prezentare specii lemnoase

Click here to load reader

Post on 15-Oct-2015

154 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

specii lemnoase

TRANSCRIPT

 • UNIVERSITATEA VALAHIA DIN TRGOVITEFACULTATEA INGINERIA MEDIULUI I BIOTEHNOLOGIISISTEME DE CONTROL I EVALUAREA CALITII MEDIULUIANUL I

  SPECII LEMNOASEHIPERACUMULATOARE DE METALE GRELE- REFERAT - MASTERAND: Ing.MAICAN SIMONA EUGENIA- 2010-

 • Datorit industrializrii intensive, gradului ridicat de poluare,utilizrii haotice a pesticidelor a crescut gradul de ncrcare cu metale grele a atmosferei, a apelor, a solului care se pot transmite cu uurin n plante influenndu-le metabolismul. O strategie alternativ este utilizarea de specii de plante pentru a stabiliza sau elimina poluanii din soluri, definit ca fitoremediere.Acumularea metalelor grele de ctre plantele superioare depinde de tipul metalului, contaminarea mixt, factorii de sol (pH-ul, capacitatea de schimb de cationi i caracteristicile plantelor (profunzimea rdcinii, specia, vrsta).Unul dintre paii cheie n fitoextragere rmne selecia speciilor de plante. Pn de curnd, fitoextracia s-a bazat pe utilizarea de plante cunoscute ca hiperacumulatori, definite ca fiind plantele n care se acumuleaza aproximativ de zece ori mai mult metal dect plantele nonacumulatoare, n cretere, n acelai mediu. Acumularea metalelor a fost investigat pe o serie de specii lemnoase care au fost plantate pe situurile poluate cu Cd, Zn i Pb din Nordul Franei.

 • DESCRIEREA SITUULUI

  Grupul Metaleurop Nord, unul dintre cei mai mari productori de Pb, Zn din Europa, este situat n partea de Nord a Franei (Noyelles-GODAULT, aproape de Douai). El a fost creat n 1894 i produce aproximativ 170.000 tone de Pb si 105.000 tone de Zn pe an, pn cnd a fost nchis n 2003. Acesta a generat o cantitate semnificativ de praf si efectele sale negative au contaminat mprejurimile pe o raz de civa kilometri cu cantiti mari de Cd, Zn i Pb. O uoar contaminare cu Ag, As, Bi, Cu, Hg, In, Ni, Sb, Se i TL ar putea fi, de asemenea, gsit .Studiile s-au angajat s investigheze natura de contaminare,transferull mecanismelor de contaminanre i impactul acestora asupra populaiei locale.Speciile au fost colectate n iunie i octombrie, acestea fiind :Acer campestre L. (jugastru), Acer pseudoplatanus L.( paltin), Alnus glutinosa (L.) Gaertn. (arin negru), Betula pendula Roth (mesteacn comun), Fraxinus excelsior L. (frasin comun), Prunus avium L. (cire), Quercus robur L. (stejar comun), Quercus rubra L. (stejar rou), Robinia pseudoacacia L. (salcm), Salix alba L. (salcia), Salix caprea L. Salix purpurea L.i urmtoarii hibrizi de plop: P. deltoides Populus nigra, Populus tremula Populus alba, P. tremula tremuloides Populus, P. trichocarpa P. deltoides

 • Procedeul de determinare a concentraiei metalelor din organele colectate

  Determinarea concentraiilor de metale totale n esuturile plantelor (frunze, tulpini) i a solurilor au fost efectuate n conformitate cu procedura urmtoare:Probele au fost mai nti uscate timp de 48 de ore la 50 C. Tulpinile au fost tiate n buci 1 mm. Frunzele i tulpinile au fost mcinate n pulbere cu ajutorul unui acid, splate cu mortar de porelan i pistil i, ulterior, pe deplin mineralizat cu 5 ml HNO3 70% (m / v) ntr-un cuptor cu microunde.Dup diluare la o concentraie final de HNO3 3,5%, coninutul de metale a fost n cele din urm, determinat prin plasm cuplat inductiv (ICP) spectroscopia optic de emisie (Vista MPX, Varian).

