metoda elementului finit - curs

of 43 /43
Metoda elementului finit (MEF) "Although the finite element method can make a good engineer better, it can make a poor engineer more dangerous..... One can now make mistakes with more confidence than ever before.“ “In timp ce metoda elementului finit poate face ca un inginer bun sa devina mai bun, ea poate face ca un inginer slab sa devina mai periculos … Se pot face greşeli cu mai multă încredere decât până acum. ” R. Cook Definitie Metoda elementelor finite (MEF) este o metodǎ generalǎ de rezolvare aproximativǎ a ecuaţiilor diferenţiale cu derivate parţiale care descriu sau nu fenomene fizice. MEF a devinit unul dintre cele mai “puternice” instrumente in rezolvarea problemelor ingineresti. Principial MEF constǎ în descompunerea domeniului de analiză în porţiuni de formă geometrică simplă, analiza acestora şi recompunerea domeniului respectând anumite cerinţe matematice. Domeniu de aplicare Din punct de vedere al domeniilor de aplicaţie metoda poate fi extinsǎ în orice domeniu de activitate care descrie un fenomen cu ajutorul unor ecuaţii diferenţiale. Panǎ în prezent metoda s-a dezvoltat în mod deosebit în domenii ca: analiza structuralǎ; analiza termicǎ; analiza fluidelor; analiza electricǎ; analiza magneticǎ, Precursori FEA Hrennikoff, A. P., 1940. Plane stress and bending of plates by method of articulated framework. Teza de doctorat, MIT, Boston. Analogia de grinda cu zabrele Analogia Hrennikoff imparte spatiul continuu in puncte legate prin intermediul unor zabrele. Caracteristicile geometrice sunt calculate impunand conditia ca deplasarile nodurilor grinzii cu zabrele sa fie identice cele ale cu corpului continuu (nodurile de colt). Au fost studiate elemente spatiale de tip: cub si de suprafata: triungni echilateral, dreptunghi si patrat. 1

Author: cr15ti

Post on 21-Oct-2015

300 views

Category:

Documents


31 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Curs metoda elementului finit

TRANSCRIPT

 • 1/12/2010

  1

  Metoda elementului finit (MEF) "Although the finite element method can make a good engineer

  better, it can make a poor engineer more dangerous..... One can now make mistakes with more confidence than ever before.

  In timp ce metoda elementului finit poate face ca un inginer bun sa devina mai bun, ea poate face ca un inginer slab sa devina mai periculos Se pot face greeli cu mai mult ncredere dect pn acum.

  R. Cook

  Definitie

  Metoda elementelor finite (MEF) este o metodgeneral de rezolvare aproximativ a ecuaiilor difereniale cu derivate pariale care descriu sau nu fenomene fizice.

  MEF a devinit unul dintre cele mai puternice instrumente in rezolvarea problemelor ingineresti.

  Principial MEF const n descompunerea domeniului de analiz n poriuni de

  form geometric simpl, analiza acestora i recompunerea domeniului respectnd anumite cerine

  matematice.

  Domeniu de aplicare

  Din punct de vedere al domeniilor de aplicaie metoda poate fi extins n orice domeniu de activitate care descrie un fenomen cu ajutorul unor ecuaii difereniale.

  Pan n prezent metoda s-a dezvoltat n mod deosebit n domenii ca: analiza structural; analiza termic; analiza fluidelor; analiza electric; analiza magnetic,

  Precursori FEA

  Hrennikoff, A. P., 1940. Plane stress and bending of plates by method of articulated framework. Teza de doctorat, MIT, Boston.

  Analogia de grinda cu zabrele

  Analogia

  Hrennikoff imparte spatiul continuu in puncte legate prin intermediul unor zabrele. Caracteristicile geometrice sunt calculate impunand conditia ca deplasarile nodurilor grinzii cu zabrele sa fie identice cele ale cu corpului continuu (nodurile de colt).

  Au fost studiate elemente spatiale de tip: cub si de suprafata: triungni echilateral, dreptunghi si patrat.

  1

 • 1/12/2010

  2

  Precursori FEA

  Arhimede (circa 250 B.C.) determina numarul prin modelarea unui cerc printr-un poligon regulat inscris.

  Precursori FEA

  Euler a impartit intervalul de definitie a unei functii uni-dimensionale in intervale finite pe care variatia este presupusa liniara, definite prin valorile la capete

  Precursori FEA

  1942 - Richard Courant (NYU) studiaz rsucirea - problema Saint Venant, prin discretizare cu triunghiuri

  1950-1962 Pionierii

  1953 1959 se formuleaz i definitiveaz metoda deplasrilor ctre de M.J. Turner (seful diviziei Structural Dynamics Unit Boeing).

  Turner, M. J., Clough, R. W., Martin, H. C., Topp, L. J., 1956. Stiffness and deflection analysis of complex structures. Journal of the Aeronautical Sciences, vol. 23, No. 9, pp. 805823, 854.

  1955 John H. Argyris sistematizeaza conceptul de asamblare a componentelor elementelor a unei structuri intr-un sistem de ecuatii.

  1960 Primul care foloseste termenul de element finit este Raymond W. Clough (UC Berkeley)

  1962-1970 Anii de aur

  Fraeijs de Veubeke (1965) -Displacement and equilibrium models in the finite element method

  O.C. ZIENKIEWICZ (with Y.K. CHEUNG), (1967) The Finite Element Method in Continuum and Structural Mechanics, McGraw Hill, 272 pp

  Strang G., Fix G. (1973) An Analysis of the Finite Element Method

  2

 • 1/12/2010

  3

  Programe FEA

  1965 1972 MacNeal-Schwendler (MSC Software)+NASA

  NASTRAN (NASA Structural Analysis System)

  1965 SAMCEF (Liege University)

  Consolidarea 1970-1980

  Oden T., (1972) Finite elements nonliniar continua

  Coduri comericiale FEM 1970 ANSYS

  1973 SAP4

  1975 ADINA

  1978 ABAQUS

  1985 COSMOS-M

  Perioada actuala

  Elementele trebuie sa raspunda cerintelor DSM, tinand cont ca majoritatea programelor de calcul se bazeaza pe metoda deplasarilor

  Pastrarea de elemente simple, dar care sa ofere o suficienta acuratete, chiar si in cazul unui mesh rar -high performance elements (1989)

  Cunotine necesare - Programator

  MEF are un caracter pluridisciplinar.

  Implementarea unor programe cu elemente finite pentru anumite tipuri de probleme sau chiar a unui program general de calcul n domeniul ingineriei, cu precdere pentru calcule ale structurilor de rezisten, impune stpanirea diciplinelor

  Cunotine necesare - Utilizator

  Un utilizator student este pus n situaia rezolvrii unei anumite probleme i nu n a implementa un program cu elemente finite pentru rezolvarea ei, de aceea utilizatorul trebuie s afle dac problema se preteaz rezolvrii cu MEF i sfoloseasc un program adecvat problemei respective.

  Trebuie s menionm de la nceput c programul de calcul folosit pentru analiza problemei nu rezolvstructura real, ci doar un MODEL al ei pe care n general l face utilizatorul.

  STRUCTURA DE CALCUL -> MODEL -> ANALIZ cu MEF

  3

 • 1/12/2010

  4

  Modelarea

  Rezultatele pot fi confirmate sau nu, funcie de cum a fost ales modelul de calcul.

  Modelarea este o activitate de simplificare a structurii prin ncadrarea diverselor poriuni ale structurii n categoria barelor, plcilor, blocurilor, prin simplificarea incrcrilor i a rezemrilor etc.

  Modelarea corect (ct mai aproape de realitate) ine de cunoaterea bazelor teoretice ale metodei i de experien, inspiraie. De regul un model se dezvolt funcie de scopul analizei.

  Odat stabilit modelul de calcul, se impune pregtirea datelor de intrare

  pentru rezolvarea problemei. Fiecare program cu elemente finite prezintparticularitti care trebuie invate dar exist o serie de reguli de bazale metodei care odat stpanite permite abordarea oricrui program cu elemente finite.

  Indiferent de metoda abordat, analiza unei structuri reale prezint cteva etape eseniale:

  structura real se identific, prin folosirea unor ipoteze simplificatoare, cu un model fizic primar, numit model conceptual;

  modelul primar servete la formularea unui model matematic, adic la un set de ecuaii care urmeaz a fi rezolvate;

  rezultatele obinute sunt interpretate i dac exist motive ntemeiate acestea pot fi validate.

  Astfel seria celor dou modele conceptual i matematic pot fi folosite i pentru alte probleme similare.

  Concepte de baz n MEF -introducere

  Un domeniu solid oarecare, considerat plan numai din considerente de prezentare este raportat la un sistem de referin cartezian XOY, este ncrcat cu o for F i ncastrat pe conturul din stnga. Fiecare punct al domeniului prezint o deplasare pe direcia OX, notat u(X,Y) i una pe direcia OY, v(X,Y).

  Domeniul prezentat poate fi identificat cu un model de calcul conceptual, totui n continuare acesta se va numi structur.

  Descrierea problemei

  Problema prezentat reprezint practic o bar de seciune variabil n consol ncrcat n captul liber pentru care se caut soluia, adic de exemplu sgeata i tensiunea echivalent maxim.

  Din punct de vedere matematic, n teoria elasticitii, problema prezentat este descris de un set de ecuaii difereniale cu derivate pariale i de anumite condiii la limit.

  Pentru anumite cazuri particulare, adic forme geometrice simple i ncrcri bine alese, exist soluii analitice pentru expresiile cmpului deplasrilor i al tensiunilor. n general problema nu se poate rezolva pe cale analitic.

  MEF

  Se menioneaz c o rezolvare analitic prezint soluii pentru o infinitate de puncte din domeniul de analiz. Se spune c domeniul de analiz reprezint o structur continu.

  O alternativ de a rezolva astfel de probleme o constituie metoda elementelor finite (MEF).

  4

 • 1/12/2010

  5

  Elemente finite

  Pentru a rezolva problema cu MEF, domeniul de analiz (sau volumul structurii) notat V, se mparte ntr-un numr NE de subdomenii sau fragmente (poriuni de form geometric relativ simpl, fiecare de volum Ve) numite elemente finite. Deoarece elementele finite nu se intersecteaz ntre ele se poate scrie c

  Fiecare element finit se numeroteaz (este identificat printr-un numr), de obicei de la 1 la numrul total de elemente finite NE.

  Raportarea la un element oarecare se face de obicei printr-un indice superior (e pentru un element oarecare).

  NEe

  e 1

  V V

  Noduri

  Elementele finite se pun n eviden (geometric) prin intermediul unor puncte, de exemplu colurile triunghiului, dac elementul finit are forma unui triunghi.

  Aceste puncte poart denumirea de noduri. Elementele finite "se leag" (interacioneaz) ntre ele prin intermediul nodurilor comune, astfel c n domeniul de analiz exist un numr finit de noduri.

  Similar elementelor, nodurile se numeroteaz, de obicei, de la 1 la numrul total de noduri NN.

  Discretizare

  Operaia de mprire a unui domeniu n noduri i elemente finite de un singur tip sau chiar mai multe tipuri, precum i numerotarea acestora, adic atribuirea unor numere de identificare, poart denumirea de discretizare.

  Discretizarea nu este unic, n general ea se realizeaz astfel nct s rspund unor cerine practice.

  Grade de libertate

  Pentru exemplul prezentat, fiecare nod din domeniul de analiz are o deplasare posibil pe orizontal-axa OX i una pe vertical-axa OY, se poate spune c exist doi parametri independeni care definesc unic deplasarea unui nod n plan.

  Aceti parametri poart denumirea de grade de libertate ataate nodului. De obicei, gradele de libertate ale tuturor nodurilor definite reprezint necunoscutele primare ale problemei n MEF, n exemplul de fa, gradele de libertate nodate UX i UY definesc deplasarea "posibil" a unui nod oarecare.

  Dimensiunea problemei

  Pentru unele noduri (1, 2, 3 i 4 din ncastrare), deplasrile sunt nule, deci n aceste puncte gradele de libertate se definesc "potenial", ele nu reprezint necunoscute.

  Numrul total de grade de libertate al problemei N se obine prin nsumarea gradelor de libertate active ale tuturor nodurilor.

