lumini in noapte

Download Lumini in Noapte

Post on 24-Sep-2015

12 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Lumini in noapte egw

TRANSCRIPT

GC 51

PAGE

ellen g. white

LUMINI

N NOAPTEDEJ, 2000

Lumini n noapte

O compilare din scrierile Ellenei White

Traducere:

Cristian Husac

ISBN 973-98621-9-5

Tehnoredactare computerizat:

Elena Gujan

Dani Gujan

Coperta:

Daniel Nicolici

Editura "DSG Press"

O.P. 1 C.P. 64

405200 DEJ, Jud. Cluj

Tel: 0264 220 506

E-mail: dsg_press@yahoo.comLISTA ABREVIERILORAA

Acts of the Apostles

AH

Adventist Home

AG

Atlantic Gleaner

BCL

Battle Creek Letters

BC

Bible Comments

CS

Christian Service

CH

Counsels of Health

CP

Counsels to Parents, etc.

CWE

Counsels to Writers and Editors

CSW

Counsels on Sabbath School Work

COL

Christs Object Lessons

CDF

Counsels on Diet & Food

DA

Desire of Ages

EW

Early Writings

Ev

Evangelism

Ed

Education

FE

Fundamentals of Christian Education

FILB

The Faith I Live By

GCB

General Conference Bulletin

GAG

Gods Amazing Grace

GW

Gospel Workers

FW

Faith and Works

LS

Life Sketches

MB

Mount of Blessing

MH

Ministry of Healing

MM

Medical Ministry

MLT

My Life Today

Mss

Manuscript

MR

Manuscript Release

MYP

Messages to Young People

MCP

Mind, Character and Personality

NBL

Notebook Leaflets

OFC

Our Father Cares

OHC

Our High Calling

PP

Patriarchs & Prophets

PK

Prophets & Kings

RH

Review & Herald Articles

SL

Sanctified Life

SM

Selected Messages (Vol. 1, 2, 3)

SDA

Seventh-day Adventist

SDABCSeventh-day Adventist Commentary (Vol. 1-7)

ST

Sings of Times Articles

SD

Sons and Daughters of God

SW

Southern Watchman

STSB

Special Testimonies, Series B, #2 & #7

SG

Spiritual Gifts (Vol. 1 & 2 in Book 1,

vol. 3 & 4 in Book 2)

SC

Step to Christ

SOP

Spirit of Prophecy (Original 4 Volumes)

T

Testimonies to the Church (1T, 2T, 3T, etc. to Vol. 9)

TM

Testimonies to Ministers

TT

Testimony Treasures

TIMKHThat I May Know Him

UL

Upward Look

WTLF

Word to the Little Flock

YI

Youth's Instructor

Not:

Pentru referinele din aceast carte am folosit

ediiile n limba englez ale publicaiilor respective.

Excepie face doar capitolul

"Un istoric al reformei sanitare",

n care referinele sunt din "Diet i hran",

ediia n limba romn.

Libertatea religioas

n biseric

Marea dorin a lui Dumnezeu este ca El s aib o biseric curat i glorioas, "fr pat sau zbrcitur sau ceva de felul acesta." (Efeseni 5:27). Dumnezeu ne-a fcut administratori ai bisericii Sale i a cerut fiecrui membru s pzeasc interesele ei spirituale. n Matei 13:25 Isus ne-a avertizat c "n timp ce oamenii dormeau, dumanul a venit i a semnat neghina prin gru".

Iat cele patru modaliti de baz pe care le-a dat Dumnezeu pentru a pstra biserica curat i a mpiedica neghina s preia stpnire asupra cmpului.

1. Biserica trebuie s exercite grij iubitoare i pruden n acceptarea de noi membri n rndurile ei. "Cnd o persoan se prezint drept candidat pentru a deveni membru al bisericii, noi trebuie s examinm roadele vieii sale i s-i lsm lui responsabilitatea motivelor acceptarea noilor membri n biseric ar trebui s se fac cu mare grij, deoarece Satana i are planurile sale amgitoare, prin care are ca scop s ngrmdeasc n biseric frai fali, prin care el poate lucra cu mai mult succes pentru a slbi cauza lui Dumnezeu." (Ev 313).

2. Cnd un membru pctuiete pe fa, noi ar trebui s mergem personal la cel implicat, i, cu dragoste i umilin, s facem apel s-i schimbe inima i faptele. Apoi trebuie s urmm etapele din Matei 18:15-17 pn cnd fie intervine o schimbare, fie biserica este curat de pcatul membrului clctor. "Dac pcatele sunt trecute cu vederea de ctre cei aflai n poziii cu rspundere, mnia Lui va fi asupra lor i poporul lui Dumnezeu ca ntreg va purta rspunderea pentru acele pcate. n comportamentul Lui fa de poporul Su n trecut, Domnul art nevoia de curi biserica de greeli. Un pctos poate rspndi o ntunecime care va exclude lumina lui Dumnezeu de la ntreaga adunare." (3 T 265).

3. n trecut Dumnezeu a trimis judeci pentru a curi biserica. "Ilie era un om supus acelorai slbiciuni ca i noi; i s-a rugat cu struin s nu ploaie, i n-a plouat deloc n ar trei ani i ase luni." (Iacov 5:17).

