manual identitate vizuala media digitala

Download Manual Identitate Vizuala Media Digitala

If you can't read please download the document

Author: rezeanumada

Post on 09-Nov-2015

245 views

Category:

Documents


6 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

hjj

TRANSCRIPT

Untitled-1.indd

Manual de identitatevizual a cursului deMEDIA DIGITAL

2012

Proiect realizat n cadrul programului de masterat Comunicare, Relaii Publice i Media Digital

Universitatea Politehnica din Timioara

Creat deMihaela Vornicu

cuprins

Introducere n Media digitalp. 1

1. Logo-ulPrezentare general i simbolisicp. 2Variante de culoare acceptate pentru formatul tipritp. 3Dimensiunea logo-uluip. 4

2 SloganulSloganulp. 5Fonturi i variante de scriere a sloganuluip. 6Poziionarea sloganului fa de logop. 7

3 Reguli generale de identitate vizualVariante de culori acceptate pentru fundalp. 8Paleta de culori a elementelor identitii vizualep. 9Paleta de culori pentru output tipografie i digitalp.10Elemente generale de redactare - fontp.10Variante nepermise de poziionare a logo-uluip. 11

4 Aplicaii ale elementelor identitii vizualeVariante de suporturi pentru logop. 12Variante de utilizare a logo-ului pentru materiale pubicitarep. 13Materiale personalizatep.14Site-uri de internet si poziionare fa de URLp.15

Introducere n Media digital

Disciplina MEDIA DIGITAL face parte din curricula specializrii de Masterat n Comunicare, Relaii publice i Media digital din cadrul Facultii de tiine ale Cominicrii, Universitatea Politehnica din Timioara. Primul curs n aceast form a fost susinut la nceputul anului 2012, adic la nceperea celui de-al doilea semestru al anului universitar 2011-2012.

Cursul i propune s familiarizeze studentul cu tehnicile digitale din media secolului XXI i anume: producie audio-video, metode de streaming audio-video, publicare online, proiectarea interfeelor pentru media digital i de tipuri social networking. n acest sens disciplina asigur 7,5% din competenele profesionale necesare pe piaa muncii n acest domeniu.

Dintre principalele subiecte ale cursului se pot enumera: Tendinele i structura Societii Informaionale, Principiile digital media, Tehnici i tehnologii audio folosite n aplicaiile multimedia, Interfee audio-video digitale, Editarea audio-video neliniar, Aplicaii i standarde audio-video folosite pe Internet, Designul i proiectarea aplicaiilor pentru media digital, Publicitate i promovare n media digital i Editare foto.

Cursul este n primul rnd destinat studenilor de la comunicare, scopul principal fiind acela de a crea o punte de cunotine ntre disciplinele umaniste i cele mai tehnice. Specialitii n comunicare trebuie s fie mereu la curent cu evoluia tehnologiilor informaticii i a comunicrii multimedia, iar cursul de Media digital cldete baza de cunotine necesare n domeniu, care poate fi cu uurin actualizat i extins ulterior.

Ca o disciplin care se respect, Media digital avea nevoie de o identitate vizual stabil, care s surprind toate faetele de cunotine pe care aceasta le combin i mai mul dect att, o identitate care poate fi cu uurin adaptat oricrui canal multimedia. Manualul de fa a fost realizat ca propunere de identitate vizal pentru disciplina Media digital , putnd fi oricnd nlocuit sau modifi- cat pentru a transmite un mesaj ct mai cuprinztor publicului interesat s urmeze acest curs.

Logo-ul

2

Prezentare general i simbolistic

Componenta central a identitii vizuale a cursului de Media digital este LOGO-ul,o reprezentare iconic a principalelor elemente care suntincluse sub umbrela acestui curs. Cu alte cuvinte, deoarece disciplina cuprinde activiti de editare audio-foto-video, aplicaii pe internet, crearea de materiale publicitarei implementarea acestora pe diferite canale multimedia, era necesar un logo cares cuprind ntr-o manier compact i transparent toate faetele acestui curs. La o prim vedere logo-ul duce cu gndul la sistemul solar n care planetele orbiteaz n jurul soarelui, sau, la o scar mai mic, o planet n jurulcreia orbiteaz mai muli satelii. n cazul nostru, elementul central este media digital, iar sateliii repre- zint diferitele tehnologii i aparaturifolosite i prezentate n cadrul acestui curs.Logo-ul conine 11 sfere, una centrat care estei cea mai mare, i 10 de mrimi mai mici poziionateradial la diferite distane pentru a da efectul de aropi-ere i deprtare.