  Prin grade de libertate active se neleg acele grade de libertate care definesc o deplasare necunoscut.

  Necunoscutele problemei / Formularea modelului matematic

  Din cele prezentate mai sus rezult c un domeniu continuu cu un numr infinit de grade de libertate este transpus ntr-un model discret cu N grade de libertate, deci necunoscutele problemei se limiteaz funcie de discretizare.

  Deoarece analiza cu elemente finite este dependent de implementarea unor programe de calcul, mrimile cu care aceasta lucreaz sunt de regul vectori i matrice.

  5

 • 1/12/2010

  6

  Pentru toat structura se definete vectorul deplasrilor nodale totale sau al structurii

  i vectorul forelor nodale exterioare

  T

  x,1 y,1 x,2 y,2 x,N y,NU U U U U ....U U

  T

  x,1 y,1 x,2 y,2 x,N y,NF F F F F .... F F

  Se consider un element oarecare e din discretizarea precedent pentru care cele trei noduri se noteaz cu I, J i K.

  Vectori deplasarilor / fortelor nodale ale elementului

  Se definete vectorul deplasrilor nodale al elementului, de fapt al tipului de element finit triunghiular

  care, din condiii de continuitate, este un subset al vectorului definit de relaia (1), i vectorul forelor nodale al elementului

  ntre care se poate obine relaia matriceal

  Te

  x,I y ,I x,J y ,J x,K y,KU U U U U U U

  Te e e e e e e

  x,I y ,I x,J y ,J x,K y,KF F F F F F F

  e e eF K U , e 1,2,...,NE,...

  Matricea de rigiditate a elementului finit

  similar relaiei de echilibru a unui sistem elastic (arc) cu un grad de libertate F=kx.

  Matricea ptratic [Ke] poart denumirea de matricea de rigiditate a elementului finit.

  Aceasta se poate determina pentru fiecare element finit folosind ecuaiile fundamentale din teoria elasticitii, pentru moment se neglijeaz modul n care ea se poate obine.

  e e eF K U , e 1,2,...,NE,...

  Dac se izoleaz un nod oarecare n din modelul cu elemente finite pentru care exist Nc elemente concurente, atunci fiecare element finit acioneaz cu o for n acel nod i din motive de echilibru suma tuturor forelor trebuie s fie zero.

  Atunci cnd n nodul izolat acioneaz i fore exterioare acestea trebuie incluse i echilibrul nodului n se scrie:

  Nc Nci i

  x ,n x,n y ,n y ,n

  i 1 i 1

  F F F F n 1,2,...,NN.

  6

 • 1/12/2010

  7

  Dac seine seama de cele 2 *NN ecuaii i n expresiile sumelor se introduc forele obinute din relaiile se obine o relaie matriceal de forma:

  Nci

  x ,n x ,n

  i 1

  Nci

  y ,n y ,n

  i 1

  F F

  n 1,2,...,NN.

  F F

  e e eF K U , e 1,2,...,NE,...

  F K U

  Asamblarea

  n care [K] este numit matricea de rigiditate global a structurii.

  Aceast operaie de obinere a matricei de rigiditate globale din matricele de rigiditate a elementelor poart denumirea de asamblarea matricei de rigiditate global i se prezint sugestiv n schema

  F K U

  ASAMBLAREe e e

  i 1,2,....,NEK U F F K U

  Dimensiunea matricei de rigiditate [K] este 2NN x 2NN i de obicei aceasta rezult singular, deci din ecuaia nu se pot obine direct deplasrile necunoscute.

  F K U

  Dac ns se ine seama de condiiile la limit, adic pentru

  unele noduri se cunosc deplasrile

  iar pentru altele forele exterioare aplicate i

  gradele de libertate se clasific n dou seturi.

  -a: deplasri cunoscute (de cele mai multe ori nule) i fore exterioare reaciuni necunoscute i

  -b: deplasri necunoscute i fore exterioare aplicate cunoscute, ecuaiile se pot partiiona (rearanja) n raport cu acestea astfel:

  a aaa ab

  b bba bb

  U FK K

  U FK KF K U

  Din a doua ecuaie matriceal rezult deplasrile necunoscute

  iar apoi din prima ecuaie rezult forele necunoscute (reaciuni)

  1

  b b abb baU K F K U

  a a baa abF K U K U

  7

 • 1/12/2010

  8

  Deplasarea nodului 27 pe direcia OY reprezint practic sgeata maxim a grinzii. Din formularea complet a MEF, folosind deplasrile nodale, se pot obine i tensiunile n elemente. Aceste aspecte ns se prezint n ale capitole.

  Cunoscnd cmpul deplasrilor n cele NN noduri se poate reprezenta, scalat pentru o vizualizare convenabil, configuraia deformatei structurii

  Dac ns matricile de rigiditate ale elementelor nu au fost "adecvat" calculate, avnd n vedere c elementele sunt legate ntre ele numai n noduri, e posibil uneori ca deformata s arate eronat, adic s apar goluri sau suprapuneri ntre laturile elementelor finite adiacente (nu este ndeplinit condiia de continuitate ntre laturile comune elementelor finite).

  Rezult c modul n care sunt proiectate elementele finite este foarte important i practic soluia unor probleme depinde esenial de formularea elementelor finite care trebuie s satisfac unele cerine fundamentale pentru a putea fi incluse n categoria elementelor finite dintr-un program.

  Discretizareatipuri de elemente finite

  Se pune problema discutrii aspectelor MEF din punctul de vedere al utilizatorului.

  S-a menionat cursul anterior c MEF consider modelul de calcul format dintr-o sum de poriuni numite elemente finite legate ntre ele punctual n noduri.

  Este clar c o structur (un domeniu) poate fi imprit n diverse moduri, cu mai multe sau mai puine noduri i elemente finite.

  Elemente finite

  MEF a dezvoltat o serie de tipuri de elemente finite care din punct de vedere al formei pot fi clasificate n:

  elemente finite unidimensionale(reprezentnd bare, grinzi, tirani)

  elemente finite bidimensionale(reprezentnd plci, nveliuri)

  elemente finite tridimensionale(reprezentnd solidele, blocurile).

  8

 • 1/12/2010

  9

  Tipuri de elemente finite

  Elemente Liniare Parabolice Cubice

  Unidimensionale

  Bidimensionale

  Tridimensionale

  Alte tipuri

  Masa Arc Contact

  Tipuri de elemente finite

  Din punct de vedere al modului de variaie al cmpului necunoscutelor (de exemplu deplasrile) n interiorul sau pe conturul lor pot fi clasificate n:

  liniare;

  parabolice;

  cubice, etc.

  Grade de libertate

  Dac se consider numrul i felul gradelor de libertate pentru un nod, elementele finite structurale uzuale 3D pot avea maxim: 3 grade de libertate translaii i 3 grade de libertate rotaii.

  Uneori gradele de libertate pot fi completate i cu temperaturi, presiuni, viteze sau alte mrimi funcie de formulrile particulare fiecrui tip de element finit.

  Elemente finite

  Elementele finite sunt definite de puncte care nu sunt altceva dect viitoare noduri ale structurii.

  Exist elemente de grad superior celor cubice (care sunt mai performante), dar cel mai des utilizate sunt elementele liniare i parabolice.

  Elemente finite

  Necunoscutele unei probleme sunt alese chiar n nodurile elementelor finite, noduri mai multe pe element inseamn n general precizie mai bun.

  Unele elemente finite au noduri interioare (pe fee sau n interiorul volumelor) pentru a imbunti precizia, dar utilizatorul de regul nu lucreaz cu aceste noduri pentru c ele sunt generate i apoi condensate n faza de calcul a matricelor de rigiditate ale elementelor.

  Elemente finite

  Un exemplu sugestiv al discretizrii poate fi considerat o oglind spart i lipit cu buci mici de band adeziv la coluri. Alt exemplu ilustrativ ar fi o hain din petece cusute doar la colurile petecelor.

  Reuniunea contururilor elementelor genereaz reeaua discretizrii.

  Operaia de discretizare este de obicei dirijat de utilizator chiar dac programele de firm permit utilizarea discretizarii automate pe diverse domenii.

  9

 • 1/12/2010

  10

  Factori de influen a discretizrii

  Se poate face o distincie net ntre:

  discretizarea structurilor care au un suport fizic respectiv discretizarea n elementele sale componente (structuri din bare);

  discretizarea corpurilor solide sau fluide care este un proces arbitrar, pur matematic.

  Factori care condiioneazdiscretizarea

  Tipul elementelor finite

  se aleg funcie de

  tipul problemei i domeniul de analiz,

  de precizia dorit,

  de variaia mrimii necunoscute etc.

  Elementele parabolice sunt preferate elementelor liniare, ntruct la acelai numr de noduri soluia discretizrii cu elemente parabolice este mai precis dect cea cu elemente liniare. Dac existmai multe tipuri de elemente finite la granidintre ele trebuie s se asigure continuitatea;

  Factori care condiioneazdiscretizarea

  Se observ c la un numr mai mare de

  elemente rezultatul se apropie ctre soluia exact dar creterea excesiv nu face dect s conduc la un volum foarte mare de calcule i deci s creasc timpul de analiz.

  Mrimea i numrul elementelor finiteinflueneaz convergena soluiei

  Factori care condiioneazdiscretizarea

  Poziionarea nodurilor, care n general se face uniform n structur.

  Discontinuitaile n geometrie sau n incrcare impun alegerea unor noduri suplimentare. Trecerea de la o zon cu discretizare fin la una cu discretizare modest se face progresv, nu brusc;

  Factori care condiioneazdiscretizarea

  Gradul de uniformitate al reelei de elemente finite. Se evit folosirea elementelor cu form exagerat distorsionat, adic elemente alungite i/sau elemente care au fee care nu se ncadreaz ntr-un plan.

  Preferabil ar fi ca discretizarea cu triunghiuri s conin numai triunghiuri echilaterale, discretizarea cu patrulatere sconin doar ptrate, iar cea spaial cu brickuri s conin elemente cubice etc;

  Factori care condiioneazdiscretizarea

  Stabilirea zonelor de frontier, pentru introducerea corect a condiiilor la limit;

  Numrul maxim de noduri sau elemente permis de program.

  10

 • 1/12/2010

  11

  Metoda deplasrilor

  Metoda deplasrilor s-a dezvoltat nainte de metoda elementelor finite i a fost aplicat structurilor complexe formate din bare articulate i grinzi.

  La nceput metoda elementelor finite s-a inspirat din metoda deplasrilor, iar n momentul de fat aceasta (metoda deplasrilor) poate fi privit ca un caz particular al metodei elementelor finite, fiind o metod exact pentru calculul static al structurilor din bare drepte.

  Metoda deplasrilor

  Prezentarea metodei deplasrilor constituie pentru utilizatorul care stpnete elementele de baz din rezistena materialelor si analiza structurala o mai uoar nelegere a unor noiuni de baz cum ar fi matricea de rigiditate a unui element i asamblarea matricei de rigiditate a structurii.

  (RIGIDITATE)

  Actiunea (forta/moment) ce cauzeza o deplasare unitara (deplasare liniara/rotire) unui element

  1 1

  P Mk k

  Metoda deplasrilor

  Se consider o structur simpl din bare articulate n plan, pentru care se prezint modul de obinere a matricei de rigiditate a elementului n

  coordonate locale i globale,

  modul de asamblare a matricei de rigiditate a stucturii,

  impunerea condiiilor la limit i

  rezolvarea problemei pentru o analiz static liniar.

  Aplicaie

  Structura este format dintr-o serie de bare articulate n planul xOy, pentru care se presupun cunoscute elementele geometrice i materialul din care acestea sunt confecionate.

  Articulaiile sunt de tip cilindric i n bolurile care asigur mbinarea barelor se aplic o serie de fore exterioare conoscute F i 2F precum i o serie de fore de legtur (reaciuni) n articulaia din stnga i reazemul simplu din dreapta.

  Aplicaie

  Dac se presupune c nu intereseaz dect comportarea celor 5 bare i bolurile se consider rigide, avem urmatorul model conceptual

  Aplicaie

  Structura raportat la sistemul global de referin XOY, este format din cinci bare articulate n plan.

