maresme gegant, 11

of 8 /8
MARESME GEGANT La nostra web : http://webs.gegants.cat/maresme 1 JULIOL—2011 NÚM. 11 Arenys de Mar, 10 de juliol de 2.011 FLASHMOB XXL

Author: maresme-gegant

Post on 08-Apr-2016

231 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

 • MARESME GEGANT

  La nostra web : http://webs.gegants.cat/maresme

  1

  JULIOL2011

  NM. 11

  Arenys de Mar, 10 de juliol de 2.011

  FLASHMOB XXL

 • FLASHMOB XXL ARENYS DE MAR 2

  Diumenge 10 de juliol del 2011, es va celebrar a la vila d'Arenys de Mar, una gran gegantada, nica i ori-ginal. Es va celebrar la primera Flashmob de gegants, coneguda com a FLASHMOB XXL. Aquesta iniciativa va sorgir d'una trobada informal entre la Colla de Geganters, Rdio Arenys i la Regi-doria de Cultura, amb l'objectiu de poder demostrar que el mn geganter est ben viu i tamb pot arri-bar a ser Patrimoni Cultural de Catalunya. Han estat mesos de molta feina: realitzant contactes, fent reunions, assajos amb totes les colles amb i sense gegants-,... per una feina amb un final molt gratificant, el qual ens emociona a tots quan el tor-nem a reviure a travs de les imatges. Lespectacle va comenar fent baixar un centenar de figures, entre gegants i capgrossos, per la Riera dArenys de Mar, precedits pels Perkutes de Canet de Mar. Un cop tots situats en el seu lloc va sonar la msica dels Antnia Font, Wa Yeah!, versionada pels Laietans de Matar. Comenava lassaig general i la primera gravaci, aquest cop hi erem tots, els gegants es posaven a ballar: volta a la dreta, volta a lesquerra, quatre passes endavant, setze salts i en rotllana es va acabar. Passats deu minuts, tothom ben reposat i hidratat, vam gravar la definitiva, havia de ser la bona! Tres minuts i dinou segons desprs van esclatar els confetis i amb ells leufria collectiva! Tots junts ho vam aconseguir, la FLASHMOB XXL es va fer realitat. Abraades, somriures, mil felicitacions i fins i tot alguna llgrima democi. Per tots aquests moments des de lorganitzaci agram lesfor, la pacincia i la collaboraci de totes les colles participants, persones i collectius que ens han ajudat a fer-ho possible. Esperem retrobar-nos tots en properes ocasions pels carrers de Catalunya.

  Colles participants: Arenys de Munt, Caldes d'Estrac, Vallgorguina, Sant Andreu de la Barca, Vilallobent, Sant Pol, Vilassar de Dalt, Matar, Badalona, La Llagosta, La Batllria, Sant Climent, Palafolls, Vilanova del Valls, Gav, Santa Coloma de Gramanet, Les Borges Blanques, Montmel, Cardedeu, Cervera, Canet, Montbau, Manotes de Tro d Hospitalet, Bellvitge, Cervell, Poble Nou de Barcelona, La Bruixa Violeta de Barcelona, Santa Eulalia de Ronana i Arenys de Mar.

  Rdio ArenysColla de Geganters dArenys de Mar - Regidoria de Cultura dArenys de Mar

  Foto : Xavi Salvany

 • 3

  La Colla de Geganters dArenys de Mar ha tingut una gran activitat amb lorganitzaci del Flashmob, han estat moltes hores de preparaci i un equip molt gran de persones perqu tots gaudssim del resultat el passat deu de juliol. Les representants de la colla van ser al programa Fal.lera Gegantera de Matar Rdio, dirigit per Enric Serra i amb la col.laboraci de la Roser Ercilla, per presentar el seu projecte.

  LElm i els homes marxen amb la barca mentre la Carmeta i les dones lacomiaden des del moll

  Fotos : Colla de Geganters dArenys de Mar

  I MS ACTIVITAT A ARENYS .....

  El diumenge 5 de juny van fer una cercavila per l'acte organitzat per l'Ajuntament anomenat FLORS I ONADES. Durant tot el cap de setmana Arenys de Mar omplia diferents racons del poble guarnits amb flors i ambientats amb el mar.

