proeven elektriciteit

of 5 /5
Statische elektriciteit. Wat is elektriciteit. Geef voorbeeld van natuurlijke elektriciteit. Wanneer komt er bliksem? Is de lucht dan in evenwicht? Elektriciteit maakt dat er terug evenwicht komt. Aanraken auto? Proef 1: Aantrekking Knip kleine snippers papier. Leg die op de bank. Wrijf je plastic lat over je trui of een wollen doek. Hou de lat boven de snippers en beschrijf. Benodigdheden: papier in snippers, lat, wollen doek of trui. Proef 2: Springend haar Blaas een ballon op, wrijf die over je haar en breng de ballon traag omhoog. Wat gebeurd er met je haar.

Author: rudy-bellekens

Post on 16-Oct-2015

24 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Les elektriciteit klas 6

TRANSCRIPT

Statische elektriciteit.

Wat is elektriciteit.Geef voorbeeld van natuurlijke elektriciteit. Wanneer komt er bliksem? Is de lucht dan in evenwicht? Elektriciteit maakt dat er terug evenwicht komt. Aanraken auto?

Proef 1: AantrekkingKnip kleine snippers papier. Leg die op de bank. Wrijf je plastic lat over je trui of een wollen doek. Hou de lat boven de snippers en beschrijf.

Benodigdheden: papier in snippers, lat, wollen doek of trui.

Proef 2: Springend haarBlaas een ballon op, wrijf die over je haar en breng de ballon traag omhoog. Wat gebeurd er met je haar.

Proef 3: Kleven

A: Wrijf de ballon over je haar en laat dan de ballon aan je hand kleven.

B: Wrijf terug op en doe hetzelfde tegen de muur.

Benodigdheden: ballon.

Proef 4: Buigend water.

Wrijf een ballon of plastic buis op. Giet met een kan voorzichter water in een bak en hou de ballon of de buis dichtbij. Beschrijf wat je ziet.

Benodigdheden: waterstraal, opgewreven ballon.

Proef 5: Vijandige ballonnen.

Knoop de ballonnen aan een touw. Iedereen wrijft zijn ballon op. Iemand houd de koord in het midden vast en men laat de ballonnen los. Beschrijf het gebeuren. Wat gebeurt er als je een stuk papier verticaal tussen de ballonnen steekt?

Benodigdheden: 2 ballonnen, touw van 1 m, stuk papier.

Proef 6: Welke stoffen worden aangetrokken.Wrijf een plastic buis, en een glazen buis op. Hang aan een statief een glazen fles, een plastic buis, een bal van piepschuim/Isomo, blikken bus. Breng eerst de opgewreven plastic buis en dan de opgewreven glazen buis/staaf naar het voorwerp aan het statief. Beschrijf de gebeurtenis.

Benodigdheden: statief, opwrijfdoek

Proef 7: DoordringbaarheidLeg papiersnippers tussen 2 verhoogde voorwerpen (boeken), plaats op de boeken een glazen plaat. Wrijf een plastic buis op en houd die boven het glas. Beschrijf wat er gebeurt.

Benodigdheden: 2 boeken of dergelijk, papiersnippers, aluminiumfolie snippers, plastic buis, wrijfdoek.

Proef 8: Peper en zout

Strooi op een bordje eerst zout en dan peper, meng het lichtjes. Blaas een ballon op met een ballonpomp en wrijf de ballon op. Houd de ballon boven het mengsel. Beschrijf wat er gebeurt.

Benodigdheden: zout, peper, bordje, ballon, ballonpomp, wrijfdoek of haar.

Proef 9: De elektroscoop

Maak aan een koperdraad een rechthoekig haakje. Neem een kurk die op een bokaal past een gat in het midden waarin de koperdraad juist past. Neem een stuk aluminiumfolie en snij daarvan een repel van l= 20 cm en b= 5 cm. Plooi het stuk dubbel over de breedte. Snij in op de vouw de 2 hoeken weg, zodat er nog een repel van 0.5 cm blijft. Hang de folie op de haak, steek de andere kant van de draad door de kurk en sluit de bokaal met de kurk. Maak van de rest van de folie een bol en steek die op de draad. Wrijf een plastic en/of een glazen buis op en breng die bij de bol op de draad. Beschrijf wat er gebeurt.

Benodigdheden: bokaal van minstens10 cm hoog. Kurken stop die daar op past of een plastic draaideksel (is iets moeilijker om mee te werken) met een gat in het midden met hetzelfde als de draad. Aluminiumfolie, plastic en glazen buis, wrijfdoek

Proef 10: Licht maken

Neem een spaarlamp. Wrijf een plastic buis op. Doe het licht uit en breng de buis tegen het glas van de spaarlamp. Beschrijf wat er gebeurt.

Benodigdheden: een volledig verduisterd lokaal, een spaarlamp, een plastic buis, een wrijfdoek.