  11

 • 1/12/2010

  12

  Aplicaie

  Cunoscnd:

  lungimea l,

  ariile barelor de parametru A,

  modulul de elasticitate longitudinal E, i

  valoarea parametrului F care definete forele,

  Se cere s se determine deplasrile nodurilor, reaciunile n reazeme i forele axiale (eforturile) n bare.

  Aplicaie

  Nodurile i elementele structurii se numeroteaz, adic structura se discretizeaz.

  Dac se face abstracie de ncrcri i rezemri, n fiecare nod se pot defini forele care ar putea s acioneze asupra structurii, izolate din eventualele legturi cu exteriorul.

  Similar, fiecare nod poate avea o deplasare n lungul axei X i Y .

  Aplicaie

  Se observ c toate mrimile (considerate pozitive) s-au figurat n sensul pozitiv al axelor, pentru a uura implementarea metodei deplasrilor ntr-un algoritm uor de programat.

  Forele i deplasrile din, definesc vectorul ncrcrilor nodale {F}, respectiv vectorul deplasrilor nodale {U}, pentru ntreaga structur.

  Aplicaie

  Legtura dintre cei doi vectori urmeaz a fi realizat prin matricea de rigiditate global a structurii [K], de dimensiune 8x8, care se obine din matricele de rigiditate ale elementelor.

  x ,1

  y ,1

  x ,2

  y ,2

  x ,3

  y ,3

  x ,4

  y ,4

  F

  F

  F

  FF

  F

  F

  F

  F

  1

  1

  2

  2

  3

  3

  4

  4

  U

  V

  U

  VU

  U

  V

  U

  V

  Matricea de rigiditate a elementului bar articulat 2D

  Pentru a obine matricea de rigiditate a unui element oarecare de bar articulat n plan, se consider o bar oarecare e cu nodurile la capete I i J care face un unghi e cu axa sistemului global de referin OX (SRG).

  Sistem de coordonate local

  Deoarece este mult mai comod a se lucra iniial n coordonate locale, elementului i se definete sistemul propriu de referin (SRL), adic sistemul de axe xoy, n care axa ox este axa barei.

  12

 • 1/12/2010

  13

  Element dublu-articulat

  Pentru acest element se consider c: seciunea lui este constant de valoare Ae, bara este dintr-un singur material, cu

  modulul de elasticitate longitudinal Ee, lungimea elementului este Le, forele preluate de element sunt numai

  forele axiale (notate Ne), adic elementul face parte dintr-o structur n care legturile dintre bare sunt articulaii plane perfecte (two forces member).

  Se consider c elementul este ncrcat numai cu fore n nodurile sale

  Element dublu-articulat

  Deformaiile elementului sunt mici (

 • 1/12/2010

  14

  Avnd n vedere notaiile precedente, rezult c fora axial din bar i alungirea ei, se poate exprima

  e e ee e

  I Je

  e e I I Je

  e e e ee

  J I Jee

  J I

  N f f E Af u u

  N L LL

  E A E Af u u

  LL u u

  Matricea de rigiditate n coordonate locale SRL

  e e

  11 12 13 14

  21 22 23 24

  31 32 33 3

  e e

  X ,I I

  e

  J ,Ie

  e e eX ,J J IIe

  f k uY ,

  4

  41 42 43 4

  J I

  e

  JJI

  Je I

  J

  4

  J

  f f

  f 0f

  f f uf

  f 0 v0

  k k k k

  k k k k

  k uk k k

  k

  fu

  v0vu

  v

  k

  u

  k k

  Matricea de rigiditate n coordonate locale SRL

  e

  I 11 I 12 I 13 J 14 J

  e11 12 13 14 II

  21 I 22 I 23 J 2421 22 23 24 I

  e31 32 33 34 JJ

  41 42 43 44 J

  e

  I I I J J

  EAf

  f k u k v k u k v

  k k k k uf

  0 k u k v k u k vk k k k v0

  k k k k uf

  k k k k

  1 u 0 v 1 u 0 vL

  v0

  21

  J

  e

  J 31 I 32 I 33 J 34 J

  41 I 42 I

  e

  I I I J

  11 12 13 14

  e e22 23 24 e

  e

  31 32 33 34

  43 J 44

  J

  41 42 43 44

  J

  f k u k v k u k v

  0 k u k v k

  k k k k 1 0 1

  EAf 1 u 0

  u

  0

  k k k k 0 0 0 0E Ak

  k k k k 1 0 1 0L

  k k k k 0

  v 1

  k

  v

  0 0

  uL

  v

  0

  0

  Matricea de rigiditate n coordonate globale

  Pentru a obine matricea de rigiditate n coordonate globale se folosesc relaiile de legtur ntre deplasrile i forele locale i globale.

  X ,II

  Y ,II

  X ,JJ

  Y ,JJ

  Uu

  Uv?

  Uu

  Uv

  e

  X ,I I

  e

  Y ,I

  e

  X ,J J

  e

  Y ,J

  F f

  F 0?

  F f

  F 0

  eK ?

  Transformarea deplasrilor

  e

  I X ,I Y ,I I

  I X ,I Y ,I I

  J X ,J Y ,J J

  J X ,J Y ,J J

  Matricea de transformare T

  u U cos U sin u

  v U sin U cos v

  u U cos U sin u

  v U sin U cos v

  cos sin 0 0

  sin cos 0 0

  0 0 cos sin

  0 0 sin cos

  X ,I

  Y ,I

  X ,J

  Y ,J

  eee

  U

  U

  U

  U

  u T U

  Transformarea forelor

  Te

  e e

  X ,I I X ,I I

  e e

  Y ,I I Y ,I

  e e

  X ,J J X ,J J

  e e

  Y ,J J Y ,J

  Matricea de transformare T

  cos sin 0 0

  sin cos

  F f cos F f

  F f sin F 0

  F f cos F f

  F f s

  0 0

  0 0 cos sin

  0 0 sin cosin F 0

  T

  ee eTF f

  14

 • 1/12/2010

  15

  Matricea de rigiditate n coordonate globale SRG

  e

  e e e

  T Te e e e e e e e e e

  e e e K

  u T U

  F T f F T k T U K U

  f k u

  Te e e eK T k T

  Matricea de rigiditate n coordonate globale SRG

  T ee e TkT

  ee e

  e

  1 0 1 0

  0 0 0 0E A

  1 0

  cos sin 0 0 cos sin 0 0

  sin cos 0 0 sin cos 0 0

  0 0 cos sin 0 0 cos sin

  0 0 sin co

  1 0L

  0 0 0 0s 0

  K

  0 sin cos

  e e

  e

  e

  E A EANOTATIE cos c sin s

  L L

  2 2

  2 2

  e

  2 2e

  2 2

  c cs c cs

  cs s cs sEAK

  L c cs c cs

  cs s cs s

  Relaia se poate aplica pentru toate elementele modelului considerat.

  Se poate creea un tabelul cu datele proprii fiecrui element, ceea ce simplific operaia de identificare a parametrilor respectivi

  1

  2 2 2e

  2 2

  e 3 e

  2 2e e

  42 2

  5

  K

  c cs c cs K Ecs s cs sEA

  K K functie de A , unde e 1,2,3,4,5L c cs c cs

  Kcs s cs s

  K

  Matricele de rigiditate

  Matricele de rigiditate ale elementelor, n coordonate globale rezult:

  1 2

  1 0 1 0

  0 0 0 0E AK K

  1 0 1 0L

  0 0 0 0

  3

  0 0 0 0

  0 2 0 2E AK

  0 0 0 0L

  0 2 0 2

  4

  1 1 1 1

  1 1 1 1E AK

  1 1 1 1L

  1 1 1 1

  5

  1 1 1 1

  1 1 1 1E AK

  1 1 1 1L

  1 1 1 1

  Asamblarea matricei de rigiditate a structurii

  Dac se izoleaz nodurile i elementele modelului discretizat trebuie introduse forele interioare la nivelul fiecrui element finit i respectiv nod.

  Se menioneaz c aceste fore apar perechi, au sensuri opuse i sunt egale n modul dou cte dou.

  15

 • 1/12/2010

  16

  Asamblarea matricei de rigiditate a structurii

  Echilibrul elementelor este asigurat de relaia DE ECHILIBRU NODAL.

  Din echilibrul nodurilor se poate obine o relaie matriceal general care include forele nodale exterioare i deplasrile nodale fr a ine seama de condiiile la limit particulare.

  Echilibru nodal1 4

  X ,1 X ,1 X ,1

  1 4

  Y ,1 Y ,1 Y ,1

  1 2 3

  X ,2 X ,2 X ,2 X ,2

  1 2 3

  Y ,2 Y ,2 Y ,2 Y ,2

  3 5

  X ,3 X ,3 X ,3

  3 5

  Y ,3 Y ,3 Y ,3

  3 4 5

  X ,4 X ,4 X ,4 X ,4

  3 4 5

  Y ,4 Y ,4 Y ,4 Y ,4

  F F FNodul 1

  F F F

  F F F FNodul 2

  F F F F

  F F FNodul 3

  F F F

  F F F FNodul 4

  F F F F

  Echilibrul nodal

  X ,1

  Y ,1

  X ,2

  Y ,2

  X ,3

  Y ,3

  X ,4

  Y ,4

  F 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0

  F 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0

  F 0 0 1 0 1 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

  F 0 0 0 1 0 1 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

  F 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0

  F 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0

  F 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 1 0 0 0 1 0

  F 0

  1

  X ,1

  1

  Y ,1

  1

  X ,2

  1

  Y ,2

  2

  X ,2

  2

  Y ,2

  2

  X ,3

  2

  Y ,3

  3

  X ,2

  3

  Y ,2

  3

  X ,4

  3

  Y ,4

  4

  X ,1

  4

  Y ,1

  4

  X ,4

  4

  Y ,4

  5

  X ,3

  5

  Y ,3

  5

  X ,4

  5

  Y ,4

  F

  F

  F

  F

  F

  F

  F

  F

  F

  F

  F

  F

  0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 1 0 0 0 1 F

  F

  F

  F

  F

  F

  F

  F

  T T T T T1 1 2 2 3 3 4 4 5 5

  NE 5T

  e e

  e 1

  F T F T F T F T F T F

  F T F

  Matricea de conectivitate

  Matrice de compatibilitate sau matrice de localizare = fac legatura intre gradele de libertate ale elementului si gradele de libertate ale structurii, adica:

  Din acest motiv aceste matrici contin doar valori nule sau unitare

  e eU T U

  Matricea de conectivitate

  Element e (NE), nodurile I si J (NN)

  X ,1

  Y ,1

  X ,I

  X ,I

  Y ,I

  Y ,I

  X ,J

  X ,J

  Y ,J

  Y ,J

  X ,NN

  Y ,NN

  U

  U

  ...

  UU 0 0 ... ... 1 0 ... ... 0 0 ... ... 0 0

  UU 0 0 ... ... 0 1 ... ... 0 0 ... ... 0 0

  ...U 0 0 ... ... 0 0 ... ... 1 0 ... ... 0 0

  UU 0 0 ... ... 0 0 ... ... 0 1 ... ... 0 0

  U

  ...