 • HISTRIA DE LA COORDINADORA 4

  IIIa part : La consolidaci.- Ens situem a mitjans de la dcada de 1990, concretament el 1996. Les trobades del Maresme, i les respectives reunions anuals, segueixen el seu curs natural. Aquell any la sisena trobada se celebr a Argentona. A la vila del cntir serien convidats, de nou, en Treball i na Cultura. Val a dir que Argento-na va encetar el precedent de convidar colles alienes al Maresme. Aix doncs, con-vid els gegants de la poblaci dEtxarri-Arantz (Navarra). Aquest precedent fou seguit per Caldes, amb Sant Pere de Vi-lamajor i Queixans, i Vilassar de Mar amb Benicarl. A la trobada dArgentona selegiria la Blanca dels Arquells com a pu-billa, per tant la setena trobada aniria cap a Dosrius. Aquesta poblaci feu una cosa mai vista fins ara. Seguint el precedent de les Ciutats Geganteres va inaugurar el primer monument en homenatge a la cele-braci maresmenca el dia abans amb una cercavila de gegantons. Aquell seria el pri-mer i nic monument en relaci a la festa. A Dosrius selegiria la Ftima de Caldes dEstrac. Aix doncs, la trobada del Mares-me celebrada a Caldes lany 1998, i amb una participaci de 17 colles maresmen-ques, tindria una novetat. Seria la participa-ci, per primer cop, de la colla de Badalo-na. La presncia daquesta colla fou des dels inicis, i durant uns anys, motiu dalgunes disconformitats dins la mateixa coordinadora. I s que Badalona no estava, ni est, dins els lmits estrictes de la co-marca del Maresme, sin del Barcelons. Tot i aix foren diversos motius els que van empenyer i justificar-ne la entrada a la coordinadora. Un dells era la inexistncia duna coordinadora del Barcelons que els aixoplugus. Doncs Barcelona tenia la seva prpia federaci, i ciutats com Hospitalet, Sant Adri de Bess, Santa Coloma de Gramanet i Badalona quedaven al marge i sota cap aixopluc dalguna vocalia. Es aix com Santa Coloma i Hospitalet acabarien adherint-se a la Federaci del Baix Llobregat.

  Monument en commemoraci de la 7a Trobada del

  Maresme a Dosrius. Foto: Arxiu Geganters de Dosrius

  En Treball i na Cultura ballant a Argentona amb motiu de trobada maresmenca.

  Cartell de la trobada de Dosrius.

  Foto: Arxiu Geganters de Dosrius

 • 5

  La continutat i el mn educatiu dins la coordinadora Quan a Caldes dEstrac seleg la Lucia, Vilassar de Mar veia culminats un dels seus grans objectius que des de feia temps rondava. I s que Vilassar, des dels 50 disposava de nans. Una comparsa de nans que foren recuperats lany 1994 i al 1995 ingressarien a lAgrupaci, i a la coordinadora. Vilas-sar de Mar, juntament amb Capellades, serien de les poqussimes entitats catalanes que es dedicaria nica i exclusivament al manteniment dels capgrossos. Aix canviaria el 1998 quan sestrenarien els dos gegants municipals. Aix doncs, la entitat passaria tamb a gestionar la parella gegantina. La tro-bada vilassarenca compt amb dues novetats. Seria la presncia dels gegants de Montgat (que fins lany 2007 participarien de lesdeveniment) i els de Tiana (que tingueren poca continutat dins la vocalia). Aix doncs, a la trobada del Maresme de Vilassar de Mar selegiria, com a pubilla, la geganta Elionor de Tei. Aix doncs la trobada de 1999 ja tenia lloc designat per a ser celebrada. Per just aquell any succe un altre fet remarcable dins la tradici associativa gegantera de la comarca. Seria a Premi de Dalt, i concretament lescola Santa Anna. Aquesta escola, organitzaria el que aleshores sanomenava la 1a Trobada de Gegants escolars de la Provncia de Barcelona. Segurament aquesta escola no nera conscient per aleshores va crear un precedent que ha arribat fins els nostres dies amb 13 edicions. Un esdeveniment que lany 2005 es convertiria en la trobada de Catalunya. Aix doncs, val a dir que la edici de lany 2002 de la trobada aniria a parar a Matar, amb la complicitat de diverses escoles mataronines. Precisament, dins daquest mbit, el de les escoles, shan vist reflectides dins les troba-des del Maresme. I s que la participaci de les escoles a les nostres trobades ha sigut molt espor-dica. Algunes escoles com la Llntia (entre 1999 i 2006) o El Tur de Matar (des de 2005), o lescola Jungfrau de Badalona han sigut participacions que han tingut certa continutat dins la voca-lia. Actualment hi ha altres escoles com Joan Maragall (de Badalona), Francesc Maci (Vilassar de Dalt), GEM, Vista Alegre i Divina Providncia (Matar) que a hores dara segueixen a la vocalia tot i que duna manera passiva (no assistint a reunions i a trobades, tot i que algun cop ho hagin fet). I s que, de fet, pel sol fet de ser membre de lACGC ja et dona peu a entrar a la vocalia per defecte.