Cnd biserica Noului Testament a fost n pericolul de a fi afectat de membrii nesfinii, doi astfel de membri, Anania i Safira, au fost lovii de Dumnezeu, ceea ce a produs mare spaim. "O mare fric a cuprins toat adunarea i pe toi cei ce au auzit aceste lucruri i nici unul din ceilali nu cuteza s se lipeasc de ei; dar norodul i luda n gura mare." (Fapte 5:11, 13).n istoria propriei noastre denominaiuni, cnd biserica a alunecat n apostazie, Dumnezeu a trimis judeci de foc peste sediul denominaiunii de la Battle Creek: "ntr-o viziune de noapte am vzut o sabie de foc atrnnd deasupra Battle Creek-ului. Frailor, Dumnezeu este ntr-adevr cu noi. Vreau s v spun c, dac dup avertizrile date prin aceste incendii, conductorii poporului nostru merg drept nainte, exact aa cum au fcut n trecut, nlndu-se pe sine, Dumnezeu le va lua trupurile, pe ct este de sigur c El triete. El le va vorbi ntr-un mod pe care este imposibil ca ei s nu l neleag." (5 T 210-212).

4. i n cele din urm Dumnezeu a ales s curee biserica prin predicarea mrturiei directe. "Mrturia cercettoare a Spiritului lui Dumnezeu i va despri pe cei din Israel, care au fost n rzboi continuu cu mijloacele pe care le-a dat Dumnezeu pentru a pstra stricciunea afar din biseric. Rul trebuie numit ru. Pcatele cumplite trebuie spuse pe nume. Tot poporul lui Dumnezeu ar trebui s se apropie mai mult de El. Atunci vor vedea pcatul n adevrata lui lumin, i i vor da seama ct de dezgusttor este el n ochii lui Dumnezeu. Mrturia clar, direct, trebuie s locuiasc n biseric, altfel blestemul lui Dumnezeu va sta asupra poporului Su la fel de sigur cum a stat asupra vechiului Israel." (5 T 676).Acestea fac parte dintre metodele adevrate ale lui Dumnezeu de a pstra puritatea bisericii. Dar exist i o metod contrafcut de purificare a bisericii, care de fapt produce rezultate opuse.

De-a lungul veacurilor, legislaia i persecuia au fost cele mai populare metode folosite pentru pstrarea puritii bisericii; i totui, n loc de a aduce reformaiune, au condus ntotdeauna la apostazie.

Ori de cte ori biserica a cutat s pstreze ordinea bisericii dnd putere ierarhiei s-i controleze pe membri, ntotdeauna, fr excepie, a condus la apostazie i persecuie. Aa a fost n zilele lui Isus. Conductorii bisericii iudaice i-au asumat o mare autoritate asupra membrilor lor n aa msur nct au putut da pe cineva afar din sinagog pentru c a crezut n Isus. (Ioan 9:22). Cu toate acestea stpnirea deinut de conductori nu a curat biserica, ci a dat natere unui rezultat diametral opus. Stpnirea ierarhic nu a protejat biserica de abuzuri sau pcat, ci a mpiedicat-o s primeasc mrturia direct care s o cureasc, pe care Dumnezeu a trimis-o prin Ioan Boteztorul, prin Fiul Su, i prin apostoli. De fapt ierarhia care a lucrat pentru meninerea "puritii" bisericii a fost cea care a mpiedicat poporul s-L accepte pe Isus. Ierarhia n cele din urm restrnge libertatea religioas i conduce inevitabil la persecuie.

Ierarhia a inut poporul att de strns, nct pentru a primi mrturia direct, singura cale era ca mai nti puterea ierarhic asupra vieii lor s fie sfrmat. "Prin respectul lor pios fa de tradiie i prin credina lor oarb ntr-o preoie corupt, poporul a fost dus n sclavie. Aceste lanuri trebuia sfrmate de Hristos. Caracterul preoilor, conductorilor i fariseilor trebuia dat pe fa pe deplin." "Pentru un timp se prea c oamenii din Galilea l vor primi pe Isus ca Mesia i c puterea ierarhiei n acea regiune urma s fie sfrmat." (DA 611-612, 395).

Aceeai experien s-a repetat n timpul Evului Mediu. Niciodat nu i-a asumat biserica mai mult controlul ca n timpul Evului Mediu, i aceast stpnire a dus la o persecuie mai mare. Cu toate acestea, cu ct mai mult stpnire exercita biserica prin conductorii ei, cu att se afunda mai mult n apostazie. Cnd a nceput reforma protestant, ea a cutat s distrug puterea ierarhiei asupra poporului n acelai fel n care a fcut-o Isus n lucrarea lui.

"Wycliffe a denunat fr team ierarhia n faa consiliului naional i a cerut o reform a abuzurilor enorme aprobate de ctre biseric." "Temerile celor din ierarhie au fost strnite i a fost declanat persecuia mpotriva discipolilor Evangheliei." (GC 89, 97).

Dup reforma din Germania, biserica a ncercat s-i intimideze pe liderii protestani prin ameninri, i s-i ademeneasc cu promisiuni pentru a accepta ierarhia din nou, dar ei i-au dat seama c "restabilirea ierarhiei romane ar aduce napoi, fr ndoial, abuzurile din trecut." (GC 199). "Cnd bisericile de frunte din Statele Unite vor fi ajuns s-i formeze o imagine a ierarhiei romane, rezultatul va fi n mod inevitabil impunerea pedepselor civile asupra dizidenilor." (GC 445). Una dintre diferenele de baz dintre protestani i Roma a fost structura bisericii lor, dar azi "exist o indiferen tot mai mare cu privire la doctrinele care separ bisericile reformate de ierarhia papal A fost un timp cnd protestanii