  U

  U

  1 I J NE

  I

  J

  Matricea de conectivitate 3 si 4

  X ,1

  Y ,1

  X ,2 X ,2

  Y ,2 Y ,2

  X ,4 X ,3

  Y ,4 Y ,3

  X ,4

  Y ,4

  U

  U

  U U0 0 1 0 0 0 0 0

  U U0 0 0 1 0 0 0 0

  U U0 0 0 0 0 0 1 0

  U U0 0 0 0 0 0 0 1

  U

  U

  X ,1

  Y ,1

  X ,1 X ,2

  Y ,1 Y ,2

  X ,4 X ,3

  Y ,4 Y ,3

  X ,4

  Y ,4

  U

  U

  U U1 0 0 0 0 0 0 0

  U U0 1 0 0 0 0 0 0

  U U0 0 0 0 0 0 1 0

  U U0 0 0 0 0 0 0 1

  U

  U

  16

 • 1/12/2010

  17

  Matricea de rigiditate

  e

  Te e e e e e e

  K

  F T k T U K U

  e eU T U

  e

  NE 5 NE 5 NE 5T T T

  e e e e e e e e

  e 1 e 1 e 1

  K

  Te e e e

  F T F T K U T K T U K U

  K T K T

  NE 5e

  e 1

  K K

  Maticele de rigiditate expandate

  Matricele de rigiditate ale elemetelor in sistemul de referinta global se expandeaza in vederea asamblarii, pentru aceasta se foloseste relatia de transformare:

  Matrice de localizare

  Te e e eK T K T

  Matricea de rigiditate a structurii

  Se observa ca matricea de rigiditate a structurii se obtine prin simpla insumare a:

  NE 5e

  e 1

  K K

  Matricea de rigiditate expandata

  Elementul 1

  1

  T1 e 1 e

  1 0 1 0

  0 0 0 0E AK

  1 0 1 0L

  0 0 0 0

  1 0 0 0

  0 1 0 0

  0 0 1 0 1 0 1 0 1 0 0 0 0 0 0 0

  0 0 0 1 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0E AK T K T

  0 0 0 0 1 0 1 0 0 0 1 0 0 0 0 0L

  0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0

  0 0 0 0

  0 0 0 0

  Matricea de rigiditate expandata

  1

  1 2 3 4

  1 0 1 0 0 0 0 0 1

  0 0 0 0 0 0 0 0

  1 0 1 0 0 0 0 0 2EA

  K 0 0 0 0 0 0 0 0l

  0 0 0 0 0 0 0 0 3

  0 0 0 0 0 0 0 0

  0 0 0 0 0 0 0 0 4

  0 0 0 0 0 0 0 0

  Matricea de rigiditate expandata

  2

  1 2 3 4

  0 0 0 0 0 0 0 0 1

  0 0 0 0 0 0 0 0

  0 0 1 0 1 0 0 0 2EA

  K 0 0 0 0 0 0 0 0l

  0 0 1 0 1 0 0 0 3

  0 0 0 0 0 0 0 0

  0 0 0 0 0 0 0 0 4

  0 0 0 0 0 0 0 0

  17

 • 1/12/2010

  18

  Matricea de rigiditate expandata

  3

  1 2 3 4

  0 0 0 0 0 0 0 0 1

  0 0 0 0 0 0 0 0

  0 0 0 0 0 0 0 0 2EA

  K 0 0 0 2 0 0 0 2l

  0 0 0 0 0 0 0 0 3

  0 0 0 0 0 0 0 0

  0 0 0 0 0 0 0 0 4

  0 0 0 2 0 0 0 2

  Matricea de rigiditate expandata

  4

  1 2 3 4

  1 1 0 0 0 0 1 1 1

  1 1 0 0 0 0 1 1

  0 0 0 0 0 0 0 0 2EA

  K 0 0 0 0 0 0 0 0l

  0 0 0 0 0 0 0 0 3

  0 0 0 0 0 0 0 0

  1 1 0 0 0 0 1 1 4

  1 1 0 0 0 0 1 1

  Matricea de rigiditate expandata

  5

  1 2 3 4

  0 0 0 0 0 0 0 0 1

  0 0 0 0 0 0 0 0

  0 0 0 0 0 0 0 0 2EA

  K 0 0 0 0 0 0 0 0l

  0 0 0 0 1 1 1 1 3

  0 0 0 0 1 1 1 1

  0 0 0 0 1 1 1 1 4

  0 0 0 0 1 1 1 1

  Matricea de rigiditate expandata

  Se observ c matricele de rigiditate expandate ale elementelor se pot obine direct din matricele de rigiditate globale ale elementelor prin plasarea elementelor corespunztoare gradelor de libertate n aceleai poziii (zonele marcate cu gri) n matricea expandat care conine toate gradele de libertate ale structurii.

  Dac un element de afl ntre nodurile I i J, atunci poziia pe orizontal i vertical din matricea de rigiditate a elementului se regsete la poziiile I i J n matricea de rigiditate expandat.

  Din acest motiv, practic asamblarea decurge prin adunarea elementelor din matricele de rigiditate n matricea de rigiditate global.

  Matricea de rigiditate globala

  NE 5e

  e 1

  1 2 3 4

  2 1 1 0 0 0 1 1 1

  1 1 0 0 0 0 1 1

  1 0 2 0 1 0 0 0 2EA

  K K 0 0 0 2 0 0 0 2l

  0 0 1 0 2 1 1 1 3

  0 0 0 0 1 1 1 1

  1 1 0 0 1 1 2 0 4

  1 1 0 2 1 1 0 4

  Matricea de rigiditate globala

  Proprieti matricea [K] este simetric;

  este singular, det([K])=0 i n plus rangul matricei este n-3, n care n este numrul total al gradelor de libertate (n = 8 pentru aplicaia de fa), iar 3 reprezint numrul micrilor de corp rigid n 2D;

  elementele de pe diagonala principal sunt pozitive;

  suma elementelor pe linii/coloane este zero.

  2 1 1 0 0 0 1 1

  1 1 0 0 0 0 1 1

  1 0 2 0 1 0 0 0EA

  0 0 0 2 0 0 0 2l

  0 0 1 0 2 1 1 1

  0 0 0 0 1 1 1 1

  1 1 0 0 1 1 2 0

  1 1 0 2 1 1 0 4

  18

 • 1/12/2010

  19

  Impunerea condiiilor la limit i rezolvarea

  Ecuaiile de echilibru global incluznd condiiile la limit n deplasri (condiiile de margine):

  i condiiile la limit pentru fore (echilibru -ncrcri):

  ,1 ,1 ,3X Y XU U U

  ,2 ,2 ,3

  ,4 ,4

  0 2 0

  0

  X Y X

  X Y

  F F F F

  F F F

  Recapitulare (curs 1)

  a: deplasri cunoscute (de cele mai multe ori nule) i fore exterioare reaciuni necunoscute i

  b: deplasri necunoscute i fore exterioare aplicate cunoscute, ecuaiile se pot partiiona (rearanja) n raport cu acestea astfel:

  a aaa ab

  b bba bb

  U FK K

  U FK KF K U

  Recapitulare (curs 1)

  Din a doua ecuaie matriceal rezult deplasrile necunoscute

  iar apoi din prima ecuaie rezult forele necunoscute (reaciuni)

  1

  b b abb baU K F K U

  a a baa abF K U K U

  Impunerea condiiilor la limit i rezolvarea

  X ,1

  Y ,1

  X ,2

  Y ,2

  X ,3

  Y ,3

  X ,4

  Y ,4

  F K U

  1 2 3 4

  02 1 1 0 0 0 1 1 1 F

  01 1 0 0 0 0 1 1 F

  U1 0 2 0 1 0 0 0 2 0EA

  U0 0 0 2 0 0 0 2 2Fl

  U0 0 1 0 2 1 1 1 3 0

  00 0 0 0 1 1 1 1 F

  U1 1 0 0 1 1 2 0 4 F

  U1 1 0 2 1 1 0 4 0

  Se observ c n nodurile n care se cunosc deplasrile nu se cunosc reaciunile i acolo unde se cunosc ncrcrile nu se cunosc deplasrile.

  Considernd ecuaiile corespunztoare liniilor albe (liniile i coloanele corespunztoare deplasrilor nule liniile nnegrite se "taie" sau se elimin) rezult un sistem redus de cinci ecuaii, cu cinci necunoscute

  Sistemul redus

  r r r

  X ,2

  Y ,2

  X ,3

  X ,4

  Y ,4

  K U F

  U2 0 1 0 0 0

  U0 2 0 0 2 2FEA

  U1 0 2 1 1 0l

  U0 0 1 2 0 F

  U0 2 1 0 4 0

  19

 • 1/12/2010

  20

  Se observ, c matricea [Kr] este nesingular. n general, aceast matrice rezult nesingular, dac micrile de corp rigid sunt nlturate printr-o fixare adecvat a structurii

  Pentru aceast aplicaie cele trei deplasri nule impuse (uneori denumite blocaje), asigur mpiedicarea micrii de corp rigid.

  Stuctura analizat este static determinat, impunerea unor blocaje suplimentare nu face dect s reduc i mai mult dimensiunea matricei [Kr] i deci s conduc la reducerea efortului de calcul pentru rezolvarea sistemului de ecuaii algebrice.

  Rezolvarea aflarea deplasarilor

  Rezolvarea sistemului de ecuaii de mai sus conduce la soluiile

  ,2 ,2 ,3

  ,4 ,4

  1.5 3.5 3

  2 2.5

  X Y X

  X Y

  Fl Fl FlU U U

  EA EA EA

  Fl FlU U

  EA EA

  Rezolvarea aflarea reactiunilor

  Pentru a obine reaciunile, se consider doar ecuaiile corespunztoare liniilor negrite din ecuaia global, deoarece o parte din termenii ecuaiilor se nmulesc cu deplasri nule (se consider termenii ncadrai i negrii mai accentuat), adic

  X ,2

  Y ,2X ,1

  X ,3Y ,1

  X ,4Y ,3

  Y ,4

  U ( 1.5 Fl / EA )

  U ( 3.5 Fl / EA )F 1 0 0 1 1 FEA

  U (3Fl / EA )F 0 0 0 1 1 0.5Fl

  U ( 2 Fl / EA )F 0 0 1 1 1 1.5F

  U ( 2.5 Fl / EA )

  Rezolvarea aflarea eforturilor

  Pentru calculul eforturilor n bare se reconsider ecuaiile de echilibru ale elementului finit (ex. Elementul 4)

  e e e e e e

  4

  4

  f k u k T U

  2 20 0

  0 22 2F

  1 0 1 0N 22 2 00 0

  0 0 0 0 00 EA 2 2 Fl2 21 0 1 0lN 2 2 2EA

  0 0 F0 0 0 0 Fl0 2 2 2

  2.50EA2 2

  0 02 2

  Rezolvarea aflarea eforturilor

  Calculul decurge similar pentru toate barele

  Dac se doresc tensiunile din bare se folosete relaia

  1

  2

  3

  4

  5

  1.5

  1.5

  2

  2

  2

  3 2

  2

  N F

  N F

  N F

  N F

  N F

  ee

  e

  N

  A

  Semnificaia fizic a elementelor matricei de rigiditate

  e 2 2

  X ,I X ,I

  e 2 2

  Y ,I Y ,I

  e 2 2eX ,J X ,J

  e 2 2

  Y ,J Y ,J

  e

  11 12 13 14X ,I

  e

  21 22 23 24Y ,I

  e

  31 32 33 34X ,J

  e

  Y ,J

  F Uc cs c cs

  F Ucs s cs sEA

  F L Uc cs c cs

  F Ucs s cs s

  K K K KF

  K K K KF

  K K K KF

  KF

  X ,I

  Y ,I

  X ,J

  41 42 43 44 Y ,J

  U

  U

  U

  K K K U

  20

 • 1/12/2010

  21

  Semnificaia fizic a elementelor matricei de rigiditate

  e

  11 12 13 14 11X ,I

  e

  21 22 23 24 21Y ,I

  e

  31 32 33 34 31X ,J

  e

  41 42 43 44 41Y ,J

  K K K K K1F

  K K K K K0F

  K K K K K0F

  K K K K K0F

  X ,I

  Y ,I

  X ,J

  Y ,J

  1U

  0U

  0U

  0U

  Recapitulare (C1-C3)

  Concepte de baz n MEF - introducere Tipuri de elemente finite Discretizarea (definitie, factori ) Metoda deplasarilor

  vectorul ncrcrilor nodale {F}, vectorul deplasrilor nodale {U}. Matricea de rigiditate a elementului bar articulat

  2D Sistem de referinta local / global Matricea de

  transformare Asamblarea matricei de rigiditate a structurii

  matricea de conectivitate Impunerea condiiilor la limit i rezolvarea

  Matricea de rigiditate a elementului grind 2D

  Pentru a obine matricea de rigiditate a unui element oarecare de grind n plan (uneori numit BEAM2D), se consider un element oarecare e cu nodurile la capete I i J care face un unghi e cu axa sistemului global de referin OX.

  Pentru acest element se consider c

  seciunea lui este constant de arie Ae i moment de inerie Iez

  bara este dintr-un singur material, cu modulul de elasticitate longitudinal Ee,

  lungimea elementului este Le,

  elementul poate prelua fore n plan i moment de ncovoiere fat de axa oz i nu este ncrcat dect la capete.