  Continuar ...

  Xavier Navarro

  Colla de Geganters de

  Badalona

  Foto dalt :Les set pubilles escollides fins al moment a Caldes d'Estrac.

  Foto: Eudald Cortina. Foto dreta : Primera trobada de gegants escolars a l'escola Santa Anna de

  Premi de Dalt.

 • 20. ANIVERSARI DE LA COORDINADORA DEL MARESME

  6

  20 anys de Pubilles, 20 anys de coordinadora i 20 anys de FESTA! Aquest podria ser el resum del present escrit. Doncs s, fa ms de 20 anys que existeix una associaci que, malgrat no estar legalitzada, vetlla per tirar endavant la germanor de les diverses colles que hi han a la comarca. La coordinadora del Maresme, que, malgrat el nom tamb abraa les colles del Barcelons Nord, existeix grcies a lempenta i entusiasme duna trentena de colles que es reparteixen per la llarga extensi geogrfica del Maresme. Diem colles, per no ens hem doblidar de persones en concret de cada colla que es troben quatre cops a lany en una poblaci determinada per celebrar les reunions de lanomenada vocalia. Unes reunions que van encapalades per dos vocals que sn els qui lideren el Ma-resme davant la magna Agrupaci de Colles de Geganters de Catalunya (de fet, podrem dir que la Coordinadora s una sucursal de lAgrupaci, malgrat el carcter propi que te). Doncs b, fa 20 anys que celebrem trobades comarcals, i en fa 20 que escollim gegantes pubilles en mig duna gran festa. Aix doncs, el Maresme fa 20 anys que disposa duna Coordinadora. I s aquest 2011 quan volem celebrar-ho! Primer de tot es va editar un DVD intern que recull aquests anys de festa. Val a dir que el present butllet Maresme Gegant ha sigut lencarregat de transmetre la llarga histria a travs de diversos escrits recopilatoris. A ms, sha fet un anagrama commemoratiu de lefemride con-feccionat per Xavier Navarro (de Badalona), a partir de lanagrama oficial de la vocalia realitzat per Csar Carmona (de Vilassar de Dalt). I la cosa no sacaba aqu i s que la vocalia tindr la seva prpia festa commemorativa. Ser el proper 16 doctubre a Arenys de Munt, amb una mostra de balls. Un esdeveniment que ha sigut grcies a lespecial inters de les colles de la comarca i loferta de lespai i les infraestructures de la colla gegantera arenyenca. I per si no fora poc hi ha una darrera sorpresa que clour aquest 20 aniversari. Ser a Sant Andreu de Llavaneres el proper 20 de novembre en el marc de la 21a Trobada de Gegants del Maresme. I s que resulta que aqueta poblaci fou seu de la primera trobada comarcal. Per la seva geganta, la Minerva, mai havia estat pubilla. Ha sigut 20 anys desprs quan, a Badalona, fou escollida la darrera pubilla. S s! Darrera! I s que a partir dara al Mares-me obra una nova etapa en la qual selegiran Hereus!

  Aix doncs, a partir dara ens haurem de preguntar I qu ser el nou Hereu del Maresme?