,,Sateliii asociai mediei digitale sunt reprezentai de urmtoarele simboluri: o camer video, o camer foto, un telefon mobil, un proiector, un film, un laptop, un compact dicsk, o not muzical rednd elementul audio, dou calculatoare conectate prin internet i un televizor. Fiecare element n parte are direct legtur cu disciplina Media digital, reprezentnd de la aparate de captare a materialului brut care va fi prelucrat, pn la variante de stocare sau canale de dispersare a produsului rezultat. Toate aceste elemente care stau sub umbrela Mediei digitale, dac sunt conectate nre ele, dau natere celor mai complexe i de actualitate produse multimedia.

Variante de culoare acceptate pentru formatul tiprit

Varianta corect a logo-ului pentru tiprire color. Nu se vor folosi alte culori sau alte nuane dect cele din imagine. Varianta corect a logo-ului pentru tiprire greyscale. Nu se vor folosi alte non-culori sau alte nuane dect cele din imagine.

Paleta de culori complet, att pentru varianta color ct i pentru varianta greyscale va fi prezentat n detalui la pagina 9.

Dimensiunea logo-ului

Dimensiunea acceptat a logo-ului pentru mate- riale tiprite de dimensiunea A4 este de 40mm, att pe vertical ct i pe orizontal.

Pentru inserarea logo-ului n materiale video sau foto, dimensiunea logo-ului se va adapta n funcie de elementele care l nconjoar, astfel nct acesta s poat fi uor observat iar imaginea s nu fie prea ncrcat.

Pentru alte tipuri de suporturi sau materiale mai mici dect formatul A4 este foarte important ca logo- ul s fie corect poziionat, iar dimensiunea acestuia s nu fie mai mic de 20mm, pentru a putea distinge toate elementele care l alctuiesc.

52. Sloganul

2.1 Sloganul

Un alt element al identitii vizuale al cursului de Media digital este sloganul:

Acest slogan argumenteaz implicit decizia de a urma cursul de Media digital n sensul ascuns c pentru a fi la curent cu viitorul, trebuie s urmezi acest curs.

Sloganul mai cuprinde ns un sens ascuns, i anume prin metafora curent care nu se refer doar la a ine pasul cu noile tehnologii din media digital, ci i de modul de alimetare al acestora, prin energie electric. Altfel spus, sloganul transmite urmtoarele sensuri:cunoti tehnologia din domeniul mediei digitale (eti n pas cu prezentul),tii cum funcioneaz acea tehnologie (tii s te foloseti de tehnologiile din prezent)tii care este trendul acestui domeniu n viitor (te adaptezi uor la evoluia tehnologic din domeniu),

DOAR dac urmezi cursul de Media digital.

Fonturi i variante de scriere a sloganului

n redactarea sloganului se va ine cont de urmtoarele cerine :! fontul: Comic Sans MS,! caractere ngroate,! culoarea galben,,! efect de umbr. n ceea ce privete dimensiunea sloganului i fundalul nu exist reguli att de stricte, dar trebuie avut n vedere ca acesta s fie lizibil i s nu se piard printre elementele care l nconjoar.De asemenea n imaginea de mai jos sunt prezentate diferite efecte de design aplicate pe textul sloganului.

Poziionarea sloganului fa de logo

Urmtoarele imagini exemplific variante corecte i incorecte de poziionare a sloganului fa de logo. n asocierea sloganului cu logo-ul cea mai important regul este ca sloganul s nu acopere sau s nghesuie logo-ul. Imaginile de la a. la d. reprezint variante corecte de poziionare a sloganului, care, idiferent de poziia pe care a luat-o fa de logo, imaginea rmne ordonat.n cazurile de la e. la h. avem exemple de poziionri incorecte din care rezult imagini inestetice n care sloganul este poziionat prea aproape de logo, are o form care dezavantajeaz logo-ul, sau chiar l acoper.

Reguli generale de identitate vizual8

3.1 Variante de culori acceptate pentru fundal

n ceea ce privete culorile de fundal este necesar s se respecte o regul simpl: Logo-ul nu se va afia niciodat pe un fundal de culoare nchis. De asemenea se va evita i folosirea logo-ului pe fundaluri solide multicolore n care acesta nu se va diferenia de detaliile nconjurtoare.

Imaginile de la a. la d. reprezint variante nepermise de culori pentru fundalul logo-ului deoarece acestea ngreuneaz vizibilitatea elementelor care l alctuiesc. Pe de alt parte, fundaluri pastelate i deschise la culoare precum cele din imaginile de la e. la h. scot logo-ul n eviden i l pun ntr-o lumin plcut.9

Paleta de culori a elementelor identitii vizuale

Paleta de culori rprezint nu doar culorile predominane ale logo-ului i sloganului, dar i culorile atribuite i aplicate pe diferite suporturi avnd ca scop unificarea tuturor elementelor sub o singur identitate vizual distinct. Culorile Pantone prin care se identific identitatea vizual a cursului de Media digital sunt mprite n dou categorii, n funcie de varianta de tiprire sau afiare digital, i trebuie respectate ntocmai.