  Elementul grind 2D

  Se menioneaz c momentele de ncovoiere nu depend de sistemul de referin global sau local deoarece axele OZ i oz sunt paralele.

  Elementul face parte dintr-o structur n care legturile dintre elemente sunt suduri perfecte, adic spre deosebire de elemental TRUSS, elemental BEAM transfer cupluri ntre elemente.

  Elementul grind 2D

  De asemenea se consider c deformaiile elementului sunt mici, ceea ce se traduce prin faptul c ecuaiile de echilibru scrise pentru elementul

  nedeformat sunt aceleai i pentru elementul deformat.

  Forele i momentele din nodurile elementului: n sistemul de referin global (SRG) se noteaz cu

  litere mari, iar n sistemul de referin local (SRL) cu litere mici,

  similar deplasrile.

  Elementul grind 2D

  se pot defini vectorii forele {Fe } i deplasrilor {Ue } din noduri, n sistemul de referin global

  e

  X ,I

  e

  Y ,I

  e

  Z ,Ie

  e

  X ,J

  e

  Y ,J

  e

  Z ,J

  F

  F

  MF

  F

  F

  M

  X ,I

  Y ,I

  Z ,Ie

  X ,J

  Y ,J

  Z ,J

  U

  U

  RU

  U

  U

  R

  21

 • 1/12/2010

  22

  Elementul grind 2D

  Similar se pot defini forele {fe } i deplasrile {ue } n sistemul de referin local

  e

  X ,I

  e

  Y ,I

  e

  Z ,Ie

  e

  X ,J

  e

  Y ,J

  e

  Y ,J

  f

  f

  mf

  f

  f

  m

  I

  I

  e I

  J

  J

  J

  u

  v

  uu

  v

  Elementul grind 2D

  Deoarece este mult mai simplu s se obin matricea de rigiditate a elementului n coordonate locale, i n plus efectul ncovoierii este decuplat de cel al forei axiale (care a fost abordat n cadrul elementului TRUSS2D), se consider pentru nceput elementul n coordonate locale, numai cu ncrcrile i gradele de libertate corespunztoare ncovoierii

  Elementul BEAM2D solicitat la ncovoiere. (a) Notaii generale; (b) ncrcrile nodale; (c) gradele de libertate

  Elementul grind 2D

  ntre forele nodale i deplasrile nodale trebuie s existe relaia

  11 12 13 14

  21 22 23 24

  31 32 33 34

  e

  Y ,I

  41 42

  I

  e

  Z ,I

  4

  I

  e

  3 44

  Y ,J J

  e

  Z ,J J

  k k k k

  k k k k

  f v

  m

  f v

  m

  k k k k

  k k k k

  Elementul grind 2D

  Folosind semnificaia fizic a elementelor matricei de rigiditate, anterior prezentat (C3), pentru elementul finit se impun pe rnd cte o deplasare (rotire) unitate i restul deplasrilor nodale zero, iar reaciunile determinate reprezint elementele matricei de rigiditate.

  Modul de obinere a elementelor matricei de rigiditate a elementului grind 2D folosind deplasri nodale impuse controlat i reaciunile corespunztoare

  Elementul grind 2D

  De exemplu, pentru primul caz de ncrcare din cele patru, folosind metoda eforturilor (prezentat la static), forele nodale se obin rezolvnd sistemul dublu static nedeterminat, care conduce la sistemul de ecuaii

  11 1 12 2

  21 1 22 2

  X X 1

  X X 0

  Elementul grind 2D Coeficienii ij se calculeaz folosind metoda Mohr-

  Maxwell, adic

  iar reaciunile din dreapta se obin din condiiile de echilibru. n mod similar se obin i restul coloanelor din matricea inclus n relaia.

  e

  e e

  z1 3

  e

  ij i je e e eLz z

  2 2e

  12E IX

  L1m m dx

  E I 6 E IX

  L

  22

 • 1/12/2010

  23

  Elementul grind 2D

  Dac se renun la indicele e, matricea corespunztoare ncovoierii se poate scrie n sistemul de referin local astfel:

  e

  X ,I I

  e

  Y ,I I

  e 2 2

  Z ,I Iz

  3e

  JX ,J

  e

  JY ,J2 2

  eJY ,J

  f u0 0 0 0 0 0

  f 0 12 6L 0 12 6L v

  m 0 6L 4L 0 6L 2LE I

  0 0 0 0 0 0L uf

  0 12 6L 0 12 6L vf

  0 6L 2L 0 6L 4Lm

  Elementul grind 2D

  iar matricea corespunztoare solicitrii axiale (curs 3)se scrie

  e

  X ,I I

  e

  Y ,I I

  e

  Z ,I I

  e

  JX ,J

  e

  JY ,J

  eJY ,J

  f u1 0 0 1 0 0

  f 0 0 0 0 0 0 v

  m 0 0 0 0 0 0E A

  1 0 0 1 0 0L uf

  0 0 0 0 0 0 vf

  0 0 0 0 0 0m

  Elementul grind 2D

  Prin suprapunerea efectelor, din relaiile rezult matricea de rigiditate a elementului BEAM2D n coordonate locale (SRL)

  2 2

  z z

  2 2

  e z

  3 2 2

  z z

  2 2

  AL AL0 0 0 0

  I I

  0 12 6L 0 12 6L

  0 6L 4L 0 6L 2LE Ik

  L AL AL0 0 0 0

  I I

  0 12 6L 0 12 6L

  0 6L 2L 0 6L 4L

  Elementul grind 2D

  Deoarece relaia de legtur dintre gradele de libertate n coordonate locale i globale se poate scrie (curs 3)

  X ,II

  Y ,II

  Z ,I eI

  J X ,J

  J Y ,J

  J Z ,J

  Uu c s 0 0 0 0 c s 0 0 0 0

  Us c 0 0 0 0 s c 0 0 0 0v

  R0 0 1 0 0 0 0 0 1 0 0 0T

  0 0 0 c s 0 0 0 0 c s 0u U

  0 0 0 s c 0 0 0 0 s c 0v U

  0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 1R

  c cos ; s sin

  Elementul grind 2D

  Matricea de rigiditate a elementului BEAM2D n coodonate globale rezult

  Te e e e

  6x6 6x6 6x6 6x6

  K T k T

  Influena numerotrii nodurilor

  Influena numerotrii nodurilor asupra formei matricei de rigiditate globale a structurii

  Asamblarea matricei de rigiditate a structurii const n adunarea matricelor de rigiditate expandate ale elementelor.

  Deoarece asamblarea implic introducerea tuturor elementelor finite n procesul de asamblare, rezultatul final al asamblrii nu este influenat de ordinea de numerotare a elementelor.

  Totui modul de numerotare al nodurilor poate influna forma matricei de rigiditate a structurii.

  23

 • 1/12/2010

  24

  Matricea de rigiditate element

  Conform regulii de asamblare direct, elementele matricei de rigiditate ale unui element finit tip bar cu nodurile de identificare I i J

  II IJ

  JI JJ

  K KK

  K K

  I

  I

  J

  J

  Matricea de rigiditate globala

  asamblat n matricea de rigiditate global a structurii (care are NN noduri) se regsete n poziiile

  II IJ

  JI JJ

  K KK

  K K

  Trebuie menionat c submatricele componente ale unei matrice de rigiditate pot reprezenta un numr oarecare de grade de libertate ale nodului, de exemplu dou pentru o bar articulat 2D i ase pentru o grind 3D.

  2 2

  z z

  2 2

  e z

  3 2 2

  z z

  2 2

  AL AL0 0 0 0

  I I

  0 12 6L 0 12 6L

  0 6L 4L 0 6L 2LE Ik

  L AL AL0 0 0 0

  I I

  0 12 6L 0 12 6L

  0 6L 2L 0 6L 4L

  1 2

  1 0 1 0

  0 0 0 0E AK K

  1 0 1 0L

  0 0 0 0

  Dac elementul finit care se asambleaz este triunghiular, atunci regula de asamblare este similar, adic pentru elementul triunghiular cu trei noduri I, J i K pentru care matricea de rigiditate se poate partiiona astfel

  II IJ JJ

  JI JJ JK

  KI KJ KK

  K K K

  K K K K

  K K K

  I

  I

  J

  J K

  K

  elementele matricei se regsesc n poziiile

  II IJ JJ

  JI JJ JK

  KI KJ KK

  K K K

  K K K K

  K K K

  Matricele de rigiditate ale structurilor de mari dimensiuni sunt matrice rare, adic cu puini termeni nenuli.

  De aceea, memorarea acestor matrice slab populate i operaiile la care acestea sunt supuse, devin mai eficiente dac se memoreaz i respectiv se opereaznumai cu elementele nenule (sparse technique).

  24

 • 1/12/2010

  25

  Pentru structura plan de bare articulate s-au folosit trei moduri diferite de numerotare a nodurilor, a), b), c) pentru care se obin matricele de rigiditate globale cu elementele nenule marcate prin puncte.

  Se observ c toate variantele de numerotare conduc la elemente nenule n vecintatea diagonalei principale.

  Varianta de numerotare c, prezint matricea de rigiditate global cu toi termenii nenuli grupai n vecintarea diagonalei principale.

  Se spune c aceast matrice este de tip band, limea de band a matricei reprezint numrul maxim de elemente nenule pe orizontal.

  Deoarece, de regul, matricele de rigiditate sunt simetrice, se poate lucra cu o matrice dreptunghiularcare are un numr de coloane egal cu semibanda matricei de rigiditate i este aproape total populat.

  Aceast reprezentare n memorie conduce la economisirea resurselor calculatorului i a fost intens folosit n special la nceputul dezvoltrii MEF cnd

  resursele de calcul erau modeste.

  Pentru a obine o matrice band, programele cu elemente finite prezint proceduri speciale de renumerotare a nodurilor astfel nct s se obin o lime minim a benzii.

  Se observ c limea benzii este definit de diferena maxim a nodurilor de identificare care definesc fiecare element. Astfel n varianta de numerotare

  a) diferena maxim este 9-1=8;

  n varianta b) 5

  iar n varianta c) 2.

  Limea de semiband LB, se obine din relaia:

  n care GLN reprezint numrul de grade de libertate pe nod

  iar NDIF este diferena maxim n valoare absolut a numerelor nodurilor de identificare pentru toate elementele definite, adic

  LB 1 GLN NDIF

  e

  NDIF max I J

  25

 • 1/12/2010

  26

  Dac se consider structuri oarecare din bare, o serie de reguli de numerotare a nodurilor care conduc la o lime minim de band

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare ordinare

  Att n analiza static ct i n alte tipuri de analize apare problema rezolvrii unui sistem de ecuaii liniare cu un numr foarte mare de ecuaii (zeci sau sute de mii pentru probleme reale).

  Acesta rezult n urma operaiei de asamblare i a impunerii condiiilor la limit.

  Cert este faptul c procedurile de rezolvare a sistemelor de ecuaii liniare reprezint o etap esenial pentru rezolvarea unei clase foarte largi de probleme i stpnirea principiilor de lucru ale acestora poate influena att rezultatele obinute, ct i efortul de calcul (timpul de lucru i spaiul necesar pe hard discul calculatorului).

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare ordinare

  Din punct de vedere matematic i informatic metodele de rezolvare a sistemelor de ecuaii liniare sunt multiple.

  Metoda elementelor finite, prezint anumite faze intermediare pn la obinerea sistemului liniar de ecuaii (cum ar fi asamblarea ecuaiilor de echilibru la nivel de element, n ecuaia global de echilibru a structurii i impunerea condiiilor de echilibru) i uneori aceste faze intermediare influeneaz algoritmii de rezolvare, cu scopul de a obine o eficien mai mare a metodei.

  n continuare, se evideniaz anumite aspecte generale ale principalelor metode de rezolvare, fcndu-se referire la analiza structural static.

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare ordinare

  Analiza static, caracteristic sistemelor fizice n care se neglijeaz efectul amortizrii i al ineriei (este vorba de vibraii), nu i al efectului greutii proprii, const n rezolvarea sistemului de ecuaii liniare rezultat n urma asamblrii

  care strict din punct de vedere matematic este echivalent cu minimizarea potenialului

  n care [K] este matricea de rigiditate a structurii, de regul singular, {u} este vectorul deplasrilor nodale ale structurii, iar {F} este vectorul forelor nodale aplicate structurii.

