principii de conduita antistres si abordari cognitiv comportamentale in depresie

Download Principii de Conduita Antistres Si Abordari Cognitiv Comportamentale in Depresie

If you can't read please download the document

Post on 29-Nov-2015

79 views

Category:

Documents

24 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Principii de conduita antistres si abordari cognitiv comportamentale in depresie

Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.

Principii de conduita antistres si abordari cognitiv comportamentale in depresie

ABORDARI COGNITIV COMPORTAMENTALE IN

DEPRESIE SI PRINCIPII DE CONDUITA ANTISTRES

INTRODUCEREUn numar de oameni din ce in ce mai mare sufera de tulburari depresive. Costurile economice pentru tratarea acestei tulburari sunt destul de ridicate, dar suferinta caracteristica depresiei nu poate fi estimata. Simptomele depresive invalideaza functionarea normala a persoanei, producand durere si suferinta nu numai celor care se confrunta cu aceasta tulburarea serioasa, ci si celor din anturajul acestora. Depresiile majore deterioreaza atmosfera familiala si activitatea profesionalaCei mai multi oameni depresivi nu cauta nici un fel de ajutor cu toate ca majoritatea - chiar si cei a caror depresie este extrem de severa - poate fi ajutata. Multumita anilor de cercetari, in prezent exista noi medicamente si terapii psihosociale (terapia cognitiv-comportamentala, terapia interpersonala etc.) care usureaza suferinta provocata de depresie. Din pacate, multe persoane nu vor sa recunoasca faptul ca depresia constituie o tulburarea tratabila. Daca esti de parere ca o persoana apropiata tie este un depresiv nediagnosticat, informatiile de mai jos te vor ajuta sa urmezi pasii care-i pot salva viata. Ce este tulburarea depresiva? Tulburarea depresiva este o boala care afecteaza corpul, starea de spirit si gandurile. Ea influenteaza modul in care o persoana mananca, altereaza somnul, modifica maniera de percepere a celor din jur si a persoanei in cauza. Mare atentie pentru a nu confunda depresia cu o melancolie temporara. Persoanele care prezinta simptomele caracteristice depresiei nu se pot vindeca imediat chiar daca isi doresc acest lucru. Fara a urma un tratament specific formei depresive cu care se confrunta, oamenii isi prelungesc durerea si suferinta cu saptamani, luni si chiar ani. Un tratament corespunzator poate ajuta foarte multi oameni depresivi.

A doua problema tratata in lucrarea de fata se refera la stresul psihic. Desi este conditionat psihic stresul are severe repercursiuni asupra fizicului. Pe cat posibil trebuie sa incercam sa il evitam, chiar daca pretul este de a ne schimba, de a renunta la cele mai dragi vise pe care le avem.

Reducerea stresului este dificila, intrucat ea tine de inlaturarea situatiilor tensionate pe care le traim. Si asta este destul de dificil cand avem atatea responsabilitati carora trebuie sa le facem fata. Din aceasta cauza poate cea mai buna abordare nu este de a schimba mediul extern, ci de a ne insusi abilitatea comportamentala de a reactiona pozitiv la ceea ce ni se intampla. Porneste de la identificarea surselor de stres. Adesea este destul de dificil sa iti dai seama care sunt evenimentele care iti provoaca anxietate, dar daca esti atent mai multe zile la rand vei putea sa le identifici. Apoi vezi daca poti modifica acele circumstante sau daca poti sa le eviti.

CAPITOLUL I

DEPRESIA / TULBURARILE DEPRESIVE

1. Dimensiunile problemei

Depresia afecteaza mai mult de 17 millioane de oameni in SUA si este de multe ori denumita gripa psihiatriei. De multe ori auzim persoane ce spun: Sunt deprimat, dar depresia manifesta clinic difera de ceea ce numim o stare de suparare. Depresia dureaza mai mult (cel putin doua saptamani) si afecteaza mai mult decat dispozitia individului. Nu este ceva de care poti scapa ori de cate ori vrei tu.

Exista mai multe forme clinice de depresie:

Depresia majora (simptomele dureaza mai mult de doua saptamani),

Distimia (depresie cronica),

Tulburarea bipolara sau boala maniaco-depresiva (existenta de episoade depresive si maniacale),

Depresia asociata unui anumit sezon (depresie ce se instaleaza doar iarna).

Episoadele depresive pot fi: unice: episod depresiv uor episod depresiv moderat episod depresiv sever, fr simptome psihotice episod depresiv sever, cu simptome psihotice recurente: tulburare depresiv recurent, episod actual uor tulburare depresiv recurent, episod actual moderat tulburare depresiv recurent, episod actual sever, cu simptome psihotice tulburare depresiv recurent, n prezent n remisiune

Din motive ce nu sunt complet elucidate, depresia afecteaza mai mult femeile decat barbatii (aproximativ 2:1). Cercetatorii au emis mai multe ipoteze pentru a explica aceasta repartitie inegala pe sexe. Una dintre aceasta se bazeaza pe ideea ca este mai probabil ca femeile sa mearga la medic atunci cand se instaleaza o stare depresiva si astfel ele sunt mai usor de diagnosticat. Intr-un studiu aplicat unor studenti, acestora li s-a cerut sa bifeze dintr-o lista acele lucruri pe care le-ar face ei daca ar fi deprimati. Barbatii au raspuns mai frecvent: Evit sa ma gandesc la motivele pentru care sunt deprimat, Fac o activitate fizica sau Practic un sport. Femeile au raspuns mai frecvent: Incerc sa aflu cauzele depresiei mele, Impartasesc sentimentele mele cu alte persoane sau Plang pentru a mai reduce din tensiune. Cu alte cuvinte, barbatii incearca sa-si detaseze atentia de la o stare depresiva, pe cand femeile tind sa-si concentreze toata atentia asupra ei.

