleverd met een 38pk motor. de batterijen worden zoals in de meeste Linssen schepen veilig opgeborgen in een soort koffer. de technische onderdelen in het motorruim zijn bijzonder overzichte-lijk. Een leuk detail zijn de riempjes met velcro sluiting om de bekabeling samen te houden. Op dit schip vinden we tal van dergelijke creatieve vondsten. het motorruim straalt van vakmanschap uit.

Genieten van de binnenwaterenOp het water ervaren we geen spectaculaire vaarpres-taties, voor dergelijk traagloper is dit normaal en is het vaarcomfort belangrijker. de voortstuwingsconfiguratie met 55 pk zorgt absoluut voor voldoende prestaties. de acceleratie verloopt vlot en tijdens onze test was de stopafstand bij een noodstop ruimschoots kleiner dan de bootlengte. de stuurprestaties van het schip hebben ons verrast en zijn subliem, je voelt nagenoeg geen wieleffect van de schroef. het motorlawaai is te verwaarlozen, hier heeft de werf duidelijk aandacht aan besteed. de romp heeft een lage aanvangstabiliteit en gedroeg zich heel stabiel tijdens onze testvaart op de Maas, waar we even de hekgolven van grotere schepen mochten doorvaren. Met vijf personen aan boord, een volle brandstoftank en volle watertank bereikten we bij 1800 tr/min een snelheid van 5,2 knopen. Een maximale snelheid van 7,8 knopen behaalden we bij 2800 tr/min. Onze vaarimpressie bevestigt het vermoeden dat je met New Classic Sturdy de Europese binnenwateren in optimale omstandigheden kan gaan verkennen.

De wedergeboorte van de oude Sint-Jozefvlet

het is duidelijk dat de ontwerpers bij de realisatie van dit schip hebben gekozen voor eenvoud. En hoewel het hier gaat over een nieuw ontwerp vertolkt de New Classic Sturdy onmiskenbaar de wedergeboorte van de oude Sint-Jozef vlet. de testvaart en onze eerste indrukken bewezen dat deze nieuwkomer het potentieel heeft van een modern en hedendaags motorjacht. het nieuwe model is het resultaat van hedendaagse technologie en een beproefd bootconcept. Linssen gaat ervan uit dat dit motorjacht niet alleen zal worden gewaardeerd door liefhebbers van klassieke vletten maar dat ook jonge gezinnen en doorwinterde zeilers zullen zwichten voor het concept.

de Linssen New Classic Sturdy 28 heeft een mooiere lijn dan zijn voorganger en wordt in verhouding tot zijn topkwaliteit geleverd aan een vrij scherpe prijs. z

“In een New Classic Sturdy 28 zijn alle elementen

aanwezig voor een langdurig en aangenaam verblijf

aan boord met vier tot zes personen.”

Bestuurderzitplaats met functioneel dashboard zonder franjes.

Dashboard klapt open als een luik zodat alle technieken goed bereikbaar zijn.