  K U F

  T T1U K U U F

  2

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare ordinare

  Vectorul {u} are n general dou componente, a deplasrilor impuse {u}r (de cele mai multe ori nule) i a deplasrilor necunoscute {u}a.

  Deplasrile cunoscute introduc o component a forelor de reaciune {F r}, iar pentru deplasrile necunoscute se cunosc forele aplicate structurii {F a} , deci, folosind aceast partiionare, se poate scrie

  Forele aplicate structurii provin din forele aplicate direct n noduri, forele produse de o micare cu acceleraie constant a structurii i/sau a cmpului gravitaional, fore produse de variaiile de temperatur (efectul termoelastic) i fore echivalente, produse de presiunea care lucreaz pe elemente.

  a

  a r

  r

  FF F F

  F

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare ordinare

  Partiionarea ecuaiei n concordan cu gradele de libertate a i r conduce la relaia matriceal (curs1)

  Din a doua ecuaie matriceal rezult deplasrile necunoscute

  iar apoi din prima ecuaie rezult forele necunoscute (reaciuni)

  a aaa ar

  r rra rr

  K K U F

  K K U F

  1

  a a raa arU K F K U

  r a rra rrF K U K U

  26

 • 1/12/2010

  27

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare ordinare

  Se observ c deplasrile necunoscute pot fi obinute dac submatricea de rigiditate [K]aa este nesingular, adic structura nu are micare de solid rigid sau mecanism.

  Dac totui echilibrul este asigurat de forele aplicate, se poate face un artificiu de nlturare a singularitii matricei fie prin fixarea unor deplasri care suprim micarea de corp rigid sau mecanism, fie prin introducerea adiional de elemente n matricea respectiv care nu modific considerabil matricea de rigiditate, dar care o transform n matrice pozitiv definit.

  Trebuie menionat c dei n ecuaie apare inversa unei submatrice din matricea de rigiditate global a structurii, aceasta nu se calculeaz practic niciodat. Metodele de rezolvare a sistemelor de ecuaii sunt implementate astfel nct numrul de operaii pentru rezolvarea lor s fie minim.

  Metodele de rezolvare a ecuaiilor liniare

  Metodele de rezolvare a ecuaiilor liniare n forma matriceal se pot clasifica n:

  metode exacte, cum ar fi

  metoda de eliminare Gauss,

  metoda de factorizare Choleski sau

  metoda de rezolvare frontal i

  metode aproximative, cum ar fi

  metoda gradienilor conjugai sau

  metoda relaxrii.

  Metode exacte

  Metodele exacte de rezolvare se refer la faptul c exist algoritmi bine definii, care dup un numr de pai dinainte fixat - dependent de dimensiunea problemei, conduc la obinerea soluiei exacte, n ipoteza c erorile de reprezentare a numerelor n calculator (de trunchiere) sunt nesemnificative.

  Pentru reprezentarea n dubl precizie i probleme de dimensiuni acceptabile, bine condiionate numeric (adic cu valori ale raportului dintre cea mai mare i cea mai mic valoare de pe diagonala principal a matricei de rigiditate, ct mai aproape de unitate), metodele de rezolvare exact s-au dovedit destul de eficiente, ani de-a rndul.

  Metodele exacte

  Aceste metode in seama de simetria i caracterul band al matricei de rigiditate, pentru a fi mai eficiente.

  Pentru a obine o matrice cu o lime ct mai mic a benzii, numerotarea iniial a nodurilor se schimb (se face renumerotarea nodurilor folosind algoritmi consacrai): dac se folosete algoritmul de eliminare Gauss, sau se renumeroteaz elementele dac se folosete

  algoritmul de rezolvare frontal.

  Acesta din urm s-a impus n perioada n care memoria RAM a calculatoarelor era relativ limitat i se bazeaz pe combinarea fazei de asamblare cu cea de eliminare a ecuaiilor (n memoria ROM).

  Algoritmul este foarte sofisticat, dar este stabil i se folosete pe scar larg i n momentul de fa.

  Metode exacte

  Metodele de rezolvare exact prezint dou faze:

  prima este denumit eliminare sau triunghiularizare,

  iar cea de-a doua retrosubstituie.

  Deoarece aceste metode sunt descrise pe larg n diverse cri i tratate, cei interesai sunt invitai s consulte lucrri consacrate acestora.

  Metode aproximative

  Metoda gradienilor conjugai cunoate diverse variante de implementare cum ar fi:

  1. Jacobi Conjugate Gradient (JCG), recomandat pentru probleme bine condiionate numeric, algoritm implementat pentru matrice reale i complexe, simetrice i nesimetrice;

  2. Preconditioned Conjugate Gradient (PCG)implementat pentru matrice reale, simetrice i pozitiv definite;

  3. Incomplete Choleski Conjugate Gradient (ICCG)mai robust dect primele dou, implementat pentru matrice reale i complexe, simetrice i nesimetrice.

  PCG este de circa 4-10 ori mai rapid dect JCG, iar ICCG este n general mai rapid dect JCG.

  27

 • 1/12/2010

  28

  Metode aproximative

  n metodele aproximative soluia sistemului cu condiiile la limit impuse, se determin ca sum a seriei vectorilor {pj}

  n care m este mai mic dect dimensiunea matricei [K] iar {pj } sunt corecii succesive ale soluiei. Valoarea de start a acestor vectori poate influena foarte mult numrul de iteraii m.

  Rata de convergen este proporional cu rdcina ptrat a numrului de condiionare a matricei [K] , iar criteriul de convergen este de regul

  1 1 2 2 m mu a p a p ... a p

  T

  j j 2

  T

  R R

  F F

  Metode aproximative

  n care

  poate fi privit ca un reziduu pentru {uj} - vectorul deplasare determinat la pasul j. De obicei = 10-5 se consider acceptabil pentru aplicaii, dar poate fi redus dac este necesar.

  T

  j j 2

  T

  R R

  F F

  j jR F K U

  Metode aproximative

  Pentru dimensiuni mari ale matricilor de rigiditate, care n general conin multe zerouri (motiv pentru care se numesc i "matrice rare" = sparse), tehnicile de operare cu acestea sau dovedit foarte eficiente pentru creterea vitezei de calcul, prin nlturarea operaiilor aritmetice cu zero i spaiul necesar, deoarece pentru valorile nule nu se aloc spaiu n memorie.

  Metodele de rezolvare aproximativ, prin iterarea soluiei, s-au dovedit a fi mult mai eficiente, n primul rnd, ca vitez de calcul i s-au impus odat cu creterea memoriei centrale (RAM) a calculatoarelor.

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare cu legturi

  Condiiile la limit n deplasri (i rotiri) pot fi interpretate, din punct de vedere matematic, ca nite restricii asociate unui sistem de ecuaii. Aceste restricii pot fi relaii simple de impunere a unor deplasri, sau relaii cinematice ntre anumite grade de libertate.

  Uneori acestea poart denumirea de relaii de legtur ntre mrimile nodale.

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare cu legturi

  Cteva exemple de relaii cinematice ntre o serie de grade de libertate pentru stucturi simple de cadre plane

  Cadru plan cu un reazem simplu nclinat fa de sistemul de referin global

  Blocaje

  Relatie cinematica

  X ,1 Y ,1 Z ,1U 0;U 0; R 0;

  Y ,3 X ,3U 3U

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare cu legturi

  Cteva exemple de relaii cinematice ntre o serie de grade de libertate pentru stucturi simple de cadre plane

  Grind cu articulaie intermediar

  Blocaje

  Relatie cinematica

  X ,1 Y ,1 Z ,1

  Y ,5

  U 0;U 0; R 0;

  U 0

  X ,2 X ,3 Y ,2 Y ,3U U ;U U ;

  28

 • 1/12/2010

  29

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare cu legturi

  Cteva exemple de relaii cinematice ntre o serie de grade de libertate pentru stucturi simple de cadre plane

  Grinzi cuplate rigid

  Blocaje

  Relatie cinematica

  X ,1 Y ,1 Z ,1U 0; U 0; R 0;

  X ,3 X ,2 Z ,2

  Y ,2 Y ,3

  Z ,2 Z ,3

  U U a R ;

  U U ;

  R R

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare cu legturi

  Procedeele matematice de rezolvare a unui sistem de ecuaii cu restricii sunt multiple.

  Cele mai utilizate metode sunt eliminarea unui numr de ecuaii egal cu numrul condiiilor de restricie, metoda multiplicatorilor Lagrange i metoda funciei de penalizare.

  Din punct de vedere fizic, o resticie poate s includ un singur grad de libertate, cum ar fi, spre exemplu, impunerea unei deplasri nodale pe o anumit direcie (blocaj sau deplasare cunoscut), sau mai multe grade de libertate, ca, de exemplu, condiia ca pe dou grade de libertate o mrime nodal s aib aceeai valoare nenul, iniial necunoscut.

  Restriciile impuse mai multor grade de libertate (restricii multipunct) sunt, n general, produse de prezena elementelor rigide sau a unor modelri de preluare a micrilor de mecanism.

  Rezolvarea sistemelor de ecuaii liniare cu legturi

  Dac ecuaia de echilibru static a unei structuri asamblate, pentru care s-au impus sau nu anumite condiii la limit n deplasri este

  iar restriciile - ecuaii liniar independente, sunt scrise n forma

  se pune problema de a rezolva ecuaia care s satisfac condiiile. Matricea [C] este o matrice dreptunghiular cu termeni constani, care are un numr de linii egal cu numrul de restricii. Vectorul {Q} este, de asemenea, un vector de constante. De cele mai multe ori, n practic, este un vector cu toate elementele nule.

  K U F

  C U Q

  Metoda eliminrii

  Ecuaia

  care conine n grade de libertate, se poate aranja astfel nct vectorul deplasrilor nodale s fie de forma:

  In care

  reprezint deplasrile "reinute" (n numr de r)

  deplasrile care urmeaz a fi "eliminate" (n numr de e, deci n = r + e).

  K U F

  TT T

  r eU U U

  rU

  eU

  Metoda eliminrii

  n aceste condiii ecuaia

  poate fi rescris n forma

  Deoarece numrul de ecuaii liniar independente r, este mai mic dect numrul ecuaiilor de echilibru n, rezult c matricea [Ce] este ptratic i nesingular.

  C U Q

  r

  r e

  e

  UC C 0

  U

  r1 r

  1e e r r r

  e e r

  IUU C C U U

  U C C

  Metoda eliminrii

  care poate fi rescris sub forma

  Dac ecuaia se nlocuiete n care se nmulete la stnga cu transpusa matricei de transformare [T ], rezult un sistem de r ecuaii, adic

  n care

  r

  1r

  e rn x1 r x1n xr

  IU T U ; unde T

  C C

  K U F

  r r rK U F

  T

  r rK T K T ; F T F

  29

 • 1/12/2010

  30

  Metoda eliminrii

  Matricea [T ] se poate obine i n mod direct, prin formularea direct a relaiei

  Dac deplasrile impuse sunt nule, adic

  {Ue} = {0}, atunci [Cr]=[Ir], [Ce]=[0],

  i matricea de rigiditate redus se obine prin eliminarea liniilor i coloanelor corespunztoate deplasrilor nule, adic corespunzatoare setului r

  i se ajunge la rezolvarea unui sistem de ecuaii ordinare, prezentat n paragraful precedent.

  r rrK K

  Metoda multiplicatorilor Lagrange

  Aceast metod se bazeaz pe minimizarea unei funcii n care variabilele nu sunt liniar independente. n cazul analizei structurale, se pleac de la expresia potenialului, rescris n forma matriceal

  i se obine

  adic la expresia potenialului se adun ecuaia restrictilor nmulit cu vectorul { }T care reprezint multiplicatorii Lagrange i au semnificaia unor fore care "pstreaz" echilibrul structurii.