Paleta de culori pantone pentru varianta color

Paleta de culori pantone pentru varianta greyscale10

Paleta de culori output tipografie i digital

Paleta de culori pentru output tipografiePaleta de culori pentru output digital

CMYK 57.0.26.0

CMYK 90.48.32.7

CMYK 22.0.96.0

CMYK 0.0.0.0 RGB 79.216.209#4FD8D1

RGB 0.110.140#006E8C

RGB 211.228.36#D3E424

RGB 225.225.225#FFFFFF

Elemente generale de redactare - font

Comic Sans MS - bold

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789 Folosirea unui anumit corp de liter avantajeaz identifi- carea cursului de Media digital, acesta reprezentnd un alt element important al identitii vizuale. Principalul font ales pentru redactarea sloganului i al titlurilor i subtitlurilor este Comic Sans MS, varianta ngroat.

1

3.5 Variante nepermise de poziionare a logo-ului

Logo-ul este elementul central al unei identiti vizuale, de aceea poziionarea i afiarea lui pe diferite suporturi i materiale impune anumite reguli stricte. n imaginile alturate sunt prezentate cteva variante de afiare necorespunztoare a logo- ului cursului de Media digital.

Exemplele a. i b. reprezint variante neper- mise de afiare a logo-ului deoarece acesta a fost tur- tit sau alungit pentru a ncpea pe suport. Imaginea c. prezint o variant greit de poziionare a logo-ului pe o pagin format A4, acesta lund locul titlului.

n imaginile d. i e. se observ variante greite de redare a logo-ului pe diferite formate tiprite. n exepmlul d. exist prea mult zgomot de imagine care face logo-ul s par pixelat, iar exemplul e. prezint lo- go-ul redat n cea. Ambele variante sunt nepermise deoarece logo-ul este neclar i i pierde din mesaj.

Exemplul f. prezint situaia n care logo-ul a fost tiat pe motiv c suportul a fost nencptor, iar varianta g. red situaia n care logo-ul este afiat la dimensiuni prea mici fa de ct spaiu ofer suportul, rezultnd un logo de nedescifrat.

Aplicaii ale elementelor identitii vizuale12Variante de suporturi pentru elementele identitii

Elemente ale identitii vizuale precum logo-ul, sloganul i chiar paleta de culori pot fi cu uurin aplicate pe diferite suporturi.

De la coli A4 persona- lizate pentru prezentri sau caiete pentru notie, pn la materiale stationery : prezentri MS powerpoint, folii cu antet,cri de vizit,mape de prezentare,plicuri personalizate,CD/DVD personalizat,i multe altele.

13

Variante de utilizare a logo-ului pentru materiale publicitare

Lamaterialelepublicitare,celmaiiportantaspectdecaretrebuieinutcont n ceea ce privete identitatea vizual a cursului de Media digital este aezarea n pagin. Elementele de identitate vizual trebuie poziionate ntr-un mod care s le scoat n eviden, iar per ansamblu, imaginea s nu fie ncrcat.Trebuie s se respecte toate regulile de poziionare, dimensiune, cromatic i aspect prezentate n acest manual pentru a ajunge la un rezultat estetic. Ca exemple putei observa aceste materiale publicitare tiprite: model de flyer (stnga) i model de copert pentru brour/map ( jos).

14

Materiale personalizate

15

Site-uri de internet i poziionare fa de URL

Site-ul de internet este cel mai flexi- bil suport de care poate beneficia o identitate vizual, mai ales una n formare care suport mai multe modificri pn se ajunge la varianta final.

Spaiul nelimitat, nenumratele metode de prezentare i aranjare precum i diferitele efecte de design i animaie pot pune n valoare elementele identitii vizuale ale cursului de Media digital cum niciun alt suport nu o permite.

Pentrudesign-ulsite-uluideMediadigital s-au folosit culorile din paleta identitii vizuale, iar logo-ul din antet i sloganul ies n eviden prin poziionare a corect i culoarea aleas ca fundal.

n combinaia logo-URL se vor folosi dimensiu- nile afiate n imaginea alturat. Dac dimensiunea caracterelor URL-ului nu ajunge la 10mm, este reco- mandat ca logo-ul s nu fie folosit din motive estetice.