lucrari practice a lucrari practice acvaculturacvacultura

Download Lucrari Practice A Lucrari practice acvaculturacvacultura

Post on 16-Oct-2015

110 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Lucrari practice acvacultura

TRANSCRIPT

MSURI DE TEHNICA SECURITII MUNCII

N ACVACULTUR

Protecia muncii are drept scop mbuntirea condiiilor de munc i nlturarea cauzelor care pun n pericol viaa i sntatea oamenilor care lucreaz n diverse sectoare ale acvaculturii.

Conducerile unitilor rspund n mod direct de instruirea personalului i de respectarea legislaiei n vigoare privind protecia muncii. Muncitorii sunt admii s lucreze n exploataiile de acvacultur doar dup ce au fost instruii asupra regulilor de protecia muncii specifice activitii pe care o vor desfura. Managerul exploataiei verific pe cei instruii dac i-au nsuit regulile de protecia muncii i menioneaz n fia de instructaj articolele din norme dup care s-a efectuat instruirea.

Conducerile unitilor de producie sunt obligate s prevad fondurile necesare pentru asigurarea echipamentului de protecie i a materialelor necesare pentru igiena muncitorilor.

n vederea evitrii accidentelor de munc, toate locurile abrupte sau maluri nalte frecventate de muncitori vor fi prevzute cu table indicatoare pentru a se evita alunecarea n ap i necul.

Pe fundurile nmoloase ale bazinelor cu ap sau ale celor scurse, nu se va circula fr un sondaj prealabil. Pentru deplasare se vor construi puni din scnduri sau snopi de trestie i se va circula n grupuri mici. Nu se va circula cu poveri mai mari dect capacitatea de susinere a punilor.

Pescuitul cu orice fel de unelte, nu trebuie s fie practicat dect de muncitori calificai sau recunoscui pentru experiena lor.

n aciunile de repopulare a bazinelor acvacole, folosirea buteliilor de oxigen i a manometrelor este permis numai dup o verificare atent a strii lor tehnice. Este interzis s se trnteasc sau s se loveasc bateriile ncrcate i s se foreze filetele i piuliele robinetelor. Transportul de butelii de oxigen va fi nsoit ntotdeauna de muncitori i tehnicieni de specialitate.

Lucrrile la temperaturi mai sczute de 200C se vor realiza prin schimburi din 4 n 4 ore, iar muncitorii vor fi alimentai special i li se vor da tonice, recomandate de medici.

Dup terminarea lucrului n bazinele n care exist focare de boli infecto-contagioase, personalul trebuie s-i dezinfecteze minile cu o soluie de clorur de var n concentraie de 0,1-1 g%.

Cunoaterea i respectarea normelor de protecia muncii este o obligaie de serviciu. Respectarea lor contribuie la desfurarea procesului de producie fr accidente de munc, ceea ce se repercuteaz n mod pozitiv asupra activitii productive i economice.

Normele de protecia muncii trebuie cunoscute i de ctre studeni pentru a le respecta i aplica n cadrul lucrrilor practice i practicii didactice.

1. Morfofiziologia broatelor

I. PLANUL LUCRRII:

1.1. Morfofiziologia broatelor

1.1.1. Morfologia extern a broatelor

1.1.2. Organizarea intern a broatelor

1.1.2.1. Tegumentul

1.1.2.2. Scheletul

1.1.2.3. Musculatura

1.1.2.4. Sistemul nervos

1.1.2.5. Organele de sim

1.1.2.6. Aparatul digestiv

1.1.2.7. Aparatul respirator

1.1.2.8. Aparatul circulator

1.1.2.8.1. Caracteristicile hematologice la broasc

1.1.2.9. Aparatul excretor

1.1.2.10. Glandele secretorii i hepatoformatoare

1.1.2.11. Aparatul reproductor

II. SCOPUL LUCRRII:

nsuirea caracterelor morfofiziologice a broatelor n vederea aprecierii valorii lor productive, a recunoaterii speciilor, a efecturii msurtorilor biometrice i depistarea unor anomalii sau stri patologice care pot s apar n efectivul de broate.

III. DESFURAREA LUCRRII:

Evidenierea rolului exteriorului asupra aptitudinilor productive ale broatelor i a strii de sntate a acestora. Identificarea speciilor de broate prin punere n eviden a caracterelor morfologice cu manifestri distincte. Elementele de organizare intern pot contribui la ncadrarea n sistematica zoologic a broatelor.

1.1. Morfofiziologia broatelor

1.1.1. Morfologia extern a broatelor

Broatele fac parte din clasa Amphibia sau Batrachia, ce reunete animalele care n decursul dezvoltrii ontogenetice, uneori i ulterior, sunt legate de mediul acvatic (BURA i GROZEA, 1997).

Din punct de vedere al morfologiei externe, broatele se ncadreaz n tipul raniform (de broasc) al amfibienilor, caracterizat printr-un corp scurt i lit, lipsa cozii i o dezvoltare mai puternic a membrelor posterioare. Locomoia terestr se realizeaz prin salturi.

Corpul broatelor poate fi sistematizat n cap, trunchi i membre, neexistnd un gt distinct i nici coad.