  T T1U K U U F

  2

  T T T1U K U U F C U Q

  2

  Metoda multiplicatorilor Lagrange

  Condiiile de staionaritate a ecuaiei, adic

  care conduc la sistemul de ecuaii

  Acest sistem are dimensiunea n+r, mai mare dect a sistemului iniial, iar pentru rezolvarea lui poate fi adaptat procedura de eliminare Gauss, dei matricea care se triunghiularizeaz are termeni nuli pe diagonala principal.

  0 0U

  T U FK C

  QC 0

  Metoda funciei de penalizare

  Aceast metod conduce la determinarea aproximativ a necunoscutelor i deci la satisfacerea aproximativ a restriciilor, adic relaia , se rescrie n forma

  Mrimea suplimentar

  din expresia potenialului poart denumirea de funcie de penalizare.

  C U Q

  T T T1 1U K U U F r r

  2 2

  T1r r

  2

  Metoda funciei de penalizare

  Matricea [ ] se alege de form diagonal. Dac expresia deci la satisfacerea aproximativ a restriciilor se introduce n expresia potenialului i se pune condiia de minim pentru potenial

  Se obtine

  Matricea numita matrice de penalizare, se adaug la matricea de rigiditate a structurii, iar vectorul . se aduna la vectorul incarcarilor nodale initiale

  0U

  T TK C C U F C Q

  TC C

  TC Q

  Metoda funciei de penalizare Dac [ ] = [0] atunci restriciile aplicate sunt neglijate. Dac norma matricei [ ] crete vectorul deplasrilor

  nodale {U} se modific n aa fel nct restriciile sunt din ce n ce mai bine ("aproape") satisfcute. Este de dorit ca matricea [ ] s conin termeni adimensionali, adic independeni de gradele de libertate, care pot fi deplasri i rotiri.

  Aceast metod pstreaz nealterat dimensiunea iniial a problemei, dar din cauza matricei [ ] , care trebuie s aib termeni mult mai mari dect valorile rigiditilor corespunztoare diagonalei principale a matricei [K], poate conduce la apariia unor probleme numerice, deoarece valoarea parametrului de condiionare (numrul de condiionare) a matricei crete foarte mult i aceasta poate deveni singular.

  TK C C

  30

 • 1/12/2010

  31

  Introducere

  Elementele de rezisten ale unei structuri sunt n general solide. Un corp solid, la scar microscopic se compune din molecule, atomi, nuclee, electroni etc. Studiul corpurilor la scar microscopic, pentru a obine comportarea de ansamblu, este dificil de abordat.

  Este posibil ns, s se dezvolte o teorie fundamentat pe legi matematice i fizice a mediului considerat continuu, care este verificat de comportarea experimental a solidului deformabil. De obicei aceast teorie se completeaz cu o serie de ipoteze simplificatoare.

  Dac comportarea materialului, for - deformaie, este descris de o relaie elastic atunci se discut de teoria elasticitii. Dac ns comportarea materialului este n domeniul plastic se discut despre teoria plasticitii.

  Introducere

  n continuare se prezint cteva elemente de baz ale teoriei elasticitii, pentru materiale cu comportare liniar elastic (n domeniul deformaiilor mici), care se deformeaz foarte puin n prezena ncrcrilor (n domeniul deplasrilor mici), astfel nct ecuaiile de echilibru se consider pentru structura nedeformat.

  Introducere

  De regul, analiza unei structuri tehnice complexe este un proces iterativ i se face pe ct posibil pe cte un element component din

  structur sau subansamblu.

  Pentru aceasta este necesar a se introduce

  toate efectele corpurilor vecine asupra elementului

  de analizat.

  Introducere

  Solicitrile n general sunt produse de efectul corpurilor vecine (presiuni

  de contact ntre solide, presiuni cauzate de fluide

  n contact cu corpul,

  dilatarea produs de variaia temperaturii) i de forele de inerie (produse de gravitaie, de micarea de translaie accelerat sau micarea de rotaie).

  Definiii i notaii

  1. Fore. Aciunea unui corp asupra altui corp definete o for. ntotdeauna forele apar perechi aciune-reaciune i trebuie avut n vedere despre ce fel de fore se discut. n teoria elasticiti forele sunt mrimi vectoriale, cu punctele de aplicaie fixate (vectori legai).

  Forele de inerie (de volum) se definesc de obicei n sistemul global de axe prin vectorul

  n care pVx , pVy , pVz sunt funcii continue, de obicei pe tot domeniul de analiz.

  Forele de presiune (de suprafa), care acioneaz numai pe conturul domeniului de analiz, se definesc n sistemul global de axe, sau uneori n sisteme de referin locale, prin vectorul

  n care pSx , pSy, pSz sunt funcii continue pe suprafeele pe care se aplic.

  Forele concentrate reprezint suma forelor de presiune care lucreaz pe o suprafa foarte mic n comparaie cu suprafaa total a domeniului de analiz.Acestea sunt mrimi "echivalente" cu care se lucreaz uneori n scopul simplificrii problemei atunci cnd nu intereseaz efectul local i se noteaz

  Uneori distribuia forelor de presiune este de aa natur nct se reduce la un torsor echivalent

  31

 • 1/12/2010

  32

  2. Deplasri. Deplasarea definete modificarea poziiei unui punct n raport cu un sistem de referin fix. Ea are o component elastic i una de corp rigid.

  Cmpul deplasrilor, se definete prin vectorul

  n care u = u(x,y,z), v = v(x,y,z), w = w(x,y,z) reprezint funciile deplasrilor liniare pe cele trei direcii ale sistemului de referin considerat, de obicei, sistemul de referin global.

  Pentru plci, nveliuri i bare se introduc i rotirile, care mpreun cu deplasrile, formeaz deplasrile generalizate.

  3. Tensiuni. Gradul de solicitare al unui

  corp ntr-un punct adic un element de volum infinitesimal, se definete prin tensorul tensiunilor care are nou componente, dintre care ase independente.

  Starea de tensiune ntr-un punct se definete n sistemul de referin global, sau n alt sistem de referin, prin vectorul tensiunilor independente (deoarece xy= yx, yz= zyi zx= xz)

  sau echivalent, prin tensiunile principale 1> 2> 3 , n

  sistemul de referin rotit fa de sistemul de referin global XYZ , numit sistem de referin local al direciilor tensiunilor principale.

  Tensiunile sunt normale iar tangeniale.

  4. Deformaii specifice. Similar tensiunilor se definete vectorul deformaiilor specifice

  n care sunt deformaii specifice liniare, iar deformaii specifice unghiulare.

  Se menioneaz c tensiunile i deformaiile specifice sunt mrimi tensoriale. Avnd n vedere simetria acestor mrimi, pentru simplitate, se utilizeaz vectorii asociai prezentai mai sus.

  Transformarea mrimilor la schimbarea axelor de coordonate

  Fie dou sisteme de referin carteziene drepte XYZ i XYZ, rotite ntre ele,sistemul al doilea fiind definit prin cosinusurile directoare l , m, n dintre perechile de axe ale celor dou sisteme de referin, astfel

  Mrimile notate cu prim reprezint valorile raportate la sistemul de referin notat cu prim, iar celelalte corespund sistemului de referin iniial.

  Transformarea deplasrilor i rotirilor se efectueaz cu o relaie de forma

  n care

  este matricea cosinusurilor directoare.

  32

 • 1/12/2010

  33

  Transformarea tensiunilor se efectueaz cu o relaie de forma

  n care

  Transformarea deformaiilor specifice se efectueaz cu o relaie de forma

  n care

  Observaie! Pentru transformri ntre sisteme de referin diferite, spre exemplu dintr-un sistem de referin cartezian ntr-un sistem de referin cilindric sau sferic, expresiile matricelor de transformare [T ] i [T ] de mai sus trebuie reformulate.

  Relaii ntre deplasri i deformaii specifice

  Deformaiile specifice liniare i unghiulare se pot determina din funciile deplasrilor.

  Uneori aceste relaii poart denumirea de condiii de compatibilitate geometric, deoarece se obin din examinarea cmpului deplasrilor.

  Se consider un element de suprafa dreptunghiular, de dimensiuni infinitesimale dx dy, n starea nedeformat a structurii, ca urmare a solicitrilor, se constat o modificare att a dimensiunilor dreptunghiului ct i a formei lui.

  Dac deplasrile sunt mici rezult c modificarea lungimilor laturilor 01 i 02 ale elementului dx dy, produce

  deformaiile specifice liniare

  iar modificarea unghiului drept 012 duce la deformaia specific unghiular

  Pentru un element de volum dx dy dz , aceste

  relaii se completeaz pentru cazul 3D i se scriu n form matriceal astfel

  sau n form condensat,

  n care s-a notat cu [ ] matricea operatorilor de

  derivare.

  33

 • 1/12/2010

  34

  n 2D matricea operatorilor de derivare i relaia devine

  Relaii de echilibru (Cauchy)

  Dac se consider un element de volum dx dy dz n interiorul unui solid (vezi Fig. pentru cazul 2D), relaiile de echilibru, sum de momente pe cele trei axe, conduc la dualitatea tensiunilor tangeniale

  relaii de care s-a inut seama la definiia vectorului tensiunilor.

  Relaii de echilibru (Cauchy)

  Suma forelor pe cele trei axe, conduc la relaiile

  care se rescriu, avnd n vedere definiiile precedente, n form matriceal condensat astfel

  Relaii de echilibru (Cauchy)

  Dac elementul de volum considerat, conine un contur al corpului (Fig), atunci relaiile de echilibru devin

  n care l, m i n reprezint cosinusurile directoare ale normalei la contur (suprafaa exterioar), n raport cu sistemul global de axe.

  Relaii constitutive ale materialului

  Relaiile dintre tensiuni i deformaiile specifice corespunztoare se obin pe cale experimental pentru fiecare material n parte.

  Funcie de tipul materialului ncercrile experimentale prezint anumite particularitti. Pentru unele tipuri de materiale, ncercrile sunt standardizate, i n urma acestora se obin curbe caracteristice, coeficieni, constante de material etc.

  De regul, aceste constante sunt dependente de o serie de factori cum ar fi:

  temperatura, dimensiunile i forma epruvetei de ncercare, calitatea suprafeelor, tehnologia de obinere a materialului, etc.

  Pentru unele materiale (n special metale) i pentru solicitri care nu depesc anumite limite, ntre tensiuni i deformaii specifice exist o relaie cvasiliniar, de forma

  n care [C] este matricea de complian a materialului, care se mai numete i matricea coeficienilor de elasticitate.

  n care [D] =[C]-1 este matricea de rigiditate a materialului care se mai numete i matricea proprietilor materialului.

  34

 • 1/12/2010

  35

  Pentru un material anizotrop matricea de complian [C] este simetric i conine 21 de constante independente, adic

  Pentru un material ortotrop n coordonate carteziene, cu direciile principale de-a lungul axelor, conform relaiilor generalizate ale lui Hooke, rezult

  Din motive de simetrie exist relaiile

  astfel nct din cele 12 constante de material, nou sunt independente.

  Pentru un material izotrop, innd seama de relaia dintre modulul de elasticitate longitudinal E, transversal G i coeficientul de contracie transversal , adic

  rezult

  din care, prin inversare, rezult matricea de rigiditate a materialului omogen, liniar i izotrop

  Observaie! Pentru sistemul de referin cilindric, utilizat pentru structurile axial simetrice, relaiile au alte forme.

  Pentru cazul 2D, exist dou formulri distincte:

  a) Stare plan de tensiuni (SPT), dac z= yz= xz=0

  b) Stare plan de deformaie (SPD), dac z= xz= yz=0

  35

 • 1/12/2010

  36

  Expresii energetice

  1. Lucrul mecanic. Lucrul mecanic este suma dintre produsul forelor i deplasrile produse pe direciile lor. n continuare, se are n vedere lucrul mecanic al forelor care produc deplasri elastice, deci se consider c domeniul de analiz nu are deplasri de corp rigid.

  Forele aplicate unui element de volum dV, pot fi fore exterioare (fore de volum, fore de suprafa sau fore echivalente concentrate) i fore interioare (tensiuni), toate considerate constante.

