piata capitoliului

Upload: alexandra-badea

Post on 15-Jul-2015

190 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

PIATA CAPITOLIULUI.

Este marginita de trei cladiri concepute tot de celebrul artist renascentist: Palazzo Nuovo si Palazzo dei Conservatori, care adapostesc impreuna Muzeele Capitoline, si Palazzo Senatorio. Statuia ecvestra din bronz a lui Marcus Aurelius, care se afla in centrul pietei, este o copie facuta dupa vechi fotografii.

-stilul arhitectural al pietei-baroc. -Piata Capitoliului,asezata pe o dominanta naturala,are o axa de compozitie si de vedere orientata catre Vest,spre traseul concav al Tibrului si mai departe spre cupola catedralei Sf. Petru.S-a realizat astfel nu numai o legatura vizuala si structurala intre doua ansambluri arhitecturale,intre acestea si un element natural dominant,dar totodata si o minunata perspectiva a carui valoare se amplifica la asfintit. -forma trapeizodala-degaja si amplifica valoarea unei cladiri importante. -deschiderea mare spre imagini impresionante-a contribuit la statornicirea formei si la orientarea pietei.Piata se deschide spre exterior,devine vizibila din afara. -compozitie riguroasa,dispozitie clara si proportii ferme-caracter monumental -valoarea ansamblului creat de Piata Capitoliului este data de valabilitatea proportiilor,de succesiunea si varietatea de-a lungul axei de compozitie-dinamism compozitional. -Simetria relativa,care reprezinta o simpla repetare a elementelor in raport cu o axa permite o mai mare varietate de solutionari;din cauza rezolvarii mecanice in dispozitia elementelor,ea are insa o valoare limitata,expresivitatea artistica a unei astfel de compozitii rezultand in special din rafinamentul cu care sunt rezolvate detaliile. -elementele sunt dispuse simetric dupa un singur ax de compozitie,aceastei axe fiindu-i subordonata intreaga compozitie. -Simetria exprima calmul,solemnitatea si cu ajutorul ei se poate realiza mai usor monumentalul,grandoarea.

-Este deschisa pe o singura latura,cu vedere de ansamblu asupra Romei.Aici Michelangelo a intarit caracterul de limitare a spatiului-aspect foarte important cand unul din pereti este deschis pe o singura latura prin realizarea la cladirile laterale a unor registre orizontale puternice;aceste registre marcheaza totodata directia principala a pietei spre cladirea dominanta. -corespondenta,unitate in tratarea planimetrica si volumetrica a pietei. -pavarea decorativa accentueaza centrul pietei=>efect artistic. Porticul de la parterul constructiilor ce flancheaza laterale pietei,au rolul de a ritma spatiul,confera dinamism si reprezinta o legatura intre interior si exterior. -Cladirea dominanta exprimata in raport cu un cadru tratat netru,insotita de elemente decorative accentueaza directia principala de compozitie si defineste orientarea ansamblului,produce un efect clar si durabil. -Printr-o forma divergenta fata de monumentul din fundalul pietei si convergenta fata de intrarea in piata,se creeaza un cadru care te imbie,care te invita sa ramai pe loc si sa-l contempli. -Elementul sculptural si decorativ din piata este perceput in legatura cu arhitectura volumelor si cu spatiul care il inconjoara contribuind la organizarea artistica a ansamblului si constituind un mijloc de imbogatire a efectului plastic. -Cele 3 cladiri ce alcatuiesc piata,luate in parte pot fi cuprinse ,dupa parcurgerea scarii,dupa un unghi vizual de 45;astfel nu numai piata dar si elementele sale componente sunt bine puse in valoare din punctul de intrare in piata pana in punctul in care ansamblul este sesizat in toata desfasurarea lui.