najmo ćnija žena evrope angela merkel

of 25 /25
Najmoćnija žena Evrope Angela Merkel

Author: warren-guerrero

Post on 01-Jan-2016

85 views

Category:

Documents


9 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Najmo ćnija žena Evrope Angela Merkel. Angela Merkel. Angela Merkel. sadašnja kancelarka Savezne Republike Nemačke . članica je Hrišćansko-demokratske unije . nominovana je 2005. godine na izborima za Bundestag . 21. novembra 2005. godine postaje prva kancelarka u istoriji Nemačke. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

PRESENTATION NAME

Najmonija ena EvropeAngela Merkel

1 sadanja kancelarka Savezne Republike Nemake. lanica je Hriansko-demokratske unije. nominovana je 2005. godine na izborima za Bundestag. 21. novembra 2005. godine postaje prva kancelarka u istoriji Nemake. osmi je kancelar po redu. prvi je kancelar doktor prirodnih nauka. na mestu kancelarke nasledila je Gerharda redera.

Angela MerkelAngela Merkel

2 Angela Doroteja Merkel (nem. Angela Dorothea Merkel) je roena 17. jula 1954. u Hamburgu kao Angela Doroteja Kasner. otac joj je bio svetenik, Horst Kasner, a majka uiteljica latinskog i engleskog jezika, Herlinda Kasner. 1954. godine porodica se preselila u Kuitzov u NDR. ima brata Marka i sestru Irenu. kao dete imala je elju da postane profesor.

roditelji Angele Merkel3

u osnovnoj i u srednjoj koli je bila odlian ak. posebno se isticala u matematici i znanju jezika. teno govori engleski i ruski jezik.

od 1961. godine studirala je na Vioj politehnikoj koli i poetkom osamdesetih je stupila u omladinsku organizaciju FDJ (nem. Freie Deutsche Jugend).4

od 1973. do 1978. godine studira fiziku na Karl-Marks Univerzitetu u Lajpcigu. doktorirala je na temu Izraunavanje brzinskih konstanti elementarnih reakcija na primeru jednostavnih ugljovodonika. za vreme studija 1977. udala se za godinu dana starijeg kolegu Ulriha Merkela. kasnije je izjavila: Venali smo se, jer su se svi venavali. Zvui glupo, ali nisam ula u taj brak dovoljno ozbiljno.

5Studentski ivot i ivot u Istonoj Nemakoj (NDR)

konobarisala je u jednoj diskoteci dok je studirala fiziku. pomagala je i u baru i na ovaj nain plaala kiriju za stan. u Nemakoj Demokratskoj Republici je stekla diplomu, uila prve lekcije iz politike i prvi put se udala.6posle razvoda od prvog supruga zadrala je njegovo prezime. ubrzo posle razvoda stupa u vezu sa profesorom Joahimom Zauerom. stariji je od nje pet godina i ima dva sina iz prethodnog braka, Danijela i Adrijana. venali su se 30. decembra 1998. i jo uvek su u braku.

7 Zauer skoro nikad ne prati svoju suprugu u njenim javnim nastupima i slubenim posetama. ''Moja linost ne stoji ni u kakvom odnosu prema politikom radu Angele Merkel'', rekao je profesor Zauer. nije bio prisutan ni u parlamentu novembra 2005. godine, kada je njegova supruga polagala zakletvu.

Angela Merkel i Joahim Zauer8

tajna policija tazi ju je vrbovala da radi za njih kao pijun, to je ona odbila.

Odmah sam rekla da to nije za mene, jer ne umem da drim jezik za zubima.

ula je u politiku nakon pada Berlinskog zida 1989.9Politika 1989. postaje lan stranke Demokratski pokret.

1990. njena prava politika karijera poela je izborom Helmuta Kola za kancelara ujedinjene Nemake. njena tadanja stranka se pridruila Hriansko-demokratskoj uniji.

1991. godine bila je ministar za enska pitanja i omladinu.

Angela Merkel i Helmut Kol10 2000. godine na partijskom kongresu u Esenu izabrana za predsednika Hriansko-demokratske unije.

2002. godine je bio njen prvi pokuaj da se kandiduje za kancelara, koji je bio neuspean.

2005. godine njen drugi pokaaj je bio uspean tada je pobedila redera.

postala je prva kancelarka Nemake i najmlai kancelar od Drugog svetskog rata.

1994. Merkelova je dobila ministarsku fotelju, tada u resoru za zatitu ivotne sredine.

dobija nadimak Kolova devojica.

1998. Kol je izgubio na izborima, a Angela je postala generalni sekretar Hriansko-demokratske unije.

11 po izboru za kancelarku nastavila je da ivi u svom stanu u srcu Berlina, nedaleko od Ostrva muzeja. izbegava este kontakte sa tampom.

Endi je popularni nadimak za Merkelovu.

12 kada je zauzela mesto kancelarke, izgledalo je kao da joj se to sluajno dogodilo. skovala je iznenaujue topli odnos sa predsednikom Dordom Buom, a sada javno pria kako je zainteresovana za saradnju sa amerikim predsednikom Barakom Obamom.

Angela Merkel sa Dordom Buom i Barakom Obamom13

Angela Merkel i Barak Obama

14Angela Merkel i Boris Tadi

odnosi Nemake i Srbije idu uzlaznom linijom. dve zemlje razvijaju intezivnu privrednu saradnju.

15

plan Angele Merkel i Nikole Sarkozija da se ujednae ekonomske politike u Evropskoj uniji uplaio pojedine drave lanice.16

Kako od Evrope napraviti Nemaku?

17Angela Merkel i Vladimir Putin Ruski vojnici su mi, dok sam bila devojica, ukrali tri bicikla, ali sam davno nauila da se nosim s tim.

18 trea je ena koja uestvuje u Grupi 8, posle Margaret Taer i Kim Kembel. G8 je skupina industrijski najrazvijenijih i privredno najmonijih zemalja sveta.

8 zemalja: SAD Kanada Nemaka Ujedinjeno Kraljevstvo Francuska Italija Japan Rusija

Lideri zemalja lanica G8

19 predsednica Hriansko-demokratske unije je ponovo izabrana za kancelarku Nemake sa novim mandatom od etiri godine.28.10.2009.

kritikovana je zato to je u vreme polaganja zakletve drala sputene ruke, odnosno nije podigla desnu ruku.20 realna konzervativna pragmatina politiarka od 2006. do 2009. Forbs proglaava Angelu Merkel za najmoniju enu na planeti.

21 najee se vozi u Folksvagenu Fejtonu.

danas vodi Vladu koja se sastoji od hrianskih demokrata i slobodnih demokrata. obnovila je zdravstveni sistem. znaajan je njen uticaj na budet Evropske unije.

Hriansko-demokratska unija22

izbegla pad helikoptera. uzrok kvara je nepoznat.23NEKADA KOLOVA DEVOJICA, DANAS MAJKA NACIJE!

24Marina Stankoviprezentaciju radila:25