  Lucrul mecanic al forelor de volum, se scrie

  similar, lucrul mecanic al forelor de suprafa, rezult

  iar lucrul mecanic al forelor concentrate este

  2. Energia potenial de deformaie. Un corp liniar elastic, acumuleaz o energie intern, exprimat prin

  3. Energia potenial a forelor exterioare. Aceast energie notat Wp, se definete prin

  Dac se consider, drept fore exterioare, forele de volum i forele de suprafa, energia potenial a forelor exterioare se scrie

  Metode energetice n analiza structurilor

  Pentru obinerea strii de tensiuni i deformaii, n teoria elasticitii trebuie s se in seama de patru tipuri de ecuaii, care n domeniul liniar elastic al deplasrilor mici sunt: 1. relaii de echilibru (Cauchy), adic pentru orice punct din

  domeniul de analiz

  2. relaii de compatibilitate geometric ntre deplasri i deformaii specifice

  3. relaii constitutive ale materialului

  4. condiii la limit n fore i deplasri (fore de inerie, presiuni, variaii de temperatur, deformaii sau tensiuni iniiale cunoscute, deplasri impuse etc).

  Metode energetice n analiza structurilor

  Ecuaiile difereniale care descriu un fenomen fizic se spune c definesc problema n form "exact" ("strong form"), pentru c ele sunt valabile pentru toate punctele din domeniul de analiz.

  O funcional, care implicit conine ecuaiile difereniale, se spune c descrie problema n form "slab" ("weak form"), deoarece satisface anumite condiii la nivel global (n sensul unei medieri pe domeniul de analiz).

  Metode energetice n analiza structurilor

  Metoda elementelor finite este o metod aproximativ de rezolvare a ecuaiilor cu derivate pariale care se bazeaz pe "echivalarea" mediului continuu printr-un model de calcul discret.

  Ecuaiile difereniale sunt transformate n ecuaii liniare. Mrimile care definesc o problem prin funcii continue (o infinitate de valori) se limiteaz la un numr finit de necunoscute - grade de libertate, alese arbitrar de analist.

  Gradele de libertate sunt mrimi (cantitative) independente, utilizate pentru a defini configuraia unui sistem.

  n MEF gradele de libertate reprezint mrimi utilizate pentru definirea variaiei spaiale a unui domeniu de analiz.

  36

 • 1/12/2010

  37

  Metode energetice n analiza structurilor

  MEF este fundamentat teoretic.

  Din punct de vedere matematic exist mai multe modaliti de a obine relaiile de baz cu care opereaz MEF. Una dintre acestea (n analiza structural) este

  folosirea n form variaional a energiei poteniale totale.

  Aceast abordare teoretic este sugestiv i poate fi uor interpretat fizic.

  Principiul energiei poteniale totale minime

  Configuraia de echilibru a unui sistem se poate analiza prin intermediul energiei poteniale totale.

  Energia potenial se exprim n form integral (din punct de vedere matematic poart numele de funcional).

  O funcional este, aadar, o expresie integral care conine implicit ecuaile difereniale care descriu un fenomen anume.

  n analiza structural, se folosete de obicei, expresia energiei poteniale totale.

  Funcionalele se ntlnesc i n descrierea fenomenelor termice, electrice, n unele probleme de curgere a fluidelor, n acustic, etc.

  Principiul energiei poteniale totale minime

  Energia potenial total a unui sistem elastic conservativ, , se definete ca suma energiei poteniale de deformaie notat U i potenialul forelor aplicate din exterior (al sarcinilor) notat Wp:

  Un sistem se numete conservativ dac lucrul mecanic al forelor aplicate (exterioare) i al forelor interioare este independent de traseul deplasrii, fiind o funcie doar de configuraia iniial i final a cmpului deplasrilor.

  Principiul energiei poteniale totale minime

  n figur se prezint principiul energiei poteniale totale minime aplicat unui element elastic de tip "arc", pentru obinerea poziiei de echilibru. Se observ c poziia de echilibru xex se obine pentru minimul energiei poteniale totale, adic din condiia:

  Echilibrul unui element elastic din principiul minimului energiei poteniale totale

  Din punct de vedere matematic, condiiile la limit pentru o problem sunt de dou tipuri:

  geometrice, numite adesea cinematice sau eseniale

  naturale, numite i neeseniale.

  Condiiile la limit geometrice se refer la deplasri i uneori la primele derivate (rotiri , curburi ) n timp ce condiiile la limit naturale sunt legate de derivatele superioare ale deplasrilor.

  37

 • 1/12/2010

  38

  Spre exemplu, dac se consider grinda de rigiditate constant EI, din figura

  condiiile eseniale

  sunt n sgei i rotiri adic

  v(0)=0 i (0)= v (0)=0,

  iar condiiile neeseniale

  n for tietoare i moment ncovoietor, adic

  O funcie de clas Cm (continu i derivabil pn la ordinul m), este admisibil dac satisface condiiile la limit eseniale.

  Configuraiile deformatelor din figura A sunt exemple de funcii admisibile iar cele din figura B sunt funcii neadmisibile. Funciile admisibile nu trebuie neaprat s coincid cu forma real a deformatei.

  A B

  Deplasrile virtuale { u} sunt deplasri admisibile, care n plus satisfac urmtoarele condiii: sunt independente de forele aplicate structurii i sunt infinitezimale (li se pot aplica regulile calculului diferenial). Forele aplicate structurii rmn constante pentru exprimarea variaiei energiei poteniale totale fa de poziia de echilibru.

  Principiul energiei poteniale totale se enun astfel: la echilibru, variaia energiei poteniale totale pe deplasri virtuale este zero, sau, matematic

  Echilibrul stabil implic satisfacerea suplimentar

  Variaia energiei poteniale de deformaie se obine prin derivarea relaiei energiei potentiale i includerea relaiei materialului, rezult

  Variaia energiei poteniale a forelor exterioare se obine

  Metoda de aproximare Rayleigh-Ritz

  Aplicarea metodei Rayleigh-Ritz unei funcionale face ca ea s nu mai conin expresii integrale. De regul aceasta duce la un sistem de ecuaii algebrice liniare.

  Dac funcia necunoscut, respectiv deplasarea, se nlocuiete cu o funcie admisibil, definit prin intermediul unor parametri, atunci din relaia

  se pot gsi valorile parametrilor pentru care funcia admisibil aleas aproximeaz cel mai bine funcia exact.

  38

 • 1/12/2010

  39

  Exemplul 1. Grind simplu rezemat solicitat cu o sarcin uniform distribuit

  Se consider grinda simplu rezemat, de rigiditate constant EI din figur, care este ncrcat cu o sarcin uniform distribuit. Dac se dorete obinerea sgeii maxime (neglijnd efectul forei tietoare), se poate alege drept funcie admisibil

  care satisface condiiile la limit eseniale.

  Exemplul 1. Grind simplu rezemat solicitat cu o sarcin uniform distribuit

  n expresia

  se introduc relaiile

  i expresia potenialului devine

  Exemplul 1. Grind simplu rezemat solicitat cu o sarcin uniform distribuit

  Efectund calculele, din condiia

  se obtine

  Exemplul 1. Grind simplu rezemat solicitat cu o sarcin uniform distribuit

  Expresia exact a sgeii maxime se obine dac funcia admisibil coincide cu funcia exact, adic un polinom de gradul patru. Deci, dac se alege o funcie admisibil adecvat, metoda aproximativ Rayleigh-Ritz poate conduce i la soluii exacte.

  Exemplul 2. Grind simplu rezemat solicitat cu o sarcin distribuit liniar

  Pentru grinda din figura, ecuaia fibrei medii deformate se aproximeaz cu polinoame de ordinul doi, trei, patru i cinci. Aplicnd metoda Rayleigh-Ritz, sgeata maxim vm se obine pentru x=x0 i se prezint

  Exemplul 2. Grind simplu rezemat solicitat cu o sarcin distribuit liniar

  Pentru polinomul de ordinul trei, calculele decurg astfel:

  deoarece v(0) =v (l) = 0, rezult c polinomul are doar dou constante independente;

  alegnd polinomul prin eliminarea constantelor a i b, rezult

  nlocuind n expresia energiei poteniale totale rezult

  39

 • 1/12/2010

  40

  Exemplul 2. Grind simplu rezemat solicitat cu o sarcin distribuit liniar

  condiiile de minim pentru energia potenial total,

  conduc la sistemul de ecuaii liniare

  de unde rezulta

  Exemplul 2. Grind simplu rezemat solicitat cu o sarcin distribuit liniar

  Expresia fibrei medii deformate devine

  iar sgeata maxim se obine pentru v (x)=0, adic pentru x0=516611l, i are valoarea

  Deci, metoda Rayleigh-Ritz conduce ctre un sistem de ecuaii liniare n care necunoscute sunt parametrii care definesc funcia aleas pentru aproximare.

  Exemplul 2. Grind simplu rezemat solicitat cu o sarcin distribuit liniar

  Funcii de aproximare pentru fibra medie deformat a aplicaiei

  Scurt prezentare a metodei elementelor finite

  Metoda elementelor finite: variant localizat a metodei Rayleigh-Ritz

  Deoarece alegerea unei funcii de aproximare valabil pe ntreg domeniul de analiz nu se poate adopta dect n anumite cazuri particulare, metoda elementelor finite, lucreaz cu funcii de aproximare pe subdomenii (elemente finite, n total NE).

  n virtutea proprietiilor integralelor sau a nsumrii energiilor componentelor, energia potenial total, pentru toate cele NE elemente finite, se exprim astfel

  Metoda elementelor finite: variant localizat a metodei Rayleigh-Ritz

  iar principiul energiei poteniale totale minime devine

  Avnd n vedere c energia potenial total a unui element este strict pozitiv, din relaia rezult

  relaie care st la baza ecuaiei statice a fiecrui element finit. Domeniul de analiz se poate discretiza n elemente de acelai tip, de exemplu elemente de plac, triunghiulare, cu trei noduri sau n elemente finite de tipuri diferite (bare, plci i solide). Pentru fiecare tip de element finit se face o investigare matematic separat.

  Metoda elementelor finite: variant localizat a metodei Rayleigh-Ritz

  Cmpul deplasrilor pentru un element finit {ue (x y z)}, se aproximeaz prin funcii admisibile [N (x y z)], denumite funcii de interpolare sau funcii de form, valabile pe tot domeniul elementului.

  Dac deplasrile nodale sunt {Ue} , atunci se poate demonstra c exist o relaie de forma

  sau n form condensat

  de unde rezult

  40

 • 1/12/2010

  41

  Deoarece

  considernd relaia rezult

  i se poate scrie n continuare

  Folosind relaiile ecuaia n care se ine seama de expresia potenialului devine

  este o deplasare virtual nenul, independent de solicitare, iar {Ue} este constant, relaia se rescrie sub forma

  sau condensat

  n care s-a notat

  matricea de rigiditate a elementului finit, iar

  este vectorul forelor nodale echivalente al elementului, care asigur condiiile de echilibru nodal al elementului.

  Prima component din relaia vectorul forelor nodale reprezint fora echivalent produs de ncrcarea sarcinilor de volum (de inerie).

  A doua component din relaia reprezint fora echivalent produs elementului de sarcini distribuite sau presiuni care provin att din ncrcrile exterioare pe conturul domeniului de analiz, ct i din forele interioare de legtur ntre elemente. Dac elementele vecine satisfac anumite cerine, din motive de continuitate (sau n virtutea principiului aciunii i reaciunii), suma forelor nodale ntr-un nod interior domeniului de analiz este zero. Din acest motiv, forele echivalente produse de presiune se evalueaz doar pentru presiunile care lucreaz pe contururile exterioare.

  Dac exist fore exterioare concentrate care nu se aplic direct n noduri ci n interiorul unui element, acestea se echivaleaz la noduri, conform relaiei

  i se adun la {Fe}.

  Proprietile matricei de rigiditate ale unui element finit

  Matricea de rigiditate a elementului finit este "piatra de temelie" a metodei elementelor finite.

  Precizia metodei este "dictat" de calitatea acesteia. Fiecare tip de element finit trebuie conceput (proiectat)

  astfel nct s satisfac ct mai bine anumite cerine. Nu este posibil a obine un element finit "universal

  valabil", care s poat modela orice form geometric, s aib un numr oarecare de noduri i de grade de libertate, s includ orice comportare (lege) de material etc.

  Din acest motiv, un tip de element finit satisface numai o