Capul broatelor este n general mare raportat la dimensiunile corporale, comprimat dorso - ventral i rotunjit sau ascuit anterior. Orificiul bucal este foarte mare, favoriznd introducerea n cavitatea bucal a unei przi de dimensiuni mari. Pe partea superioar a capului, cranial, sunt prezente dou narine, iar caudo - lateral doi ochi bine dezvoltai, mobili i prevzui cu o pleoap inferioar mic i una superioar dezvoltat. Nrile se pot nchide cu ajutorul unor cpcele speciale. napoia ochilor se gsesc membranele timpanice, iar ventral de acestea se pot observa la masculii unor specii de broate 1 - 2 proeminene, care reprezint camerele de rezonan de la nivelul laringelui.

Trunchiul broatelor este scurt i lit, delimitat anterior de cap. Coloritul su este diferit, n funcie de specie i de mediul de via. Trunchiul adpostete organele interne (fig. 1).

Membrele posterioare ale broatelor sunt mult mai dezvoltate dect cele anterioare i prezint la nivelul degetelor membran nottoare. Speciile cu importan economic (genul Rana) prezint 4 degete la membrele anterioare i 5 degete la membrele posterioare.

La broate, gtul este numai schiat, deoarece nu exist dect o singur vertebr cervical (atlas).

Fig. 1. Organizarea intern la Rana ridibunda (dup SUCIU i POPESCU, 1981)

1.1.2. Organizarea intern a broatelor

1.1.2.1. Tegumentul

Tegumentul broatelor este alctuit din epiderm i derm (fig. 2), fiind n general foarte subire i bine vascularizat. Epiderma, alctuit din puine straturi de celule vii, este bogat n glande mucoase, a cror secreie fac pielea alunecoas i o menin mult timp umed i glande seroase, care la unele broate secret substane toxice de aprare. Derma este format din esut conjunctiv i cromatofori (fig. 3), care dau coloritul broatei i determin fenomenul de homocromie (Hylidae). Sub derm se gsesc lacune i saci limfatici pe zone extinse ale suprafeei corporale, ceea ce confer tegumentului o mare mobilitate.

Fig. 2. Seciune prin pielea de broasc (dup HICKMAN i colab., 1995)

Fig. 3. Celulele pigmentare sau cromatoforii (dup HICKMAN i colab., 1995)

A pigment dispersat; B pigment concentrat.

Tegumentul nu este fixat de corp dect n cteva locuri, prin intermediul unor benzi subiri de esut conjunctiv. n acest mod, se formeaz ntre tegument i corp spaii mari, care sunt umplute cu limf (BREHM, 1964).

1.1.2.2. Scheletul

Scheletul broatelor cuprinde oasele, articulaiile i cartilajele corpului, coloanei vertebrale i membrelor (fig. 4).

Fig. 4. Scheletul la Rana catesbeiana (dup HICKMAN i colab., 1995)

Scheletul capului la broasca de lac este mare i comprimat dorso - ventral, ns cutia cranian propriu - zis este mic i tubular. Cele dou maxilare sunt mult ndeprtate n laturi fa de neurocraniu, care n regiunea occipital prezint doi condili de articulare cu prima vertebr a coloanei vertebrale (fig. 5).

Fig. 5. Craniul la broasc (dup FEIDER i colab., 1964)

A faa ventral; B faa dorsal; 1 intermaxilar; 2 vomer; 3 maxilar; 4 palatin;

5 pterigoid; 6 parasfenoid; 7 patratojugal; 8 condil occipital; 9 occipital lateral; 10 patrat; 11 orbito-sfenoid; 12 cartilaj subnazal; 13 etmoid; 14 fronto-parietal; 15 prootic; 16 nazal; 17 timpanic.

Coloana vertebral, scurt, este alctuit din 9 vertebre, la care se adaug coccisul. Traiectul ei poate fi difereniat n 4 regiuni: cervical, dorso - lombar, sacral i caudal. Regiunea cervical este reprezentat de o singur vertebr, ceea ce face imposibil o delimitare precis a gtului din exterior. Regiunea dorso - lombar este alctuit din 7 vertebre, toate prezentnd apofize transverse la care s-au sudat rudimente de coaste. Vertebra unic ce alctuiete regiunea sacral prezint diapofize foarte dezvoltate care servesc la articularea cu centura pelvin. Regiunea caudal este reprezentat de osul coccigian, rezultat n urma fuzionrii i involuiei mai multor vertebre. n funcie de grupul de care aparin, corpul vertebrelor la broate poate fi amficelic, opistocelic sau procelic (fig. 6).

Fig. 6. Seciune sagital prin vertebr (dup BREHM, 1964)

Sgeata indic direcia capului

Scheletul membrelor cuprinde 4 poriuni principale: centura, stilopodiul, zeugopodiul i autopodiul.

Centura scapular (fig. 7) aparine membrelor anterioare, are forma unui arc i cuprinde urmtoarele elemente principale: partea dorsal, reprezentat prin doi omoplai ce se termin cu cte un cartilaj lat suprascapular; partea ventral, format din dou coracoide, un precoracoid, un epicoracoid i dou clavicule. La centura scapular se mai ataeaz, pe linia median ventral, dou piese: una anterioar denumit omostern i alta posterioar, xifistern, care in loc de stern.

Centura pelvin a broatelor, format din ilium (alungit), ischium i pubis (scurte), este alungit i strns legat de osul sacru.

Stilopodiul este reprezentat de humerus articulat cu partea proximal n cavitatea glenoid a centurii scapulare i respectiv femur, care se articuleaz n cavitatea acetabular a centurii pelvine.

Zeugopodiul cuprinde cte dou oase sudate pentru membrele anterioare: radius i ulna i pentru cele posterioare: tibia i fibula.

n alctu