Majoritatea persoanelor cu tentative de suicid sufera de depresie. In grupa de varsta 18-24 de ani, suicidul este a treia cuza de deces. Simptomele depresiei manifeste clinic se instaleaza la inceputul varstei adulte. Pe langa o dispozitie depresiva, simptomele acestei afectiuni mai includ:

Modificarea apetitului cu o crestere/scadere semnificativa in greutate

Modificarea somnului(prea mult sau prea putin)

Scaderea interesului pentru viata

Incapacitate de concentrare sau de a lua decizii

Stare de slabiciune

Sentimente de vina nejustificate

Ganduri legate de moarte si suicid

Modificari fiziologice (cefalee sau constipatie)

Aproximativ 80% pana la 90% dintre pacienti isi vor imbunatati semnificativ starea in urma tratamentului, in conditiile in care aproximativ toti cei ce urmeaza un asemenea tratament vor simti o ameliorare a simptomelor. Tratamentul depresiei se poate compune din psihoterapie (de grup sau individuala) si medicatie. Psihoterapia este realizata de personal specializat - psihologi sau psihiatri.

Toate antidepresivele utilizate in mod frecvent sunt eficiente pentru depresia manifesta clinic. Nu determina dependenta, dar necesita o anumita perioada pentru ca efectul sa se instaleze (in medie 2 saptamani). Sunt medicamente sigure si bine tolerate in general. Anumite efecte secundare, atunci cand se instaleaza, sunt usoare si tranzitorii. Ori de cate ori se alege o medicatie antidepresiva, trebuie sa se faca un raport risc/beneficiu - efectele secundare trebuiesc comparate cu riscurile bolii. Intreaba-ti medicul despre efectele secundare ale medicatiei pe care ti-o prescrie si nu lua medicamente antidepresive fara avizul medicului.

Exista numeroase tipuri de medicamente antidepresive . Pe care ar trebui sa il folosesc (cand sa-l folesesc)? Decizia de a folosi un medicament revine in cele din urma pacientului. Aceasta este luata in urma consultarii cu medicul.

O clasa de medicamente des utilizata in tratamentul depresiei este cea a inhibitorilor de recaptare a serotoninei. Aceste medicamente modifica nivelele de serotonina din creier.

Toate medicamentele din aceasta clasa au acelasi mecanism de actiune; diferenta consta in rectiile adverse pe care le produc. Aceste medicamente sunt utilizate in special in tratamentul depresiei, dar sunt utile si in tratamentulaltor afectiuni : tulburari anxioase (tulburarea obsesiv -compulsiva sau atacurile de panica) si conditii asociate cu durere cronica.

Marea majoritate a tulburarilor psihiatrice raspund la tratamentul medicamentos. Exista si alte tratamente non-medicamentoase (cum ar fi psihoterapia) pentru aceste afectiuni. Aceste terapii pot fi combinate. In general, medicatia antidepresiva este sigura si bine tolerata. Printre reactiile adverse amintim greata, uscaciunea gurii, sedare, cefalee, agitatie, disfunctie sexuala. De cele mai multe ori, efectele secundare, daca se instaleaza, sunt usoare si tranzitorii. Riscul trebuie raportat intotdeuna la beneficiul medicatiei, in conditiile in care o boala ca depresia poate avea complicatii letale (suicidul).

Depresia este o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unei trairi de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp. Fiind mai serioasa decat un simplu episod de tristete, de suparare sau decat o traire temporara de scadere a energiei, depresia poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ti trai viata, asupra capacitatii de munca, asupra starii generale de sanatate si asupra persoanelor apropiate.

Generalitati

Depresia este o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unei trairi de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp. Fiind mai serioasa decat un simplu episod de tristete, de suparare sau decat o traire temporara de scadere a energiei, depresia poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ti trai viata, asupra capacitatii de munca, asupra starii generale de sanatate. Depresia se manifesta diferit de la o persoana la alta. Unii se simt daramati pentru o perioada lunga de timp, in timp ce la alte persoane trairile de depresie vin si pleaca. In cazul in care o persoana are episoade scurte de depresie usoara, aceasta poate fi capabila sa isi continue viata profesionala si sa faca fata activitatilor cotidiene. Totusi, daca persoana in cauza nu urmeaza o forma sau alta de tratament pentru depresie, este supusa riscului de a deveni din ce in ce m