macarons s ganache od limuna

Click here to load reader

Post on 31-Jan-2016

13 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

recept

TRANSCRIPT

 • Macarons s ganache od limuna Ovo je moji prvi recept. Na njega sam vrlo ponosna jer je rezultat dugotrajnogisprobavanja dok nisam dobila smjesu koja uvijek savreno uspijeva. Savrenrecept da iskoristite bjelanjke koji su vam ostali od boinih kolaa i ve stojeu friideru dva do etiri dana. Pravi macarons moraju biti hrskavi izvana amekani i soni iznutra. Mhhhhh....

  Autor: BlackCherryFood

  1h i 40min Srednje zahtjevno

  Sastojci

  Macarons100 g bjelanjaka

  70 g kristal eera

  115 g fino mljevenih oguljenih badema

  170 g eera u prahu

  1 m gustina

  Ganache400 g bijele linolade

  1 aica za rakiju mlijeka

  50 g maslaca

  1 aica za rakiju soka od limuna

  naribana korica dva limuna

  Priprema

  Macarons

  1. Ako imate domae bademe ogulit ete ih tako da i ih zakuhate u vodi pa se koica dalako skinuti. Nakon guljenja ih suite ca. jedan sat u penici zagrijanoj na 100 C.Nakon toga su spremni za vaganje i mljevenje.

  2. Bademe prosijati u veliku posudu, ako ostanu krupnije mrvice jo ih jednom samljeti.Prosijati eer u prahu te gustin. Pomjeati prosijane sastojke u jednolian prah. Prijedlozi: - ako radite okoladne macarone u smjesu prosijte jednu ili dvije velikelice tamnog kakaa ovisno o tome koji intenzitet boje elite - elite li postii efekatljuske prepelijih jaja dodajte smjesi jednu ili dvije male lice mljevenog maka. Uztakve macarone u ganache umjesto limuna dodajte dvije aice likera od jaja i par kapiute prehrambene boje - tekue prehrambene boje dodajte u tueni snijeg, a one uprahu u prosijanu smjesu badema i eera u prahu

  3. Bjelanjke miksati u vrst snijeg. Bjalanjci moraju biti sobne temperature! Za uspjeh upravljenu macaronsa, bjelanjci bi trebali biti odvojeni od utanjaka bar 2 do 5 danaprije miksanja! Za sve koji koriste svjee odvojene bjelanjke, poeljno je dodati parkapi soka od limuna, kako bi snijeg bio vrst.

  4. U tri navrata dodavati kristal eer i u svakom navratu kratko miksati. Konanodobijemo sjajni snijeg.

  5. Snijeg patulom (nikako mikserom!) umjeajte u smjesu badema.

  www.coolinarika.com

 • Macarons s ganache od limuna 6. Smjesu puniti u vreicu sa nastvkom irokog otvora.7. Ja sam eksperimentirala sa raznim aparaturama, na koncu se pokazala najbolja obina

  vreica za zamrzavanje od vrstog materijala, kojoj izreete vrh u neto manjempromjeru od promjera nastvka i nastavak utisnete tako da se najlon napne oko njega.

  8. Nastavak prilegnuti na back papir i istisnuti koliinu za jednu polovicu macarona. Zamanje keksie istisnite koliinu veliine ljenjaka, za srednje trenje dok za velikeoraha. Nastavak odignuti sa back papira ustrom kretnjom kao da radite zarez u zrakutako ete dobiti savrene kruie.

  9. Ostviti ih da se sue 30 min do sat vremena. Iz navedene koliine ja sam dobila jednoest plehova. Kako se svaki zasebno pee ja izreem odgovarajuu koliinu pak papira ipoloim ih na radnu povrinu te istisnem sve macarone te ih ostvim da se sue.

  10.Penicu zagrijete na 150C i pecite ih na sredini penice ovisno o veliini za male 7 - 8 min srednje 9 - 11 min velike 10 - 14 min Nesmiju promjeniti boju, im vidno potamne znai da ste ihprepekli. Tako da uvijek prvu turu promatrajte i mjerite vrijeme koje je potrebnovaem tipu penice.

  11.Peeni macaroni bi se trebali lagano odvajati od back papira, ako primjetite da selijepe, ne odvajajte ih prisilno ve ulijte vodu ispod back papira i ostavite da se natopideset sekundi. Tada se macaroni lagano odvajaju.

  12.Tada se macaroni lagano odvajaju.

  Ganache

  1. Mlijeko i maslac zagrijavati dok se maslac ne otopi. Moete ih otopiti u penici uvatrostalnoj posudi dok vam se peku polovice macarona.

  2. U irokoj posudi pjenaom pomijati linoladu sa polovicom otopljenog maslaca imlijeka.

  3. Tada postepeno dodavati sok od limuna. Pri dodavanju soka od limuna linolada bi vamse mogla poeti zgruavati. Ako se to dogodi dodajite izmjenino otopljeni maslac imlijeko. Tako da vam smijesa ostane glatka.

  4. Na kraju dodajte koricu limuna i dobro umutite pjenjaom.5. Smjesu punite u vrstu vreicu za zamrzavanje i odreite jedan vrh, te punite jednu

  polovicu macarona a drugu lagano utisnite tako da se ganache ravnomjerno rasporedi.6. Za dekoraciju moete tek pripravljene macarone dok je ganache smjesa jo meka

  uvaljati u ukrasne mrvice, kokos, okoladne mrvice, krokant i drugo.

  Posluivanje

  Prosjean bjelanjak tei ca 35 g no nakon par dana stajanja gube na teini, pa se u 100 gnalazi 4 do 5 bjelanjaka. Ako imate vie ili manje bjelanjaka koliinu ostalih satojakaprilagodite njima. Umjesto limuna moete koristiti naranu pri emu e vam biti dovoljnakorica jedne narane. I molim vas koristite nepricane domae agrume.

  www.coolinarika.com