 • Concentraiile metalelor n speciile lemnoase

  Concentraia de Zn din frunzele de mesteacan, plop i salcie a variat ntre 200 - 950 mg /kg-1 G.U. pe soluri poluate, care este semnificativ mai mare dect concentraiile Zn gsit n alte specii.Aceste specii au artat o foarte bun acumulare a Zn de 0.6 - 1.2 ceea ce sugereaz c aceste specii sunt acumulatori de Zn.Singura excepie a fost S. purpurea, pentru care concentraia Zn a fost de aproximativ 100 mg/kg-1 G.U.Cel mai mare acumulator s-a dovedit a fi plopul (P. trichocarpa P. deltoides pe situ-ul A, P. tremula P. tremuloides pe situ-ul B i P. deltoides P. nigra pe situ-ul C), cu o concentraie medie de Zn de 850 mg /kg-1.Concentraia de Cd a fost din nou cea mai mare n plop si speciile de salcie, variind de 13 44 mg/kg-1 n frunze i 9 15mg/kg-1 G.U. n tulpini, i a existat semnificativ variaie ntre specii. Acumularea Pb i Cd a fost foarte sczut deorece au fost greu detectabile.

 • CONCLUZIIPrezenta investigaie arat c arborii din familia Salicaceae pot acumula cantiti substaniale de Cd i Zn n unele pri ale acestora, diferite de la o specie lemnoas la alta. Analiza ANOVA a relevat c cei trei hibrizi de plop P.trichocarpa P. deltoides, P. tremula P. tremuloides i P. deltoides P. nigra colectai de pe cele trei situuri poluate difer n mod semnificativ n ceea ce privete acumularea Zn i Cd fa de alte specii. De unde rezult c aceti hibrizi pot fi considerai acumulatori de Zn i Cd coninnd pn la 300 mg/kg-1.Excepie fac frunzele de mesteacn care conin concentraii mari de Zn i surprinztor Cd a fost greu detectabil.Indiferent de mecanismul implicat, mesteacnul ar fi nepotrivit pentru fitoextracia metalelor din situurile poluate. Prin urmare speciile lemnoase eficiente ar trebui sa fie bune acumulatoare att pentru Zn ct i pentru Cd. Plopul si speciile de salcii, ar reprezenta o alegere bun pentru programele de fitoextragere.

 • n urma studiului s-a constat c n perioada senescenei frunzelor, a existat o cretere a concentraiei metalelor din cauza pierderii de lichide. Indiferent de mecanismul implicat, cele mai mari concentraii se gsesc n frunze senescente ale acumulatorilor : mesteacn, salcii i plopi.Prin urmare, nainte de cdere se recolteaz frunze de nalt densitate de plop sau salcie recomandate pentru ndeprtarea metalelor din sol. Acest lucru este important mai ales pentru situurile poluate cu Zn i Cd dar nu pentru Pb, deoarece acumularea acestui metal a fost n principal gsit n deriv. Cu toate acestea, costul unei astfel de practic trebuie s fie estimate.Studiul prezint proprietile de hiperacumulatori ale plopului si speciilor de salcii pe o gam larg de arbori i arbuti, cultivai pe soluri cu biodisponibiliti ale metalelor diferite i caracteristicile chimice diferite.

 • Arabidopsis haleri cel mai bun hiperacumulator de Cd i Zn a avut la nivel foliar o concentraie de 300 mg/kg-1 G.U. Cd i 20,8 mg/kg-1G.U. Zn ,concentraiile de obicei gsite in ecotipuri diferite ale acestei plante pe soluri extrem de contaminate. O uoar cretere similar a concentraiilor de Zn i Cd, n timp, a fost observat pentru Acer sp., B. pendula. F. excelsior i P. Avium. n timp ce nici o variaie a putut fi observat pentru Cu. Rezultate similare au fost raportate anterior i pentru mesteacn, jugastru, tei, salcie i plopi. Variaia genetic n plop i salcie este mare i ar putea oferi o surs ideal de selecie a clonelor hiperacumulatoare pentru fitoextracie.Clonele de plop, cultivate n moduri diferenial culturale (pduri mrunte cu rotaie scurt i pduri mrunte cu rotaie foarte scurt) vor fi proiectate pentru a mri proprietile de acumulare a metalelor i pentru o cretere rapid pe situ-uri contaminate.