  Foto : Xavi Navarro

 • 7

  El dissabte 30 de juliol, Caldetes celebra el sopar gegan-ter per a 450 persones, amb un men de pica-pica, boti-farra amb mongetes, postre, caf i licor, amenitzat pel grup SQUITX i amb ball fins a la matinada. El dia 26 dagost, es far la inauguraci duna exposici a la Sala Cultural de lAjuntament, amb motiu del 30. Ani-versari de la Colla de Geganters de Caldes dEstrac, lexposici estar oberta fins al 5 de setembre. Per la festa grossa, ser el dia 10 de setembre, amb la seva tro-bada de gegants. En aquest dia tan especial, ens acom-panyaran les colles de Cardedeu, Calella, Cornell de Llobregat, Taradell, Canet de Mar, Arenys de Mar, Are-nys de Munt, Malgrat de Mar, Sagrada Famlia (Barcelona), Iluro (Matar), Prat de Llobregat, Colla Ca-rretero de Matar, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. La plantada es far a les 16,30 a la Plaa del Mol i a les sis de la tarda comenar la cercavila.

  Roser Ercilla Colla de Geganters i Grallers de Caldes dEstrac

  30. ANIVERSARI DELS GEGANTS DE CALDETES

  En Busquets i la Ftima compleixen trenta anys !!!!

  FESTA MAJOR I GEGANTS A SANT ISCLE

  El divendres 28 de juliol va tenir lloc la Tro-bada de Gegants, dins dels actes de la Festa Major de Sant Iscle de Vallalta. All es van trobar les colles de geganters de Tordera, amb la Roseta i en Bertomeu, i de Santa Susanna, amb en Sidru, la Susanna i la Gracieta, per acompanyar lIscle i la Victria en el seu dia de festa. Desprs del preg de Festa Major, que va fer lactriu Rosa Gmiz, vena de Sant Iscle (la Berta del Ventdelpl), va arrencar una anima-da cercavila a la qual ens van acompanyar molts de vens del poble, que van gaudir de la seva festa, tot i els nvols que amenaaven els cims del Montnegre.

  Plantada davant lAjuntament i ball final a la plaa

  Fotos : Colla de Geganters i Grallers de Santa Susanna

 • GEGANTS ACTORS I LA TRINCA

  AGENDA GEGANTERA 16 de setembre : Reuni de la Coordinadora a St. Andreu de Llavaneres. 1 i 2 doctubre : FIRA DEL MN GEGANTER a Ulldecona. 16 doctubre : FESTA DEL XX. Aniversari de la Coordinadora del Maresme a Arenys de Munt 20 de novembre : 21a. TROBADA de la Coordinadora del Maresme a Sant Andreu de Llavaneres.

  Butllet informatiu editat per la Coordinadora de Geganters del Maresme Nm. 11 juliol 2011 Podeu fer arribar les vostres informacions o suggeriments a : [email protected] / [email protected] Han col.laborat en aquest nmero : Xavier NavarroColla de Geganters de Badalo-na; Roser ErcillaColla de Geganters de Caldes dEstrac, Colla de Geganters dArenys de Mar, Colla de Geganters i Grallers de Santa Susanna - Maral Anvar. Foto portada : Rdio Arenys. Vocals de la Coordinadora : Albert Abelln i Mari Parera.

  8

  Si voleu estar ben Infomats .... Escolteu FAL.LERA GEGANTERA !!!!!!!!

  CADA COSA AL SEU LLOC .... Al nmero anterior, a la pgina 4 de la Histria de la Coordinadora al final diu que la primera trobada s de 1990, quan en realitat s de 1991.

  A la pgina 5 on surt la foto de la imposici de la Geganta Roseta de Tordera i tamb de les 3 pubilles juntes diu que la foto s de Joan Tarradas i ha de dir "Arxiu Geganters Tordera".

  El passat juny de 2011 es va estrenar La Trin-ca: biografia no autoritzada. Aquesta pellcula, que ve a representar de manera irre-verent el conegut grup catal, ha estat rodada, entre daltres municipis, a Montgat. Just en aquest escenari es grav una escena de Festa Major on hi sortien elements festius. Eren els capgrossos d'Alella i els gegants Vells de Vi-lassar de Dalt. Aquesta aparici ve donada pel contacte directe que hi va haver entre els productors i l'Agrupaci de Colles Geganteres de Catalunya. Si voleu veure la pellcula podeu e n t r a r e n a q u e s t e n l l a : http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3582790

  Text i fotografia : Maral Anvar